Huoneiston jako yksiöihin

yöhukka

Mulla on yhtenä sijoitusasuntona 52 neliöinen kaksio. Perin siitä mielestäni normi vuokraa, enempää tuskin siitä saan. Ja jos saankin pari kymppiä lisää niin joudun etsiskelemään vuokralaista pitempään ja sitten tuleekin kylmiä kuukausia jotka syövät saadut voitot.

Mutta mieleeni juolahti asunnon jako kahdeksi pienemmäksi kämpäksi. Jutustelin as. oy:n hallituksen pj:n kanssa (yhtiön suurin osakkeenomistaja samalla), joka suhtautui myötämielisesti ajatukseeni. Ainut muutos ulospäin olisi huoneiston oven kaksi postiluukkua (ja oven sisäpuolella laatikot). Huoneistoilla olisi siis yhteinen pikku 2 neliön välieteinen, jonka jälkeen käynti huoneistoihin.

Esitin tarjoukseni pj:lle pakettina, jossa itse huolehtisin tilojen remontoinneista, kaikki mm. märkätilat uusiksi. Rakentaisin sinne kaksi pesuhuonetta vessoineen ja kaksi keittiötä. Hankkisin yhtiön hyväksymät vesikalusteet yms. Ja remppaa valvoisi yhtiön hyväksymä valvoja (ja kulut tietenkin maksaisin itse). Yhtiö kuitenkin vastaisi tulevaisuudessa vastuunjakotalulukon mukaan rakennuttamistani vesikalusteista yms.

En ole vielä virallista esitystä yhtiön hallitukselle tehnyt. Mutta kaikki laskelmat kustannuksista ja rakennuslupakuvat ovat jo valmiina. Olisiko palstalaisilla joitakin hyviä neuvoja miten saisin läpi tän jutun? Tai karvaita kokemuksia kun yhtiökokous lyttää suunnitelmat nurin.

Ilmeisesti yhtöjärjestykseen tarvitan muutos, että ko. huoneisto on jaettu kahdeksi yksiöksi. Sehän vaatisi sitten puolelle 2/3 äänistä yhtiökokouksessa, joka sitten saattaa mutkistaa hankkeen läpimenoa (suomalaisten kateellisuus tuntien).

Puoltavana tekijänä on se että laitan omalla kustannuksella märkätilat kuntoon, uusin vesikalusteet ja putkistot pystylinjoihin saakka. Yhtiön rahoja säästyy siinä tuhansia euroja, koska 10 v. sisällä on yhtiöön tulossa linjasaneeraus vesieristykset uusiksi ja tämän asunnon voisi silloin jättää ainakin osittain väliin.

13

546

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ölkjthregfwdazxfcgvh

      Voi tarvita myös rakennusvalvonnalta luvan, vähintään toimenpidemuutoksen.

      Tuskin yhtiöjärjestystä on tarve muuttaa, ainoastaan remontin toimenpiteet kirjataan huoneistotietoihin. Myös takaisinmuutos yleensä velvoitetaan.

      Eri asia onko tuossa mitään järkeä noin pieneen kaksioon ???

      • yöhukka

        Opiskelijapaikkakunta ja pienille yksiöille on huutava tarve. 25 neliötä on sopiva opiskelijaboksi.


      • asunnonvälittäjä
        yöhukka kirjoitti:

        Opiskelijapaikkakunta ja pienille yksiöille on huutava tarve. 25 neliötä on sopiva opiskelijaboksi.

        Kahdesta pienestä yksiöstä on enemmän vaivaa ja kuluja vuokratessa kuin yhdestä kaksiosta. Yksiöidesi vuokra-arvo ei myöskään välttämättä vastaa täysin normaalin yksiön arvoa. Jos vuokrat olisivat samat niin eiköhän vuokralainen mieluummin valitsisi ihan tavallisen yksiön. Toinen vaihtoehto on laskea vuokralaisten tasoa. Välttämättä opiskelijapaikkakunnillakaan ei mitään suurempaa pulaa ole muulloin kuin koulujen alkamisaikoina. Joskus kuitenkin joudut vuokraamaan asuntojasi muulloinkin. Mielipiteenäni sanon siis ehdotukseen ei.


    • argoon

      Hmmm.


      Kuluja tulee n. 10 000 Eu, joiden takaisin saamiseen menee ehkä 10 vuotta, mitä järkeä. Myy mielummin ja osta pienenpiä tilalle.

      • yöhukka

        Laskettu takasinmaksuaika remontille on 8 vuotta, että päästään tasoihin. 15 vuoden aikajaksolla kaksi yksiötä tulisi tuottamaan noin 45 000 euroa enemmän kuin yksi kaksio ja jos siitä vähennetään remontin kulut jää hyvää mulle ainakin 20 000 euroa tällä jaksolla.

        Sijoitusasuntoja ei kannata myydä, koska myyntivoitosta joutuu maksamaan verot ja sitten on vähemmän rahaa laittaa näihin yksiöihin. Sijoitusasuntoja kannattaa vain pitää. Nytkin tämä kaksio tuottaa kuitenkin ihan sopivasti. Noin 7 % on laskennallinen vuosituotto mykyhinnalla.


    • Kuollut syntyessään?

      Ajatus ollee hyvä, mutta kulut ja prosessi tekee siitä kuolleena syntyneen. Ensinnäkin huoneiston jakamisen rakennustyöt maksavat maltaita: huoneistojen välinen seinä tulee olla dB-ja paloseinä, uloskäynti huoneesta tulee olla porrashuoneeseen tai omaan palo-osastoon ym. Mutta jos haluat muuttaa kaksion muuten vaan kahdeksi huoneistoksi ilman yhtiöjärjestyksen muutosta, niin se onnistunee kyllä. Tällöin kaksiio sisältää kaksi kylpyhuonetta ja keittiötä sekä kaksi ovea tuulikaappiin. Näin rakennettaessa "huoneistojen" väliseinänkään ei tarvitse olla dB tai paloseiniä, mutta kuka haluaa asua niin, että naapurin kuiskaukset kuuluvat omaan huoneeseen?

      Joka tapauksessa uuden märkätilan rakentaminen vaatii kunnalta toimenpideluvan, LVI-suunnitelmat ja rakennekuvat. Ilmanvaihdon suunnittelu voi olla haasteellista, sillä IV on mitoitettu alkuperäisen olotilan mukaan.

      Yhdyn "argoon" mielipiteeseen "myy mieluummin" tai vuokraa soluhuoneita!

      • yöhukka

        Hyviä pointteja.

        Märkätilat tulisivat jakamaan huoneiston eli pahimmat melut torppaa nämä pois. Ja sitten se tuulikaappi loppuosalta. Seinistä ei tosissaan tulisi mitkään hirmumassiiviset, koska muuten vievät tilaa liikaa.

        Viemäröinti on jo valmiiksi funtsittu lvi-liikkeen kanssa, mutta ilmanvaihtoa ei ole vielä pohdittu. Käytännössä siis poisto, koska varsinaista tuloilmakanavaa ei nytkään ole, vaan tuloilma otetaan mistä saadaan (esim. porraskäytävästä). En usko että tuohon IV:hen ainakaan tämä hanke torppaa.


      • väestösuojan koko?

        Ilman yhtiöjärjestyksen muutosta tehty osakkaan huoneiston jakamismuutostyö on osakkaan vastuulla. Jos yhtiöjärjestyksen muutosta ei tehtäisi, kasvaisi muiden osakkaiden korjaus- ja kunnossapitovastuu yhden WC:n ja märkätilojen verran/bruttohuoneistoala. Jos huoneistojako muodostetaan yhtiöjärjestykseen, niin huoneistoala pienenee, kun huoneistojen välinen väliseinä poistuu huoneistoalasta. Kun korjattava pinta-ala kasvaa ja jakaja pienenee, niin kaikkien osakkaiden maksuvelvollisuus kasvaa. Tästä seuraa, että yhtiöjärjestyksen muutos edellyttää kaikkien osakkaiden suostumusta, mikä ollee jo haasteellinen juttu. Jos te omistatte molemmat huoneistot, teidän yhteenlasketut vastikkeet pienenevät huoneiston virallisen jakamisen myötä! (Huoneistojen välinen seinä poistuu neliöistä.)Eli toinen kylpyhuoneista ja wc:stä ollee kaksion omistajan vastuulla pysyvästi.

        Myös sähköihin tulee tehdä muutoksia: alamittari tai sitten jopa kaksi pääkeskusta. Samoin vesisulkuja olisi hyvä olla kaksin kappalein.Miten irtaimistovarasto jaetaan? Jos huoneisto jaetaan kahdeksi huoneistoksi, autopaikkavaatimus voi kasvaa yhdellä, mutta sekin voi olla liikaa.


    • Viemäröinti?

      Ilmeisesti kyseessä on kerrostalo. Miten ajattelit toteuttaa viemäröinnin?

      • yöhukka

        Pesutilojen lattioita korotetaan siten että saadaan putket mahtumaan kaatoineen sinne alle. Näistä on jo kuvat valmiina.


      • Ei esteitä
        yöhukka kirjoitti:

        Pesutilojen lattioita korotetaan siten että saadaan putket mahtumaan kaatoineen sinne alle. Näistä on jo kuvat valmiina.

        Lattioita ei voi korottaa paljoakaan, koska Suomen Rakentamismääräyskokoelma vaatii, että kynnystä ei saa olla enmpää kuin 20 mm. Koska muutos vaatii rakennusluvan, on pakko noudattaa määräyksiä.


      • Viemäröinti?
        Ei esteitä kirjoitti:

        Lattioita ei voi korottaa paljoakaan, koska Suomen Rakentamismääräyskokoelma vaatii, että kynnystä ei saa olla enmpää kuin 20 mm. Koska muutos vaatii rakennusluvan, on pakko noudattaa määräyksiä.

        Tietysti suihku ja pönttö voitaisiin laittaa jonkinlaiselle korokkeelle (tai jonkintyyppinen suihkukaappi ja siitä viemäri pintavetona. WC-pönttö voi olla jo vaikeempi x).

        Rivarissa tuo ei olisi "vaikeakaan" homma tai niin, että olisi mahdollisuus vetää viemärit lattian läpi alempaan kerrokseen.


    • PaavoU.Liukko

      Toteutuiko jako ja jos niin olisi mukava kuulla kokemuksia?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1960
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1529
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      139
      1373
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1308
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1230
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      271
      1039
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      982
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      110
      947
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      116
      933
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      48
      771
    Aihe