Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Tyhmiä kysymyksiä peruspalvelimista

omanimimerkkini

Oon aloittelemassa opintoja ja ajattelin ostaa edullisen peruspalvelimen että voin sen avulla kikkailla ja opetella kaikenlaisia juttuja. Muutama tyhmä kysymys kuitenkin näin alkuun.

Miten tornipalvelin eroaa räkkipalvelimesta? Ainoastaan ulkomuodon ja koon suhteen? Eli siis ainoana erona on se, että niitä räkkipalvelimia voi niputtaa useita yhteen ja saada siten tehokkaamman kokonaisuuden?

Jos ostan muutamalla satasella perus tornipalvelimen verkkokauppa.com:sta, niin voinko tehdä sillä mitä tahansa mitä kalliillakin palvelimilla voi tehdä, mutta tehot vain ovat onnettomat? Eli siis opettelukäyttöön olisi oikein loistava tässä tapauksessa, mutta jos ne halvat palvelimet ovat muutenkin vajavaisia toiminallisuuden suhteen, niin sitten se on huonompi juttu.

Miten varmuuskopiointi yleensä toimii verkkopalveluissa? Erillinen levyserveri joka pitää jotenkin yhdistää siihen varsinaiseen palvelimeen?

Entäs nämä nimipalvelimet ja sähköpostipalvelimet yms.? Onko ne vain ohjelmistoja palvelinkoneella, eli niitä varten ei oikeasti tarvita mitään erillisiä fyysisiä palvelinkoneita?

Peruskäsitteet on vielä vähän hakusessa, mutta olisi jo kova into päästä virittelemään omia systeemejä ja koodailemaan muutamia peruspalveluja harjoittelumielessä. Ja vaikka julkaistakin netissä pari palvelua omiin harrastuksiin liittyen.

3

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksinkertaistettuna

      Palvelinlaitteistolla ei ole niin suurta merkitystä, palvelinohjelmistot on se olennainen asia kohdallasi. Tarvitset webpalvelinsovelluksen (esim Apache PHP ohjelmointia varten, MySQL tietokannaksi), käyttöjärjestelmän johon tuo palvelinsofta asennetaan (esim joku Linux) ja palvelinlaitteiston joka jaksaa pyörittää näitä em. sovelluksia.

      Halvimmilla palvelinlaitteilla ja tavallisilla PC koneilla ei ole kovin suuria eroja tehoissa tai ominaisuuksissa opettelukäytössä. Räkki ja torni on käytännössä samaa tavaraa erinäköisessä paketissa. Web sovellusten pyörittämiseksi Linux/Apache/PHP/MySQL (eli LAMP) riittää käytännössä mikä tahansa viimeisen 5 vuoden aikana tehty kone. Mikäli haluat opetella nimenomaan ohjelmointia, helpointa, halvinta ja nopeinta on aloittaa asentamalla omalle työasemalle joku LAMP/WAMP sovelluspaketti, joka sisältää kaikki em sovellukset. Tässä et tarvitse opiskelijabudjetilla hankkia mitään erillistä konetta ja voit opetella perusteita helposti.
      http://en.wikipedia.org/wiki/LAMP_(software_bundle).

      Mikäli haluat opetella palvelinten ylläpitoa, kannattanee aloittaa LAMPilla ja sitten siirtyä erilisiin palvelinsovelluksiin ja erilliseen palvelilaitteeseen kun tuo on hallussa. Toki erillisellä laitteella tulee paljon enemmän vaatimuksia ja opeteltavaa esim etäyhteyden (SSH) kanssa, mutta alusta liikkeelle lähtiessä ei kannata kaikkea yrittää opetella kerralla.

      Kannattaa hankkia asiaan liittyvää kirjallisuutta (oikeita kirjoja, ei pelkkiä nettifoorumeita) ja esim o´Reillyllä on tarjolla erittäin päteviä opuksia lähes mihin tahansa aihepiiriin. http://oreilly.com/

    • testaaja10

      Nykyään olisi hyvä olla (työasemassakin) vähintään se tuplaydinprossu (64-bit) ja 4G muistia, ja käyttöjärjestelmänä win 7 pro.
      Win2008 serverikin asentuu tohon, ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi 180 pv.

      Itse sain omaan CQ60-läppäriinkin (1-ydin/32-bit/2G muistia) asentumaan windows-vista-home-premium puolelle oracle11g2-enterprise-palvelimen vaikka sille ei ollut vista-home-tukea merkitty (ilmainen download, mutta tehtävä 'yrityksen' nimiin, ja tuli todella hitaasti). Sen OEM tosin lakkasi toimimasta kun IP vaihtui. Tällä voi silti SQL-developeria käyttäen pyöritellä oracle-kantoja. Ajattelin vielä kokeilla jotain java-palvelinta sen kanssa (Tomcat, mahdollisesti jopa Weblogic jos se asentuu). Tämä ei ole ihan aloittelijan hommaa. Netistä löytyy ohjeita, mutta ne ei ole aina ajan tasalla.

      WAMP taas on sitten paljon helpompi asentaa ja siitä onkin hyvä lähteä liikkeelle.

      Vistan rinnalla mulla on Ubuntu 10.04.2. Siinä on nyt LAMP. Tein sillä yhden verkkosovelluksen, mikä on siirretty myös nettiin. Lisäksi siitä löytyy mm. Drupal ja Joomla. (Oma Ubuntu ei ole serveri-asennus, mikä saattaisi olla parempi, silloin siihen tulisi mukana tarvittavat serveripalvelut. Debian voisi olla toinen vaihtoehto). Mikäli Linux ei ole tuttu, on parempi aloittaa ihan perustyöasema-asennuksella ja edetä hitaasti alkaen vaikka LAMPista. Läppäriin kannattaa jättää työasema-asennus, kun siinä tehoja/palveluja pitää säästellä jo akun takia.

    • adminnörtti

      Jos haluat opetella nimenomaan palvelimen käyttöä esimerkiksi www palvelinta aluksi ja mahdollisesti yrittää asentaa siihen postipalveluita niin suosittelen hankkimaan virtuaaliserverin joltakin hostaajalta.

      Tämä on se oikea tapa testata asiaa. Tehoja et tarvii olenkaan vaan joku 128 megaa muistii ja sellanen giga tai paria levytilaa riittäää mainiosti pyöritämään ihan mitä tahansa paitsi javapohjaista palvelua.

      Kotikoneissa ongelma on just se, että ne on työasemia eikä niiden verkkoasetukset ole tarkoitettu palvelin käyttöön. Saat toki toimimaan mutta koko sun harjoittelus menee verkkoasetuseten kanssa sähläämiseen. Virtuaalipalvelimet on jo valmiiksi konffattu siten, että pääsy on netistä ja pysyy.

      Noita virtuaaleja saa jo 15-25 euron kk hinnalla jopa suomestakin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2454
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1808
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1601
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1576
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1545
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1498
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      40
      1237
    Aihe