Miten vietät pyhäinpäivää?

kuunteleva_kirkko

Käytkö haudoilla? Mitä Pyhäinpäivä sinulle merkitsee?


diakoni Meiju

73

268

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hannu w.

      Pyhä sanan alkuperäinen tarkoitus on EROTTAA, erottautumista merkitsevä.
      Pyhä ihminen on mielen harha. Utopia, joka ei täytä rehellisyyden kriteeriä.

      • Uskon tytär

        tarkoittaisikohan tuo, kun sanotaan, että muistelemme Pyhiä ja viemme haudoille kynttilöitä sitä, että meille kaikki edesmenneet on pyhiä ? Mehän emme ole tuomareita päättämään ketä Jumala viisaudessaan ottaa Pyhinä Taivaaseen. Ihmisinä olemme jo täällä maanpäällä, joko pyhiä tai kadetettuja, sen mukaan tunnemmeko ja turvaammeko Jeesukseen. Silti maanpäälläkään emme voi määritellä itse ketään toista, kumpaankaan "kastiin" ( rakastakaa toisiamme )
        Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Jumalan Sanan kautta.... milloin kukakin Sanan kuulee ja millon kukakin ottaa sen vastaan, se on meille luvattu tae, että olemme silloin Jeesuskessa Pyhiä.
        Paras on varmaankin pitää ensin omasta suhteesta Jeesuksee kunnossa. Siunauksin


    • Henrikin luut

      Ihmetellen sitä miten ihmeessä: "syntisetpyhät", viettävät tällaista erityitä, jälikatolista pyhäinpäivää.

    • Elämä on pyhä

      Olisin mennyt kirkkoon kuuntelemaan kahden hieman kaukaisemman sukulaiseni nimiä ja jumalanpalvelusta ja sitten käynyt sukulaisten ja muiden haudoilla syntymäpaikkakunnallani, jossa niitä alkaa jo olemaan paljon. Nyt käykin niin, että joudun töihin, vaikka kyse ei ole mistään sairaanhoidosta, vaan pelkästä muulloinkin toimitettavasta työstä. Tuntuu, että mikään ei ole enää pyhää nykyään.

      Tästä tuli mieleeni, työpaikat ovat nykyään niin kiireisiä, että edes sukulaisensa, joka ei ole lähisukulainen, hautajaisten vuoksi ei voi ottaa vapaata. Onkohan se niin, että yritämme kaikki kiihkeästi unohtaa kuoleman ja sivuuttaa jonkun henkilön eletyn elämän siitä vain, ei edes jäähyväisiä saa käydä jättämässä. Tällä tavalla yritetään häivyttää kuolema ja sen lisäksi kaikki sairaat piilotetaan niin hyvin, että on helppo kuvitella elävänsä ikuisesti.

      • vänkyrä...

        Hautajaisista sen verran, että tietysti kyse voi olla pyrkimyksestä kuoleman häivyttämiseen. Mutta enimmäkseen kuvaamallasi ilmiöllä on tekemistä elämän kanssa, eikä kuoleman. Muiden ihmisten elämä nimittäin jatkuu, niin työnantajan kuin työpaikan asiakkaiden elämä. Ja työelämään kuuluu, että työt hoidetaan. Työn ja työpaikan luonteesta riippuen eri työpaikoilla on erilaisia sääntöjä.

        Minusta on hyvä, että asiasta on selkeät säännöt, kenen hautajaisiin saa vapaapäivän ottaa ja muiden sitten ei. Työn teettäminen palkkakustannuksineen ja palkan sivukustannuksineen on Suomessa niin kallista, että se käy ehkä suuryrityksiä lukuunottamatta yrityksille yhä kannattamattomammaksi, jos erilaisia palkallisten vapaapäivien mahdollisuuksia on kovasti lisää. Ainahan on mahdollista yrittää neuvotella omalla työpaikalla, onnistuuko palkattoman vapaapäivän pito tai muutaman vapaatunnin, jos ei hautajaisia varten tarvitse esim. matkustaa toiselle paikkakunnalle. Tietysti on tilanteita, jolloin ei minkäänlainen vapaa tule kysymykseen. Itsekin jouduin muutama vuosi sitten jättämään eräät hautajaiset väliin, koska olin ainoa vuorossa oleva työntekijä ja työt piti jonkun hoitaa.

        Sukulaisuus ihmissuhteen tärkeyden määrittäjänä on vaihteleva käsite. Jollekulle lähisukulaisetkaan eivät ole henkisesti läheisiä ja tärkeitä, toiselle moni kaukaisempikin sukulainen on tärkeä. Mihin siis vedettäisiin raja, ellei juuri lähisukulaisiin. Elämän kun on jatkuttava, vaikka se jonkun osalta onkin päättynyt.

        Aloituksesta, itse vietän pyhäinpäivää työssä, ja kynttilät vien edellisenä päivänä. Päivä sinänsä ei ole itselleni merkityksellinen, mutta kynttilät läpi koko pimeän vuodenajan kuuluvat tapaani muistaa lähteneitä läheisiäni.


    • Kirkkoon menen

      Pitää mennä kirkkoon kello 10.

    • PSARI

      Vietän sitä kuten ennen aikaan vietettiin Pyhäinmiestenpäivää. Samaan aikaan vietettiin myös kekriä eli ainakin Itä-Suomessa syötiin talkkunaa, jossa talkkunajauhot sekoitettiin kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja käsissä pyöriteltiin seoksesta palloja, joiden päälle laitettiin itsekirnuttua voita, joka suli maukkaaksi talkkunapallon päällä. Herkullista. Lisäksi oli tappaispaisti uunissa, jossa oli useita eri eläinten sisäelimiä kuten munuaisia, maksaa, keuhkoja jne. Sitä syötiin perunamuusin tai perunoiden kanssa ja lisäkkeeksi laitettiin puolukkasurvosta itse kerätyistä puolukoista.

      Kirkko ei taida vieläkään hyväksyä pakanallista kekrin viettoa. Piispantarkastuksessa v. 1729 annettiin Rautalammilla papistolle kehotus, että heidän piti uskollisesti neuvoa Jumalan seurakuntaa luopumaan taikuudesta.

      1600- ja 1700-lukujen oikeuden pöytäkirjat kertovat kekrilampaista, joita syötiin epäkristilliseen tapaan maanhaltijan kunniaksi. Rangaistusten pelossa perhe siirtyi esimerkiksi navettaan syömään kekriruokaa. Suomalaiset olivat tottuneet viettämään kekriä, johon liittyi myös kiitos saadusta sadosta. Kielto oli niin ankara, että juhlatapa unohdettiin, samoin kuin vanhat laulut ja runot.

      Mikael Agricola piti luettelossaan suomalaisista jumalista vuodelta 1551 Kekriä jumalolentona. Agricolan mukaan Kekri olisi lisännytkarjan kasvua eli hedelmällisyyttä:

      Käkri se liseis Carjan casvon

      Talkkunajauhot odottavat valmiina kaapissa kekrijuhlaa ensi lauantaina.

      • kekri

        Hienoa että jotkut - ja ehkäpä enenemässä määrin yhä useammat - viettävät myös vanhoja suomalaisia juhlia. :)


    • Kristinuskon kirja.

      Pyhäin päivä on yksi päivä elämässäni kuten kaikki muutkin päivät. Me olemme kaikki pyhiä kun elämme lähimmäisen rakkaudessa.

    • ao

      Wolfgang Amadeus Mozart -- Tämä maailmankuulu klassisen musiikin säveltäjä, joka maksoi lopullisen hinnan, the Aqua Toffeta, myrkytettiin arsenikilla.

      Onneton Mozart. Hän myös, oli paljastanut joitakin vapaamuurarien salaisuuksia. Killan painostamana, hänen ystävänsä ja perheenjäsenensä olivat niin peloissaan että yksikään ei uskaltanut tulla hänen hautajaisiinsa. On sanottu että Mozartin uskollinen koira seurasi uskollisesti yksinäistä arkkua kantavia vaunuja. Tämä surullinen ja hylätty koira oli ainoa elävä olento joka oli paikalla kun koko Euroopan mies, jota oli aikoinaan ihailtu ja ylistetty, laskettiin hautaan.

      Joten, minä pyydän sinua, rakas ystävä, taas kerran: uskallatko sinä vilkaista salaisuuksia joista monia on rangaistu siitä että he ovat pelkästään tienneet niistä, paljastamisesta puhumattakaan? Oletko varma, aivan varma, haluatko sinä astua Kielletylle vyöhykkeelle?

    • EL.a . K:IM

      http://mina.suomi24.fi/kuunteleva_kirkko

      Me ensin pidetään bänditreenit.

      Sit me jammaillaan keskenämme.

      En mä noista kristillisistä merkkipäivistä mitään tajua.

      Mutta jos on joku Pyhäinpäivä, niin me ainakin vedetään bileet pystyyn.

    • Hiljaisuus puhuu

      Kerrankin päivä, jolloin kaupat ovat kiinni. Hiljainen päivä. Kuuntelen hiljaisuutta.

      • suvaitsevaisuutta

        Miten kaupat häiritsevät sinun hiljaisuuttasi?
        Ihmeelistä on, että joidenkin hihhulien takia myös uskonnottomien on pidettävä kauppansa kiinni uskonnottomilta asiakkailtaan.


      • Tavis :))
        suvaitsevaisuutta kirjoitti:

        Miten kaupat häiritsevät sinun hiljaisuuttasi?
        Ihmeelistä on, että joidenkin hihhulien takia myös uskonnottomien on pidettävä kauppansa kiinni uskonnottomilta asiakkailtaan.

        Vainajilla ei ole uskontoa. Vainajat ovat kuolleita, ja voit ajatella läheisiäsi ihan ilman uskonnon painolastia.
        Aika erikoista ajatella, ettei uskonnoton voi muistella menneitä sukupolvia!

        Kuulun kirkkoon, mutta en koskaan ole viettänyt pyhäinpäivää kirkonpenkissä. Hautausmaalla käyn ja sytytän kynttilän. Sytytän kynttilän haudassa lepäävän muistoksi. En mistään muusta syystä.


      • vai niion
        Tavis :)) kirjoitti:

        Vainajilla ei ole uskontoa. Vainajat ovat kuolleita, ja voit ajatella läheisiäsi ihan ilman uskonnon painolastia.
        Aika erikoista ajatella, ettei uskonnoton voi muistella menneitä sukupolvia!

        Kuulun kirkkoon, mutta en koskaan ole viettänyt pyhäinpäivää kirkonpenkissä. Hautausmaalla käyn ja sytytän kynttilän. Sytytän kynttilän haudassa lepäävän muistoksi. En mistään muusta syystä.

        Kun sinä kuulut kirkkoon ja käyt hautausmaalla sytyttämässä kynttilän, niin kaupat on pidettävä kiinni sinä päivänä. Miksi ihmeessä?


      • naurettavaa...

        Uskovien elämässä on jotakin pahasti pielessä, kun hiljaisuutta voi kuunnella ainoastaan silloin, kun kauppiaat pakotetaan pitämään kauppansa kiinni.

        Kirkko on kautta aikojen turvautunut kaikenlaisiin pakkokeinoihin, mutta nykyään voi sentään helposti erota pakottajien porukasta, heh!


    • Kiri kiri

      Kiri kiri kirkkoon kello kymmenen!

    • marja-sisko

      Olen Kuopion tuomiokirkossa klo 10- avustamassa pappisvihkimyksessä.
      Illemmalla kotona, kun tytär perheineen tulee käymään. Rakkaiden haudoilla pitää käydä muulloin. Matkaa lähes 300 km suuntaansa, joten pyhäinpäivänä en töiden jälkeen ehdi.

    • Burn Out

      Poltan kynttilää molemmista päistä.

    • sivusta.s

      "Tämä tapahtuu Herran sanan mukaan; huomenna on levon päivä, Herralle pyhitetty sapatti.(lauantai)

      " mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on.
      Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen. (2.Moos.16:23, 20:10-11)

    • Kuuntelemalla kotiteollisuutta ...helvetistä itään ja katselemalla Elävä Arkistosta Kadonneet sarjan osia!

      Miksi pyhäinpäivää pitäisi viettää jotenkin erityisesti? Sapettaa muutenkin, kun lauantai on pyhäpäivä joka olisi ainut päivä viikosta, jolloin pääsisi työssäkäyneenä ihmisenä esimerkiksi kaupungille ostoksille. Tällaiset kirkollispyhät tulisi poistaa kokonaan kalenterista. Ne olivat sitä aikaa, jolloin ihmiset eivät saaneet käyttää omia aivojaan ja joutuivat taipumaan uskovaisten ja kirkon tahtoon ja jolloin ei ollut elämä näin kiireistä ja työtäytteistä kuin nykyisin. Tässä vain unohdetaan se, millainen on nykyaika ja kuuluuko lopulta sellaiset kirkollispyhät enää oikein ihmisten nykypäiväiseen elämän tapaan.

      Kaikki eivät vietä kirkollispyhiä kuten uskovaiset ja se on niitä kohtaan väärin, jotka eivät sellaisia vietä tai niitä arvosta. Unohdatte, että viette sellaiset ihmiset pakottamalla siihen juhlaan mukaan kysymättä niiltä ihmisiltä lupaa. Sen vaikutusta tulisi päivittää!

      Kirkollispyhät ovat vastoin minun eettisyyttäni ja järkeäni!!

    • hohhoijaa taas

      "Miksi pyhäinpäivää pitäisi viettää jotenkin erityisesti? Sapettaa muutenkin, kun lauantai on pyhäpäivä joka olisi ainut päivä viikosta, jolloin pääsisi työssäkäyneenä ihmisenä esimerkiksi kaupungille ostoksille."


      Ja mikä estää sinua menemästä sinne kaupoille sunnuntaina tällä viikolla, kun et huomenna pääse. Sunnuntaina kaupat ovat auki. Ylipäänsä ihmettelen, pitääkö oikeasti jonkun päästä joka ikinen viikko isommille ostoksille. Kyllä minä työssäkäyvänä ihmisenä ehdin ainakin ruokaostokset hoitaa iltaisinkin - kaupat kun ovat nykyisin auki 12 tuntia päivässä. vai pitääkö vain periaatteessa valittaa, kun vuodessa on muutama arkipyhä?

      • Kyllä minulla vaan tulisi olla oikeus päästä kauppaan juuri silloin kun se minulle sopii ilman että siitä teidän tulisi nostaa mitään meteliä ja nimenomaan juuri silloin kun teillä on juhlapyhät. Huomenna kaupat ovat minulle kiinni, vaikka ne sinulle olisi auki!! Teidän pillien mukaan en halua elää elämääni...SE ON OLTAVA KAUPAT AUKI JOULUT, PÄÄSIÄISET JA JUHANNUKSET!!! Menikö jakeluun!!!??

        Kaupat tulisi olla avoinna kuten USA:ssa eli 24h vuorokaudessa ilman että kaupan myyjiltä kysytään, kuinka olit suunnitellut joulusi, pääsiäisesi tai juhannuksesi viettää jne.

        Suomi pyörii kuitenkin verovaroilla ja on se nyt kummallista vielä nykyisin kun kaikki hinnat ovat kallistuneet niin Suomella on varaa olla pitämättä kauppoja kiinni vain sen tähden ettei hihhulit pysty muuten juhlimaan psykoosi_pyhä_päiväänsä, mikäli kaikki kaupat eivät ole kiinni.

        Oli se kyllä ihmeellinen tappelu alunperin kauppojen sunnuntai aukioloajoistakin ja siitä kauhia kädenvääntö mistä alkaen kaupat saisi olla auki.


      • Kaikilla ei ole vain varaa hamstrata ruokaa jääkaapit ja pakastimet täyteen, vaikka kävisivät päivittäin viidessä duunissa. Siihen liittyy periaatteellinen syy!! Valtion ei tulisi olla kallellaan anti-sekulaarisuuteen päin ja hyysätä uskovia vaan sen tulisi olla tasapuolinen myös niille, jotka eivät ole uskovia tai eivät tahdo juhlia moisia liirum-laarumeja. Kyllä niitä varmasti on uskonnottomia myyjiä, joille esimerkiksi joulu ei merkkaa oikein mitään, joten ihan hyvin voisivat olla töissä. Sitä on viikonloput ja lomat sitä varten että silloin sitä vetelää persettään saa istuttaa ja makuuttaa!!

        En ymmärrä miksi tapaninpäivänä täytyy olla elintarvikekaupoissa tiskit tyhjinä. Ihmiset ovat tyhmiä, kunnei vaadi mitään vaan menevät sen joulun tai muun paskan mukana!!


      • Nälkäkurki :(
        ateisti1982 kirjoitti:

        Kaikilla ei ole vain varaa hamstrata ruokaa jääkaapit ja pakastimet täyteen, vaikka kävisivät päivittäin viidessä duunissa. Siihen liittyy periaatteellinen syy!! Valtion ei tulisi olla kallellaan anti-sekulaarisuuteen päin ja hyysätä uskovia vaan sen tulisi olla tasapuolinen myös niille, jotka eivät ole uskovia tai eivät tahdo juhlia moisia liirum-laarumeja. Kyllä niitä varmasti on uskonnottomia myyjiä, joille esimerkiksi joulu ei merkkaa oikein mitään, joten ihan hyvin voisivat olla töissä. Sitä on viikonloput ja lomat sitä varten että silloin sitä vetelää persettään saa istuttaa ja makuuttaa!!

        En ymmärrä miksi tapaninpäivänä täytyy olla elintarvikekaupoissa tiskit tyhjinä. Ihmiset ovat tyhmiä, kunnei vaadi mitään vaan menevät sen joulun tai muun paskan mukana!!

        Kylläpä te syötte! Päivääkään ei voi olla ilman kaupan anteja.

        Olin aikanani marketissa iltaduunissa ja ihmettelin todella kauhiasti, kuinka hirveät määrät ruokaa ja muuta tarviketta kansa kärryihin keräsi, jos tulossa oli pyhäpäivä.
        Kerran oli tulossa joku elintarvikealan lakko, ja nimenomaan sokeri oli tulilinjalla. Olivatko sokeritehtaat menossa lakkoon vai miten, en muista, mutta ihmiset ostivat sokeria 10 kg pakkauksissa niin että sokeri tietenkin loppui hyllyistä.
        Lakkoa ei sitten tullutkaan, mutta olipahan seuraavan kesän hillosokerit valmiiksi kaapissa puoli vuotta.

        Kovin tarkkaan nämä valittajat suupalansa laskevat, kun näkevät nälkää jo Tapaninpäivänä. Minulla on muuten se käsitys, että kaupat ovat jo silloin auki. Suomen uskonnottomathan tietenkin kuolisivat muuten sukupuuttoon. He kun eivät osta kinkkua. Kinkkuhan on tietysti uskonnollisuuden huippu, kysykäämme vaikka keneltä tahansa lahkolaiselta.


      • Nälkäkurki :( kirjoitti:

        Kylläpä te syötte! Päivääkään ei voi olla ilman kaupan anteja.

        Olin aikanani marketissa iltaduunissa ja ihmettelin todella kauhiasti, kuinka hirveät määrät ruokaa ja muuta tarviketta kansa kärryihin keräsi, jos tulossa oli pyhäpäivä.
        Kerran oli tulossa joku elintarvikealan lakko, ja nimenomaan sokeri oli tulilinjalla. Olivatko sokeritehtaat menossa lakkoon vai miten, en muista, mutta ihmiset ostivat sokeria 10 kg pakkauksissa niin että sokeri tietenkin loppui hyllyistä.
        Lakkoa ei sitten tullutkaan, mutta olipahan seuraavan kesän hillosokerit valmiiksi kaapissa puoli vuotta.

        Kovin tarkkaan nämä valittajat suupalansa laskevat, kun näkevät nälkää jo Tapaninpäivänä. Minulla on muuten se käsitys, että kaupat ovat jo silloin auki. Suomen uskonnottomathan tietenkin kuolisivat muuten sukupuuttoon. He kun eivät osta kinkkua. Kinkkuhan on tietysti uskonnollisuuden huippu, kysykäämme vaikka keneltä tahansa lahkolaiselta.

        Kysymys on VAIN periaatteesta. Kaikilla ei ole varaa tai halua maksaa ruokia jääkaappiin homehtumaan. Lisäksi parin päivän jälkeen se saman kinkun syöminen alkaa tulemaan korvistakin ulos ja tapaninpäivänä viimeistään täytyy mennä kauppaan hakemaan jotakin muuta ruokaa. Minulla tulee olla oikeus ostaa silloin ruokaa kuin minä haluan (eli myöskin joulupäivänä), koska teilläkin on yhtälaiset oikeudet pitää ne pakanajuhlanne!

        Tuon yltiöpäisen jouluisen hamstraamisen ymmärtäisin vallan hyvin, mikäli olisi joku kriisi tai sotatila tulossa, mutta kun ei ole vaan uskovaisten pakkokeinoin värväämä juhla. Esimerkiksi joulu on tässä suhteen täysin perseestä!

        Minusta on hyvin itsekästä uskovilta olettaa että kaikki tässä maassa juhlivat joulua tai pitävät sitä yhtä itsestäänselvyytenä (tässä maassa on muitakin kuin kristittyjä?). Tässä tulisi ajatella muita, eikä vain omaa persettään tai sitä vanhaa paskaa klisettä "maassa maan tavalla".

        Siis kaikki se mikä jouluun liittyy on osattu tieteen avulla todistamaan, ettei se kuvittelemanne Jeesus syntynytkään joulupäivänä vaan astronomian mukaan sekin syntyi heti alkuvuodesta tai keväällä(?). Joulu on pakanoiden juhla...miksi tosikristityt sellaista edes tahtovat juhlia? Joosefhan sen Jeesuksen isä oli, jos kerran Jeesus eli tai muussa tapauksessa Maria petti Joosefia tai jäi raiskauksen kohteeksi! Raiskattu ja pettäjä uskottelee nykyisinkin muille ja varsinkin itselleen ettei mitään ole tapahtunut tai keksii jonkun peitetarinan kuinka kaikki on tapahtunut!

        Kaikki suomalainenkaan kulttuuri (kuten jouluun liittyvä) ei pidä olla kyseenalaistamaton! En pidä ryyppäämisestä, en joulusta, en isänmaallisuudesta, en saunomisesta, en uskonno(i)sta jne.


    • Poltan suitsukkeita Suurelle Mavelle ja rukoilen häneltä pientä Keno-voittoa...ja saatanpa luikahtaa rimpsalle...Saattaisi olla ymmärtäväisiä neitokaisia liikenteessä, jolloin saattaisin päästä tekemään suurimman pyhän sakramentin mavetismilaisuudessa Maven kunniaksi...Ylistetty olkoot Mave...

    • Hietaniemen hautausmaalle avovaimon kanssa käymään, haluaa sinne muutaman kynttilän viedä. Mikäs siinä kun ilma on yhtä kaunis kuin morsian :))))

      Illalla voisi poiketa baarissa.

      • Manaaja haudalla

        Menen noitavaimoni kanssa keskustelemaan kuolleiden sukulaisten kanssa haudalle. saadakseni heiltä ohjeita koko loppuelämääni varten, kuten tähänkin asti olen niiden varassa saanut elää.


    • evoluutti

      Lepäilen. Tässä kaupungissa ei ole mitään läheisteni hautoja jotta niillä kävisin. Illalla varmaan olisi hautausmaalla hienon näköinen kynttilämeri, mutten taida viitsiä lähteä katsomaan. Lueskelen, seurustelen kissani kanssa, pientä käsityöhommaa (sukanparsintaa sun muuta) olisi myös. Ehkä katselen sen tallentamani telkkarikeskustelun uskonlahkosta eroamisesta, kun en viikolla ehtinyt. Illalla ehkä chattiin? Ihanaa kun ei tarvitse ryysiä kauppoihin tänään. Viikkosiivouksen hoidin jo torstaina.

      Messuun en jaksanut kun se on niin aikaisin, jo kymmeneltä. Huomenna on vasta kahdeltatoista, sopii minulle paremmin. Lauantaiaamuna normaalisti makselen univelkoja, niin nytkin. Unessa kävin kyllä kirkossa, mutta olin etuajassa sillä se oli jo ensimmäisen adventtisunnuntain jumalanpalvelus.

      En mitään erityisen pyhäinpäiväistä ohjelmaa siis ajatellut, mutta nyt tuntuu että ehkä voisin muutaman ajatuksen joillekin poisnukkuneille omistaa. Miettiä vaikka, mitä he elämässäni olivat.

    • Arkkimandriitta

      Syön, juon, ja tumputan.

    • missxcessive

      "Miten vietät pyhäinpäivää?"

      Illalla baariin. Normi vkl.

      "Käytkö haudoilla?"

      En.

      "Mitä Pyhäinpäivä sinulle merkitsee?"

      Ei mitään. Kuolleita läheisiäni muitelen usein muutenkin.

      Ihan typerä koko pyhäinpäivä.

    • kulkijain

      Olin aamukirkossa Jumalan palveltavana. Illalla kuuntelen hengellisen musiikin toivekonsertin.

      Pyhäinpäivä valaisee tietä perille, taivaan kotiin.

      • "Olin aamukirkossa Jumalan palveltavana."

        Jaa, oliko siellä oikein tarjoilijat ja kokit?


    • Minua kiinnostaa kuinka monet kävivät lapsena vanhempiensa kanssa pyhäinäivänä haudoilla tai kirkossa?
      Itselleni pyhäinpäivään liittyy aina sellainen erityinen lämmin tunnelma, koska muistan aina miten vietimme pyhäinpäivää lapsuudessani.
      Pyhäinpäivänä mentiin aina äidin kanssa viemään kynttilät mummon ja ukin haudalle. Melko usein mentiin samalla reissulla iltakirkkoon jossa luettiin vuoden aikana kuolleiden nimet. En muista pyhäinpäivää mitenkään synkkänä tai surullisena vaan ennenkaikkea lämpimänä ja toiveikkaana juhlana.
      Mieleeni ovat siis lähinnä jääneet ne tuhannet ja tuhannet kynttilät lepattamassa pimeällä hautausmaalla pikku pakkasessa ihan talven alussa. Ja se miten kirkossa sytytettiin kymmeniä kynttilöitä ja oli jotenkin niin rauhallista ja hiljaista, salaperäistä ja pyhän tuntuista.
      Tapanani oli myös aina huokaista äidille hautausmaalla että "äiti! seuraavan kerran kun tullaan tänne onkin jo joulu!!". Joulun odotus alkoi minun lapsen mielessäni pyhäinpäivästä.
      Minusta on ihanaa miten lapsuuden tavoista on voinut jäädä niin tunnelmallisia ja koskettavia muistoja. Yhäkin kynttilöiden tuoma toiveikas valo ja edesmenneiden rakkaiden muistaminen on minulle pyhäinpäivänä tärkeää.

      Siunausta pyhäinpäivän iltaan
      Sanna Husso, pappi

      • evoluutti

        No ei todellakaan käyty lapsuudessani pyhäinpäivänä haudoilla tai kirkossa. Eipä käyty kirkossa muutenkaan ainakaan sen jälkeen kun olin 7-vuotias (silloin muistan joulukirkon, jossa nukutti), eikä haudoillakaan: ei ollut ketään jonka haudalla erityisesti käydä, eikä sinne hautausmaalle lähdetty ihan muuten vain yhdessä kynttilämerta katselemaan, vaikka ehkä siitä olisinkin pitänyt. Eikä kukaan läheinen ollut kuollut niin että olisi voitu yhdessä muullakaan tavoin muistella.

        Jotenkin tuntuu että on jäänyt osattomaksi siitä yhteisestä uskon(nollisesta) perinnöstä, jonka toisinaan tuntuvat kirkon työntekijätkin olettavan kaikilla suomalaisilla olevan. Enkä varmasti ole ainoa?

        Mutta joo, ihan hyvinhän ja hartaana tämä päivä on mennyt, vaikkei kukaan olekaan opettanut miten sitä viettää. Jospa aloittaisin talvikauden ja pistäisin pihalle lyhdyn ja siihen päivän liturgisen värin mukaan punaisen kynttilän?


      • Ainut jolloin vanhempieni kanssa kävimme omaisten haudoilla oli jouluaatto. Muulloin ei sinne tullut lähdettyä koko vuonna. Se oli minulle ja on edelleenkin jokin piintynyt tapa ainakin vanhemmilleni, eikä mikään muu! Pitäisikö se olla muuta?

        Mitä näistä pyhistä muistelen niin joulu on ollut aina sellainen, jossa paheksutaan ryyppäjäisiä, mutta juhannuksena paheksutaan taas sitä mikäli ei ryyppää! :)

        Ennen tultuani absolutistiksi (voisinko sanoa ennen eheytymistäni?) minua hävetti jouluisin ihmisten katseet siitä kun kantelin mäyräkoiraa kaupasta kotiin. Ihmiset jäivät ihan toljottamaan jouluaattona sitä kaljan rahtaamista silmät kiiluen! Juhannuksena sitä ei kukaan taas noteerannut !! :)

        Minusta joululla ja juhannuksella ei ole mitään eroa! Uskonnollisia pyhiä kun en vain suostu viettämään! Onko siis pakko, vaikka olen absolutisti?


      • Muistava

        Ne rauhalliset ajat ovat takanapäin. Nyt on pakko ainakin Helsingissä käydä jo viimeistään edellisenä päivänä haudoilla, jos haluaa vältää suurimman tungoksen. Joulun kynttilöistä on ollut pakko luopua jo vuosia sitten. Kukapa sitä aattopäiväänsä haluaisi viettää autojonossa kilometrien päässä hautausmaan portista!

        Käymme haudoilla jo lokakuussa viemässä talven havut ja sytytämme kynttilät jonakin arki-iltana. Voimme muistaa omaisiamme koska tahansa, ei sitä ole tarpeen muodinmukaisesti tehdä juuri määrättynä päivänä.


    • sivusta.s

      Kuoleman juhla vedenpaisumuksen muistoksi
      Melkein kaikki kansat Egyptiläiset, japanilaiset, Euroopan kansat ja muinaiset roomalaiset, perulaiset, hindulaiset, Tyynen valtameren saarien asukkaat, australialaiset, muinaiset persialaiset ja ovat viettäneet ”kuolleiden muistojuhlaa” tuon kauhean onnettomuuden – vedenpaisumuksen muistoksi.

      Kansat, jotka ovat olleet kaukana toisistaan sekä valtamerten sekä vuosisatojen ajan erottamattomina, ”viettävät vainajien muistojuhlaa” vedenpaisumuksen muistoksi. Aikojen kuluessa siitä tuli päivä jolloin Pakanakansat menivät kalmistoihinsa ja rukoilivat kuolleiden puolesta

      pakanallisen sielunkuolemattomuus opin jonka mukaan ihmisen uskottiin jatkavan tietoista elämää vielä kuolemankin jälkeen oli sielunvihollisesta lähtöisin tätä väärää oppia saarnattiin ensimmäisen kerran jo paratiisissa kun käärme sanoi vaimolle ”ette suinkaan kuole”1.Moos.3 .

      Raamattu jyrkästi kieltää yhteyden vainajahenkiin koska ne todellisuudessa eivät ole kuolleita omaisiamme vaan pimeyden enkeleitä.
      Kuoleman muistojuhlan päivää vietettiin marraskuun toisena päivänä.

      Osa kirkkohistorioitsijoista uskoo, että kristillinen kirkko omaksui pakanallisen, vedenpaisumuksen muistoksi vietetyn vainajien päivän ja sijoitti sen kirkon ”pyhäpäivien kalenteriin. Vedenpaisumuksen muistopäivän asemasta on meillä nyt vainajien päivä. Raamattu ei käske tällaista juhlaa viettämään. Kuoleman julapäivä tulee pakanuudesta.

      Vedenpaisumus alkoi toisen kuukauden seitsemäntenätoista päivänä. Raamatullinen vuosi alkaa syyskuussa. Syyskuun puolivälistä on ns ”ensimmäinen kuukausi” . Toinen kuukausi on lokakuun puolivälistä marraskuun puoliväliin. Toisen kuukauden seitsemästoista päivä lankeaa marraskuun 2 päivälle. Ihmiset, jotka viettävät vainajien päivää, he tuskin uneksivat, että he vahvistavat Raamatun kertomuksen vedenpaisumuksesta.

      • bikarbonata

        Kaikki mikä on Jumalan lain, Jeesuksen oppien ja Suomen perustuslain vastaista, on pakanallista.


    • Riutuva Ristus

      Muutaman haudan ajattelin käydä pyhäinpäivän kunniaksi kumoamassa :)) Löytyisiköhän kuolleiden piispojen hautoja...?

    • Hei evoluutti. Et varmasti ole ainoa, enkä minä ainakaan oleta kaikilla suomalaisilla automaattisesti olevan mitään yhteistä uskon perintöä. Perheitä ja perinteitä on hyvin erilaisia. Monille juhlapyhät ovat kipeitä juuri siksi ettei niihin liity suinkaan mitään onnellisia lapsuusmuistoja vaan pikemminkin päinvastoin. On todella surullista jos joutuu tuntemaan itsensä osattomaksi muiden ihmisten perinteistä. Pahoittelen, jos kirjoituksestani tuli sellainen olo tai kokemus. Monet ovat sanoneet täällä tänään, että muistelevat edesmenneitä omaisiaan muutoin kuin haudoilla käymisellä tai ainakin käyvät haudoilla joskus muulloin kuin juuri pyhäinpäivänä tai jouluna. Tämähän on ihan täysin yhtä arvokasta, kuin nämä yleisemmätkin perinteet. Kunkin oma tapa on varmasti juuri se oikea ja arvokas. Ja eihän kaikilla tosiaan edes välttämättä vielä ole niitä hautoja joilla käydä. Me kävimme äitini kanssa haudoilla varmasti ihan siksi, että äiti ikävöi omia vanhempiaan. Emme olleet mitenkään erityisen uskonnollisia. Kirkkoonkin mentiin oikeastaan vasta sitten kun minä aloin sitä uteliaisuuksissani jossain iässä kärttämään :D Yhtä kaikki, kaikkea hyvää sinulle evoluutti ja kaikki muutkin!

      Sanna H. pappi

      • bikarbonata

        Septuagintan mukaan omaisten sielut elävät , ja haudoissa ei ole mitään muuta kuin mätänevät , matojen ja bakterien syömät , useasti kaasuista arkkuun räjähtäneen ruumiin riekalaiset jäänönkset.


      • evoluutti

        Noh, ei se niin vakavaa minun kohdalla tässä tapauksessa :) Ehkä ilmaisin itseäni liian kärjekkäästi (eipä olisi ollut ensimmäinen kerta). Ihan hyvinhän tuo pyhäinpäivän ilta sujui. Ja kyllä minä osaa maamme kristillisestä perinteestä jaan, joulu ja pääsiäinen olivat lapsuudenkodissani normiarjesta eroavaa aikaa vaikkei ehkä juhlan sisältö ollut niin uskonnollinen, ja kyllä minut pistettiin seurakunnan kerhoon kun se sattui sopivaan aikaan olemaan. Että silleen. Myöhemmin itse pitänyt ottaa selvää, mistä oikein on kysymys.

        Oikeasti kyllä vähän ihmettelen, miten kirkko välittää ilosanomaa niille maassamme eläville, joilla ei ole haisuakaan siitä mistä on kysymys. Näitähän voi olla maahanmuuttajissa mutta yhä enemmän kantaväestössäkin. Eipä ole evankelioivia telttakokouksia kuten ns. vapailla suunnilla, tai traktaattien jakajia kadunkulmissa, ja tuntuu että uskonnollisesta vakaumuksesta puhuminen vaikka työpaikan kahvipöydässä on ihan tabuaihe. Siis jo sen mainitseminen, ilman mitään käännytysyritystä. Latistuuko usko juhlatilanteiden koristeeksi, joksikin yhtä arvokkaaksi ja eläväiseksi kuin paikallinen kotiseutumuseo?

        Mutta ehkä tämä olisi oman ketjunsa asia eikä liity suoranaisesti pyhäinpäivän viettoon.


      • "Monille juhlapyhät ovat kipeitä juuri siksi ettei niihin liity suinkaan mitään onnellisia lapsuusmuistoja vaan pikemminkin päinvastoin"

        Ei ne mistään lapsuusmuistoista ole kiinni vaan järjen käytöstä. Minulla ainakin menee järki etusijalle kuin usko, kun taas uskovilla näyttäisi olevan päinvastoin!

        Uskovilla tyhjä pää ympäri vuoden, uskovilla nenä kiinni Raamatussa ympäri vuoden niin ei varmaan kovinkaan montaa järjellistä ajatusta synny. Näin ollen uskova on tietämätön siitä, että on erilaisia ihmisiä ympärillä kuten koitat kertoa. Uskova ei hyväksy sitä että on erilaisia ihmisiä vaan kaikkien tulisi olla käännytettyinä johonkin yhteisöön. Kaikkien tulisi olla samasta puusta veistettyjä...sellainen on uskovaisen maailmankuva, mitä he koittavat tyrkyttää. Ateistina voisin tulla uskovia vastaan, jos he käyttäisivät enemmän järkeä eikä uskoa elämässään!

        Jos minä liittyisin vapaa-ajattelijoihin, niin en helkutissa alkaisi käännyttämään ihmisiä siihen järjestöön ihan vaan sen takia koska on ihmisiä, jotka eivät ymmärrä sitä ideologiaa. Ensin käännytettävän pitäisi ymmärtää kokonaisuus ja sitten vasta hänen tulla järjestöön...eikä suodalta kädeltä kuten uskovat tekevät, että "hei, sä et olekaan vielä ev.lut. seurakunnan jäsen".


    • §1

      "Käytkö haudoilla?"

      Vain kuolleet palvolvat kuolleita.

      "Mitä Pyhäinpäivä sinulle merkitsee?"

      Matteus 24:25 Katso, minä olen sen teille edeltä sanonut.
      Matteus 24:26 Sentähden, jos teille sanotaan: 'Katso, hän on erämaassa', niin älkää menkö sinne, tahi: 'Katso, hän on kammiossa', niin älkää uskoko.
      Matteus 24:27 Sillä niinkuin salama leimahtaa idästä ja näkyy hamaan länteen, niin on oleva Ihmisen Pojan tulemus.

      Paavali on valehtelija. Jeesus ei omien sanojensa mukaan ilmesty yhdelle henkilölle,vaan kaikille ihmisille kaikkialla maailmassa yhtäaikaa.

      2. Pietarin kirje 3:14 Sentähden, rakkaani, pyrkikää tätä odottaessanne siihen, että teidät havaittaisiin tahrattomiksi ja nuhteettomiksi, rauhassa, hänen edessänsä;
      2. Pietarin kirje 3:15 ja lukekaa meidän Herramme pitkämielisyys pelastukseksi, josta myös meidän rakas veljemme Paavali hänelle annetun viisauden mukaan teille on kirjoittanut;
      2. Pietarin kirje 3:16 niinkuin hän tekee kaikissa kirjeissään, kun hän niissä puhuu näistä asioista, vaikka niissä tosin on yhtä ja toista vaikeatajuista, jota tietämättömät ja vakaantumattomat vääntävät kieroon niinkuin muitakin kirjoituksia, omaksi kadotuksekseen.

      Paavalin kirjeet ja muitakin osia raamatusta on väärennetty, Jeesuksen valitseman seuraajan, Simon Pietarin mukaan.

      Eli voitte lopttaa paavalin y. m. uskontojen ja lahkojen perustajien lakien ja oppien noudattemisen , ja noudattaa sanatarkasti Jumalan sanaa, Jumalan lakia, eli 10 käskyä, ja Jeesuksen oppeja sanantarkasti , ja Suomen maan jonka Jumal on antanut perustuslakia ja sen perusoikeuksia sanantarkasti - ettekä ketään tai mitään muuta. Näin jokainen päivä on pyhä , ja sinä olet pyhä , sillä niinhän Jeesus on sanonut ; "Jumala on sisällisesti teissä", ja "Lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta".

    • Palvontaa??

      "Vain kuolleet palvovat kuolleita".
      Kun käyt omaisesi haudalla, palvotko vainajaa? Miten?

      Tarkoitat, ettei mennyttä ihmistä saa muistaa. Sinulta ei ole kuollut läheistä omaista?
      Suhtaudut siten, että vainaja on unohdettava, eikä hänestä voi puhua eikä hänen muistoaan kunnioittaa, koska se on palvomista.

      Palvomista on myös sitten muunkin menneen muistaminen, maallisten ilojen ja murheiden muistaminen, ystävät lapsuudesta, lupaukset ja muut taakse jääneet asiat.
      On elettävä vain tätä päivää, menneet ovat unohduksissa. Niinkö?

      • tiedoxivaan

        "Tarkoitat, ettei mennyttä ihmistä saa muistaa. Sinulta ei ole kuollut läheistä omaista?"

        Ei ne muistot siellä haudasa ole, vaan korviesi välissä?


      • Miksi kuolleita ihmistä ei voi muistaa vaikka hänen syntymä- tai kuolinpäivänään, miksi sille tulee olla varattu/uhrattu 1 sellainen helvetin koko päivä, jolloin kaikki pitää olla kiinni!!!!

        Kuolleita pitäisi ajatella, mutta ei ollenkaan eläviä siitä on todisteena kauppojen kiinni oleminen!! Eikö järki jo hyväksy sitä tosiasiaa, että kuolleita voi muistaa ilman sellaista että siitä tehtäisi joku suurempi pyhäpäivä!


      • Palvontaa?
        tiedoxivaan kirjoitti:

        "Tarkoitat, ettei mennyttä ihmistä saa muistaa. Sinulta ei ole kuollut läheistä omaista?"

        Ei ne muistot siellä haudasa ole, vaan korviesi välissä?

        Hyvinhoidetut hautausmaat kuuluvat sivistykseen. Luuletko, että kunnallisilla hautausmailla ei käytäisi? Luuletko, että ne muistuttaisivat perunapeltoja hautausten jälkeen?
        Erehdyt.
        Hautojen hoito ja siellä käyminen on perinne. Urbaani ihminen näköjään halveksii tietysti kaikkea tuollaista hapatusta.
        Se on perintö taistolaisuudesta.


      • kankaan kaunis katri
        Palvontaa? kirjoitti:

        Hyvinhoidetut hautausmaat kuuluvat sivistykseen. Luuletko, että kunnallisilla hautausmailla ei käytäisi? Luuletko, että ne muistuttaisivat perunapeltoja hautausten jälkeen?
        Erehdyt.
        Hautojen hoito ja siellä käyminen on perinne. Urbaani ihminen näköjään halveksii tietysti kaikkea tuollaista hapatusta.
        Se on perintö taistolaisuudesta.

        "Hautojen hoito ja siellä käyminen on perinne. "

        Suomalaiset ovat tulleet toimeen ilman haudoilla käyntejä läpi koko ihmiskunnan historian, miljoonia vuosia, niistä kuolleitten palvominen suomessa on jotain 500 vuotta ----- eli ei se mikkään kansanperine ole

        sinähän edustat kaikkia ihmisiä ihmiskunnan historiassa jtoka ovat mahdollistaneet sinun olemassaolosi tänään - eivät he siellä haudassa ole, vaan sielussasi


      • Palvontaa?
        kankaan kaunis katri kirjoitti:

        "Hautojen hoito ja siellä käyminen on perinne. "

        Suomalaiset ovat tulleet toimeen ilman haudoilla käyntejä läpi koko ihmiskunnan historian, miljoonia vuosia, niistä kuolleitten palvominen suomessa on jotain 500 vuotta ----- eli ei se mikkään kansanperine ole

        sinähän edustat kaikkia ihmisiä ihmiskunnan historiassa jtoka ovat mahdollistaneet sinun olemassaolosi tänään - eivät he siellä haudassa ole, vaan sielussasi

        Kerro milloin jostakin asiasta tulee perinne, jos 500 v ei riitä.
        Kommunistissa maissa 50 vuottakin riittää. Niin eläviä kuin kuolleitakin despootteja palvotaan palvomalla, ja heidän patsaitaan on joka suunnalla.
        Vainajina he ovat kansan katsottavana lasiarkuissa kuin Lumikki.

        Sen kaltaisesta palvomisesta on ainakin Suomen kirkko vapaa.

        Sieluni rauhoittamiseksi poltan kynttilöitä nyt pimenevissä illoissa useassa lyhdyssä. Katsotko, että palvon sillä tavalla ihmiskunnan historian sieluja, joiden jälkeläinen olen?
        Hutausmaalla poltan yhden kynttilän - pihallani useita joka ilta.
        Lienen aika pakana.


    • Suomen lipun salossa

      Kun minä näen Suomen lipun salossa, minä ajattelen kaikkia niitä ihmisiä ihmiskunnan historiassa, suomalaisia pyhiä isiä ja äitiejä, jotka sukuplvelta toiselle ovat mahdollistaneet tänään elävien suomalaisten olemassaolon, isän maamme Suomen "Jonaka Jumala on antanut" olemassaolon, äidinkielen ja kansansielun olemassaolon, Jumalan lain, Jeesuksen oppien, ja Suomen perustuslain olemassaolon. Ja helvettiin kaikki ulkomalaiset rasistiset "pyhät isät" jotka ovat yrittäneet estää niiden olemassaolon historiassa ja tänään. Amen.

      • Nationalismi paskaa!


      • PSARI

        Suomen lipun salossa,
        tänään vietetään Ruotsalaisuuden päivää ja Kustaa Aadolfin nimipäivää ja sen takia lippu on vedetty salkoon. Kirkollisina pyhäpäivinä harvoin liputetaan.

        Eilen lauantaina vietettiin Pyhäinpäivää ja tänään on siis ruotsia äidinkielenään puhuvien juhlapäivä Ruotsalaisuuden päivä, ruotsiksi Svenska dagen. Se on Suomessa 6. marraskuuta vietettävä yleinen liputuspäivä.

        Suomenruotsalaisille päivä merkitsee oikeutta käyttää omaa kieltään Suomessa, mutta päivän tarkoituksena on myös kunnioittaa Suomen kieliryhmien yhteistä kaksikielistä isänmaata.


      • instantum
        PSARI kirjoitti:

        Suomen lipun salossa,
        tänään vietetään Ruotsalaisuuden päivää ja Kustaa Aadolfin nimipäivää ja sen takia lippu on vedetty salkoon. Kirkollisina pyhäpäivinä harvoin liputetaan.

        Eilen lauantaina vietettiin Pyhäinpäivää ja tänään on siis ruotsia äidinkielenään puhuvien juhlapäivä Ruotsalaisuuden päivä, ruotsiksi Svenska dagen. Se on Suomessa 6. marraskuuta vietettävä yleinen liputuspäivä.

        Suomenruotsalaisille päivä merkitsee oikeutta käyttää omaa kieltään Suomessa, mutta päivän tarkoituksena on myös kunnioittaa Suomen kieliryhmien yhteistä kaksikielistä isänmaata.

        pakkoruotsin ja pakkouskonnon päivä. joista suomen kansa muistaa sodat, terrorin, terorismin, väkivallan, rasismin ja fasismin maallisesti edesmenneitä sukulaisiaan kohtaan ----- lipun joka on salossa, ovat heille, ei heidän tappajille


      • instantum
        ateisti1982 kirjoitti:

        Nationalismi paskaa!

        kansallisnationalismin josta natsismi,sen perustajahahmot ovat kaksi luterilaista pappia


      • instantum
        ateisti1982 kirjoitti:

        Nationalismi paskaa!

        a) nation: etninen kansa ja kansan omaistama maa
        b) nationalismi: tietous iitä että kuka on ja ketä edustaa tänään ja ihmiskunnan historiassa
        c) kanslallisnationalismi: on pyrkinyt tuhoamaan edelliset (a, b), historiassa joukkotuhoamalla ihmisiä eri syistä k. e. "pakanat", "noidat", "vääräuskoiset", "alempiarvoiset rodut" = uskonto, näennäistiede, rasismi, facismi


      • instantum
        PSARI kirjoitti:

        Suomen lipun salossa,
        tänään vietetään Ruotsalaisuuden päivää ja Kustaa Aadolfin nimipäivää ja sen takia lippu on vedetty salkoon. Kirkollisina pyhäpäivinä harvoin liputetaan.

        Eilen lauantaina vietettiin Pyhäinpäivää ja tänään on siis ruotsia äidinkielenään puhuvien juhlapäivä Ruotsalaisuuden päivä, ruotsiksi Svenska dagen. Se on Suomessa 6. marraskuuta vietettävä yleinen liputuspäivä.

        Suomenruotsalaisille päivä merkitsee oikeutta käyttää omaa kieltään Suomessa, mutta päivän tarkoituksena on myös kunnioittaa Suomen kieliryhmien yhteistä kaksikielistä isänmaata.

        "Suomenruotsalaisille päivä merkitsee oikeutta käyttää omaa kieltään Suomessa, mutta päivän tarkoituksena on myös kunnioittaa Suomen kieliryhmien yhteistä kaksikielistä isänmaata. "

        Osa suomenruotsalaisista on aikanaan ruotsalaisiksi pakkokäännettyjä suomalaisia. Suomenruotsalaisia on etsinyt kaukaisi sukulaisia ruotsista jonne suku kirkonkirjojen mukaan katoaa, mutta geneettinen perimätieto onkin näyttänyt että suku on suomalainen ja suomalaiset sukulaiset löytyvät muutaman 10-100 kilometrin päästä. Kirkonkirjat valehtelevat suvusta,mutta miten Jumala on ihmisen kirjoittanut, geenit, ei valehtele. Ruotsi ei siis ole heidän oma äisinkieli vaan se on historiassa väkivallalla, terrorilla ja valhein pakotettu siinä missä uskontokin on.


      • vakaa vanha väinö
        instantum kirjoitti:

        "Suomenruotsalaisille päivä merkitsee oikeutta käyttää omaa kieltään Suomessa, mutta päivän tarkoituksena on myös kunnioittaa Suomen kieliryhmien yhteistä kaksikielistä isänmaata. "

        Osa suomenruotsalaisista on aikanaan ruotsalaisiksi pakkokäännettyjä suomalaisia. Suomenruotsalaisia on etsinyt kaukaisi sukulaisia ruotsista jonne suku kirkonkirjojen mukaan katoaa, mutta geneettinen perimätieto onkin näyttänyt että suku on suomalainen ja suomalaiset sukulaiset löytyvät muutaman 10-100 kilometrin päästä. Kirkonkirjat valehtelevat suvusta,mutta miten Jumala on ihmisen kirjoittanut, geenit, ei valehtele. Ruotsi ei siis ole heidän oma äisinkieli vaan se on historiassa väkivallalla, terrorilla ja valhein pakotettu siinä missä uskontokin on.

        "Puuttuvatko vanhemmat liikaa koulutyöhön?

        On aika puuttua kun: "Kirkonkirjojen perusteella henkilö on etsinyt "Ruotsiin katoavaa sukua" Ruotsista genetiikan avulla. Suku on löytynyt Suomesta, yhdessä tapauksessa vajaan 50 km päästä. Nimen pakkomuuttaminen Ruotsalaiseksi ja suvun sukuhistorian kirjaaminen olemattomaan sukuun Ruotsissa, on tapahtunut 1700 -luvulla. Myös muita k o sukuun yhdistettyjä "suomenruotsalaisia" sukuja tutkitaan parhaillaan.

        "Ruotsinsuomalaisten sisäsiittoisuus" on myytti. Kyseessä on suuri määrä alunperin Suomalaisia sukuja laajalla alueella, jotka ovat eristetty "ruotsalaisiksi" vääristeltyjen tietojen perusteella vanhoollisrasismin ja varhaisrasismin aikaan. Hyvä puoli tuossa on se, että vieraannuttamalla suomalaisen suvun suomalaisista, suku ei ole "sekaantunut alempiarvoisen rodun sukuun" - joka on heidän oma alkuperäinen Suomalainen suku." = Jumala on kirjoittanut eri asioita ihmisten perimätietoon kuin kirkko kirkonkirjoihin. "

        http://www.kaleva.fi/uutiset/puuttuvatko-vanhemmat-liikaa-koulutyohon/912436


      • vakaa vanha väinö
        instantum kirjoitti:

        a) nation: etninen kansa ja kansan omaistama maa
        b) nationalismi: tietous iitä että kuka on ja ketä edustaa tänään ja ihmiskunnan historiassa
        c) kanslallisnationalismi: on pyrkinyt tuhoamaan edelliset (a, b), historiassa joukkotuhoamalla ihmisiä eri syistä k. e. "pakanat", "noidat", "vääräuskoiset", "alempiarvoiset rodut" = uskonto, näennäistiede, rasismi, facismi

        on kahdenlaista nationalismia

        1. Laillinen joka pysyy/on maan rajojen sisäpuolella. Rauhanomainen.
        2. Laiton joka ei pysy/ole maan rajojen sisäpuolella. Ei rauhanomainen.


      • vakaa vanha väinö kirjoitti:

        on kahdenlaista nationalismia

        1. Laillinen joka pysyy/on maan rajojen sisäpuolella. Rauhanomainen.
        2. Laiton joka ei pysy/ole maan rajojen sisäpuolella. Ei rauhanomainen.

        En hyväksy suomalaisia, jotka vielä tänäkin päivänä ryssittelevät venäläisiä!


      • instantum kirjoitti:

        pakkoruotsin ja pakkouskonnon päivä. joista suomen kansa muistaa sodat, terrorin, terorismin, väkivallan, rasismin ja fasismin maallisesti edesmenneitä sukulaisiaan kohtaan ----- lipun joka on salossa, ovat heille, ei heidän tappajille

        Huomaa hyvin, ettei Suomi elä nykyajassa kun täällä edelleenkin opetetaan ruotsia ja uskontoa. Siis yli 200 vuotta sitten Suomi oli Ruotsin vallan alla, josta perintönä nyt tämä häpeällinen kaksikielisyys Suomessa vielä 2010-luvulla. Viimeksi olimme Venäjän vallan alaisia vajaa 100 vuotta sitten ja sitä olen ihmetellyt, että miksi ruotsin kielen paikalla ei ole pakkovenäjää, koska monella suomalaisella on sellainen pakkomielteisten ihmisten kuva venäläisistä, ettei olisi voinut olla muuta vaihtoehtoa kuin että ruotsinkielestä ois jouduttu luopumaan!!! Miksi näin ei kuitenkaan tapahtunut!?

        Venäjällä kun on ollut joskus yks paha Stalin niin kaikki venäläiset ovat olleet samanlaisia siitä lähtien suomalaisille. Ilman Venäjää me oltaisi oltu nyt taloudellisesti samassa tilanteessa kuin Kreikka ellei peräti huonommassakin. Siinä suhteessa Suomi ei ole ollut liioin riippuvainen länsimaista. Eniten Venäjästä on ollut hyötyä kuin haittaa?

        Itäsuomalaiset joutuvat opiskelemaan jotakin ruotsia. Siinä ei ole mitään järkeä! Itäsuomessa tulisi ruotsin kielen paikalla olla venäjän kieli. Kuka taho sitä mainostaa, että itäsuomalaiset muuttaisivat etusijaisesti ruotsiin tai ainakin oletaan, että he muuttaisivat. En oikein tajua näin länsisuomalaisena, mistä sellainen tilasto on kaivettu esille että itäsuomalaiset valitsisivat asuinpaikakseen Ruotsin (tai että kaikkien nuorten tiet johtavat sinne), vaikka siellä Itä-Suomessa tarvitsisivat kipeästi venäjän kielen taitoa ennen sitä Ruotsiin muuttamista, koska siellä asuu venäläisiä aika paljon rajaseudulla? Tilasto on varmaan suomenruotsalaisten? :)
        Länsisuomalaisena en ole tarvinnut vielä koskaan ruotsin kieltä kommunikointiin ihmisten kanssa, jota eritoten täällä Turun seudulla tarvitsisi ainakin ruotsin kielen opettajan mukaan!
        Ehkä se on vähän sama kuin uskonto, että ihminen uskoo siihen että muutkin tarvitsevat mikäli itse sattuu tarvitsemaan. Uskonnon opettajakin toivoo, että moni peruskoululainen kävisi uskonnon tunneilla, jotta hänellä säilyisi työpaikka. muuta järkeä en noiden opettajien tarpeen ilmaisuista näe kuin markkinointikepluuttelu!


      • ateisti1982 kirjoitti:

        Huomaa hyvin, ettei Suomi elä nykyajassa kun täällä edelleenkin opetetaan ruotsia ja uskontoa. Siis yli 200 vuotta sitten Suomi oli Ruotsin vallan alla, josta perintönä nyt tämä häpeällinen kaksikielisyys Suomessa vielä 2010-luvulla. Viimeksi olimme Venäjän vallan alaisia vajaa 100 vuotta sitten ja sitä olen ihmetellyt, että miksi ruotsin kielen paikalla ei ole pakkovenäjää, koska monella suomalaisella on sellainen pakkomielteisten ihmisten kuva venäläisistä, ettei olisi voinut olla muuta vaihtoehtoa kuin että ruotsinkielestä ois jouduttu luopumaan!!! Miksi näin ei kuitenkaan tapahtunut!?

        Venäjällä kun on ollut joskus yks paha Stalin niin kaikki venäläiset ovat olleet samanlaisia siitä lähtien suomalaisille. Ilman Venäjää me oltaisi oltu nyt taloudellisesti samassa tilanteessa kuin Kreikka ellei peräti huonommassakin. Siinä suhteessa Suomi ei ole ollut liioin riippuvainen länsimaista. Eniten Venäjästä on ollut hyötyä kuin haittaa?

        Itäsuomalaiset joutuvat opiskelemaan jotakin ruotsia. Siinä ei ole mitään järkeä! Itäsuomessa tulisi ruotsin kielen paikalla olla venäjän kieli. Kuka taho sitä mainostaa, että itäsuomalaiset muuttaisivat etusijaisesti ruotsiin tai ainakin oletaan, että he muuttaisivat. En oikein tajua näin länsisuomalaisena, mistä sellainen tilasto on kaivettu esille että itäsuomalaiset valitsisivat asuinpaikakseen Ruotsin (tai että kaikkien nuorten tiet johtavat sinne), vaikka siellä Itä-Suomessa tarvitsisivat kipeästi venäjän kielen taitoa ennen sitä Ruotsiin muuttamista, koska siellä asuu venäläisiä aika paljon rajaseudulla? Tilasto on varmaan suomenruotsalaisten? :)
        Länsisuomalaisena en ole tarvinnut vielä koskaan ruotsin kieltä kommunikointiin ihmisten kanssa, jota eritoten täällä Turun seudulla tarvitsisi ainakin ruotsin kielen opettajan mukaan!
        Ehkä se on vähän sama kuin uskonto, että ihminen uskoo siihen että muutkin tarvitsevat mikäli itse sattuu tarvitsemaan. Uskonnon opettajakin toivoo, että moni peruskoululainen kävisi uskonnon tunneilla, jotta hänellä säilyisi työpaikka. muuta järkeä en noiden opettajien tarpeen ilmaisuista näe kuin markkinointikepluuttelu!

        Voi vaan kuvitella, millainen olisi ollut nykyisin ilman Venäjää pääkaupunkimme Helsingin senaatintori rakennusympäristöineen? Edelleenkin samanlaista mettikköä kuin se oli ennen Venäjän hallintokautta? Ruotsi ei ollut varakas rakennuttamaan Helsinkiä.


      • vakaa vanha väinö kirjoitti:

        "Puuttuvatko vanhemmat liikaa koulutyöhön?

        On aika puuttua kun: "Kirkonkirjojen perusteella henkilö on etsinyt "Ruotsiin katoavaa sukua" Ruotsista genetiikan avulla. Suku on löytynyt Suomesta, yhdessä tapauksessa vajaan 50 km päästä. Nimen pakkomuuttaminen Ruotsalaiseksi ja suvun sukuhistorian kirjaaminen olemattomaan sukuun Ruotsissa, on tapahtunut 1700 -luvulla. Myös muita k o sukuun yhdistettyjä "suomenruotsalaisia" sukuja tutkitaan parhaillaan.

        "Ruotsinsuomalaisten sisäsiittoisuus" on myytti. Kyseessä on suuri määrä alunperin Suomalaisia sukuja laajalla alueella, jotka ovat eristetty "ruotsalaisiksi" vääristeltyjen tietojen perusteella vanhoollisrasismin ja varhaisrasismin aikaan. Hyvä puoli tuossa on se, että vieraannuttamalla suomalaisen suvun suomalaisista, suku ei ole "sekaantunut alempiarvoisen rodun sukuun" - joka on heidän oma alkuperäinen Suomalainen suku." = Jumala on kirjoittanut eri asioita ihmisten perimätietoon kuin kirkko kirkonkirjoihin. "

        http://www.kaleva.fi/uutiset/puuttuvatko-vanhemmat-liikaa-koulutyohon/912436

        Kyllä minä vaan puuttuisin, jos lapseni pitäisi opiskella uskontoa, osallistua uskonnollisiin hartauksiin aamunavauksiin, uskonnollisiin joulu- ja kevätjuhliin ja käydä joulu- ja kevätkirkossa jne. Toivottavasti tämä epäoikeudenmukaisuus poistuu mahdollisimman pian, jotta voin rauhassa laittaa lapseni koulutielle ilman että siellä on noita uskonoppeja.
        Uskovaisten lapsilla on mahdollisuus käydä kirkon omissa tiloissa vapaa-aikana uskonopetuksissa. Eikö se riittäisi? Miksi sitä uskontoa pitäisi kaikille koulussa opettaa ja toitottaa?


      • instantum kirjoitti:

        "Suomenruotsalaisille päivä merkitsee oikeutta käyttää omaa kieltään Suomessa, mutta päivän tarkoituksena on myös kunnioittaa Suomen kieliryhmien yhteistä kaksikielistä isänmaata. "

        Osa suomenruotsalaisista on aikanaan ruotsalaisiksi pakkokäännettyjä suomalaisia. Suomenruotsalaisia on etsinyt kaukaisi sukulaisia ruotsista jonne suku kirkonkirjojen mukaan katoaa, mutta geneettinen perimätieto onkin näyttänyt että suku on suomalainen ja suomalaiset sukulaiset löytyvät muutaman 10-100 kilometrin päästä. Kirkonkirjat valehtelevat suvusta,mutta miten Jumala on ihmisen kirjoittanut, geenit, ei valehtele. Ruotsi ei siis ole heidän oma äisinkieli vaan se on historiassa väkivallalla, terrorilla ja valhein pakotettu siinä missä uskontokin on.

        Eikö suomenruotsalaisten olisi helpompi muuttaa Ruotsiin, koska heillä sujuu paremmin ruotsi kuin suomi?

        Kun katsoo Jonathan Åstrandin tv-haastatteluja niin tuntuu ettei hän ole suomalainen. Luulisi, että heiltäkin vaadittaisi parempaa suomen kielen taitoa, eikä vain somaleilta. Pitää muistaa että suomen kieli on Suomessa valtakieli, eikä ruotsi!

        Suomi on vain teoriassa 2-kielinen valtio, mutta käytäntö onkin sitten täysin eri asia. Ei täällä suomalaiset osaa ruotsia ja jos osaavatkin niin se on sitä ruotsia, jota puhutaan Ruotsin valtion sisällä eikä esim. Turun saaristossa tai Närpiössä! Sitä "rantaruottia" me emme ole Suomen peruskoulussa opiskelleet!


      • ateisti1982 kirjoitti:

        Kyllä minä vaan puuttuisin, jos lapseni pitäisi opiskella uskontoa, osallistua uskonnollisiin hartauksiin aamunavauksiin, uskonnollisiin joulu- ja kevätjuhliin ja käydä joulu- ja kevätkirkossa jne. Toivottavasti tämä epäoikeudenmukaisuus poistuu mahdollisimman pian, jotta voin rauhassa laittaa lapseni koulutielle ilman että siellä on noita uskonoppeja.
        Uskovaisten lapsilla on mahdollisuus käydä kirkon omissa tiloissa vapaa-aikana uskonopetuksissa. Eikö se riittäisi? Miksi sitä uskontoa pitäisi kaikille koulussa opettaa ja toitottaa?

        Siis vaikka ruotsi on turha aine peruskoulussa niin löytyy sitä vielä turhempikin aine ja se on uskonto! Jos tulisi kansanäänestys: "Kummasta aineesta peruskoulusta tulisi luopua ruotsista vai uskonnosta?" niin vastaisin uskonto. Ruotsin kieltä voi todellakin tarvita joskus, mutta uskontoa ei tarvitse koskaan!


    • kävin mummolassa

      Onneksi Suomessa ei ole enää pakko viettää luterilaisen lahkon määrittelemiä päiviä heidän tarkoittamallaan tavalla. Ihmisillä on oikeus käyttää omaa järkeään, eikä laahustaa järjettömän lammaslauman mukana.

      Minä viihdyn paremmin elävien ihmisten parissa kuin hautausmailla. Moni ei koskaan osta kukkia kenellekään, mutta ihmisen kuoltua haudalle viedään kukkia monta kertaa vuodessa.

    • Sillä on nykyään vähän eri merkitys kuin ennen. Se vanha nimi, pyhäin miesten päivä, on harhaan johtava, sillä kai on katollinen perinne, että oli pyhimyksiksi julistettuja ihmisiä, joita juhlittiin. Sellainen tuntui vieraalta. Mutta kun siihen liittää kaikkien poisnukkuneiden muistopäivän, se antaa aivan uuden merkityksen.

      ”Kun Suomi kuninkaan käskyllä siirtyi luterilaisuuteen, useimpia pyhimysten päiviä lakattiin viettämästä, mutta ”kaikkien pyhien päivä” eli pyhäin miesten päivä säilyi.

      Vanhoista ajoista on Suomessa vietetty syksyllä sadonkorjuun päättymisen jälkeen kekriä. Koska se ajankohdaltaan sattui lähelle kristillistä pyhäinpäivää, se on myöhempinä aikoina usein samastettukin pyhäinpäivän kanssa, josta kansanomaisesti onkin käytetty myös nimitystä kekri.”

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Pyhäinpäivä

      Minusta on hienoa se, että meillä on päiviä, jotka ovat jotain muuta, kuin harmaa arki. Me saamme pysähtyä tässä talouden tahkoamisen myllyssä edes hetkeksi. Palautua johonkin mikä on aidompaa kuin nykyihmisen elämä. Luonnon omaan ajankiertoon.

      Aiemmin ateistina en pitänyt lainkaan pahana arkipyhiä. Ne oli saatu taisteltua palkallisiksi vapaa päiviksi, ja kaupunki hiljentyi hetkeksi. Se oli työtä tekeville hyvä ylimääräinen lepohetki. Sitten taloudenmyllyt vaativat, että piti olla tehokkaampi ja arkipyhät siirrettiin viikonloppuihin kun siirryttiin viisipäiväiseen työviikkoon. Muutama sinne saatiin säilytettyä. Nyt kun myllyjen tulee pyöriä taukoamatta, näistäkin haluttaisiin luopua.

      Kun miettii esim. tuota kekriä, se ajoittuu siihen kun kaikki sato on saatu korjattua, kaikkea on runsain mitoin. Sai nauttia kaikesta siitä mitä Jumala antoi ja iloita sekä kiittää kaikesta. Silloin arjen raatamisen keskellä on myös hyvä hetki muistaa aiempia sukupolvia ja heidän työtään.

      Olen aina tykännyt kulkea hautausmailla ja kuvitella mitä nuo jo poisnukkuneet ovat elämässään kokeneet. Se hiljentää ja laittaa ojennukseen arvot, mikä tässä elämässä on oikeasti tärkeää ja mikä ei.

      Kävin isäni haudalla, laitoin kynttilän palamaan. Pääsen sinne aika harvoin. Tiedän ettei isä ole niin nökönnuuka, mutta hänkin mielellään kävi muistelemassa kavereitaan ja laittoi kynttilän palamaan. Uskon että Jumalakin ymmärtää sen, että me ihmiset niin kovin tykätään tehdä jotain symbolista, jonka kautta osoittaa tunteitamme. Ei se ole palvontaa, vaan pieni ele jonka kautta voi ”puhua”.

      Kun nyt katsoin kaikkea sitä tilpehööriä, mitä kilpavarusteellaan haudoille, tuli jotenkin surullinen olo. Kuin haluttaisiin kilpailla siitäkin, kenen vainaja on se ”arvostetuin”, laittamalla tavaraa haudan ympärys täyteen. Käsissäni oli kaksi kynttilää ja koetin etsiä hautaa, jossa ei ollut yhtään. Jokainen on kuitenkin ollut jonkun lapsi, ehkä jonkun rakastama, vaikka haudalla ei olisi yhtään mitään. Ei vain enää ollut muistajia tai he asuvat jossain liian kaukana. Sillä haudalla oli vain puuristi, jossa nimikin oli jo haalistunut, johon kynttiläni asetin.

    • Rauhaa kaivataan

      Oli mukavan rauhallinen päivä, kun kaupatkin olivat kiinni. Sai olla vain.

    • kirkosta eronnut

      Mikä pyhänpäivä silloin oli tai onko nyt tulossa? Joku Jouluhan seuraava. Haudoilla tulee käytyä juuri Jouluna, eikä muulloin.

    Ketjusta on poistettu 29 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta ikuisesti

      Olet niin mukava ja ihana ihminen rakas. ❤️
      Ikävä
      45
      10352
    2. Minä häviän tämän taistelun

      Ikä tekee tehtävänsä. En enää miellytä silmääsi.
      Ikävä
      81
      6913
    3. Minua nainen harmittaa, että en pääse sun rahoihin käsiksi

      En pysty myöskään pilaamaan elämääsi niin kauan kun sulla on fuck off pääomaa. Harmittaa myös etten tiedä kuinka paljon
      Ikävä
      44
      5054
    4. Jos jokin ihme

      Tapahtuisi huomenna niin mikä se olisi sinun elämässäsi?
      Ikävä
      61
      4597
    5. Onko muita oman polkunsa kulkijoita

      Jotka ei oikein pärjää kenenkään kanssa eli on niin omat ajatukset ja omat mielenkiinnon kohteet yms. On tavallaan sella
      Iisalmi
      72
      4326
    6. Sydän karrella

      Jos yritän olla niin rehellinen kuin pystyn paljastamatta mitään tärkeää. Ensiksi mä huomasin sun tuijottavan mua. Ihme
      Ihastuminen
      33
      3913
    7. Miksi halusit

      Tällaisen suhteen?
      Ikävä
      47
      2908
    8. Onko yhtään ikävä

      Vai pitäisikö sinut unohtaa
      Ikävä
      36
      2695
    9. Mikä tarkoitus tällä kaikella

      On ollut? Osaatko vastata tähän?
      Ikävä
      40
      2330
    10. Mikä älykkäissä naisissa pelottaa?

      Miksei heitä uskalla lähestyä?
      Ikävä
      216
      1922
    Aihe