Kapitalismi poisti maaorjuuden

Liberalistien edusaj

Kapitalismi ja siihen liittyvät yhteiskunnalliset järjestylyt poistivat maaorjuuden. Kapitalismissa ei ole maaorjuutta vaan vapaita talonpoikia. Kapitalismissa ei ole orjatyötä, vaan itsenäisiä työläisiä.

Sosialismi sensijaan orjuutti miljoonat valtion kolhooseihin, samalla kun puoluepamput irstailivat nälkää näkevän kansan rahoilla. Sosialismia seuraa kurjuus, työttömyys monille, mutta puoluepampuille riittää rahaa.

http://vapaasana.net/artikkelit/2012/02/kapitalismi-poisti-lapsityön-–-kunta-orjuutti-oliver-twistin

Kapitalismi nosti tuottavuutta ja elintasoa niin, että vähitellen vanhemmilla oli varaa ottaa lapsensa pois töistä ja sosialistisemmasta Manner-Euroopasta syntyi valtava muuttoliike kapitalistisempaan Britanniaan. Toisin kuin ”Oliver Twist” ja muut kunnan orjiksi myymät, joista kauhukertomukset on kirjoitettu, vapaat lapset vaihtoivat usein työnantajaa paremman palkan ja työolojen perässä.

Britannia oli ensimmäisiä kapitalismin ja teollistumisen piiriin siirtyneitä maita. Tämä tarjosi perheille ja lapsille parempia työtilaisuuksia ja –oloja kuin maatyö. Britannian väkiluku lisääntyikin nopeasti vuoden 1800 molemmin puolin, hintataso laski ja elintaso nousi huomattavasti. [3][4]

Tehdastyö paransi lasten oloja

Sekä ennen että jälkeen teollisen vallankumouksen Britannian ja USA:n ne lapset, joille ei ollut tarjolla tehdastyöpaikkoja, olivat paljon huonommissa oloissa kuin ne, joille oli.[5]

Teollisen vallankumouksen mahdollistama, usein kurjakin tehdastyö pelasti lapsia ja perheitä nälänhädältä. Tehtailijoilla ei ollut valtaa pakottaa heitä tehtaisiinsa. [4]

6

96

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liberalistien edusta

      Maaorjat oli maataloustyöläisiä jotka oli sidottu tiettyyn maatilaan; he eivät voineet muuttaa tai omistaa omaa maatilaa; he eivät saaneet pitää maatilkun tuottamaa viljaa vaan se meni lääninherralle. He saivat jotakin palkkaa aherruksestaan lääninherralta joka otta itselleen verokarhun osan. Talonpojat olivat paremmassa asemassa kuin maaorjat, mutta heidänkin oli maksettava veroa lääninherroille ja osallistuttava sotaan.

      Millainen tuo järjestelmä olikin, se ei ollut vapaan markkinatalouden tai liberalismin ihanteiden mukainen.

      Pohjoismaissa maaorjuus ei onneksi koskaan saanut samanlaista jalansijaan kuin joissakin Euroopan maissa, vaan täällä maanviljelijät olivat vapaita muuttamaan, ja ostamaan tilan. Mutta Euroopassa maaorjuuutta oli kyllä.

      Useissa eri Euroopan kolkissa oli talonpoikaiskapinoita maaorjuutta ja vasallijärjestelmää vastaan jo kauan ennen sosialismia. Maaorjuus loppui yleisesti 1700-luvulla, mutta venäjällä vasta 1860-luvulla.
      Esimerkiksi virossa kapinoitiin lääniniherroja vastaan vielä 1850-luvulla.

      Liike maaorjuutta vastaan syntyi jo ennen sosialismia. Erityisesti yhdysvalloissa maanviljelijät olivat vapaita koko sen itsenäisyyden ajan. Ovatko hekään enään vapaita, kun verot ovat taas nousseet, se onkin toinen kysymys. Nimittäin verottamisestahan tässä on koko ajan ollut kysymys. Kommunismissa lääninherran korvaa puoluepamppu.
      Kommunismia ei voida pitää aito maaorjien, tehdastyöläisten tai talonpoikien vapauttamiseen pyrkineenä sosiaalisena liikkeenä. Oikeistoliberalismi on koko ajan tarjonnut oikeistolaista ratkaisua (matala verotus) ratkaisuna köyhyyteen ja köyhälllistön sosiaalisiin ongelmiin. Mutta oikeistolaisuus ei aina ole talonpojille kelvannut ja silloin he ovat saaneet maistaa orjuuttajan ruoskaa; mikä tahansa verottamisen muoto johtaa vain yhteen ja samaan lopputulokseen joka on maaorjuus (vrt P-Korea).

      • liberalistiene edust

        http://www.vapaasana.net/artikkelit/2003/12/anders-chydenius-–-200-vuotta-liberalismimme-isästä

        Chydenius vastusti kaikkia valtiovallan väärinkäytön muotoja, etuoikeuksia, oikeusturvan puutetta ja sensuuria. Byrokratiaa tulee kitkeä ja virkoja ei tule voida ostaa, vaan tulee asettaa tiukkoja pätevyysvaatimuksia. Valtiolaitosta ja etuoikeusyhteiskuntaa tulee purkaa, muuten kansan verot ja taakat kasvavat”, Norberg kirjoittaa Chydeniuksen katsoneen.

        ”Chydenius antoi uuden, realistisen kuvan köyhistä maatyöläisistä ja palvelusväestä. Hänen isänsä köyhä nuoruus ja Pohjanmaan talonpoikien olotila olivat antaneet hänelle yhteyden ihmisten arkeen, mikä konkretisoi [liberalismin] periaatteet. Ennen työntekijä oli nähty laiskurina, joka tahdostaan riippumatta tulisi pakottaa tekemään valtio rikkaaksi - -.Chydenius käänsi näkökulman päinvastaiseksi osoittamalla, että työläiset olivat elinvoimaisia yksilöitä, jotka vain vaativat oikeutta saada ajatella omaa onneaan. He olivat jopa muita parempia, sillä he olivat tuotteliaita siinä missä aateli, papisto, virkamiehet ja etuoikeutetut yrittäjät elivät tavallisen kansan veroilla ja työllä.”

        Hän vaikutti myös siihen, että talonpojat saivat myydä tuotteitaan missä halusivat, hän ”poistatti tukiaisia, alennutti veroja ja johti dramaattista taistelua, jonka päätteeksi valtiovarain hallinta siirrettiin aatelilta koko valtiopäiville. Työnsä huipentumana Chydenius onnistui antamaan Ruotsille kansainvälisesti ainutlaatuisen painovapauden, joka lopetti sensuurin ja toi julkisuusperiaatteen maamme viranomaisille.”


      • Suomessa

    • liberalistienedustaj

      http://henriheikkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/99440-nalle-walhroos-oli-taas-oikeassa

      Omaa etuaan ajatteleva ihminen ”tiedostaa saavuttavansa enemmän tekemällä yhteistyötä muiden kanssa kuin toimimalla yksin. Vapailla markkinoilla ihmiset saavuttavat omat päämääränsä selvittämällä, mitä muut tahtovat, ja yrittämällä tarjota sitä.” (David Boaz)

      Aito oman edun ajattelu nimenomaan edellyttää sitä, että ihminen on tekemisissä muiden kanssa rauhanomaisen, vapaaehtoisen vaihdannan keinoin. Jotta ymmärtäisit mitä tarkoitan, kysy itseltäsi, mikä on oma etusi?

      Etu on ”arvo, jonka pyrimme saavuttamaan: vauraus, mielihyvä, turvallisuus, rakkaus, itsetunto, tai jokin muu hyvä.” (David Kelley)

      Etkö tavoittele mitään näistä? Eikö nimenomaan vapaaehtoinen yhteistyö muiden kanssa, oli se sitten rakastettusi tai liikekumppanisi, ole paras tapa toteuttaa omaa etuasi?

      Ihminen on omaa etuaan tavoitteleva, mutta se ei sulje pois myös muiden edun ja hyvinvoinnin huomioimista – perheen, ystävien ja jopa aivan ventovieraiden. Itse asiassa vapaa markkinatalous ehdollistaa ihmisen ottamaan huomioon myös muiden tarpeet – muuten hän ei saisi mitään kaupaksi.

    • rehelllisyysmaanperi

      http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2012/04/12/virkamies-tunnusti-en-tehnyt-toita-14-vuoteen/201227190/12


      Virkamies tunnusti: En tehnyt töitä 14 vuoteen


      Pekka Sakki/Lehtikuva

      Entinen virkamies ilmoitti eläkkeelle jäädessään, ettei hänellä ollut virassaan työtehtäviä enää viimeiseen 14 vuoteen, kertoo Die Welt -lehti. Palkkaa miehelle maksettiin leppoisilta vuosilta 745 000 euroa.

      Taloussanomat

      12.4.2012


      Eläkkeelle jäänyt saksalainen virkamies aiheutti kohun hyvästelyviestillään, jossa hän sanoi viettäneensä viimeiset 14 vuotta työpaikallaan tekemättä mitään, kertoo saksalaislehti Die Welt.

      Mendenin kaupungilla työskennellyt mies ilmoitti sähköpostiviestissään entisille kollegoilleen, että koska hän on ollut töitä vailla jo vuodesta 1998 lähtien, on hän nyt mitä parhaiten valmistautunut eläkepäiviinsä.

      Samalla mies arvosteli jyrkästi hallitusta ja kaupunkia. Hän valitti, että häneltä vietiin työtehtävät järjestelmällisesti, eikä hänelle jäänyt mitään tekemistä organisaatiomuutosten jälkeen. 14 vuodessa mies ehti kuitenkin tienata 745 000 euroa.

      Julkisuuteen vuotanut sähköposti on herättänyt Saksassa keskustelua. Mendenin kaupunginjohtaja moitti entisen virkamiehen purkausta hyvien tapojen vastaiseksi ja varsin arveluttavaksi.

    • jjjj3

      Kaikki nämä maaomaisuuden uudelleenjärjestelyt, joissa entisiltä maaherroilta ja orjapiiskureilta anastetaan maa ja annnetaan yksityisille talonpojille, kuuluvat osaksi kehitystä kohti liberaalia yhteiskuntaa

      Omaisuuden ja maan omistussuhteet todellakin määrää laki, tai sitten sen puuttuessa vahvimman oikeus

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      212
      34381
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      256
      22014
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      440
      11119
    4. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      83
      7449
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6665
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      53
      5045
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      196
      4097
    8. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      45
      1714
    9. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      34
      1656
    10. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1627
    Aihe