Aurinkoista viikkoa Albufeiran Cerro Mar Gardenissa

Atlannin rannalla

Hotelli Cerro Mar Garden sijaitsi huipulla, josta niin nuoret kuin vanhemmatkin kipitti sata porrasta alas päästäkseen old towniin (viehättävä ja eloisa paikka,
alkaen aukiolta) ja nousta könysi myös helteessä ylös samat portaat. Sydänpotilaiden kannattaa ottaa joku toinen hotelli ! Se nousu tuntuu kyllä helteellä.
Itse hotelli on siisti huoneistoineen, joissa erityistä kiitosta saavat astianpesukone sekä pyykinpesukone, jotka lapsiperheissä on käytössä koko ajan. Sensijaan mikroaaltouuni puuttui, mutta tavallinen uuni löytyi.
SPA:n puoli on vähän käytössä ja hankalaa. Saunat piti käydä varaamassa erikseen respasta eikä saunomiseen tottuneet suomalaiset aina saaneet riittävän kuumina näitä istuntopaikkojaan,mutta kyllä se kylmä kalja sitten maistuikin porealtaalla ! Mineraalialtaassa taas piti olla suihkumyssy, mutta
vaatimus näytti vaihtelevan, oliko kyseessä sitten venäläisseurue tai brittiporukka. Kielitaidon puutetta ? Rohkeuden puutetta olla puuttumatta ?
Sensijaan parin viattoman rouvan roskapusseista tekaistuihin päähineisiin puututtiin ja respa seisoi portaiden yläpäässä myymässä suihkumyssyjään
puoliväkisin.
Keilarata oli hajonnut eikä sen korjaamisessa kiirettä pidettykään, koska hotellin tietoihin ei ollut päivitetty koko keilaradan rikkoontumista !
(Lähin Algarven shopping centerissä 5 e /peli/hlö),
Aamiaiset kannattaa ottaa, tuoreet hedelmät ja vastapaistetut leivät antavat
lomapäivälle potkua ! Erityisesti makea kaakao (koneesta)oli lasten mieleen.
Hotellin ravintolan hinnat oli aivan kilpailukykyiset ympäristön ravintoloihin nähden. Suosittelen lähistön Liddleä, josta saa Suomea edullisemmin niin
pesuaineet kuin muutkin käyttötarvikkeet. Lasten kanssa pitää kuitenkin olla
välipaloja ja makeita herkkuja hotellillakin.
Sensijaan lienen sitten tottunut isompiin allasalueisiin, koska pidin uima-
allasaluetta pienenä altaineen. "Sisarhotellin" altaille ei ollut asiaa, vaikka tällaistakin puhetta jossain on ollut ! Tämän varmistimme matkatoimistolta.

Retket taas on Portugalin rikkaus. Zoomarinea suosittelen koko perheen
retkeksi, myös autistinen lapsi kokee siellä elämyksiä eläinten kautta !
Sensijaan delfiiniuinti oli, harmi kyllä, 160 e/1,5 tuntia.
Jeeppisafari oli huikea kokemus. Algarven pikkukylät avautuivat turistille,
välillä ajettiin joessa, välillä möyrittiin vuoristossa ryömintävaihteilla. Ja jokai-
sen kasvin kohdalla opas pomppasi autosta ja esitteli vuolaasti.
Lissaboniin, Portugalin pääkaupunkiin ihastuu ja rakastuu ! Se tarjosi todella
jokaiselle jotakin.
Sevillassa, Espanjassa käveltiin Plaza Espanan vanhassa juutalaiskaupunginosassa. Koska Sevillaa ei ympäröi meri, meren vilvoittava
vaikutuskin puuttui. Silloin 43 c tosiaan tuntuu, hikeää pukkaa ja vettä kuluu !
Sevillan ja Lissabonin retket on suomenkielisellä oppaalla, joten korvien ohitse ei pääse livahtamaan tärkeitä tietoja. Toisaalta jeeppisafari oli kansainvälinen retki ja retken hauskuuden juuri tekeekin kieli, johon on lisättävä ilmeet ja eleet tullakseen ymmärretyksi ! Joten hauskaa on!
Uudeksi retkeksi suosittelen Animal Rescueta, joka ainakin pohjoisempana
tunnetaan Wild Animal Rescuena ja syventää entisestään luonnon ja eläinten arvostusta ja ainutlaatuisuutta.

Matkamuistoina maalautin taulun (160 e), pilakuvia sai jo muutamalla kympillä. Mikä lahjaidea:kuvia vaan mukaan !
Siirtolaisilta ostin taivaalla lennätettäviä vilkkuvia hyrriä a 2 e ja perheen kotona
odottaville lemmikeille lattialla viipeltävän lelukoiran muutamalla eurolla.
Ostospaikkana käytimme Chinese Shoppeja (Old town,esim.The Bar Street), vaikka luonnollisestikaan oppaat ei suosittele näitä ensimmäiseksi vaan paikallisia liikkeitä. Täältä kuitenkin ostimme sandaaleja a 5 e, kenkiä a 17 e,
laukkuja a 15 e.

Ruokakulttuuri ei tosiaankaan tunne pizzoja, joissa törmäsimme aina (!)epäonnistuneisiin tekeleisiin. Mutta nuoret ottivat hodariannoksiaan (a 5 e)
ja muuten nautiskelimme kalaa esim. grillatut sardiinit oli maukkaita !
Ja jälkkäriksi hemaisevat jätskiannokset a 5 e. Suosittelen kokeilemaan aivan suussa sulavan ihania sitruunoita, joiden sisään on koverrettu jäätelöä ja laitettu pakkaseen maustumaan.
Turska sensijaan on paikallisille jo juhlakala sen hyötykalastamisen ja vähyyden takia. Vaikka turska Suomessa on yleinen kala, Portugalissa sitä valmistetaan lähinnä pyhäisin kuten meillä lohta. Joten emme syöneet turskaa, muutakin kalaa oli runsaasti tarjolla !
Kun kysyimme ,mitä tuontityöläiset ravintoloissa pitävät portugalilaisista, he
eivät pitäneet !Sikäli puhutti, koska suomalaisia ja portugalilaisia sanotaan
samankaltaisiksi ! Hm...

Eurokuntoisuutta tottakai pohdittiin ja paikallisia haastateltiin. He ovat periaat-
teessa monenkin tuotteen tuottajia ja korkin tuottajina 60%:sia maailmassa,
että yhä vielä pohdin, miten tähän tilanteeseen on tultu ?Heillä meni kuulema
ihan hyvin ennen EU:ta. Niin meni Suomellakin.

18

202

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • On ilo, että matkailija jaksaa kirjoittaa näinkin pitkän informatiivisen tarinan kokemuksistaan, joista muille on todennäköisesti hyötyä.

      Juttu turskasta minua jonkin verran ihmetyttää. En tiedä onko tarina peräisin oppailta vai mikä lienee lähde, On todennköisesti kysymys bacalhausta eli suolatusta kuivatusta turskasta, jota tuodaan Norjasta ja Pohjois-Amerikasta. Bacalhau on osa portuglalilaista identiteettiä. Sen hinta on luokkaa 7-15 e/kg laadusta riippuen. Bacalhauta syödään ympäri vuotta. Minun on vaikea uskoa, että se olisi pelkästään ssunnuntaikala, sillä bacalhaun reseptejä on 1001. Sen erilaisia puolivalmisteita on myytävänä pakastettuna.

      Minulla ei ole tietoa, että Portugalissa olisi tarjolla tuoretta turskaa. Laji on vähenemässä myös pohjoisen Atlantin kalavesissä eikä tuoreena suinkaan edullinen Suomessakaan.

      Mitä etnisten ryhmien integrointiin yhteiskuntaan tulee, Portugali saa lajissa todennäköisesti Euroopan parhaimmat pisteet. Meillä ei tunneta sellaisia ristiriitoja kuin Suomessa. Se, että ravintoloissa on kausitytöntekijötiä muualta, johtuu siitä, että potugalilaiset eivät halua näitä hommia tehdä. Minulla on se kuva, että suomalaiset nuoret eivät ole kovin kovin kiinnostuneita raskaista, huonosti palkatuista hommista Suomessa.

      Jos Portugalin osuus korkin tuotannosta on vähentynyt, tuskin johtuu EU:sta. Todennäköisesti maan kilpailukyky on heikentynyt. Sitä paitsi uusissa viiininuttoajamaissa on tekokorkkien käyttö yleistynyt. Kaiken kaikkiaann Portugali on hyötynyt EU:sta merkittävästi.

      • globaali ilmiö

        Ei portugalilaisetkaan nuoret halua tehdä ns.paskahommia vaan päästä vanhempiaan helpommalla. Sen takia monet käsityöammatitkin tekee hidasta kuolemaa. Niillä nyt ei vaan tienaa nopeasti ja helposti.


      • ne liksat
        globaali ilmiö kirjoitti:

        Ei portugalilaisetkaan nuoret halua tehdä ns.paskahommia vaan päästä vanhempiaan helpommalla. Sen takia monet käsityöammatitkin tekee hidasta kuolemaa. Niillä nyt ei vaan tienaa nopeasti ja helposti.

        Portugalissa minimipalkka on n.500 e/kk ja akateemisillakin vain 1000 e/kk,
        mutta hinnat on silti hyvin lähellä Suomen hintoja. Toisaalta monilla portugalilaisilla nuorilla on hinku tehdä se 1,5 vuotta töitä, kun sitä seuraa
        80 %:a ansiosidonnaista työttömyysrahaa peräti kaksi vuotta !
        Ja sellainenkin jännä seikka, että äitiysrahan voi jakaa sen pakollisen 46 pv:n jälkeen vaikka isovanhemmille, jos nämä hoitaa vauvaa. Asutaanhan Portugalissakin vielä monen sukupolven talouksissa, minkä ymmärtää, jos ajattelee palkkatasoa.


      • Jack of all Trades

        Tuoretta turskaa oli Pingossa tänään ja (varsin usein) Mercadonassa Espanjan puolella. Ei maksa sen enempää kuin muukaan kala. En kyllä ostanut vaan ostin muuta kalaa - Mero.


      • Jack of all Trades kirjoitti:

        Tuoretta turskaa oli Pingossa tänään ja (varsin usein) Mercadonassa Espanjan puolella. Ei maksa sen enempää kuin muukaan kala. En kyllä ostanut vaan ostin muuta kalaa - Mero.

        Lienee tuontikalaa. Azorien vesistä pyydetään turskan sukulaista, abroteaa (Phycis phycis). Turskaa meille ei tuoda. Kävimme kesäkuussa Portimãossa, mutta visiittimme oli niin lyhyt, että emme ehtineet enempää Continenteen kuin Pingo Doceenkaa.


      • Jack of all Trades
        masseur kirjoitti:

        Lienee tuontikalaa. Azorien vesistä pyydetään turskan sukulaista, abroteaa (Phycis phycis). Turskaa meille ei tuoda. Kävimme kesäkuussa Portimãossa, mutta visiittimme oli niin lyhyt, että emme ehtineet enempää Continenteen kuin Pingo Doceenkaa.

        Tuontikalaa tietty -Norjasta.


    • Keskimääräinen hintataso Portugalissa on noin neljänneksen edullisempi kuin Suomessa. Työttömyyskorvauksella eläminen ei Portugalissa ole herkkua. Sitä saa tänä päivänä noin puolet työttömistä. Loput saavat vähäistä toimeentulotukea, kaikki eivät sitäkään. Troikan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan työttömyysavustuksen ehdot heikentyvät.

      Minun on vaikea kuvitella, että merkittävä osa nuorista pyrkisi mitenkään keinottelemaan työttömyysavustuksella. Että kovin moni heistä asuisi monen sukupolven talouksissa, ei pidä paikkaansa. Sosiaalituet ovat määrältään ja maksuajaltaan kovin vaatimattomia Suomeen verrattuna.

      Työttömyys Algarvessa on ollut korkeampi kuin maassa keskimäärin. Matkailualalla vierastyövoimaa on siellä ollut pitkään.

      • oppaan kertomaa

        Onhan siinä logiikkaa ja Suomellakin on oppimisen paikka, että jos moni sukupolvi asuu yhdessä tai vaikkapa kaveriporukka tms, kuluja jaetaan ja toimeen tullaan.
        Kannattaisi myös miettiä, pitäisikö vierastyövoimasta vähitellen luopua tai ainakin vähentää, jos oma porukka notkuu kotona. Ei vain Portugalin vaan monen muunkin maan.


    • Yksi kehittyneen maan tunnusmerkeistä näyttää olevan tänä päivänä se, että likaiset, muuten ikävät ja raskaat työt pyritään teettämään ulkoa tuotavalla huonompiosaisella vierastyövoimalla. Monelle minun sukupolveni lapsista opetettiin tekemään työtä valikoimatta. Yhteiskunnalta haettiin apua vain äärimmäisessä hädässä - silloinkin häveten eikä kunnan virastoista paljon herunut. Euroopassa on 60-luvulta lähtien luotu hyvinvointiyhteiskunta, jonka jäsenet odottavat yhteiskunnan tukea joka käänteessä.

      Kuka poimii Suomessa mansikat? Portugalin hedelmä- ja vihannestarhoille on tuotettu työvoimaa Thaimaasta.

      Vielä kerran: ei ole kobin tavallista, että Portugalissa enää tänä päivänä monta sukupolvea asuisi saman katon alla.

      • miten pärjäävät ?

        Kysymys herää, miten nuoret pärjäävät omillaan ,jos liksakaan ei kummoinen ole vai meneekö nuoret jo varhain yhteen ? Paljon esim.vuokra yksiöstä on ?
        Saako asuntoja helposti ?


    • Perusteellisen vastauksen antaminen kysymykseen veisi aikaa, sillä lukujen osalta se vaatisi tutkimustyötä.

      Nuoret, jotka eivät lähde opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, asuvat kotona pitempään kuin vastaavan ikäiset suomalaiset nuoret. Heidän itsenäistymisen tarpeensä ei ole yhtä voimakas kuin suomalaisten. Kun yllä kirjoitin, että "ei ole kovin tavallista, että Portugalissa enää tänä päivänä monta sukupolvea asuisi saman katon alla", tarkoitin, että kolme sukupolvea asuisi yhdessä. Tällaisiakin talouksia löytyy. Niiden kohdalla on usein kysymys yhteiskunnan apua tarvitsevista perheistä.

      Avioliiton solmimisen keskimääräinen ikä on noussut, samoin lasten hankkiminen on siirtynyt ja syntyvyys on laskenut varsin alhaiselle tasolle, niin että ilman maahanmuuttoa Portugalin väkiluku vähenisi.

      Vuokraa on tarkasteltava suhteessa tulotasoon. Tulotaso ja vuokrat vaihtelevat maan eri osissa. Huoneistojen koot ovat keskimäärin suurempia kuin Suomessa. Mitään asuntopulaa Portugalissa ei ole. Päinvastoin, maassa on runsaasti tyhjiä asuntoja, mutta tyhjät asunnot eivät luonnollisestikaan ole kaikki markkinoilla.

      Keskiverto portugalilaisen nuoren budjetti on pienempi kuin vastaavan ikäisen suomalaisen. Siihen ei esim. voi kuulua yhtä paljon matkustamista. Yhteiskunta tule vastaan samalla tavalla kuin Suomessa. Useimmat vanhemmat auttavat kykyjensä mukaan.

      • puhuttaa

        Tällaisen maanhan on täytynyt olla ihan riittävän itsenäinen ja toimeentuleva ennen EU:ta. Kuten varmaan Kreikankin. Mistä yhtäkkiä hirveät velat ?


      • no niin
        puhuttaa kirjoitti:

        Tällaisen maanhan on täytynyt olla ihan riittävän itsenäinen ja toimeentuleva ennen EU:ta. Kuten varmaan Kreikankin. Mistä yhtäkkiä hirveät velat ?

        Portugali ei ole sinänsä mikään köyhä maa. En mitenkään voi sanoa, että Portugali olisi köyhä maa, mutta omaisuus on vain muutamien käsissä. Ulkomaille pankkeihin sijoitetut rahat, ja sitä on rikkailla paljon, eivät kohenna maan taloutta.

        Keskiväestö puuttuu nyt kuin jo 90-luvulta alkaen. Työvoimaa tulee ihan vaikka mistä maasta. Afrikkalaisia pidetään rehellisinä, brasilialaisia ei pidetä rehellisinä, sitten romaniasta tulee huiputtajia. Ulkomaiset liigat varastelevat ja saavat turistin tuntemaan olonsa uhatuksi.


      • no niin kirjoitti:

        Portugali ei ole sinänsä mikään köyhä maa. En mitenkään voi sanoa, että Portugali olisi köyhä maa, mutta omaisuus on vain muutamien käsissä. Ulkomaille pankkeihin sijoitetut rahat, ja sitä on rikkailla paljon, eivät kohenna maan taloutta.

        Keskiväestö puuttuu nyt kuin jo 90-luvulta alkaen. Työvoimaa tulee ihan vaikka mistä maasta. Afrikkalaisia pidetään rehellisinä, brasilialaisia ei pidetä rehellisinä, sitten romaniasta tulee huiputtajia. Ulkomaiset liigat varastelevat ja saavat turistin tuntemaan olonsa uhatuksi.

        Jokainen maa lienee oman historiansa vanki. Kun Portugali 101 vuotta sitten muuttui monarkiasta taasvallaksi, noin 80 prosenttia maan väestöstä oli lukutaidotonta. Suomessa tilanne lienee ollut päinvastainen. Oma äitini, joka oli syntynyt vuonna 1910, oli saanut koulusivistystä neljä vuotta kansakoulussa. Hän luki joka päivä sanomalehteä ja muita lehtiä elämänsä loppuun saakka niin kauan kuin kykeni.

        Tänäkin päivänä vähemmistäö portugalilaisista lukee lehteä päivittäin mistään tuutista. Maassa on älymystö, joka on hyvin selvillä oman maan ja maailman tapahtumista. Tämä älymystö lukee lehtien llisäksi kirjoja, joita maassa julkaistaa 5-10 per päivä.

        Maan ongelma ei todennäköisesti ole pelkästään tai kenties ei ollenkaan siinä, että maasta virtaisi rahaa ulos tai että jotkut olisivat erittäin rikkaita, mikä tosin pitää paikkansa. Tulojen jakautuminen Portugalissa lienee EU:n epätasaisinta. Ongelmana on pitkään ollut taloudellisen kasvun vähäisyys. Tällä hetkellä tilanne on erittäin vaikea sen vuoksi, että lainahanat ovat kiinni. Pankeilla ei ole rahaa, kun sitä on lainattu valtiolle ja kun ulkomailta vapailta markkinoilta ei huonon luokituksen vuoksi lainaa saa, Euroopan keskuspankkia lukuunottamatta.

        Ongelma on myös asenteissa. Ammattiyhdistysliike ja vasemmisto pitävät kynsin hampain kiinni työpaikan vahvasta irtisanomisuojasta, mikä ei edistä uusien työpaikkojen luomista. Työnantajapuoli taas käyttäyttyy usein täysin vastuuttomasti työntekijöitä kohtaan, kun yritys joutuu vaikeuksiin. Hankalan työttömyyskorvausta koskevan lainsäädännön vuoksi työntekijä on usein pitkään puilla paljailla, kun työsuhde muodollisesti jatkuu, vaikka palkkaa ei olis maksettu kuukausiin.

        EU:n, keskuspankin ja valuuttarahaston lääke talouden tasapainottamiseen on pelkkää säästöä ja leikkauksia, sillä julkisen talouden vaje on kolmen vuoden aikana (2011-2013) painettava alle kolmen prosentin. Tämä merkitsee suuria leikkauksia mm. terveydehoidon ja sosiaaltoimen lohkoilla. Julkinen sektori joutuu vähentämään työntekijöitä samalla kun yksityissektori on kykenemätön luomaan uusia työpaikkoja. Seurauksena on lisääntyvä työttömyys, joka jo nyt on 13 prosentin luokkaa. Taloudellisen toiminnan vähetessä verotulot pienevät, vaikka prosentit ja progressiot kasvaisivatkin.

        Pitää täysin paikkansa, että Portugali ei ole köyhä maa. Maan vienti on runsaat kolmekymmentä prosenttia kansantuotteesta ja kasvanut viime vuosina. Maassa on perinteisten alojen lisäksi huipputeollisuutta. Vientiteollisuuden lisäksi on tarpeen edistää kotimaista tuotantoa etenkin elintarvikkeiden kohdalla, sillä niitä tuodaan aian liian paljon ulkomailta, vaikka maassa pystyttäisiin tuottamaan melkein mitä vain.

        Tilastojen mukaan Portugalin väestöstä noin 500 000 on ulkomaalaisia. Portugalilaiset ovat suvaitsevaisia eikä maassa esiinny merkittäviä avoimia etnisten ryhmien välisiä ristiriitoja. Portugalilaisten kontaktit maailman eri rotujen kanssa alkoivat runsaat viisi sataa vuotta sittten. Maa on EU:ssa Ruotsin jälkeen toisella sijalla maahanmuuttajien onnistuneessa integroinnissa yhteiskuntaan.


    • Kyseessä on yksinkertaisesti ylivelkaantuminen pitkällä aikavälillä. Se varallisuus, mitä maan oma talous ei ole pystynyt luomaan, on lainattu. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Portugalin talous kasvoi keskimäärin vain vajaa prosentin vuosivauhtia.

      EU ylivelkaantumiseen tulee mukaan siksi, että Portugali on euromaa ja että EU-maat ovat sitoutuneet rajoittamaan julkisen sektorin vajeen kolmeen prosenttiin.

      Maailmassa on vuosien saatossa ollut runsaasti maita, jotka ovat velkaanuneet pahoin ilman EU:ta, kuten Argentiina kymmenisen vuotta sitten ja Meksiko aikaisemmin. Moni yksityishenkilö on velkaanunut aivan samalla tavalla kuin yksittäinen valtio.

      Portugalissa rahat ovat pitkälti menneet tuottamattomaan infrastruktuuriin, jonka ylläpito vaatii rahaa.

    • no niin

      Yksi syy Portugalin huonoon tilanteeseen on se, että kansalaiset eivät usko omaan voimaansa. Jo EU:hun liittymisen aikana portugalilaiset uskoivat tilanteen muuttuvan radikaalisti. Tämä usko muihin ja asioihin itse tarttumattomuus on kansan pahe.

      Luottamus omaan voimaan on tärkeintä. Pieni mutta rikas maa on joutunut ahdinkoon kun yhä odotetaan Angela Merkelin ratkaisevan ongelmat. Se ei ollenkaan pidä paikkaansa, sillä Saksa tekee vain sen, mikä sitä itseään hyödyntää.

      Pienet maatilat on lakkautettu EU:n myötä, ja se on harmillista. Tilat tuottivat niin uskomattoman hyviä tuotteita, joiden laadulla Portugali olisi ensimmäisellä sijalla maailman markkinoilla.

      Lissabonin keskusta muuttuu vähä vähältä laitamien suurten maretkeskusten takia. Pienet, aikaisemmin hyvin menestyneet liikkeet joutuvat lakkauttamaan asiakkaiden siirtyessä autoistettuihin marketteihin.

      Julkiset toimivat yli sataprosenttisesti, ja se on erittäin hyvä asia. Mistä sitten elintarvikkeet ja muut kulutustarvikkeet vanhan kaupunginosan asukkaille?
      Ihania yksityisiä elintarvikeliikkeitä tuskin enää näkee keskustassa.

      Onneksi Portugalissa liikkeet ovat myös sunnuntaisin auki myöhöön iltaan saakka.

      • havaitsin saman

        Portugalilaiset ei jotenkin uskoneet että pärjäisivät omillaan ilman eu:takin.
        Ihan niinkuin siihenkin asti.


    • Portugalin talous ajautui kuluneen vuoden keväällä sellaiseen ahdinkoon, josta sen oli mahdotonta nousta omin voimin. Niinpä maa joutui pyytämään apua EU:lta, Euroopan keskuspankilta ja maailman valuuttarahastolta. Tämän troikan lääke maan valtiontalouden tervehdyttämiseen on sellainen, että se saattaa tappaa potilaan. Se leikkaa valtion palveluita, alentaa palkkoja ja eläkkeitä valtionsektorilla ja korottaa sekä välillisiä että välittömiä eroja. Seurauksena on työttömyyden kasvu, ostovoiman lasku ja kulutuskysynnän pienentyminen. Maan talouden ennustetaan kutistuvan ensi vuonna 2,8 prosenttia ja työmmyyden nousevan yli 13 prosenttiin. Tämä kaikki siksi, että kolmen vuoden aikana (2011-2012) vaje on painettava vajaasta 10 prosentista alle 3 prosentin.

      Käännekohtia Portugalin modernissa historiassa ovat olleet neillikkavallankumous v. 1974 ja maan liittyminen EU:hun vuonna 1986. Nämä ovat madollistaneet Portugalin nopean kehittymisen siitä jälkeenjääneisyydestä, joka oli tulosta 48 vuotta kestäneestä diktatuurista. Maan taloutta rasitti diktatuurin viime vuosina Afrikassa 13 vuotta käyty siirtomaasota.

      Portugali on ollut itsenäinen valtio vuodesta 1143. Maa on historiansa aikana läpikäynyt monia kriisejä, myös vakavia taloudellisia.

      EU:n mukana tuomat rahavirrat saivat todennäköisesti aikaan illusion materiaalisesta hyvinvoinnista. Maan infrastruktuuri kohentui nopeasti, etenkin tieverkosto kasvoi. Niinpä maassa on nyt esim. eniten tiekilometrejä/asukas Euroopan Unionissa. Rahaa kului myös lukuisiin mittaviin kulttuuriprojekteihin. Monet näistä infrastuktuurin parannuksista ja kulttuurimonumenteista eivät tuota mitään tai tuotto on vähäinen, mutta vaativat ylläpitoa ja aiheuttavat siten merkittäviä kustannuksia taloudelle, jolla ei ole niihin varaa.

      Poliitikolta unohtui kysyä, onko meillä varaa kaikkeen tähän. Vallassa olevat puolueet paransivat maata kilvan äänien kalastelun toivossa.

      Vv. 2001-2010 maan talous kasvoi alle prosentin vuosivauhtia. Se varallisuus jota maan oma talous ei kyennyt luomaan, lainattiin. Pankit antoivat lainaa, niin kauan kuin maan luottoluokitus oli hyväksyttävä. Kun talouden alamäki alkoi runsaat vuosi sitten, korot nousivat pilviin ja niiden mukana valtion lainojen korkokustannukset kävivät sietämättömiksi. Vuoden 2011 hutikuussa silloinen valtionvarainminisiteri joutui toteamaan, että kassassa oli rahaa valtion sitoumusten hoitoon vain toukokuun loppuun saakka. Tässä vaiheessa Portugalin oli pakko kääntyä edellä mainitun torokan puoleen avustuslainan saamiseksi. Sosialistihallitus oli jo sitä ennen pannut toimeen erilaisia leikkauksia maan talouden tasapainottamiseksi.

      Ilahduttavaa on, että Portugalin vienti on kaiken tämän kriisin aikana vetänyt hyvin ja kasvanut. Viime syyskuun vientiä ja tuonati koskeva tilasto oli historiallinen, sillä siinä vienti oli tuontia suurempi - laman myötä tuonti on pienentynyt. Portugalin bruttokansatuotteesta noin 34 senttiä jokaisesta eurosta tulee viennistä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      107
      2117
    2. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      118
      1630
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1520
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1347
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1256
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      489
      1167
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1165
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      963
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      932
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      886
    Aihe