Mietisekelen tässä (taas) Lammitalon rakentamista. Katto on pitkään pyörinyt mielessä ongelmakohtana, mutta nyt alkaa hahmottumaan rakenne.
Mitä mieltä palstan asiantuntijat seuraavasta:
Mallia pulpettikatto, eli mahdollisimman yksinkertainen. Räystäitä riittävästi.
Sisältä ulospäin rakenne sisäpinnoitteita lukuunottamatta seuraava:
1. Ontelolaatta
2. EPS/vastaava eristelevy (esim. 400 mm?)
3. 2x4 kannattelemassa kattoa.
- Kiinni Lammiharkon ulkokuoressa terästapilla.
- Eristeiden päällä ihan makailee vaan
4. Aluskate
5. poikkilaudoitus
6. Pelti
Ilmarakoa jää vain se kymmenkunta senttiä, mutta eiköhän se riitä tuulettamaan tuon tilan kuitenkin. Kakkosnelosten yksi reuna makaa eristeen päällä, mutta eriste on periaatteessa hengittävää, eikä pahemmin vettä pitäisi tuonne muutenkaan kertyä.
Yksinkertainen kattorakenne
11
765
Vastaukset
- Why_Cat
1. Ontelolaatan ja EPS:n väli/kondessivesi??? 2. 2x4 ei riitä tänä päivänä. 3. EPS:n päälle on asennettava tuulensuojakipsi paloturvallisuuden takia. 4. Tuuletusrako pitää olla aluskatteen molemmin puolin, ellet käytä suoraan pellin alapintaan suunniteltua aluskatetta, jonka kustannukset ovat kymmenkertaiset normaaliin aluskatteeseen verrattuna.
RAKENNESUUNNITTELIJAT OVAT NÄITÄ KYSYMYKSIÄ VARTEN JO OLEMASSA!!!En viitsi rakennussuunnittelijalle heitellä ideoita silloin kun vasta itse meitin ja päässäni suunnittelen. Laskuhan siitä tulisi... Täältä saa ilmaiseksi asiantuntevaa (ja muutakin) apua.
2, 3 ja 4 ovat varmasti valideja pointteja. Sääli ettei 2x4 riitä enää, kun ratkaisussani tuon ei tarvitsisi mitään kantaa... Noh, pitää sitten kaivaa kuvetta enemmän.
Mutta tuo kondenssi. Mistä sitä tulee? Sisäilma on toki lämmintä ja kosteaa ja jonkin verran (aika vähän) sitä kosteutta ontelolaatan läpi menee. Mutta eriste on vasta ontelolaatan jälkeen, joten tuossa ei pitäisi kosteuspistettä mielestäni syntyä, vaan se syntyy jossain eristeen sisällä. Epsin ei pitäisi tuollaisesta olla moksiskaan...
Mutta oletetaan, että siihen vähän vettä kondensoituisi. Puhdas betoni ei homehdu, vaan sitoo veden ja jatkaa kovettumistaan.
Tietysti jos tuon ongelmaksi havaitsee, voihan tuosta tehdä käännetyn katon pistämällä tuohon väliin vaikka muovia, tms. En vain ole hirveän innoissani muovin käyttämisestä, jos ei pakko ole. Hengittävät (joskin vain vähän) rakenteet ovat enemmän omaan mieleen.
- Why_Cat
Höyrynsulku sisäpuolelle ja koneellinen ilmanvaihto. Muuta ratkaisua et edes rakennusvalvonnassa saa tänä päivänä läpi tuolla menetelmällä rakentaessa. Ja puhdas betoni homehtuu siinä missä muutkin materiaalit, jossa on otollinen kasvualusta ja sopiva kosteus homeitiöille. SPU:n hengittävyys takaa tässä sen, että jos kosteutta väliin muodostuu, löytyy sieltä hometta muutamassa kuukaudessa.
Ja vielä tuosta puutavarasta sen verran, että tänä päivänä et rakenna mitään leimaamattomasta tavarasta ja ilman kuvia. Yleinen käytänkö, millä ei ole maalaisjärjen kanssa tekemistä, mutta pois sulkee kaikki alalla huseeravat remonttireiskat, joilla ei rakentamisesta ole hajuakaan.- The Rat
Betoni ei homehdu. Home tarvitsee kosteutta, lämpöä ja jotain syötävää. Kolmas kohta ei toteudu.
Höyrysulun voisi toki sisäpintaan laittaa, mutta siinä on omat ongelmansa. Silloin olisi ainakin hankalampi tehdä sitä käännettyä kattoa.. Seiniin ei vastaava rakenne ainakaan höyrysulkua tarvitse, miksi siis kattoon? Noh, ei mahdoton muutos.
Eniten tuossa epäilytti puun makuuttaminen eristeen päällä. Ei ilmeisesti ongelma. Löytyi tällainen: http://www.spu.fi/files/spu/250510 detaljit/YP_510_PDF_(1).pdf
Rakentaja-palvelua kiittäminen.
Ei ole vino katto, mutta betonirungolla varustettu on. Ja tuossa ei ainakaan ole höyrysulkua merkitty (muissa kattotyypeissä kylläkin).
Tosin tuon pitäisi täyttää vain 2010 voimaantulleet määräykset. Voi olla että on muuttunut...
- Why_Cat
Betoni homehtuu siinä missä muutkin materiaalit, jos vain suhteellinen kosteus antaa sille mahdollisuuden. Piste.
http://www.vtt.fi/inf/pdf/workingpapers/2004/W6.pdf
Voit miettiä, että miksi esimerkiksi lattiavalut annetaan kuivua ennen vesieristyksen asentamista.
Nykyiset rakennusmääräykset rajottavat huomattavasti sinun ajatuksiasi. Juttele rakennesuunnittelijan kanssa niin tajuat, että nykypäivänä on lähes mahdotonta tehdä enään omia 'hyväksi' havaittuja ratkaisuita ja talotekniikka on ottanut tukevan jalansijan nykyrakentamisessa.Vilkaisinpa linkkiäsi. Suoraan yhteenvedosta: "pintaan kertynyt orgaa-ninen aines muodostaa homeen kasvun kannalta kriittisen rajapinnan."
Betoni ei siis homehdu, vaan sen pinnalle kertynyt aines homehtuu. Nyt voidaan sitten kysyä, mitä haittaa tuo mahdollinen (joskin epätodennäköinen) homehtuminen tuollaisen betonilaatan ulkopuolella.
Lattian annetaan kuivua, jotta sen pinnalle kertynyt tavara ei homehtuisi. Ja olisihan se ikävää muutenkin, jos tuo märäksi jäisi (vaikka eipä se 100% kosteudenpitävä se pinnoitekaan ole).
- Why_Cat
Tätä on turha jankata kanssasi yhtään enempää, koska et selvästi ole rakentamisesta alkuunkaan kärryillä. Selvitä jonkun kosteuskartoittajan kanssa asiaasi enemmän niin tulet huomaamaan kuinka väärässä olet.
Ja haittaahan tuosta märästä rakenteesta ei ole kuin, että siinä kasvaa home, joka vain ja ainoastaan lisääntyy talvella laattasi kilahtaa pahimmassa tapauksessa halki.Noh, kiitos siitä että jaksoit vastata.
Sääli ettet vaivautunut mitään linkkiä kaivamaan vastaustesi tueksi, eli jäi nyt vähän faktoidi -tasolle. Sääli siis siksi, että joku olisi voinut vaikka hyötyäkin vastauksistasi.
Tietysti, sitten kun rakentaminen on ajankohtaista, otetaan ne pakolliset asiantuntijat mukaan keskusteluun. Siihen asti suunnitellaan itse, että on jotain lähes valmista esitettäväksi koskien sitä mitä haluaa. Oppiipahan ymmärtämään senkin, miksi sitä haluaa.
Ei tarvitse jankata, jos ei halua. Se on tätä Internetin vapautta. :)- Ins.Amk
The_Rat kirjoitti:
Noh, kiitos siitä että jaksoit vastata.
Sääli ettet vaivautunut mitään linkkiä kaivamaan vastaustesi tueksi, eli jäi nyt vähän faktoidi -tasolle. Sääli siis siksi, että joku olisi voinut vaikka hyötyäkin vastauksistasi.
Tietysti, sitten kun rakentaminen on ajankohtaista, otetaan ne pakolliset asiantuntijat mukaan keskusteluun. Siihen asti suunnitellaan itse, että on jotain lähes valmista esitettäväksi koskien sitä mitä haluaa. Oppiipahan ymmärtämään senkin, miksi sitä haluaa.
Ei tarvitse jankata, jos ei halua. Se on tätä Internetin vapautta. :)http://www.vtt.fi/newsarchive/2004/0411007.htm
Kestää kuukausia, ellei jopa pidempäänkin, mutta ajan kanssa rakenteesi kuitenkin tulee homehtumaan.
Se koituuko siitä koskaan kenellekään haittaa, on eri asia. Riippuu alapuolella olevasta ilmanvaihdosta ja mahdollisesta alipaineesta, joka imee homehaittoja suoraan rakenteen läpi.
Tee kuten jo aiemmin on neuvottu. Eli keskustele tarkkaan rakennesuunnittelijan kanssa. Ins.Amk kirjoitti:
http://www.vtt.fi/newsarchive/2004/0411007.htm
Kestää kuukausia, ellei jopa pidempäänkin, mutta ajan kanssa rakenteesi kuitenkin tulee homehtumaan.
Se koituuko siitä koskaan kenellekään haittaa, on eri asia. Riippuu alapuolella olevasta ilmanvaihdosta ja mahdollisesta alipaineesta, joka imee homehaittoja suoraan rakenteen läpi.
Tee kuten jo aiemmin on neuvottu. Eli keskustele tarkkaan rakennesuunnittelijan kanssa.Tulee homehtumaan? Huoneilman suhteellinen kosteus on jotain 60-80 prosentin välillä luultavasti maksimissaan, lämpimällä puolella olevan betonin ei pitäisi tuota enempää siitä kosteutta imeä, joten sen suhteellisen kosteuden ei pitäisi nousta niin paljoa (edes sillä "kylmällä" puolella) että mikään alkaisi siinä homehtumaan.
Entäpä se "kondenssivesi", eli käytännössä betonin läpi sisäilmasta kulkeutuva vesihöyry, joka tiivistyy jonnekin EPS-kerroksen sisään. Sen pitäisi nyt sitten valua ensin betonin pinnalle ja sitten jäädä siihen (ei imeytyä takaisin betoniin, koska se kuivuisi sitten sisällepäin). Tämän lisäksi pitäisi sitten löytyä siitä EPSin (tai vastaavan) ja betonin välistä jotain materiaalia, joka lähtisi homehtumaan. Ja sitä nimen omaan on rakenteella pyritty välttämään.
Voisiko joko Ins.Amk tai Why_Cat ystävällisesti ja kansantajuisesti selittää, mistä tulee tuo, linkissä mainittu, vaadittava 97% suhteellinen kosteus useiksi kuukausiksi jompaan kumpaan rakenteeseen? Epsiin se voisi tulla, mikäli sisältä pääsisi tarpeeksi ilmaa virtaamaan eikä rakenne pääsisi kuivumaan välillä, mutta betonista ei ihan oikeasti hirveää ilmavirtausta läpi käy...
Mutta kyllä toki, suunnittelijanhan kanssa suunnitelmat läpi lopulta käydään. Tämä ei kuitenkaan ole se kohta joka minua huolettaa, vaan se, toimiiko EPS tai vastaava kantavana rakenteena? Käytännössä varmaankin, mutta onko siis sallittua laskea katon kuormaa eristekerroksen päälle?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 732785
- 632684
- 681792
- 241637
- 201560
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä101515- 151402
- 481257
- 381243
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91219