"Vähäriskinen, pienimuotoinen yksityishenkilöiden ja harrastekerhojen elintarvikealan toiminta vapautuu ilmoitusvelvollisuudesta, kun kyse ei ole elinkeinotoiminnasta. Alkutuotannon tuotteiden vähäisen luovutuksen kuluttajalle katsotaan jatkossa kuuluvan alkutuotannon toimintaan, eikä siitä tarvitse tehdä erillistä elintarvikehuoneistoilmoitusta."
http://www.finlex.fi/fi/uutiset/?id=209
Milloin on kyse vähäriskisestä ja pienimuotoisesta elintarvikealan toiminnasta?
Mitä ovat alkutuotannon tuotteet?
Eli yksityisyrittäjällä on edelleen velvoite tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus, mutta jollei toimikaan yrittäjänä vaan yksityishenkilönä, niin ilmoitus velvollisuutta ei ole? Missä raja menee? Onko se se alv-verollisuuden raja?
Uusi elintarvikelaki - elintarvikehuoneistoilmoitus
9
1822
Vastaukset
- Oma kioski
"Pienimmät toimijat, kuten yksityishenkilöiden tai harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu, on vapautettu ilmoitusvelvollisuudesta."
Kannattaako nyt siis pitää kioskia yksityishenkilönä eikä enää yksityisyrittäjänä?
Jos perheessä on vaikka 5 henkeä niin voiko periaatteessa jokainen erikseen pitää samaa kioskia itsenäisesti joten myyntiä saa olla aikas paljon?- 18+8
"Kun kyse ei ole elinkeinotoiminnasta"
Toki sitä kioskia voi pyörittää koko perheen voimin, mutta kaikilla pitää sitten olla elinkeino sen kioskin ulkopuolella. Voi käydä kunnon päälle kun ensin käy töissä päivällä ja sitten menee harrastamaan kioskia illalla. - Pienimuotoista
18+8 kirjoitti:
"Kun kyse ei ole elinkeinotoiminnasta"
Toki sitä kioskia voi pyörittää koko perheen voimin, mutta kaikilla pitää sitten olla elinkeino sen kioskin ulkopuolella. Voi käydä kunnon päälle kun ensin käy töissä päivällä ja sitten menee harrastamaan kioskia illalla.Mitä on elinkeinotoiminta?
Elinkeinotoiminnan käsitettä ei ole määritelty yksiselitteisesti laissa
Elinkeinotoiminta on toimeentulon hankkimista ja voiton tavoittelua!
Elinkeinotoiminnaksi luokiteltava toiminta tapahtuu siis ansiotarkoituksessa ja sisältää jonkinlaista yrittäjäriskiä.
Elinkeinotoiminnalle ominaista on myös sen jatkuvuus. Tilapäisyys eli se että myy jotain silloin tällöin jossain ei siis ole elinkeinotoimintaa?!
Elinkeinotoiminta on yleensä ilmoituksenvaraista, eli siitä pitää tehdä perusilmoitus patentti- ja rekisterihallituksen hallinnoimaan kaupparekisteriin.
Siksi pienimuotoinen elintarvikkeiden myynti (esim. kesäkioski, jätskinmyynti) ei ole elinkeinotoimintaa.
. - lkdnfvkln
Pienimuotoista kirjoitti:
Mitä on elinkeinotoiminta?
Elinkeinotoiminnan käsitettä ei ole määritelty yksiselitteisesti laissa
Elinkeinotoiminta on toimeentulon hankkimista ja voiton tavoittelua!
Elinkeinotoiminnaksi luokiteltava toiminta tapahtuu siis ansiotarkoituksessa ja sisältää jonkinlaista yrittäjäriskiä.
Elinkeinotoiminnalle ominaista on myös sen jatkuvuus. Tilapäisyys eli se että myy jotain silloin tällöin jossain ei siis ole elinkeinotoimintaa?!
Elinkeinotoiminta on yleensä ilmoituksenvaraista, eli siitä pitää tehdä perusilmoitus patentti- ja rekisterihallituksen hallinnoimaan kaupparekisteriin.
Siksi pienimuotoinen elintarvikkeiden myynti (esim. kesäkioski, jätskinmyynti) ei ole elinkeinotoimintaa.
.Eiköhän verottajalla ole tarkka määritelmä asialle. Olettaisin ainakin liikevaihdon olevan yksi mitattava tekijä. Joka tapauksessa se on varmaa, että mitään porsaanreikää ei ole jätetty, eli mittarit ovat taatusti niin alhaalla, että kannattava liiketoiminta on käytännössä aina elinkeinotoimintaa. Ja parin kuukauden toimintajakso ei muuten tosiaankaan ole sillä tavalla epäjatkuvaa kuin tässä haetaan. Auton myynti kerran tai kirpputorilla käynti joka tinen sunnuntai olisi varmaan tilapäistä, mutta kesäkahvilan pito on kyllä ihan oikeaa yritys- ja elinkeinotoimintaa.
- Tilapäinen myynti?
Edellliskesänä runsaasti mediahuomiota kerännyt leikkimökkikioski ”Marin kioski” saa nyt siis myydä jätskiä ilman mitään viranomaisjuttuja?
"Syksystä alkaen, kun uusi elintarvikelaki astuu voimaan, lupaa ei tarvitse hakea."
Tilapäinen elintarvikkeiden myynti ja tarjoilu
Yksityisten henkilöiden, yhdistysten ja harrastekerhojen järjestämästä tilapäisestä elintarvikkeiden myynnistä ja tarjoilusta ei tarvitse ilmoittaa kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle 1.9.2011 alkaen. Poikkeuksena ovat suuret yleisötilaisuudet, joissa valmistetaan ruokaa suurelle ihmisjoukolle.
Missään muualla ei sanota että yksityishenk. myynti pitäisi olla vain tilapäistä? - Ei y-tunnustakaan?
Kuinka helppoa on perustaa vain muutamaksi kuukaudeksi esim. kesäksi oma miniyritys?
"Nuoret voisivat perustaa kaupungin kesätyösetelin avulla omia kesäyrityksiä, jotka tarjoaisivat erilaisia palveluja lastenhoidosta nettisivujen tekoon. Näin nuorille karttuisi myös yhteistyöverkostoja ja kokemusta yrittäjyydestä."
Esim. jäätelön ja limun myyntiä rannalla. Saako vapaasti myydä ilman yritystäkään? - Oma kesätyöbussines
Saako tälläisen kuka tahansa perustaa ilman yritystäkin?
11-vuotias perusti jäätelökioskin.
Toiminta on nyt ammattimaisempaa.
Asiakkaita käy keskimäärin 30 päivässä.
Teemu pystyttää painavaa kylttiä tienvarteen.
Äidin kanssa tarkistettiin terveystarkastajalta, ettei Teemu tarvitse hygieniapassia.
http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/11-vuotias-perusti-jaatelokioskin-olen-bisnesmiehia/1342607
Eli voiko kuka tahansa muukin, jopa täysi-ikäinen perustaa vastaavanlaisen kesäyrityksen ilman kauheaa byrogratiaa? - chevy-girl
Itsekin pyöritellyt asiaa pienessä mielessäni. Tänä kesänä liikaa puuhaa remonttien merkeissä, mutta jospa sitten ensi kesänä toimeltuisi kokeilemaan kun kuitenkin kotosalla notkun kaikki päivät ja mökkiläisiäkin naapurusto pullollaan..
http://yle.fi/uutiset/lupia_ei_tarvita_nyt_kesakahvilaa_perustamaan/6087211 - 15v yrittäjä
15-vuotias ryhtyi yrittäjäksi - myy virvokkeita
- Liikeidea on syntynyt vuosien mietinnän tuloksena. Mietin, miten minä voisin ansaita tässä yhteiskunnassa rahaa, Aleksi kertoo.
Aleksi pisti tuulemaan. Hän hankki yrityksen perustamiseen tarvittavat luvat ja hygieniapassin.
- Olihan siinä aika paljon byrokratiaa. Yrityksen perustaminen ja y-tunnuksen hankkiminen oli vielä helppoa, mutta elintarvikeasioiden järjestäminen vaati enemmän paperisotaa kuin osasin odottaa, Kinnunen kertoo yrittäjänuransa alkutaipaleesta.
Kolmioleivät joudun valitettavasti vetämään myynnistä, sillä niiden vuoksi minun pitäisi hankkia 100 euron elintarvikelupa. Noin suuren summan käyttäminen ei ole järkevää pelkkien kolmioleipien takia, joten otan niiden tilalle myyntiin jotain vastaavaa, tähän asti väliaikaisluvalla leipiä myynyt Aleksi pohtii.
Eli siis luvat kuitenkin tarvitaan?!
Miksi yrittämisestä on tehty näin vaikeaa?
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013070517230982_uu.shtml
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 255214
Oulaisten vaalit ovat hyvä alku, mutta lisää toimenpiteitä tarvitaan.
Oulaisten vaalit ovat hyvä alku. Puolueväristä riippumatta hallituksen rikollisuutta torjuvat toimenpiteet tehoavat ja r34637- 1181471
Olen rakastunut sinuun mies edelleen
Meidän yhteys on jossain ihan muualla kuin netissä, muistetaan se. Kaunista päivää sinulle 😍1551416Sun ajatttelu tuo vaan julmuutta mut kukaan muu nainen ei voi korvaa sua
Mut sun ajattelu saa mut itsetuhoseks ja uhmaan lakiakin😭😭💀 Se väärinymmärryksen määrä on käsittämätöntä. Helpottais141250- 931104
Kyläyhdistyksen tuho, kiitos sääntöukon
Hyrynsalmen kyläyhdistyksen yleinen keskustelutilaisuus ja ylimääräinen kokous alkoi hyvin. Siellähän keskusteltiin oike211044viekää miehet naiset kunnon treffeille
Ja käyttäytykää hyvin. Niin tehdään vaikutus. Miehen kuuluu tarjota naiselle.168892En vittujakaan enää välitä sinusta nainen
Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.61873- 37809