Kysymyksiä ensihevosesta ja muusta

unelmanaomahepo

Mitä rotua suosittelet ensihevoseksi ja miksi?

Kuinka usein hevonen pitää kengittää ja paljonko maksaa?

Mitkä ovat hevosen perustarvikkeet mitkä on pakko olla? Hintoja?

Riittääkö suitset ja satula ratsastukseen? Hintoja?

Hevosen perusravinto ja kuinka usein ruokitaan ja millasia määriä?

Miten hevosen karsina/pilttuu siivotaan? Kuinka usein?

Kuinka monta tuntia hevosella saisi ratsastaa kevyesti päivässä?

Tarkeneeko hevonen talvella? Tarvitseeko aina huovan yöksi?

Miten hevonen pestään vai pestäänkö ollenkaan?

Mitä tehdään kun hevonen on hikinen? Annetaanko olla?

Miten suitset ja satula pestään?

Saako porkkanaa tai omenaa antaa? Kuinka paljon per päivä?

Kiitokset kaikille jotka viitsii vastata! «3

35

4086

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tässäjotain

      ite tässä mun mielipiteet, vertaan myös siihen, millainen oli minun ensihevonen,jonka koin parhaaksi mahdolliseksi.

      Mitä rotua suosittelet ensihevoseksi ja miksi? -oikeastaan kaikki. silti suosittelen ehkä näitä suokkeja,eestinhevosia yms. rotuja, mutta silti esimerkiksi puoliveri voi olla ihan yhtä hyvä vaihtoehto. kannattaa kertoa myyjälle,että olet osatamassa ensihevosta ja sopisikohan se sinun taidoillesi. voit myös pyytää hevosta "2viikon koeajalle"

      Kuinka usein hevonen pitää kengittää ja paljonko maksaa? -noin 6-8 viikon välein, riippuu vähän. maksaa ehkänoin 100euroa,riippuu tietenkin kengittjästä. jotkut eivät pidä kenkiä lainkaan esimerkiksi kesäisin.

      Mitkä ovat hevosen perustarvikkeet mitkä on pakko olla? Hintoja? - satula (mikä yleensä tulee teitenkin hevosen mukana, maksaa noin 600-2000euroa)suitset,riimu,harjoja,satulahuopia,toppa ja sadeloimet,fleeceloimi,suojat/pintelit,kuljetussuojia,mahdolliset muut varustukset.

      Riittääkö suitset ja satula ratsastukseen? Hintoja? - kyllä, mutta satulan alle tietenkin satulahuop. niinkuin jo maintsin, 600-2000 euroa on sellanen yleishinta satulalle.suitset ovat siinä 30-100euron paikkeilla, ja yleensä kuolaimet pitää osstaa erikseen. ne ehkö 20euroa?

      Hevosen perusravinto ja kuinka usein ruokitaan ja millasia määriä? - noin kolme kertaa päivässä. aamulla esimerkiksi kaura heinät, päivällä heinät ja illalla kaura heinät. tämän lisäksi yleensä hevoset saa porkkanoita yms

      Miten hevosen karsina/pilttuu siivotaan? Kuinka usein? - kerran päivässä riittää.

      Kuinka monta tuntia hevosella saisi ratsastaa kevyesti päivässä? - periaatteesssa vaikka 3h, jos jaksamisesta on kiinni. yleensä rtsastajat ratsastaa hevosellaan noin tunnin,

      Tarkeneeko hevonen talvella? Tarvitseeko aina huovan yöksi? - jos talli on peruslämmin, ei tarvitse. paitsi jos on hionnut esimerkiksi ratsastuksessa.

      Miten hevonen pestään vai pestäänkö ollenkaan? - kesäisin riittää pesu. silloin käy hevosten shamppoo tai ihan ihmisten linna-shampoo. talleissa yleensä pesupaikat tai sitten puutarhaletkulla vain ja sienellä levittää shampoota.pitää huuhdella HYVIN!

      Mitä tehdään kun hevonen on hikinen? Annetaanko olla? - pistetään fleece-viltti TAI fleece-loimi päälle. kuumina kesinä ei tarvitse mitään.

      Miten suitset ja satula pestään? - nahanhoito aineella. löytyyy niin agrimarketeista kuin hööksin nettikaupoista jne jne ! sienellä levitetään ainetta, ja sitte pyyhkeellä poistetaan kun vähän aikaa vaikuttanut. mutta jos satula on synteettinen (eli ei nahkainen) niin tätä ei tietenkään tehdä. vain nahkaisille tuotteille.

      Saako porkkanaa tai omenaa antaa? Kuinka paljon per päivä? - saa antaa joka päivä. ainakin minä annan. muutama riittää.

      SITTEN VIELÄ:

      vaikutat aika tietämättömältä. oletko ratsastanut kauvankin? luulenpa että on parempi että hankit jonkun kanssa vaikka puoliksi hevosen joka on kokenut ratsataja,tai sitten vaikka vuokrailet toisten hevosia. tai sitten viet sellasiselle tallille jossa on täyshoito,niin itse ei tarvitse paljoa tehdä :) onnea silti hevosen ostolle!

    • bouou

      Mitä rotua suosittelet ensihevoseksi ja miksi?
      - Vättämättä suomenhevonen, tai shetlanninponi ei sovellu ensihevosiksi, sillä ne ovat yleisesti tunnettuja itsepäisyydestään. Tiedän, että erikoisyksilöitä on paljon molemmissa roduissa. Voisin suositella ehkä jotain puoliveristä/risteytysponia, niitä on jalostettu miellyttämishaluisiksi, mutta en voi yleistää.

      Kuinka usein hevonen pitää kengittää ja paljonko maksaa?
      - sanotaan 6-8 viikon välein, mutta eri hevoset kuluttavat/irrottavat kenkiä eritavalla. Joillakin samat kengät on hyvät paljon kauemminkin, toiset pitää kengittää useammin.

      Mitkä ovat hevosen perustarvikkeet mitkä on pakko olla? Hintoja?
      - Harjat ja hoitotarvikkeet n 10€, muutama fleeceloimi/filtti 50€, suitset 30€, satula 600€ ylöspäin, satulatarvikkeet 50€, riimu ja -naru 10€, sadeloimi 70€, suojat 50€. Riippuu hevosesta, mitä herkkänahkaisempi sitä enemmän loimia ja muita varusteita, noilla varmaan pärjää jonkun ponin kanssa.

      Riittääkö suitset ja satula ratsastukseen? Hintoja?
      - Kyllä riittää. Perussuitset 30-50€, satula 600€ ylöspäin. Laadukkaammat varusteet maksaakin enemmän. Jos hevonen tarvitsee suojia jalkaan niin ne lisäksi.

      Hevosen perusravinto ja kuinka usein ruokitaan ja millasia määriä?
      - Heinä. Heinää hevosen koosta riippuen (yleensä n. 8-10kg), vähintään 3 kertaa päivässä. Lisäksi hevonen tarvitsee kivennäis- ja hivenaineita ja tarvittaessa kauraa/täysrehua, mikäli hevosta liikutetaan. Kannattaa harkita myös vitamiinikuureja silloin tällöin.

      Miten hevosen karsina/pilttuu siivotaan? Kuinka usein?
      - Hevosen karsina tai pilttuu siivotaan vähintään kerran päivässä, mieluiten silloin kun hevosia ei ole sisällä tallissa. Talikolla kerätään karsinasta paskat ja tummat märät kohdat kottikärryyn. Tyhjennetään lantalaan ja tarvittaessa lisätään kuiviketta (esim puru, tai turve)

      Kuinka monta tuntia hevosella saisi ratsastaa kevyesti päivässä?
      - Pidän sopivana noin tunti. Joskus parikin tuntia menee jos mennään kevyesti maastossa. Pitää muistaa välillä pitää lepopäiviä.

      Tarkeneeko hevonen talvella? Tarvitseeko aina huovan yöksi?
      - Jos hevosella on tuuhea talvikarva niin pärjää kyllä hienosti ilman. Jos on hionnut/märkä niin täytyy muistaa kuivattaa hevonen ensin, ja suosittelen laittamaan yöksi kuivan loimen vaikka olisikin jo kuiva.

      Miten hevonen pestään vai pestäänkö ollenkaan?
      - Hevosta ei tarvitse pestä jos se ei ole kilpailukäytössä ja liikkuu paljon itsensä hikeen. Hevonen pestään vain haalealla/lämpimällä vedellä kuten mikä tahansa eläin eli yksinkertaisesti vain suihkutetaan hevosen päälle huolellisesti. Koskaan ei saa suihkuttaa suoraan hevosen korviin.

      Mitä tehdään kun hevonen on hikinen? Annetaanko olla?
      - Syksyllä/talvella/keväällä jos hevonen on erittäin hikinen, se pestään lämpimällä vedellä, loimitetaan (esim fleeceloimi) ja jätetään karsinaan. Hevoselle ei saa juottaa hikitreenin jälkeen kylmää vettä, vaan pitää tarjota aina lämmintä vettä. Voi tarjota myös rankan treenin jälkeen melassivettä ja hoidetaan jalat asiallisesti. Voi heittää vähän heinääkin karsinaan. Hikistä hevosta ei saa laittaa talvella ulos ennen kuin se on täysin kuiva. Kesällä hikisen hevosen voi pestä ja laittaa ulos kuivumaan jos on aurinkoinen sää. Jos hevonen on vain vähän hikinen sille voi laittaa vain fleecen ja jättää sisään.

      Miten suitset ja satula pestään?
      - Pyyhitään liat kostealla (ei märällä!!) rievulla pois. Sitten sen voi rasvata/öljyllä ohuesti puhtaalla rievulla. Satula putsataan tarvittaessa, noin kerran kuukaudessa.

      Saako porkkanaa tai omenaa antaa? Kuinka paljon per päivä?
      - Molempia saa antaa. Porkkana on minusta parempi, sillä siinä on hyviä vitamiineja ja muita aineita. Lisäksi se on hyvää jne. Omenoita EI saa antaa enempää kuin muutama päivässä, sillä tuloksena voi olla ähky!!

      -----
      Tosiaan, kannattaa vielä harkita omaa hevosta, sillä nuo ovat ihan perusjuttuja jotka todellakin on osattava vaikka unissaan ennen omaa hevosta. :) Poimit vaan kaikki tiedot mitä saat mieleesi ja ennen kun huomatkaan niin oletkin jo oikea hevostietäjä. Ja valmis hevoseen (:

      • Sä oot väärässä bouo

        Sä oot tos rotu hommas ihan väärässä! Et oo tainnu kuula et suomenhevonen on nöyrä, ja sit just suositellaa ensi hevoseks. Suomenhevonen ei oo todellakaan itseppäinen vaa NÖYRÄ!


      • tfgyu

        Sä oot iha väärässä! Suomenhevonen on just hyvä ensi hevoseksi!! Sä oot tainnu vaa työskennellä sellasen suomenhevosen kanssa joka ei vaa oo käyttätyny hyvin. Aina ku mä oon hoitanu suomen hevosii nii ne on iha sika kilttejä!!! ja oon käyny monessa eri tallissa hoitaa niit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1


      • Ismojaseppso

        Olen kuule tajuttoman montaa suokkia hoitanut hoitohevosen nimin niiden nöyryyden, lojaaliuden sekä kiltteyden ja ihanan ulkonäön takia. Varmaan sun kohdalla ollut joku huonosti kohdeltu orinpenikka.


    • jokujokujokuhg

      Voiko oman hevosen hankkia ennen kuin aloittaa ratsastustunnit?
      Oon monta kertaa ratsastanut hevosella ja pysyn selässä ja mua on opastettu niin osaan perusjutut ihan ok.
      Oon hoitanu hevosia myös ja siinä oon hyvä. Tallihommiakin tullu tehtyy paljon.

      Mut tosiaan alotan alkeiskurssin tai jonkun vast ens kesänä ehkä..

      voinko siis ostaa itselleni hepan tai ponin ennenku alotan tunneilla käymisen?

      • mie vaa

        mielestäni et voisi ostaa vielä omaa heppaa sillä täytyy osata ratsastaa kunnolla ja käsitellä hyvin hevosta ennenkuin hankkii oman. ja vaikka olet tehnyt tallihommia paljon, oletko ajtellut että ne täytyy tehdä joka päivä?? ja se ei riitä että pysyy selässä vaan hevosta pitää ohjata ja saada siihen tietynlainen yhteys. ja jos sinulla on oma heppa en usko että ehtisit käymään enää alkeiskurssilla eli mielestäni sinun pitäisi ensin käydä tunneilla:)


    • hmmm.....

      Et mun mielest jos oot vast alkeiskurssil menos... Ja kyl siin tarvii tietää vähä enemmä ku tallihommat ja ratsastus.

    • marri_91

      Mitä rotua suosittelet ensihevoseksi ja miksi?
      - Riippuu aika paljon siitä, minkä kokoinen olet. Jos olet vielä ponimitoissa, jokin iso poni voisi olla sinulle sopiva, tai sitten esimerkiksi suomenhevonen tai puoliverinen. Rodulla ei mielestäni juurikaan ole väliä, kunhan kokeilemalla löydät sinulle sopivan yksilön. Ensihevoseksi en kuitenkaan suosittele entistä ravuria, ellet ole jo kokenut ratsastaja ja ymmärrä hieman ravimaailmaa pystyäksesi toimimaan hevosen kanssa oikealla lailla.

      Kuinka usein hevonen pitää kengittää ja paljonko maksaa?
      - Suositus on 6-8vko välein, hinnat vaihtelevat melko paljon alueittain alkaen 50 eurosta ja päättyen noin 150 euroon.

      Mitkä ovat hevosen perustarvikkeet mitkä on pakko olla? Hintoja?
      - Satula (300-2000e), suitset (20-200e), riimu ja naru (n. 20e) sisäloimi, sadeloimi, toppaloimi (kaikki alkaen muutamasta kympistä), suojat jos tarvitsee, harjoja, perusrasvaa... Näillä pääsee liikenteeseen.

      Riittääkö suitset ja satula ratsastukseen? Hintoja?
      - Riittää mikäli hevonen ei hivuta eli lyö jalkojaan yhteen. Tällöin tarvitaan suojat jalkojen suojaamiseksi.

      Hevosen perusravinto ja kuinka usein ruokitaan ja millasia määriä?
      - Heinä (perushevonen noin 10kg/pvä), kaura (hevosesta riippuen, 0,5-5l/pvä) tai mahdollisesti jokin täysrehu, kivennäinen (0,5-1dl/pvä), ADE-vitamiini vuodenvaihteen jälkeen laidunkauteen asti. Heinää 3-4krt/pvä, väkirehut 1-3krt/pvä.

      Miten hevosen karsina/pilttuu siivotaan? Kuinka usein?
      - Karsinasta siivotaan lannat ja märät kuivikkeet pois yleensä kerran päivässä ja tuodaan puhdasta kuiviketta tilalle.

      Kuinka monta tuntia hevosella saisi ratsastaa kevyesti päivässä?
      - Terve hevonen kestää kyllä useammankin tunnin päivässä, mutta välillä on syytä pitää kevyempiä päiviä ja lepopäiviä.

      Tarkeneeko hevonen talvella? Tarvitseeko aina huovan yöksi?
      - Hikinen hevonen on syytä loimittaa kuivatusloimella, mutta jos hevosella on kunnon talvikarva kyllä se tallissa tarkenee kuivana ilman loimeakin.

      Miten hevonen pestään vai pestäänkö ollenkaan?
      - Hevonen pestään siihen tarkoitetulla shampoolla, esim. muutaman kerran vuodessa. Itse suosittelen pesua kesällä kun on lämmintä, mutta jos tallissa on pesukarsina ja lämmitys, voi hevosen pestä talvellakin kunhan loimittaa kunnolla esim. kahdella kuivatusloimella. Pesu tapahtuu siten, että ensin kastelet hevosen, sen jälkeen peset sienellä ja shampoolla (shampoo veteen laimennettuna) ja lopuksi huuhtelet huolellisesti shampoon pois. Kuivaus hikiviilalla ja loimitus. Pään voi pyyhkiä sienellä ja hännän pesua varten tehdä uuden pesuveden. Jos pesulla tarkoitit hevosen huuhtelua hikitreenin jälkeen, siihen riittää pelkkä lämmin vesi, jolla suihkutat hikiset kohdat tai vaihtoehtoisesti pyyhit ne sienellä. Muista loimittaa!

      Mitä tehdään kun hevonen on hikinen? Annetaanko olla?
      - Kesällä suosittelen hikisten kohtien pesua sienellä tai letkulla suihkuttamalla, tämä myös viilentää kun käytät hieman viileämpää vettä kuin normaalisti (jos on esim. kovat helteet). Talvella riittää loimitus. Ulos hevosta ei pidä viedä talviaikaan ennen kuin se on täysin kuiva, yleensä parin tunnin kuivatusaika riittää.

      Miten suitset ja satula pestään?
      - Nahkasaippuaa ja sientä käyttäen. Kastele sieni, hiero siihen saippuaa ja pyyhi varusteet. Sen jälkeen pyyhi pyyhkeellä varusteen pintaan jäänyt vaahto. Jos haluat, voit sivellä nahkarasvaa varusteisiin, antaa imeytyä ja pyyhkiä ylimääräisen rasvan pois. Rasvaa ei kannata käyttää satulan istuinosaan! Synteettisille varusteille on omat puhdistusaineet, mutta pelkkä vedellä pyyhkiminenkin voi riittää.

      Saako porkkanaa tai omenaa antaa? Kuinka paljon per päivä?
      - Saa, omenoita muutama per päivä, porkkanaa voi syöttää vaikka useammankin litran.

    • Mörköli^^

      Ensi hevoseksi en rodusta osaa sanoa,osta kuitenkin sellainen joka on helppo käsitellä,lasta kengittää ym.Muista että hevosen täytyy olla juuri sinulle sopivankokoinen!Älä siis edes harkitse ostaa liian pientä,eikä myöskään liiansuurta hevosta.Yleensä kengitys on melko hevoskohtaista.Toisilla kengät kuluvat paljon,toisilla tasaisesti,joillakin ei juuri ollenkaan.Kaviot kuitenkin on hyvä vuoluttaa n.8 -viikonvälein.Kannattaa jutella asiasta hyvän kengittäjän kanssa,hän kyllä tietää!Kengityksen hinta voi vaihdella paljonkin esim.20e-100e.Hevoselle pakollisia varusteita ovat ensiaputarvikket,riimunnaru ja riimu,harjat,juoksutusliina,rehut,kuivikkkeet,suolakivi,valjasrasva sekä saippua,linimenttikin olisi hyvä,loimia hevosen tarpeiden mukaisesti,hikiviila,ruokintakaukalo,kuljetussuojat..Tästä on hiukan vaikea sanoa kun en tiedä mihin käyttötarkoitukseen hevosesi on tulossa.Ratsuille pakollisia on ainakin kaksi satulahuopaa (toinen siis varalle kun toinen on likainen)satula,suitset,mahd.suojat / pintelit sekä talliin paljon tarvikkeita tallityöskentelyyn ja tavaroiden säilytykseen.Satulateline,suitsiteline,talikko,kottikärryt,ämpäreitä,ruokinta-astioita,rehukauha,karsinaan vesiämpäri sekä ruokakaukalo,lapio,luuta.. Itse ostin paljon tarvikkeita ja noin tuhat euroa meni törkyyn, tosin aina ei kannata ostaa halvinta!Muista että jos heppasi tulee omaan talliin pitää sinun laiduntarvikketkin ostaa mahdolliset rakennustarvikeet tallintekoon.Noin 200 0 saa siihen kulumaan helposti.Suitset saa jopa 25 eurolla satuloita voi ostaa käytettynä ja uusina(myös suitsia)jolloin yleensä se 150-200 euroa ainakin,uutena voi olla monta tonniakin.Vaihtelee melko paljon.Tämäkin riippuu hevosesta voi tarvita esim.häntäremmin tai martingaalinkin,mutta älä niitä etukäteenosta!Älä myöskään satulaa,ettei ole vääränkokoinen.Hevosta on ruokittava yksilönä.Sen ruoan tarve vaihtelee iän ,sukupuolen,käyttötarkoituksen ja olosuhteiden mukaan.Hyvälaatuinen heinä,suolakivi karsinassa,hevoselle sopiva kivennäinen,ja jokin vitamiinilisä riittää monelle hevoselle jotka eivät ole kilpakäytössä.Kysy tark.tietoja tulevan hevosen entiseltä omistajalta.Älä koskaan muuta hevosen ruokavaliota äkillisesti,ja anna ainakin 3 kertaa ruoat päivässä.Hevosen karsina/pilttuu siivotaan ainakin kerran päivässä ,jolloin poistetaan pissit ja kakat ja käydään se tarkasti läpi.Tilalle tuodaan puhdasta kuiviketta.Hevosen liikutus riippuu sen fyysisestä kunnosta.Itse en kyllä ainakaan enempää kuin kaksi kertaa päivässä ratsastaisi,yksi kerta riittää varmaan hyvin.Hevosen loimitus vaihtelee siitä minkärotuinen se on,sekä siitä missä se asuu.Kylmässä ja vetoisessa paikassa hevonen luultavasti tarvitsee loimen.Kyllä hevonen tarkeneee kylmässäkin talvellakin:) Muista ettet loimita hevostasi liikaa,etttei sille tule hiki,älä myöskään liian vähän.Kysy neuvoa kokeneemmalta hevosihmiseltä.Hevosen voi pestä ennen kilpailuja,tai hikisen treenin jälkeen.Hevosta ei saa pestä kuin lämpimillä ilmoilla tai sitten pitää olla lämmin talli.Hikisen hevosen voi harjata piikkisualla,pyyhkiä märällä pesusienellä.Ja loimittaa tarvittaessa.Riippuen ilmasta,ja muista olosuhteista.Suitset ja sutula pestään ja rasvataan silloin kun ne ovat likaisia.Nahka pitää olla pehmeää,joten varusteita pitää huolehtia!Haurastuneet varusteet voivat aiheuttaa vaaaratilanteita.Porkkanaa ja omenaa voi antaa,mutta pari riittää.Parempi palkitseminen hevoselle on vaikka silitys ja harjaus.Ei niitä joka päivä kannata antaa,herkkupaloiksi joskus.Toivottavasti auttoi:D

    • laalalalalalaaaa

      ja paskat hevosen satula maksa 500-2000e! ehkä ne uudet mitä ostaa jostain hööksistä, mutta kyllä se hevonen halvemmallakin satulalla pärjää? esim. pari vuotta käytetty satula, pari kuluma jälkee sinne tänne ja maksaa 200e ->.
      Itse olen löytänyt monia satuloita keltaisestapörssistä kun ihmiset myy satuloitansa, niin tosi halvalla :-) sieltä kannattaa katsoa!

      • _katherine_

        laatusatula maksaa ja hööksin satulat ei todellakaan ole laatua.

        Keinonahkainen satula voi hyvin olla vain pari sataa samoin jotkut halpisnahkasatulat (jotka ei kestä...). Oikea, kunnon nahkasatula kuitenkin maksaa väh. 300-400€ vaikka oliis vanha ja käytetty.


        Satulaa ei todellakaan osteta hinnan perusteella.
        on ehdottoman tärkeää että satula sopii hevoselle.
        Toisille hevosille sopii se halpissatulakin, mutta joillekin taas voi joutua etsimään sopivaa satulaa kauan ja silloin on pakko ottaa se satula joka sopii, hinnasta riippumatta.


        Jos käytetyn satulan ostaa, on helpointa tilata tallille satula-auto. Yksityiseltä netistä on aika riskialtista ostaa satulaa, koska satulaa ei välttämättä ksokaan tule perille ja vaikka tulisikin, postikulut on kalliit ja aina on riski että satula vaurioituu. Lisäksi satulan vaihto voi olla hankalaa, jos myyjä päättääkin kadota.


    • Mitä rotua suosittelet ensihevoseksi ja miksi?
      Ehkä suomenhevonen. Sovivan korkuinen joka ihmiselle, ja yleensä ottaen lempein ja rauhallisin luonne.

      Kuinka usein hevonen pitää kengittää ja paljonko maksaa?
      6-8 vk . Riippuu kengittäjästä aika paljon. Oman hevosen kengittäjä ottaa 50€ koko hevosesta. Toiset taas ottaa 50€/jalka...

      Mitkä ovat hevosen perustarvikkeet mitkä on pakko olla? Hintoja?
      Riippuu mihin käyttöön hevosen ostat.. Mutta pääasiassa pakko on olla:
      Riimu: 10-20€
      KARSINA JA PIHATTO/LAIDUN
      Loimi melkeempä joka säähän: 20-150€/ loimi
      Ratsastukseen: satula (1000€), suitset (20-100€) satulahuopa (10-20€)
      Ajokäyttöön: Valjaat (1000€) valjaspehmuste (20€) Kärryt (5000€)
      Eipä nyt tule muuta mieleen O_o

      Riittääkö suitset ja satula ratsastukseen? Hintoja?
      satulahuopa(20€), Riippuu hevosesta, ehkä suojat? (20€)
      Muista että satulaan tarvitset myös erikseen jalustimet ja satulavyön ;)
      vyö: 10€, jalustimet jalustinhihnat: 30€

      Hevosen perusravinto ja kuinka usein ruokitaan ja millasia määriä?
      Kuivaheinä, kaura, kivennäinen. Kerron nyt oman hevosen määrät ja ajat:
      Aamu: 2½ dl kauraa, heinää tulee 3 kg
      Ilta: 2½dl kauraa, 2dl kivennäistä, heinää 2kg
      Päivällä annan vaan heinää noin. 2kg.

      Miten hevosen karsina/pilttuu siivotaan? Kuinka usein?
      Siivoan joka päivä. Pissit ja kakat poijes talikolla :) Toki sen voisi siivota harvemminkin, mutta silloin on kovempi homma, kun monen päivän jätökset.

      Kuinka monta tuntia hevosella saisi ratsastaa kevyesti päivässä?
      kevyesti=käynti, ravi?

    • Sanii <33

      Nää on vaan mun mielipiteet!!

      Mitä rotua suosittelet ensihevoseksi ja miksi? - Kaikki rodut käy, kunhan pärjäät hevoselle ja sen on sinulle sopiva

      Kuinka usein hevonen pitää kengittää ja paljonko maksaa? - 4-6viikon välein, hintataso on varmaan jotain 40-80€

      Mitkä ovat hevosen perustarvikkeet mitkä on pakko olla? Hintoja? - Satula, loimet, suitset, harjat, suojat, kuolaimet, ohjat, riimun, riimunnarut, satulahuovat, siin nyt ainakin perusjuttuu =)

      Riittääkö suitset ja satula ratsastukseen? Hintoja? Yleensä, lisäksi satulahuopa ja ehkä jopa suojat, martingaali, sivuohjat, häntäremmit ym.

      Hevosen perusravinto ja kuinka usein ruokitaan ja millasia määriä? - Jos heppa seisoo tallissa, niin 5 kertaa päivässä pieniä määriä. Jos hevonen on pihatossa, niin n. 3 kertaa päivässä. Illalla sitten vielä vähän enemmän ;) Yleensä heinää, kauraa, kivennäistä ym.

      Miten hevosen karsina/pilttuu siivotaan? Kuinka usein? - 1-2 kertaa päivässä. Märät kohdat pois sekä paskat. Talikolla on helppo putsata.

      Kuinka monta tuntia hevosella saisi ratsastaa kevyesti päivässä? - 2-3tuntia, riippuu mitä tehdään. Ratsastuskouluissa hevoset menee ainakin helposti 3 tuntia.

      Tarkeneeko hevonen talvella? Tarvitseeko aina huovan yöksi? - Riippuu hevosesta, loimi kannattaa laittaa vaan jos on pakko

      Miten hevonen pestään vai pestäänkö ollenkaan? - Jos se on likainen. Kastellaan, ei korvia eikä päätä. Saippuaa.. Huuhdellaan HYVIN! Häntä pestään ämpärissä.

      Mitä tehdään kun hevonen on hikinen? Annetaanko olla? - Yleensä loimitetaan.

      Miten suitset ja satula pestään? - Satulasaippualla ja sienellä.

      Saako porkkanaa tai omenaa antaa? Kuinka paljon per päivä? - 1-2 porkkanaa/omenaa per päivä. Korkeintaan, ei ees välttämättä tartte ;)

      HUOM! Nää oli vaan mun mielipiteet :)

    • heppatietäjä :)

      suomenhevoset ei sovi ensihevoseksi, ellei ole kokenut mutta vuoden / puolen vuoden kokemuksella en suosittelisi ensiponiksi / hepaksi suokkia tai shetlanninponia. Suokit ei sen takia sovi ekaksi koska ovat jääräpäisiä. Minä itse otin ensihepoiksi, vuonohevosen ja risteytysponin, ja ne on ollut todella ihanteellisia ensiheppoja. :)

    • Semmonen homma

      Semmonen homma niihin loimiin ,että jos sattuu olemaan niin ,että hevonen/poni on allerginen hyönteistenpuremille ,niin ötökkä-loimi olis ihan jees

    • Hettah-

      Mitä rotua suosittelet ensihevoseksi ja miksi? Kilttiä risteytysponia, connemaraa tai suomenhevosta.

      Kuinka usein hevonen pitää kengittää ja paljonko maksaa? 6-8 vko 50e-150e

      Mitkä ovat hevosen perustarvikkeet mitkä on pakko olla? Hintoja? Harjoja, riimu, riimunnaru, suitset, kuolaimet, satula, satulavyö, jalustimet, satulahuopa, pari loimea, suojat ja jos tarvitsee jotain muuta

      Riittääkö suitset ja satula ratsastukseen? Hintoja? Satulahuopa lisäksi ja jos tarvitsee jotain muuta, suojia ym.

      Hevosen perusravinto ja kuinka usein ruokitaan ja millasia määriä? Heinä, kaura ja muut tarpeelliset mömmöt.

      Miten hevosen karsina/pilttuu siivotaan? Kuinka usein? Lantakikkareet ja märät kohdat pois, kerran päivässä.

      Kuinka monta tuntia hevosella saisi ratsastaa kevyesti päivässä? Kevyesti muutaman tunnin, riippuu hevosesta

      Tarkeneeko hevonen talvella? Tarvitseeko aina huovan yöksi? Onhan sittä karva, riippuu onko tallissa vai ulkona.

      Miten hevonen pestään vai pestäänkö ollenkaan? Vedellä ja hevosshampoolla.

      Mitä tehdään kun hevonen on hikinen? Annetaanko olla? Kesällä pestään ja kylmempinä vuoden aikoina kuivausloimen avulla.

      Miten suitset ja satula pestään? Siihen tarkoitetuilla saippuoilla ja vedellä.

      Saako porkkanaa tai omenaa antaa? Kuinka paljon per päivä? Saa antaa, muutama.

    • ....

      ei millää pahalla mut mun mielipide on et jos et ees osaa karsinaa siivota nii älä ees hakitse omaa hevosta...

    • ...?

      kuinka usein olet käynyt talleilla ja ratsastus tunneilla vai oletko ollenkaan?? kun et tiedä edes perusasioita hevosen hoidosta...

    • Veera

      Mitä rotua suosittelet ensihevoseksi ja miksi?
      Rodulla ei ole mitään väliä, tätä kyllä kysytään usein. Sen sijaan hevosen on oltava oikean tasoinen, jos et ole ratsastanut kauaa niin kannattaa hankkia tasainen, kiltti ja varma hevonen. Jos taas olet ratsastanut ja hoitanut kauemminkin niin voit harkita vaikeampaa hevosta. Hevosen on myös oltava ratsastajalleen oikean kokoinen.

      Kuinka usein hevonen pitää kengittää ja paljonko maksaa?
      6-8 viikon välein, riippuen hevosesta. Hinta riippuu paljon kengittäjästä.

      Mitkä ovat hevosen perustarvikkeet mitkä on pakko olla? Hintoja?
      Satula, suitset, muutama eripaksuinen loimi, harjoja, riimu ja riimunnaru, satulahuopa. Hinnat vaihtelevat ostopaikan, laadun ja muun takia.

      Riittääkö suitset ja satula ratsastukseen? Hintoja?
      Kyllä ja Ei. Hevoselle joka toimii ilman apuohjia, eikä tarvitse häntäremmiä yms. sekä ei saa helposti hiertymiä riittää, mutta herkempi nahkaiselle hevoselle täytyy hankkia satulahuopa/jonkinlainen pehmuste satulan alle.


      Hevosen perusravinto ja kuinka usein ruokitaan ja millasia määriä?
      Heinä, tietysti hevosesta riippuen annetaan kivennäisiä, kauraa jne. Joissakin talleissa heinää on kokoajan hevosen saatavilla, helposti lihovalle/jo lihavalle hevoselle en tätä suosittelisi. Määrät ja kerrat riippuvat tallin tavoista ja hevosesta.

      Miten hevosen karsina/pilttuu siivotaan? Kuinka usein?
      Kerran päivässä riittää.

      Kuinka monta tuntia hevosella saisi ratsastaa kevyesti päivässä?
      Riippuu paljolti hevosen kunnosta.

      Tarkeneeko hevonen talvella? Tarvitseeko aina huovan yöksi?
      Riippuu hevosen asumuksesta ja hevosesta. Kesällä ei.

      Miten hevonen pestään vai pestäänkö ollenkaan?
      Sienellä ja/tai letkulla.

      Mitä tehdään kun hevonen on hikinen? Annetaanko olla?
      Kesällä voi pestä tai antaa olla. Taövella fleecee viltti/loimi selkään

      Miten suitset ja satula pestään?
      Satulasaippualla ja sienellä.

      Saako porkkanaa tai omenaa antaa? Kuinka paljon per päivä?
      Saa antaa ja tämäkin riippuu hevosesta. Kädestä ei kannata antaa usein sillä polle voi oppia näykkimään.

    • Annaaa

      Mitä rotua suosittelet ensihevoseksi ja miksi? - Itselläni ei ole ollut omaa hevosta, mutta kokemuksellani hevosista voisin ehdottaa suomenhevosta, lv'tä, eestinhevosta, pv'tä tai oikeastaan mitä vain, toki ponitkin käyvät jos koko riittää. (tässä kannattaa ottaa huomioon, minkä kokoisen hevosen ostaa. Ponin maksimi säkäkorkeus on 147 cm. Kasvatko ponillesi liian isoksi ja pitääkö sinun ostaa heti hevonen?)
      Kuinka usein hevonen pitää kengittää ja paljonko maksaa? - Hevonen kengitetään 4-8 viikon välein, (hevosesta riippuen) maksu vaihtelee kengittäjän mukaan. Hinta pyörii sadan euron paikkeilla.
      Mitkä ovat hevosen perustarvikkeet mitkä on pakko olla? Hintoja? - Ratsastukseen hevosella pitäisi olla satula ( 200-2000e), suitset, harjat, satulahuovat, mahd. pintelit, suojat, loimet, (fleeceloimet, talliloimet, sadeloimet, toppaloimet..) ämpärit, karsinat, aitaukset, rehut & heinät, kaviokoukut, loimivyöt, riimut, riimunarut, ohjat, kuolaimet, juoksutusliinat, heijastimet tms. perusjutut. Hinnat vaihtelevat ostopaikan ja laadun mukaan.
      Riittääkö suitset ja satula ratsastukseen? Hintoja?
      - Ei riitä hevoselle ei riitä suitset ja satula. Vähintään hevosella pitää olla myös satulahuopa, sekä joillakin hevosilla martingaalit, suojat, pintelit, vahvemmat kuolaimet ja häntäremmi (myös ehkä joitakin muita)
      Hevosen perusravinto ja kuinka usein ruokitaan ja millasia määriä? - Hevonen on luonnossa tottunut syömään lähes koko ajan, pieniä määriä kerrallaan. Siksi on suositeltavaa ruokkia hevosta 3-5 kertaa päivässä. Perusravinto on heinä, kaura, ja ehkä melassi sun muu mömmörö.
      Miten hevosen karsina/pilttuu siivotaan? Kuinka usein? - Talikolla ja kottikärryillä kerran päivässä. Hevosen karsinassa voi käyttää esim. turvetta, purua tai heinää alustana.
      Kuinka monta tuntia hevosella saisi ratsastaa kevyesti päivässä? - Jotkin hevoset ovat tottuneet jokapäiväiseen liikutukseen. Riippuu siis toki hevosesta. Jos minulla olisi hevonen, liikuttaisin sen kunnolla 5x viikossa, mahdolliset kävelyt ja juoksutukset maastossa.
      Tarkeneeko hevonen talvella? Tarvitseeko aina huovan yöksi? - Hevoselle voi jättää talviyöksi loimen päälle, jos se on hikinen tai jos se asuu pihatossa. Hevonen jolla on paksu karva pärjää kyllä karsinassa, ja ehkä myös jopa pihatossa yön ilman loimea. Loimi pitää silti olla, jos hevonen on esim. liikutuksen jälkeen hikinen.
      Miten hevonen pestään vai pestäänkö ollenkaan? - Hevosta voi pestä, jos se on likainen, tosin shamppoita ei suositella käytettäviksi kovin usein. Kesällä hevosen oloa voi piristää märällä sienellä.
      Mitä tehdään kun hevonen on hikinen? Annetaanko olla? - Kesällä hevoselle ei tarvitse tehdä oikein mitään, jos se on hikinen. Niinkuin äsken jo mainitsin, jos hevosen oloa voi raikastaa märällä sienellä, jos se on hikinen ja on kuuma. Talvella hevoselle pitää laittaa fleeceloimi päälle ja karsinaan. Jos hevonen on vielä menossa ulos tai pihattoon ja tarvitsee muutenkin loimia, laita fleeceloimen päälle muut ulkoloimet, mutta jos hevonen ei talvipakkasella ulkona muuten käytä loimea, anna hevosen kuivua fleeceloimen kera hetken sisällä, odota että se on kuiva, riisu se ja vie omaan tarhaansa.
      Miten suitset ja satula pestään? - Suitsien kuolaimet pestään yksinkertaisesti liikutuksen jälkeen, mahdollisesti nahkaosia kastelematta. Suitsien ja satulan nahkaosiin on myös erinlaisia hoitomöhniä, joilla niitä voi myös puhdistaa. Suojat voi kurakelin jälkeen pestä ja laittaa kuivumaan.
      Saako porkkanaa tai omenaa antaa? Kuinka paljon per päivä? - Porkkanaa ja omenaa saa kyllä antaa, mutta ei hirvittäviä määriä. Itse annan aamuisin ja iltaisin liikutuksen jälkeen, ennen karsinaan tai tarhaan viemistä palkkioksi omenan tai porkkanan palan. Varsinkaan omenaa ei kannata antaa kokonaisena, vaan jopa neljäsosina, sillä hevonen voi tukehtua nielaistuaan omenan kokonaisena.

    • Suosittelisin ensihevoseksi Issikkaa, koska issikat ovat rauhallisia ja kärsivällisiä hevosia, mutta issikat tarvitsevat ainakin yhden heppa kaverin. Hevoset pitää kengittää 6-8 viikon välein. Kengitys maksaa noin 100 euroo kerta, riippuu tietty paikkakunnasta, mutta yleensä saa halvemmallakin. No hepalla tarttee tietty olla karsina ruuat ym. tarpeelliset talliin. Sit jos ratsastaa niin satulat, suitset, suojat.... Ja tietty hoitovehkeet eli harjat, sienet, pyyhkeet ja kaviokoukut ja kuljetukseen suojat ja joku loimi. Loimia tarvii myös esim. talliloimi, sadeloimi, toppaloimi, hikiloimi ja ratsastusloimi. En oo ihan varma hinnoista, mutta netistä saa aika halvalla kylläkin. Ratsastukseen käy satula, suitset ja jos menee esim. maastoon ja esteitä tai hevonen hivuttaa niin sitten pitäis olla suojat jalas. Suitset maksaa kolmestakymmenestä eurosta sataan euroon ja kuolaimet maksaa viidestätoista eurosta neljäänkymmeneen euroon. Satulat maksaa kolmestasadasta eurosta kolmeentuhanteen euroon. Ruokinnasta en oikeen tiiä, mutta kannattaa heppa ruokkia 4-6 kertaa päiväs. Heppojen perusravintoo on heinä ja kaura ja tietty sit karsinassa pitää olla suolakivi. Karsina pitää siivota sitten kun sinne sitä lantaa kertyy, mut ei ihan koko ajan. Kaks kertaakin riittää. Ratsastaa saa 1-3 tuntia päivässä. Tallissa pitäis olla aina 10, mutta oon kuullu, että kyllä ainakin suomenhepat pärjää miinus asteillakin, mutta jos heppa klipataan niin sitten pitäis olla loimi päällä ainakin jos mennee miinuksen puolelle. Heppaa voi pestä ainkin kun se on hikinen, mutta ei talvella kantsi ettei heppa vilustu. Jos heppa on hikinen niin sitä voi huuhella viileellä vedellä, tai hieroo kosteella sienellä/pyyhkeellä. Suitset ja satulat pestään satulasaippualla ja vedellä silleen ettei käytetä hirveesti vettä eikä saippuaa ja pyhkästään vaan ne. Suitset voi pestä melkeen joka päivä ja satulan melkeen joka viikko. Porkkanaa ja omenaa saa antaa, mutta kohtuudella ettei heppa liho. Kohtuudella tarkottaa sitä, ettei anna paria enempää päivässä (eikä kannata antaa ees joka päivä).

    • Vastauksiiiii

      Mitä rotua suosittelet ensihevoseksi ja miksi?
      - Tähän en voi vastata oikein, riippuu koostasi yms.

      Kuinka usein hevonen pitää kengittää ja paljonko maksaa?
      - Oma hevoseni kengitetään 8 viikon välein, maksaa 80e kerta

      Mitkä ovat hevosen perustarvikkeet mitkä on pakko olla? Hintoja?
      - Satula, suitset, loimia, mahd. suojat, riimu, riimunaru yms.

      Riittääkö suitset ja satula ratsastukseen? Hintoja?
      - Riittää, jollei tarvitse suojia ( harjat) Satula 300e-2000e ja suitset 80e-100e
      Hevosen perusravinto ja kuinka usein ruokitaan ja millasia määriä?
      - Riippuu hevosen koosta ja liikutuksesta.
      Miten hevosen karsina/pilttuu siivotaan? Kuinka usein?
      - Otetaan kakat ja pissat pois, laitetaan tarvittaessa uutta tilalle. Kerran päivässä.

      Kuinka monta tuntia hevosella saisi ratsastaa kevyesti päivässä?
      - 2-3

      Tarkeneeko hevonen talvella? Tarvitseeko aina huovan yöksi?
      - Riippuu rodusta, jotkut tarvitsevat toppaloimen, jotkut eivät ollenkaan.
      Ei tarvitse huopaa yöksi kovinkaan monet.

      Miten hevonen pestään vai pestäänkö ollenkaan?
      - 1-2 krt vuodessa kokohevonen, sen lisäksi aina tarvittaessa esim. hikisiäpaikkoja.

      Mitä tehdään kun hevonen on hikinen? Annetaanko olla?
      - Kuivatusloimi päälle

      Miten suitset ja satula pestään?
      - Siihen tarkoitetulla saippualla

      Saako porkkanaa tai omenaa antaa? Kuinka paljon per päivä?
      - Saa antaa, mutta ei kannata joka päivä.


      Opettele vielä muutama vuosi, ennenkuin hankit oman hevosen. :)

    • ÄLÄ OTA HEVOSTA

      Mitä rotua suosittelet ensihevoseksi ja miksi? mikä vain mutta shettis ei ole parasa mahollinen

      Kuinka usein hevonen pitää kengittää ja paljonko maksaa? se riippuu vähän kaikesta

      Mitkä ovat hevosen perustarvikkeet mitkä on pakko olla? Hintoja?suitset satulat harjat loimet suojat päitset riimun narut

      Riittääkö suitset ja satula ratsastukseen? Hintoja? suojat ehkä martingaali tai piuhat

      Hevosen perusravinto ja kuinka usein ruokitaan ja millasia määriä? omani syö kolmekertaa päivässä aamulla heinät kaurat päivällä heinät illalla heinät käurat melassi ja leipää kuppoon

      Miten hevosen karsina/pilttuu siivotaan? Kuinka usein?kerran päivässä mutta jos viet sen tallille niin henkilö kunta siivooaa sen ainakin täällä

      Kuinka monta tuntia hevosella saisi ratsastaa kevyesti päivässä?vaikka 3 mutta saaat itse päättää

      Tarkeneeko hevonen talvella? Tarvitseeko aina huovan yöks?i jos on hionnut mutta ei se kesällä lämpimänä päivinä

      Miten hevonen pestään vai pestäänkö ollenkaan?ite pesen omani josken esim kavoit ja jälä ja maham alusen kun on kuraa

      Mitä tehdään kun hevonen on hikinen? Annetaanko olla?kesällä anna olla talvella laital loimi

      Miten suitset ja satula pestään?satula saippualla

      Saako porkkanaa tai omenaa antaa? Kuinka paljon per päivä?ite annan sillon tällön liikutuksen lopuks pari porkkanaa mutta ÄLÄ OTA HEVOSTA ET TIIÄ EES PERUS ASIOITA!!!!!!

      • ÄLÄ etes Hargitte:-V

        1.En suosittele rodun vaan luonteen ja koon puolesta. Eestinhevonen tai vuonis?
        2.Pitää kengittää noin 4-8vk välein.Ja hinta 80-100€.
        3.Pitää olla sade,fleece ja toppa loimi (30-100e /loimi), kaikki harjat kaviokoukku (3-10€/harja)Satula(500-2000€)suitset (30-400€?) Jalustinhihnat(10-20€) satulavyö(20-100?)kuolaimet (30-90?) Suojat tarv( 20-60€?)päitset(10-90€) riimunaru(5-9€)
        4.Ei kaikilla jotku tarvii satulahuovan häntä remmin tai martingaalit.
        5.Kivennäiset, väkirehu ,heinä yms . 3-5krt päuvässä? En ole ruoka määrästä varma mutta heinää muistaakseni kilo sataakiloa kohti.
        6.Otat märät kohat poies ja lannat. 1krt/pvä
        7.Kevyesti ...No oisko 2h? Pitää pitää myös lrpopäiviä! Lepopäiviä siis!
        8.Jos ei trimmattu ja ei oo kuumetta.
        9.Linnashamppoolla hyvin ja huuhdellaan pestään pesusienellä! HYVIN Huuhtele!
        10. Kesällä anna olla talvell ehottomasti LOIMI!
        11. Joka toinen päivä. Omenaa ei kauheen porkkanaa enemmän . Leikkaa pieniksi molemmat porkkana parempaa.
        Ja vielä vaikutat tietämättömältä perus aaioista !Hevosen omistajan on tehtävä enemmän! Suosittelen sulle kepparii.Harkitte 3-4veen jälkee uuestaa.Ja ite täytyy tietää onko valmis muuten ei oo.


    • Kuu-ukkeli

      Sopisko 10-vuotias issikka tamma ensi hevoseksi? Sen mukana tulis 16-vuotias sehtutamma? Molemmat tosi rauhallisia. Shetullakaan ei ponimaisia piirteitä hirveesti. Olis ekat hepot. Meillä paljon tilaa ja lampaita että tilan takia ei kyllä jäis pieneksi... Pärjäävätkö talvella 5 asteen lämmössä ja kesällä laitumella vaikka pihatossa olisko hyvä? Kokemusta on issikoista ja shettiksistä molemmista :)

    • jgiosj

      mun mielestä sopii mut ainakin shettis tulee helposti pieneks ja sitte perässä issikka mutta mun mielestä joo

    • Kröhön:D

      korjaisin osaan vastauksista... Satula ja suotset pitää pestä satulasaippualla, jota otetaan ihan niinkkuin palasaippuaa pesusieneen ja hinkataan satula jokapuolelta, ja suitset kannattaa purea osiin ja sitten koota uudelleen kun on valmista. Kun olet pessyt satulan ja suitset kannattaa levittää niihin vielä nahkarasvaa (HUOM! kaikkialle muualle paitsi ei satulan istuin osaan!) :)

    • Vuoniksen omistaja

      Jos tosiaan aikoo hankkia oman Ponin/hevosen niin täytyy olla kokemusta sen verran että osaa syöttää, hoitaa, ratsastaa, putsata boksi.
      Hevonen ei ole todellakaan ole samanlainen lemmikki kun esimerkiksi koira.
      Koira vain syötetään,juotetaan,käytetään ulkona ja hoidetaan.
      Hevonenhan on iso askel omaan elämään sehän vie paljon aikaa ja rahaa.
      Tiedän että hevosen ylläpito kuukaudessa on yli tonnin reilusti!!!!!!
      RAHAA SIIS KULUU HEVOSEEN MONTA TONNIA VUODESSA!!!!!!!!!!!!!! N

    • tietoja

      Riippuu vähä kuinka pitkä olet ja miten painava.no ainakin shettis on ihana ensiponi tai sitten risteytysponi.hevonen\poni pitää kengittää joka kuukausi uudestaan.kengittäjä maksaa mielestäni htm 100€ kerta en ole kumminkaan aivan varma joten kannattaa tarkistaa.yleisesti kuukaudessa täytyy maksaa kuluja noin 500-1000€tietysti hevosen\ponin hampaatkin täytyy tasosta ettei niistä tule lian terävät.joillekin hevosille\poneille riittää pelkkä satula ja suitset mutta monet käyttävät myös suojia.kannattaa kysyä tyypiltä jolta hevosen\ponin ostat että tarviiko se suojat.tietysti sinun täytyy hankkia myös hoitovälineet loimi ja riimu ja riimunaru.ne voit tilata esim.hööksistä.

      Tässä tuli vähän tietoa toivottavasti auttoi:)

    • Klara

      Kuinka paljon shetlanninponi maksaa keskimäärin?

    • blå

      Kannattaa miettä ennen hevosen hankintaa varsinkin sitä, pystyykö käsittelemään hevosta yksin kaikenlaisissa tilanteissa.
      Mitä teet, jos talutat hevosta ja se alkaakin yhtäkkiä viemään etkä saa sitä pysäytettyä?
      Selviydytkö, jos ratsastuslenkillä hevonen säikähtää eli saatko sen takaisin hallintaan ja pysytkö selässä?Hätäpysäytys on hyvä osata
      Mitä jos hevonen ei anna tarhasta kiinni ja olet yksin etkä saa apua sen kiinniottamiseen?
      Osaatko olla tarpeeksi itsevarma hevosen käsittelijä? mitä teet jos hevonen alkaa esim.hoitotilanteissa tai taluttaessa sikailla?
      Päivittäisiin hoitotilanteet oppii nopeasti mutta hevosen pitoon liittyy niin paljon muutakin kuin vain se harjaus ja ratsastus. On osattava ottaa vastuuta ja oltava valmis nousemaan sängystä joka aamu vaikka millainen sää olisi ja kuinka väsyttäisi.

    • haluaisin vastauksen

      Heippa ! haluaisin hevosen kun oon ratsastanut 8 vuotta. Onneksi saan hevosen tässä vuoden sisällä :) Haluaisin tervajoelta sellaisen kivan lämppärin. (isäni asuu tervajoella) Miehellä joka hevosen omistaa on yhteensä 8 hevosta ja tuo hevonen jonka haluaisin jää aina "ulkopuoliseksi" Haluaisin pelastaa sen niin että se saisi hyvän elämän! Hevosella on toooooooosi takkuinen harja! Sitä pitäisi selvitellä monta viikkoa ennenkuin se olisi selvitetty joten paras vaihtoehto siihen olisi: leikata koko harja pois. Joskus hevonen on niiiiiin likainen kaksi päivää että tekisi mieli vaan hakee harja ja harjata se heppa kunnolla ! Lihkasiakaan heppalla en pahemmin näe! Ajattelin että jos ensin kysyisin mieheltä luvan voinko hoitaa sitä hevosta ja sitten kun tunnetaan vähän paremmin niin voisin kysyä siltä että myisikö se sen minulle? onko ihan pöhkö idea teijän mielestä ? haluaisin vain sen hevosen koska haluan haastetta haluan niiä turhautumisen hetkiä ja ilonhetkiä ! Jos sattumoisin saan sen hevosen niin pitääkö minun ensin aloittaa kevyellä treenilllä ? mutta nyt kysymyksiin:

      - Auttaako molemmat yhtä paljon kylmäsuoja ja jääpussi ?
      -Piääkö kylmät laitaa heti ratsastuksen jälkeen ?
      -Pitääkö lämpimät olla koko yön ?
      -Mistä estekalustoja saa ?

      Olisi tosi kiva jos saisin vastauksen :)

    • piimam

      Olen jo keski-ikäinen nainen. Ostin hevosen hetken mielijohteesta. Ei tarkoita, ettenkö olisi koskaan ollut tekemisissä hevosten kanssa vaan sitä, että olen ratsastanut satunnaisesti(70-80- luvulla) ja sitten tuli pitkä paussi ja aloitin ratsastuksen taas jokunen vuosi sitten(satunnaisesti ilman opettajaa). Ystävälläni on talli ja kyselin häneltä mahdollisia tallipaikkoja alkuvuodesta. Oli paikkoja, joten päätin ostaa hevosen. Ihan puskista, tietämättömänä mistään ruokinnasta mitään jne...Kasvattaja/omistaja kertoi ruokinnan ja muut asiat ja ajattelin, että työ tekijäänsä opettaa. Mulla on siis risteytysponi saksasta(tamma 6v) ja maailman rauhallisin poni. Hommasin opettajan ja nyt asiat alkavat rullaamaan hyvin. Olen pärjännyt mielestäni hyvin ja kaiken oppii kyllä tekemällä ja olemalla hevosen kanssa/kyselemällä muilta tallikavereilta. Mun poni on kingittä eli vuollaan 6-8 vkon välein raspaus. Loimia ei tartte juurikaan eli ite en oo pitäny loimia viel kertaakaan ja omistan vaan sade ja toppaloimen ja nekin tulee vaan "äärimmäiseen" käyttön tarpeen mukaan. Mun poni syö heinää vitamiineja/kivennäisiä. Eli ei mitään extraa(no toki porkkanaa kivennäisten kanssa). Ostin rungottoman satulan(/mikä on kaikkein paras harratseponille) ja normi suitset omenakuolaimella. Karsinaa en putsaa kun se kuuluu vuokraan mut kerran päivässä riittää. Mun heppa on vielä ulkona, joten sitä hommaa ei oo vielä. Kamat ei maksa paljoa, mikäli seuraa kirppareita ja paikallisia hevostarvikeliikkeitä. Kallein oli satula(500e), muut aika edullisia ja ei kannata heti laittaa rahaa kamalasti vaan tarpeen mukaan. Mulle sopivin oli ostaa oma(rauhallinen) poni ja tutustua siihen omaan tahtiin ja nyt menee todella hyvin. Aina vuokraukset sun muut ei kannata/anna oikeaa kuvaa omasta hevosesta ja aikataulut ei sovi. Kuitenkin kannattaa varautua siihen, että aikaa menee todella paljon hevoseen ja itse en ratsasta useinkaan vaan teen maastakäsin hommia, joka luo hyvän suhteen hevosen kanssa. Ratsastaminen on mun mielestä sivuseikka. Olen juuri oppinut tekemään maastakäsin harjoituksia ja olen iloinen kun se tekee mitä haluan, seuraa minua ilman narua, tekee kaikki haluamani asiat ilman narua jne...Mahtava fiilis. Tsemppiä!

    • lukkarilantie

      Jos heppa on hikinen pittää laittaa hikiloimi❤

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1333
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      16
      989
    3. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      986
    4. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      949
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      924
    6. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      870
    7. 3
      840
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      2
      831
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      4
      829
    10. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      1
      828
    Aihe