KAHVIPIRTTI 53 / 2011

Aloitankin nyt täällä kaupungissa uuden pirtin, kun yhteydet toimivat paremmin.
Pitkäksi virui edellinen ja tuotti hankaluuksia aukeamisen kanssa, ainakin mokkulan kanssa.
Taidanpa vaihtaa verhot ja liinat syyskesän väreihin sointuviksi.
Ruosteen ruskeat, reunasta alkaen värit himmenevät, ollen toisessa reunassa jo vaalean ruskeat.
Läpi valoa laskevat, jolloin värit hehkua antaa, auringon niihin heijastaen.
Kaikki löytyi varastosta, ei rahaa tuhlaantunut lainkaan;)
Himmeän ruskeat liinat, myös sävytettynä ja kaiken kruuna oranssin hehkuvat kehäkukat laakeissa maljakoissa.
Lattialle maljakkoon laitan harmahtavanlilan sävyisiä syyleimuja ja samaan sävyyn kynttilät pöydille, mielestäni kaunis väritys.

Kävin tullessa leipomolla ja mansikka viinereitä ostin, laitan kauniiseen punottuun korin ne tuoksuttelemaan, kahvin tuoksun kanssa varmaan houkuttaa pirttiin astumaan uusiakin kirjoittajia, näin toivon.

Tällä kertaa osaan näin lyhyeen jättää, toivotan kaikki tervetulleeksi uusittuun pirttiin, rauhaa ja rakkautta mieliimme antamaan, tervetuloa.

Unohdin ihan tuon kaulimen ja kissat, niillä kaikilla soma rusetti kaulassa, ja kovasti kolmikko tervetulleeksi toivottaa;)

213

676

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hintriika*

      TAAS minä putosin kelkasta. Vai pitäisikö sanoa hissistä. Kun sain oman sepustukseni tuonne vanha pirtin loppuun, niin huomasin, että seinät katosivat ympäriltä. Emäntä oli pakannut muuttokuorman huomaamatta, että yksi kahvintuskainen juuri kolkutteli ovella!

      Ehdinkö sentään ensimmäisenä mansikkaviinerille? Kohta sen näkee. Hyvältä näyttää pirtissä.

    • Elämän koulua

      Kahvipirtti on taas kunnossa. Kiitos SkillaNille, kun jaksaa hoidella pirtin kaulimet ja muun "tilpehöörin" muiden moninaisten harrastuksiensa lisäksi. Lisäksi avata melkein jokaisen päivän, josta voimme lähteä jatkamaan.

      Hintriikan vanhaan pirttiin ehtineen viestin olen lukaissut. Enpä tiedä, onko mitään syytä edes yrittää kadehtia marjassa runttaavia keräilijöitä. Eikä heitäkään, jotka jaksavat möyriä ja kastella puutarhojaan ja kukkapenkkejään. No, en käsittänyt väärin. Eihän H* sitä " kateenkorvaa" kovin korkeaksi pääasiaksi nostanutkaan.

      Marjastuskilpailuissa olen minäkin kertomani mukaan "kilpaillut." Ehkä se kuitenkin on tyyliä: "tärkeintä ei ole voitto, vaan osanotto." Luonnonmarjojen keruu on vanha perinne myös minulle. Sitä perinnettä sitkeästi yritän raahata mukana. Ajoittain se on kyllä vienyt minultakin jopa höpelyyden puolellekin. Näin se on lipsahtanut yli tarvittavan. Toisaalta, onhan se kuitenkin vaaratonta ahneutta. Marjoja kyllä jää metsiinkin. Nyt kuitenkin olen päättänyt hillitä hamuamiseni ahneutta. Kaiken järjen mukaan ikäni jo saa oikeuden rauhoittua. Voihan metsissä kävellä kevyemminkin, kun haluaa raikkaampaa ilmaa hengittää.

      Minusta pään sisään kerätty ja siihen tähtäävä harrastus on mitä arvokkainta "omaisuutta." Aina olen antanut sille erikoista arvoa, jopa ihmiselämälle" sitä tärkeintä". Jonkun verran olen elämäni aikana pääni täydentämistä yrittänyt tehdä. Lähtökohtani olivat sellaiset, että pienikin ponnistelu on ollut hyvä lisä elämälle ja ymmärtämiselle. Vielä nytkin väliin kaduttaa, miksi en saa aikaisiksi ryhtyä enemmän itseäni valistamaan ja "kasvattamaan." Eikä ikä ole pätevä veruke. Eikä sekään, että "olen niin paljon tehnyt, nyt on aika vain naatiskella". Höpsistä nyt!

      Kateellinen en kyllä ole Hintriikan hyvistä harrastuksista. Nehän pitääkin ottaa vaikkapa kannustuksena.

      Tämän jälkeen, eikun päivää tuhlaamaan ja kuluttamaan. Tai ehkä sittenkin...?

    • En voinut vastustaa kahvin tuoksua, kun pyyhälsin pirtistä ohi, oli ihan pakko peruuttaa ja kipaista sisään. Eikä ollut ketjukaan vielä pitkä! Pirteästi olet pirtin sisustanut syksyisin sävyin, kaunista on. Varmasti vieraat viihtyvät.

      Kiitos kahvista ja viineristä! Kissat silitin ja kiltisti kehräsivät. Hývin kasvatettu vastaanottokomitea. :) Oma Kerttuni ei ihan noin vain suostu vieraiden silitettäväksi, silloin löytyy kynnetkin, jos ei ehdi karkuun sännätä.

      Ilma on viilennyt ja se tuntuu juuri nyt mukavalta pitkien helteiden jälkeen.

    • Sshhh...
      Hissuttelen ihan hiljaa, etteivät nukkujat herää. Kellohan on niin paljon, että tänään on kohta huominen.
      Tulin vain ihailemaan meidän hissimissimme uurastuksen jälkiä. Komea on taas Pirtti. Kyllä täällä kelpaa kahvitella ja nauttia kodikkaasta tunnelmasta.

      Eipä tällä kertaa sen enempää kuin hyvää yötä ja kauniita unia.

      • Huomenet jälleen uuteen päivään, kolmas elokuuta alkamassa.
        Radio tuossa vieressä uskoi, että syksyn henkäys se on ja aurinko eri kulmasta katsoo.
        Tuonne viileyteen kun astuu, kyllä todeksi edellisen uskoo, on kolakkaa näin aamuisin ja kaste maan peittää.
        Päiväksi kumminkin hellelukemiin pitäisi päästä, niin oli eilenkin.
        Kaupungissa päivä vierähti ja kuuma oli autossa kun kotiin ajeltiin.
        Maisemia katsellessa huomasi kellertävät viljapellot ja pihalle kuului korjuu koneiden äänet, satoa talteen otetaan.

        Ehdin tästä omasta sadostani lanttuja jo kehua, liian aikaisin, kun lantun halkaisin, musta oli sisus, kyllä se niin on, että suojamyrkkyjä kaikki tarvitsevat, muuten ei onnistu, vaikka kuinka luomuksi aikoisi.
        No luomuksi aikoessa olisi pitänyt koko maaaines vaihtaa, sellaista en jaksaisi, mutta yritin muuten kasvattaa "puhdasta", haaveeksi jäi.
        Ehkä ensi kesä toisenlaisena eteen tulee, niin luulen.

        Pitäisi ottaa tuo iso verenpisara padasta ruukkuun, jos hyvinkin pakkasöitä rupeaa pitämään, Marja-Liisalta saadun kukan haluan säilyttää, vaikka sitten parvikkeen koristeeksi, yhden talven säilytys jo onnistui
        Muutaman aniliinin punaisen pelakuunkin aion ruukkuun laittaa, ne kukkivat melkein koko talven ikkunalla.
        Kellari taas täyttyy lepoon laitetuista kukkasista.
        Tälläiset hommat täksi päiväksi, mutta lupaavat vielä lämpimiä öitä, taidan vielä siirtää muutaman päivän ja menen metsään;)

        Noista sälömishommista jokaisella on omien kulutusten ja tarpeiden tarpeellisuudet, ei kaikki tarvitse samalla tavalla toimia, jokainen elää omalla tavallaan.
        Näistähän sitä rupattaa, kun mielessä tuoreena ovat.
        Luulen että vähenee minunkin marjamatkoista ja säilömisistä kertovat jutut, jaksaminen alkaa tehdä tenän.
        Mutta niin vanhanaikainen olen, että tähän asti olen jollakin lailla haalinut jotakin talven varalle.
        Syyksi olen ajatellut sen, että en muka tarvitse niin paljon säilöntäaineita syödä, mikä sekin lienee sama mitä näihin kymmeniin päässyt suuhunsa pistää.

        Näistä aamukirjoituksista on tullut tapa, ei päivä oikeaan suuntaan lähde, ellen pirttiin kirjoita, tapojeni orja olen;)

        Kyllähän kissa on itsenäinen olento, ei kovinkaan helposti hyväksy ystäväksi, kokemusta on, minulla on ollut kaksi kissaa.
        Ystäviksi kumminkin tullaan, kun pienestä aloitetaan ja mukava seuralainen kissasta tulee, luulen että näin on Kerttukin sinulle tinat;)
        Nyt nämä .kesäpaikassa pyörivät eivät silitys etäisyydelle tule, mutta muutaman metrin päähän ja ruokakupille kylläkin.
        Vei keväällä jonkun verran aikaa, ennen kuin tähän on päästy, nyt jo huutelun perään tulevat pihaan, naapurissa varmaan navetta kissoina ovat.

        Mikähän kun suuta revittää, sänky kai kutsuu, mutta eipä tässä enää, pyykin silitykseen alan ja siitä sitten jotakin muuta kehittelen.
        Kaupunki matka uuvutti, mutta päivä menee ihan pilalle jos uuteen uneen itseni päästän, toistaitoiseksi se tekee;)
        Lämmintä ja mukavaa päivää.


    • marja-liisa...

      Huomenta, tähän vähän koleaan aamuun.!

      Selvästi on syksy tullut. Mutta vielä saa kaikki kukat kukkia rauhassa pihalla. Salkoruusut ihan komeimmillaan, yli kaksimertisinä ryhdikkäästi taivasta kurottelevat. Verenpisarat saa olla ulkona hyvin myöhään. Annan niiden olla siellä ensimmäiset yöpakkaset, että varistavat lehtiään pois ennen kellariin vientiä. Ei ole siellä niin paljon siivottavaa. En ole huomannut niiden mitenkään kärsivän, puolitoistametriä korkeita, ja leveitä jättiläisiä nytkin ovat.Ja kukkivat ihan kauheasti, kun vaan muistaa jokaisette kantaa kastelukannullisen vettä päivittäin.

      Skillanille, harmittaa ne sinun lanttusi! Ei siinä ole vika sinun hoitamisessasi, eikä tuholaisissa. Maassa on boorin puute, ja se vaikuttaa näin lanttuun, nauriiseen, retiisiin, ja kaikkiin ristikukkaisiin. Maahan pitäisi lisätä vähän booria. Boori yleensä lisätään hiekkaan, sotketaan hyvin, ja viskellään tasaisesti alueelle. Määrät on yleensä hyvin pieniä. Myös puutuhka sisältää booria jonkinverran, joten pelkästä tuhkan kylvämisestäkin alueelle on apua.
      Se pelkkä onttous ei niinkään vaivaisi, mutta kasveista tulee kitkerän makuisiakin. Meilläkin oli alkuun täällä samaa ongelmaa,Vein alkuaikoina monena vuonna lantut ja nauriit äitini kasvimaan laitaan kun meillä ei kasvanut. Mutta ei enää, lantut on syksyllä kun miehen päitä.
      Kyllähän se kaikki kasvattaminen vaatii koko ajan sitä vahtimista ja tutkimista. Aina on jotain tuholaisia, tauteja ja homeita jossain. Tillistele siinä joka päivä Ja silti yllätyksiä tulee.
      Eilen leikkasin auringonkukista siemenkotia pois. Ja tyhjensin pihakeittiöstä yhden hyllyn, ja asettelin ne sinne kuivamaan, että syötän talvella linnuille.
      Mutta tänään aamulla minua odotti siellä ihan hävityksen kauhistus. Linnut oli olleet siellä yöllä, hakanneet ,sotkeneet, ja kakkineet joka paikan. Mistä ne kaikki löytää? Ja yhdessä yössä! Ja juuri kun minä muka löysin hyvän paikan niiden kuivaamiseen.
      Että sinne nyt vaan Tolupullon kanssa siivoamaan. Hullusta päästä saa kärsiä koko ruumis!
      Joten lähdenkin tästä, mukavaa päivää kaiklle!

    • joutavoinen

      Puutarhuri on kokoaikaisesti vastuussa puutarhastaan ja tietoa on hankittava lisää, eikä minulla sitä nimenomaista tietoa ollut tarpeeksi alppiruusun suhteen kun on kellastunut melkein kokonaan.

      Kukki kyllä, kuten monena vuonna oikein hyvin. Sen jälkeen oli liian helteessä liian pitkään kastelematta, kun en ollut paikalla. Katetta olisi ehkä pitänyt laittaa juurelle, ehkä olisi kosteus säilynyt paremmin.

      Tälle mökkipuutarhurille alppiruusu on liian vaativa hoidokki, olen kyllä monen kuullut olevan sitä mieltä. Muuten mökillä kasvit ja kukat ovat lähinnä luonnon omia. Rikkakasvit kuten ohdakkeet, ovat itseleviäviä ja - hoitavia, kauniita kasveja. Koko kesän on joku laji kukassa ja helposti hoidettavissa, viikatetta vaan elokuussa.

    • Hintriika*

      Kukapa ei mielellään nautiskelisi oman sadon tuotteita, mutta kaikilla siihen ei ole mahdollisuutta. Kunnia ja ihailu teille ahkerille maanviljelijöille!

      SkillaN mainitsi lisäaineista. Jos "sadonkorjuu" on pakko tehdä muualla kuin omalla maalla, niin se kannattaa tehdä markettien pakastealtaista. Pakasteissa ei ole lisäaineita, ja ne ovat yleensä kaikin puolin laadukkaita tuotteita. Lasipurkkeihin säilötyissä tuotteissa saattaa todellakin olla pitkä litania lisäaineita.

      On minunkin "puutarhassani" tänä kesänä yksi täydellinen onnistuminen! Laitoin pensaskrassia kasvamaan reunalaatikkoon. Sen kurssin takia istutin siemenistä kasvattamani pikkuruiset taimet kesäkuun 14. päivä (olivat kurssin ajan hoidossa tuttavalla). Luulin, ettei niistä tälle kesälle ehdi mitään tulla, mutta suotuisa sää pani vauhtia kasvuun. Nyt puska kukkii ja rehottaa niin, etten kohta mahdu sekaan parvekkeelle. Lehdetkin ovat vähintään raavaan työmiehen kouran kokoisia.

      Tänään on sitten taas tuulipäivä. Lämmintä toki n. 21 astetta. Joku pilvi meni justiinsa auringon eteen, mutta pääasiassa paistaa. No niin, sieltä se tuli!

    • Tulenlieskat***

      Onnea syksyn hohteiseen uuteen pirttiin. Juuh, yät on nyssi viilentynneet. Ei se mittää, päivät sentää viä o aika kesäset. Juu ja noi pirskatin pikkuset puria ötökät. Kirvelee oikei käsivartta ku e huamannu mokomia hättyyttää pois.
      Elokuu, nyh jo. On se aika vaa menevää sorttia.
      Nyssi mullaki o punastaviinimarjaa. Joo ja teinki mehua heti ja laitan rasioihi pakkasee. Semmoseen jot on aina kannulliseen valmiina. On niinku noppeempi sulattaa jos joku halluu.
      Riävää ny ei viä viitti paljo leipoo, paittiku nousis neljämaissa taikina tekkoo. Ehtis nääs ennen ilman lämpiämistä saamaan kaikki reilaa.
      Tairanki lähtee piänelle pyärä pyrährykselle, jos vaikka notkistas vähä jäseniä. Kiitti nyh kahveesta ja hyvvää päivän jakoo kahveepirttiläisille.

    • Ehtoota vuan.

      Lämmin on päivä ollut ja markkinoilla kävin.
      Tapasin siellä noita Skype tuttuja ja Australialaisen ystävättäreni,sun muita tuttuja.
      Porukkaa oli nii mahottomasti, niin myyjiä kuin ostajiakin.Oli vähän vaikea "rollikan" kanssa kuljeskella.
      Vaan hauskaa oli.

      Minulla on tuo rönsylilja semmonen sotkia;)aina tiputtamassa noita kuihtuneita kukkiaan.
      Jostain olen lukenut,että se puhdistaa huone ilmaa,tiedä sitten.Iso se ainakin on.

      Odottelin lääkärin soittoa koko aamupäivän,Hänen piti soittaa 12;sta mennessä,niin soitti vasta viiden maissa.
      Huomenna on tilattava uusi aika ja ortopedille pitäisi päästä,tuon selän takia.
      Viime yö menikin ihan poskelleen,nukuin välillä lattialla,kun ei ollut missään hyvä olla,mutta eiköhän se siitä;)lutviudu.
      Huomenna on päivä uus ja uudet kujeet;))

      Pirtti on taas kerran todella nätti ja kissat hyrisee tyytyväisinä.

      Näkyillään...

    • Taas ollaan aamussa ja nyt alkaa pilviä taivaalle kerääntyä, no vesi tervetullutta, jos sateeksi asti rupeaa.
      Laittelin eilen niitä kukkia ruukkuihin ja vaikka olen mielestäni vettä kantanut noihin astioihin, huomasin kovasti kuiviksi syvemmältä ruukut.
      Nyt sitten ovat kukat valmiina kellariin vietäväksi, kun se aika koittaa.

      Tuo asia on täälläkin ollut puheena, että pooria puuttuu, mutta eipä taida enää ehtiä ja toisaalta pari pientä penkkiä lanttuja vaan on, tulkoot mitä tulevat, vanhan siemen pussin loput keväällä maahan tyrkkäsin.
      Totta kai pikkusen harmittaa, kun keväällä sain harsoilla lentävät ötökät torjuttua, nyt sitten tämä.
      Ostetaanpa joulun aikoihin sitten kaupasta lantut laatikkoon, kovin paljon ei muuta menekkiä ole.
      Pitäisi aina kai maatutkimus keväällä ottaa, että oikeat aineet löytyisi ravinteeksi.

      Hyvänen aika, ei minun verenpisara ole kuin puolisen metriä ja onneksi, enhän sitä kellarikoppiin saisi vietyä, jos suurempi olisi.
      Kyllä ne kasvaa, kun on taito hyppysissä ja sinullahan on Marja-Liisa.
      Kiitos siitä hilloohjeesta, hyvää tuli ja muutama purkki myös keitto tarpeita pakkaseen.
      Jos sää sallii, kurpitsoja vielä tulossa.

      Vatussa kävin eilen, kolmisen litraa sain ja voi miten hyvä marjoja, isoja kuin puutarha vadelmat.
      Meinasin, että tänään vielä menisin, mutta nytpä tuli käsi kipeäksi, kyllä nämä vanhan jäsenet ei enää juuri mitään kestä, tuo oikea käsi kun on joka paikkaan ensimäisenä menossa.
      Katsotaan nyt, jos se siitä leppyy, pyykit aion silittää, kai se rauta laudalla helposti kulkee.
      En marjoja itselle enää haali, mutta ajattelin, että veisin sellaisille, joilla ei ole tilaisuutta marjaan mennä.
      Harmi kun melkein aidan takana marjat maahan tippuvat, sen vuoksi sinne halajan, vaikka eihän marjat minun keräämällä metsästä lopu.

      Alppiruusua en ole koskaan kasvattanut, olen kuullut, että hyvin vaikea kasvatettava, vaikka ei kai heille, joilla taidot siihen löytyy.
      Kerroinkin jo, että viinmarjoja ei tänne tule, ei monta pensasta olekkaan, mutta ei ole leikkauksia suoritettu moneen vuoteen, kunnes minä rupesin saksimaan, kyllä ne joskus marjoja varmaan tekevät vielä.
      Se vähä mitä on, ovat isoja meheviä, makuun pääsee.
      Omenissakin se pihlajamarja toukka touhuilee, vanhoja ovat puut ja ruiskutuksia ei ole tehty, ei myöskään leikkauksia, no mehua ainakin saa.
      Ei kovin ilahduttavia nuo satotoiveet, mutta onpa aika hyvin mennyt;)
      Kukat kukoistavat, iso lohtu sekin;)

      Otin buranan, taitaa vähän apua antaa tuohon käteen, tiedä vaikka metsään ehtisin ennen sadetta, kaalikeitto on laitettava kiehumaan, eka kerran tänä syksynä.
      Kaalilaatikkoa olen pari kertaa tehnyt, en vaan muistanut rikottuja ohraryynejä ostaa, tulis paljon maukkaampi.
      Oikein rupesi mieli tekemään uuni ohrapuuroa, se on välillä hyvää, riisipuuron ohella.
      Liian vähän varmaan ohraa käytetäänkin.

      No nyt rupean kuulostelemaan, mihin tuon käden kanssa pääsee, vai tuleeko peräti se "en tee mitään" päivä.
      Iloa päiväänne, irkun tapaan, eipä ole irkku käynyt kertomassa matkastaan, kai jo kotiin on tullut?

      • joutavoinen

        Ohdakkeista tuli eilen mainittua kun tosiaankin eräässä syvänteessä niitä kasvaa ja kauniisti kukkii. Mutta helpoimimpia ja kauniimpia kukkia on kissankellot. Koivun alla karussa ruohottomassa kohdassa ovat kukkineet monta viikkoa, ruohonleikkuri on sellaisille ketokukille surmaksi.

        En kuitenkaan koko pihaa kedoksi laita, enhän ole miehenä näissä asioissa määräävässä asemassa. Ja yleensäkään sanomassa. Sekin vähä mitä sanon on ollut useasti liikaa. Siloiteltava ja pehmennettävä on sanomisia muuten ihmiset ottavat itseensä. Itseruoskintaa pitää harrasta aikuiskasvatusmielessä.


    • Hellerajahan se täällä ylittyy, jos ennustukset pitää. Alku näyttää, että se toteutuu ilman veden pärskintää.

      Toimeksi olen tänään pistänyt, kipasin labrassa. Niiltä osin on tieni avautunut reissua varten, sille jää aikaa runsas pari viikkoa. Saapa nähdä, kauanko kanttini kestää ja mitä tulee vastaan vaikkapa ilmoista. Kuitenkin on vielä hoidettava lauantaina yhdet synttärit, en viitsi niistä luistella.

      Onhan minulla edessä se perunan nosto. Saapa nähdä, kipeytyykö selkäni. Kolmetoista perunaa peittelin multiin, muuta hyyssäystä ei ole niille liiennyt. Muut saalistamiseni ovat metsässä ja järvessä. Enkä aseta niillekään tuotantotavoitteita. Sen minkä muun lorvailun ja muiden pikkupuuhieni ohessa löysästi viitsin ajankulukseni ja vaihtelukseni tehdä. Luulen kyllä, että itikaanot ovat jo loppuaan vetelemässä. Vaikka en erityisemmin niitä pelkääkään, onhan niistä kiusaa. Pahimmillaan ei voi povipöksyissä ulkona tepastella. Täällä kaupunkimaisemissa on se hyvä puoli, ei ole syöpäläisiä, ei edes lähimetsissäkään. Sillähän olenkin itseäni lohdutellut ja selitellyt täällä tätä vaihtoehtoa.

      "Joutavoisen" tapaan, katselen sitä kauneutta, minkä luonto viisaudessaan tarjoaa. Se ei ole vähän, vaikka mökkini nurkilla karuhkoa onkin. Pitääköhän toistaa sanontaa, " se on katsojan silmässä." Näissä asioissa on paljon kuuluisaa "makuasiaa."

      Jaa-a ...enpä ryhdy juttua pitemmälle kehittelemään. Hyvää jatkoa ja paranemista heille, joita vaivat rasittaa. Kyllä vielä kesäistä on jäljelläkin.

    • Niin vielä noita luonnonkukkiakin kasvaa, vaikka kesä syyspuolelle kääntyykin.

      Olen ollut innokas luonnonkukkien poimija koko ikäni, nytkin aina kun jossain liikumme jos on kauniita kukkia näkyvillä heti poimimme kotiin vietäväksi.
      Eihän tuo puutarhan hoito nykyään ole mahdollistakaan, edellisessä paikassa asuessamme pihalla kasvoi paljon monivuotisia kukkia, piisasi aina syksyyn saakka.

      Samoin kaikenlainen pakastaminen on olematonta ei jääkaappi-pakastin yhdistelmään paljon sovi, mitä nyt joskus jää sellaista ruokaa, jota pakastaa tai leipoo enemmän kerralla, niin jääpaloja kuitenkin, onhan ollut pitkä kuuma kesä.

      Täällä on palstalla paljon hirmuviljelijöitä ja pakastajia, kova on kilpailu onnea voittajalle.

      Skillanille tiedoksi Irkku on kyllä palannut Irlannista, siellä tällaisia helteitä ole ollut. Oli tykännyt reissusta. Facebookin kautta olemme jonkinverran kirjoitelleet, ei nyt usein mutta kuitenkin. Hän oli noin viikko sitten käynyt Tampereella, olivat Jorin kanssa olleet rockkonsertissa.
      Onhan minullakin taas Helsingin reissu tänään, Kannelmäessä sisaren luona katsomassa kuinka jakselee.
      Niin reissu Mujejärvelle on vielä edessä,
      kunhan aikataulusta sovimme vanhimman poikani kanssa.
      Auto nyt huollettu, voi mennä katsastukseen koska haluaa, mikään kiire ei ole, kunhan vähän ajelee niin tietää onko kaikki kunnossa.
      Nyt suihkuun ja sitten Helsinkiin, tev: Late

    • Sataa, sataa lotisee, eilisen ukkosen jälkeen jäi sade päälle ja sitä on luvattu nyt lähipäiviksi.
      Onneksi ehdin vielä eilen käydä vattuja kolmisen litraa ja nyt saa sitten riittää.
      Marjoja kyllä olisi, mutta ahdeudellakin on rajansa;)
      Tulipas kumminkin vielä mieleen, jospa mehuksi hakisi, kun viinimarjoja vailla olen,,,, katsotaan sään kehittymistä.

      Mites Late olet ymmärtänyt että kilpailua olisi,, ei ole, minä olen häviäjä tyyppiä ja jo alakoulussa olin viimeinen hiihtokilvassa, ihan mielelläni luovun.
      Minä leikin maanviljelijää, kaupungin kasvatti ja en todella pysty en halua kilpaan ruveta, mutta kiva on kuulla toisten neuvoja, joilla on kokemusta asioista.
      Sitä kasvun ihmettä seuraisin ja sitten satoa korjaisin, jos jokin onnistuisi,,, nyt ei oikein mikään,,, sepä siitä.
      Kiva kuulla että irkulla kaikki hyvin, kerro terveiseni, kun olette kirjeen vaihdossa.
      Minä en jaksa enää Facebookiin kirjoitella, tämä palsta riittää ja on se mielestäni niin sekavakin, tökitään ja tyrkitään;)

      Kyllä luonnon kauneuden ihailu on minullakin osa tätä kesää ja kaikkia vuodenaikoja, mutta kai se tyypillistä on naisen puolille, että niitä kukkia haluaa istutella, millon millaisinkin tuloksin ja puhettakin niistä riittää, kokemuksia toisille siirtää.
      Kerroinkin jo että huonosti kävi täällä perunalle, hyviä vielä on syödä, mutta kellariin taitaa pieni määrä ehtiä.
      Toivotaan että perunasi on kymmen kertainen ynnämuu, siitähän jo pitkäksi aikaa ainakin yhdelle ihmiselle kattilaan pantavaa riittäisi.
      Jospa sinne korpeen ei rutotkaan osaa;)
      Hyvän sadon onnistuttua, olen kuullut että kymmenen perunaa juureensa on mahdollista kertyä.
      En tiedä saako kalaonnea toivotella, mutta teen sen nyt kumminkin, syytä sitten minua jos kalaa ei tule;)


      Eikös se olekin hyvä elellä, kun joku toinen sanoo mitä ja miten tehdään, vai mitä joutavoinen;)

      Missä muori nyt liituaa ja onko lääkäri jo saatu kiinni, kyllä se rassaa jos aina vaan kolottaa.
      Wiiwirear on nyt piskin kanssa kadonnut, lieneekö reissuun lähtenyt, vai marjareissutko ajan vievät?

      Nyt jaksaisi jo sitä "rievää" paistaa tulenlieskat, kai siellä vettä tulee Tampereenkin seudulla.
      Onko leivät orressa vileä tänä päivänä.
      Asuin Viialassa aikoinaan pari vuotta ja siellä naapurin orressa leivät roikkuivat ja oli kivikovaa.
      Onkos kiikku jo keinumis kunnossa.

      Nyt on pakko tuo pyykki selvittää hyllyille, olen jo sitäkin monta kertaa puheissani tehnyt, nyt sää on otollinen ja neuleetkin jatkuu, ei liioin tuonne ulos viitsi pyrkiä.
      Naapurin kissa kävi tervehtimässä ihan kynnyksellä asti, sitten häippäsi matkoihinsa, niin teen minäkin, mukavaa päivää palstalaiset, pidetään sadetta, jos sataa;)

    • marja-liisa----

      No kyllä sataa!

      Meillä ainakin tulla rotistaa aika lailla. Ja jotenkin heti tuntee itsensä tyhjän toimittajaksi, kun ei pääse tuonne ulos töihin. Meinasin aloittaa puutarhamarjojen keruun, mutta mikäpä tuonne nyt lähtee. Keittiön pakasteen sulasin ja siivosin. Tein pinaattilettutaikinan, ja kohta paistan lettuja ja keitän päiväkahvit, ja laiskottelen, ja laiskottelen. Kuuntelen kun sade rummuttaa peltikattoa. Näin se on elämä joskus auvoista!
      Mukavaa sadepäivää vaan muillekkin!

    • Päevee vuan;)

      Minulla on tänään ollut pyykkipäivä;(
      Pari koneellista löytyi,meillä on nii isot nuo talon koneet,etten niitä täyteensaa.

      Ulos en lähtenyt niitä levittelemään,käyn aamulla hakemassa pois.

      Tuli yks vieras,pistin letun paistoon,on se kiva kun on tuollaisa tuttuja,uskaltaa niitä komentaa;)

      Sadetta mekin on odoteltu,vaan eipä ole tullut.
      Viime yönäkin kävin lattialla nukkumassa muutaman tunnin,tuntuu että sänkyyn tukehtuu.
      Paksuhkoja pilviä pyörii,mutta luulen että tuo harju mokoma hajottaa ne.

      17pv menen uudelleen lekuriin,saa sitten nähdä ja kuulla kuinka jatketaan.
      20pv on ne tyttären nuorimmaisen häät,tiedä kykenenkö sinne menemään.
      Aika nayttää.

      nyt letun syöntiin nammm.....
      näkyillään...

    • Tulenlieskat**

      Aurinkoinen ja lämmin päivä. Keskustorilla olis ollu jottai ranskalaista ruuan syrjää, vaan kauppahalli vei voito. Juu ja mustamakkara.
      Käytii ompelukone liikkeessä, katteltii likalle kone. Hän kun tykkää tehrä ittellee omanlaisia vaatteita. Mää anno reksviittaa ompeluaapiskirjan muorossa ja ison läjä kankasta. Likka itte valkkas, hyvä nääs ny mun ei tartte ennää itte tehrä ku nimeks jottai.
      Onse kumma mitä niitä kankasläjiäki o pitäny kerräillä hyllyt täytee. Hyvä ku kelpas ja tillaa tuli hyllyille.

      Keinu sai uuren kankaan se kyä tartti viä ideaparkin eurokankaasta hakkee. Hyvä tuli muarin kantapäästä, niiku sanonta kuuluu. Kyä passaa kiikutella.
      No, huamenna sen satteen pitäs tänne tulla. Ny onki hiostavaa ja hikistä olloo et pitäs ilman vaatteita viuhahtaa. Vaikka kuka yksineläjää kattelis ku pittää viä verhot kii. Jos näkiski nii kyä sais jalat alleen ihmetelle mennessää outoo olioo. Nääsku ittekki etteisen peilin ohitan äkkii, ettei tulis mahrotonta miälipahhaa nährä noitaa kotonaan.

      Ei täsä sen kummempaa kuulumisia ookkaa, saretta vaa kaipaile hiostamise sijaa.
      Oikee mukavaa loppuviikkoo kaikille . Kiitos kahveesta seo moro.

    • Voi hitsi, sieltäkö se hyvä letun tuoksu tulikin tuossa pitkin iltaa..? Muorin pirtistä. Olen monta päivää mielinyt paistaa plättyjä- on vaan aina siirtynyt.. Kyllä tuoksu kävi nenuun.

      Täällä sataa, lotisee. Vettä maa kaipaa ja sienet kasvaakseen. lämpöasteetkin ovat karanneet minimiin.
      Yöt häipyy pimeyteen- varsinkin pilvisellä säällä. Onkohan sen nimi: Syksyä kohden mennään, vaikka "vielä on kesää jäljellä" kuten laulussa sanotaan !

      Tuolla aiemmin puhutaan jostain kilpailusta. Minäkin puhun siitä.
      Koulussa; silloin ei ollut peruskoulua ,oli vaan alaluokat.
      Urheilutunnilla pelattiin "pesistä". Koko luokka yhdessä.
      Minut valittiin aina viimeisenä joukkueeseen, kun ei enää ollut muita jäljellä. Mutta äläs mittää: kerran valittiin toiseksi viimeisenä. Ja voi että olin ylpeä kun en ollutkaan vihon viimeinen.
      Että semmoinen kilpailija olin. Isona sitten ymmärsi että yksi on hyvä yhdessä, toinen toisessa asiassa. Tai ei juuri missään. Mutta eletty on elämä siinä kuin muutkin, vaikkei kilpailijaa koskaan tullutkaan missään elämän lajissa.

      Pitäisköhän meikäläisenkin tyhjentää nuo kangaskaapit ja jäännöspalat Tulenlieskan tytölle. Pääsis niistäkin eroon.
      Itse ei tule tehdyksi niillä mitään, hyllyjä vaan täyttävät.Etenkehaisuus on iskenyt kyntensä. Päätinkin just muuttaa elämäntyyliä ja alkaa lueskelemaan kirjoja ja kulkemaan vaan rallatellen päivästä toiseen.
      (Ensin vielä käyn mustikassa ja teen suursiivouksen, pesen ikkunat ja sillai)))))))) Mutta sitten !!

      Iltakafeet juon, minultahan ne eivät yöunia vie. Etsin nurkkakaapista herkkuja ja jotain marjapiirakoita näkyy olevan. kenen lie tuomia- kiitos kuitenkin.
      Hyviä ja kauniita unia, milloin nyt kukakin alkaa niitä nauttimaan ! Samalla mukavat viikonloput kaikille !

    • Hintriika*

      Vaan ei sada!

      Vielä viikonvaihdekin taitaa mennä paisteessa. Vasta maanantaille lupasi säätiedotus sadetta. Vai pitäisikö sanoa, että uhkaili sateella? Mutta ilma on kyllä viilentynyt.

      Pari päivää on tuullut pohjoisesta niin, ettei ole viitsinyt parveke-elämääkään viettää. Tosin nyt justiinsa piipun savu on oiennut lähes pystysuoraan. Luulen, että tuuli aikoo vain mennä yöpuulle jaksaakseen taas huomenna puhaltaa.

      Mutta periaatteessa kesästä on lähes kolmannes jäljellä, että ei pidä heittää kirvestä kaivoon. En tiedä, heittelikö Jaakko kylmiä kiviä uimavesiin, kun en ole luonnonvesiin tohtinut tänäkään kesänä. Kuivalta maalta katsoen meinaan jatkaa kesän viettoa vielä muutaman viikon, sanokoon Ilmatieteenlaitos mitä haluaa!

      Vähän samanlaisia kokemuksia kuin M-K:lla on minullakin koulun urheilusta. En ollut tähti silläkään saralla. Silti olen aivan varma, että jotakin minä osaan. Kun vain keksisi, mitä se on. En ole vielä menettänyt toivoani, etteikö minusta isona tule joku... joku... no, joku kuitenkin!

      On taas se taivaallinen aika, kun saa ikkunastaan ihailla vahtuvan erilaisia yöruskoja. Taivas hehkuu 2-3 tuntia vielä auringonlaskun jälkeen punaisen ja keltaisen sävyissä. Viime yönäkin vasta yhden maissa alkoi kulta taivaanrannasta haalistua, vaikka aurinko oli laskenut 22.33. Tänään aurinko menee mailleen 4 min. aikaisemmin eli puolen tunnin päästä.

      Ruskottavia öitä!

    • sinisirkku-

      Mä tuun kahviPirttiin hetkeksi, vaikka keinutuoliin istumaan ja otan kisulin syliini.

      On pakko purkaa sydäntään, kun yhtäkkiä vyöryi niin hirveä ikävä Kesäheinän yhteisöön, lähinaapureihin ja kaikkiin tuttuihin, saunailloissa ja yhteisissä ohjelmissa.

      Luopumisen aikahan on, mutta en tiennyt, että se vaatii kyyneliä ja kaipausta niin paljon.

      Puuhailin pikkupihallani ja vähensin saniaisia, kun ne tuntuvat leviävän niin helposti, ja tajusin siinä, aitojen ympäröimänä, ettei portilla kukaan enään pysähdy niinkuin mökillä ja juttele ja moikkaa. Eikä ole porttiakaan, olohuoneesta vain ovi.

      Nyt nukkumaan mennessä kaipaus niihin naapureihin sai surun purkautumaan. Miksi kiinnyn niin ihmisiin, helpompaa olisi silloin.
      Olen pahoillani, että tuon nää murheet tänne, mutta tuntui ainoalta paikalta missä uskallan.

      Opinkohan koskaan elämään niin yksin, en usko, mutta elän niinkuin elän, muutahan en voi.

      Nyt niistin nenäni, no kyyneleet ne nyt virtaa käynpähän vielä huuhtomassa silmät kylpyhuoneessa.

      Ajattelin huomenna lähteä käymään Raumalla, vapaahan olen menemään, mutta katsotaan jos on puhtia huomenna.
      Hei sitten,...ja kiitos.

    • Alakuloinen lauantai aamu sään puolesta, kai se myös vähän mieleen vaikuttaa.
      Älä pyytele anteeksi itkujasi, kyllä ne tulee haikeudet minullekin ja katuakin jo olen ehtinyt, että mökistä luovuin.
      Mutta tunteilu on heitettävä, järki on sijaan otettava, sillä luopumisen aika on edessä monen asian suhteen.
      Haikealta se tuntuu, koko elämä on mennyt ympärilleen haalimiseen ja nyt sitten tarpeettomana joutuu pois antamaan, mutta sitä tämä elämä näkyy olevan.
      Itkuun on oikeus, jos itkettää, mutta kyllä taas aurinko esiin tulee ja elämä on elämisen arvoista, tehdään se niissä puitteissa missä jaksamme, iloitaan vaan jokaisesta aamusta kun silmät auki raottuu.

      Ei ole iltarusko, ei päivän paistetta sään suhteen, harmaata ja kosteaa, ei nyt kumminkaan sada ja ilma on helppo hengittää.
      Tänään ei metsään viitsi, on niin kosteaa ja saattaa olla, että marjatkin tippuivat, niin kovasti satoi.
      Hyvä niin, pakkanen on täysi, jos ei väliin ala kotiin pakkasesta kantamaan, mitään ei sinne sovi.
      Viikon perästä sen aion tehdä viimeistään, menoja on sillä suunnalla ja Tallinnaan on myös mentävä.

      Minulla ei kangaspalat hyllyissä täyttönä ole, en ole koskaan tykännyt ommella, pakosta jotakin suoraa olen ommellut, mutta muuten olen ompelun suhteen täysi nolla.
      Aika kummalta tuntuu, kun kuitenkin käsitöitä harrastan, paljonkin, ja koneella jotakin näkyvää saisi nopeastikin ja eurot säästyisivät.
      Kai olen jotenkin suuntautunut noihin puikkoihin ja lankoihin, ne miellyttää;)
      Jotakin minäkin osaan, sukan kantapään ainakin.
      Onkohan olemassa sellaista ihmistä, joka ei osaa mitään, siihen en usko, kyllä kaikilla joku vahvuus on olemassa, vaikka vaan noin vähäinen taito, kuin minullakin;)
      Ihailen ihmisiä jotka jaksavat tehdä kaiken viimeisen päälle hienosti, taidokkaasti, minä olen malttamaton ja lopputulos sen mukainen, kai siihen on tyytyminen.

      Maailman tilanne on masentava, aina vaan noita uhkakuvia esiin tulee, paras on olla kuuntelematta koko uutisointia, siellä nyt sitten keinotellaan, mitään eivät saa kuntoon.
      Sijoittajat pelkäävät rahojensa kanssa ja koko maailma siitä kärsii, kukahan tuon pörssinkin keksi, keinottelijoille mahdollisuuden.
      Työtä pitäisi olla, ostovoimaa, siitä se elämä kulkisi, rattaat pyörisivät.
      Toivoisi päättäjiltä jo vihdoin jotakin hyvää tulevan, mikä asoita saisi sujumaan.

      Porskutellaan sinisirkku vaan eteenpäin, keksitään kivaa touhuilua ja elellään kuin viimeistä päivää, noin kuvaannollisesti, tiedä vaikka onnistumme;)
      Mukavaa päivää säästä huolimatta kaikille ja tulkaa piristämään pirtin olotilaa, ei kai kaikilla näin huono fiilis ole, kuin mitä minä tähän aamusaarnan kuvasin;)

      • sinisirkku.ek

        Huomenta Pirttiin.

        Kiitos Skillan lohduttavista sanoistasi, järkisyythän ne sanelevat miten on toimittava, tunteet kun eivät vaan aina kuuntele järkeä:)

        Voi olla myös kun en nyt tapaa omianikaan kuin harvoin, nuorin kun tekee vuorotyötä Laakson sairaalassa, ettei tiedä milloin voi soittaakaan.
        Väsynytkin on ressukka. Viikon loman viettää saaressa, ja tarpeen se onkin.

        Poikani lähtee kuukaudeksi työasioille, ja vanhin tytär reissaa nyt kesällä siellä sun
        täällä.

        Siinähän sitä tilanne selostusta, ei ole ihan tapaistani, mutta kyllä hyvää teki nyyhkiä ihan kaikki surut samantien, kun kerran tulvi yli äyräiden.

        Täällä paistaa utupilvien läpi kesäinen aurinko, mieli on jo kirkastunut ja naurahdin kun Skillani tuhahti: Kuka sen pörssinkin on keksinyt:D

        Pörssien heilahteluja päivittäin, olen minäkin joskus harmitellut, koko finanssimaailman ja uutisten heti toitottavan sitä ympäri maailmaa!
        Riskisijoittavat haalivat kiireesti pois osakkeitaan, etteivät vaan menetä mitään, vaan voittoa. Silläkin lailla luodaan paniikkia, mutta mitäs niistä!

        Kahvia tässä hörpitään ja aletaan katsella, mitä tämä mamma keksisi tälle åäivälle mieluista:)

        Kiiitos vielä piristyksestä ja porskutellaan vaan !


    • Pientä veden tiputtelua on ollut, mutta ihan hyvät kelit. Sekalaista ilmaa on jatkossa ennusteltu, mutta se ei muuta sunnitelmiani. Aamulla lähden, pyhänä on rauhallisemmat tiet. Ihan tuntuu koko oloni kevyemmältä, kun reissukamojani kokoilen. Kun lätkäytän tämän koneeni kiinni, jatkossa lähes kaikki tiedoitus tapahtumista on radion varassa. Enpä tunne huolta siitäkään, enhän luule olevani vaikuttaja mihinkään suuntaan.

      "ss" kertoi Kesäheinästä vierautumisen vaikeuksista. Tulipa mieleeni, että kun ko. aluetta alettiin markkinoida, kävin sielläkin katsastamassa. Kalliilta tuntui, ei ollut varaa. Lisäksi ajattelin, ettei se olisi muutoinkaan minulle sopiva. Kaipasin enemmän korpimaisemia ja luonnon hiljaisuutta ympärilleni. Ehkä en olekaan kovin sosiaalinen tyyppi, minulle ei tuota ongelmia olla väliin omissa oloissani - aina muun touhukkaan elämän, melskeen ja kiireen keskellä. Olen ollut joskus kolmen kuudauden pätkiäkin ja muita ihmisiä nähnyt vain harvoin eväiden täydentämisretkilläni.

      Tämä mökkinihän on melkoisen arvoton. Pitäisikö sanoa, että nykyihmisen silmin siitä ei löydy mitään myönteistä. Kaikki on alkeellista, mutta minulle se on sopinut oikein hyvin. Vain se, että matka on pitkä, on miinusta. Kumpi sitten lienee syrjässä, mökkini vai tämä pääkaupunkiseutu? Nyt iän kartuttua, on seurannut ongelmia, jotka ovat pätkittäneet oloani ja matkatkin alkaa rasittaa. Ja siihenpä se viimeistään lopahtaa, kun joudun pistämään puntariin kykyni auton rattiin.

      Jaha...taaspa ukko jaarittelee. Ajolupa on kunnossa, niin myös oma käsitykseni myötäilee. Pari "hitaasti", ajatuksen kanssa luettavaa kirjaa pistän mukaan. Voin sadepäivinä niillä " tappaa aikaani."

      Teille kaikillle hyvää jatkoa!

    • Hintriika*

      Jos YM vielä tänne kurkkaa, niin toivotan hyvää korpivaellusta!

      Istuskelin tunnin verran parvekkeella saunan jälkeen ja katselin taivaanrannan pilvien värjääntymistä. Keskitaivas on sinistä sinisempi ja pääskyt lentävät korkealla.

      "Vanhanaikainen" on kyllä vähän nostanut nokkaansa ikään kuin matalapainetta lupaillen, mutta pääskyset eivät ole varmaan sitä nähneet. Tai sitten jompikumpi merkki ei pidä paikkaansa...

      Tuuli on unohtanut hommansa kokonaan. Ei lehtikään liikahda. Siksi reilun 18 asteen lämpö parvekkeella tuntui aivan riittävältä hihattomassa paitulissakin. Rannassa viettävät Satama Open Air-festaria, joten ihan mukava sää juhlijoiden kannalta. Kun on korva tarkkana, niin musiikin voi kuulla tännekin. Tämmöinen ikäloppu ei jaksa enää musiikkifestareista innostua, mutta aikansa kutakin. Kiva, että nuoremmille järjestetään.

      Ei tässä kummempaa asiata ollut. Pilvet vain muuttuvat koko ajan punaisemmiksi. Minä kuitenkin toivotan sinisiä ajatuksia näin iltatuimaan!

    • joutavoinen

      Nontuotajoo - niistä mökeistä, jos jotakin yrittäisi sanoa. Hakoteillä ollaan jos ensimmäisenä sitä sen raha-arvoa ajattelee, sijotusta. Ei ollenkaan kannata sitä miettiä, ei se kuitenkaan niin arvokas ole.

      Silmälle jos on hyvä, rasitus vähenee luontojaan jos tekee vain sen mikä tuntuu olevan järkevää, eikä välttämättä niin järkevääkään. Jos mökille ei mene niin sinne menee joku toinen, tyhjiön täyttymis ilmiö on se ja saattaapi olla, että se joku toinen kunnostaakin jotakin kohtaa siellä, aivan kuin nytkin kun siellä kuulema joku rakentaa, varmaankin jotakin turhanaikaista. Ans nähhä nyt sitten, kunhan sinne taas menen.

    • Mökillemeno on minunkin mielessä, onhan minulla sama kuin ynnämuulla matka on pitkä, onneksi minunkin ajolupa on kunnossa ja ei se niin rasittavalta tunnu tuo 550 km.
      Syksymmällä mökkeily on ihan erilaista kun keskikesällä, kullä siellä kirjat ovat tarpeellisia, tuo harrastus on säilynyt pikkupojasta asti, no onneksi näkö sentään såilynyt, en tarkoita ulkonäköä.
      Juhannuksentienoilla ollessani mökillä, kyllä sielläkin ilta-aurrinko laskiessaan värjäsi taivaanrannan mitä kauneimpiin väreihin ja taivas osiltaan taivaansininen.

      Eilen sateli, tänään ynnämuulla on hyvä ajokeli vähän pilvinen, mutta poutainen päivä. Luulen, että asumme aika lähekkäin susirajan molemmin puolin.

      Kyllähän tuo mökki missä minäkin käyn on sellainen vähempiarvoinen, se on kaukana ei kanata tehdä muuta kuin mikä on välttämätöntä siellä tulee käytyä harvoin ja nyt entistä lyhempiä aikoja.
      Aamukahvit join aiemmin, joten nyt keittelin uutta, toin korvapuusteja tullessani.

      Ei muuta kuin tillikka suuhun, sano Late

    • Uusiksi meni tämän päivän kirjoitukset, aamulla jo kirjoitin, mutta nämä yhteydet kepposia tekee.
      Nyt päivä paistaa, aamulla oli pilvessä, vettä kyllä tuli äsken ajoi minut metsästä pois, vattuja vaan edelleen poimin.
      Mehua teen, viinimarjoja ei ole joten vatuista nyt mehua laitan, alkavat jo osin pilaantua, mutta yksi marja kerrallaan niitä kerätään, voi valiten näin tehdä.
      Siitähän vattu on ihana, kun kypsyttää aina uutta.
      Tuossa ihan pellon takana varsikko, voisi sanoa, että laiskuutta on, jos ei viitsisi mennä.

      Niin ynnämuu saattaa olla jo mökillään ja katsastelee paikkoja, ajatuksin toivottelen mukavaa rentouttavaa oleilua, sitten on taas jotakin kertoilet, kun kotiin palailet.

      Tuo luopuminen on meidän tämän ikäisten tuttu aihe ja vaihe, vanhuus on tullut ja kaikkea ei jaksa enää tehdä, mitä aiemmin on tehnyt, täällä vanhassa maatalossa puuhaa riittäkin ja aika kuluttaa, korjaamista löytyisi, kun ei jaksa, on edessä luopumisen ajattelu.
      Mökin myyminen oli minulle mietinnän paikka, olihan se ollut yli kolmekymmentä vuotta kesäasuntona, mutta kun vertaa näitä sukupolvien takaisia maatiloja, juuret on syvällä, se tiukkaa tekeekin, periksi vaan on annettava.
      Kaikesta joskus joudumme luopumaan, ei kysellä sopiiko se meille, mutta tunteella sitä eletään loppuun asti.

      Minustakin tulee varmaan parvekeviljeliä ensi kesänä, kasvaa se tomaatti parvekeellakin;)
      Tytär kyllä kiirehti lupaamaan, että heidän mökillä voin olla ja hoidella kasveja heidän poissa ollessaan, enpä taida innostua, kylässä voin käydä.
      Muutenkin olen lasten kanssa hyvin vähän yhteyksissä, heillä on nyt se vaihe, että haalitaan kaikkea mahdollista, siinä ohessa työs hoidetaan, enpä enää lisää kuormaansa lisää.
      Tuttua tuo oli itsellänikin, aina oli joku tavoite joka odotti toteutusta, nyt ei enää juuri mitään.
      Onhan ne harrastukset, hyvä niin, kai sairaaksi tulisin, jos ei mitäänm olisi.
      Kuukauden perästä eka kerho ja siitä se alkaa, aikataulutettu elämä.

      Nyt keitän nuo vatut kehuksi, eivät kestä säilytystä, ja kiva on saada taas yksi homma pois käsistä.
      Hyvää jatkoa vaan jokaiselle, lepoa tai menemistä, makunsa mukaan, heippa!
      Mökit ja kaikki asunnot kaipaavat huoltamista,

    • Hintriika*

      Tippaakaan en kehu, mutta sellainen jehu on SkillaN vattuineen! Huvitti tuo kirjoitusvirhe, että emäntämme keittää vatut kehuksi. Hyvä, ettei sattunut ärrä ekaksi kirjaimeksi...

      Toisaalta säälittelen vattuja, jotka ilmeisesti päätyvät mehuksi. Ymmärrän, että jos niitä luonnon vitamiineja kerää kamalat määrät, niin osalle on tehtävä "väkivaltaa". Minä kun popsisin kaikki mieluimmin tuoreena tai sitten pakasteestakin kokonaisina, jolloin arvokkaat C-vitamiinit pääsevät mahdollisimman vähän karkuun. Luin, että jo marjojen paloittelu (esim. mansikan) vie suuren määrän C-vitamiinista hukkaan. Tosi on, että pilkottuina tai survottuina vievät vähemmän tilaa, mutta...

      Taivas meni äsken pilveen. Ehdin jo suunnitella yhtä sun toista ulkoilua, kun vaikutti niin mukavalta säältä. Heti selvästi viileni, kun lämmittäjä katosi näkyvistä. On kai sitä kuitenkin käytävä ilmaa haistelemassa vähän parveketta pitemmällä.

      Hyviä kehuja keittäjille!

      • eräs---

        Se oottelee kehuja, kun ei ole laiska kuten me monet muut.


    • SkillaN*

      Kehujapa niin;)

      Mistäpä minä tiedän miten ahkera sinäkin"eräs---" olet, kun et ole kertonut.
      Laiskuus on hyvä lahja, ja minäpä osaan joskus sitä lahjaa käyttää, useimiten olen ylen ahkera;)

      Totta puhut Hintriika*, mutta minulla on aina oltava mehua veden sekaan ja tykkään omatekoisesta.
      Näiden vattujen vitamiinit useat vesisateet melko varmasti liottaneet, mutta hiven makua ja väriä lasiin tulee.
      Jälkiruokaan myös sopivat.

      Mielestäni oikoluen kirjoituksiani, mutta aina virheitä tulee, olenhan vaan ihminen ja virheetöntä ei olekkaan, näin viisaat kertovat;) Ei välitetä.

      • SkillaN*

        Huomasin toisen mokan edellisesssä viestissäni . viimeinen lause ei kerro mitään, oli kai tarkoitettu jonnekin väliin, mutta tämä kone hyppii ja kenkkuilee minulle aika usein, se siitä hyvin luetusta;)


      • hei Skillan

        kyllä tuo jatkuva mehun juonti veden asemasta on hampaille kovin pahasta, ei lapsillekkaan suositella. vai oinko sinulla tekarit, nehän kestää jatkuvat happohyökkäykset.


    • Minä sain tosi makeat naurut noista Teidän "kehuistanne";)))))
      Ihan vatsaan koski hihiiiiii......

      Tuolla telkussa menee jotain Sormusten herra juttua,siis kuvaa,vaan en jaksa innostua mokomasta.
      Muistan kun yritin joskus lukea sitä kirjaa,niin ei se minun luettavaa ollut.

      Saa nähdä sataako ensi yönä ,on lupailleet.
      On ilma EHKÄ vähän viilentynyt.

      Mehuja minäkin aikapaljon juon,pelkkä vesi tekee huonon olon.

      Hyvää jatkoa KAIKILLE.
      näkyillään...

    • Puskasuleima

      Tervehrys teitille!

      Veeässän pualest kirjotan, ku siltä taas meni taivaan tuuliin pitkä kirjotus.
      Se oli kirjannu ittens sisääm mut kone väitti, et yhteellaskun tulos ov väärä.
      Minkä hemmetin yhteellaskun. Sen nikki oli komeesti tekstin alla ihka normaalist.
      Sit se yritti minun kirjaamattomalla nikillä. Mut yhteellaskun tulos oli aina vain väärin, vaikkei missään ollup paikkaa, mihin olis ynnänny.

      Tää ei ollu ensimmäinen eikä toinenka kerta.
      Muaalle se kyllä oli päässy, mut Kaffepirtin kohoralla on ennenki pantu portin kii sen nokan erest.

      Nys se on niiv vihanen, et miättii koko Suami24:n jättämist.
      Kattotaas nyp pääsenks miä sisään. Onks yhyreksäntoist ynnä viistoist kolkytneljä?

      Et terveisii vaa Veeässältä ja multaki. Voikaatte hyvin.

    • Vesisateista maanantai aamua, vettä tulee, ei lainkaan vähän vaan kaatamalla.
      Sisäpäivä taitaa tulla, mitähän keksisi, neulominenkaan ei oikein maista, kuudennet miesten sukat menossa, yksitoikkoiseksi alkaa käydä.

      Tuosta mehun juonnista, kiitos huolen pidosta ensinnäkin, mutta ei huolta lainkaan.
      Pitkän elämäni aikana en koskaan mihinkään terveysiskuihin ole uskonut, tutkimukset ja niiden tulokset ovat aina kumonneet entiset.
      Oman mielihaluni mukaan syön ja juon, voitakin kohtuudella, muuta rasvaa en käytä, kaikki muukin ruoka menee alas mikä hyvältä maistuu.
      Laihdutusbuumeihinkaan en usko, en ole niihinkään euroja kuluttanut, mieheni ohje on mielestäni paras, tuuma nenä alla on se mittari, mitä pitäisi hillitä.
      Sekään konsti ei minulta onnistu, ruoka on hyvää;)
      Terveystilani on hyvä, yksi pilleri aamulla on lääkitys ja olen hyväksynyt itseni niin vankasti, että en näe muutoksien tarpeeseen.
      Jatkosta en voi tietää, eiköhän näillä tavoilla elämän viimeinen henkäys vedetä.
      Vielä sen verran tuosta mehusta, en toki juo kuin janooni, piimäkin välillä;)

      Tällä viikolla alkaa koulut, kyllä se alkaa syksyltä tuntua, muutenkin kuin vain tuon ilman suhteen, lomatkin suurilta osin pidetty, niitä kauniita kuutamo öitä tässä nyt vielä odotellaan, jospa niitäkin tulisi.
      Näitä syksyn hommia sitä koko ajan tehdään, odottelen porkkanoiden koon isonevan ja tuo lanttukin saisi kasvaa, jospa niistä laatikko tarpeet hyvinkin tulee.
      Punajuuria vielä ainakin yksi satsi odottaa keittämistä ja ne murhennkryynit, kurkut hitaasti nekin kasvavat, kai jonkun purkin niitäkin talteen saan.
      Tomaatit aivan vihreinä, niitä on paljon, ehtivätkö oikeasti kypsymään, vai joutuuko sisällä kypsyttämään, maku siinä kärsii.
      Nämä näiden päivien huolen aiheita, jos huoliksi voi sanoa, pieniä on oikeiden asioiden rinnalla.

      Kai se tämä päivä aloitetaan pasiansin peluulla, katsotaan sitten taas mitä muuta keksii, puhallellaan vaikka pilviä, jotta saa auringon esiin.
      "Pelkkää hyvääkin" lopettelee lomaansa, jospa pirttiin ehtisi piipahtamaan ja moni toinenkin, jolla ei ole aikaa kesällä ollut.
      Antoisaa päivää kaikille, aloitetaan sateesta huolimatta avoimin mielin tämäkin viikko.
      Tämä kone se on minullakin murheenkryyni, toimii jos niin tahtoo.

    • Päivää! Ja taitaa parhaillaan paistaakin, vaikka eihän se sään jumala ole vielä osannut päättää, sataisiko vai paistaisiko.

      Tällä kertaa on lyhyestä virsi kaunis. Kokeilen, pääsenkö rekattuna Pirttiin.
      L-marssikeskusteluun pääsin.

      Pidelkäähän peukkuja ja voikaaöpa hyvin.

      • Tääl yksinäni laulen, kun uusi päivä taas tuloaan tekee.
        No kävihän Venlastiina kurkkaamassa, hyvä niin, en ihan yksinäni höpäjä.
        Ajatella yhdeksättä päivää jo aloitamme elokuustakin, kohta Lauri viettää nimipäiväänsä ja Laurina pääskyset kokoontuu lähtövalmisteluihin.
        Laurilta laumaan ja Pertulta peräti pois, näin sanottiin vanhaan aikaan pääskyjen lähdöstä.
        Tuossa pihapiirissä nämä ystävät esittävät taitavia lentokiemuroita, väliin tirskahdellen, kaunista katseltavaa, samalla vähän haikeaksi mielen vetää.
        Pitkä matka on linnuilla edessä, kuinka moni sen jaksaa ja kuinka moni takaisin tulee?

        Kaunis aurinkoinen aamu, lupasivat kyllä sadettakin, mutta enpä nyt sitä tässä harmittele, katselen kaunista maisemaa ja ihastelen.

        Maailman meno muuten ei juuri mieltä iloiseksi tee, joka puolelta kuuluu synkkiä juttuja, levottomuuksia joka paikassa ja tuo talous ja sen vakuus on vaakalaudalla.
        Ihmiset ei opi, joka sukupolven on tappelunsa käytävä, onko ollut milloinkaan aikaa maapallolla, ettei jossakin tapella.
        Talouden näkymät hermostuttavat jokaista, mitä uskaltaa enää suunnitella ja yrittää, ei käy kateeksi tämän päivän alku kynnyksellä olevia.

        Katselin eilen ohjelmaa Lapin hilloista, tai niiden puutteesta, siellä käydään kinaa paikallisten ja ulkomaisten kerääjien välillä.
        Kyllä sääliksi käy myös ne ulkomaalaiset kerääjät, tulevat paremman elämän perään ja velkaisena pois lähtevät.
        Miksi heitä tänne houkutellaan, kun ei satoakaan ole, eikö tänä päivänä jo tiedottaminen helppoa olisi.

        Palstalla on kirjoitettu siitä, miten vaikea selkoisia viestejä kirjoitetaan, totta, monta kertaa saa lukea monasti ja vieläkin jää epäselväksi mitä sanotaan.
        Olen ajatellut että vika on lukijassa, ei ymmärrä, mutta ehkä sitten löytyy vikaa myös kirjoituksista.
        Vaikeaa on viestiä kaikille ymmärrettäväksi tehdä, vaikka kuinka selvästi asian omasta mielestään sanoisi, väärin käsityksiä aina tulee.
        Jokainen tulkitsee omalla älyllään ja lopputulos on mikä on;)

        Nyt odottelen, että joku pirttiin tulisi, kahvi tuoksuu houkuttelevasti, ei kai sitä voi sivuuttaa;)
        Minä noita kukkasiani ihastelen, kohta alkaa se aika, että kauneus niistä katoaa, surullista, mutta todellisuutta, näin se elämä kulkee.


    • joutavoinen

      Ei lukija niin nokkela ole, että osaisi ajatella ne samat älykkäät kiemurat mitä kirjoittaja kirjoittaessaan tarkoittaa. Vitsiä ei huomata olevan siinä kirjoittajan tarkoittamassa kohdassa, vaan ryhdytään nauramaan ihan väärää seikkaa mitä ei lainkaan ole vitsiksi tarkoitettu.

      Sama koskee myös sitä kun kirjoittaja neuvoa antaa ja toisille tietoa lisätä tarkoittaa, saa huomata, että vihakirjoituksena on luettu se. Olisikin alennuttava lukemaan kirjoittamansa vähempi älyisen tavalla ja korjattava kirjoittamansa helppolukeimuisuus tapaiseksi.

      Kahvi on poikaa näin sateisena aamuna enkä ryhdy korjaamaan kirjoitustani suuntaan enkä toiseen, vaan luotan lukijoiden nokkeluutteen.

    • Hintriika*

      En ihan menisi väittämään, että lukijalla on vähempi älyä, jos ei ymmärrä minun tekstejäni. Itselläni on sen verran rajoitettu määrä älliä päässä, ettei se riitä toisten ällin mittaamiseen. Ehkä siksi nauran monestikin väärässä paikkaa jopa täällä kahvipirtissä. Televisiosta tuleva nykyajan huumori ei naurata yhtään. Se taas voi johtua sukupolvien välisestä kuilusta. Tai siitä ällin puutteesta.

      Äsken oli hetken aikaa sininen keskitaivas. Nyt nousee mustia pilviä. Satavat tai eivät sada. Huomiseksi toivoisin poutaa, kun meillä on se perinteinen urheiluseurojen veteraanien tapaaminen. Kuin ihmeen kautta joka vuosi ilma on suosinut tapahtumaamme, vaikka aamusta olisi sadellut. Saas nähdä, jatkuuko suosio.

      Tälle päivälle ei ihmeempiä suunnitelmia ole. Huushollihommia en viitsi luetella, kun en ole varma, viitsinkö mitään tehdäkään. Monena päivänä olen unohtunut melkein koko päiväksi tuonne tekstinkäsittelypuolelle koneen ääreen. Edestä ne kotityöt löytyvät, kun on ihan pakko tehdä. Eivät piiloudu mihinkään!

      Näpytellään!

    • tulenlieskatt

      Pilvistä on ollut koko aamu, kaippa satteenkin tekkee. Eikä oo ennää, onneks hellettä. Paremminkin koleaa, mut tuntuu vissiin kuuman ilman jälkeen.
      Mää täs aattelin, pitäs vissii tehrä sämpylöitä ja korvapuusteja. Vaan se tyssäs, se aattelu ku piti kaupas ens käyrä.
      Määku oo hämmeehittai, nii siirsin leivonnan huamiselle. sanovat huamisenkin olevan viä tämmöttis ilmaa. Juuh, ja vasta loppuviikosta si ruppeis taas lämpiää. Niiettä huamen aamulla aikaseen ylös,Ehtoopäivällä ehtii si vaikka kirpparille, nii jos jaksaa.
      Mää tuan si korvapuusteja pirtin pöyrälle kahveen kaveriks. Tännää mää taira vähä ommelleskella rästii jääneitä hommeleita. Jestas ku meni pimmeeks huusholli, taitaa se ruveta sattaa. Lämpöki o puronnu 16.5* vaikkei se viä kylmää oo, vähä koleeta vaa.
      Joo kiitti nyh kahveesta, mää meen askartelu hommiini ton konneen viäree. Se nääs on sen näköne ku sanois et: heti ny eikä viirestoista päivä.
      Seon nyssi moro taas. Kaikille mukavan kutkuttavaa päivää, heippa!

    • marja-liisa-----

      Huomenta päivää!

      Meillä täällä paistaa vielä aurinko. Mutta pilveä jo pukkaa, ja sadetta on luvassa. Olin aamun tuolla ulkotöissä, Tyhjentelin ja pesin pois petuniaruukkuja, jotka sade on raiskannut kukkimattomiksi. No onneksi meillä ei huomaa yhtään jos niitä kukkasia vähän harventaa.

      Ajattelin kysyä neuvoa, jos palstalla sattuu olemaan rypäleen kasvattajia. Että miten sitä viiniköynnöstä leikataan, sen tiedän, että syksyllä, mutta en muuta.
      Ostin keväällä taimen, ja siinä sanottiin, että tekee satoa kolmantena vuotena istutuksesta. Mutta tässä on jo nyt neljä isoa terttua, vihreitä vielä , mutta onhan tässä vielä syksyä jäljellä.

      Se on kasvanut kesän aikana lähes parimetriseksi, ja tehnyt useita haaroja. Kiinnittyy hyvin itse säleikköön, ei kaipaa sitomisia. Ja ihan kaunis kasvi, vaikka pitäisi vaan koristeena, mutta onhan ne omat rypäleet plussaa, jos sattuu onnistumaan.
      Mutta sitä leikkaamista en osaa. Sen tiedän että leikata pitää, ja syksyllä, mutta leikataanko alas, tynkään, lyhennetäänkö latvoja, vai miten?
      Jos siellä on ihmisiä jotka tietävät, niin neuvokaa minua tyhmää, en halua pilata kasviani tietämättömyyttäni.
      Etsin jo netistäkin, mutta en löytänyt.
      Kun kuitenkin se viiniköynnös on jo aika yleinen, ihmiset kertovat tehneensä, hilloja, mehuja , ja viinejä, kun satoa on tullut niin paljon, että ei ehdi tuoreena syömään. Niin jospa siellä joku lukija tietää miten leikataan!
      Mutta kun nyt ei vielä sada, niin lähden tuonne marjapuskaan istuskelemaan.
      Että heippa vaan kaikille!

    • "ph"

      Sataa ja paistaa, uskomattoman kirkas auringon valo ja takana mustia pilviä.

      Emme saaneet sadetta kesän kuluessa, joten jää saamatta mustikatkin.

      Kesä meni lämmöstä nauttiessa ja viileitä etsiskellessä, oli hyvä kesä.

      Lapsista kaksi ilahduttivat muutaman viikon vierailulla, ei uskoisi, että olen ollut osallisena noinkin mukavien ihmisien tekemässä. Sovinnossa osataan olla viikkokaupalla ja jää haikea mieli, kun lähtevät.

      Vaan maailmalle heitä kasvatin, en peräkamarin pojiksi kainalooni. Ei niitä molempia voi saada.

      Kortteja rustailin muiden töiden ohessa ja nyt on ensimmäiset sukatkin neulottuna, pitsikuviolla.

      Ai, olipas unohtua, kiitos korvapuusteista, maistuivat (2) näin ensimmäisen työpäivän jälkeen kahvin kanssa.

      Iloista syksyn (on se jo) alkua!

    • marja-liisa.....

      Nyt löytyi jo kaikki mahdollinen tieto viiniköynnöksestä. Sain kokonaisen kirjan asiasta. Kyllä sitä kannattaa aina valitella.
      Että ei enää tietämättömyyden ongelmaa. Kyllä nyt taas osataan .

    • Tervetuloa aamukahville ja "ph" kesälaitumilta.
      Mahtaneeko tuo syksy vielä alkaa? Taitaa vain pelotella.

      Marja-liisalle sellaiset terveiset, että minä olen ekana viininkorjaustalkoilijoiden jonossa. Vihellä vain, ja tulen viivana.

      Iloista sadepäivää tai poutaa!

    • marja-liisa...

      Juu kyllä käy. Pidetään oikein juhlat, kun niitä alkaa enemmän tulemaan. Sehän on mukavan näköistä puuhaa. Kun poljetaan niitä paljasjaloin puutynnörissä. Saa siinä jalkahoitoakin meidän vanhat jalat. Sitten tanssitaan päälle!

    • SkillaN*

      Laurille paljon onnea ja kauniin kehäkukka kimpun toin pirtin pöydälle tarjouksia juhlistamaan.

      Vai viininpolentaan, no mikä ettei, kyllä sitä minäkin vielä pystyn, vaikka oikea polvi vähän änkkyröi ja sopii ne tanssit sitten kun on maisteltu tuotantoa.

      Kone oli tänään jumissa, ei muka voitu näyttää, jotain salaisuuksia kaiketi.

      Kirkolla on käyty ja taas ruokaa jääkaappi pullollaan.
      Kesäkeiton tein ja jopa se maistui, pitkiin aikoihin ei sellaista ole muistanut tehdäkkään.
      Pannukakkua paistoin, mutta eipä enää mahtunut, kun tuli ahmittua masu keittoa täyteen.
      Hölskytys kurkkuja jo sain omasta kasvusta olipa nekin hyviä.

      Nyt on sellainen tovi, että ei tiedä mitä tekisi,viinimarja pensaita olisi leikattava, mansikan taimia istutettava, mutta ei huvita.
      Eilen tein viimeisen retken vattupensaisiin, kyllä siellä niitä olisi, mutta on jo valittava, ja kun en tarvitse olkoon.

      Arvasin, että" ph" työnsä aloitti ja kiva kun pirtin muistit, jatkoja odottelemme ja hyvää koulun alkua, nyt kai intoa riittää.
      Taidan tehdä hyviä suunnitelmia tänä iltana loppuviikon töiden kanssa, uskon että puuha riittää, nyt tuonne sukan kutimen ja telkkarin ääreen.

      Istun ison ikkunan edessä TV katsellessa ja siitä näköala upealle kaurapellolle, sen takaisiin metsiin ja kauniisiin värikkäisiin kukka laitoksiini, kelpaa siinä katsella ja syrjäsilmällä telkkaria vilkaista;)

    • Late täällä, tulin Laurinpäiväkahveille, Hyvä tarjoilu, seisova pöytä, kaikkea löytyy.
      Nurkkakaapilla käväsen, otan pienet näkäräiset, ikäänkuin Pekka Lipponen aikanaan.
      Nyt selvisi se Mujejärven matkakin, perjantaina lähdetään, ei siellä kovin kauan olla, mutta kuitenkin mennään ja onhan sieltä poiskin tultava.

      On ollut vähän menemisiä ja autokin tuli katsastettua, hyvin meni läpi.
      Huomenna katsottava mitä mukaan ottaa,

      Alankin suunnitella sitä korpivaellusta, joten ter: Late

    • No voi hyvät hyssykät sentään, oli ihan unohtua! Laurin Päivä !
      Mahottoman Paljon Onnee LateVaan !
      En ole ehtinyt lukemaan onko mitää seremoonioita Pirtissä ollut, mutta minä ainakin nyt otan ihan kuohuvaa LateVaan kunniaksi! Onnea !

      • Ai sekö kupina siellä nurkkakaapissa kävikin ,vähän ihmettelin. Mutta se olikin itse päivänsankari niitä näkäräisiä etsimässä- ihan lipposen malliin.
        Nyt voidaankin sitten kippistää ihan yhdessä,
        Kippis ja onnea !


    • Hintriika*

      Nimpparionnittelut täältäkin Latelle!

      Minun päiväni meni siellä veteraanien parissa. Jännä homma, että juuri ne tunnit oli satamatta. Sitä ennen satoi, ja kun olimme jo linja-autolle kokoontumassa, alkoi tulla vettä taivaan täydeltä. Oli kylläkin paikallinen sadekuuro, sillä kaupungissa oli pouta.

      Tänä vuonna olin taas ensimmäinen putoaja mölkyssä. Aina olen ollut ensimmäinen siinä lajissa, välillä toisessa ja välillä toisessa päässä. Pakko tunnustaa, että mestaruuksia on kasassa vasta yksi. Muut saavutukset ovat tämän päivän tapaan siellä toisessa päässä. Ensimmäinen kuitenkin!

      Voitin minä sentään jotakin! Arpajaisissa sain urheiluseuramme 100-vuotishistoriikin. Olen jo neljättä vuottaa himoinnut kirjaa ja yrittänyt aina veteraanitapaamisen arpajaisissa ostaa juuri sen oikean arvan, sillä se on ennenkin ollut yhtenä palkintona. Nyt se viimein tärppäsi!

      Olisipa harmittanut, jos olisin ehtinyt ostaa kirjan. Sitäkin olen monesti meinannut, mutta juuri silloin ei ole ollut irtonaista rahaa. Minä olen päässyt tiiliskiviteoksessa kahteen 50-luvulta olevaan kuvaan. Olen siis osa kunniakasta historiaa...

      Käyn tutkimassa, olisiko nurkkakaapissa jotakin kippistettävää minullekin. HölökynMÖLÖKYN! sanoo mölökyn epämestari.

    • Kävin täällä illan päätteeksi vähän kurkkimassa. Luin Skillanin kirjoituksen, ja olin nauruun kuolla. Arvaappa miksi? No siksi, että kun minäkin keitin aamuksi kesäkeittoa, ja tein pannukakun päiväkahvin kanssa uuniin..
      Mitähän ihmeen telepatiaa tämä muuten on?

      Muuten olen kaksi päivää tehnyt ihan tuottamatonta työtä. Kerännyt viinimarjoja. Olen jo itselleni laittanut tarpeellisen määrän, mutta vielä oli puskissa kerättävää.Eilen keräsin neljä sangollista punaisia, ja tänään kolme mustia. Huomenna ne viedään marjanostajalle. Punaisista maksetaan 1.2 euroa kilo, ja mustista 1,5 euroa kilo. Minulla meni sangon keräämiseen tunti. Sangollinen painaa 6 kiloa. Että saan työstäni 7 euroa tunti, ja ämpärillinen marjoja menee kaupantekijöiksi, joka tunti. Ei oikein hyvälle hankkeelle haise. Mutta kun ei kehtaa niitä puskiinkaan jättää. Antaa vähän laiskan kuvan jos on marjatkin keräämättä. Kun meille ei näy edes rastasparvet osuvan.
      No nyt ne kerätty, ei ole enää kuin karviaiset, mutta ne syön ennen talventuloa raakana puskista.

      Niin että tämmösiä ne on mummojen hankkeet, ilmankos sinne marjametsäänkään ei ole enää tungosta.
      Nyt täytyy kohta lähteä jo tuonne unten maille, ja miettimään, että mitähän tyhjää työtä sitä huomenna tekisi. Mukavaa loppuiltaa kaikille yökyöpeleille!

    • SkillaN*

      Huomenta, pilviseen torstai aamuun ja viileääkin on.
      Kyllä se syksy alkaa olla hyvin lähellä, hallaakin jo lupaisvat jonnekin päin.
      Kiireellä on Mujejärven matkaajien lähdettävä, jos kesäaikaan ehtivät, vaikka mikäs siinä syksyssäkään olisi vikana, hyvinkin kaunis saattaa olla.
      Muistan joskus puolukassa ollessa on ollut hiki, kun aurinko on hehkutellut, muistan käärmeenkin nähneeni aurinkossa lämmittelleen.
      Kivaa matkaa vaan teille ja ajelkaa varoen, maisemia ihaillen;)

      Puolukoita en ole oikein nähnyt marjareissuillani, vai eikö sitä osaa sillä silmällä katsella.
      Toivottavasti sitäkin herkkua edes vähän löytyy.

      Onhan se vähäistä tuo hanke noista marjoista, mutta menisi aika jossakin sellaisessa, että tuloa ei lainkaan, joten onhan se kahvipaketeille kivaa avustusta tuokin, kahvihan on nykyään kovasti kallista.
      Teilläkin kulutus varmaan kovaa, kun vieraita paljon käy Marja- Liisa.
      Kerronpa nyt tämän päivän suunnitelmat ruuan suhteen, teetkö samaa nytkin;)
      Hirvi-sikajauhelihaa sekoittelen ja teen pulliksi, tuleekin isompi satsi, mutta pakastan laiskoja päiviä varten.
      Minulla oli mökillä, on tietysti vieläkin kolme karviaismarja pensasta, tekivät hyvin marjoja, mehuksi keitin, mitä ei syömällä hävitetty, minä myös mehuna tykkäsin ja kiisseli tuli hyvää.
      Nyt ei ole karviaisia, mutta torilta suureen haluun saa.

      Saapa nähdä saako hirvenlihaa tulevana syksynä, no ostamalla tietysti, mutta en ylen ihastunut koko lihaan ole, ei haittaa vaikka ilman jäisi.
      Minun puolestani saisi hirvet juosta vapaana, vaikka ymmärrän senkin, että harvennusta on pakko tehdä.
      Sama koskee kaikkea riistaa, mutta liikaa jos tulee ei riitä ruoka metsissäkään ja nälkään kuoleminen on surullinen juttu sekin.

      En ole koskaan heitellyt mölkkyä, mutta varmasti viimeinen sija olisi minullakin, mutta pää kuin pää, osallistuminen tärkein ja aina joku viimeinen on joka tapauksessa, hyvä jos se sattuu sellaiselle, joka kunniakkaasti sijan kantaa;)

      On ollut kovasti vaikeaa näiden yhteyksien kanssa, saa aina jännätä pysyykö päällä niin kauan, että viesti ehtii lähtemään.
      Nyt näyttäisi olevan yhteys päällä, pikaseen laitan matkaan, mukavaa päivää vaan kaikille;)

    • marja-liisa..

      Voi , voi sentään! Ei tietoakaan sellaisista herkuista, kun hirvenliha. Ei ole hirvi juossut niin läheltä pihhoo, että ois saatu sitä hirvenlihhoo.
      Vaikka kyllähän minulla hyvät senssit tässä luulisi olevan, kun ihan ikimetsä alkaa tuosta keittiön ikkunan alta, ja sitä on siinä montakymmentä kilometriä, ihan asumatonta korpea.

      Mutta ihan vaan tarjouksesta ostettuja broilerin minuuttipihvejä nostin pakasteesta sulamaan, yhden varren käyn kiskaisemassa pottuja maasta kattilaan, ja se on siinä. Mustikkakeittoa on jälkiruuaksi.
      Eipähän pääse takapuoli entisestään levenemään, kun on heikommat eväät. Onkin tämä kesä taas vähän pudottanut painoa, kun on tätä liikettä vähän muutakin, kun lusikan suuhun heiluttamista.
      Kyllä se sitten taas talvella leviää, kun vaan istutaan ja syödään. Kun keksisi jotain mukavaa hommaa, jossa olis liikuntaa. Minusta kun ei ole kuntopyöränpolkijaksi, vaikka minulla sellainen onkin, mutta on se niin tympeää touhua.Sillä ajalla ja energialla voisi tehdä jotain järkevääkin. Mutta vähässä ne on talvihommelit, kun isäntä tekee lumityötkin, niissä pelkissä kotitöissä, ja käsitöiden tekemisessä ei oikein hiki irtoa.
      No täytyy taas yrittää kehitellä jotain, että selviän siitä pitkästä talvesta.Mattokangas on ainakin laitettava taas puihin, kun on hyviä kuteita leikattuina monta laatikkoa. Ehkä poppanakankaankin laitan. Ja tuohia on otettu varastoon. Kaksi käsilaukkutilaustakin on, Ja kaikenlaista muutakin on ajatuksissa. Voisin vaikka joulumyyjäiset tuolla käsityötuvassa pitää, kun on sinne kasaantunut niitä käsitöitä, ja kudonnaisia. Saapas nähdä tuleeko aikaiseksi, vai jääkö ajatukseksi.
      No nyt riittää taas tämä höpöttely, vielä ei ole talvi, ja hommaa on ulkona vaikka mitä, että lähden nyt sinne! Heippa kaikille!

    • Ehtoota;)

      Onhan upeat sateenkaaret tuolla itäisellä taivaalla,kaksi paksua kaarta.
      Löytysköhän sieltä se aarre.
      Empä viitti lähtee könkkäsemmää,jotta näkisin onko se siellä;)

      Vähän roiski vettä tuossa aikasemmin,nyt paistaa.

      En kyllä mieti vielä talvitekemisiä;)

      Olen oppinut ottamaan noin;) päivän kerrallaan;)

      Vähän jännittää se ensi viikon liäkärj tappoominen;)

      Kahvit hörppäsin tässä istuskellessani.
      Ai kumiä "hyvä muistinen" en onnitellut Latevaan,kaet parempi myöhä ku ei ollenkaa;)

      näkyillään...

      • Huomenta kauniiseen, mutta viileään aamuun.
        Illalla oli täysikuu eka kerran tänä syksynä silmään sattui ja seköhän sitten unet vei, huonosti nukuin.
        En ole ennen huomannut vaikuttavan, ei kai nytkään, muuten vaan levoton yö.
        Nythän ne kuutamo yöt alkavat, kun lupailivat sään kirkastuvan ja kuun taivaalta pystyy näkemään.

        Viikonloppu alkamassa ja kaikki suunnitelmat sen osalle tekemättä, kai se menee suunnittelemattakin;)
        Tänään aion siivota vähän perusteellisemmin ja jos jaksan pesen pyykin myös.
        Saanpa kuivamaan nopsaan kun ei sadetta luvassa ja silityksen myös tehtyä ennen kotiin lähtöä.
        Maanantaina matkaan kotiin ja siellä meneekin puolitoista viikkoa, kun takasin palajan touhua riittää.
        On juurekset laitettava, perunaakin kaivettava ja kaikki syksyyn liittyvät hommat tehtävä, syyskuulla jää lyhyeksi täällä olo, alkaa ne harrastukset.

        Nuo kastelu hommat taas huolettaa, kun lupasivat hellettä peräti ensi viikoksi, kuivavat pikavauhdilla kukkaset, vaikka eipä ne talveksi muutenkaan jäisi, ovat vaan niin komeina nyt, soisi vielä jonkun aikaa saada ihailla niiden loistoa.
        No kaikki ei mene toivomusten mukaan muissakaan touhuissa.
        Eletään niin kuin elämä kuljettaa.

        Maton tekoon mieli tekisi, mutta taitaa haaveeksi jäädä, pellavia olisi odottamassa, joko tänä syksynä niistä jotakin aikaan saisi.
        Mistä niitä laukkuja teet Marja-Liisa, tuohestako?
        Uskonpa että myyjäiset saisit onnistumaan, harmi että niin kaukana olen joulun aikoihin, tulisin katsastamaan tuotteesi, tiedä vaikka ideoita saisin, omaan tuotantoon ( siis kerhooni).
        Voisi joku joululahjakin löytyä.


        Ei mahda noille maailman mullistuksillekaan mitään, onneksi taisivat Lontoon mellakat rauhoittumaan, hieman arveluttaa, kun pojan tytär sinne syyskuussa matkaa opintojaan täydentämään, kun nyt pysyisivät kunnolla sielläkin nuoriso.
        Voihan syitä kapinointiin joskus ollakin, mutta nyt meni kyllä överiksi, millaiset vahingot saivatkaan aikaan, syyttömät joutuivat kärsimään.
        Aina vaan noita rähinöitä syntyy, tyytymättömyyttä ne kai todistavat.

        Jospa tästä nyt näitä arkisia omia touhuja aloittelemaan, illalla sitten viisaampi olen tekemisistäni, tuliko tehtyä mitä mielessä pyörii.
        Muorilla kai unet vähiin jäävät, tuon kuutamon vuoksi, onnea vaan lääkäri reissuun ja nyt hyvää päivää kaikille, myös matkalaisille, palatkaa terveinä kotiin;)


      • SkillaN kirjoitti:

        Huomenta kauniiseen, mutta viileään aamuun.
        Illalla oli täysikuu eka kerran tänä syksynä silmään sattui ja seköhän sitten unet vei, huonosti nukuin.
        En ole ennen huomannut vaikuttavan, ei kai nytkään, muuten vaan levoton yö.
        Nythän ne kuutamo yöt alkavat, kun lupailivat sään kirkastuvan ja kuun taivaalta pystyy näkemään.

        Viikonloppu alkamassa ja kaikki suunnitelmat sen osalle tekemättä, kai se menee suunnittelemattakin;)
        Tänään aion siivota vähän perusteellisemmin ja jos jaksan pesen pyykin myös.
        Saanpa kuivamaan nopsaan kun ei sadetta luvassa ja silityksen myös tehtyä ennen kotiin lähtöä.
        Maanantaina matkaan kotiin ja siellä meneekin puolitoista viikkoa, kun takasin palajan touhua riittää.
        On juurekset laitettava, perunaakin kaivettava ja kaikki syksyyn liittyvät hommat tehtävä, syyskuulla jää lyhyeksi täällä olo, alkaa ne harrastukset.

        Nuo kastelu hommat taas huolettaa, kun lupasivat hellettä peräti ensi viikoksi, kuivavat pikavauhdilla kukkaset, vaikka eipä ne talveksi muutenkaan jäisi, ovat vaan niin komeina nyt, soisi vielä jonkun aikaa saada ihailla niiden loistoa.
        No kaikki ei mene toivomusten mukaan muissakaan touhuissa.
        Eletään niin kuin elämä kuljettaa.

        Maton tekoon mieli tekisi, mutta taitaa haaveeksi jäädä, pellavia olisi odottamassa, joko tänä syksynä niistä jotakin aikaan saisi.
        Mistä niitä laukkuja teet Marja-Liisa, tuohestako?
        Uskonpa että myyjäiset saisit onnistumaan, harmi että niin kaukana olen joulun aikoihin, tulisin katsastamaan tuotteesi, tiedä vaikka ideoita saisin, omaan tuotantoon ( siis kerhooni).
        Voisi joku joululahjakin löytyä.


        Ei mahda noille maailman mullistuksillekaan mitään, onneksi taisivat Lontoon mellakat rauhoittumaan, hieman arveluttaa, kun pojan tytär sinne syyskuussa matkaa opintojaan täydentämään, kun nyt pysyisivät kunnolla sielläkin nuoriso.
        Voihan syitä kapinointiin joskus ollakin, mutta nyt meni kyllä överiksi, millaiset vahingot saivatkaan aikaan, syyttömät joutuivat kärsimään.
        Aina vaan noita rähinöitä syntyy, tyytymättömyyttä ne kai todistavat.

        Jospa tästä nyt näitä arkisia omia touhuja aloittelemaan, illalla sitten viisaampi olen tekemisistäni, tuliko tehtyä mitä mielessä pyörii.
        Muorilla kai unet vähiin jäävät, tuon kuutamon vuoksi, onnea vaan lääkäri reissuun ja nyt hyvää päivää kaikille, myös matkalaisille, palatkaa terveinä kotiin;)

        Aamua Pirttiin!

        Minäkin vetäydyin tänne rauhaan lukemaan leppoisia viestejänne. Tämähän on kuin oravan pesä, jonne ei yllä hallin hammas eikä metsämiehen ansa.Kuuma on ollut kesä, kuin talven vastapaino Olen sanonutkin, että luojalla on sama lämpötilan itsesiarvo, 30. Talvella on edessä miinus ja kesällä plus.

        Suomen poliittisesta tilanteesta ym. voisi kirjoittaa paljonkin mutta olkoon.

        Hyvää syksyä Pirttiin!


    • Huomenta,kaet minä oun heränny,aenakii jotennii;)

      Sain sentään aikahyvin nukutuksi,varmaan se särkypilleri auttoi,oli pakko ottaa.

      Kyllä tuota hulluutta on minulla montaa sorttia,kissahullu,kuuhullu ja melkein täys kahjo;)

      Mutta niin vain eteenpäin mennä porskutan;DD

      Missähän muuten mennä vipeltävät ylikypsät?

      Sais tuoda niitä lämpimiä pusuja;)

      Noh jatketaan puuhasteluja.
      näkyillään...

    • Katleija

      Saankin viestiini nyt sisältöä Skillanin aamupuheenvuorosta. Monta kertaa huomaa kuinka samantapaisia ovat meidän ikäihmisten touhut, mutta onhan erojakin. Ainakin mökkiläisillä ja mäkittömillä.
      Minullakin yöunet vaihtelevat, mutta viimeyön nukuin tosi hyvin. Fyysinen rasitus yleensä antaa hyvät unet ja pitkät, liian myöhään otetut päivätorkut verottavat yöunta. Kuun kierrolla ei ole meikäläiseen vaikutusta, vai enkö ole asiaa seurannut.

      Ajankäyttöni ei paljoa kaipaa suunnittelua, pyykin pesen (konehan sen pesee) kun koneellinen on kertynyt,esim lakananvaihtopäivänä ja parvekkeelle se mahtuu pyykkitelineeseen ja kuivaa hyvin lingottuna äkkiä.
      Perunat noukin kaupan laarista, milloin mitäkin lajiketta, muutaman perunan kerrallaan.

      Pari harrastusta minulle alkaa riittää nykyään. Mutta ne ovat syksyllä tervetulleita rytmittämään eloa ja oloa.
      Kukkien kastelu minulla rajoittuu ruukkukasveihin, jokainen niistä kylläkin vaatii oman tarpeensa mukaisen. Ai niin pidänhän minä huolta kahdesta alppiruususta, jotka kasvavat hieman liian kuivassa paikassa.

      Räsymattoja olen kutonut, mutta ei ole enää tarvetta, kun mattoja on ihan tarpeeksi ja joululahjaruljanssikin on yhteistuumin lopetettu, lapsia lukuun ottamatta.

      Kyllä nuo mellakat maailmalla huolestuttavat. Silmitön tuhoaminen ja vähenevien resurssien hävittäminen vaan pahentaa vaikeuksia. Mitä, eikö demokratiakaan ole enää mitään. Vaihtuneet ovat agraariyhteiskunnat, sosialismi-kommunismi. Eikö markkinatalous vapaakauppoineen vienytkään meitä onnelaan, senhän piti tuoda vaurautta kaikille.
      Minä olen aatellut, että onkohan maailman väkiluvun valtava lisääntyminen jo kaiken tällaisen perussyynä. Ne haalii ja saalistaa, ketkä vahvoja ja vallassa ja elinkelvottomilta alueilta ihmislaumat liikkuvat toivossa parempiin ilmansuuntiin. Ymmärrättekö muut ja osaatteko jäsentää?
      Huomaan vain syyllisten etsintää ja kaunavihaa, mutta kuka ja ketkä ovat viisaita parempaan suuntaan viemään. Väistämätöntä on kai elintason lasku kaikilta, jolla sitä hyvinvointia vielä on.
      Vihoviimeinen keino on kuitenkin pistää kaikki ranttaliksi. Järki puuttuu.

      Nyt tuli minultakin pitkä juttu, mutta älkää pelästykö, ei tätä usein satu :-))))))))

    • Tervehdys!

      Asiaahan tuo "Kitekat" kirjoitteli, ja kyllä sen jaksoi yhdellä kertaa lukea.
      Toista on minun purkausteni kanssa; ilmeisesti aivan liian pitkiä, koska vähän väliä katoavat teille tietymättömille.

      Niinpä tällä(kin) kertaa ilmoitan, että hengissä ollaan ja hyvää vointia kaikille toivotetaan!

    • marja-liisa....

      Skillanille vastaan! Tuohesta teen, olkahihnalla. Kansantanhutytöt niitä haluaa. Olen jo muutamalle tehnyt tuonne eteläsuomeen. Yritin olla kerran itsekkin mannekiinina. Laitoin virsut jalkaan, helmet kaulaan, ja laukun olalle. Niin eikös siihen poika tulla pölähtänyt, ja totesi, että täältä ei nyt enää puutukkaan muuta, kuin turvekatto, ja nahkasarannat! Että semmosta!

      • Aamupäivää palstalaiset, kaunis on aamu, kaste voimakas ja syksyn koleus ilmaa halitsee.
        Päivästä luvattu lämmintä ja kyllä tuo aurinko siihen malliin paistelee.

        Katleija, viestisi ei todellakaan pitkä ollut, mukava on minun mielestä lukea viestiä, missä jotakin sisältöä löytyy, olkoon vaikka näitä arkipäivän touhuiluja.
        Mitäs ihmeellistä sitä nyt aina löytyisi kirjoitteluun, ehkä meille tämän ikäisille on jo ihan saavutus, kun päivän hommat tulee tehtyä ja siitähän sitä sitten puhutaan;)
        Annetaan me tilaisuus nuoremmille ideoida ja keksiä maailmaa rikastuttavia asioita, me vaan ollaan ja kertoillaan tätä arkeamme.

        Kauniita varmaan nuo laukut mitä näperrät Marja-Liisa, ja varmasti monen moista tupasestasi löytyy, taitava olet ja ahkera alati.
        Pitkähän se talviaika on ja on kiva että voi ja osaa käsillään saada aikaan jos jonkinlaista, aika kuluu hyödyllisesti silloinkin.
        Ihastuksesta poikasi noin totesi;)

        Minä olin ahkera eilen, siivosin hyvin ja pesin pyykin, kaikki mitä nauloista ja mitä mistäkin löysin, narut loppuivat niin paljon niitä kertyi, nyt ovat silitettynä kaapeissa.
        Siltä osin alkaa paikka olla kunnossa talviteloilleen jättöä varten.
        Paljon on tuolla pihalla vielä hommia, nyt aion laittaa pari penkkiä mansikkaa, lisäyksen otan eka rönsyistä, on toiveissa ensikin kesänä saada mansikkaa, kuka sitten keränneekään.
        Huomenna pakkailen virkeitä kukkia laatikoihin ja vien omalle parvekkeelle ja nuo kiitolliset pelarkooniat löytävät paikan taas talveksi ikkunallani, kukkivat läpi talven.
        Ensi viikoksi lupasivat jopa hellettä ja jos viikon helottaa, ei kukista ole mitään jäljellä.
        Jatkan kesää lasitetulla parvekkeella, miljoonakellot kukkivat amppeleissaan tosi kauniisti vielä, en raaski jättää kuivumaan.
        Tavalliset pelakuut kestävät pienen kuivumisen, ne sitten seuraavalla kerralla kotiin hilailen ja kellariin.
        Onpas homma joku voi ajatella, onhan se, mutta kun kukat ovat mieleisiä noin yleensä, haluan niitä mahdollisimman kauan ihailla.

        No nyt päivän touhihin, tulkaa käymään pirtissä, kenellä aika myöten antaa ja halua riittää, mukavaa päivää.


    • susmorsian ek.

      Harvakseltaan minäkin pirttiseen piipahdan, samoin kuin muuallekki palstalle mielentilan mukaan. Välillä ryöpsähtelee yhtäpäätä usseempiakin kirjotuksia, toiste ei taas mitään. Voisko sannoo sellakseks sykähdys-kirjoittajaks, oonko peräti ns. itsekäs kirjoittaja, joka ei oikein ossaa vaiko ei välitä olla sellanen sopuisa sosiaalinen "keskustelija."
      Kyllä on minullekki kukat tuottanu hyvää mieltä ja iloa tänäkin kesänä tuossa ulkona...Onhan ihmiselle hyväksi nähdä kauneutta ja viihtyvyyttä ympärillään.
      Pelakuut ovatkin ihan yllätyksen tuottaneet mahottoman runsaalla kukinnallaan, tykkään niistä perinteellisen punaisista, en tiiä, ymmärtääkö kukaan tällasta väriä!
      Ja rakkaat perinteiset krassini, jokunen hajuhernekin ilmestynyt, kun heitin vaan viime kesän paloista (palko!), vai sanotaanko palkoista...no ei sittenkään, sehän oiski silloin palkka....heh. On joskus yllättävän vaikeeta tää suomenkieli.

      Kyllä teillä muilla touhua näyttää riittävän, mutta minä oon vihdoin oppinu ihan oleilijaks. Nuorin sisareni sanoi minua ennen niin aikaansaavaks ja uutteraks, mutta liekkö vihdoin vanhenemista, kun on ihan tyytyväinen vaikka tuijotellessaan just mittään ajattelemattakaan ulos ikkunasta.

      Tuli tuossa just tänä päivänä kansalais-ja työväenopiston opiskelumahollisuudet talvelle. En oo moneen vuoteen mitään opiskellu, viimeset opiskelut olivatkin italian, espanjan, portugalin ja viron alkeiskurssit.
      Ai niin yritinhän myös ikonimaalausta, muttei se sopinutkaan minulle, kun en ole pikkutarkan työn tekijä. Ikoneista tykkään ja oon muuten sitten kerräilly niitä.

      Nähhään taas joskus...hyvää syksynalkua itsekullekin!

      • Aarinkoese iltapäevä tervehys pirttiläeset!

        Enpä ies kehtoo kertoo, mitenkä monta kertoo oon yrittännä sepustoo jottae tekstiä tälle palstalle. Aena se onnistu lentämää johonnii muualle.

        Kotona oon, iha iteksenj. Yljkypsä viipyy vielä viitisen ttuntia tuolla kaapungilla: Papertytö ehtoossa. Siello ollu kaekellaesta ohjelmoo koko päevä, mm hööryjuna-ajelua. Suoraan sannoe, eepä nii paljo kiinnostanna, ettoesin työntäätynnä matkaa. Päevänokoset vetäsin, lukenna oon rästii jiäneetä lehtiä ja vähä nyhtännä rikkaruohoja kukkapenkkilöestä, nii ja soettanna erräännii puhelu. On se päevä näennii tärvääntynnä.

        Muorille vastoon, että muistutan armastan Yljkypsee niistä pususjta. Laeskuus se aenae mulle on iskennä, etten oo siännöllisesti käännä tiällä ja miehellä on ollu nuitte Urisevvii vartiovuoroe järjestelemisessä emä urakka. Minä jo vaenteli että voes kae jättee vähemmälle, sua nyt nähä, oljko mittää apua.

        Kyllä tämmösenä iltana oes mieluite Roenee rannalla, vua eepä oo keretty sinnekkää parrii viikkoo. No luvassa on vielä lämpösiä ilimoja.

        Nyt lähen istumaa tuonne pihakeenuu, on nii hieno ilima. Naatitaa tämmösestä laavantaeillasta! Paulamaria


    • Katleija

      Mie oon oekee savofani. Kiitoksii Paulamaril tuos kirjotuksest. Voe voe ko ossaeis sitäkki veäntää. Minnuu ku on heitelleet iäst läntee ja vähäse tuonne ylöspäinki hämmeesee, ni kaik murteet on sekasi männeet.

      Turkulaissi olen opetellu matkima,mut tierän et ei sekkä kaikilt osilt oikke men. Mut ei kai sitä kukka tääl huamaa.

      Kun tuo kesä kerran jatkuu ja lämmint on luvas, ni minäpä kävin ostamassa uusia kukkia parvekkeelle. Tuli tilaa kun heitin sen ison tomaatinrontin pois. Kaikk' 25 tomaattia tuli syödyksi. Olivat keltaisia ja makeita. Toin tilalle kolme samettiruusua, ne antavat raikkaan tuoksun ja krysanteemin, syksynkukan. Keittiön ikkunalaudalle Saint Paulioita. Niitähän ei kesällä ollutkaan myynnissä. Nyt syklaamien kanssa ovat ilmestyneet.
      Kyllä on rauhallinenlauantai-ilta. Ilma on lämmin ja ilta-aurinko paistelee. Nyt olisi ihana saunoa järven tai meren rannalla.

    • Huomenta jälleen ja taas sunnuntai aamuun.
      Aika menee kuin siivillä, kohta joulu käsillä;) älkää säikähtäkö en ala vielä joulusta sen kummemmin.

      Katleija taidat olla ruukkukukkien teho kasvattaja, minulla ei Saint Pauliatkaan suostu kasvamaan ja edelleen niiden orkideiden kanssa epäonnistun.
      Minulla tomaatit ei suostu kypsymään, kirsikka tomaatteja olen saanut maistettua.

      Susmorsion kanssa olen samaa mieltä, ikoni maalus tarvitsee kärsivällisyyttä ja vakaata kättä.
      Kälyni maalaa porsliinia ja ikoneja, kummankin teossa olen täysi tumpelo.
      Hänen työnsä ovat upeita, ne on siunattu Valamossa.
      Kälyni yllyttää minua myös maalaamaan näitä häneltä onnistuvia, ei tee mieli edes yrittää, öljymaalia on huomattavasti helpompi räiskiä kankaalle ja kun ei niin kranttu ole tuloksista, voi purkaa "taiteilijan" intojaan;)

      Ruuneperille myös huomenen toivotukset, kiva kun olet huomannut tämän "oravanpesän" turvallisuuden, tänne ei todella maailman myrskyt yllä.
      No kuuluuhan niitä muualta ja joskus on ihmettelyä täälläkin, miksi ei rauhallista rinnakkaiseloa voida elää palstalla, kuin myös koko maailmassakin.
      Kaikille riittäisi jonkun verran hyvääkin, jos potti oikein jaettaisiin, siinäpä se, kun jaettaisiin.

      Kiva että Paulamaria on pirtin muistanut, kyllähän ylikypsäkin voisi piipahtaa, liikaa on harrastuksia, jos ei tänne ehdi;)
      Tuo savon "kieli" on niin kovin vaikea kirjoittaa, että en pyri sitä edes kirjoittamaan, puhun kyllä sujuvasti;)
      Kyllä uskon että kaipuu Roineelle on, niin ihania on nämä päivät taas olleet ja lisää on luvassa.

      Pistäydyin eilen vielä vatukossa, vähän toista litraa sain, kyllä nyt voi sanoa, että loppuslut.
      Nyt vain odotellaan juureksien kasvamista, yöt ovat jo kasvattavan pimeitä.
      Kohta perunan kaivuunkin päästään, jännittää minkälainen onkaan sato, kun tuo rutto pahalainen iski, luulen kyllä hyvin saatavan, ainakin vielä ovat hyvän näköisiä.
      Säilyvyys sitten on toinen asia.

      Nyt ihastelemaan tätä kauniilta näyttävvää sunnuntai päivää, samaa toivon kaikille riittävän.

      • ylikypsa***

        Täältä tullaan.

        Kun tämä sää tilanne kääntyi näin syksyn tuntuiseksi, niin tulin tuomaan tervaksia ja lämpimiä pusuja, joita voi nauttia takkatulen loisteessa.

        On todella ollut kiireinen kesä. Ei olla ehditty mökillekään, kuin kolme kertaa. sielläkin olisi tekemistä. Tämä oloneuvoksen elämä on tällaista. Urisevien Ukkojen järjestysmiesten hommat ovat minun kontallani, samoin Toivontuvan (Seurakunnan Varattomien ruokailu) aulavahdin hommat, jos en saa ketään muita, niin on mentävä itse.

        Kymmenespäivä syyskuuta lähdetään Ukkojen kanssa viikoksi Lappiin Särkijärvelle. Sielläkin kyllä tehdään talkoita, mutta vain osaksi ja ajankuluksi.

        Taidampa käväistä nurkkakaapilla pitkästä aikaa hakemassa "kermaa" kahvin joukkoon, kun minä en maitoa käytä. Kiitos kahvista ja pöydän antimista.

        Hyvää syksyä kaikille.


    • marja-liisa---

      Kylläpä onkin ollut kaunis päivä. Syyskesä näyttää nyt meille parhaintaan. Kukat kukkii taas täysillä, kun ei ole sade niitä raiskannut.
      Siivoilin niitä aamupäivällä, leikkelin vanhoja kukkia pois, niin nyt ovat taas siistejä.
      Käytiin yksi metsäreissukin. Kerättiin parilitraa mustikoita, ovat vielä tosi hyviä, ja isoja.Teen niistä mustikkakukkoa. Puolukoita kerättiin käsin puuron tarpeet, muuten on vielä osittain raakoja. Mutta kaunista hyvää vispipuuroa tuli kun keitin.
      Sieniäkin etsiskelin, mutta ei ole vielä herkkutatitkaan nousseet tänne kankaille.Vähän kantarellejä löysin ja kaksi isoa lampaankääpää. Sienimuhennosta tein tuohon illaksi, se on minun herkkuani.Syön vielä jämät
      ruisleivän päällä voin asemasta.
      Mutta kyllähän tuolla metsässä on mukavaa liikkua, vaikka ei löytäisi yhtään mitään. Ja se on sitten bonusta, kun löytää ruokatarpeet samantien.

      Täälläkin on ollut ihmisten keskuudessa ollut vähän vihapuheita, niitä Thai marjankerääjiä kohtaan. Minua ei kyllä häiritse, löydän kyllä tarvitsemani.Ja työtä ei kannata keneltäkään katehtia, ei ole helppoa rämpiä metsässä aamusta iltaan, se on kovaa työtä. Tietenkin olisi suotavaa, että suomalaiset menis itse metsään, mutta kun ei mene.
      Näin eilen yhden porukan, neljä pikku-ukkoa seisoi pakettiauton vieressä, ja tutki karttaa, Niillä oli vielä peräkärrykin siellä auton perässä, että ainakin toiveet oli korkealla. Toivottavasti saavat palkan työstään! Ahkeria ovat, kymmenen pinnaa heille siitä!
      Lopettelen höpinät, ja alan laittamaan iltaruokaa. Mukavaa loppupäivää kaikille!

    • SkillaN*

      Uusi aamu, uusi viikko alkamassa ja puoltakuuta jo elelemme.
      Kauniina ja lämpimänä päivä alkamassa, hellettä taas tavoitellaan.
      Hiljaista on pirtin oven käynti, ymmärtää sen hyvin, kuka jaksaa sisällä koneen ääressä olemaan ja kirjoittelemaan.
      Tämä aamu piipahdus minullekin useimmin riittää, ehtiihän sitä sitten talvella enenmmän seurailemaan.

      Kiva Marja-Liisa, kun seurakseni tulit, en ihan seinille vain juttua;)
      Touhua sitä riittää varmasti sinullakin, mutta hyvä on joskus istahtaa, jalkoja lepuuttaa.
      Puolukoita en ole vielä edes katsellut, mutta kunhan tulen takaisin on kai niiden etsimisen vuoro, lieneekö niitä marjoja kovasti, oli aika kuivaa marjan kehityksen aikoihin?

      Palstalla tuo ainainen juttu keskustelusta, siitä oikeasta, niin mitä se onkaan?
      Minun tapani on kirjoitella, siis keskustella aivan kuin livenäkin, niitä, näitä .
      Väliin vetää vakavaksi, mutta useimmin yritän pitää valoisaa, iloista keskustelua yllä.
      Maailmassa tapahtuu niin paljon sellaista, jolle ei voi mitään, jos siitä ei aina mielipidettään esiin tuo, onko se tarpeellista.
      Tottahan keskustelua on sekin, kirjoitellaan siitä mitä on tapahtunut, mutta hyvin vähän se vaikuttaa itse asiaan.
      Mielipiteitä, no onhan niitä, jokaisella omanlaisensa, onko sellaista joka kaiken oikein osaa, eikö olisi parasta hyväksyä ja keskustella sopuisasti, antaen arvo jokaiselle.
      Häiriköt, no onko ne ikäisiämme vai nuoria, olisi kai viisainta ohittaa huomiotta, sillä sitähän ne toivovat,,huomiota.
      Olen huomannut, kun vastaa vaikka kuinka järkevästi tälläiseen häirikkö viestiin, vastaus tulee taatusti aina vaan törkeämässä muodossa takaisin.
      Kaikenkaikkiaan, onko keskustelua sekin, että siitä keskustelua pohditaan ja kaivataan;)

      Nyt pitää ruveta pakkaamaan autoa ja kohta matka kohti avoa alkaa, melkein kahdeksi viikoksi jätän nämä maisemat, mutta takaisin on vankka tarkoitus tulla, vielä on syystöitä tekemättä.
      Mukavaa ja nautittavaa päivää, ulos vaan kaikki, kesän viimeisiä, ihania päiviä on vähän jäljellä.
      Tavataan taas ja sitten savolaisia juttuja ja tapahtumia kertoillaan;)

    • Huomenia tiältäkkii päen;)

      Kyllä minullakin sormet syyhyäis marjastamaan,vaan en uskalla metsään mennä,saisivat varmaan nosturin hommata pois hakemaan;)

      Olin eilen vesitornin mäellä kyläilemässä.
      Siellä on se kiva karvaturri jota käyn joskus hoitelemassa.
      Vanhus tulee siitäkin on jo 12v.

      Pilvessä on,vaan ei vettä näy.
      Tuuli on aika viileää.

      Aamukahveet hörppäsin,kiitos keittäjälle.

      näkyillään...

    • Tulenlieskat***

      Hei SkillaN

      Oikein mukavaa ja antoisaa matkaa. Vai ihan kaksiviikkoa oot matkoissasi, mitenkäs me sen kestämme? Kai sentään viestität palstalle jos ehdit?

      Hieman harmaalta aamu näyttää, mutta lämpöä sentään riittää. Täs tullee miäleen, ruppeiskos pyykille jos vaikka sare huuhtelis vetellään pyykit pehmosen tuntuseks. Ei tartte niitä ylimääräsiä pehmusteliämiä, eikä hajusteita. Ulkoilma on paras pyykin hyvätuaksunen raikastaja, ei siinä muuta tarvita.

      Jaa'a kyä se vaa syksy kurkottelee mantteliaa, juuh ja tuuleeki siihe suuntaa. Juuh ja opistoki lähettellee kurssikirjastaan. Pia ne taas alkaa kurssit elämää sulostuttaa ja pimeitä iltoja valaseen.
      Toisaalta tuntuu kesäki jatkuvan, nääsku kesälomalaisii o tulos kyllää. siin mennee mukavasti muutama päivä. Piristystä tavalliseen menoon sekin tua roppakaupalla. Ilmat viä hyviä grillaamiseenki.
      No niin eiku pyykkäämään vaa.
      Hyvää päivän jatkoo kaikille vaa, Seo moro taas

    • Huomenta, pilviseltä näyttåå sää savossa.
      Eilen kotiudun ja tulenlieskalle kerron, että kotiini tulin ja ensi viikolla pari päivää viivähdän Tallinnan reissulla.
      Epäselvästi aina kirjoittelen noita reissujani, milloin maalla milloin kotona, nyt siis omassa kodissa tämän tulevan viikon lopun.

      Kotona kaikki hyvin, siivoamista tietysti, parveke aika sotkuinen( kukista karisseet ja katupölyä) ei kukan kastelija ole siivousta tehnyt, eipä ollut tarkoituskaan, hyvä kun jaksoi kukat kastella koko kesän.
      Hullua laittaa koko kukka hommaa, kun niin vähän kotona olen, mutta on ulospäin kivemmän näköinen ja olenhan syksykesästä kotonakin enemmän.

      Nukutti oikein hyvin omassa sängyssä, vaikka en voi kieltää etteikö uni siellä maallakin olisi ollut hyvää ja voimia antavaa.
      Niin erilaista se on olla siellä maaseudulla, ei kuulu muuta kuin linnun laulu ja joskus lehmien ja työkoneiden äänet, mutta eipä häirinnyt kadulta kuuluva melu untani.

      Johan ylikypsäkin pirttiin ehti ja kiitos vaan tervaksista ja pusuista, kohta voi takkaan tulen tehdäkin, ei kylmän vaan kosteuden poistamiseksi.
      Kyllä ne sitoo nuo harrastukset, mutta kun on ruvennut on ne hoidettava.
      Minua harmittaa, kun jo seitsemäs päivä aloittavat kerhot, olisi loppukuusta ehtinyt, kun vielä kaunista syksyä ennustavat.
      Pakko on mukaan mennä, kun ne emännän velvollisuudet odottaa.
      Eihan se kerhokaan ole kuin joka toinen viikko, mutta mielessä on pidettävä ja kalenteriin merkata.

      Kiireisiä tuntuu olevan toisetkin pirttiin kirjoittajat, ei kai kaikki nyt matkoilla liene?
      Katsotaan nyt, jospa syssymällä vikastuisi.
      Tuolla on noita vanhoja nimimerkkejä muisteltu, kyllä se oli vilkasta joskus pirtissäkin, oli Mdk, Ellumari, Suvi, My,mme.li, Klara, Anu, Simpatti, Veeti, Perttu, Kullervo ja vaikka ketä, Maalaimieskin joskus piipahti, no ne oli niitä aikoja, missähän nämä nikkien omistajat nyt aikaansa viettävät.
      Kiva olisi heistä kuulla, no joku on jo rajan taakse siirtynyt, sen tiedän, mutta ei toki kaikki varmaankaan.
      Niin muuttuu aika ja me sen mukana, minä vaan pirttiä aloittelen;)

      Nyt päivän touhuihin, tulkaa toki kahville, siitä se päivä paremmin alkuun saadaan;)

    • marja-liisa...

      No huomenta!

      Minä ajattelin, että varhainen lintu se madon nappaa, ja heräsinkin tänä aamuna hyvissä ajoin. Kun ei nukuttanut, niin ajattelin, että mitäpä tässä pyörin, ja nousin ylös. Ja nyt minulla on jo omenapiirakka uunissa, ja kaalikääryleitäkin uunipannullinen lähdössä uuniin. Teen niitä aina syksyllä muutaman kerran pakasteeseen, kun on liikaa kaalia. Ne siellä säilyvät ihan hyvin, pakkaan neljän kappaleen rasioihin, talvella vain kuumennan mikrossa.

      Täällä on hyvin pilvistä , niin pimeää, että valoja on pidettävä, että sisällä jotain näkee. Varmaan kohta sataa. Kovasti rankkoja kuuroja lupasikin. Meillä isäntä alkoi jo kaivamaan perunaa pois, jo eilisen päivän kaivoi, pelkää, että jos tulee kovia sateita, menee koko pelto lääryksi. Hyvän kokoista ja näköistä perunaa on tulossa. Ja pääasia, että hyvänmakuista. Ei ole apulannalla väkisin kasvatettuja. Ja pito perunaa, joka on minusta ehdottomasi paras, ja maukkain.

      Vai nukutti se Skillania hyvin omassa sängyssä. Semmonen se on oma sänky. Sama täällä, vaikka kuinka hyvin vieraassa pitävät, niin voi sitä autuutta kun pääsee omaan sänkyyn.
      Nuorempana sitä nukkui vaikka missä. Minäkin kerran nukuin pyöreistä puista tehdyllä paljaalla venekoppelin lattialla koko yön, kun ukot oli lohestamassa. Mutta kyllä se karseimmalta yöltä on muistoihin jäänyt, kylmäkin oli, että meinasi paleltua.
      No lopetan taas, ja painun tuonne kyökin puolelle! Mukavaa syyspäivää!

    • marja-liisa...

      No palailen, kun sain piirakat valmiiksi, tein vielä toisenkin pellillisen kun minulla on siihen mielestäni tosi hyvä resepti. Toin pirttiin lautasellisen maistiaisia. Jospa se herättelisi kirjoittelijat liikkkeelle.

    • lenkillä vaan

      Sait ylipuhuttua, sieppasin palan piirakkaa ohikulkiessani, kun ketään pirttiläisiä ei näkynyt. Saiskohan tästä reseptin hyvää oli.

    • Hintriika*

      Oma sänky kullan kallis

      Totta se on, että mitä enemmän ikää karttuu sitä rakkaammaksi oma sänky käy. Vaikka olisi kehnokin sänky, niin aina se vieraan sängyn voittaa... sänky vieraan karvast´ on ja peitto karkeaaaa...

      Oi kamaluus, huomen aamulla pitää mennä yhteen tutkimukseen ja yöksi riutumaan sairaalan karhealle sängylle. Yhdessäkin yössä ehtii tulla ikävä omaa sänkyä!

      Lapsena ja vähän vanhempanakin kierrettiin monenmoisten porukoitten mukana melkoinen määrä Suomen kouluja (majoituspaikkoja), nukuttiin aaltopahvin päällä ja lisäksi leireillä maapohjaisissa teltoissa. Ei osattu kaivat makuupussejakaan, kun ei niistä ollut koskaan kuullutkaan. Mutta aina oli hauskaa. Oma sänky ei käynyt mielessäkään. Vasta ikä on ruvennut tekemään tepposiaan.

      Aamulla oili holotnan tuntuista, kun kävin aikaisin labrassa. Sitten piti vähentää vaatetta, kun alkoi aurinko paistaa. Nyt mollisko meni pilven taakse piiloon ja heti tuntuu viileältä, vaikka mittari näyttää 22,5 astetta.

      Tänään olen ilmoittautunut kahdelle kurssille työväenopistoon. Enempään en taida hirvetä. On noita keskeneräisiä tekeleitä kotona työpöydällä ja ne pari kurssia antavat yllin kyllin lisää nystyröiden hieromista. Viehän vesijumppakin yhden päivän viikossa syyskuun alusta lähtien.

      Eiköhän näillä eväillä marssita kohti syksyä.

      Ahah, aurinko yrittää näyttäytyä. Tiedä vaikka pääsisi vielä parvekkeelle sivistämään itseään kirjan seurassa.

    • Ei paista aurinko, ei kuu kumota, huomenet silti ympäri suomenmaan.
      Lämmintä kumminkin viisitoista astetta, ei paha ollenkaan.

      Tuli tuo kansalaisopiston vihkonen tännekin, mutta en ole vielä edes vilkaissut sitä, luulen että ei tule innostusta mihinkään ryhmään, kädentaidot siellä olisi varmaan mielenkiintoa herätävää, mutta miten tuon ajan saisi riittämään mihinkään.
      Katsellaan nyt vihkon sisältö ja sitten päätöksiä tehdään.

      Olen saanut kodin taas asuttavaan kuntoon, parvekkeeni on nyt "kukitettu" todella ja kaunista on.
      Ikkunalaudat ovat saaneet jonkun järjestyksen myös, kannoin sisälle kuuluvat paikoilleen.
      Keväällä vein kaikki parvekkeelle, helpottaakseni kastelijan juoksua, askelia säästyi;)
      Töihin mennessään aina kävi ja kiirus varmaan oli.

      Jokohan kohta korpivaeltaja tiensä kotiin löytää, varmasti on säilöttävää kovasti, kai siellä marjoja on ja sieniä.
      Ympäröivä maailma muuttuu kovasti, kun sieltä korvesta kotiutuu, mieli keventyneenä ja uusia aatoksia pää täysi, sillä siellähän ne ajatukset lentää ja niitä ehtii pohtimaan.

      Mitähän on wiiwidear alkanut pohtia, kun ei pitkään aikaan ole käynyt piskiltä terveisiä kertomassa ja moni ,moni muu pirtissä ennen piipahtaneista.
      Teitä kaivataan, jokainen pirtin piirissä pyörivä on tärkeä lenkki;)
      Nuo vanhat ketjut kun esiin putkahtaa ja niitä vilkaisee, herää monia kysymyksiä, missä onkaan ne entiset nikit tänään, mitä pirtissä huomaa käyneen.
      Hyvänen aika miten vilkasta onkaan vuosikin sitten ollut.
      Pitäisi ymmärtää, että kiirettä ja menoa on toisillkin, ei vaan minulla;)

      Niin noita reseptejä kyllä kaivattaisiin, vaikka minullakin on laatikollinen ohjeita, ei tule niitä kaiveltua, yksi ihminen niin vähän tarvitsee laittaa, täältä niitä nopsaan saisi kokeiltavaksi, valmiiksi hyviksi todistettuina, kiitos vaan etukäteen.
      Muistelen että aiemmin kovastikin laitettiin ruokia ja tuotiin tekoohjeita pirttiin.
      Jokaiselta löytyy omia hyviksi koettuja tapoja tehdä ja ne olisi kiva saada meidän jokaisen tietoon, pienikin lisä ei ole pahitteeksi.
      Monta tapaa olen poiminut pirtin taitavilta osaajilta.

      Nyt minä aloitan oikeasti päivän, pari mukillista kahvia on mennyt, silmät auenneet.
      Kokous kello yhdeksän, kampaaja kello kaksitoista ja väliaikoihin mitä jää kehittelen jotakin.
      Tämä kuontalon kuntoon saanti jo mieltä piristää, voi olla että ilmekin muuttuu;)
      Tulkaa pirttiin santsi kupille, tämä kahvi ei masua täytä, mutta mieltä virkistää, mukavaa päivää jokaisellle, hymyillen sen saa aikaan.

    • Tervehdys!
      En uskalla muuta kuin ilmoittautua, sillä jostakin syystä tekstini häipyvät kesken kirjoittelun taivaan tuuliin.
      Kuulun siis edelleen Pirtin kahvikuppikuntaan, vaikkeivät viisituhatta merkkiäni näykään täällä.
      Onneksi sentään pääsen lukemaan, ja iloisia asioitahan täällä on tapahtunutkin:
      Ylikypsät ovat antaneet elonmerkkejä. Ai että nautin lukiessani Paulamarian "äidinkielistä" tekstiä, ja kyllä helteistä huolimatta olen kaivannut herra Ylikypsän tervasten tuoksua ja etenkin niitä pusuja!
      "Pelkkää hyvää" tulla tupsahti jo aiemmin. Hänellä taisi alkaa työn ilosta nauttiminen, mutta eiköhän hän sentään joskus ennätä fillaroida tänne kahvitauolle.
      Olisihan tässä asiaa vaikka muille jakaa, mutta pelkään, että teksti taas kohta katoaa. On siis pakko lopettaa hyvää suven jatkoa kaikille toivotellen ja oikein hyvää Viron-reissua SkillaNille.

    • marja-liisa...

      Heipä vaan!

      Minäkin olin jo aamusta liikkeellä, kävin parturissa minäkin, ihan permanentin otin. Olikohan tämä Skillan taas sovittu juttu, kun taas yhtä aikaa lähdettiin. No nyt ollaan taas kiharapäitä!

      Tuolla kyseltiin piirakkaohjetta. No se tulee tässä.

      Omenapiirakka.

      200gr voita, ja 3,5 dl sokeria vatkataan, lisätään 4 munaa yksitellen, välillä vatkaten. Sitten 3,5 dl vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu 2 tl. leivinjauhetta.

      Taikina painellaan jauhotetuin käsin pellille leivinpaperin päälle, annoksesta tulee iso pellillinen piirakkaa.

      Omenista poistetaan siemenkota, ja ne halkaistaan, ja viipaloidaan. Viipaleet asetellaan vieri viereen piirakkapohjalle kauniisti, niin että peittävät koko pohjan. Päälle ripotellaan kanelia ja sokeria.
      Paistetaan 200 asteessa noin 20 min.

      Nyt kun täälläkin sataa ropistaa. niin minäkin pistän taas yhden piirakan uuniin ja ostin myös pari pussia hyytelöimisainetta, ja teen vähän marmeladia, että saan tuota omena satoa vähän käytettyä. Viime syksynä innostuin kuivaamaan aika paljon, mutta monta suurta lasipurkillista niitä on käyttämättä. Olen ne kuitenkin säästänyt tuonne aitan hyllylle, ajattelin kokeilla, maistuisiko ne talvella oraville, että ei ihan hukkaan menis.
      Luulisi ne nyt niin hyviä olevan, kun pihkaset männynkävyt, mutta niiden mieltymistähän ei koskaan tiedä. Kyllä niille pullan, ja kakun palat kelpaa.

      No lähden tästä välillä taas vähän puuhailemaan jotain järkevämpää. Nauttikaa sadepäivästä!

      • joutavoinen

        Heipä! Järkevämpää, onko joku tuon järkevämpää. Omenapiirakka on aina maistunu erikoisen hyvältä, kun siinä on se raikas omenan maku. Jotakin tässä kirjoitan odotellessani asian ilmaantumista ajatuksiini. Asiahan tulee aina myöhemmin, ensin kirjoitus ja sen jälkeen asia.

        Häistä vähän, kannattaako häisiin mennä? kun joku epäili, että ei kannata, kun huomenna kumminki eroavat. Erotkoon vaan, mutta nauttikoon nyt häistä ensin, onhan aina mukava kuitenkin tutustua uusiin sukulaisiin. Tosin ikäinehmona en oikein tiedä olisiko viisaampaa olla peräti pois koko häisistä.


    • Huomenta, tänään sateeseen heräilin, mutta lämmin yö oli, melkein viisitoista astetta.
      Olisipa koko syksy aika lämmintä, kukat ja kasvit kasvaisivat, saisimme nauttia pitkään ja loskainen se ikävä osa syksystä jäisi lyhyeksi.
      Mites sitten ruskaa tulisi, ellei pieniä pakkasia tule, no voi sentään, kyllähän värikästä syksyä odotan, no kaipa kaikki menee kuten ennnenkin.
      Näkyypä nuo koivun lehdet jo keltaiseen siirtyvän, ei siihen värien vaihtumiseen taida puissa pakkasta tarvita.

      Niin tulipa tuossa mieleen joutavoisen kirjoituksista häistä ja avioliitosta, kyllä se on kokeiltava kaikkien, ikävä vaan, että niin monet eroon päättyvät.
      Rakastumisella ja järjellä ei taida olla mitään tekemistä keskenään, sokeaksi ihminen muuttu asioille, kun rakastuu;)
      Turhaa mietit joutavoinen, kyllä sinäkin ne " häisi" olet oikein suunnitellut, lämpimästi juttuat siitä toisesta osapuolesta joka kanssasi häissä oli, onnea vaan jatkoon.
      Niiden uusien sukulaisten kanssa saattaa joskus olla vaikeuksia.

      Minua onnisti siinä mielessä, mieheni suku on pieni, tai ainakin se tunnettu osa ja ainoan sisaren kanssa, siis kälyni kanssa on välit hyvinä pysyneet, mieheni kuolemankin jälkeen.
      Tänään juuri tuo raparperejä, saan mehuksi keittää.
      Kylään mennessä koen olevani hyvin tärkeä henkilö, kyllä karjalaisten vieraanvaraisuus on nautittavaa.

      Tuolla on nostettu saara.dma:n ketju vuodelta 2005, lukekaapa kaikki miten silloin kirjoiteltiin, ei yhtään yhden sanan viestiä, ei haukkumisia, noin se pitäisi olla.
      No olihan niitä toisenkinlaisia ketjuja silloinkin, mutta tuo malli siitä, miten keskustelu voi sopuisasti kulkea.

      Kiitos Marja-Liisa reseptistä, omenia on puussa paljon, mutta vielä ei olleet kypsiä, kun maalta lähdin, no kun takaisin menen ehkä pääsen myös niistä säilömisiä ja paistoksia tekemään.

      Kampaajalla on käyty, hiuksia vähän lyhennetty, raitojakin tuli, seuraavalla kerralla on pehmennyksen vuoro.
      Kovasti suunnitelmia kokouksessa taas tehtiin ja moneen on mukaan kerettävä.
      Niin, kunpa kunto kestäisi, kovasti jo huolestuin, kun eilen vähän pidemmälti kävelin, lonkka ilkeästi oireili.
      Kyllä sitä aika avuton on, jos noita vaivoja alkaa ilmetä, selviäisi itsellisenä loppuun asti.

      Kiitos matkatoivotuksista Venlastiin, ensi maanantaina sitä lähdetään naapuriin piipahtamaan, sielläkin nuo jalat saisivat hyvin toimia.
      Nyt alan tekemään lähtöä sinne kesäpäivän viettoon, Ilves kasinolle, lähelle Kuopiota, ilma ei nyt oikein suosi, mutta katto on siellä päällä, ei kastumisesta pelkoa.
      Oikein kivaa syksyntuntuista päivää teille pirtissä pistäytyville.
      .

    • Aamupäivää!
      Poikkesin tuomaan korvapuusteja, kun eilen innostuin leipomaan kaksi satsia.
      Olkaapa hyvät.

      • joutavoinen

        Kiitoksia! vieläkin korva punottaa, kun oli niin naseva, hyvänmakuinen puusti', tuo. Nyt ajattelin kirjoittaa säilyttäen oman tyylilajini, asiattomuuden. Jokainenhan pystyy asiasta kirjoittamaan, mutta asiattomasti vain harva minun lisäkseni. Toivon kylläkin, ettei asiaton kirjoittelu lisäänny tästään, kyllä se laji riittää tänällään, - minun puolesta ainakin.

        Tuohon asiattomaan itseeni olen pyrkinyt ottamaan etäisyyttä, (tietäen miten turruttavaa sellainen kirjoittelu on lukijoille), tosin vähän huonolla menestyksellä, kun huonot tavat eivät ole niin helposti pois pyyhittävissä.

        Tämä vuodatukseni ei ole tarkoitettu muuta kuin itselleni moitteeksi ja selityksiksi tilanteestani. Sattumalta kirjoitukseni sijoittuu tähän ketjuun jonka tosin entuudestaan tiedän suvaitsevaksi kirjoitukselle, joka ei liity mitenkään aloitukseen.


    • Hintriika*

      Huh kosteutta!

      Onpa ollut syksyisen märkä ja kolea päivä tänään! Alkuviikosta vielä ennustettiin kesää keskiviikoksi ja torstaiksi, ja ehdin harmitella viimeisten kesäpäivien tuhlaantumista sairaalassa. Vaan johan tuolla jouti makaamaan! Ei huvita enää edes lähteä kaupassa käymään, vaikka jääkaapissa ei paljon ole muuta kuin valot. Eiköhän niillä valoilla huomiseen pärjää.

      Taidan minäkin kääntää poskeni korvapuustille... sitten vielä toisenkin posken. Aijai, kun tekee hyvää. Tarkoitan, Vs on tehnyt hyvää. Korvat soi kiitollisuutta!

      Makoilin äsken sängyn päällä ja ehdin nähdä unta, jossa mokasin vähän joka asiassa. Sain työkavereilta moitteita, aivan ansaittuja. Yritän parantaa tapani...

    • Minäkin tulin maistamaan niitä Vs leipomia korvapuusteja, hyviä olivat kahviakin täytyi juoda pari kupillista, että sai molemille korville.

      Niin se korpivaellus tuli tehtyä lyhyemmän kaavan mukaan oli vähän kiireitä jäi marjastus aika vähiin, näin minä lakkoja ja söinkin niitä.vadelmat olivat lähitienoolla kuivuneet ja mustikoita hyvin vähän.

      Täytyy ensikesänä uusia parempaan aikaan ja olla ajan kanssa, oneksi on vielä edelisen kesän satoa jäljellä. No tulihan mökki laitettua talvikuntoon.
      Se siitä korpivaeluksesta.

      Ilma täällä on aika kesäinen 20 astetta lämpöä, aurinko on paistanut eikä tuulikaan ole juuri tuullut.
      Vielä äsken pääskyset lentelivät parvekkeen liepeillä.
      Joten aika kesäiset terveiset täältä A Kiven maisemista, toivottaa Late.

    • Kaunista, kaunista aamua, taivas sininen kauttaaltaan ja vain lätäköt muistona eilisestä sateesta ja tulihan sitä vettä.
      Koko päivän satoi ja väliin kovasti, mutta eipä haitannut juhlaamme.
      Porukkaa oli täysi sali ja ohjelma oikein hyvä, sitä savolaista sananrieskoo kuultiin, ollaan me melkoinen heimo.
      Sellainen vitsikin joka sai hyvät naurut.
      Joku oli sanonut, että savolaisten laulun sanoja olisi muutettava niin, että muu maa tappele ja savolaiset makoili, johon joku isäntä keksi vastauksen, tarvittiin niitä upseereja siihennii aikaa.
      Kalle Viänäne oli kyllä savon murteen tuntija ja oivalsi miten hyvä heimo kyseessä onkaan;)
      Jospa kehumiset riittäis;)

      Jossakin ketjussa oli ilmaisu, että joku tykkää jostakin pirtin kirjoittajasta,,,, minähän tietysti aloin heti varmana pitämään, että minähän se olen, nyt aamulla selvisi totuus,, nyyh,, no ei kyllä kerrottu kuka se tykätty ole, joten kaikilla muilla vielä mahdollista röyhistellä, minä putosin.
      Totuus on julmaa, mutta kestän kuin vain nainen voi;)

      Nyt maan päälle ja arkeen, minä laitoin yhden mehumaijallisen muhimaan raparperistä mehuksi, vielä kaksi varmaan saan lirutella.
      Tämä on uutta satoa ja niin mehukkaita ovat, että varmasti mehua tulee.
      Taitaa toinen pakkanen täyttyä, onneksi on tuo mökiltä tuotu parvekkeella, sinne sitten loput sopivat, vielähän sinne omenoista, juureksista säilöttävää tulee.
      Pieniä on pakkaseni, mutta riittävät tarpeisiini.
      Yksi on täynnä vielä viime kesän satoa, liikaa tulee aina haalittua, mutta kun on elänyt ja muistissa on ne ajat jolloin puutetta oli kaikesta, ennakoi jo tulevan ajan.
      Kaupasta saisi ei tarvitsisi laitella, mutta mihinkäs tavoistaan pääsee, se säästö voi olla mitätön, kun nykyisillä sähkön hinnoilla pakastellaan, mutta oma tekemä on aina oma tekemä.
      Raaka aineet kun saa ilmaiseksi, ehkä vähän voitolle jää?

      Kyllä ruokakauppaan muuten euroja hupenee, on kaikki niin kamalasti kallistunut.
      Villalangat yksi hämmästelyn kohde, ei kyllä ruokaa ole, mutta esimerkkinä käy.
      Katselin kirjavaa lankaa ostaakseni, kerä maksoi 7,65 euroa, jäi hyllyyn toistaiseksi.
      Hintaa tulee kotitekoiselle, ilmankos käsityö kaupassa tuotteet hipovat pilviä.

      Nyt on tainut tulla kehut ja valitukset esille, jospa jatkaisin tätä päivän viettoa, kiva, että Late on kotimaisemissa, eiköhän ynnämuukin pian pirttiin kurkkaa.
      Kiitos leipureille, hyviä on tuotokset, minä kaalikääryleitä aion tänään tehdä, nam, nam ja vihanneskeiton myös, kääryleitä pakkaseen.
      Tulkaa turinoimaan;)

    • Ramoona*

      Minnäe Paulamariata naatinnolla luvin, oumpa itekkii tiällä välliin tätä savvoo tuikanna, ku aenakii Katleijja siitä tykkee. Unto Eskelistä oun ennennii tiällä maenostanna savon asijantuntijana, lukekeepa Kieljkiärylöetä, , savolaenen sanakirja...

      Lämmin sää ja kohdalleen sopivat sateet ovat hellineet meitä eteläsuomalaisiakin , puutarhan ja metsän sato on ollut kuin runsaudensarvesta. Pienen kasvimaan sato syödään , ei siitä säilöttävää jää, on omasta takaakin paljon jakajia . Minulla on vain yksi raparperipuska, ja siinä on nytkin käsivarren paksuiset varret, vaikka olen janojuomaa mehustanut lastenkin perheille koko kesän, komposti saa lehdistä hyvää täytettä. Omenia tulee hyvin myös ja terveen näköisiä, koska keväällä ruiskutetaan parafiinipohjaisella aineella. Puut on leikattu ja oksat taivuteltu sateenvarjon muotoon, joten koko puu saa valoa ja ilmaa, helppo on kerätäkin matalalta. Pudokkaista olen jo soseita keittänyt, piirakkaa ja uuniomenia kokannut ja sitä ihanaa struudeliakin. Siinä menee kieli ensin solmuun ja sitten se vie kielen mennessään. Valkeasta kuulaasta teen vähän raakana sosetta, saa kauniin vaaleaa ja raikasta. Paloittelen omenat kuorineen (huonot kohdat poistan ) kattilaan, keitän tilkka vettä pohjalla pehmeäksi, sitten mössään sauvasekoittimella ja sokeroin. Nyt oli sitruslikööriä unohtunut tuliaispullo, siitä lorautin maustetta. Kuorituista omenista keitän hilloketta, johon sää jäädä sattumia.

      Vietettiin minun sukuni tapaamista luonnon helmassa, ja veli järjesti geokätkennän. Ainahan on lasten kanssa piilotettuja "aarteita" etsitty ja suklaamunia kätketty, mutta tämä on harrastus, jonka voi viedä vaikka miten pitkälle. Siinä käytetään GPS-laitteita , karttoja ja tehtävien ratkaisuja kätkön löytämiseski. Kätköt voivat olla maastossa vaikeissakin paikoissa tai vaikka suurkaupunkien nähtävyyksien yhteydessä. Tämä on maailmalaajuinen harrastus ja varmasti vie mukanaan, sille on netissä omat sivustonsa. Geokätköilyn voi soveltaa lapsille ja vanhuksillekin, kullekin edellytysten mukaan. Innostuin suunnittelemaan isommille lapsenlapsille vähän haastavampia kätkötehtäviä karttojen avulla. Siinähän oppii suunnistusta ja luonnon merkkejä.

      On saatu sateita, joten taidan lähteä tästä geokätköilemään kanttarellien perään. Viihtyisää viikonloppua !

    • Ohoh! Piti juuri ihmetellä SkillaNin sinitaivasta, kun täällä repesi usvaverho ja aurinko änkesi kirkkaasti paistamaan.
      Että kyllä se on totta, että paistaa se päivä risukasaankin.
      Se risukasa on päässäni, sillä jostakin syystä heräilin yöllä tunnin välein, ja eihän se nukkuminen onnistunut heti heräämisen jälkeen. Kun siinä kahdenmaattavassamme kääntelin ja vääntelin, katsoin parhaaksi ukkorukkani nukkumisrauhan takia siirtyä muualle nukkumaan.
      Sama tunnin löösi jatkui, ja viiden aikaan kävin laittamassa kahvin tippumaan.
      Onneksi ei tarvitse mennä auton rattiin. Tällaisena puolisumuisena taitaisi olla rikos lähteä nelipyöräisellä liikenteeseen.
      Huonosti nukkui petikaverikin, mutta nyt hän ottaa vahinkoa takaisin katsomalla sohvalla makuuasennossa unia teksti-teeveestä. Hiippailen kohta sulkemaan telkkarin. Mitäpä sitä sähköä turhaan kuluttaa.

      Jos en olisi näin pökkerössä, lähtisen ajamaan Savoa kohti, kun sieltä tulee niin ihanat kaalikääryleen tuoksut. Vesi kielellä täällä tässä mietin, lähtisinkö lähikauppaan katsomaan millaista jauhelihaa ja kaalia on saatavissa. Jos vaikka itsekin ryhtyisin keittiömestariksi...

      Mietteliäät terveiset teille kaikille ja mahdollisimman aurinkoista viikonvaihdetta.

    • Hintriika*

      Kuka muistaa korttiajan viimeisistä vuosista?

      Ei se aurinkoinen meille näy! Tämä Meri-Lapin alue jää justiinsa kapean saderintaman alle. Kahta puolta paistaa, niin etelässä kuin pohjoisessakin, mutta ei meillä. Pelkkää märkään vain.

      Kun SkillaN mainitsi sanan pula-aika, niin hoksasin, että olen jättänyt käyttämättä tämän oivallisen tietopankin eli kahvipirtin! Olen nimittäin yrittänyt etsiä tietoa, mitkä elintarvikkeet ja kulutustavarat olivat kortilla vielä vuosina 1947-1953. Vaikka itsekin muistan jotakin korttiajasta, en muista täsmällisiä tietoja. Teillä, jotka olette muutaman vuoden vanhempia, on varmasti selkeämpi muistikuva niistä ajoista.

      Hassua, että säännöstelyn alkamisesta eri tavararyhmien kohdalla löytyy tarkat päivämäärät, mutta mistään en ole löytänyt yksityiskohtaista tietoa säännöstelyn purkamisesta. Joka lähteessä sanotaan vain, että viimeisetkin tavarat vapautettiin vuoteen 1954 mennessä. Olisin kovasti kiitollinen avusta!

      Meidän kulmalla on taas elonkorjuujuhlat. Täytyy lähteä tutkimaan, mitä hyvää siellä on tarjolla. Just nyt ei sadakaan. Ikävä jos sään takia tulee yleisöpula. Ovat olleet tosi suosittuja nämä keväällä ja syksyllä pidettävät markkinat tuossa korttelin pituisella puistokadun pätkällä. Juhlat jatkuvat vielä huomenna, silloin on ainakin luvattu parempaa säätä.

      Terveisiä auringon hellimille täältä pilven alta!

      • Rva Ylikypsä

        Kiitos vaan terveisistä! Aurinko on tosiaan hellinyt koko armaan päivän, pestiin 4 koneellista pyykkiä ja hyvin kuivui kaikki, sängynpeittokin. Hienoa! Saapa nähdä huomenna, yltääkö etelän sade meille asti. Naakat ovat taas kokoontuneet suurissa, suurissa parvissa, tuossa lähellä on peltoja, joilla on jo liikkunut puimuri, sieltä ne herkkuja varmaan hakevat.

        Ilta pimenee, tähän aikaan ei näe sisällä yhtään mitään ilman valoja. Huomisen aikana aion leipoa kesäkurpitsakakun, sitä herkkua saa hakea, siis kesäkurpitsaa, tuolta tontin reunalta vaikka kuinka paljon. Hyvin kasvaa sekä vihreä että keltainen "roskakasan" päällä. Omenat ovat vielä raakoja, niinhän niitten kuuluu ollakin. Meillä on kyllä niin paljon entisiä mehuja ja soseita, ettemme kaipaa yhtään uutta.

        Taidan tästä siirtyä hiljaa tuon "halonhakkaajani" viereen, saatiin valmiiksi sahattuja pölliä, pitää vaan halkoa, ja sen urakan jälkeen uni voitti n.1,5 tuntia sittten.

        Hyviä öätä kaekelle kansalle! Nukkukee hyvi!!!! paiulamaria


    • Taivaan, milloin nään sinisen,,, no on se sininen nytkin, mutta harmaaseen vivahtava.
      Lämpöä on vajaa viisitoista , ainakaan vielä ei sada.
      Eilen oli tosi kaunis ilma, minulta meni vaan mehuja ja kiärylöitä tehessä.
      Mehua tuli toistakymmentä litraa, on siitä antaa toisillekin.
      Piirakan tein mehustuksen jälkeen jääneistä "sakoista " ja hyvä tuli, laitoin loputkin rasioihin sokerin kanssa ja pakkaseen.
      Kokonaisia jäi pakastamatta, joten raparperi piirakan saan silti talvella kun kova halu iskee.

      Katselin rasioita ja purkkeja maalle vientiä varten ja kovin on hyllyt niistä tyhjentyneet, vielä kumminkin löysin omenia varten ja juuresraasteisiin astiat.
      Minulla on pari hyllyllistä täynnä rasioita ja nyt hyllyt on tyhjiä ja sama määrä niitä kevääseen kertyy.
      Vahvoja ovat muovirasiat, vuodesta toiseen niitä voi käyttää.

      Onkos Ramoona ohjeen siihen ihanaan struudeliin antanut, onko minulta mennyt ohi.
      Eipä ole valkeaa kuulasta, on vain pari iki vanhaa puuta, joita ei liioin leikkaamalla ole hoidettu, mutta hyvin on omenaa kumminkin tulossa, vähän näkyy matosten jälkiä, mutta kyllä niistä soseen saa, mehuakin.
      Varmaan olisi leikkaus paikallaan ja se ruiskutuskin.

      Tyttäreni tekee aina jonkun suunnistus jutun, kun lapset mökille luokseen menvät, ei tuota sinun kertomaa, mutta kiitos vinkistä Ramoona, kerron eteenpäin.

      Nuo heräilyt yön aikaan ei kovin mukavia ole, vaikka yleensä nukun hyvin, olen myös kokenut tuon saman Venlastiina ja ainakin jos on jonnekin lähtö.
      Kelloa joutuu katsomaan joka tunti.

      En muista yhtään mitä kortteja oli käytössä tuohon aikaa, mitä kysyit Hintriika, äiti niitä käytteli ja ei tullut seurattua, ainakin muutama minunkin muistissa oli, kortin ulkonäön muistan.
      Oliskos se ollut kahvi ja ainakin joitakin vaatekuponkia aika myöhään piti olla jos aikoi jotain saada.
      Olisko vähän parempi muistisia olemassa;)

      Ei tullut kovin paljon kurpitsoja, mutta makuun on päästy ja pakkaseenkin laitoin vähän.
      Nyt toin maistiaisia "kiärylöistä" ja mehusta, saattekin rautaisen annoksen kerta heitolla, kun mehulasin ryyppäätte, olkaa hyvä.
      Nyt haudalla käynti, muuta ei sitten olekaan ohjelmoitu, lepoa ja lepoa, voimia talteen, niitä vielä syksyn mittaan tarvitaan.
      Heipparallaa!

    • Ramoona*

      Netistä löytää varmasti aidon itävaltalaisen suuritöisen omenastruudelin ohjeita, mutta olen oikonut käyttämällä filotaikinalevyjä, joita saa ostaa pakasteena. Filo-levyistä saa myös suolaisia kasvisnyyttejä : vaikkapa purjoa ja feta-juustoa sisään, sieniä, sipulia, melkein mitä vaan. Filolevyt ovat hyvin ohuita vedestä ja vehnäjauhoista tehtyjä , niitä pitää voidella, etteivät murru. Netistä löytää paljon filostruudelin ohjeita.

      Olenkin viimeksi leiponut struudelin kaupan valmiista pakastevoitaikinasta. Siitä saa myös helppoja lehteviä omenaleivoksia ottamalla muotilla vaikka sydänkuvioita, siihen päälle pieniä omenapaloja, jotka on maustettu sokerilla, kanelilla, siruunamehulla, mantelilla , voidellaan ja uuniin. Sopii vaikka yllätysvieraille, valmistuvat nopeasti. Sillä tavoin saa suolaisetkin suupalat hetkessä, vähän tuhtia tavaraa tosin tuo voitaikina. Omenapannukakkukin on helppo ja kevyt vaihtoehto, aina on maitoa, jauhoja ja munia kaapissa. Omenapiirakka onnistuu pullataikinaankin, taikinalevylle voi sivellä ensin kiinteää omenahilloa kerroksen ja siihen päälle ohuet omenaviipaleet maustettuina mieleisellään tavalla, yleensä kanelilla ja sokerilla - sokereitakin on jos jonkinlaisia. Kardemummaakin olen kokeillut, vanilja sopii muutenkin kuin kastikkeessa.

      Tässä nyt se helponnettu struudeli, josta itävaltalaiset eivät varmaan antaisi tuota perinteistä nimeä käyttää. Onhan meilläkin direktiivin suojaama karjalanpiirakka , on rättänä, rönttöset ja lörtsyt, on vatruskaa ja sulhaspiirasta. Kerran alkusyksyssä teen myös kaalipiirakkaa hiivataikinaan, sitä äiti valmisti usein syksyiselle iltateelle. Laitan siihen linkin.

      http://hyvaterveys.fi/artikkelit/Mehevä-kaalipiirakka/680/?c=Viikonlopun Ruokavinkki

      **************************

      Omenastruudeli

      Maukas leivonnainen valmistuu pakastetaikinasta ja omenoista. Muhkeasta struudelista riittää paloja useammankin kahvikupin seuraksi.

      10-15 annosta

      # 1 pkt (2 x 400 g) lehtitaikinalevyjä, pakaste

      Täyte:
      # noin 1 kg kuorittuja omenoita viipaleina
      # 1,5 dl rusinoita
      # 1 dl sokeria
      # 2 rkl perunajauhoja
      # 1-2 rkl jauhettua kanelia

      Pinnalle:
      # 1 kananmuna
      # 0,75 dl kuorittuja manteleita rouhittuna
      # 30 g voita sulatettuna


      Sulata taikinalevyt, laita ne jauhotetulle työpöydälle hiukan limittäin ja kauli suureksi, ohueksi levyksi. Laita levy pyyheliinan tai leivinpaperin päälle. Levitä omenaviipaleet ja rusinat levyn päälle. Sekoita kuivat aineet ja ripottele ne omenaviipaleiden päälle.

      Kääri levy rullalle liinaa tai leivinpaperia apuna käyttäen. Siirrä rulla suureen, voideltuun uunivuokaan tai leivinpaperoidulle pellille. Voitele kananmunalla ja ripottele mantelirouhe päälle.

      Paista 175 asteessa 45-60 minuuttia. Valuta voisula paistamisen keskivaiheessa struudelin päälle. Tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

      ****************

      Olen käyttänyt korppujauhoja rullan sisälle ja jätin voilla voitelun pois.

    • Hyvää huomenta!

      Eilen illalla palasin reissultani. Jopa aivan ehjänä, ehkäpä himpunverran entistä ehjempänä.
      Metsissä runttaamista harrastelin ja varsinkin sateettomina iltoina järvellä soutelua. Sadetta kyllä tuli pari ensimmäistä päivää ravakasti, mutta ilmestyihän poutapäiviäkin.

      Kuivuus on niitä alueita vaivannut. Se näkyi ruskeaksi paahtuneissa ruohoissa ja ruskistuneissa mustikanvarvuisasa. Pieniä kuivuneita mustikankäppyröitähän ne olivat kuivemmilla paikoilla, kuten Late mainitsikin. Tosin korpiruntteikoissa oli ihan hyvin ja isoja mustikoita. Helposti löysin sen minkä tarvitsin. Tosin joutui vähän kävellä rumpsuttelemaan.
      Sienistä ei ollut kunnon merkkiäkään. Niin paikallisia ne tilanteet ovat.

      Olisin voinut vielä muutaman päivän viipyä, mutta tuntuihan tuo jo riittävän sitä laatua.
      En ole ehtinyt paljonkaan lukea vietestejä, mutta halusin tökätä tämän "ilmoittautumiseni."

      Heipä hei seuraavaan kertaan!

    • Katleija

      Olen tästä ennenkin kirjoittanut, mutta mitä väliä sillä jos vaikka siitä jo olisi viisi vuotta.
      Tutustuin tuohon ihanaan omenastruudelikääreeseen Itavallassa Zell am Seessä patikoidessani korkealla rinteellä ja osuimme pyöröhirsistä tehtyyn pikku kahvitupaan, josta oli hienot näköalat alpeille.
      Siksi kai vaelluksen lomassa kahvi ja apfelstrudel mit sahne maistui taivaalliselta. Filotaikinasta minäkin olen sen joskus tehnyt. Olemme Ramoona tästä ennenkin jutelleet. Onpa minulla omppuja korissa, taidankin tehdä tuon leivonnaisen. En taida minäkään alkaa itse kaulia taikinaa alusta alkaen. Siinä kai olisi tarpeen olla hienoja vehnäjauhoja, joita tuskin nykyään enää mistään saakaan. Taikinaan nimittäin tarvitaan hyvä sitko.

    • Hyvvee päevee.

      Tulin piipahtamaan,nyt pitää säästää tuota mahhoo;)
      Kohta lähen sinne tyttären tyttären häihin ja siellä on kyllä hyvät ruokailut kuulema.

      Meinaan pärjätä kepin kanssa,en ota rollikkaa mukaan,onhan siellä taluttajia;)

      Noista säilömisistä sen verran,minä teen omenahilloa näin.
      Höyrykattilassa pehmitän omenalohkoja jotka jauhan sosemyllyllä sosseks sitten eikun uunin kestävää vuokaan tai kattillaan sokeria 3-litran kasariin noin 250gr,uuniin noin 170-180 astetta ja niin kaun että punertaa,on hyvä marmelaadi ja sälyy kans.
      Välillä vähän hämmentelen ettei kuorrutu.

      voekeeha hyvin,kerron sitten huomenna mite mänj.

      näkyillään...

    • wiiwidear*

      Heippa rallaa pirttiin.

      Eipä pääse kirjautumaan, mut toki voi pienen viestin kirjoittaa.

      Meillä on kaikki ihan ok, en vaan ole saanut pistettäkään aikaiseksi.

      Piskilläkin on taas muita kohteita vahdittavana, kun mummo lähtee reissuun, muutamaksi päiväksi. Lupailivat vähän sateita niille tienoille, mutta onkos pakko mennä sateeseen, kun on katto pään päällä.

      Että täl viisiin, mustikat on saatu, herukat noukittu ja pakkaseen laitettu.

      Reippaita hetkiä vaan koko poppoolle ja muistakaakin nauttia kesän viime lämmöstä.
      Hei hei

    • Hintriika*

      Aurinko näyttäytyi! En tiedä, kauanko valoilmiötä kesti, sillä urvahdin sohvalle. Herätessäni syöksyin heti parvekkeelle ihmettä katsomaan. Paistoi suorastaan lämpimästi, mutta saman tien säteet katosivat ison pilvilautan taakse. Ei olisi pitänyt mennä niin innoissaan ihmettelemään!

      Lapsenlapsikin pistäytyi. Varmaan seuraavan kerran nähdessämme hän on jakautunut kahdeksi. H-hetki laskettu parin viikon päähän.

      Elonkorjuumarkkinoilta ostin tänään valkosipuli-perunarieskaa. Oli mukavan makuista, mutta suu maistuu vieläkin koko ajan valkosipulille. Eilen ostin sodankyläläisiä hunajanauriita. Ah, olivat niin makeita, etten ole sellaisia syönyt sitten lapsuuteni! Lajike on häviävää kansanperinnettä, paljon suuritöisempi viljeltävä kuin tavallinen nauris eikä siksi enää suosiossa, kertoi myyjä. Kaapissa on vielä pari naurista. Niillä voisikin neutralisoida liian valkosipulin maun suusta.

      Vai ei kukaan muista pula-aikoja sen täsmällisemmin! Ei voi mitään. Toivottavasti niin ankeat ajat eivät koskaan palaa, vaikka jotakin hyvääkin ne saivat aikaan sivutuotteena. Tuhlaaminen ja turha nirsoilu ei silloin kuulunut ajankuvaan. Yltäkylläisyydessä hyvät asiat ovat monelta unohtuneet, nuorempien niitä ei ole tarvinnut koskaan opetellakaan.

      Näpyttelemisiin!

    • Kyllä minä jotain muistan, kahvi ol viiminen säännöstelty tuote,1952 olympiavuonna kahvin säännöstely lopetettiin ennen kisoja, eiköhän tuo korttiaika loppunut siihen.
      Jos ette minua usko kysykää googlesta.

      Päivä on olut ihan kesäinen, lämpöä parikymmentä astetta, tuuli on kyllä tuullut, mutta taitaa vähitellen tyyntyä.
      Täällä maalla ei voi lähteä kaupunkille, mutta minä kävelin lähikauppaan, täydennystä piti hakea muonavarastoon.

      Täällä kesä senkun jatkku, taivas ei nyt ihan taivaansininen, mutta pilvetön kuitenkin.
      Kahvit meinaan, juoda löysin vielä kaapista niitä Vs än korvapuusteja, hyviä olivat, jemmasin edellisellä käynnilläni.

      Eikä tässä meikäläinen muuta, minähän se Late Vaan

    • Hintriika*

      Kiitos, Late, mutta tuon kahvikullan olen saanut selvitetyksi. Muistat hieman väärin, sillä kahvi vapautui viimeisenä säännöstelystä eli v. 1954 (kaiketi vuoden alusta). Nyt löysin Googlen kautta Helsingin kunnalliskertomuksia vv. 1949-1952. Niissä on aika täsmällistä tietoa. Vaikka ovat Hesasta, niin kaiketi samat kansanhuollon määräykset koskivat koko maata.

      On todella vaikea löytää mitään kautta täsmätietoa säännöstelyn purkamisesta. Luulin tiedonsaannin siinä asiassa olevan paljon helpompaa. Näin sitä oppii, mitään ei saa valmiina tarjottimella!

      Kauniita unia!

    • Huomenta, tähän kauniiseen sunnutai aamuun.
      Huonosti nukutun yön jälkeen on kumminkin mukava herätä hiljaisuuteen, mikä vielä tuolla kaduilla vallitsee.
      Ikkunasta katsellessa, ei edes oravaa näy liikkuvan, järven pinta on tyyni ja aurinko paistaa jo hyvin kesäisesti, virallinen kesä vielä onkin.
      Yksi täysi viikko vielä kesää jäljellä ja sitten vuoroon tulee syksy.
      Onhan ennustettu pitkää kaunista syksyä, toivotaan niin käyvän, ihana on puolukoita poimia aurinkon paisteessa, jos niitä jostakin löytyy.
      Sieniäkin pitäisi olla, mutta ne ympyrät joissa pyörin, ovat aika vähäisesti sieniä esiin tuoneet.
      Haikeana muistan ne mökin takana esiin pomppivat herkkutatit, joita joka toinen aamu keräilin, vesi kielelle tulee, no osaavat nauttia niistä nykyisetkin olijat;)
      Onneksi, kaikki nuoret varsinkaan eivät sieniä osaa laittaa.

      Kiitos taas ohjeista herkulliselta kuulosti jo ohjeen mukaan, pitää kokeilla.
      Onhan mahdollisuus Googlesta ohjeita etsiä, mutta jo hyväksi kokeiltu on puoliksi valmis;)
      Muutenkin olen hyvin laiska Googlesta mitään etsimään.

      Toiset palailevat matkoiltaan, kuten Late ja ynnämuu, toiset lähtevät kuten wiiwidear ja minäkin huomenna, näin se elämä kulkee.
      Erilaisuutta niistä matkoista kai haetaan, minäkin väliin ihmettelen itseäni, miksi esimerkiksi Tallinaan, mutta kai se on se vaihtelun halu ja erilaisten ihmisten ympärillä olo.
      Olisi matka mahdollisuus etelään, mutta harkintaan menee, taloudellisestikin vähän arveluttaa.
      Ei tässä monia matkoja pysty tekemään, alkaa kunto mennä siihen suuntaan, nyt olisi vielä mahdollisuuksien rajoilla.

      Häitä on ollut eilen useammalla, muori ja tinat ainakin häissä olivat, ehkä kuulemme tunnelmat, no sehän on selvää, että morsian kaunis ja sulhanen komea;)
      Ihana on kun nuoret perheitä perustavat, toivoisi vaan liittojen kestävän, onhan se tukijalka koko yhteiskunnalle.

      Tänään on ihan "en tee mitään päivä", ihastelen puiston puita ja kukkia olohuoneen ikkunasta, katselen kadun vilinää keittiöstä ja tästä ikkunasta näen palan vettä ja tällä hetkellä ainakin kirkasta taivasta.
      Menee se päivä kiertäen ikkunasta ikkunaan, väliin kukkia hypistelen parvekkeella, voiko laiskemmin päivän viettää;)
      Ehkä matkalaukkua pakkailen.
      Nautittavaa päivää teille toisillekin, voimia viimeisiin säilömis ja puolukka/sieni retkiin.

      • Huomenta vain;)

        Non nii nyt on hiät pietty ja haaskoo olj;)

        Nuori pari oli todella upea.

        Yllätys vain oli,sulho otti vaimon sukunimen.

        Noh saihan tutustua uuteen sukuun ,siinä onkin tutustumista;)

        Tanssittiiha siellä,minä vuan kyvenny lattialle,tae en jaksana,mutta olj kiva katella ku toeset tanssas,kyllähä se jalaka vippas minullakkii ;)

        Aurinko jatkaa vielä paistamista.

        Tänään on käväistävä kaapunnilla;)

        näkyillään...


    • Alkupäivää!

      Hyvää, virkistävää matkaa laukun pakkaajalle, SkillaNille! Ainahan matkat avartavat ).

      Hintriika kyseli, sai ja haki vastauksia korttiajaoista ja säännöstelystä. Ei minunkaan muistini niin terävä ole, että muistaisin tarkkoja vuosilukuja. Sen ajan kyllä tietenkin muistan. Kyllä ne käytännöt ovat voineet jossain määrin poiketa eri paikkakunnilla.

      Sen muistan, että polkupyörän renkaita oli vaikea saada. Täytyi jättää perusteltu hakemus kansanhuoltoon. Meillä oli perustelu, että kauppamatka oli pitkälti yli 10 km ja minun koulumatkani 7 km yhteen suuntaan. Ei riittänyt perusteet. Saatiin sitten eräänlaiset puupalikoista tehdyt "renkaat." Kyllähän niillä opetellessa jyryytti. Ei hyvät.

      Sama päti kenkien ostolappuun. Ei riittänyt...tarvis kyllä olisi ollut. Savottatöissä sai "tehopakkauksia" työtulosten perusteella. Paketissa oli tietysti tupakkaa, myös sokeria, jotain korppuja ja pieni jauhopussi.

      Lukaisin vähän paremmin reissuni ajalta kertyneet viestit. Enpä ehtinyt nähdä H* hyvän matkan toivomisia. Luulen silti, että niillä oli merkittävä vaikutus. Kaikki reissussani meni ilman ongelmia ja tyytyväinenkin olin. Kyllä siellä mieli ja ajatukset rauhoittuivat.

      Mitäpä muuta kommentoisin viesteistä? No ehkä kevyempää..."joutavoisen" jahkailut kirjoittamistyyleistä. "Ensin kirjoitus ja sitten asia.." Näihän se käytännössä tuppaa menemään. Kukas sitä kahta asiaa kerralla ehtii suorittaa - kirjoittaa ja ajatella tuotostaan.
      Toinen lainaus perään. Sori, " joutavoinen." Niin.. (9/8) "Olisikin alennuttava lukemaan kirjoittamansa vähempiälyisen tavalla, ja korjattava kirjoittamansa helppolukemuus tapaiseksi." En minäkään ole niin pätevä, että voisin ja pystyisin arvioimaan lukijoita ja heidän älyään. Silti ymmärrän hyvin tämänkin lauseen huumorina ( on joskus siteeksi tottakin) Voihan sitä "pyhästä asiastakin" letkauttaa. Varsinkin jos on siihen liittyvää oireilua, tahallista tai tahatonta, sattunut tielle sotkeutumaan.

      Niinhän tässä kävi, ensin kirjoitus ja ...sitten ei mitään. Hyvää päivän jatkoa!

      • joutavoinen

        Ei haittaa 'ynnämuu'. Narsisti kirjoittajana minulla on taipumusta syyttää lukijoita tyhmyydestä. Itsehän tyhmä kuitenkin olen, mitä suurimmassa määrin. Sain eilen viimeksi tiedon siitä, ollessani kuskina osoitteeseen jossa olin aikaisemminkin käynyt. Jälleen samat harhaanajot ja perillä sain kuulla olevani tyhmin kuski mitä ikinä on ollut. Eikä sanomus tullut kuulluksi ensimmäistä kertaa.

        Onnekseni narsistisena luonteena en lainkaan ota itseeni tyhmyydestä, mikä minulle on suotu, ja johon olen tottunut ja samaistunut. 'Tyhmyys on katsojan silmässä'. Mitä suurimmassa määrin, on viisaus.

        Olisiko asiaan paneuduttava tarkasti ennen kirjoituksen julkaisemista on kysymys jota en ryhdy nyt päättämään, kun kuulettaa keittiössä olevan mielenkiintoisempaa liikehdintää.


      • Täytyy myöntää kyllä googlessa luki että kahvi vapautui 9/3- 54. seuratessani olympialaisia paikanpäällä kävimme kahvilla ja ainakin meille sanottiin että kahvi on oikeaa, ehkä se oli vain Helsinkissä olympialaisten aikaan tai sitten meitä jymäytettiin.
        Noista ostoluvista vanhin veljeni oli nokikolari ja tarvi pyörää työsään, hän sai ostoluvan. Minä itse sain luvan monojen nahkapohjiin, olin kova hiihtämään ja piti sada tukevat pohjat siteisiin, kuinkas kävikään, suutari laittoi tekonahkaa, eihän ne kestäneet montaakaan kilpailua.
        Kllä minä usein kävin kaupassa erilaisten korttien kanssa Tavaroilla oli eri kortit ja aina leikattiin ruutu pois kun osti jotain tavaraa, kun kuponki loppui ei saanut sitälajia enempää.

        Nyt on vähän pilvessä, näyttää kuitenkin siltä, että aurinko vielä tänään paistaa.

        Tänään ei tarvi tehdä oikeastaan mitään, ehkä jotain syömistä, eilen ei jäänyt oikeastaan mitään tähteitä oli liian hyvää, joten uutta on tehtävä.

        Hyvää matkaa vain Skillanille, jos kävelette paljon istukaa puistojen tai ulkoravintoloiden penkille, ja taas jaksaa seuraavaan paikkaan.

        Eiköhän tämäkin höpinä riitä palataan taas joskus ter: Late


    • Hintriika*

      Uskon toki, Late, että olet saanut olympialaisten aikaan ihka oikeaa kahvia. Se on varmasti ollut ns. ostolupakahvia (verokahvia), jota esim. ravitsemusliikkeet saattoivat saada erikoisluvalla.

      H:gin kunnalliskertomuksessa vuodelta 1952 sanotaan, että perusannokset henkilöä ja kuukautta kohden olivat: sokeria 1,5 kg, kahvia 250 g ja margariinia 250 g. Se korutont` on kertomaa säännöstelyn loppuajoista...

      Muistan minäkin, vaikka olin sellainen vähän yli polvenkorkuinen, että omalla nimelläni oli ostokortteja. En vain muista, mitä ne koskivat. Ruinasin äidiltä säännöstelyn päätyttyä jäljelle jääneitä ostokortteja leikkirahaksi kauppaleikkeihin, mutta äiti kieltäytyi antamasta, koska hänen mielestään kortteja saattoi vielä tarvita.

      Kuuluivatkohan ne pyöränrenkaat 1.4.1949 vapautettuihin, joista mainitaan mm. "kumivalmisteet, joihin ei ole käytetty tekstiilejä"? Kaikki tieto, mitä olen saanut kerätyksi, panee suorastaan haukkomaan henkeä. Se on sentään aika lähihistoriaa, mutta tuntuu tämän päivän eläjille muinaismuistoilta. Äkkiä on pula ja puute unohtunut!

      Pilvessä jaksaa möllöttää. Lämmintä on sentään siedettävästi, melkein 19 astetta näyttää mittari tällä hetkellä.

      Mukavaa reissua emännälle!

      • sinisirkku-ek-

        Sytytän kynttilät Pirtin pöydälle antamaan lämpöä ja lohtua Norjan menehtyneiden nuorten muistolle.

        Ei voinut kyynelehtimättä olla, nuorten kukoisitavien kasvojen
        lipuessa ohi muistotilaisuudessa.

        Laitan tulen takkaankin, ilta jo viilenee aurigon laskeutuessa.
        Kyllä nyt on otettava kuppi kuumaa kahvia ja istuttava hetkeksi keinutuoliin, no jaa, tulihan kisutkin katsomaan kuka tuli :),,,.. annan, annanhan minä tilkan kermaa teille vadille. Noin söpösti ne latkii,- niin siististi ja nuolevat suupieletkin puhtaaksi.

        Nyt tuntuu jo kodikkaamalta, kun tuli räiskyy ja kynttilät luo loistettaan.
        'Hiljainen pyyntö Luojalle kumpuaa sisimmästä: lohdusta vanhemmile, joiden suru ja kaipaus tarvitsee kaiken tuen, minkä toisten ihmisten läsnäolo voi antaa.

        Emme milloinkaan tiedä koska on lähtömme, siksi on tuo mummoni huonetaulun sanoma aina ollut rakas: * älä anna auringon laskea vihasi ylle* Silloin on joka päivän tili selvää, väärinkäsitykset selvitetty, koska niitäkin joskus syntyy---
        tahtomattamme.

        Hyvää teki kahvihetki Pirtin kodikkaassa ilmapiirissä, ai niin
        löpäytin tilkan konjakkia nurkkakaapista sydänlääkkeeksi !

        Hyvä kaappi teillä!
        Tulen taas kun on tarve, kiitos !

        Viihtyisää iltaa itsekullekkin , heippaa,..


    • Ehtoota vuan;)

      On ollut tosi hieno päivä,mittarissa vähän yli 20c.

      Vielä sieltä häistä;tekihän ne sen morsiamen ryöstönlin,mutta suolla oli sana hallussa ja sai eukkonsa takaisin;)
      Kaaso piti jotain titovisaa,vaan minulta meni kuulokoje tilttiin niin en kuullut kaikkea;(

      Minä muistan 1954 olin yhdessä kaupassa puotipuksuna ja leikkasin jotain kuponkeja,muistelen että ne oli kahvi kuponkeja en ole ihan varma.

      Skillanille OKEIN hyvää matkaa.
      Pitäkää hauskaa,varmaan kiva poppoo lähtee reissuun.

      näkyillään...

      • Voi helekkari noita näppihäiriöitä siis sulholla oli se sana hallussaan;)


    • Uusi aamu, uudet kujeet, viimeinen täysi viikko elokuusta alkaa.
      Pilviä keräilee, näinköhän sadetta tekee, vähän ennustelivat, että tuolla Tallinnassa vettä tulisi, mutta eipä uskota.
      Jos meri myrskyää ja vettä taivas työntää, matkasta on paljon pois.
      Olimme ajatelleet vanhaa kaupunkia katsella, saapa nähdä jääkö haaveeksi.
      Olen siellä käynyt monastikin, mutta nyt ei muita kohteita sen kummemmin, ajattelimme istua ja kävellä, kuten Late neuvoitkin.
      Kiitos teille matkatoivotuksista, mukava lähteä matkalle hyvien toivotusten kanssa.

      Sunnutai meni aivan kuten enteilin, illalla piipahti pojan tytär kaverinsa kanssa, sen verran sain piristystä päivään.
      Ovat lähdössä Lontooseen ensi kuussa, kaveri saattelee on viikon päivät ja sitten tytär jää yksin kolmeksi kuukaudeksi, opiskelemaan.
      Kalliita tuntuu asunnot olevan sielläkin, kun haluaa vuokrata asunnon, ei halua yliopiston asuntolaan.
      Toivottavsti nuo mellakat ei uusi.

      Tyttären poika vaihtoi työpaikkaa, pääsi sellaiseen työhön, että ei tarvitse ulkomailla reissata, perhe kotona oloa kaipasi ja onhan siinä urakkaa, kun kolme miehen alkua nurkissa pyörii.
      En tiedä jäisikö isä alakynteen, jos pojat päättäisivät jossakin asiassa vastustella, jokaisellla kumminkin kultamitalit hyllyjä koristaa painista;)
      Pitää toivoa, että sopu säilyy.

      Nyt laittaudun matkaan, pitäkää pirtti pystyssä, keitelkää kahvia ja rupattakaa, parin päivän päästä ilmestyn, ellei tule muutoksia miltään taholta.

    • joutavoinen

      Täytyy jotakin kirjoitella, eikä niin täytyykään vaan saa kirjoitella. Kun oli puheena ne ostokupongit,¨mutta onko kenelläkään tallella niitä mottikirveitä. Häätyy tunnustaa etten varmaan saanutkaan sellaista arvomerkkiä, edes pronssista. Saati sitten minkään lajin mitaleita yhtäkään. Olisi komeaa jos olisi edes lyhyt rivi mitaleita rinnuksessa.

      Muistan kuitenkin kun miehissä ja naisissa kylän väki mottimetsään meni. Kun piti turvata polttopuut ankaroina talvina. Siinä sitä oli kuntosalia kansalle.

    • Mikäs on kirjoitellessa, jos kirjoituttaa, joutavoinen. Kyllähän tulee kirjoiteltua silloinkin, vaikka ei suuret ideat ja asiat pääkopassa pyörikään.

      Eipä minun kotikulmillani ollut halkotalkoita. Lienee ollut liian hankalan kuljetusmatkan takana. Omiksi tarpeiksi runsas 20 kuutiota talven varalle. Kyllä ne pakkasissa hupenivat hatarahkoa mökkiä lämmitellessä. Mökissä ei ollut muuta suurta kuin kiviuuni. Siihen metrin halko hyvin meni. Kesällä penskalauma sai keräillä risuja keittopuiksi.

      Siellä keskityttiin puutavaran tekoon. Saipahan sodasta selvinneet terapiaa. Niillä välineillä ja urakkahinnoilla täytyi ryötää sen verran äkäisesti työn kimpussa, että turhat ajatukset kaikkosivat ja uni tuli pitkän päivän päätteeksi ilman lääkkeitä. Siellä mukana minäkin olin kymmenvuotiaasta. Kaipa se pienikin apu oli hyvä. Eikä tullut vapaa-ajan ongelmia. Muistan kun keväällä olin pöllejä kuorimassa ihan nappi laudassa, jotta saisin hyvää tulosta Pomokin tuli ihan mökkiimme minua "kehumaan." Hän sanoi jotenkin näin:" pojan pakana kyllä kovasti yrittää. mutta se työ, se ei ole mistään kotosin. Pöllitkin jäävät karvaisiksi kuin pässin selkä" Sitten hän ryvähteli ja tokaisi:" No jatkakoon vain...Onneksi ei ehdi kovin paljon piloille pistää!"

      Samanhan se, oliko pöllit hyvin tai huonosti parkattu. Selluksihan ne keitettiiin. Idea vain oli siinä parkkaamisessa, että ne ehtivät vähän kuivahtaa ja nostaa pihkaa pintaa. Näin kestivät paremmin pitkän uittomatkan. Minulla ei tainnut olla riittävästi puhtia, kuori olisi lähtenyt puun pintaan saakka. Pienissä oksantyngissäkin petkel töksähti ja "karvoja" jäi roikkumaan. Samalla tyylillä jatkoin, eikä pomokaan viitsinyt enää marmattaa. Kymmenen vuoden paikkeilla oli sitäkin urakka painellessa.

      Eipä mitaleita rivinä roiku minunkaan ryntäillä. Vähäisiä ovat kunnioitettavat ansiot. On tosin ay-liikkeen kultamerkki. Suurin ansioni lienee pitkäaikainen jäsenyys. Kyllä se roikkuu sen "parhaan puvun" etumuksessa, joten harvoin on näkyvillä. Muutamia lusikoita ja pikareita tuli pienissä kilpailuissa - niitä en ole rintaani ripustanut.

      Jaaha...nyt on vedettävä jarrua, metsäänhän tuo ihan konkreettisesti meni. Jospa seuraavalla kerralla jotain muuta. Heippa!

    • Kesäterveisiä.
      En paljon ehtinyt lukea pirtin kuulumisia. Sen verran että emäntä on taas poistumassa naapurimaahan. Ja miehet mitaleista miettii, ei kuitenkaan metsän keskellä.
      Olen sentään kultaisen ansiomerkin saanut minäkin pitkästä työurasta ja mistä lienee...
      Sitä mitä sillä teen en vielä ole keksinyt. Paitsi hyllyllä rasiassaan pitämistä.
      Ei nyt siivotessakaan viitsin laittaa sitä ryntäileen-- tai h
      marjametsään, menis loppukin maine, jos lie yhtään koskaan ollutkaan.
      Ei ole käyttöä sellaiselle renikalle, eikä ole väliäkään. Vaikka hyvin juhlallinen luovutustilaisuus olikin.
      Olihan se tietenkin tehdyn työn (tai tekijän ) huomioimista. Mutta sepä siitä!
      Ihana kesäsää on palannut. Jatkoakin lupailtu. Syyssatoa kannettu metsistä selkä väärän'. Jos leipä loppuu- elää tovin kun tyhjentää kaikki ruokavarastot.
      On ihanaa kuljeksia metsässä, vaikkei nyt aina mitään saisikaan.
      Olin muuten minäkin(supattamalla sanon ettei kaikki kuule))
      yhden päivän metsätöissä 15 v olessani. Tälläydyin velimiesten mukaan päiväksi. Kuorin pätkittyjä puita-- mikä sen härvelin nimi nyt olikaan jolla niitä kuorittiin. Miehet tietää heti...
      Vaan kun on tuota aikaa vähän lipsahtanut siitäkin kokemuksesta.
      Nyt pitänee siirtyä uutispuolelle. Ettei ihan pimennossa eläisi.
      Vaikka samoja asioita toistelevat paripäivää- parhaita pari viikoa, tai kuukautta.Hitaampi älynenkin ehtii mukaan . Se on varmaa.
      Nyt yksi hidasälynen alkaa seurata niitä;
      se on heippa kaikille !

    • Mottimetsässä minäkin 15 kesäisenä kaverin kanssa pokasahalla ja kirveellä, tehtiin neljä mottia yhteensä, se oli aina päivän tavoite. Muutama viikko tehtiin kimpassa ja saatiin vähän omaa rahaa.
      Kerran aikaisemmin koulua käydessäni vanhemmat veljet juuri päässeet sodasta olivat tukkimetsässä, talvella kun pääsin koulusta hiihdin heti koulustta tultuani "lähellä" kolme kilometriä metsään, vein kotoa kahvit ja vähän evästä.
      No minä jouduin kyllä heti töihin justeerin toiseen päähän vetämään, täytyy myöntää olin aika vahva ikäisekeni. kyllä se parituntiakin työstä kävi.
      Että senverran metsätöitä minäkin.
      Sodanjälkeen metsämiehet saivat tehopakkauksen jos teki 4 mottia halkoja päivässä, en muista kuinka pitkä väli oli luultavasti ainakin viikko, ellei kaksi joka arkipäivä kuitenkin.

      Minulla taitaa olla samanlainen prinikka ay ajoila kun ynnämuullakin ja samasta syystä.
      Kun nyt kehumaan ryhdyttiin niitä lusikoita pyttyä ja mitalleja on niin paljon ettei siinä rintamus riittäisi.

      Tänään on ollut sellainen pilvipoutainen päivä yli 20 astetta oli lämpöä kun Hyvinkäälle lähdettiin.

      Jaaha eiköhän minunkin pidä lopettaa, juuri salama iski tuohon aika lähelle ja kova jyrinä päälle.

      Että se on Late Vaan.

    • Huomentaaaaa !!!!!!!!

      Ai nii emäntämmehän on siellä reissussa.
      Ehä minä sitä het muistanu.
      No laitan kahvit tippumaan ja annan kissoille kans sapuskaa,kiehnäävät tuossa jaloissa,vesipannu kans viheltää;))en kyllä saa sävelestä selvää;)

      Harmaalle meillä aamu näyttää,vaan ei kyllä sada.

      Eilinen meni rampatessa tuolla"päksissä"ja kaupungilla.
      Olin illalla nii väsy,että nukahdin alta aikayksikön.

      En tiedä vielä mitäs tänään tekisin,tai vois olle "en tee mitään" päivä.

      Pirtin kaapista löytyy purtavaa ja toin rasiallisen lohi herkkua,se meinaa viedä kielen mennessään.
      Lankean välillä siihen kaupoilla käydessäni;)

      Ottakee ja kastakee olokee hyvät.

      näkyillään...

    • Kahville!
      Eiköhän tästä päivä selkiä pikkuhiljaa, vaikka sateiselta näyttääkin.
      Eilenillalla oli komea ukonilma. Samanlaista salamointia ei kovin usein ole näillä kulmilla nähty. Ensimmäinen jyrähdys oli varsinainen pamaus. Ehdin jo luulla, että joku pamautti traktorilla talon seinään, kun koko talo tärähti.

      Oikeastaan en uskalla enempää kirjoittaakaan, kun eilinen kirjoitukseni yhtäkkiä hujelsi huitsin nevadaan. Tuntuu kuin olisin pannassa, tai sitten kirjoitan liian pitkiä, mutta miltei päivittäin kirjoitukseni katoaa tietymättömiin, ja tänne pääseminen on ihan oma seikkailukertomukensa.

      Että tällaista tänne kuuluu. Parempia kuulumisia teille muille!

    • Rva Ylikypsä

      Noin puolta päivää Venlastiinalle ja muilekin!

      Sen salamoinnin olisin minäkin halunnut nähdä, tykkään ukonilmasta. Kun omat tyttäreni olivat siinä alle kouluiän, ukonilmalla kumpparit jalkaan, sadetakit päälle ja ulos, eivät hekään pelänneet.

      Mukavan lämpimäksi kirkastuu päivä, mittarissa näyttää melkein 19 varjossa. Käytiin torilla, tavattin paljon tuttuja, liikaa oli villainen pontso harteilla. Ja tuulen yläpuolella näyttää hyvinkin siniselle.

      Älä huoli Venlastiina, on minunkin kirjoitukseni useammankin kerran häipynyt johonkin nevadaan, ja juuri silloin kun omasta mielestäni sain jotakin mukavaa ja asiallista aikaan. Ja sillä kertaa kirjoitus jäi siihen.

      Käytän viime viikolla saamaani inspiraatiota hyväksi (ei ole onneksi hävinnyt vielä,) on siis menossa ns. "hammasharjasiivous". Ei näitä tuhkatiheään satu, mutta jälkeen olen kovinkin tyytyväinen. Haiseeko jo itsekehu? Pois se minusta.

      Nyt käyn olohuoneen kimppuun, siinä meneekin mukavasti iltaan asti. Meillä paistelee komiasti, samaa toivon kaikille lukijoille!
      toivottelijana Paulamaria

    • Säätiedoituksia !
      Jos siellä tuntuu satavan; niin täällä paistaa aurinko. On tehnyt sitä aamusta iltaan. Kuten eilenkin. Tänään parhaina aikoina 22 mittarissa lämmintä !
      Ei tietoakaan salamoinnista tai jyrinästä.
      Ei sisällä eikä ulkona.
      Päivä sujahti taas- niin missä, kun illassa ollaan. Kai ihan jonninjoutavia asioita (olevinaan tärkeitäkin) hoidellessa .

      Maistan tuota Muorin lohiherkkua- hyvveehän se. Lohta lohen päälle,kun tämän ruokalan kokki valmisti myös uunilohta. Samalla pannulla perunasuikaleita, porkkanoita ja kesäkurpitsaa siivuina. kaikki kasvikset oli maustettu etukäteen, maustetussa öljyssä pyöritelty.
      Kaikki kypsyi samalla rysäyksellä.
      Vaikka eilen sanoivat ettei MERI lohta pidä syödä tolkuttomasti-- kuka sitä nyt tolkuttomasti söisikään.
      Uutinenkin oli jo vanha- ajat sitten puhuivat samasta asiasta.

      Nyt tarvitsee saada poikki tämä puhetulva ja höpötys.
      Yritän vielä kahvilla katkaista sen... jos ei kuulu enää mitään, tiedätte että se on onnistunut-- ainakin toistaiseksi.

    • Huomenta !!!!!

      Eiks kukkaa uskalla tulla keittämään kahveeta???

      No nyt pannu porisee ja veski kiehuu;))

      Oli muuten mutkan takana pirtti taas kerran;(

      Olen ruvennut epäilemään,että tämä kone elää ihan omaa elämäänsä ja omina aikoinaan;)Ihme juttuja on.Välillä jokin asia tai ikoni häviää tuntemattomalla tavalla;(

      Tänään menen viemään lasipurnukoita ja pulloja tuohon lähellä olevaan keräys pisteeseen.

      15c näyttää mittari,pilvessä on vaan ei sada ainakaan tällä hetkellä.

      No nii laittakaa sekaan ja kastakaa;)
      näkyillään...

    • marja-liisa...

      Laurilta laumaan, ja Pertulta peräti pois. Ja tänään on se Pertun päivä. joten pikkuhiljaa varmaan alkaa vähentyä nämä kesälinnut.
      Meillä on yleensä aina paljon lintuja, kun niiden viihtymisestä koitetaan huolehtia kesät talvet. Nytkin olen varannut syömisiä monensorttisille linnuille talven varaksi. On kuivattu auringonkukat, ja pitkät narulliset pihlajanmarjaterttuja, tehty iso kasa lintulyhteitä, ja keräsin muutaman pussillisen marja-aroniaakin pakasteeseen. Ne on keväällä kova sana, kun mustarastaat saapuu. Nyt teen vielä talipallot, kun meillä ei edes tikoille kelpaa ne kaupan pallot. Ostan aina munkkirasvaa, ja siihen sekoitan vanhan munkinpaistoöljyn. ja sitten siemeniä, monta sorttia, ja pähkinää rouhittuna. niin paljon kun saa sekoittumaan. Valan ne kertakäyttörasiassa, ja sitten vaan naru rasian laitaan, ja oksaan kiikkumaan. Ja kyllä kelpaa.
      Kesäisin on hauska seurata lintujen aamu-uinteja. Minulla on neljä uima-allasta niille. Yksi isompi, joka on myös mieleisin, siinä joskus kolmekin tikkaa yhtä aikaa räpistelemässä. Teetin altaan paikallisella sementtifirmalla, ja se on asennettu paksun kivipylvään päälle, ja vieressä on vielä orsi, missä odottelijat saa istuskella, ja kylpeneet pöyhistellä itseään.
      No että ei kaikki tuntuisi kovin auvoiselta, niin kerron vielä huonommankin jutun. Näin syksyisin meillä on myös paljon punarintoja, ja ne tahtoo kakkia kaikki parvekkeiden, ja terassien kaiteet, että joka aamu saa kierrellä vesisangon ja harjan kanssa pesemässä paikkoja, kaiteita ja puutarhakaliusteita.
      Ja eilen melkein oli mittani täysi, hyvä ettei jo yli läikkynyt. Kun minulla on tapana viedä kasvimaasaappaani käytön jälkeen aitan verannalle, etteivät ole tervetuloa toivottamassa pääoven edessä. Niin punarinnat oli yöpyneet istumassa saappaan varrella, ja kakkineet turkisvuorattuihin saappaisiin aika läjiä Täytyi ihan painepesurilla pestä. Että semmosta se on . Kyllä se kiittämättömyys on maailman palkka. Vai onko?
      Mukavaa päivää kaikille!

    • Hintriika*

      Luulenpa punarintojen ajatelleen, että kun talo tarjoaa kaikenlaista muuta mukavaa, niin kai ne emännän kumisaappaatkin on heidän ilokseen tarkoitettu. Maailmassa syntyy väärinkäsityksiä. Paljon pahempiakin. Vaikka ne pienetkin voi harmittaa.

      Pilvet ovat kertakaikkisesti päättäneet majoittua meidän ilmatilaamme! Nyt ei sada, mutta ei paistakaan. Sääennuste on pitkälle yhtä lohdutonta. Jos joku auringonkuva on pilven taakse piirretty, niin sekin pyyhkäistään pois, kun siihen hetkeen päästään. Mutta ei kai se auta kuin kestää. Purnaamisella ei saa parempaa säätä, vain pahemman mielen.

      Ei tässä nyt oikein juttu luista. Jos luistaisi, niin olisin tuolla toisessa ohjelmassa sanansäilää heiluttelemassa. Ehkä rupean oikomaan itseäni tuolista ylös ja lähden kauppaan. Oikeastaan en sieltäkään mitään tarvitse, mutta jos kunniakierroksen tekisi.

      Palaillaan!

    • Tulenlieskat***

      Heh, sitä se hyvä ruoka ja ylöspito teettää. Laiskistuu jot ei ehdi ees siirtyä asialleen muualle. Olihan siitä hyötyäkin...on putipuhtaa saappaat käyttöön. Eipä olisi hauskoja kertomuksia ja sattumisia luonnon suloisista lintusista ilman syöttely touhujasi. Ja mikä parasta, linnut viihtyvät antaen ihmiselle hyvänolon tunteen ja ilon seurata niiden elämää.
      Päivästä tuli makoisa hyvän tarinan muodossa, kiitos. Terveisin Tulenlieskat.

      • joutavoinen

        Pitkämpäälle on hyvä kirjoitellä, tarkoitin ketjua. Asiallisen asian saa sanottua lyhyesti tai pitkästi, mikä tapa millonki on miellyttävämpi. Tämä oli johanto.
        Oikeasti sanottuna on tarkoitus mennä mökille ja tuuri oli että on luvanneet hellettä tai melkein.

        Enhän nyt ole vakituinen kirjoittelija, ei sillä, mutta jos joku huomaa joutavoisen olevan muutaman päivän hiljaa niin. Oikeastaan en usko edes asiaa huomattavan, jos en tällä mainoksella tule huomatuksi, niin sitten ei millään.

        Sitähän tässä kyllä olen mietiskelly, kun tuntuu että muutanmat eivät ole koskaan tyytyväisiä näihin kirjoitustapoihin ja aloitustyyleihin. Olenhan aasi'assa väärä henkilö julukituomaan näitä mietintöjä, mutta saankai silti miettiä.
        Kirjoitimpahan taasen ihan ärsyttääkseni palstalaisia.


    • Katleija

      Moi, sinulla on hauska hjuumori. Minä jatkan ja tämäkin on tarkoitettu huumoripakinaksi.§ :---)))))(((((
      Kyllä on hyvä että tiedämme missä olet. Kunpa kaikki ilmoittaisivat, minäkin olen laiminlyönyt tuon. Kyllä minä aina sitten muistan ilmoittaa kun menen oopperaan, konserttiin tai teatteriin, ulkomaanmatkoista puhumattakaan.
      Joskus olen kyllä niin säntillinen, että ilmoitan kaikki marjareissuni ja Citymarketissa käynnit. Nyt minä ilmoitan kaikille että menen punkkaan ja käyn nukkumaan. Tuleeko uni heti tai ajan kuluttua, sen näkee sitten. Oikein hyviä unia kahvipirtistä kotiin ehtineille, en nyt viitsi joka ketjuun mennä ilmoitusta tekemään.
      ps.joutavoiselle ei sitten yhtään joutoaikaa mökillä, vaan täyttä työtä ja raadantaa.

      • Kotona ollaan, terveisiä vaan aurinkoisesta Tallinnasta.
        Takkia ei koko matkalla päälle tarvinnut laittaa, ihan hikeä sai pyyhkiä.
        Matka sujui kommelluksitta, autolastillinen porukka oli paikalla aina oikeaan aikaan.
        Hotelli oli 24 kerroksinen ja sieltä ylhäältä katselimme Tallinnan näkymiä.
        Upeat ne onkin, kyllä siellä kunnostetaan paikkoja.
        Kahden tunnin kiertoajelu, puolen tunnin kävely, selkeyttä kummasti Tallinnan historiaa.
        Perusteellinen opas lasketteli vuosilukuja, nimiä ja tapahtumia, ihailla piti.
        Kohteet olivat valittu hyvin, läpileikkausta elämästä siellä naapurissa.
        Ruusupuisto ihastutti vielä täydessä kukassaan ja Pietari Suuren puisto sai henkäyksiä ja ihastusta, oli upea.
        Näimme myös edellisten isäntien aikaista kaupunkia, siitä ei paljonkaaan haluttu kertoa, mutta kaikenkaikkiaan, hyvin alkaa olla kaupungin asiat, siistiä oli.

        Ruokailemassa kävimme vanhassa kaupungissa, Kalle Kustaassa ja ruoka oli hyvää, kukka kadulla myös ihastelimme, muuten jäi vanha kaupunki oppaan kertomiin tunnelmiin, aika ei riittänyt.
        Ihana oli tulla kotiin ja yö meni todella nukkumalla, vaikka hyvä oli hotelinkin vuode.
        Vähän oli väkeä laivalla, kaksi paria näin tanssilattialla, turistiaika on varmaan aivan kohta ohi, kai loppuviikolla vilkkaampaa.
        Kiva matka, mutta kyllä taas väliä on pidettävä, tuo pitkä autossa istuminen ei ole kivaa.

        Eipä ole tukkimetsä kokemuksia, ei kunniamerkkejä, ai on yksi hopeinen ja toivossa on saada kohta kultainen, mutta enpä osaa kovin paljon näitä merkkejä arvostaa, mikä tietenkin on väärin, kunniakasta kai niitä on saada, kai jonkin tekemisen tunnukseksi.

        Mukava oli lukea viestejänne, kyllä pirtissä pitkiä juttuja kaivataan, olkoon muualla miten tahansa.
        Nyt taas laukkua pakkaamaan ja maalle hommia tekemään, ei Luoja laiskoja elätä;)
        Puolukka aika taitaa olla jo parhaimmillaan, jospa niitä löytyisi.
        Koneen toimiessa, viestejä tulee minultakin, joten eikun kirjoittelemaan, joutavoinenkin sieltä mökiltä tultuaan, työn iloa kaikille.


    • Sehän on hienoa, että SkillaNin matka on sujunut hyvin ja on tullut nähdyksi kaupunkia. Epäilen kyllä, että taitaa olla vähän kuin kertausta, mutta silloinhan muutoksetkin näkyvät. Sitä vähän ihmettelin, että kerroit vähän olleen matkalaisia. Kertomuksista ja matkustustilastoista saa toisenlaisen kuvan. Viikonloppuihinhan ne nevarsinaiset ryysikset keräytyykin. Jaa...että muka heti täysillä hommia painamaan.

      Minä taas ehdin mietiskellä, että olen melkoinen turhan työn ähertäjä. Nytkin pari päivää pakertelua, suunnittelua ja jahkaamista. Tulokset menivät väpelön konttorin hommiksi. Tai kun kunnon selitysiä hakee, löytyyhän niitä tehtyjä tekoperusteita. Menihän vuosikymmeniä, että joutui vahtimaan mihin aikansa haaskaa. Turhuuteen sitä ei riittänyt, kaikella täytyi olla joku tavoite - ainakin niin kuviteltu. Eikä se päämäärä ollut sen jalompi kuin elämästä kohtuullinen selviäminen. No, nyt se tavoite on takana, minimäärässä onnistunut ja nyt on aikaa irroitella vähän turhanpäiväistä höpsähommaa aivan ajan kanssa. Ehkäpä hyöty voi olla terapeuttinen. Rohkenen sen analyysin olevinaan "tietävänä" tehdä, koska olen kohteena. Kyllä se itseasiassa joutenolokin on ihan mukavaa, kun vain oppisi kaikki niksit , jolla vetkuilua jalostaa.

      Kyllä olen huomannut joutavoisen joutenolon kirjoittelun parista. Enpä ole sopiva ainakaan paheksumaan. Niin nämä ja muutkin hommelit väliin lipsuu minultakin. Tulee "sitä tärkeämpää", joka ei kuintenkaan ole mitään. Voihan sitä kuitenkin ainakin joutoaikoina tännekin jotain tökertää, vaikka joutavanpäväistä. Eikähän sitä tiedä, jos vahingossa tulee lipsahtaa sellaistakin, että lukijan käsityskyky joutuu sekavuudelta tuntuvassa kirjainjonossa koville. Tuskinpa näitä monikaan niin suurennuslasin kanssa sihtailee.

      Ei hitossa! Nyt tämä taputtelu piisaa. Päivä näyttää siltä, että vekuiluni on loppu. Täytyy rontata vähän sienien kasvukehitystä tarkkailemassa. Siis päämäärätietoista yrittämistä.

    • Reissunainen on sitten palannut kotitanhuville, ja matka meni säänkin puolesta hyvin. Hieno juttu.

      Täällä vallitsee päivänpaiste, ja sekin on hieno juttu, että kesä taas jatkuu.
      Saapa nähdä, jatkuuko minun kohdallani vieläkin boikotti. Myöhään eilen illalla kirjoitin vitsin, mutta ilmeisesti se oli huono, koska oikessa alakulmassa pyöri vinhasti jokin hyrrä ainakin puoli tuntia, mutta nukkumaan mennessäni suljin koneen, Ei tainnut gerberos tykätä tyylistäni.

      Tykkäsi tai ei, omenapiirakkaahan minä vain tulin tuomaan enkä yritäkään olla vitsikäs. Siispä olkaapa hyvät ja ottakaa, pankaa sekaan ja kastakaa.

      • Katleija

        Hyvä Venlastiina kun kerroit siitä pyörivästä hyrrästä (lataus). Sitäpä minäkin ihmettelin. Sitten välillä tähän viestiruutuun kirjoittaessa ilmastyy vierityspalkit, mutta ei joka kerta. Eihän niitä ole ennen ollut, vai mitä?


      • Hintriika*
        Katleija kirjoitti:

        Hyvä Venlastiina kun kerroit siitä pyörivästä hyrrästä (lataus). Sitäpä minäkin ihmettelin. Sitten välillä tähän viestiruutuun kirjoittaessa ilmastyy vierityspalkit, mutta ei joka kerta. Eihän niitä ole ennen ollut, vai mitä?

        Katleija!

        Vierityspalkit tulevat itsestään silloin, jos kirjoitat pitemmän viestin kuin näkyvissä oleva tila on. Lyhyessä viestissä niitä ei tarvita, kun teksti näkyy muutenkin kokonaisuudessaan.


      • Katleija
        Hintriika* kirjoitti:

        Katleija!

        Vierityspalkit tulevat itsestään silloin, jos kirjoitat pitemmän viestin kuin näkyvissä oleva tila on. Lyhyessä viestissä niitä ei tarvita, kun teksti näkyy muutenkin kokonaisuudessaan.

        Olenkohan alkanut lisätä viestieni pituutta, ilmeisesti. Kiitos!


    • Hintriika*

      Aivosumua

      Sittenkin purnaukseni säästä auttoi! Eilinen iltapäivä ja ilta olivat mitä parhainta loppukesän päivää. Tänä aamunakin aurinko paistoi, mutta nyt on sumua, sitähän luvattiinkin vähän sinne sun tänne. Eiköhän tuo iltapäiväksi hälvene. Koko loppuviikon sääennuste oli pantu uusiksi. Näkemän pitää, oliko toimenpide oikea vai pelkkää katteetonta kosmetologiaa.

      Lauantaina on sisäsatamassa kaikenlaista hulinaa kesän lopettajaisten merkeissä. Tai siis hulinaa on, jos sää suosii. Vesisateessa hulisee vain vesi tyhjille lavoille ja terasseille. Toivottavasti niin ei käy.

      Olen sitä mieltä, että eläkeläiselle joutenolo on sallittu tila. Pakollisen rehkimisen jälkeen on lupa ottaa lungisti tai rehkiä mielihalujensa ja voimiensa mukaan. Kumpikaan vaihtoehto ei ole kielletty, koska meitä eläkeläisiäkin on monen sorttisia. Jotkut ovat ikiliikkujia, joita ei saa pysähtymään koko elämänsä aikana. Jotkut ovat... no niin, kyllä te tiedätte, mitä.

      Tosin en myönnä, että pysähtynyt tila tarkoittaisi töiden vieroksuntaa. Ei sinne päinkään! Minä ainakin siinä tilassa mietin suuria ajatuksia. Jos tarkasti katsoo, voi nähdä, kuinka höyry nousee aivoista. Sen jälkeisiä aikaansaannoksia olen jäävi itse arvioimaan.

      Ehkä tämä sumukin muodostui minun ja kaltaisteni kovasta ajatustyöstä!

    • HHHHHHHRRRRRRRR............

      Täällä meillä kuuluu semmonen pörinä,kun poraavat ,laittavat jotain hemmetin sprinkleri juttua.
      En minä tajua,enkä ymmärrä asiasta yhtään mitään;)aloittivat täältä yläkerrasta.;(

      Ai nii terveiset Takataskusta,oli taas hyvää ruuokaa.
      Ei ihme jos minusta on tullut LAISKA ruuan laittaja;)

      Mitäs kaupasta saa 3.20€;llä

      minulla ainakin on nytkin maha pakosellaan;)

      Kuuma tuli "rollikan"kanssa mennä pakertaessani;)
      21,9c näyttäämittari.

      Juu kiva että Skillanin matka meni hyvin ja tervetuloa kotiin.

      Olen tehnyt taas nojatuoli matkoja,eurosportilla oli pyörä kilpailua,upeita on maisemat,vaan ei taida kilpailijat paljon niitä katsella.

      Nyt vois hörpätä kyllä pienet poutoorit;)nämä pirtin kahvit kun ei liikaa täytä.

      näkyillään...

    • marja-liisa...

      Hei!

      Minä tuossa lueskelin uutta paikallislehteä, ja siinä kerrottiin , että karhukanta on kaksinkertaistunut vuodessa täällä meidän kunnassa. Näköhavaintoja jo päivittäin. Käyvät ihan taajamassa, asuntojen liepeillä, ja ovat jostain syystä repineet heinäpaaleja.
      Karhunkaatolupaa ei kuitenkaan ole tänne annettu.
      No minä en ole itse metsänkuningasta nähnyt, jätöksiä, ja kynsimisiä kyllä. Eihän sitä tiedä jos se yöllä täällä tontilla vierailee, kun minä vetelen ruususen unia. Mutta ainakin vielä on omenapuut ehjänä, nehän se ensimmäisenä kuulema kaataa ja katkoo.
      Artikkelissa neuvottiin, että jos karhu marja, tai sienireissulla hyökkää, niin niskaa ja päätä on koitettava suojella. Ja heittäydyttävä maahan, ja tekeydyttävä kuolleeksi.
      Niin, kenellä hermo kestää. Minulla varmaan kintut pyörii kuin vesilinnulla, kun karkuun lähden.
      Mutta toivotaan, että yhteiselo onnistuu, kun tilaahan täällä on karhuille, ja ihmisille!
      Että semmosia ajatuksia tälläkertaa.

    • Heippa hei pirtin kävijöille.

      Matka tuli lusittua ja kotona on taas ihana olla. Kurkku kipeytyi oitis, kun palasin kotiin, oon vähän haistellu niitä homeen hajuja täällä kotona jo monena vuonna.
      Olo oli tosi mukava reissulla, ehkä tuolla enempi sisämaan puolella on parempi ilma kuin täällä meren äärellä, en tiedä.

      Piski on edelleen vahtina, pojan perheessä ehkä hää palajaa ensi viikolla kotiin, mummon luokse. Ikävä pikkuista kultaa, pitää vissiin käydä pojan luona tervehtimässä kaikkia mummon kullanmuruja.

      Arki on jälleen ja lämmintä piisaa joka puolella armasta Suomen maatamme. Ennustiko jokin taho meille lämmintä talvea .Nähtäväksi jää kuinka mukava talvi saadaan. Eihän toki vielä pidä puhuakaan talvesta, eletään sentään syksykin ensin ja kesääkin vielä on muutama päivä jäljellä.

      Heitän taas viestiä palstalle, kiitti Skillan:ille, kun kyselit kuulumisiamme, piskin ja minun. Eiköhän tässä palata piankin takaisin pirtille. Kuullaan taas.

      Hei hei

    • Halloo!
      Poiketkaa nyt marja- ja sienireissuilta tullessanne Pirttiin kahville.
      Aina täällä on sen verran haukattavaa, että voitte tulla vaikkapa välipalalle ja sitten jatkaa luonnon antimien keräämistä.

      Olikos se A. Kivi, joka muinoin väitti, että mies menee vaikka läpi harmajan kiven?
      Minä päätin kokeilla, päteekö sama naiseen. Kyllä näyttää toimivan.
      Naputtelin eilen uudestaan sen tuhman vitsin, ja yllätyksekseni se läpäisi gerberoksen!

      Saapa nähdä, pääsenkö tänne ja täältä pois...
      Moikka kaikille ja Piskille terveisiä sitten, kun se tulee kotiin.

    • Katleija

      Sieniretken sijasta teen retken Aurajoen rantaan, sillä sinne on saapunut paljon isoja purjelaivoja, on näes Tall ships race tapahtuma. Tiedän että väkeä piisaa, on se niin komiaa katsottavaa.
      Siellä on myös maailman suurin Purjelaiva, joka on venäläinen Sedov Murmanskista. Se on 120 m pitkä alus.
      Otankin täältä välipalaa, vaikka kyllä nykyään ruokaa on tarjolla missä vähänkin on kansanjuhlan tynkää.

    • SkillaN*

      Heipä hei täältä maalta, missä koneet ei toimi, kertovat vaan, että ei palvelua.
      Sitten kun odottelee tulee päälle ja alkaa leikkiä hyppää pois, hyppää pois, kiitos vaan Saunalahti.

      Ynnämuulle kerron, että viisisataa matkustajaa oli laivalla kun takaisin tultiin, ihmeteltiin kovasti.
      Pidemmäksi aikaa olisi mentävä, että todella ehtisi historian paikkoihin ja aikoihin syventyä.

      Kiva kun eilen oli pirtissä ihan vilkasta, nyt ei marjametsässä vielä, mutta perunaa on kaivettu, puolet vielä jäljellä.
      Riittäisi toisillekin perunaa, hyvin tuli.

      Kiitos omenapiirakasta, minä keitin eilen sankollisen mehuksi mehumaijalla, en pane sokeria ollenkaan, pakastan siltään, hyvää on talvella juoda.
      Huomenna aion metsään, karhuista huolimatta, puolukat houkuttaa, tiedä vaikka sieniä löytyisi.
      Omenapiirakka, uuniomenat ja kaalikääryleet sitten urakkana.
      Kurkkuja suolasin monta purkkia ja harmittelin tomaatteja, rutto kai niissäkin, siinä kiitos vaivannäöstä.
      Kirsikkatomaatteja olen saanut syödä, tavallinen tomaatti aivan vihreä, ehkä jokunen kypsyy.
      Kesätkään ei ole veljeksiä viime kesänä saimme paljon tomaatteja.

      Voin kuvitella miten ikävä sinulla wiiwidear on piskiä, minäkin kotona käydessä haikailin naapurin kisun perään, nyt on jo käynyt katsomassa
      Sisään tulee, mutta eipä anna silittää.

      Joutenoloa tässä aletaan kohta harrastamaan, juurekset ensin pakkaseen, perunat jonkunlaiseen säilöön, minä pakkaslaatikkoon laitan, jouluun asti parvekkeella säilyvät, toivottavasti.

      Nyt perunpellolle, sittenpä sekin on pois huolista, jaa pitääpä odottaa tuota hyppy jänistä taas, näin saa ehken viestin lähtemään.

    • Hintriika*

      Täytyy käydä ilmoittautumassa pirtissä. Aamulla tulee yksi vieras muutamaksi päiväksi, on paossa pyöreävuotissynttäreitään. Meillä on parin päivän välein syntymäpäivät, niin että siinäpä voidaan samalla juhlia yhdessä - minä ikään kuin tasaisia lukuja täyttävän siivellä, vaikka omat lukuni ovat pelkkiä välivuosia.

      Taas äkseeraavat noita sääennustuksia miten sattuu! Ei taas huomisesta tiedä, sataako vai paistaako. Kun tutkii kaikki, niin tulos on sekä että. Toisten mielestä sataa ja toisten mielestä paistaa. Huomenillalla sen tietää varmasti.

      Eilinen oli komea päivä, kun lopulta aurinko löysi tiensä maanpinnalle. Tänään taas möllöttää pilvessä. Pitänee lähteä kauppareissulle, kun ainakaan vielä ei tule vettä.

      Hauskoja kesän viime päiviä! Ehkä vielä tälle kuulle ehdin palata.

    • marja-liisa..

      Hei!

      Minä jo tulin puolukasta, Kolme sangollista puolukkaa, ja kaksi sieniä oli saaliina. Ja kun käskettiin tänne kahville, niin tulin.

      Ilma ei voi ihanampi olla, aurinko paistaa lämpimästi ,ja 24 astetta on varjossa.
      Metsässä oli jo kuuma, ja kadutti, kun mitään juomista ei ollut mukana. Puolukat on metsässä ja varjon puolella täysin kypsiä, mutta aukealla kankaalla on vielä raakoja mukana. Saavat viikon vielä olla rauhassa, ----Jos saavat.
      Herkkutatit on alkaneet nousemaan, pientä ihan ykköstattia keräsin sangollisen.
      Kankasrouskua pientä olisi vaikka kuinka paljon, mutta minäkään en mahdottomia tarvitse, vaikka niitä olisikin hirmuisen mukava kerätä. Se on kyllä ihan hyvä suolasieni, ja ihan pikkuiset olen aina säilönyt oikein sokeriseen liemeen pieniin purkkeihin. Ne ovat maukkaita, ja kauniita nostaa vaikka pihvien päälle.Ja Joulupöydässä niitä on aina oltava.

      Skillanille, meillä ei ole täällä mitkään mokkulat koskaan pelanneet, ja olenkin koko ajan saanut maksaa sitä korkeaa kuukausimaksua, mutta mitään ongelmiakaan ei ole ollut. Mutta nyt tänä kesänä Saunalahti rakensi tuohon lähelle hirmuisen maston, ja minäkin heti muutin siihen . Maksu on nyt halpa, ja kolme kuukautta annettiin ilmaiseksi, ja vielä lippu kesäteatteriin.
      Ja hyvin tämä on pelannut, ei katko, eikä katoa mikään.
      Se on siellä siitä antennin sijainnista kiini.Sinnekkin pitäisi saada uusi antenni.

      Juompa vielä toisen kupposen, ja alan sitten suunnitella iltaruokaa. Parempipuolisko läksi vielä tekemään toisen reissun metsään!
      Heippa!

    • Kesäistä aamua!
      Nyt voisi vaikka pyöräillä mummolaan, kun pilvenhattaraa(kaan) ei näy.
      Pyöräilkää tai tallustelkaa apostolinkyydillä tai millä tapaa vain. Kahvi on valmista ja odottaa heitä, joilla kahvihammasta kolottaa.

      Hintriikakin voisi tuoda sen päivänsankarin kahville, että voisimme onnitella häntä pyöreitten vuosien ja Hintriikaa välivuosien johdosta.

      Minä kävin viettämässä mätäkuun ensimmäistä päivää Tallinnan-risteilyllä.
      Talsittiin Vanhankaupungin katuja, istuttiin päivänvarjojen alla ja puistonpenkilläkin huilattiin.
      Verkkaiseen tahtiin reippailu otti kyllä voimille, mutta vielä raskaampaa olisi ollut suursiivous ja kaikki muut syntymäpäiväjärjestelyt. Sitä paitsi kaksi lähiomaista perheineen oli kesälomamatkoilla, toinen Rovaniemellä ja toinen Inarissa.
      Inarin-kävijöiltä sain mielenkiintoisen lahjan: Kolmeksi kuukaudeksi Inarilainen-lehden, joka ilmestyy kerran viikossa. Lehti on tosi mielenkiintoinen ja mielestäni hyvin toimitettu. Sitä ei selatakaan läpi niin kuin täkäläiset paikallislehdet, vaan se luetaan ihan ajan kanssa.

      Nyt rupean kaikessa rauhassa kahvittelemaan. En ole loistava keittäjä, mutta ainakaan tällä kertaa kahvi ei ole niin paksua, että lusikka siinä seisoisi.
      Moikka!

    • piuköäk

      höööö

    • SkillaN*

      Anteeksi en ymmärtänyt asiaasi, piuköäk.

      Yritetään uudelleen, aamulla lensi minne lieneekään, tai oikeammin en saanut lähtemään.

      Perunat tuli eilen kaivettua, reilut kaksikymmentä sankollista, siis yli oman tarpeen.
      Omenia mehustin eilen ja nyt taas mehumaija mehua valuttaa.
      Omeniakin on paljon.

      Puolukoita kävin tänä aamuna sankollisen, olen samaa mieltä, eivät ole kypsiä, kuten Marja- Liisa sanoi, valiten sain kerätä.
      Karvalaukkuja löytyi puoli ämpärillistä, kiva alku sienien osalle.

      Niin niitä synttäri onnitteluja pitäisi tässä kuussa jaella, tarkkoja päiviä en muista, joten yhteisesti Venlastiina, Hintriika, Meri-kukka ja ylikypsä, onnea sylin täydeltä jokaiselle.

      Nyt jännään saanko tämän lähtemään, kolmatta en enää kirjoita, iloa päiväänne.

    • Puskasuleima

      Voi voi, Piuköäk!

      Strastuitse, guten Tag, good afternoon, god dag, dobr den, hyvää päivää!
      Valitettavasti en osaa kieltäsi, mutta oletan sen tarkoittavan samaa kuin yllä olevat. Ehkä niistä löydät sen, minkä ymmärrät. Jos et, etsi sanakirjoista, niin minäkin tein. Joka tapauksessa tarkoitus on vastata ystävälliseen tervehdykseesi.

    • wiiwidear*

      Heippa

      Hillitöntä hellettä tänäänkin, iho märkä koko ajan, minä kaiken lisäksi valitsen siivouspäiväksi oikein helle sään. No, onpahan hyvä siivoilla kun piski on kylillä, ei hänen tarvitse pakoilla imuria ja lattiarättiä...

      No jo, kiitän ja kuittaan.

    • Loppupäivää!

      Alkupäiväni menikin metsässä rämmiskellessä. Eihän näin komiata päivää huoli turhuudessa sisällä kyykötellä. Tein pistokokeita lähimetsiköissä siitä, miten luonnon antimet ovat tarjolla.
      Hyvä tietää, kunnes teen kokko päivän retken kauemmas ja hamuan kerralla tarpeekseni.

      Oikeassa SkillaN ja M-L ovat, ei puolukat ole kunolla kypsiä. Se näkyy jo toritarjonnasta ja vahvistui metsikössä. Koska en säilö puolukoita mihinkään kylmiöön, vaan parvekkeelleni, ne täytyyy olla kypsiä. Silloin ne kestävät myös helteet homehtumatta.

      Sieniä ei ole täällä kovin hyvin, ainakaan vielä. Ennättäähän niitä ilmestyä. Löysin kyllä
      pikatarpeikseni. Nyt ne sienet on putsattu, ryöpätty ja maisteltukin sipulin ja kermaviilin kanssa sekoiteltuna. Hyviä olivat! Siinäpä se päiväni on hiljalleen puuhaillessani kulahtanut.

      Enpä tiedä, enkä tunne noita merkkipäiviä, mutta siitä huolimatta: menestystä jatkossakin!

      Mitä "piuköäk" lyhyen viestin tulkitsemiseen tulee, luulen sen olevan ihan perisuomalaista, hyväntahtoista tervehtimistä. Muistan nuoruudestani, kuinka papparaiset ja mummot noin tervehtivät, ikäänkuin lievästi säikäyttäen, silloin kun olin täysin syventynyt puuhuuni enkä kuullut tulijaa.

      Hyvä ilma jatkuu, 24 ja aurinkokin porottelee.

    • Tänään tuli käytyä erään paikkakuntamme kylän kyläpäivillä, eipä olisi uskonut ihmisiä oli tuhatmäärin, tarjolla kaikkea mitä oikeilla markkinapäivillä myydään.
      Niin on asukaskuntamme muuttunut, että minä alkuasukas tunnisin vain muutaman ihmisen. Silloin kun synnyin oli kunnassamme noin 8000 asukasta ja nyt yli 40000, luultavasti melkein kaikki syntymävuonna eläneet taitavat olla kuolleita, no ei ihan kaikki koska minäkin elän.

      Kahvia letttujen kera ja kukkia ostettiin, samoin pullo wissyä, kuuma päivä oli, helleraja rikkoutui.

      Tavattiin kuitenkin eräs ystävä vuosien takaa, juttua riitti ja uhattiin taas olla yhteydessä pikapuolin.

      Huomiseksi vielä luvataan kesän jatkuvan, maanantaina on syksyinen ilma.
      Maanantaina minä menen täyshoitoon kahdeksi viikoksi, vesijumppaa ynnä muuta liikuntaa ja voimistelua mitä nyt paikkakunnan kuntoutuskeskus tarjoaa.

      Maanantaina kuulee mitä tapahtuu, no voi olla että pari viikkoa kuluu ennenkuin minusta mitään kuuluu.
      Taidan ottaa pienet näkäräiset tänään, nurkkakaappi on pullollaan juomia.

      Joten voikaapa paksusti, höööö sano Late

    • Huomenia ;)

      Aamukahveelle tulin,vaan kissat vain kiehnäsivät vastassa.
      Pistän pannut porisemaan(teetä ja kahvia)

      Perjantai iltana kirjoittelin saunaterveisiä,vaan kone hukkasi sepustukseni,en enää muista mikä jutun juuri siinä oli.

      Lämmintä on riittänyt eilen ja tuntuu tulevan tänäänkin.

      Tästä on lähdettävä tuonne pihalla puiden varjoon,tänne ylös läkähtyy.

      Pistäkää sekaan ja kastakaa.

      näkyillään...

    • Kiitos kahvista.
      Sekaan en pistänyt muuta kuin kermaa, vaikka aamulla kai pitäisi syödä kunnon ateria. Jotenkin en vain ole oppinut aamupaloihin muualla kuin hotellien aamiaispöydässä.

      Tänäänkin on upea päivä. Täytynee tästä lähteä nautiskelemaan kesästä niin kauan kuin sitä riittää.

      Oikein kaunista ja mukavan lämmintä päivää kaikille, kissat ja Kaulin mukaan lukien.

      • Kiitos toivotuksesta mutta meillä sataa ja on niin ylitse synkässä pilvessä.
        Lämpöä näyttää olevan 20 astetta.
        Kesä on kulunut taas liian nopeasti. Tälle palstallekaan en ole ehtinyt kurkistaa ainakaan puoleen vuoteen
        Nyt on vähän ikävää olo yksin kotona. Viikko takaperin muutimme taas kaupunkiin mökiltä. Viime viikko olisi ollut vielä kesäinen mutta täytyi tulla miehen hoitojen tähden.
        Kyllä syksyllä on aina haikeaa palata ihanan kesän jälkeen mutta eiköhän se ala tästä taas menemään.
        Hyvää pyhäpäivän jatkoa


    • Syksyisämpäähän tästä puolin tulee. Onhan siitä jo kokemusta tässä iässä. Pientä sopeutumista ja pusakkaa päälle. Löytyy syksystä hyviäkin puolia kunhan kaivelee.

      Late kirjoitti menevänsä paikkakunnan kuntoutuskeskukseen täyshoitoon "rimmmattavaksi." Siitäpä tuli mieleeni, että niin minäkin ajattelin lähteä hiveltäväksi vaikkapa Viron kylpylään muutamaksi päiväksi.

      En kuitenkaan vielä. Täytyypi katsella se yksi kokopäiväinen metsäretki, koota se mikä on saatavissa. Kyllä sekin väikkyy mielessäni, että jos sittenkin vielä hujautan mökkerörölleni. En tiedä vielä itsekään, mikä päähänpistoni toteutuu. Onhan jo sekin hyvä, että on valinnan varaa ajatella ja suunnitella. Eikä vastuu paina, vaikka ne suunnitteluksi jäisivätkin.

      Ikä kai tekee jahkailijan. Monessa asiassa tulee puntaroitua, mikä on tartoituksenmukaista ja järkevää. Nuorenahan sitä olisi mentävä, ei sitä sitten "vanhana" jaksa, eikä pysty.

      Hupenee se aika täälläkin, eikä ole mahdotonta keksiä kevennystä. Varsinkin, kun ei ole pakko ajatella, että "aika on rahaa." Varsin vaikeata sitä tavoitetta olisikin päällimmäiseksi hilata.

      Näillä jahkailuillani tämän kerran. Sadetta ennusteltiin, mutta eipä ole näkynyt.

    • SkillaN*

      Iltaa tällä kertaa.
      Kolmas totensa sanoo, aamulla ja päivällä kirjoitin, eivät lähteneet.
      Nyt näyttäisi mokkulan valo palavan, joten yritän vielä, huomiseksi lupaili ukkosia silloin ei tietokonetta avata.
      Täällä on niin herkässä laitteet särkymään, onko huonommin varustettu.

      Niin meni lepopäivä melkein töitä tehden, iltapäiväivällä kuitenkin kalaan lähdettiin ja kissoille ahvenia tuli, ei tosin syönnillään ollut.
      Aamulla tein ne kualikiäryleet joita jo eilen uhkailin tehdä, väsymys tuli väliin, olihan sitä puuhaa eilenkin.
      Paistoin omenapiirakan ja tein herkkua, uuniomenoita, vei kielen mennessään, vaniljakastike vielä lisäsi makua.
      Hidasta oli omenoiden kuoriminen, kovin ovat matoisia, mutta sisulla ja sydämellä onnistui.
      Marja - Liisa miten sen sokeriliemi tehdään mitä kangasrouskuille sanoit tekeväsi, en ole kuullutkaan moisesta.

      Huomeneksi olen suunnitellut, omenasoseen, hillon ja puolukka hyytelyn teon, jos sataa sopii hyvin sisätyöt.

      Kuuma päivä oli tänäänkin, varmaan tarkenitte toisetkin, jokos piski on kotosalla wiiwidear?
      Mukavaa Heinäaika, kun pirtin muistit, se tuo mökin jättäminen on aina haikeaa, on se niin nautittava paikka, sama se on täältä maalta (kesäpaikalta nykyisin), tulee aina mieleen, vieläkö ensi kesänä täällä ollaan.
      Vielä olisi näitä syksyisiä hommeleita tekemättä, kukkalaatikkojen pesu, pelarkoonien ruukkuun istuttaminen ja siemenien kerääminen.
      Puolukoita sitten ensi viikonloppuna pitää haalia.

      Viroon, Pärnyyn menosta on ollut puhetta ja yhdistyksemme sinne matkan tekeekin, mutta en taida nyt mukaan lähteä, monta kertaa olen siellä ollutkin, hyviä hoitoja sieltä saa.
      Kyllä sitä jos liikaa alkaa miettimään, aika turhalta kaikki tuntuu, mutta eka ajatus pitäisi aina toteuttaa, liika pohtiminen on pahasta;)

      Nyt tällä kertaa riittäköön, katsotaan aamulla millä tuulella kone on ja moitä ilmaa Luojamme meille järjestää, hyvää iltaa ja yötä kaikille.

    • SkillaN*

      Huomenta alkavaan viikkoon, siirrymme syyskuuhun muutaman päivän perästä.
      Virallisesti se on kesän loppu, mutta syyskuu saatta joskus olla hyvinkin lämmin, toivotaan sitä näin olevan myös alkavana syyskuulla.

      Kärsivällisyyteni kasvaa varmasti mittavaksi tämän koneen kanssa, minuutti päällä ja toinen pois, sellaista on tämä yhteyden pito, kirjoitan nyt ja sitten odotan oikeaa hetkeä lähettää, onnistuuko tällä kertaa

      Kovasti on keskustelua sherifin toimista, olenpa sitä mieltä että olipa sheriffi kuka tahansa sama meininki jatkuu.
      Millä näitä häiritseviä kirjoituksia voisi lopettaa, ainut keino on olla piittamatta näistä kirjoituksista.
      Vastatessa aina näihin ilkeyksiin, niitä saa lisää niskaansa..
      Ymmärrän,että tekee mieli korjata asiaa, mutta meneekö se oikeana perille, en ole näin huomannut.
      Minun puolesta saavat mollata pirttiä halunsa mukaan, ei tässä korkealta pudota, jatketaan vaan, olen sanonut, niin kauan kuin yksikin viesti minun lisäkseni pirttiin tulee, sitä jatketaan
      Tyhmäksi ja tietämättömäksi on minut huomattu ja mitäpä sitä kiistämään, olen mikä olen;)
      Oikeuteni tiedän, saan kirjoittaa kielteisistä mielipiteistä huolimatta, saman suon kaikille toisillekin, en häiriköi missään ketjussa.
      Ehkä samalla asenteella häiriköt kyllästyisivät ilkeilystä, neuvomista eivät siedä, pitää purkaa huonoa oloaan tänne palstalle.
      Pirtti on jatkunut kohta kahdenksan vuotta, voiko joku sanoa että on tarpeeton, minusta ei ole, ystävyyttä palstalla mitä parhaimillaan, lämmin kiitos siitä.

      Tänään jatkan näitä arjen puuhia, omenoiden kanssa touhuan, teen kaikkea mahdollista mitä niistä nyt tehdä voi.
      Sieniä voisi käydä katsomassa, sade ei ainakaan vielä ole tänne tullut, ilma kyllä viilentyi.
      Vielä voisi yhden penkin mansikkaa laittaa, on niin hyviä eka versoja, aina niitä lisää voi saada, mansikoita siis, hyvältä nekin maistuu.

      Nyt taitaa olla hyvä hetki laittaa viesti menemään, ehkä ketjuun liittyy, tulkaa kahville ja turisemaan.

      • marja-liisa...

        Huomenta kaikki!

        Tässä tulee Skillanille, ja tietysti muillekkin se sieniohje. Kannattaa kokeilla, on ihan taivaallisen hyvää liharuokien lisäkkeenä, ja joulukinkun kanssa.

        Sienet siivotaan ja ryöpätään normaalisti. Minä käytän pieniä kokonaisia kauniita kangasrouskuja, mutta suppilovahveroitakin voi käyttää.

        Keitetään liemi. 5 dl vettä, 2,5 dl etikkaa, 1,25 kg sokeria, 2tl kokonaisia neilikoita, 2 kanelitankoa, 1tl suolaa. Keitetään kunnolla. Siihen lisätään kolmelitraa esikäsiteltyjä sieniä, ja annetaan vielä kiehua muutama minuutti.
        Kanelitangot poistetaan.
        Purkitetaan kuumana pieniin lasipurkkeihin. tämmönen sienipurkki on kiva viedä vaikka tuliaiseksi, tai joululahjaksikin. .
        Säilyy kellarissa täysin moitteettomana useammankin vuoden, johtuu kai isosta sokerimäärästä. Kokeilkaapa kerran, niin teette joka vuosi!

        Minäkin lähden puistelemaan tuolta yläoksista valkeita kuulaita, ovat kasvaneet suuriksi mölliköiksi. Puoltasuurempia, kun toisten puiden omenat.
        Täytyy niistäkin jotain kehitellä. Onhan noita suita kelle antaa, jos ei itse ennätä kaikkia syömään.
        Mukavaa päivää kaikille!


    • Jos meinaatte saada pusuja ja tervaksia pirttiin, muistakaa onnitella Kallea, täyttää pyöreitä vuosia.

      Minä lähden kohta kuntokeskukseen, ter: Late

    • marja-liisa....

      No onnea Kalle, missäpä sitten oletkin, ja paljonko sitten täytätkin!
      Koitahan nyt vaan pitää pirtti tervaksissa!

    • P a a l j o o n o n n e e a a Kallelle !!!!!!!!!

      Jään odottamaan niitä hyviä pusuja;)))

      • Käväisin torilla,ostin sieltä niitä happamia omenia,aion laittaa sitä Aronia mehua.

        Harmo kun en muistanut käydä samalla reissulla niitä pakaste pulloja.
        Olen jakanut mualimalle niitä mehuja ja pullot sillä tiellään;(

        No täytyy kehitellä jotain,onhan noita purkkeja.

        näkyillään...


    • "Pieni huone ja pilvinen päivä ja kaappikin on niin sekaisin", on Mr. G:llä joskus tapana sanoa. Mitä päivän pilvisyyteen ja kaappiin tulee, pitää jetsulleen paikkansa.
      Ukko ihmettelee joskus, miksi joka paikka ensin myllätä myllätä sikinsokin sekaisin, kun ruvetaan tekemään suursiivousta. Mitähän se miesparka sanoisikaan, jos joutuisi järjestämään liinavaate- ym. kaapit ja komerot!

      Minä päätin ruveta ahkeraksi ja raivata ja järjestää ne kaikki selkeämmälle tolalle. Edessäni vierassängyn päällä on nyt viisi korihyllyä täynnä sekalaisia alusvaatteita, pyjamia, teepaitoja ja puolipitoisia pitkiä housuja, joita tuskin enää käytän. Sota-ajan lapsena olen kuitenkin perinyt kummallisen taipumuksen olla raatsimatta heittää pois tarpeettomat rätit ja rievut.
      Nyt on edessäni siis pelottava röykkiö, joka jo puoliksi on vienyt työintoni, vaikka kaapissa on vieläkin pari hyllyä, jotka pitää raivata. Sitä paitsi makuuhuoneessa on vastaavanlaisia seinäkaappeja vielä kaksi lisää.
      Urakasta en takuulla selviä yhdessä päivässä-
      Kunhan tästä ruljanssista selviän, aion tuntea itseni aivan ansaitusti työn sankariksi.

      Tämän päivän sankari on Kalle. Lämmin halaus Sinulle myös Puskasuleiman puolesta. Puskis nimittäin loukkaantui Mr. G:n unohdettua hänen nimensä onnittelusta ja kyselee nyt, missä makuupussit ja veden kestävä pressu on, koska hän aikoo muuttaa kokonaan puskaan.

      Oikein hyvää juhlapäivää sinne Hämeeseen ja hyvää arkipäivää kaikille, jotka eivät tänään ole juhlakaluja.

    • Hintriika*

      Tänään on siitä mukava välipäivä, ettei tässä huushollissa ole sen enempää emännällä kuin vieraallakaan syntymäpäivää. Mutta Kallella on, joten onnea Kallelle. Voisihan se olla syy vieraan kanssa kippistää tällekin päivälle... Vaikka en usko, että Kalle mitään pyöreitä vuosia täyttää, kun hän ruukaa joka vuosi täyttää sen 16 vuotta.

      Vieras meni hetkeksi pötkölleen, joten ajattelin sillä välin käydä pirtissä. Nyt on käyty. Varmuuden vuoksi onnea kaikille muillekin, kun en yksityiskohtaisesti muista muuta kuin että kaikki ovat syntyneet - kuka elokuussa, kuka joskus muulloin. Meitä neitsyitä on täällä pirtin asiakaskunnassa melko liuta. Sen sentään muistan.

      Kuuluu jotakin rapinaa toisesta huoneesta. Hölökynkölökyn!

    • Illan hämärää

      Onnea tervasten hankkijalle! Enhän tietenkään tunne, mutta näin ynnämuuna terveiset lähetän.
      Varmuuden vuoksi Hintriikkakin lähetteli kaikille. Sellaiset onnittelut minä olen toisaalla saanut ihan nimimerkilleni lähetettynä. Aihe siihen vain ei ole minulle auennut. Tiedossani ei ole merkkipäiviäni lähelläkään. Mitäs noista!

      Tänään "aurinko rojotti risukasaani." Kävin tutkimuksissa ja kaikki olikin kunnossa. Eipä kannata ilmassa pomppia, mutta on se jotakin puolen vuoden "lomakin." Voinpa vapaammin menojani suunnitella.
      Jätänkin tällä kertaa tämän ähertämiseni tähän. Jatketaan!

    • Minäkin kippistän Kallen kunniaksi, kun pirtissä ovat sitä mieltä että tänään Kalle juhlii ! Onnea !
      Muita Kalleja en nyt äkkiä tunnekaan, paitsi tietysti "pikku kalle" !
      15 v. juhlia on vietelty tänään. Ihan suurella suurella porukalla.
      Muuta merkittävää ei sitten kuulukkaan.

      Sieniä on ollut runsaasti. Herkkutatteja varsinkin. Rouskut ovat vielä tulossa.
      Ihmettelin tuota sienien säilömisohjetta: on makiaa sientä, kun on sokeria noin paljon. Mihinhän niitä sitten käyttäisi. Yleensä teen jotain "suolaista" sienistä.............
      Tukevaan suolaan olen laittanut tai pakastanut. Herkkutatteja kun pannulla käyttää sen verran että voi omaan liemeensä pakastaa, säilyy oikein hyvin.
      No jokainen taaplaa tavallaan ja tyylillään ja hyvä niin.

      Kuulostaa tutulta tuo rättisavotta. Onkohan sekin geenihäiriö, kun ei malttaisi millään heittää pois mitään vanhaa, jos ovat vielä ehjiä. Vaikkei olisi vuosiin käytetty.
      Aina huomaa että on latjannut kaikki samat vanhan ryysyt hyllyyn... jospa ehkä vielä joskus tarvitsen..,,jne.
      Aina sen viimeisimmän pitovaatteen kuitenkin ottaa...
      Vois alkaa pitää kirpparia suoraa vaatehuoneen ovelta...

      Juu, nythän ne "neitsyet" voisivat laittaa elämän ranttaliksi,, vaan eipäs laiteta ! Vai mitä !

      Sateinen viikko luvassa. Kyllä me kestämme sen. sen jälkeen voi nääs alkaa odottelemaan parempaa.
      Hymyillään kun tavataan !

      • sinisirkku-ek

        Tuo sieniresepti on todella hyvä. Sain sen kerran nimellä Ruhtinaiden tatit, sopii erinomaisesti liharuokien,

        voileipäpöydän liha tarjoiluun, samoin kuin pihlajanmarja ja mustaviinimarjahyytelöt, makeita kaikki:D Tuo kanelitanko

        antaa niin hienon säväyksen sienille.
        Minäkin olen laittanut mukaan t jopa pieniä karvalaukun naperoita, tateista vain kiinteät pienet. Vesi tuli ihan kielelle!


    • Jaahas! Hintriikan välipäivä on ohi, kun en ihan tarkalleen osaa ynnätä, milloin vieraan emäntä muuttuu juhlakaluksi, ojennan nyt niityltä kerääni luonnonkukat.
      Valitettavasti siellä on enää vain saunakukkia ja kultapiiskuja, mutta tein niistä tosi ison puketin. Olepa hyvä ja paljon onnea!

      Ei sunkaan väki ala tulla vanhaksi, kun tänä vuonna ei ole järjestetty perinteisiä neitsyitten juhlaviikkoja?
      Ei, kuulkaas, ei vanheneminen mitään muuta ellei satu olemaan juusto!

      Siispä onnea kaikille neitsyille, ovat he sitten feminiinejä tai maskuliineja.

      Siltä varalta, etten ole täällä huomenna, muistutan Meri-kukkaa, että halaa yhtä mukavaa miestä minunkin puolestani.

      Ja terkkuja kaikille!

    • Hyvää iltapäivää Kahvipirttiin !

      Odottelen Sinisirkkua kahville ,, ne olisi oikein sovinto kahveet ja lupasin katsoa jos Skillan emännälllä olisi nurkkakaapissa oiken hyvää kojakkiakin !

      On se ihanaa kun on tällainen mukava Kahvipaikka --täällä kaikki pikku murheet muuttuu ystävien seuraass mitättömiksi --- Eikös se vaan niin ole --mikäli olen lukemani oikein ymmärtänyt.
      Sinisirkkua odotellessa Hyvää iltaa kaikille !

    • Hyvä juttu kun muistutit...kiitos VS. nyt on sitten halattu kahteen kertaan. Ihan ennakkoon. Kas, jos en satu huomenna nimittäin muistamaan....nyt muistin sanoa, keneltä ja keneltä ! Ei sitten ihmettele, että mikä sille nyt tuli.........
      (Enkä huomenna ole kotonakaan).

      Todentotta, onko neitsyeistä tullut ikäihmisiä, vai onko todettu hyödyttömäksi tuo juhlinta. Missähän se Kallekin luuraa ????????
      En ole sen vertaa seurannut että missä pirtin emäntäkin on ?
      Ei ole puumerkkiään jättänyt ovenpieleen. Eikä kaulinkaan virka mitään - ei puhu ei pukahda !
      Joka tapauksessa kippistän huomesen nimipäiväsankarin tiliin. Hei te neitsyet kaikki ja VS tietenkin, ja kaikki muutkin nurkkakaapille.
      Tälläkertaa ei olla oltu tuhmina joten käväistään vaan kaapilla, eikä jäädä "pulloja järjestelemään suoraan riviin" !
      Se on kippis ja kulaus.

      • sinisirkku-

        Ehtoisaa iltaa, näinköhän täällä on mitään konjakkia jäljellä, kun on kuulunut kilinää uloa asti:D

        Onhan ihanaa istua hetken rauhassa, - kupitkin on UllaMirjami valmiiksi kattanut, voi sentään. Millään en olisi saanut kahvia alas iltapäivällä, nytkin juon kupin vihreää teetä mieluimmin.

        Onkin ollut vilkas iltapäivä, vielä pitää valmistaa silakkarullia tuoreeltaan, mutta ilta on onneksi vasta alullaan.


      • Tulhaan, Tulhaan!

        Kiitoksia vaan kaikille onnittelijoille. Ihan "Neitsyt" olen minäkin. Anteeksi, kun en ole ehtinyt tänne pitkään aikaan, taas nämä eläkeläisen kiireet.
        Toin näitä lämpimiä pusuja ja tervaksia, että voidaan nauttia näin jälkikäteen synttärin kunniaksi konjakit tulen ääressä. Taas kerran tuli 16 vuotta täyteen. 20 vuoden päästä juhlitaan sitten 100-vuotispäivää.
        Toin hennesy konjakkia pullon ja ja se on niin virtuaalinen pullo, että se ei tyhjene koskaan, siitä vaan kaikki kilistämään vaikka Kallen synttäreitä näin jälkikäteen.
        Terveisiä saunasta, löylyt oli hyvät. Ei tässä kyllä nyt olla oikein juhlapuvussa maljoja kilistämään, mutta nämä samat vaatteet päällä minä saunassa tänne maailmaan tulin 1931 29 päivä elokuun kuutamolla.

        Hyvää illanjatkoa kaikille.

        Nyt otetaan kahvia ja konjakkia ja oikeassa järjestyksessä, ensin kahvi ja sitten konjakki. Niinhän se Mannerheimkin otti.


    • sama ss

      Meillä taloyhtiössä on toimintasuunnitelma menossa, viheralueen marjakuusien lyhentämistä ym ym. ja kasvullisuuden rajoittamisesta, kun yhdellä on tuijat liian korkeita.

      2, syyskuuta saadaan asiatuntija paikalle ja työt alkaa.

      Yksi valtava koivu on jo kaadettu aivan tontin ulkorajalla, se kun myrskyssä olisi rojahtanut katolle vielä. Tammen kurottavat muutamilla oksillaan myös yli katon ja pudottavat lehtiä tukkien vesikourut.

      Kaikenlaista suunnittelua, mutta on kiva nähdä siistiytynyt ympäristö.

      • sinisirkku-

        Oi kuinka ihanaa:D Nythän tuli juhlan tuntua iltaan,...

        Otan pusun käteeni ja kohotan konjakkilasin Ylikypsän kunniaksi! Skool,--- ja Hyvää jatkoa edelleenkin:D

        Tässä sytytänkin samalla takkatulen palamaan kun on tervaksia ja kaikkea. Minä kun en tiedä oikein mitä ne tervakset on, ydinpuutako vai?


    • sinisirkku-

      Hyvin ratisee ja loimuaa, loput hienon makuissta konjakista join veden kanssa, ihanaa oli:) Nyt on mentävä edelleen, että saan tehtyä iltaohommatkin. heippa taas,...ja terveiset talon väelle! Kiitos Ylikypsälle.

    • Olen taas äänessä, mutta en malta olla muistelematta aikaa, jolloin esikoisemme oli pieni. Hän luetti minulla vanhoista lehdistä horoskooppeja, joista neitsyt oli tärkein. Hän oli itse neitsyt, ja kun hänelle tuli erimielisyyttä sisareni kanssa, sisareni uhkasi kertoa pojan kavereille, että tämä oli neitsyt.
      Erimielisyys loppui siihen.
      Eräänä päivänä poika kyseli koko talon väen horoskooppimerkit ja riemastui, kun sisareni oli vesimies.
      Seuraavan kerran, kun heille tuli erimielisyyttä, esitti sisareni tavanomaisen uhkauksen, mutta nyt se ei tehonnutkaan.
      Poika kiljui riemuissaan: - Vesimies, sinä olet vesimies! Jos vielä kinaat, kerron kavereillesi, että sinä olet mies.
      Sinä päivänä he sopivat, että poikani oli vesimies ja sisareni neitsyt.

      • SkillaN*

        Huomenta, uusi yritys, ei lähtenyt viesti vaikka yhteydet onkin, ihmeellisiä nämä tekniikan hommelit.

        Vesisateeseen tänään heräiltiin, no eipä harmita, on näitä hommia sateiselle päivälle sisätiloissa.
        Ensin kerron miten ahkera olin eilen, tein monenlaista.
        Aikaa meni rutkasti, tuloksina pieniä määriä, omenasosetta, hilloa, kurpitsa/sitruunahilloa, omenamehua ja lanttusurvosta rasia.
        Sieniä putsasin ja keitin, pari pientä pussia sain pakkaseen, on se kumma miten paljon roskiin niitä joutuu, vaikka hyviä olen metsässä ottavinani.
        Olen ehkä liian tarkka, kaikki kaivelen madon kulkureitit, ei varmaan näin tehdä kauppasienille.
        Sama homma omenien kanssa, kummasti ympäri omenaa madot jälkensä jättävät, niitä kun poistaa menee aikaa, tulokset olemattomia, mato on aikoja sitten poistunut koko omenasta;)
        Laiska tekemisiään luettelee, mutta tälläistä se on arki tähän aikaan, mitäs muuta tässä osaisi.

        Maailman meno on sitä mitä on, eipä taida mummeli(t) mitään niihin voida vaikuttaa, vaikka ajatuksia olisikin esittää.
        Kokemuksia jonkun verran, mutta nykymeno ei menneitä kunnioita.

        Pojan tytär avokumppaninsa kanssa pistäytyi eilen, oli kiva antaa näitä maan tuotoksia ja kiva oli se että mielellään ottivatkin, perunoitakin vaikka nuoret hyvin vähän perunoita keittelevät.
        Kurkut tuoreena maistuu tytölle, suolattuna pojalle, molemmat saivat haluamaansa ja tietysti kaikkea omenista säilöttyjä.
        Jännittävät Englantiin lähtöä, kahden viikon päästä lähtö edessä.
        Jouluun asti tytär siellä opiskelee, toivottavasti kaikki sujuu hyvin.

        Tänään keittelen puolukoista hyytelöä, en koko sangollista kumminkaan, loput survon.
        Puolukkaretkeni jätän myöhäisempään, ehtivät kypsyä kunnolla ja uskon että metsä marjapaikassani marjat säilyttää minua varten;)

        Kiitokset ylikypsälle tumisista ja onnea, kitos myös Marja-Liisalle taas ohjeesta, talteen otin, toivottavasti tykötarpeita löydän.
        Nyt sitten päivän viettoon, jos sadetta riittää koko päiväksi ja luppo aikaa jää, istun sukan kutimen kanssa ihailemaan maisemaa ikkuna näkymästä, mukavaa päivää kaikille, tehkää mukava päivä.


      • joutavoinen
        SkillaN* kirjoitti:

        Huomenta, uusi yritys, ei lähtenyt viesti vaikka yhteydet onkin, ihmeellisiä nämä tekniikan hommelit.

        Vesisateeseen tänään heräiltiin, no eipä harmita, on näitä hommia sateiselle päivälle sisätiloissa.
        Ensin kerron miten ahkera olin eilen, tein monenlaista.
        Aikaa meni rutkasti, tuloksina pieniä määriä, omenasosetta, hilloa, kurpitsa/sitruunahilloa, omenamehua ja lanttusurvosta rasia.
        Sieniä putsasin ja keitin, pari pientä pussia sain pakkaseen, on se kumma miten paljon roskiin niitä joutuu, vaikka hyviä olen metsässä ottavinani.
        Olen ehkä liian tarkka, kaikki kaivelen madon kulkureitit, ei varmaan näin tehdä kauppasienille.
        Sama homma omenien kanssa, kummasti ympäri omenaa madot jälkensä jättävät, niitä kun poistaa menee aikaa, tulokset olemattomia, mato on aikoja sitten poistunut koko omenasta;)
        Laiska tekemisiään luettelee, mutta tälläistä se on arki tähän aikaan, mitäs muuta tässä osaisi.

        Maailman meno on sitä mitä on, eipä taida mummeli(t) mitään niihin voida vaikuttaa, vaikka ajatuksia olisikin esittää.
        Kokemuksia jonkun verran, mutta nykymeno ei menneitä kunnioita.

        Pojan tytär avokumppaninsa kanssa pistäytyi eilen, oli kiva antaa näitä maan tuotoksia ja kiva oli se että mielellään ottivatkin, perunoitakin vaikka nuoret hyvin vähän perunoita keittelevät.
        Kurkut tuoreena maistuu tytölle, suolattuna pojalle, molemmat saivat haluamaansa ja tietysti kaikkea omenista säilöttyjä.
        Jännittävät Englantiin lähtöä, kahden viikon päästä lähtö edessä.
        Jouluun asti tytär siellä opiskelee, toivottavasti kaikki sujuu hyvin.

        Tänään keittelen puolukoista hyytelöä, en koko sangollista kumminkaan, loput survon.
        Puolukkaretkeni jätän myöhäisempään, ehtivät kypsyä kunnolla ja uskon että metsä marjapaikassani marjat säilyttää minua varten;)

        Kiitokset ylikypsälle tumisista ja onnea, kitos myös Marja-Liisalle taas ohjeesta, talteen otin, toivottavasti tykötarpeita löydän.
        Nyt sitten päivän viettoon, jos sadetta riittää koko päiväksi ja luppo aikaa jää, istun sukan kutimen kanssa ihailemaan maisemaa ikkuna näkymästä, mukavaa päivää kaikille, tehkää mukava päivä.

        Teinhän minäkin jotakin. Katleija kyllä viisasteli että minun pitää ahertaa jatkuvasti. Työleiri ? kylläpä ystävä uskaltaakin sanoa!
        No, Porttipylväiden nupit kaipasivat maaalia, niitä maalatessa töhriinty itse pylväät, niitä maalatessa itse portti, noin 6m pitkä, sitä maalatessa tietenkitie.

        Olipa hyvä että tultiin eilen sieltä kotiin, hyvän sään aikana. Kotona on edessä työtä, kun kuulemma terävänäkö naisväki oli huomannut kahvitahroja siellä täällä matkalla tän koneen äärelle, vaikka olen aina kulkenut varovaisesti kuin laiskiainen puussa.

        Tietennii siivotessa aina viereinen kohta näyttää olevan likainen. sitä se on tämä työnteko, ikinä se ei lopu. Oikeastaan minun pitää sanoa, että minun selkä kaipaa juuri tuollaista liikuntaa, joten kaikki hyvin kotirintamalla.


      • Katleija
        joutavoinen kirjoitti:

        Teinhän minäkin jotakin. Katleija kyllä viisasteli että minun pitää ahertaa jatkuvasti. Työleiri ? kylläpä ystävä uskaltaakin sanoa!
        No, Porttipylväiden nupit kaipasivat maaalia, niitä maalatessa töhriinty itse pylväät, niitä maalatessa itse portti, noin 6m pitkä, sitä maalatessa tietenkitie.

        Olipa hyvä että tultiin eilen sieltä kotiin, hyvän sään aikana. Kotona on edessä työtä, kun kuulemma terävänäkö naisväki oli huomannut kahvitahroja siellä täällä matkalla tän koneen äärelle, vaikka olen aina kulkenut varovaisesti kuin laiskiainen puussa.

        Tietennii siivotessa aina viereinen kohta näyttää olevan likainen. sitä se on tämä työnteko, ikinä se ei lopu. Oikeastaan minun pitää sanoa, että minun selkä kaipaa juuri tuollaista liikuntaa, joten kaikki hyvin kotirintamalla.

        Viisastelua hyvinkin, arvasin että hoksaat. Tiedän myös että ethän sinä työtä edes pelkää, uskallat vaikka käydä sen viereen nukkumaan. :-)))))))

        Minä onneton aivan karttelen työn tekoa. Teen sitä vaan harvinaisen työinspiraation yllättäessä. Tämä on vaan tämmöistä tyhjänpäiväistä höpinää minulta, kun en edes aivojani kunnon työhön viitsi laittaa tällä hetkellä.

        Nyt tulikin inspiraatio heh.

        Laitankin tähän sen mitä tuli mieleen tuolla toista ketjua lukiessa. Aihe siellä oli ikiaihe palstasta ja kirjoittajista ja kuka mistäkin tykkää. Siitähän kinastelua riittää aina ja ikuisesti.

        Niin, tuli mieleen avioliittoajat (siitä on todella kauan aikaa).
        Jos tuli ns. riita miehen kanssa, että oikein suututtiin, niin aina senhetkisen riidan mukaan tuli vedettyä ne samat lisukkeet, joiden tiesi taatusti toista ärsyttävän. Opittiinhan sopuun pääsemään ja vähitellen vuosien myötä jopa riidat välttämään.

        Palstallakin on vakioriidat, jotka toistuvasti mielellään esiin nostetaan. Ikääntymiseen selvästi kuuluu jämähtää samoin asioihin. Mieluisia ovat, koska ketjujen pituus sen todistaa. Tiedetään tasan tarkkaan mikä toista ärsyttää, ihan kun rakkaat aviopuolisotkin.
        Voi kun opittaisi täälläkin olemaan osallistumatta näihin "riitoihin" ja jopa välttämään ne, niin miten. No siten ettei tehtäisi sellaista aloitusta.

        Jaahas, Katleija se yrittää nyt muita määräillä.....


      • Katleijanen
        Katleija kirjoitti:

        Viisastelua hyvinkin, arvasin että hoksaat. Tiedän myös että ethän sinä työtä edes pelkää, uskallat vaikka käydä sen viereen nukkumaan. :-)))))))

        Minä onneton aivan karttelen työn tekoa. Teen sitä vaan harvinaisen työinspiraation yllättäessä. Tämä on vaan tämmöistä tyhjänpäiväistä höpinää minulta, kun en edes aivojani kunnon työhön viitsi laittaa tällä hetkellä.

        Nyt tulikin inspiraatio heh.

        Laitankin tähän sen mitä tuli mieleen tuolla toista ketjua lukiessa. Aihe siellä oli ikiaihe palstasta ja kirjoittajista ja kuka mistäkin tykkää. Siitähän kinastelua riittää aina ja ikuisesti.

        Niin, tuli mieleen avioliittoajat (siitä on todella kauan aikaa).
        Jos tuli ns. riita miehen kanssa, että oikein suututtiin, niin aina senhetkisen riidan mukaan tuli vedettyä ne samat lisukkeet, joiden tiesi taatusti toista ärsyttävän. Opittiinhan sopuun pääsemään ja vähitellen vuosien myötä jopa riidat välttämään.

        Palstallakin on vakioriidat, jotka toistuvasti mielellään esiin nostetaan. Ikääntymiseen selvästi kuuluu jämähtää samoin asioihin. Mieluisia ovat, koska ketjujen pituus sen todistaa. Tiedetään tasan tarkkaan mikä toista ärsyttää, ihan kun rakkaat aviopuolisotkin.
        Voi kun opittaisi täälläkin olemaan osallistumatta näihin "riitoihin" ja jopa välttämään ne, niin miten. No siten ettei tehtäisi sellaista aloitusta.

        Jaahas, Katleija se yrittää nyt muita määräillä.....

        "Voi kun opittaisi täälläkin olemaan osallistumatta näihin "riitoihin" ja jopa välttämään ne,.."
        Tuolla tarkoitin koko palstaa enkä suinkaan Kahvipirttiä ja pirttiläisiä. Tarkkana saa olla ettei väärinkäsitystä synny. Jälkeenpäin selvittely on hankalaa.


    • Sateista aamua

      Kosteata keliä taitaa jatkossakin riittää. Mitäs niistä, eipä taida kapinointikaan kelejä mieleiseksi muokata. Ehkä onkin hyvä, että johonkin pakko sopeutua. Täytyy vain vaihtoehtoja täytteeksi kehitellä.

      Sienien putsauksessa minäkin olen hidas saivartelija. Mahdollisimman tarkkaan yritän vain sieniä saada syötäväkseni. Enpä muistanut mainita kuinka minun kolmentoista kasvattiperunan nosto sujui.
      Hyvin meni, maasta löytyi kitukasvoinakin se, minkä parissa viikossa tarvitsin. Eikä selkänikään ramppaantunut - kaivelin vain kerrallaan sen minkä kattilaan pistin.

      Maailman meno? Kyllä seuraan melko ahkerasti. Mihinkäs kiinnostuksistaan pääsee. Mutta se vanha intoni on kyllä sammunut. Ei tule aloitettua" ulvontaa" , vaikka joskus - aika usein - koppaankin ottaisi. Varovaisuuttani lisää sekin, ettei tulisi liitettyä "ennustaja-eukkojen" joukkoon. Enpä tiedä, onko sekään jalompaa, jos siirtyy "jälkiviisaaksi" tietäjäksi. Olisikohan nahkansa parkkiinnuttaminen ratkaisu? Tulee, mitä tulee. Jaa-a...jospa olisikin vain eläkeläinen, jolta nyt ei enää paljon voi odettaa.

      Luonani pistäytyi nuori mies, koululainen. Hän näki tietokoneeni, ja ihmetteli mitä minä sillä teen.
      Osaanko käyttää? Vaisusti vastailin hänen kysymyksiinsä. Myönsin jopa kirjoittelevanikin. Niinpä hän totesi lopuksi:" Kummallista, en tunne ketään yhtä vanhaa, joka vielä kirjoittelee." Tuskinpa hän puhui ihan totta, mutta hän kyllä tietää jotain taustoistani ja ehkä siinä vertailumielessä tottakin.

      Mukava päivähän tässä pitää laatia, kuten SkillaN kehoitteli. Eiköhän se tästä....

    • Ramoona*

      Sataa sataa lotisee, sadevesitynnyrit valuvat yli - kunpa keksisin jonkin konstin säilöä tätä arvokasta elämäneliksiiriä ensi kesän varalle . Minulle on kunnia-asia käyttää kasteluun mahdollisimman vähän vesijohtovettä, josta joutuu maksamaan jätevesimaksun,vaikka sillä vain kukkasia kastelisi.

      Laiskiaisen elämää sietäisikin näinä taloudellisen niukkuden aikoina tavoitella. Se käyttää tavattoman säästeliäästi energiaa, aineenvaihdunta on hidas, liikkeet samoin suorastaan plastisen loivat. . Se syntyy, syö ja synnyttääkin puussa, sinne varmaan kuolla kupsahtaakin. Kerran viikossa se laskeutuu tarpeilleen maahan , kas kun ei osaa riukuna puun oksaa käyttää, vai onkohan siinä joku tarkoituksenmukaisuus, joka ei nyt minulle avaudu.

      Minäkin koetan toimia aina hyvän sään aikana, häipyä paikaltakin ennen kuin alkaa sataa tulta ja tappuroita. Tuo paikkojen siistiminen ja uusiminen on hyvinnii kuin ketjureaktio. Jos ostan uuden käsveskan, se ei sovi yhtään kenkien kanssa, ne on ostettava sävysävyyn. Uuttuuttaan kiiltävien avokkaiden kanssa takki näyttää nuhjaantuneelta , sekin pitää uusia. Huulipunan myötä on ostettava samansävyinen kynsilakka, johon puseron pitää sointua, joka taas puolestaan vaatii...Tästähän ovat miehet osanneet vitsiä vääntää kautta maailman sivu. Mutta kuluttajiahan tämä markkinatalous huutaa. Pian alkaa villasukkiakin kulua, puikot vaan kilisemään , kun telkkarin ääressä tulee enemmän istuttua. Olen kuitannut vuosikymmenet kiitokset ja ylistykset yhtenä maan parhaista sukanneulojista. Ette arvaakaan, miten monissa isoissa Kontioissa , lasten pikkukumppareissa ja jopa lenkkareissa minun sukkiani on kulutettu, puhumattakaan sisällä tassuttelijoista ja palelevien yövarpaiden lämmikkeistä. Nykyisin saa vaikka mitä ihania lankojakin bambukuidusta alpakkavillaan.

      Mukavaa kesän virallista viimeistä päivää - vaikka ensi viikolla taas lämpenee...jatketaan kesää...

    • Hintriika*

      Hyvät Ystävät!

      Nyt se on sitten ihan tieteellisesti todistettu, vaikka mehän olemme tienneet asian jo kauan aikaa ennen tutkimuksia:

      http://www.tiede.fi/uutiset/4402/vanhat_aivot_nuoria_viisaammat

      Muutaman aurinkoisen ja kesäisen päivän jälkeen taivas pilvessä, mutta ei onneksi tipu niskaan. Ei taivas eikä vettä taivaalta. Näyttää siltä, että saattaa iltapäiväksi seljetäkin.

      Viime yön olin sitten yksikseni. Seuraava vieras ehti ilmoittautui perjantaiksi. Olisi tullut jo eilen illalla, mutta sain ylipuhutuksi, että menee jatkaa matkaansa ohi ja menee toimittelemaan ensin muut asiansa, kun niitä tuntui olevan pohjoisempana. Paluumatkalla lupasin vastaanottaa. Usein käy näin, että kaikki sattuu yhteen nippuun ja sitten menee iäisyys, ettei satu mitään.

      Minulle ei sitten varmaan tänään kovin paljon tapahdu. "Toipumislomaa" tässä vain viettelen vanhoine viisaine aivoineni!

      Kiitoksia saunakukista ja kultapiiskuista! Aina luonnonkukat voittavat jalostetut sukulaisensa.

      • Kiitos "tiede- vinkistä." Tämähän nosti itsetuntoani ...jos nyt ei ihan täydellisesti, niin merkittävästi kuitenkin. Jotain tuon kaltaista - nyt jälkiviisaana - olen kyllä ollut havaitsevinani.
        Eihän tässä nyt mikään turha surkimus...


    • Oikein hyvä tuo juttu noista aivoista,mehän on kyllä se tiedetty jo kauan;)

      Minulla oli eilen pyykkipäivä,pesin ryijyni,viime pesusta on jo useampi vuosi.
      Helppo pestä tuolla pesutuvalla, kun vain saan nyt kuivaksi.
      Tuolla tuuletus parvekkeella kuivattelen.
      Sadellut on täälläkin,tänään on aurinko välillä kurkkinut.

      Innostuin katsomaa noita kisoja Eurosportilta.
      Hurjan näköistä tuo kävely;)
      Yrittäkääpäs kävellä samalla lailla;))
      Se on kyllä hetkutusta ja ketkutusta;)))

      No minämenen nyt ketkuttelemaan.
      näkyillään...

    • Päivää!
      Voisi tuo aurinko jo vihdoinkin päättää, paistaako vai antaako sataa.
      Tätä se on ollut jo muutaman päivän.
      Ei muuta, mutta olisi mukava tietää, laitanko jalkaan upouudet kumisaappaani ja heitänkö sadetakin niskaani. On nimittäin tarkoitus lähteä shoppailemaan ja ihan jalkapatikissa koko 150 metrin matka lähikauppaan ja takaisin. Tomaatit ovat lopussa, ja luultavasti muutakin shoppailtavaa löytyy.

      Täältä on löytynyt mukavia jutusteluja: Joutavoisen maalausurakka, ynnämuun kasvattiperunat ja ennen kaikkea se, että tiedemiehet ovat vihdoinkin todistaneet sen, mitä itse kukin on tykönään havainnut. Tottakai elämänkokemuksien tuoma viisaus pesiytyy aivoihin!
      Kiitos linkistä!

      Nyt, kun aivoni vielä keksisivät, miten päätän tältä erää tähän, olisin oikein hyvällä tuulella.
      Oliskohan nuorison opettama "heippa" mitään?

    • wiiwidear*

      Illan rauhaa.

      Jo ny on hiivatti, ei pääse kirjautumaan, ei sähköpostiin yms. Poikani kehoitti tekemään virustarkastuksen tälle masiinalle, ainakin kolmessa kohteessa oli TROIJALAINEN havaittu. Jostakin sen viruksen olen koneeseen saanut, nyt olen ne "kansiot" laittanut karanteeniin, vai kuinka se oli. En oikein tiedä, mitä vielä pitäisi tehdä, jotta saisin kirjautumiset yms. kuntoon.

      Ehkäpä jonain päivänä poika ehtii käväistä kurkkaamaan äiteen tietsikkakoneen asetuksia.

      Tässä ootellessa korjaus puolen yhteyden ottoja, toivotan pirttiläisille mukavia aikoja, ilmojen viilentyessä.
      Hei hei

    • SkillaN*

      Hyvää syyskuun alkua, kesä kuukaudet ne viralliset on taakse jäänyttä aikaa, hyvä oli kesä, kelpaa muistoja vaalia.

      Eka päivä näyttää sekalaiselta, kaunista kirkasta taivasta näkyy, mutta taivaanrannalla on mustia sadetta tuottavia pilviä, mihin sitten menevätkin, kysymys, missä on pilvien hautausmaa.
      No kiva päivä kumminkin sään puoleen luvassa, ehkä pääsee metsään, sieniä katselemaan, sitä odotellessa omenia vaan siivoilen, puusta otin hyvät uuniomena tarpeet, vaniljakastikkeen kera, nam, nam.
      Valmiin vaniljakastikkeen ostin, vaikka sitä oma tekemää pyrin kaikessa noudattamaan.

      Tuohon tarpeiden lisääntyminen ostoksia tehdessä, Ramoona aivan totta kerrot
      Kun ostat jotakin uutta ja huomaat sen olevan ristiriidassa vanhojen kanssa, pitää uusia kauppareissu, siksi hyvin harvoin ostoksia teenkin ja kun ostan ostan perusvärisen, siihen sitten yritän löytää lisukkeita.
      Huomasin ostaessani ruskehtavat laadukkaat farkut, olen automaattisesti siihen sopivia puseroita sun muuta löytänyt, kannattaa ostaa laatua, se kestää ja piristystä saa muilla pienillä keinoilla.
      No eipä tuo elämäni suurin asia koskaan ole ollut, mutta aina kun mahdollista on, yritän sitä sopivuutta värien kanssa etsiä.

      Tuo töidenkin tekeminen on samaa kaavaa noudattava, joutavoinen olet ihan oikeassa, siksi pyrinkin perusteellisesti siivota kun siivousta teen, eli joka paikkaa pyrin siivoamaan, lopputulos sitten tyydyttää.
      Ynnämuun perunasatoa meinasin kysyäkin, jos kymmenkertaisena sait sadon sehän jo onkin hyvä, 13 perunaa laitoit, sato 130 perunaa, sehän riittää jo hyvinkin pariksi viikoksi, vaikka joka päivä perunaa söisikin.
      Perunastakin saa niin monenlaista.
      Viisaita me vanhat ollaan, sitä vaan ei kaikki huomaa, minullakin niin valtavasti hyviä kauas kantoisia suunnitelmia, kukaan niitä vaan ei suostu toteuttamaan, ne kun vaativat fyysisiä ponnisteluja, eihän nykyväki sellaista tee.
      Onhan se niinkin, hullu töitä tekee, viisas pääse vähemmällä, sitä vaan en ole oppinut;)

      Onhan nämä koneet tälläisille mummeleille melkein mahdotomia laitoksia, mutta yritetään vaan kirjoitella wiiwidear, en minäkään osaa mitään vikaa korjata.
      Joskus on neuvottukin, mutta pysyykös ne päässä, valokuvia olisi kännykässä, mutta enpä saa niitä koneeseen.

      Jaha nyt tuli taas turinaa, saapa nähdä pääsemmekö yhteisymmärrykseen koneen kanssa lähettämisestä, huonolta näyttää, pitää odotella.
      Raikasta syksyistä päivää kaikille.

    • Syksyistä

      Näyttää kalenteri pitävän paikkansa, lienee sittenkin ihan hyvä ennustaja. Eihän sekään ihan tismalleen mene.

      Syön kyllä perunaa joka päivä ja melko runsaasti. En välitä "karppaajien" ohjeista. Lukumäärää en laskenut, vähän keskosiahan ne olivat. Jäi sen verran, että sain kotiin tultuani vielä kerran keitältää.

      Hintriikan antama tiedevinkki innosti minut kaivamaan sekalaista "arkistoani." Muistiinpanoja aina 60 vuoden takaa. En ole pitänyt mitään säännöllistä päiväkirjaa, vaan heittänyt ajatuksiani, pohtimisiani ja ratkaisuja lappuina talteen. Koska ne ovat tehty iteäni varten, turha kontrolli on jäänyt pois. Eikä ne julkaisukelpoisia olekaan, onhan ne "salaisia papereita."

      Kyllä niitä selaillessa muisti palautui moneen asiaan. Enemmän olin kiinnostunut, kuinka olen vuosien mukana muuttunut. Kyllähän nuorena on ollut aktiivisuutta ja rohkeutta heitellä asiaansa reippaammin. Väliin turhankin rohkeasti, vaikka tiedotkin ovat olleet puutteelliset. Sillä koheltamisella on ollut hyvät ja huonot puolensa. Saattoihan joukkoon mahtua asiaankin - ja tulla myös "nenille." Oppiahan sekin. Se murkkuvaiheeni, jolloin olin suustani aika räävikin, näyttää hiljaa häipyneen. Näinhän se elämässä on, toisilla se tahti jatkuu hamaan loppuun, toiset tasoittuvat, eikä aikuisiän "koulukiusaaminen" olekaan enää hohtokasta.'

      Mutta tämä itsetutkiskelustani. Toivottavasti jotain leikkimieltäkin säilyy. Eihän elämän tarvitse olla totista töröttämistä, vain ruutikuivien, itseään suurempien asioiden pohtimista. Vaikka tietysti viisautta kyllä riittäisi. Näinhän tutkimukset kertovat.

      Hyvää jatkoa! Täällä odotellaan sadetta, niin ennustukset kertovat.

    • Hintriika*

      Ihmiset höyrähtävät helposti kaiken maailman trendeihin. Juuri luin, että koko "karppaaminenkin" on rapakontakaisten lihantuottajien alkuun panema kampanja. Tuskinpa sen takana on sen tieteellisempää tutkimusta kuin idea saada lihaa kaupaksi. Siis rahanhimo.

      Minulla on tallessa ihan oikeita päiväkirjoja, vaikka kirjoitusinto niissä on välillä lopahtanut jopa vuosiksi. Sen verran ne kuitenkin antavat kuvaa omasta kehityksestä, että tuo aivojen "viisastumisen" saattaa havaita. Ainakin malttia on tullut enemmän ja samalla tervettä epäilystä, ettei kaikki ole sitä, miltä aluksi näyttää.

      Ihanteellisuus ja varmat mielipiteet kuuluvat nuoruuteen ja niin pitää ollakin. Miten siinä voisi mihinkään suuntaan kehittyä, jos kaikki valmiudet olisi jo syntyessä! Ja kokemusta voi saada vain kokemalla. Joskus kyllä harmittelen, että kun ennen kaikki oli niin selvää, mutta nyt ei enää uskalla olla varma, miten maan ja maailman asioiden pitäisi maata...

      Ikääntymisessä on monta puolta, mutta kelloa ei voi rukata. Parempi olla vain tyytyväinen meneillään olevaan vaiheeseen. Aikansa kutakin.

    • Hyvää keskipäivää!

      Ajattelin, että käväisen vain kiireellä lukemassa, mitä tänne kuuluu. Mutta pakko oli alkaa kirjoittamaan, kun luin tuon kirjoituksen, että täällä kirjoittajilla on tekemisen puute, ja ihmisten ikävä.

      No takaan ja alleviivaan, että kohdallani ei ole siitä kyse. Jos kirjoittaja olisi täällä niin voisin heti kymmenen työtä hänellekkin neuvoa tehtäväksi. Katson sellaisen jokapäiväisistä asioista kertomisen ihan normaaliksi jutteluksi, ei minusta ole mitään kummaa siinä jos kertoillaan mitä on puuhastellut.

      Ja että en tekisi poikkeusta, niin kerron, että minä olen koko päivän siivonnut vaatehuonetta, ja raivannut sieltä tavaraa ihan reilulla kädellä. Kaikki mikä ei ole päälle osunut, niin nyt lähtee. Olen lajitellut huonommat matonkuteiksi, ja hyvät, jopa uudet, pakkaan ja vien seurakunnan kirpparille, myykööt pois.
      Nyt loppui säästeleminen. Sitä aina kääntelee ja kääntelee vaatetta, ja ajattelee, että jos minä joskus tuotakin pidän, mutta kuitenkaan ei tule pidettyä. Ja ikähän tässä loppuu, ei ehdi kaikkia pitämäänkään, ja kun aina on joku lempivaate, mikä menee päälle.
      Mutta kyllä tuli siistiä, ja nättiä, pinkatkin on ihan kuin viivottimella laiteltu.

      Ja että kaikki tulee kerrottua, niin ukko läksi mökille nurmenajoon, hakee tullessaan lääkkeet apteekista, ja tuo myös hillosokeria, että pääseen jatkamaan omenoiden säilömistä..
      No niin tämmönen minäkin olen, ikävä ei ole töitä, eikä ihmisiä, viihdyn täällä kotonani todella hyvin. Tämä on maailman paras paikka asua.
      Mutta tosi kiva on teillekkin aina välillä lörpötellä. Ja jos ette minusta tykkää, niin ettepä tiedä mukavasta mittää! Minä ihan kirjauduin, että on virallisempaa aina en viitsi, kun tunnistattehan te minut.

      Iloista päivää kaikille!

    • Päeevuan;)

      Terveiset Takataskusta,oljha hyvvee Pippuriporsasta,nammmm....

      Mustia pilviä näkyy nousevan jostakin.aurinko on koko aamun helottanut,nyt sitte rupes piliveilemmää.
      Eipä tässä enää tartte mihkää lähteä.

      Kyllä minulla noita juttukavereita näkyy löytyvän,tuolla liikkuessani,nytkin ainakin kolmea miestä jututin;))

      Pakko kertoa,tästä meidän talosta oli eilen illalla yks papparainen ollut tulossa jotain kahdeksan paikkeilla Tallinnasta,niin kaks kaveria oli istuksinut tuolla pihalla ja yrittäneet kimppuun käydä,oli sen verran topakka setä ,että oli kepillään saanut jätkät hätisteltyä pois ja pääsi sisälle.
      Turvattomia me vanhat ollaan.
      MInä en uskalla ilta kuuden jälkeen ulos lähteäkään.

      Nyt rupean lonkkaa vetämään;)minekähän sen vetäs;))

      näkyillään...

    • Vaihtelevaa säätä. On monensorttista pilveä, sinistä taivasta ja aurinkoa.
      Kaksi suurta valkoista perhosta kisailee kultapiiskuissa. Nurmikko on täynnä sieniä, mutta kun en tunne muita kuin lampaankäävän, murkulan, kanttarellin ja kärpässienen, en lähde sienestämään.
      Olen kyllä lapsena oppinut, että syötäviä sieniä ovat sellaiset, joista tulee maitoa, mutta on tässä ollut muuta puuhaa.
      Kun olen äärettömän vaatimaton, en ole kehunut itseäni työn sankariksi, mutta jos joku kysyisi liinavaatekomeroistani, voisin rintaa röyhistäen myöntää, että urakka on ohi. (Applodeja, kiitos)
      Taidan hankkia haulikon tai ainakin halon ja vahtia, ettei kukaan pistä työni jälkiä mullin mallin.

      Annoin itseni provosoitua ilmeisesti samaan keskusteluun, josta Marja-liisa mainitsi. Nyt olen oppinut, mikä on sivistyksen huippu: Kahvipirtti on niin typerä paikka, että oikein sivistynyt ihminen ei vilkaisekaan sinnepäin, mutta tietää aina, mitä halveksittavaa höpinää siellä on pidetty. Onneksi joku sentään ymmärtää sääliä meitä erakoituneita ressukoita, joilla ei ole mitään tekemistä, ei mitään harrastuksia eikä yhtäkään ystävää.
      Nyyh, nyyh. Herkistyin niin, että nyt on käytävä hakemassa suuri, punaruutuinen nenäliina, jotta saan pyyhittyä sekä nokkani että kaikki kaksi krokotiilinkyyneltä.

      Eikä sitten muuta kuin moi, moi!

    • Hintriika*

      Hei, kuulkaas! Kun nykyisin ainakin uutisten yhteydessä jatkuvasti jankutetaan läpinäkyvyyden välttämättömyydestä, niin mehän olemme taas edelläkävijöitä.

      Kahvipirtin täytyy olla läpinäkyvä, että kaikki tietävät, mitä täällä tapahtuu, vaikka eivät ikinä pientä jalkaansa pistäisi pirtin kynnyksen yli. Olkaamme ylpeitä (ei nokka pystyssä!), että pystymme tällaisiin temppuihin! Ja tervetuloa joukkoon jokainen, joka arvostaa läpinäkyvyyttä!

      Tuosta muorin lonkanvedosta ajattelin, että siitä voisi kehitellä uuden urheilulajin. Ajatelkaapa: Lonkanvedon MM-kisat, muori67 joukkueenjohtajana! Toiseksi lajiksi esittäisin huulenheittoa. Niskojennakkelu jääköön leuhkojen leipälajiksi...

      Äsken paistoi aurinko, nyt se katosi. Eilen oli kesä, mutta niinhän se oli virallisestikin. Tänään on syksy, joten tuuli yrittää parhaansa mukaan olla syksyinen.

      Hyvää syksyä!

    • Paras juttu kuitenkin ettei nyt tarvi hötkyillä. Voi ihan virallisesti hylätä sen lajin. Luin tuolta H:n laittamasta linkistä. Eipä hätäpäivää meillä aivot toimii........ todistetusti.
      Vaikka jossain ovat erimieltä (palstalla) - mutta suomessahan on ajatuksenvapaus.
      Ai niin sehän koskikin vain pirttiläisiä , se höperyys ja höppänyys.
      Tekemisen ja ystävien puute. Mutta näinhän on yllättävän hyvä elää. Eikö vaan. Jos jotain olisi enemmän menis jo liian puolelle.
      Kun kiirettä pittää nytkin.
      Eipä nuo kiistely ja jaksimis ketjut kovin suurta älykkyysosamäärää todista. Ei ole siihen muuta sanottavaa !

      Vai aikoo muori perustaa uuden MM - lajin. Tulevaisuutta aatellen , osallistujia on "valmistumassa" runsaasti, tulevina vuosina.
      Se on sitten Syyskuu, joten hyvää sellaista kaikille !

    • Puskasuleima

      Hei! Miä ilimottaurun siheh huulenheittoon, ja kyl miä lonkkaaki osaav vetää.
      Itte asjas minul on sihen lajiil luantaiset erellytyksetki.

      Miälestäni pitäs kyl olla simmottet urheilu- ja kulttuurikilipailu.
      Musiikkipualel vois olla vaikka suunsoitto ja muust taiteellisuurest kävis varmaan toi taivaarrannan maalaus.

      Eikös meitillä ok kulttuuri- ja urheiluministeriki? Kuttuttas se tuamariks, ku kysees olis ihan noi MM-kisat. Ei se kehtais kiältäytyy. Jos kehtais, nis sittev voitas harkita, huuretaanks sille puskasta vai päin naamaa et BÖÖ!

      Jaa nii! Ulkomaalaisii ei otettas kisaam mukaa, kun ne rupi voittamaaj kaikki akankannotki. Tulis kerranki mitalisare kokonaisuuressaan Suameen.

    • SkillaN*

      Taas uusi aamu, sateisena näyttää alkavan.
      Syksyyn kuuluu sade se on ihan luonnollinen ilmiö, huomiseksi ja lähitulevaisuuteen on luvassa taas lämpimämpää ja kauniinpaa säätä.
      Puolukkaan ja sienimetsään meno siis pitäisi onnistua.

      Aika lämpimän oloista on sää ollut ja noita hirvikärpäsiä on tullut itikoiden tilalle, ei sitä pistäytymistä ulos, etteikö tämä inhottava ötökkä päästä löydä.
      Lohdutonta tietoa tuli eilen telkkarista tutkimiseen tämän elukan kohdalla ei rahaa ole, on vain sopeuduttava, toivoin jotakin suojaa samoin kuin itikoille myrkyn merkissä.
      Joku harmi se aina on oltava, muuten elämä liian helppoa olisi, sienimetsään kyllä menen, keäilen sitten ötökät pois itsestäni.
      Kaikkeen tottuu, viime kesänä paniikin sain, kun kärpänen päässä liikkui, nyt vaan inhoten otan pois.

      Tuosta lonkan vedosta, luulen että minä sitä lajia kaipaisin, viime yönäkin "juimi" kummasti, se veto voisi auttaa, olisiko kilpailemaan se on eri juttu.
      Huulenheitossa olisin aika sinnikäs osallistuja;)
      Tuo läpinäkyvyys on varmasti totta, kun lukijamäärä on mitä on ja aina on todisteltu, että huuhaa ketjuun ei kurkatakkaan;)
      Täällä kumminkin kirjoitellaan mitä mieleen tulee ja mitäpäs ihmeellistä tulisi, tätä omaa arkea vaan.
      Tietenkin voisi päivitellä aiheesta mitä on keskustelu, tai politiikasta, urheilusta, mutta siitä ei jaksa, tulee tuuttien täydeltä muutenkin.
      Urheilussa ei kohta muut pärjääkään, kuin nämä tummaihoiset, kaikki kunnia heille, olosuhteet eivät varmaan samat mitä näissä niin sanotuissa kehittyneissä maissa.
      Sieltä tulee ainesta, jolla eläminen ei aina niin hyvää ole.
      Politiikka ja siitä puhuminen on myös aihe josta on niin monta kantaa ja ymmärrystä puuttuu monen asian kohdalla, eipä sitä jaksa muuta kuin ihmetellä.
      Kun nokka tarttuu, pyrstö irtoaa, näin tuntuu olevan politiikan kanssa, ei löydy yhteistä hyvää.
      No palstan tila on ollut ja tulee olemaan aina puheenaiheena, sitäkään ei kaikkien mieleiseksi saa, joten minun mielestä siitä ei jaksa edes keskustella,
      annetaan jokaisen kirjoittaa, mikä vetää se vetää.

      Ehkä ensi viikon alkuna minäkin jotain kotona saan alkuun, mutta vasta puolenkuun aikaan alan elämän kaupungissa, sitten komerot ja muut paikat laitan ojennukseen,,, minäkin.

      Omenoita taas keräsin sankollisen, mitä niille teen, sitä alan nyt pohtimaan ja sitten jos sade ei tule metsään, metsään, mielekästä päivää teille toisille, kirjoittamisiin.

      • sinisirkku-

        Hei SkillaN, kyllä niitä voi kuivaakin jos on puuhella joka antaa lämpöä. Naruun vaan parin sentin välein renkaat kun siemenkota on poistettu.

        Ihan hyviä on napostellakin ja omenakiisseli ja keitto niistä tullee raikas ja kauniita viipaleita, vaikka puolitin ne kyllä sopiviksi suupaloiksi. Kourallisen rusinoita laitoin mukaan ja kanelitangonkin joskus:)

        Sienet onnistui eilen aamulla hyvin, sunnuntaina saavat maistaa kuntulevat käymään poika vaimoineen ja nuorimmaiseni. Eipä paljon ollakaan tavattu kesäaikana:D

        Iloista päivää kahvipirttiin!


      • joutavoinen

        On se nyt kirjoitettava ennenkuin asia unohtuu. Kävi näetsen eilen siten, että sain nuhteita kotiväeltä, siitä että olen harvinaisen yrmy ja etäinen markkinapaikoilla. En osaa kevyesti mennä puolituttujenkaan puheille vaan oleilen omissa oloissani väen jatkona.

        Siitähän on seurauksena, etten osaa asiallisesta asiasta keskustella normaalisti, vaan jotakin muka leikkisää huulenheittoa. Nyt sitten aamulla kotiväki pyysi anteeksi eilisiä kovia sanojaan.
        Panin kuitenkin eiliset moitteet korvien taakse ja lähestyn tästälähin markkinayleisöä juoheammasti. Yritän saada keskustelua aikaan olemalla vaikka tahallaan erimieltä selvästäkin asiasta.
        Meinaa tulla pitkä juttu mutta asiasta kerrankin.


    • Höpinää ja heittoa

      Juu, Puskasuleimahan kirjoittaa ihan asiaa. Kyllä meitin pitää rajoittaa MM-kisat ihan omille tanterille ja perussuomalaisille...tuota, syntyperäisille. Eihän tule hittoakaan, että meitin aivoriihi tuottaa erinomaisen lajin ja sitten tänne reissaa ulkomaaneläviä ja napsii parhaat palat.Turha haikailla Paavo Nurmea, ritoloita ja muita mestareita, joilla roikkui kultaa kaulassa niin että niska notkui. Nyt sitten kaiken maailman kenialaiset ja etiopilaiset tulee ja valloittaa valmiit mestat. En tiedä, onko ne kellojakin rukanneet, koska muka nämä vanhat ylivoimaset olympiasankarimme jäisivät muka kympilläkin toista kilometriä. Ei peli ole rehellistä, ei.

      Huulenheitto ja suunsoitto ovat kyllä hyviä lajeja, vaatii kyllä myös nokkeluutta, sietokykyä ja kestävyyttäkin. Ainakin yleisöltä. Siispä myös voimakkaasti yhdistävää ja kulttuuripitoistakin. Huulenheitto ja keihäänheitto taitaa olla kulttuuripitoisina ihan sukulaislajeja. Tapsa Rautavaarahan oli harvinainen moniosaaja, ja tämä Seppo, kansainvälistäkin mainettakin niittänyt huulenheittäjä ja kyllähän keihäskin lensi. Ja samoin kinnusilla. Se vanha impivaaralainen perinne on kadonnut. Eiköhän keihäänheitto ole syntynyt vanhoilla sotatanterilla ja karhun kaadossa.Niissäpä ei hempeys ja kikkailu auttanut.

      Minua on aina ärsyttänyt, että herrat ovat varastaneet riihenkin muka aivoriiheksi. Mitä hiton yhteyttä heillä on riihen kanssa. No ehkä se, että onhan se oikea puinti likaista hommaa samoin kuin herrojen "aivoriihessä." Ja kun oikeassa puinnissa usein vihne kurkkua kaivaa, tässä "aivoriihessä" ehkä kuvaannollisesti. Silloin kun joku sopimaton kilpalaulaja potkastaan pellolle kakistelemaan. Mitenkäs muuten voi tehdä typeriä päätöksiä.

      Onhan se hyvä, että tällä Kahvipirtissä kerrotaan marjojen,sienien, perunoiden ja kukkien alkulähteistä. Niin myös jatkojalostuksesta ja miksipä ei sitten syömisestäkin. Siinäpähän tulee esille työn merkitys ja liikunta hyvänä lisänä.
      Voipa sanoa, että se on jalat maassa elämää, ainakin tuntuma säilyy. Niillä. joilla se on mahdollista.

      Tietysti voi suurmarketin hyllystä kerätä sipsinsä, ranskiksensa ja monet hiton hienoilla nimillä varustetut "gourmeensa" - joiden nimiä en ole edes yrittänyt opetella. Ja voihan sillä vapaasti ylpeilläkin, okei. Mutta sitä katson suorilla silmilläni kieroon, että tällainen keikailija näkee itsensä vain sivistyneen maailman keskipisteenä. Jopa nakkellee niskojaan halveksivasti oikealle erilaisuudelle.

      Joutavoiselle: on se niin vaikea aina puhua asiallista asiaa ,kun asiallisen asian määrittelijät käsittävät asiallisen aivan niin mahdottoman epäasiallisella tavalla. Mallikeloisuus on kohtuuton vaatimus.

      • Sovitelkoo viimosen lauseen ensimmäiseen sanaan johonnii p. Voip olla muutakii vähemmän täyvellistä.


    • Ramoona*

      Urheiluhenkeä pirtissä nostatellaan, tarpeen onkin kehitellä näitä veteraanilajeja, kun ei näytä tuo polvi pojasta paranevan urheilun saralla. Mieheni on Hämeestä syntyisin olevana kertoo, miten hänen äitinsä kielsi vaarallisista leikeistä : Älkää te pojat urheilko siellä puun latvassa. No, eihän urheilijakaan tervettä päivää näe. Lonkanvedon lisäksi voisimme menestyä köydenvedossa, siinähän kunnon elopaino on vain hyväksi. Huulenheitosta tulee mieleen kylläkin mauton vitsi spitaalisista, sori nyt vaan....

      Kaipa ne herrat yrittävät aivoriihessään asiopita puida, erotella jyviä akanoista. Kuhilaita mätkittiin varstalla, jyvät jäivät lähemmäs, akanat lensivät kauemmas. Sokean kanan sanotaan joskus sen kultajyvän löytävän, mutta nämä aivoriiheilijät katselevat varmaan turhan kauas sinne vihneitten perään. Eipä sitten kummakaan, kun ohraleipä ottaa. Nyrkkiäkin puidaan, mutta sille en keksi mitään selitystä., olisko pudistelusta kyse. Näille kuvaannollisille sanonnoille löytää usein selityksen entisajan elämästä. Kun joutuu pulaan, se on paha paikka. Pula onkin tarkoittanut avantoa, siitä on muistona verbi pulahtaa. Pääseehän siitäkin pälkähästä - päläs tarkoittaa suksen nahkasidettä, joka kaatuessa tuntuu tukalalta ja sitten helpottaa, kun päläs aukeaa.

      Voi Ynnämuu ,miksi tuon mallikeloisuuden korjasit, siitähän saa irti vaikka mitä, sinäkin puuasiantuntija ! Kelon mallia tarvitaan siinä missä miehen malliakin. Mallipelkoisuus...siinäkin vois olla itua.

      Ruuasta ei voi koskaan puhua liikaa, nyt minulla muhii mielessä punajuurireseptit. Itse en niitä kasvata, mutta saan ystävältä. Makunautinto keitettyinä ja nautittuina yrttivoin kera, tahi sinihomejuustoa tahikka vuohenjuustoa nokkaan ja eikun ääntä kohti. Borssikeitto syyskylmien tultua, nokare smetanaa...

      • Huti

        Kuulehan Ramoona, rehellisesti, kyllä se virheeni oli. Tapahtui liian hellä kosketus näppiämistöön ja tilapäinen kiire. Ehdin kyllä ajatella, että menisihän tuo noinkin...

        Toisaalta se oli kohdistunut "joutavoiselle." Koska olen huomannut joutavoisen syvällisesti ajattelevaksi persoonaksi, mielestäni "mallikeloisuus" tässä yhdessä voisi tuntua syvästi loukkaavalta. Mallikelpoiseen hienotunteisuuteen pyrkivänä persoonaan kohdistuvassa kirjoitusyhteydessä, en voinut jättää korjausmainintaa tekemättä.

        Tottahan minä suurta muhkeaa mäntykeloa kunnioitan seisoessani sellaisen vieressä. Usein kelo alkaa kiertää, se näkyy pinnan pienissä halkeamisssa. Asiantuntijat kertovat, että honka alkaa viimeisillä tuoreilla oksanhavuilla tähyillä heti aamusta kohti aurinkoa ja seuraa sitä iltaan.
        Kun tätä tapahtuu jopa vuosikymmeniä, koko runko alkaa kiertymään. Pidän tätä selitystä hyvänä ja oikeana, olenhan sen verran tarkkaillut.

        Sitä en tiedä voisiko tätä teoriaa soveltaa ihmiskelottumiseen. Miksipä ei, jos jää vuosiksi samassa tuolissa, samassa asennossa nauttimaan auringon lämmittävistä säteistä. Joten kannattaa varmuuden vuoksi ainakin tuolia väliin käännellä.

        Köydenveto kyllä sopisi todella ruuan kanssa kylläisestä elämästä pitäville. Tällaiseen kisaan joskus osallistuneena, on kyllä huomattava, että se 150 kg on kyllä etu, mutta otteen köydestäkin on pidettävä. Siihen tuskin puuterit riittävät, mutta kunnon pikeäminen kyllä auttaisi pehmoisia kätösiä tarttumaan.

        Täähän piti olla vain lyhyt, mutta tähän se karkasi. Jatkoa kaiken maailman mielijohteille!


    • Juu, eikun kisat muhimaan, ja harjoitukset käyntiin.......
      Mutta ensin on kyllä ruokailtava..
      Sen verran olen MM kisoja katsonut minäkin-- sillä kuuluisalla "sivusilmällä" --tummat juhlii voittojen kanssa. Mitä doopatumpi keho ja mahtavimmat lihakset, sitä varmemmin voitto. Ainakin juoksulajeissa.
      Vai viidakossako lienevät harjoitelleet juoksemalla petoja karkuun.

      Joutavoiselle : toisaalta se on helppoa kun ei tarvitse itse huolehtia milloin suunsa aukaisee. Muulloin kuin ruoka-aikana.
      Olipa huolehtija kumpi tahansa. saa olla ihan rauhassa, sitten kun käsky käy avaa suunsa. semmoiseen olotilaan minä ainakin suorastaan pyrin. Johan helpon heittäisi..
      Ei tarvi koskaan miettiä että mitähän tuohonkin nyt sanoisi vai sanosko mittää !
      Siinä oli ne hyvät puolet ja ainahan pitää ajatella positiivisesti asioita !
      Politiikot voisivat hyvin osallistua kisoissa ainakin huulenheittoon. Heillä on jo tosi vankka kokemus, huulenheittoa koko homma ! Vai onko joku keksinyt muuta heidän touhuissaan... Lonkkaakin vetäisivät, mutta kun on niin paljon lentelemistä yhteiskunnan varoilla, ettei oikein jouda lonkan vetoon.
      Nyt on siiryttävä hellan tykö. Kohta ryntää nälkäinen sakki, silloin pitää olla pötyä pöydässä.
      Se on heippa !

      • SkillaN*

        Masentavan näköisenä päivä alkaa, harmaata ja sataa, mutta eipä anneta mieltä synkistää.
        Tottahan vähän haikeaksi vetää, pääskyt on lähteneet ja melkein kaikki muuttavat pikku linnut.
        Kurkiauroja en ole nähnyt, kohta nekin taivaalla hyvästejä huutelevat.
        Tässä ajassa tulee ajatuksia siitä, kuka näkeekään niiden paluun, selvinnee sekin asia jokaisen kohdalla, elämällä ja odottamalla.

        Luin uudellen ketjun kirjoituksia ja huomasin että Kalle on juhlinutkin tasa vuosia, onnea vieläkin, taisi olla isot juhlat, oletteko jo juhlinnan lopettaneet, pirttiin kertomaan;)

        Voi näitä aikoja tuutin täydeltä tulee uhkakuvia, työpaikkojen lopetuksia, talouden romuttamista ja kapinoita ja sotia, eikö ihmiset koskaan opi.
        Mihin maailmasta raha häviää, mikään ei kannata tappiolla pyörii, tuloksista kumminkin puhutaan ja monasti voittoa kertyy, silti työpaikat lopetetaan, hullun hommaa, ei sitä tahdo ymmärtää.
        No tiedetäänhän se että samoihin pusseihin ne rahat uppoaa, tai pankkitileille, miten ne ihmiset joilla tämä ahneus on saanut vallan ehtivät rahansa itse kuluttaa ja perillisillekin se taitaa olla jo vaikeaa.
        Luopumalla ylimenevästi, korjattaisiin monien vaikeuksien kanssa painivien elämää, no eipä taida onnistua, kunhan haaveilen.

        Aivoriihestä, ja muista sattuvista sanonnoista olette kirjoittaneet, kyllähän tuota aivoriihtä tulee pohdittua, olisiko sellainen minullakin, ei varmaan mutta ajatuksia aivoissa pyörii, unelmia, haaveita ja kaikkea muuta mahdollista, voiko se kuulua aivoriihi pohdintaan, viisaalta ihan kuuluisi.
        Taitavat suurempia asioita pohtia,, nämä riihiläiset;)
        Upeita ovat muuten kelopuut, olen sellaisen joskus yrittänyt maalauksen kautta ikuistaa, seinällä riippuu, no onhan se puun näköinen.

        Minulla on tänään puolukan survomispäivä, sienien sokeriliemeen keitto ja tietysti omenamehun pullotus;)
        Kävimme eilen metsässä puolukoita ja eipä kauan mennyt kun ämpäri oli täysi, sieniäkin sankollinen, niiden siivoaminen vei paljon pidemmän ajan.
        Nyt alkaa olla säilömiset tehty, no juureksia vielä tuolta kasvinmaalta.
        Ajattelin käydä vielä puolukoita parin viikon päästä tuoremehua varten, kypsyvät kunnolla, vieläkin vähän raaan oloisia ovat.
        Jokohan tämä alkaa olla ahneuden puolella, kun en osaa lopettaa;).

        Pitänee pirttikin kohta uusia, alkaa olla pituutta jo tarpeeksi.
        Miksihän tätä kahdensadan viestien määrää ei ylläpidon puolesta lopeteta, kuten ennen, kyllä siinä jo tarpeeksi pitkäksi ketju olisi tullut, no minäpä hoidan itse asian.
        Katsotaan tämä päivä ja nyt sitten kahville ja lauantain viettoon, toivon kaikille hyvää päivää.


    • kiitos samoin

    • "pelkkää hyvää"

      Tyyntä ja tasaisen harmaata aamua!
      Taas yksi viikko elämää vähempänä, työtä ja toimintaa. Teillä siellä marjoja ja sieniä, meillä kuivia kankaita, ei auttanut kesällä sadetanssit.

      Kivikauden ihminen olisi meidän iässämme maatumassa, siksi kai jalat alkavat oireilla ja kenkiä, jotka olisivat jalkaystävällisiä, on vaikea löytää. Ja kun sitten löytää, onkin hintaa monen kengän edestä. Ellei liiku, massaa kertyy ja kulku on entistä hankalampaa.

      Ruskeita lehtiä näkyy puissa ja osa leijuu jo nurmikolle. Ajattelin pyykkäyksen keskellä käydä lakaisemassa taas asfalttia ja sen reunoja, ettei keräännyt tasaiseksi liiskaukseksi.

      Mallikeloisuus, hm, sehän voisi olla tavoite. Kelottua sellaiseksi, jotta voisi olla vaikka avuksi muille kelottujille. Siis, älkäämme poistako noin hyvää sanaa, jookos?

      Aurinkoista mieltä viikonloppuun!

      • joutavoinen

        Tännehän tuota tulee kirjoiteltua, turvallinen paikka tosiaankin. Sanovat etteivät lue täältä ollenkaan, silläpä kahvipirttiin kirjoittelenkin herkimmät omat asiat tietäen, ettei koira perään hauku. En ollenkaan pahoittautunut mallikeloisuudesta, parhaat sanat aiheuttavat monenlaisia ajatusyhtymiä.

        Voi muuten tosiaankin kasvaa kierteelle ja kun kelottuu on kierteinen kelo tuloksena. Näkeehän sen täälläkin miten kierteinen voi vanhus olla. (On muuten eri asia kun kiero), mielestäni


    • marja-liisa,.,.

      Niin kiero ihminen on sellainen, että jos sen laittaa kirnuun, niin siihen ei saa männällä osumaan. Näin sanoi meidän äiti eläessään, nii kait sitten.

      • Pääsin kuntoutuslomalle, ei tarvinnut lähteä puntikselle, viikonloppuna ei mitään virallista ohjelmaa joten sama jos tulin kotiin.
        Huomenna illansuussa takaisin, niin on maanantaina aamulla valmiina.
        Minulla kävi hyvä tuuri, sain oman yksiön, siinä minä ainakin viihdyn parhaiten.
        Ohjelma alkaa suihkulla, vesialtaalla lähes tunti erilaista vesijumppaa, suihkuun saunaan ja taas suihkuun.
        Tietysti siellä ensin on aamiainen, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala, siinä syömäpuoli, ohjelmaa on kuntosalissa fysioterapiassa ja voimistelussa aina jonkun ruoka tai kahvitunnin välissä.

        Ilta on kulunut lukemalla ja jonkin verran tv: tä katsomalla.
        Onhan siellä muutama tuttu, mutta kaikki ovat lähiseudun ihmisiä, kuntayhtymä ylläpitää tätä laitosta Nurmijärven Kiljavalla kauniin Sääksijärven rannalla.

        Olen oikein tyytyväinen että pääsin sinne, itse omalääkärin kanssa puhuin ja nyt olen siellä.
        Enpä nyt puutu kelon kiertymiin, olen kyllä nähnyt ,että kierrettä on.


      • Puskasuleima
        LateVaan kirjoitti:

        Pääsin kuntoutuslomalle, ei tarvinnut lähteä puntikselle, viikonloppuna ei mitään virallista ohjelmaa joten sama jos tulin kotiin.
        Huomenna illansuussa takaisin, niin on maanantaina aamulla valmiina.
        Minulla kävi hyvä tuuri, sain oman yksiön, siinä minä ainakin viihdyn parhaiten.
        Ohjelma alkaa suihkulla, vesialtaalla lähes tunti erilaista vesijumppaa, suihkuun saunaan ja taas suihkuun.
        Tietysti siellä ensin on aamiainen, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala, siinä syömäpuoli, ohjelmaa on kuntosalissa fysioterapiassa ja voimistelussa aina jonkun ruoka tai kahvitunnin välissä.

        Ilta on kulunut lukemalla ja jonkin verran tv: tä katsomalla.
        Onhan siellä muutama tuttu, mutta kaikki ovat lähiseudun ihmisiä, kuntayhtymä ylläpitää tätä laitosta Nurmijärven Kiljavalla kauniin Sääksijärven rannalla.

        Olen oikein tyytyväinen että pääsin sinne, itse omalääkärin kanssa puhuin ja nyt olen siellä.
        Enpä nyt puutu kelon kiertymiin, olen kyllä nähnyt ,että kierrettä on.

        Miäpäs puutun! Miä kannatan lämpösestis sitä mallikeloisuutta. Sehän on oikee hiano uus sana, nii et, ynnämuu, älä nyt turhan vaatimattomaks ruve alakamaa.
        Kelotha oj jylhii ja jykevii ja mones miäles arvokkai.
        Rahamiähetki noteeraavat neet ja rakennuttavat vaatimattomat kelohuvilansa juur niist.
        Miä olem monta kertaa miättinny, et kiärtyyks ne kelot aurinkon mukaan, mut sit ku on simmottes paikas, mis om paljo keloi, sitä vaa töllöttää upei puita eikä muista kattoo minkä suuntaan neet kiärtyy.
        Se tais nyr ratketa sun mallikeloisuutes ansiosta.
        Tattis vaa!


      • SkillaN*
        Puskasuleima kirjoitti:

        Miäpäs puutun! Miä kannatan lämpösestis sitä mallikeloisuutta. Sehän on oikee hiano uus sana, nii et, ynnämuu, älä nyt turhan vaatimattomaks ruve alakamaa.
        Kelotha oj jylhii ja jykevii ja mones miäles arvokkai.
        Rahamiähetki noteeraavat neet ja rakennuttavat vaatimattomat kelohuvilansa juur niist.
        Miä olem monta kertaa miättinny, et kiärtyyks ne kelot aurinkon mukaan, mut sit ku on simmottes paikas, mis om paljo keloi, sitä vaa töllöttää upei puita eikä muista kattoo minkä suuntaan neet kiärtyy.
        Se tais nyr ratketa sun mallikeloisuutes ansiosta.
        Tattis vaa!

        Huomenta, aamu jälleen, hyvin maistui uni, sen verran väsymystä eilen hankin.
        Alakuloinen maisema, tuuli nukkuu ja taivas harmaa, ei kuitenkaan sada.
        Ruman kellertävät koivun lehdet kertoo että syksyä elellään, pikku pakkanen antaisi värejä runsaammin, mutta eipä vielä pakkasia toivota, kukat vielä väriä antaa.
        Malva ikkunan edessä olevassa penkissä kukkiaan aukoo, kehäkukista jo siemenet sain talteen
        Eihän siemenet keväällä maltaita maksa, mutta säästöä kaikki kumminkin ja pienellä vaivalla niitä talteen ottaa, jos paljon kukkia laittaa pussissa se tuntuu.
        Marja-Liisa ajattelen, hänellä valtava se kukkien määrä ja kaikki melkein omien kukkien siemenistä, perusteellinen on hänen siemen varastonsa.

        Pyykkiä pesin eilen, mutta eipä meinaa ulkona enää kuivua, saisi tuo tuuli vähän puhallella, sisälle on otettava, kotiin lähtö tänään.
        Kävin eilen puoli ämpäriä kangasrouskua, kun puolukka reissulla näin mukavia ryppäitä, laitoin ne siihen sokeriliemeen, herkuttelemaan pääsen tämän uutuuden kanssa, minkä M-L kertoi.
        Kangasrousku on vuoden sieni, en ole kovin paljon sitä ennen kerännyt, on vähän kitkerä.

        Päässäni on melkoisia näppyjä hirvikärpäsen puremista, toivottavasti ei auheuta mitään punkkien tapaan tulevia vaaroja.
        Aivan hirveästi tätä ötökkää on maisemissa.

        Palstalla elo on tavanmukaista, muutaman ketjun ilkeydet, herjat vaan jatkuvat.
        Ihmetellä pitää miten jaksavat, luulisi jo tympivän itse kirjoittajaakin, ei kovin hyvää mielikuvitusta nuo viestin pätkät tarvitse, uskon että jokainen osaisi.
        Mikä on kimmoke tähän tälläiseen, saako siitä hyvän mielen vai onko tälläisten kirjoittajien elämä niin tylsää, että muuhun ei pysty.

        Ajattelin aloittaa uuden pirtin, mutta varmempi tehdä se kotikoneella, täältä viestien lähettäminen on joskus hyvin epävarmaa.
        Eiköhän vielä jaksa tänne loppuun liukua, end näppäin kyydin antaa.(tällä koneella sekin on väliin mahdotonta)
        Kyllä näillä mokkuloilla on huonoa yhteyden pito, ainakin näissä maisemissa, joskus miettii mistä sitä maksaakaan?

        Hyvää tulevaa kuntoutus viikkoa LateVaan, ja yhdyn noihin "pelkkää hyvää" kertomiin noista jaloista ja kengistä, tuskailen samojen ongelmien kanssa.
        Ei tee mieli kenkäkauppaan, kun ei meinaa hyvää kokoa olevia löytää.

        Sunnuntain leppoisaa oloa toivottelen , tulkaa turinoimaan;)


    • Aurinkoista aamua täältä Hollolan Lahlesta;)

      Eilen piti mennä mattopyykille,vaan en jaksanutkaan,kun edellis yö meni ihan pippariksi;)

      Olin kyllä iltapäivä kahveella kerhohuoneella ja sitten tuli vieraita ihan Australiasta asti.
      Ompas minusta tullut "kansain välinen" immeinen;))
      Haaskoo on kyllä ollunna;)

      Tännää meinoon männä käämään tuolla yhessä kaapassa,pitäs tuo tulostin uusia.
      Niitä on nyt tarjouksessa.

      Sain tilattua valokuvia tuon yhen kuvien kehittäjän kautta.
      Halavalla männöö 29 kpl vähä piälle 5€ yhteesä.Ja kottiin kannettuna.

      Eipä tässä kummempia,kissoja piin hyvänä,ovat nii silityksen kippeitä;)

      Kävihän mulla eilen semmonen nelijalkanen kaverikin tervehtimässä,ihana karvaturri.

      Minä oon sitte myyty nuitte karvaturrien kanssa.
      Harmi kun en itselle voi ottaa,varmaan piloille lellisin;)

      näkyillään...

    • MARJA-LIISA....

      Huomenta!

      Kauniilta näyttää päivä alku täällä meidän korkeuksilla!
      Minäkin noista kengistä! Kun melkein kaksi vuotta kuljin joku töppönen toisessa jalassa, kun ei ollut toiveitakaan, että siihen olisi joku kenkä mahtunut, niin viime viikolla läksin sitten kenkäkauppaan, ja ajattelin että jospa joku malli tähän toiseen jalkaan jo sopisi. Ja ilokseni siellä oli kotimaista Ortokenkää pitkärivi. Ja kauniitakin vielä. Ei mitään kolpposia, niinkuin ne ennen olivat. Ja sain oikein nätit kävelykengät tarrakiinnityksellä.
      No hintaa kyllä oli 135 euroa. Mutta olen silti ihan tyytyväinen.Myyjä sanoi että saman valmistajan talvikenkääkin on jo tulossa, täytyy käydä sitten uudet talvikengätkin hakemassa.
      Ei minun kannata niitä hintoja hirvitellä, pääasia, että ovat hyvät tämmösissä operoiduissa jaloissa. Ja minähän olen just säästänyt, kun olen ollut ilman kenkiä vuosi tolkulla.
      Ennen nuorenahan ne oli kaikki hullutukset, piti olla piikkikantakengät jalassa, ja niillä kun ei voinut hiekkatiellä kävellä, ettei kannat heti mennyt lyttyyn . Niin heti kun pääsi sivutielle, niin kengät käteen, ja sitten paljain jaloin.
      Että komeasti kylän kohdalla, vaikka kankaalla kontaten!

    • Hyvää huomenta!

      Näyttääkin tulevan mainio syyspäivä. Eilen kävin runttaamassa lähistön metsikössä. En niinkään saaliin merkeissä, vaan enempi jaloittelemassa. Tarttuihan sieltä nätti määrä kangasrouskuja mukaankin.Kirpeämpiähän ne minunkin mielestäni ovat kuin esim. haaparousku. Täällä vain näyttää siltä, että tätä parempaa sientä on hyvin vähän. Ihan hyviä kangasrouskutkin.

      Täällä ei juurikaan ole hirvikärpäsiä. Viheliäisiähän ne mönkijät ovat, mutta olen huomannut, että melko pian ovat huomanneet erehdyksensä eivätkä minua hirvenä pidäkään. Jatkavat kuitenkin tutkimustyötään paidan alla. Sitä en tiedä, onko ko.elukoita kauempana, aionhan tehdä "ryöstöretken" n. 70 km päähän, kunhan sopiva aika tulee.

      Puskasuleimalle vastaan, että olen jo selittänyt "mallikeloisuuden." Enkä ala sillä rintaani röyhistelemään, vaikka yrität kehaista. En kuvittele olevani Newton, joka erehtyi menemään nokosille omenapuun alle ja eikös sieltä omena mäthähtänyt hänen päähänsä. Heureka, painovoima oli keksitty! Näin tarun mukaan.

      Yleensäkin otan kehut maltillisesti. Hyväähän se tekee, mutta...mutta - korkeintaan sen, että tullut siedetyksi, ehkä hyväksytyksi - sekin varauksin. Moni on kompastunut kehuihin. Työajoilta muistan, että pomo joskus kehui. Opin ymmärtämään, että useimmiten sillä oli juoni takana. Joko listalla oli erittäin hankala työ odottamassa tai kehut oli tarkoitettu huomattavaksi osaksi palkkaa. Niinpä kun ammattitaitoni oli kohentunut, osasin vastata. Kiitin kehuista ja samaan hengenvetoon sanoin, että ruvetaankin sitten keskustelemaan palkastani. Enkä keskustelua vähällä jättänytkään - usein sainkin kehujen lisäksi vähän palkkaakin.

      Moitteisiin ja hakkumisiin on paras suhtautua myös harkiten, vaikka ne hiukan jurppisivatkin. Varsinkin jos ne kokee aiheettomiksi. Täällä varsinkin, puskista heittelijät, "asiahan on tärkein" ajatusten tonavat voin ihan hyvin jättää hämmentämään soppaansa.( ei koske Kahvipirttiä, asiathan ovat reilassa) Siitäkin huolimatta, vaikka olettaisin tunnistavani vilkkaasti vaihtelevan moninikin. Ajan käytölleni on kyllä muutakin tehtävää, joten senkään puoleen en ole innostunut käymään hyödytöntä jankutusta hammasta purren. "Koulukiusaamisen" mallithan näyttää ihan pahimmillaan käytössä olevan.

      Rönsyilinköhän jo riittävästi. Aurinkokin vilahtelee, joten hyvää jatkoa!

    • Hintriika*

      Kävin pitkään, pitkään aikaan tuolla pääsivulla tutkimassa, josko SkillaN olisi muuttanut pirtin ja olisin taas jäänyt tänne yksikseni. Ei ollut uutta pirttiä ja satuin vilkaisemaan paria muuta ketjua. Huh sentään! Enpä viihtynyt siellä kovin pitkään. Olin kai jo unohtanut, minkälaista törkykirjoittelua siellä harrastetaan.

      Aina kun pirtti muuttaa, on pakko käväistä "pääkadulla" sen verran, että saan uuden kirjanmerkin suoraan kahvipirttiin. Muutoin en viitsi siellä haahuilla. Täällä ei tarvitse törkykirjoituksia lueskella. Eikä mieltänsä pahoittaa.

      Aurinko paistaa ja kaikin puolin sää näyttää aika kelvolliselta. Eilen sain vihdoin huushollini ykstyiskäyttöön. Mukavaahan se on, että vieraita joskus käy, mutta mukava sekin, että lähtevät. Ei sitä enää ole duracell-pupu...

      Ensi viikolla alkavat sitten ne harrastukset taas siivittää elämää. Ikään kuin järjestystä arkipäiviin. Niissäkin tauko on paikallaan, mutta kiva, kun taas syksyllä saa aloittaa uusin innoin.

      Koetanpa tässä orientoitua arkeen - sunnuntaista huolimatta.

    • Katleija

      En ole näillä nurkillakaan hirvikärpäsiin törmännyt. Nehän ovat inhottavia ja iskevät iholle kuin ammukset.
      Hirvetkin harvemmin tänne ovat eksyneet. Siksi kai ei niitä kärpäsiäkään. Pari kertaa muistan tässä vuosien mittaan niin käyneen.
      Otus onneton on täysin vauhkoontunut joutuessaan poliisiarmeijan takaa-ajamaksi.
      Yksi hirvi ui Aurajoessa ja toinen ravasi pitkin kaupunkia. Laitakaupungilla kiipesi jonkun matalan rakennuksen katolle ja sieltä hypätessään taittoi koipensa, jolloin poliisit sen armollisesti lopettivat.
      Minä eilenkin näissä lähimetsiköissä kompuroin kävelysauvan kanssa ja sain muovipussin täyteen sieniä. Nyt onkin karvalaukkuvuosi. Ne suolasin ja teenkin jo tänään sienisalaattia ruoan lisukkeeksi. Mukava kun on kaupat auki, jotta saan ranskankermaa siihen.

    • Pirtti uudessa uskossa, tulkaa täyttämään päiväkirjan sivuja nyt tyhjiltään olevaan pirttiin.

      Ehkä Hintriikakin osuu oikeaan;)

    • wiiwidear*

      Hei taas pirtille.

      Onkohan jotain kissan hännän vetoo tai mitä juttua on johnakin palstalla ollut, ku pirtin väki on hiukan tohkeissaan. Käyn vähän selaamassa, kun oon tervehdykseni kirjoittanut tänne tupahan.

      On se vaan pirullista, ku kaks kertaa oon vähän aijan sisällä astunut koiran pa......n, ku oon käyny noukkimassa oman piskin jätökset hoidetulta alueelta. Aina miulla on tyhjä muovipussi taskussa, varalta. Sen täytyy pitää mukana, kun on koiran taluttajan osassa, siinä ei auta kierrellä:
      juu, ei oo pussii, käyn kotoo hakemassa ja korjaan sitten jätökset/
      voi ku pussi jäi eteisen pöydälle/
      minun koira saa pas....mihin haluaa, eikä siihen tarvii puuttua/
      juu kyll mää tiedän, et pitää korjata, mut ku ei ny satu oleen kakkapussia mukana
      ....jne...hiivatti, ei sitä jälkeenpäin löydä kakkakasaa, se pitää siinä silmät tarkkana sihdata, mihin kohtaan sen koira vääntää..no ni tulipa pa... juttua.

      Kyl alkaa niin riepomaan, ku pesee lenkkarin pohjaa tai sandaalin pohjasta kaapii haisevaa kasaa. Hyi, ku ihmiset o välinpitämättömiä kaikissa yleisissä asioissa. Siivottomia kuin villi- ihmiset konsanaan.

      Piti jottain muutakin kertoo, mut meni vähän pitkäksi tää harmittelu. Jospa toisella kertaa iloisempaa asiaa kerrottavana.

      Hei hei

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      161
      2327
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      126
      1791
    3. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      97
      1687
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      99
      1505
    5. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      227
      1349
    6. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1342
    7. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      58
      1303
    8. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      212
      1257
    9. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      99
      1151
    10. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      252
      996
    Aihe