Ruotsin Idols?!?!

Suo ma lainen

Näköjään Idols on muuttunut Ruotsin Idolsiksi, eli eipä kiinnosta enää katsoa tuotakaan ohjelmaa. Lapsetkin ihmettelevät kun siinä puhutaan vain ruotsia?! Eikä tekstitystä tietenkään ollut... Minun mielestäni suomessa pitäisi suomalaisten puhua suomea, kuten myös suomalaisissa ohjelmissa kielenä pitäisi olla vain ja ainoastaan suomi.

25

300

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jurvallia

      Millä perusteella suomalaisissa ohjelmissa kielenä pitäis olla suomi? Koska valtio ja kieli on saman nimisiä? Pitäisiko belgiassa puhua belgiaa muttei ranskaa? Vieläkö tällaisiä ihmisiä löytyy..

    • Tor-Björn Whalström

      Pikku vinkki sinulle Suo ma lainen !

      Katso kymppiuutiset ne tulee suomeksi!

    • Vaasan karsintoihin osallistui useita ruotsinkielisiä suomalaisia, jotka eivät kunnolla osanneet toista kotimaista kieltä. Se on täysin ymmärrettävää, kun seudulla on paljon ruotsinkielisiä alueita. Olihan yksikin tyttö Maalahdelta, jossa ei juurikaan suomea kuule. Suomi ei ole kovin helppo kieli muunkieliselle, ruotsi taas on.

      Se on kyllä käsittämätöntä, jos joku normaalijärkinen suomalainen ei ymmärrä jaksossa käytettyä yksinkertaista ruotsia. Vaatii kyllä yritystä, jos koulussa ei opi niin helppoa kieltä kuin ruotsi. Tai sitten kyse on poikkeuksellisesta vähälahjaisuudesta.

    • Suo ma lainen

      Omasta mielestäni olen normaalijärkinen. Aikoinaan minun koulussani ei edes opetettu ruotsia. Käyn asioilla pankissa, kaupassa jne, mutta missään ei puhuta ruotsia. Käyn kylässä ja jopa jossain reissussakin, eikä sielläkään ole kukaan puhunut ruotsia. Joten kyllä edelleenkin olen sitä mieltä, että suomen kieli kuuluu suomeen. Mielestäni se outo ruotsin kieli sopii täydellisesti tuonne ruotsin puolelle.

      • mightd

        Ite oon syntynyt ja elänyt vaasassa 20 vuotta, en osaa ruotsia sitten ollenkaan. Kertaakaan en ole vaasassa joutunut kaupassa tai missä ikinä tahansa ruotsin kieltä käyttämään. Se että jotkut on kasvanut ja puhuvat ruotsinkieltä ei oikeuta heitä kuitenkaan syrjimään ja leimaamaan toisenluokan kansalaisiksi. Kanadassa 65 prosenttia kansasta puhuu äidinkielenään englantia ja loput 25 prosenttia ranskaa. Sinun järjellä kanadassa pitäisi puhua "kanadaa" mutta mikä on sitten se "OIKEA" kieli? Määritelläänkö se enemmistön mukaan ?


    • Oululainen!

      Olen samaa mieltä aloittajan kanssa! Ruotsin kieltä ei tarvita suomessa. En ole melkein ikinä kuullut ruotsia puhuttavan missään ja siksi en myöskään sitä osaa. Oli kyllä todella ärsyttävää katsoa Idolsia, kun en ymmärtänyt melkein mitään niissä kohdissa missä ruotsia puhuttiin... Englantiakin kuulee rutkasti enemmän, kuin ruotsia! Pakkoruotsi pois kouluista! SUOMI SUOMALAISILLE!

      • Oululainen,.,.

        Niin ja vielä kolme metriä korkea aita Suomen ympäri että ei vaan kukaan Suomalainen pääsee karkaamaan Ruotsiin !
        Ja vielä teeveessä näytettäis vain Suomalaisia suomeksipuhuttuja ohjelmia!
        Silloin Suomi olisi kuin PohjoisKorea ja silloin kaikki on hyvin!


      • mä tykkään sven

        Kuule oululainen
        Oulussa on ruotsinkielinen päiväkoti, peruskoulu, ja lukiokin.
        Oulussakin asuu n.600 ihmistä, joiden kotikieli on ruotsi.

        Et ole kaiketi käynyt naapurikuntaa kauempana, kun et ole kuullut ruotsia puhuttavan.

        Minusta se, että Idolsissa oli ruotsin kielisiä laulajia piristi kovasti.


    • josku vekinen

      Jokainenhan nyt ruotsia osaa. Sehän on melkeen kuin englantia. Taso Vaasassa oli kova, nää rantaruotsalaiset on selkeesti ammentanut länsinaapurista, jossa musahommat osataan joka tasolla miljoona kertaa paremmin kuin loputtomien marttien Suomessa. Ja Torsten oli muuten aika huikee, kuitenkin vasta 16v finninaama.

    • Suo ma lainen

      Kuinka muka ruotsia voi osata jos ei koulussa sitä opetettu, eikä missään muuallakaan lähistöllä sitä puhuta ollenkaan?! Jos suomen kansasta vain pari prosenttia on ruotsinkielisiä ja loput suomenkielisiä, niin eikö olisi järkevämpää ja taloudellisempaa niille parille prosentille opettaa suomea, kuin yli 95 prosentille ruotsia???

      • Tor-Björn Uddewall

        Pistä kakarat teeveen eteen ja laita Idols katsomon kautta heille niin saavat tekstiä MUTTA vain ruotsinkieli on tekstitetty suomeksi EI päinvastoin!

        Mitä siitä 2 % tulee niin tiedoksi että suomessa kaikki jotuvat lukemaan PAKKOSUOMI mutta sitä ei ole PAKKO käyttää!


    • vikis

      Minkä takia suomalaisten pitäisi osata ruotsia, kun ruotsalaisetkaan eivät osaa suomea tai minkä takia suomenkielisten pitäisi osata ruotsia kun ruotsinkieliset eivät osaa suomea???
      Ohjelmassa anteeksi pyytelivät vain suomenkieltä puhuvat eivät ruotsinkieltä puhuvat. Miksi? Miksi meidän suomenkielisten suomalaisten pitäisi osata ruotsia, kun eivät nuo Suomessa asuvat ruotsinkielisetkään osaa suomea puhua???
      Oliko niiltä ruotsinkielisiltä jääneet pakko-suomen tunnit väliin?

      • Tack Kiitos.

        Niin mutta muista! Vain 2 % vastaan 98 % !!! Sehän on hyvin vähän eikö?


    • ghjllö

      Joo on vähän outoa, että 2% sanelee, mitä loppujen 98% on opiskeltava koulussa.

      • Kiitos Tack.

        Kyllä ja nytkinvielä kun on uusilumi niin olisi niin mukava viettää aikaa pulkkamäessä eikä pakkoruotsintunnilla!

        Muuten osaako kaikki suomalaiset englanninkieli koska suurin osa lauloi sillä kielellä?
        Ainakaan meidän lapset ei osa englanttia.


      • kaarlo fron Öster Bo
        Kiitos Tack. kirjoitti:

        Kyllä ja nytkinvielä kun on uusilumi niin olisi niin mukava viettää aikaa pulkkamäessä eikä pakkoruotsintunnilla!

        Muuten osaako kaikki suomalaiset englanninkieli koska suurin osa lauloi sillä kielellä?
        Ainakaan meidän lapset ei osa englanttia.

        Junttisuomalaiset ei osaa mitään kieliä. Kiitos, vanhempien.


    • ruotsinope

      Yksi kysymys heräsi mielessäni, kun ko. Vaasa-jaksoa katsoin: miksi lähes ihan selkeästi umpiruotsalaiselta, esim. Dennis, ei kysytty osaako hän laulaa - ja myös oikein ääntäen ja artikuloiden - suomeksi jotain suomenkielistä laulua? Sitä nimittäin kysytään aina jokaiselta tähän mennessä Idolssiin tms. vastaavaan kisaan osallistuneelta maahanmuuttajataustaiselta kokelaalta??? Ja heidät on aina diskattu juuri sen vuoksi etteivät suomea osaa. Kysyihän se kalakaverituomarikin heti selkeästi tummemmalta kaverilta, että "osaatsä suomea?"!!! Suomen Idolssia ei voi mielestäni voittaa suomenruotsalainenkaan, joka ei osaa laulaa suomenkielllä!
      Lisäksi, FST:n puolella vuosittain pyörivään lasten junioreuroviisuunkaan eivät voi osallistua suomea puhuvat suomalaislapset, jolleivat kisassa laula ruotsiksi ja osaa niin hyvin ruotsia, että pärjäävät yhteispohjoismaisessa junioreuroviisuissa ruotsin kielellä. Miksi eivät, koska kyseessähän on pohjoismainen kisa käsittääkseni, johon Suomi eli myös suomenkieliset kuuluvat eikä pohjoismainen ruotsinkielinen kisa.... Norjalaiset saavat kyllä osallistua kisaan norjaksi, saamelaiset saameksi, tanskalaiset tanskaksi, islantilaiset islanniksi, mutta suomenkieliset eivät saa osallistua suomeksi. Minusta tämä on kummallista.

    • twervig

      Kansainvälisen Idols oikeuksien takia ruotsinkielinen suomalainen ei saa osallistua Ruotsin Idolsiin ellei hänellä ole osoitetta Ruotsissa tai on kirjoilla Ruotsissa. Siis hyvä artistiaines ei saisi osallistua edes oman maan Idolsiin koska hän käyttää maan toista virallista kieltä.
      Kun olen seurannut molempien maiden Idolsia niin olen huomannut että Ruotsissa kiinnitettään enemmän huomiota oikein lausuttuun englantiin, enkä kertaakaan olen huomannut kysymystä Osaatko ruotsia kun taas Suomessa on kysytty Osaatko suomea. Ruotsissa ajatellaan näköjään heti kansainvälistä markkinaa kun taas Suomessa riittää että kyläkapakoissa kiertää

    • maarukka

      Taidat olla ollut itse pyrkimässä. Vuonna nolla. Paremminhan nuo lauloivat kuin yleensä suomalaisten kersat. Eniten kilpailijoitakin läpi Vaasassa. Ja julkisuudenhakuiset pellet puuttuivat täysin.
      Onhan se Yleissivistystä sunkin kakaroillesi, kun kuulevat muutakin kieltä kuin suomea. Ja tiettyä v-sanaa. :D Braa, Wasa!

    • Suo ma lainen

      Meidän lapsemme eivät ole kakaroita. Ja sitäpaitsi he kyllä kuulevat monia muita kieliä, englantia jne. Mutta EI RUOTSIA koska se on turhista kielistä kaikkein turhin!! Se on varsinkin suomessa täysin TURHA KIELI!! Enkä ole ymmärtänyt koskaan, että miksi suomen kouluissa pitää tuputtaa pakkoruotsia?!?! Englannit ja muut kielet joita maailmalla tarvitaan enemmän, ymmärrän täysin. Kukaan sukulaisista, tutuista, kavereista, naapureista jne. ei puhu eikä osaa ruotsia, eikä myöskään tarvitse missään ruotsia...

      • Pakkosuomi ?????

        Grattis, du kommer att ha svårt att få jobb åt dina ungar när dom kan bara suomi!
        T.ex. för att komma in i som banktjänsteman har finlands svenskarna företräde för dom kan betjäna på svenska, finska och en alldeles perfekt engelska.

        Men alltid behövs det städerskor i Finland. Där behöver man inte prata språk så suomi duger bra som språk åt kvasten.


      • hi hi hiii
        Pakkosuomi ????? kirjoitti:

        Grattis, du kommer att ha svårt att få jobb åt dina ungar när dom kan bara suomi!
        T.ex. för att komma in i som banktjänsteman har finlands svenskarna företräde för dom kan betjäna på svenska, finska och en alldeles perfekt engelska.

        Men alltid behövs det städerskor i Finland. Där behöver man inte prata språk så suomi duger bra som språk åt kvasten.

        Tää oli hyvä,
        Jos et siis osaa/ymmärrä ruotsia, kirjoituksen sisältö jää arvoitukseksi.

        Olisiko koulussa kannattanut lukea kuitenkin ja oppiakin jotain .


      • sdnfsdfnas
        hi hi hiii kirjoitti:

        Tää oli hyvä,
        Jos et siis osaa/ymmärrä ruotsia, kirjoituksen sisältö jää arvoitukseksi.

        Olisiko koulussa kannattanut lukea kuitenkin ja oppiakin jotain .

        Hah!

        Google Translator käyttöön vain *LOL*

        ;)


    • Suo ma lainen

      En ymmärrä tuosta pari pykälää ylempänä olevasta tekstistä sanaakaan. Olen jo usein sanonut että kun olin aikoinaan (kauan sitten) koulussa, niin siellä ei opetettu ollenkaan ruotsia!!

      • Suomen kieli kaunis

        Aika outoa jos ei osaa sanoa suomeksi päivää tai iltaa vaan pitää englantia puhua.
        Kuten tämä Dennis.Päivää olen Dennis.Laulan Lez Zeppelinin kappaleen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      126
      1615
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      99
      1181
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      200
      1066
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      985
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      861
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      803
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      774
    8. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      763
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      48
      760
    10. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      51
      751
    Aihe