Onko laiskuus mielenterveysongelma?

ex-masentunut

Tämmöinen kysymys on pyörinyt mielessäni kun diagnoosiluettelosta löytyy erilaisia riippuvuuksia ja monenkirjavia häiriöitä.

Jos alkoholismi, peliriippuvuus tai lievä masennus ovat sairauksia, niin mielestäni laiskuus kuuluisi samaan kategoriaan. Niille yhteistä on, että taudinkulkuun ihminen voi itse vaikuttaa omalla toiminnallaan huomattavasti.

Missä siis menee terveen ja sairaan raja psyykkeessä?

6

450

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Matriarkaatti92

      Jos ajatellaan psykiatriaa, psykologiaa ja laiskuutta keskenään, laiskuus on enemmänkin oire jostain. Ihminen voi olla enemmän tai vähemmän mukavuudenhaluinen ja saa ollakin, kunhan se ei mene liiallisuuksiin. Jos on niin "laiska", ettei suoriudu päivittäisistä velvollisuuksista ja on passiivinen jokaiseen asiaan liittyen, on se mielestäni silloin seurausta jostain psyykkisestä ongelmasta - tai miksei jopa neurologisestakin.

      Olet oikeassa siinä että ihminen voi vaikuttaa paljon omaan mielenterveyteensä, mutta loppujen lopuksi oman tahdon merkitystä on liioiteltu. Useat psyykkiset ongelmat ja sairaudet juontavat juurensa ajoista, jolloin sairastunut on ollut ihan pieni lapsi ja täten kohtuullisen kyvytön vaikuttamaan omiin elämäänsä saataviin valmiuksiin selviytyä, vaikka aivot ovatkin plastisemmat kuin mitä ollaan aiemmin oletettu. Eli ihminen pystyy läpi elämänsä omaksumaan kohtuullisen hyvin tilanteesta riippuen uusia ajatusmalleja ja toimintatapoja, mikä luo toivoa. Voi siis sanoa että joillekin ihmisille tietyt asiat ovat helpompia ja toisille vaikeampia psyykeen kannalta.

      Sairaan ja terveen raja psykiatrisessa diagnostiikassa menee hyvin pitkälti niin, että jos tietyistä toimintamalleista ja oireista on haittaa ympäristölle sekä itselle, on se silloin sairautta. Muutenhan esimerkiksi ihmiset joilla on tapana pestä hampaansa joka ilta, voitaisiin diagnosoida pakko-oireista häiriötä sairastaviksi - ja mikä järki siinä sitten olisi?

    • ex-masentunut

      Mielestäni laiskuus on hyvin verrattavissa lievään masennukseen. Jos ihminen on lievästi masentunut, hän pystyy kyllä suoriutumaan päivittäisistä velvoitteistaan, mutta kokee sen koko ajan raskaaksi ja epämielyttäväksi. Ja ihan samaa voisi sanoa laiskuudesta.

      Tai ehkä kyse on hieman myös siitä, että nykyään halutaan "yliymmärtää" potilaita ja määrittää monet, sinänsä ihan normaalit toiminnot jonkinasteisiksi sairauksiksi. Tätä kutsuttaneen hienommin medikalisaatioksi.


      "Sairaan ja terveen raja psykiatrisessa diagnostiikassa menee hyvin pitkälti niin, että jos tietyistä toimintamalleista ja oireista on haittaa ympäristölle sekä itselle, on se silloin sairautta. "

      Tässä on sellainen paha, sisäänrakennettu ongelma, että psyykkinen sairaus määritellään yhteiskunnan normien mukaisesti. Se mikä tänään on normaalia (korkea koulutustaso, säännöllinen päivätyö, kiire, tehokkuus) otetaan tavallaan myös psyykkisen terveyden perustaksi juurikaan kyseenalaistamatta sitä, mikä on oikeasti (ihmisluonnolle) tervettä. Entä jos tuo normimme, elämäntapamme onkin sairas?

      Jos joku alkaisi yht'äkkiä elää vaikkapa 1500-luvun normien mukaisesti, hänen luokiteltaisin oitis mielenterveysongelmaiseksi, vaikka mieleltään tuo ihminen saattaisi olla enemmän terve kuin me, jotka elämme modernin yhteiskunnan normeilla.

      Psyykkinen terveys ja sitä myötä psyykkiset sairaudet ovat hyvin hataria määritelmiltään toisin kuin niiden somaattiset serkkunsa. Melko outo ilmiö muuten korkeatasoisessa nykytieteessä.

      • Matriarkaatti92

        Totta, normit vaikuttavat kovasti diagnostiikkaan psykiatriassa. Se on sellainen piilototuus sen itselle ja muille haitallisuuden takana, mutta haitallisuudeksi itselle sekä muille lasketaan usein myös työkyvyttömyys ja kouluttamattomuus - valitettavasti. Tästä hyvänä esimerkkinä se mitä monet psykiatrian parissa työskentelevät ihmiset tykkäävät paljon kaunistella, ihminen on terve sitten kun on työkykyinen. Se, oletko todella terve, on ihan toisarvoista.

        Sitä en allekirjoita, olisiko ihmisen luonnolle terveellistä olla töissä ja suorittamassa koko ajan, koska se on tavallaan kyllä ja ei sen asian suhteen. Ihminen on kuitenkin psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Ihmisen itsetunnon ja onnellisuuden hyvin olennaisena perustana on se, että pystyy kokemaan itsensä tarpeelliseksi ja oman olemassa olon merkitykselliseksi. Ja usein tämä liitetään siihen että ihminen tekee työtä tavalla tai toisella, ja sitten kokee itsensä merkitykselliseksi. Mutta liiallinen suorittamisen pakko ajaa toisaalta ihmisiä masennuksen partaalle myöskin, koska tämän päivän kilpailullinen yhteiskunta antaa jatkuvasti kuvaa siitä, miten ihmiset jotka ovat saaneet byrokraattisesti eniten aikaan, ovat arvokkaimpia.

        Tuo edellinen ei nyt välttämättä liittynyt mitenkään koko mielenterveyden hoitamisen perustaan, lähinnä huonoon itsetuntoon ja masennukseen, vaikkakin monet mielenterveysongelmat lähtevätkin liikkeelle huonosta itsetunnosta ja merkityksettömyyden tunteesta.


    • 5+13

      Koitahan parantaa myös itsesi tohtori

    • jepujepujee

      Eiköhän ensin kannattaisi miettiä mitä se laiskuus on ja kuka sen määrittelee. Jos en siivoa kotiani päivittäin, olenko laiska? Tai jos teen sen kuukausittain, määritelläänkö se häiriintyneeksi käyttäytymiseksi? Ehkäpä käytän aikani johonkin huomattavasti mielenkiintoisempaan, onko se häiriintynyttä?
      Työtehtävästä kieltäytyminen taas voi olla järkevyyttä jota ulkopuolinen ei halua ymmärtää. Kyllä kaikelle löytyy syynsä, jos oikeasti on halua ymmärtää tilannetta. Pitää pystyä myös jättämään omat ennakkoluulonsa ja hyväksyä toinen omana itsenään.
      Hyvin miellään poliittisessa kielessa halutaan työttömät leimata laiskoiksi, liikutaan siis hyvin vaarallisilla vesillä retoriikan suhteen.

    • kiitos vaan

      Sori, mut mua ei oo luotu sitä oravanpyörää varten, olen jo kasvanut ulos siitä. Jos mun koti on susta liian sotkuinen niin älä tuu käymään! Enkä muutenkaan kaipaa elämänohjeita keneltäkään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla

      Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e
      Pirkanmaa
      301
      7574
    2. Jos yhdistät nimikirjaimet

      Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne
      Ikävä
      82
      5927
    3. Jos olisit täällä

      Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä
      Ihastuminen
      152
      3504
    4. Kyllä se taitaa olla nyt näin

      Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee
      Ikävä
      32
      1957
    5. Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea

      Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.
      Maailman menoa
      188
      1846
    6. Odotan että sanot

      Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san
      Ikävä
      17
      1517
    7. Olet kiva

      Olet kiva :)
      Ikävä
      44
      1474
    8. Paljon niitä puheita

      susta liikkuu. 🤮
      Tunteet
      35
      1456
    9. Miksi haluat alentaa muita?

      Luulin sinua niin erilaiseksi, poikkeavan hyväksi, olin väärässä.
      Ikävä
      22
      1421
    10. Heih! Vieläkö ehtii laittaa auringonkukat kasvamaan?

      Kerkeekö auringonkukat kukkimaan, kun upottaa auringonkukan siemenet kävelyreittien varrella multiin? Vai onko jo ihan
      Maailman menoa
      64
      1394
    Aihe