Mitä luit viimeksi?

Hämärän rajoilta

Kaunokirjallisuuskyselyn aika. Listaamisen lisäksi en panisi pahakseni myös lyhyitä arvioita ja analyyseja. Tässä ei tule lyhyttä arviota ja analyysia vaan pitkää jaarittelevaa höpötystä.

Eilisiltana luin loppuun Jack Londonin Merisusi-romaanin. Tämä teoshan on rakenteellisesti vähän heikko; alkupuoliskon laivakuvaus ja ristiriita idealistisen ja henkisen Van Weydenin ja moraalin ulkopuolella toimivan ja fyysisen Susi-Larsenin välillä on erittäin vahva esitys, loppupuolen rakkaustarina ja robinsonadi päälle liimattua ja aiheeseen liittymätöntä. London kehitti Susi-Larsenin absoluuttisen YTM-hahmon - joka taatusti vetoaa armottomassa mutta loogisessa nietzscheläisdarvinismissaan kaikkiin lukionihilistineitsytpoikiin - kritisoidakseen Nietzschen yli-ihmistä ja osoittaakseen sen mahdottomuuden sivistyneessä maailmassa. Näyttää kuitenkin, että kirjailija ajautui hahmonsa kanssa umpikujaan: Larsen on niin jumalallinen, ettei idealismi pysty kukistamaan häntä kukistumatta itse (Van Weydenin harkitsema Larsenin tappaminen olisi samalla sen hyväksymistä, että hänen vahvimman lakinsa oli totuus), joten kirjailija laittoi myyttisen hahmonsa sairastumaan deus ex machina -aivosairauteen, joka halvauttaa ja riuduttaa hänet. Niinpä lukija ei opi niin paljon moraalin ja hengen voitosta ja tärkeydestä kuin ehkä olisi pitänyt.

Yli vuosisata on kulunut romaanista ja Larsenin kaltaiset hahmot ovat edelleen - ehkä enemmän kuin koskaan - todellisia hallitsijoita, kun taas humanismi tuntuu olevan pahassa kriisissä. Kuinkas muuten - humanismin nimissä kun pitäisi viedä paljon paljon väkeä kuopan reunalle, mutta se on jo lähtökohtaisesti mahdotonta tuhoamatta aatetta itseään. Ei auta muu kuin alistua Van Weydenin tapaan, ja yrittää karata tilaisuuden tullen systeemin ulkopuolelle, vaikka sitten autiolle saarelle. Tai peräkammariin.

Tätä edelsi Johanna Sinisalon vuoden 2000 Finlandia-voittaja Ennen päivänlaskua ei voi. Sci-fi-romaanin keskeisimmät henkilöhahmot ovat homoseksuaaleja, joten suuria palstateorioita siitä on hankala kehittää. Vaihtoehtohistoria ja faktan ja fiktion sekoittaminen on teoksen vahvinta antia, sen sijaan sukupuolisten suuntautumisten suhteen meno on aika härskiä. Vaikka teoksen homotkaan eivät kaikessa täydellisiä ole, kaksi heteromieshahmoa kuvataan äärettömän vastenmielisiksi: toinen ahneeksi ja petolliseksi hyväksikäyttäjäksi mainosbisneksissä, toinen taas filippiiniläistä postimyyntivaimoa koti- ja seksiorjana pitäväksi juopoksi juntiksi. (Jos hahmojen sukupuoliset suuntautumiset olisi kääntänyt päälaelleen, Finlandian sijaan olisi ehkä keskusteltu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.)

Eniten palsta-aiheita lähiaikoina luetuista teoksista sivuaa Petri Tammisen Enon opetukset (2006). Kertojapäähenkilö on akateeminen nössö, "kunnon mies" par excellence, joka toki on päässyt perhe-elämän makuun, mutta on täysin tossun alla ja eroonhan kaikki lopulta päätyy (vaimon viedessä eteiseen pultatut kaapitkin mukanaan). Viinaanmenevä valokuvaajaeno ja hänen kaverinsa Myrsky ovat teoksen sankarit, YTM-rentut, joista etenkin enoa päähenkilö pitää oppi-isänään, kuten teoksen nimikin paljastaa.

Vaikka näennäisesti kertoja menestyy renttuja paremmin, hän tuntee ettei kuulu lainkaan maailmaan eikä ole onnellinen. Sukulaisten mökillä parikymppisten hukassa olevien naisten kanssa ryyppäävät eno ja Myrsky näyttäytyvät kiinnittyneen maailmaan paljon paremmin, ymmärtävän mikä elämässä on olennaista ja paradoksaalisesti pitävän myös lankoja paremmin käsissään kuin omakotitalossa näennäisonnellista ihanne-elämää elävä kertoja. Ironista on, että eno kuolee viinaan alle viisikymppisenä lastulevyllä sisustetun kerrostalokämppänsä rappukäytävään, ja siitä huolimatta hahmo säilyy kertojan sankarina.

38

260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hämärän rajoilta

      Korostan ironisuutta siksi, että London selvästi rakastui Larsen-hahmoonsa aidosti ja kuvasi siinä osin itseäänkin, mutta Tammisen enon ihailu ei välttämättä ole tarkoitettu vakavasti otettavaksi. Enemmänkin romaanissa on kyse 60-70(-80?)-luvuilla syntyneen akateemisen kaupunkilaistuneen sukupolven hukassa olevasta miehuudesta ja kysymyksestä, millä paikata tämä aukko. Enon ja Myrskyn vanhanaikainen renttumiehuus näyttäytyy kertojalle parhaana vaihtoehtona, muttei ole erityisen hyvä sekään. Miten olla sivistynyt ja moderni mutta pysyä samaan aikaan miehenä? Londonin Larsenin ratkaisu - sivistys itseopittuna, "modernius" traditionaalisen yhteisöllisyyden ja sitovan moraalin hylkäämisenä - maskuliinisuuskysymykseen ei toimi. Breivik ei vastaa ykköskäsitystäni "miehestä", vaikka hänenkin edessään moraalinen sivistysvaltio näyttää voimattomalta*. Ehkä perussuomalaisuuden kaltaisten aatteiden nousukin on nähtävä (ainakin osin) yhtenä yrityksenä ratkaista miehuuden kriisi maltillisemmalla tavalla, palaamalla keinotekoisesti konstruoituun haavemenneisyyteen. Siihenkään en usko.

      Äh, ehkä puhutaan kuitenkin niistä kirjoista joita olette lukeneet. Luulen nimittäin ettei mieskysymys ratkea sen enempää kirjoja lukemalla kuin sekavalla jaarittelulla.

      * Tarkoitan tällä muun muassa pohjoismaiden sitoutumista humanismin nimissä kuolemantuomion kieltämiseen. Vähemmän piipertelevä USA nitisti Osama bin Ladenin ilman tunnontuskia ja heitti ruumiin mereen - mikä sattumalta oli myös Susi-Larsenin laivallaan suosima menettelytapa.

    • Silmät kiiluvat

      Jouko Turkka: Häpeä. Finlandia-ehdokas aikoinaan sekin. Analyysiksi rittänee tieto, että teos Turkan kirjoittama.

      • Mä en lue

        minkään puolihullujen kirjoittamia kirjoja


      • taidat olla
        Mä en lue kirjoitti:

        minkään puolihullujen kirjoittamia kirjoja

        itse täyshullu


    • Tässä on lukuharrastus ollut kyllä jäissä pitkään. Joskus sitä luki päivät pitkät... Tuota, oisko ollu Näkijän Tarun kertaus edellinen... Audiokirjana puolella korvalla palstaillessa tuli Saatana Saapuu Moskavaan kuunneltua tossa, mutta se on hieman eri asia kuin lukeminen.

      • En jaksa analysoida... Mutta jos on yhtään fantasian perään ja ei ole lukenut Näkijän Tarua, niin lue. Tarina on loistava, vaikka loppu oli mielestäni vähän yksinkertainen. Tosin se ei haittaa yhtään, on se silti minulle ollut paras lukukokemus.


      • Aika tusinafantsua
        hahmotelma kirjoitti:

        En jaksa analysoida... Mutta jos on yhtään fantasian perään ja ei ole lukenut Näkijän Tarua, niin lue. Tarina on loistava, vaikka loppu oli mielestäni vähän yksinkertainen. Tosin se ei haittaa yhtään, on se silti minulle ollut paras lukukokemus.

        minusta. Martinin "Tulen ja jään laulu" on parasta, mitä fantasian alalla on viime vuosina tapahtunut. Kannattaa lukea myös kirja vaikka TV-sarjakin alkaa tammikuussa.


    • Muuten voisin vastata tähän, mutta viimeisin luettu kirja sattuu olemaan Houellebecqin Maasto ja kartta, eikä oikeastaan huvittaisi tunkea näppejäni siihen palstan takia. Muista viimeksiluetuista taas olen kirjoittanut jossain muualla, enkä halua riskeerata paljastumista.

      Joten ei kai ole vaihtoehtoa. Jossain sanottiin, että Maasto ja kartta on Houellebecqin kypsin teos - ja pakko olla samaa mieltä. Se on ensimmäinen hänen kirjansa, joka vaikuttaa "oikean" kirjailijan teokselta. Ei sillä, ettenkö olisi pitänyt hänen aiemmista suomennetuista teoksista, mutta tässä ollaan aika kaukana Halujen taistelukentän tylyydestä, mutta toisaalta myös ontuvasta muodosta.

      Jed Martin on nuori, vaatimattomassa asunnossa reistailevan lämmitinlaitteen kanssa asuva taiteilija. Suomessa ei taiteella kai eletä, mutta autistisen taiteen ja yhden taidennäyttelyn seurauksena hänestä tulee rikas. Maalauksissaan ja valokuvissaan hän esittelee "yksinkertaisia töitä", työkaluja, ja ennen kaikkea Michelinin karttoja. Taiteenystäviä, ja kansaa, kiinnostaa kuvat kartoista, ei siitä mitä kartta esittää. Niin kuin naisia kiinnostaa vain pinta, eikä asiasta katkeran ruman ja lihavan neitsytpojan sisin; ja niin kuin palstapoika julistaa: "rumalla naisella ei tee mitään". Pinta on se, millä on merkitystä. Ja pinnalla saat menetystä. Jedin tauluista maksetaan lopulta jopa miljoonia euroja kappale.

      Aina kun minä haaveilen pöytälaatikkokirjailijaksi ryhtymisestä (tiedän, suuret luulot), ja osallistun sitten johonkin kurssille, jossa luetaan toisten tekstejä, minua harmittaa että muut näkevät jossain hahmossa aina minut. Ikään kuin kirjoittaisin tositarinoita omasta elämästäni (etenkin se yksi ATM-tarina... vaikka olisihan se voinut olla totta). Houellebecq on ratkaissut asian kirjoittamalla itsensä tarinaan, joten kerrankin emme voi olettaa suoraan, että Jed olisi Houellebecq itse (toista oli Halujen Taistelukentässä ja etenkin Alkeishiukkasissa). Hän myös kirjoittaa oman, silmittömän väkivaltaisen murhansa siihen. Yläasteen kirja-analyysissä tämä tarkoittaisi varmaan kirjailijan häiriintynyttä suhdetta itseensä. Minäkään en parempaan pysty, joten ehkä kirjailijan suhde itseensä on häiriintynyt. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, ettei hänen murhaansa ollut muuta syytä kuin se, että hänellä oli Jedin maalaama taulu hänestä. Jedin viimeiseksi jäänyt maalaus, siis huippuarvokas. Houellebecqin tapausta tutkinut rikoskomisario pettyy: rikoksen motiivina ei ollut mikään muu kuin toinen perinteisistä - joskus tuntuu miltei ainoista - motiiveista, raha ja seksi.

      Minä olen niin huono näissä. Pahoittelen. Tällä hetkellä luen Kari Hotakaisen kirjaa Huolimattomat. Menen vasta alussa, mutta vaikuttaa palstan kannalta lukemisen arvoiselta.

    • Pari viimeisintä

      Brian Greene: Kätketyt ulottuvuudet
      Suurelle yleisölle suunnattu säiteorian esittely, jossa kuljetaan suhteellisuusteorian (yleinen ja erityinen) ja kvanttifysiikan kautta säiteorian solmuisiin maailmoihin. Samaa aihepiiriä kuin Hawkingin hittiteos Ajan lyhyt historia, mutta ehkäpä parempi ja hieman seikkaperäisempi, vaikka sisältää vähemmän kuvitusta. Vaikka onkin suunnattu lukevalle yleisölle joka ei välttämättä aihetta tunne tai omaa sen syvempää luonnontieteellistä koulutusta, niin menee varsinkin loppupuolen säiteoreettisessa osiossa aika hardcore linjoille. Abstrakteista teorioista ja maailmankaikkeuden rakenteesta kiinnostuneille.

      David Bentley Hart: Ateismin harhat
      Eräänlainen vastine nykyään muodikkaille "uusateistisille" hittikirjailijoille, jotka kilpalaulavat että uskonto on "luonnollinen" (Dennett) tai Jumala ei ole suuri (Hitchens, R.I.P.) tms. Kristinuskon historiaa ja vaikutuksen erittelyä länsimaiselle moraalintajulle ja kulttuurille. Elämme arvoiltamme ja tavoiltamme kristillisessä maailmassa vaikka emme uskoisikaan enää sen myytteihin. Suositellaan etenkin sellaisille ateistihihhuleille, jotka jaksavat räiskiä mutupohjaisia ja historiaa tuntemattomia syytöksiään kristinuskon turmelevasta vaikutuksesta ja kaiken kaikkisesta saatanallisuudesta.

    • jaska jokunen

      Franz Kafkan "Linna" tuli viimeinkin luettua. Onhan se tunnelmaltaan mielenkiintoisen unenomainen ja kuvaa hyvin ihmisen vieraantumista yhteiskunnasta ja muista ihmisistä. Päähenkilö "K" saapuu kaupunkiin maanmittarin tehtävää hoitamaan, mutta hänelle selviää että tätä tehtävää ei enää olekaan, koko kutsu oli vain käsittämättömän byrokratian aiheuttama virhe.

      Päähenkilö on siis kaupungissa melko tarpeeton, kuten meistä jokainen varmaan joskus tuntee olevansa. Häntä pompotellaan byrokratian toimesta, tämäkin varmaan tuttua jokaiselle. Ikäänkuin pelkkä ihmiseksi syntyminen olisi jo synti josta on syytä rangaista.

    • Oon kyllä semmonen etten pahemmin lue kirjoja koskaan... en tiiä ei vaan kiinnosta lukea jotain paksua opusta. Mutta sanomalehtiä ja muita lehtiä kyllä lueskelen mielenkiinnolla.

    • голядка

      Frédéric Beigbeder: 99F

      Kertomus kolmikymppisestä mainossnobista maailmassa jossa kaikki on kaupan, mainokset määräävät halusi ja kusípäitä rakastetaan, mutta onni on silti päähenkilöltämme kateissa ja työkin ketuttaa. Sisäistä tyhjiötä ja henkistä pahoinvointiaan hän paikkaa materialla, seksillä sekä tietenkin kokaiinilla, turhaan, sillä edes uusi avobemu ei lohduta kuin tovin. S'amuser, c'est la même chose que se suisider, sauf qu'on peut le faire tous les jours eli nautinto on kuin itsemurha, mutta vain toista voi tehdä päivittäin. Ihan viihdyttävää yhteiskuntakritiikkiä, joskin ei mitään sellaista mitä joku toinen ei olisi keksinyt ja kaunokirjallisuudessakin hyödyntänyt ennen ja jälkeen tämän (2000).

      • sillitrooli

        Hyvä kirja härskeistä panoeinoista.


    • kelpaako

      Viimeksi luin aku ankkaa.

      • Ei kelpaa

        infantiilia lukea perusankkaa. Eri asia jos lukee jotain Barksin koottuja.


    • Opiskeluun liittyvää mennyt koko syksyn, ei jää aikaa oikein muulle, joten sieltä puolelta löytyy luetut kirjat. Ne taas niin tylsiä, etten ala luetella. Fiktiota taisi olla viimeisimmät Terry Pratchettin Keskiyö ylläni ja Hirmurykmentti. Lempikirjailijan uusimmat suomennokset. Kumpaakaan en kykene arvioida, koska Kiekkomaailma on itselle niin läheinen juttu, etten osaa arvioida niitä kirjoina.

      Tällä hetkellä menee Arto Pietikäisen Joustava Mieli, joka ei ole romaani sekään, muttei liity suoraan tämän hetkisiin opintoihinkaan.

      • sillitrooli

        Mitä mablabille kuuluu?


      • sillitrooli kirjoitti:

        Mitä mablabille kuuluu?

        Mitäpä mulle, ei huonoa. Kiirettä ja siitä johtuvaa väsyä. Aika on suhteellinen juttu, huomaan taas kerran.
        Mitä sillitroolille? Me naiset olemme edelleen kautta linjan pelkkä pettymys? ;)


    • tavis

      Kaunokirjallisuus on ollut hetken jäissä kun opiskelut painaa päälle. Menossa Reijo A Kauppilan Mielen voima. Selkeä luettava ja hyvin jaksotettu.

    • Luin viimeksi moottoripyörän huoltokirjaa. :-) En välitä kauheesti lukea kirjoja, ellei ne kosketa jotain käytännön asiaa.

      • Nalle Puh



    • realismus

      Katja Ketun Kätilö. Hämmästyttävän rikasta ja monipuolista kieltä noin nuorelta likalta. Kysymyksesi tosin jäi, missä välissä ne ehtivät kaiken naiskentelun ja lapsenpäästämisen ohessa sotia.

      Nyt menossa Tervon Troikka. En ole ikinä päässyt sisälle Tervon kirjoihin, optimistisesti yritän nyt taas, aihe on kiinnostava.

    • En lue kirjoja

      Ihan turhaa ajankulua. Ei siitä ole mitään hyötyä. Ainakaan ei mitkään mielikuvitusjutut kiinnosta.

      • cnm,c

        Jörn Donnerkin tullut sinkkupalstalle.


      • Jörkkahan nimenomaan
        cnm,c kirjoitti:

        Jörn Donnerkin tullut sinkkupalstalle.

        lukee kirjoja --- ja paljon!


    • Luin kuluisan

      semiootikon Roland Barthesin pikku kirjasen "Pariisin iltoja". Oli katkeraa tilitystä siitä, kuinka vanheneva Barthes (joka oli homo) joutui istumaan kotona ja katsomaan TV:tä kun ei enää saanut poikia, vaikka maailman kuulu teoreetikko olikin.

      Homoista näköjään tulee ATM:iä vanhetessaan toisin kuin hetero YTM.stä. Bartheskin antoi ymmärtää, että nuorempana flaksi kävi tosi hyvin.

      • Dorn Jönner

        Osoittaa kyllä tiettyä lahjakkuutta kirjoittaa kiinnostava (?) kirja siitä kun istuu kotona, katsoo telkkaria ja murehtii flaksiaan. Kunpa itsekin saisin siitä kirjan aikaiseksi, materiaalia on.


      • No Barthes
        Dorn Jönner kirjoitti:

        Osoittaa kyllä tiettyä lahjakkuutta kirjoittaa kiinnostava (?) kirja siitä kun istuu kotona, katsoo telkkaria ja murehtii flaksiaan. Kunpa itsekin saisin siitä kirjan aikaiseksi, materiaalia on.

        oli nero, mutta ei se auttanut.


    • deft

      H. P. Lovecraftin kootut teokset, I-III (Jalava, 2009-2011)
      Tuttuja tekstejä, mutta ensimmäistä kertaa oikoluettu ja ambienssien mukaan jaoteltu. Nautinto jo sinäänsä.
      Enemmän taisin kuitenkin jokaisen kirjan johdannosta saada tällä kertaa irti, vaikka samaiset tekstit voi helposti vaikkapa wikipediasta lukea. Plussana Necronomiconin historia.
      ...ja tietty Nietzschen Ecce Homo (Unio Mystica, 2002), jotta tajuan mikä elämässä on tärkeintä.
      Muuten on ollut hiljaisempaa...ei ole oikein jaksanut kiinnostua lukemaan näin syksyn/talven tullen. Liian paljon sosiaalista elämää nääs.

    • SolitaryMan1977

      Risto Isomäki: Herääminen (2000)

      Tällainen ekoscifikirja. Kertoo 2030-luvun Maapallon elämästä, kun kasvihuoneilmiö räjähtää käsiin. Kuusta löytyneistä oudoista jäljistä jne. Aika hyvä scifipläjäys.

    • 4x*

      Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

    • mies 86

      Luin toisen kerran lävitse Orwellin 1984 tänä kesänä siinä toivossa, että ymmärtäisin siitä enemmän. Paremmin meni tällä kertaa, mutta kaikki ei kuitenkaan ihan auennut.

    • sen viimex

      Television käyttöohjeen

    • ATM loveri

      Kamasutran

      • k-ATM

        ATM:lle liian jännä opus


    • Ihan Heroiini

      Nikki Sixx & Ian Gittins - Heroiinipäiväkirja (LIKE, 2007 ; The Heroine Diary)
      Enpä muuta sano, kuin että hemmetinmoista huumesekoilua! :D Viihdyttävää luettavaa, jos kirosanat ja värikkäät kielikuvat ei häiritse ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi miehet kohtelevat mua huonosti

      Oon nyt tapaillut kolmea ihmistä. Ensimmäisen kanssa nähtiin kolme kertaa, ja meidän oli tarkoitus mennä leffaan tiettyn
      Sinkut
      172
      3024
    2. Minä haluun vaa oikeesti kuulla

      Että sulla on kaikki hyvin. Ihan oikeasti haluan. Ehkä meitä ei sit ollu tarkotettu yhteen, mut oot mulle äärettömän tär
      Ikävä
      60
      1318
    3. Ajattelen sinua

      aamuin, päivin, illoin. Toisinaan en yölläkään saa nukutuksi, kun pyörit mielessäni. Olemme molemmat aikuisia, etkä tiet
      Ikävä
      41
      1002
    4. Voisiko kaivattusi tehdä jotain mitä

      Et voisi antaa anteeksi
      Ikävä
      50
      956
    5. Pariisin olympialaisissa miesnyrkkeilijä löi naisnyrkkeilijän 46 sekunnissa keskeytyskuntoon

      Algerian kohunyrkkeilijä nousi kehään – vastustaja luovutti hetkessä ja murtui itkuun https://www.is.fi/urheilu/art-2000
      Maailman menoa
      94
      863
    6. Onko sulla mitään todisteita

      Että olisin ihastunut sinuun?
      Ikävä
      53
      834
    7. Melko hyvin tunnen jo hänet

      Hän ei ole sopiva. Jotain hyvää tässä palstan seuraamisessa on ollut. Omien ajatusten ja tunteiden jäsentämisen lisäksi
      Ikävä
      69
      797
    8. Pim pom, Ovikello soi. :D

      Mitä tekisit jos kaivattusi ilmestyisi ovesi taakse?
      Ikävä
      64
      775
    9. Tänään (1.8) on maailman ylikulutuspäivä

      Vuonna 1970 maailman ylikulutuspäivä oli joulukuun 23. päivä. Vuosituhannen alussa vuonna 2000 se osui lokakuun 4. päivä
      Maailman menoa
      75
      764
    10. Olet mulle koko maailma

      Voisin vaikka luopua ihan kaikesta, jos sinut saisin.
      Ikävä
      39
      760
    Aihe