Järjestöjen taustoista?

emäntäperheeksi

Nuorimmainen haluaisi perheeseemme vaihto-oppilaan. Perheellemme se periaatteessa sopisi nyt, kun kaksi vanhinta lastamme sekä sijaislapsi ovat muuttaneet jo omilleen. Huoneita on nyt vapaana. Olemme myös perheenä asuneet ja työskennelleet ulkomailla. Vieraassa maassa asuminen ja kansainvälisyys ovat sillä tapaa tuttu asia perheellemme. Luulen, että olisimme ihan ok emäntäperhe.

Olen nyt pikaisesti tutkaillut vaihto-oppilasjärjestöjen taustoja. Osa järjestöistä on kaupallisia matkanjärjestäjiä. Osa toimii vapaaehtoispohjalta. Minua kiinnostaisi enemmän vapaaehtoispohjaiset järjestöt. Rotary vaikuttaisi järjestönä hyvältä ja aidosti voittoa tuottamattomalta yhdistykseltä, mutta rotareilla vaihto-oppilas vaihtaa perhettä muutaman kerran vuoden aikana, ja itse ajattelemme, etteivät perhe ja vaihto-oppilas ehdi silloin syvemmin tutustumaan toisiinsa. Jäljelle ovat jääneet YFU ja AFS.

Silti yksi asia mietityttää minua. Mikä vaihtarivuodessa maksaa? Hinnat Eurooppaan ovat 6000 euron paikkeilla ja muihin maanosiin 8000 tai enemmänkin. Silti toiminnan sanotaan olevan vapaaehtoispohjaista. Vaikka kuinka kalkuleeraan, en voi ymmärtää yli 4000 euron ylittäviä kustannuksia edes Amerikan mantereelle. Joku vetää välistä noin 4000 euroa / matka. Kuka? Jos vastaus olisi se, että köyhistä maista lähteville varattomille nuorille vaihto-oppilasvuosi olisi ilmainen, ja se ilmaisuus kustannettaisiin korkean BKT:n maista lähtevien nuorten kukkarosta, hyväksyisin vastauksen. Juuri se motivoisi minua vapaaehtoisuuteen. Silti vaihto-oppilaiden joukossa köyhät maat ovat aliedustettuina. Afrikkalaistaustaisia ei esimerkiksi ole mukana juuri lainkaan. Tällaisilla eurooppalais- ja amerikkalaistaustaisten nuorten hinnoilla joka toisen vaihtarin pitäisi kuitenkin olla ilmaismatkalla?! Ei ole.

En mahda sille mitään, että arkijärki sanoo, jotta vaihto-oppilasjärjestöjen taustoissa on jotakin hämärää. Vaihtotoiminnalla kerätään rahaa johonkin muuhun, mutta mihin? Joko joku tekee vapaaehtoisten selkänahasta bisnestä tai sitten järjestöjen takana on jotakin aatteellista tai uskonnollista toimintaa, jota vaihto-ohjelmilla rahoitetaan. Tästä riippumatta vaihto-oppilastoiminta saattaa olla hyvin hoidettua ja laadukasta. En halua nyt pelotella vaihto-oppilaiksi lähteviä nuoria. Ihmettelen vain hintoja, sillä aina kun olen antanut oman vapaaehtoispanokseni johonkin toimintaan, minulle on ollut tärkeää, että taustat ja kulurakenteet ovat kunnossa ja että panokseni annetaan vain ja ainoastaan siihen toimintaan, johon sen tarkoitan. Taustat ovat minulle paljon tärkeämpiä aina silloin, kun olen mukana antavana osapuolena, kuin silloin, kun olen liikkeellä maksavana kuluttajana. Jos annan nyt ilmaisen kodin, huolenpidon ja ravinnon nuorelle, haluan, että koko panokseni myös annetaan maailman nuorille ilman, että kukaan vetää yhtään mitään välistä. Kuluttajana minun taas olisi tyytyminen siihen, mitä on tarjolla.

Nyt kysynkin, mistä olisi mahdollista saada käsiin selvityksiä kansainvälisten vaihto-oppilasjärjestöjen taustoista? Löytyisikö historiikkeja, toimintakertomuksia, tilinpäätöksiä, tietoja johtohenkilöistä kytkentöineen ja varallisuuksineen jne? Kuka tietää, mitä nämä järjestöt oikeasti ovat?

9

554

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • YfUn puolesta

      Ottakaa YFU:n kautta mieluummin, en suosi AFS!

    • yfuuuu

      Komppaan edellistä, eli YFU:sta henkilökohtaisesti ei ole kuin aivan loistavi kokemuksia :D

    • student-

      Vaihto-oppilasvuoden maksu jakautuu pääsääntöisesti kolmeen osaan: osa jää Suomen järjestölle, osa menee paikalliselle järjestölle ja loput matkakuluihin, jotka muuten saattavat olla yllättävän kalliit ja koska esim. lentolippujen hinta saattaa nousta oppilasmaksun maksamisen jälkeen, siihenkin varaudutaan, koska matkakulut jo sisältyvät hintaan.

      Mieti, kuinka paljon vaihto-oppilaan sijoittaminen ja yhden toimiston pyöritys maksaa: Toimiston vuokrakulut, matkakulut, haastattelukulut, valmennuskulut, vesi- ja sähkömaksut, posti- ja puhelinkulut jne. Vaihto-oppilastoiminnan pyörittäminen ei ole mitään ihan ilmaista lystiä eikä pyöri ihan pyhällä hengellä, toimistotyöntekijöille maksetaan myös palkkaa työstään, ns. kaupalliset järjestöt (EF, STS, jne.) keräävät sitten siihen päälle vielä voittoakin. Oppilaan valmennuksissa ollaan ehkä hotelleissa ja käytetään kokoustiloja ja niihin matkataan lentokentiltä, siihen saattaa kuulua matkojakin ja pääsylippuja. Kyllä sitä rahaa palaa järjestöllä ihan kivasti. Myös vaihto-oppilaan kouluun ja isäntäperheeseen pidetään yhteyttä puhelimitse ja käymällä paikan päällä.

      Osa rahasta menee ikään kuin oppilaan turvaksi, eli jos sattuu perheenvaihto tai jokin muu tapaus, lentolippu/matkakulut ja yhteydenpitokulut maksetaan sieltä järjestöllä olevasta "osasesta". Monella vaihto-oppilaalla se raha jää tavallaan sitten "käyttämättä", joten se jää juuri noihin juokseviin kuluihin ja myös stipendeihin, joita järjestöt uein myöntävät vähävaraisille.

      En tiedä AFS:n toiminnasta, mutta ainakin YFU:n toiminta on aika selkeää ja YFU:n hallituksen jäsenien nimet lukevat siellä lehtisessä, jota on nykyisille ja ex-oppilaille lähetetty.

      Mikset ottaisi yhteyttä suoraan järjestöön ja tiedustelisi lisää? He varmaan mielellään vastaavat kysymyksiisi järjestön toiminnasta. En itse työskentele järjestöissä, mutta olen seurannut sellaisia läheltä.

    • emäntäperheeksi

      Olemme vatvoneet vaihtariasiaa nyt isän ja kahden kotona vielä asuvan lapsen kanssa ja päädyimme kaikesta huolimatta Rotaryyn siksi, että se on ylivoimaisesti edullisin järjestö. En tiedä, kuinka Rotarit pystyvät järjestämään vaihtovuoden niin paljon edullisemmin kuin AFS ja YFU, alle puoleen hintaan. Olisi mielenkiintoista kuulla. Jokaisen kolmen järjestön toiminta pohjautuu vapaaehtoisuuteen.

      Pistimme siis ykkössijalle sen, että vaihtovuoden hinta pysyisi mahdollisimman matalana, jotta järjestelmän piiriin pääsisi ihan tavallisia nuoria köyhemmistäkin maista, eikä vaihtoon liittyisi elitismiä.

      Lähteville nuorille haluan edelleenkin todeta, että AFS ja YFU ovat varmasti vaihto-oppilaan kannalta turvallisia ja hyviä järjestöjä.

      • Lukion ope

        En ole Rotarien jäsen, mutta toimin opettajana koulussa, jonne lähes joka vuosi tulee vaihto-oppilas Rotarien kautta ja josta vastavuoroisesti pääsee lähtemään vaihto-oppilas heidän kauttaan. Eli käsittääkseni, kun Rotarit ovat hyväntekeväisyysjärjestö, he sponsoroivat vaihto-oppilaita. He siis maksavat osan kustannuksista omasta pussistaan. Tämä mahdollistaa juuri sen, että vähemmän varakkaidenkin perheiden lapset voivat päästä vaihtoon.


    • sudent-

      Rotareiden päätehtävä ei ole vaihtovuosien järjestäminen, eikä Rotareilla ole palkattuja vaihtotyöntekijöitä, vaan vaihto järjestetään kokonaan vapaaehtoisvoimin. Siinä suuri ero AFS:ään ja YFU:un, joilla siis on palkkalistoillaan toimistotyöntekijöitä ja siksi YFU/AFS maksavat enemmän.

      AFS ja YFU ovat siis osittain vapaaehtoisuuteen perustuvia, eivät siis ihan kokonaan, mutta he eivät ole myöskään voittoa tavoittelevia yrityksia, kuten EF, STS ja muutamat muut.

    • 3+8

      AFS ja YFU pitävät yllä kallista organisaatiota, vaikka eivät voittoa tuotakaan.
      Vaihto-oppilasvälitystä tekevät myös erilaiset ystävyysjärjestöt, jotka oikeasti toimivat todella pienin kustannuksin.

    • STS huijausta

      Kenen tahansa kannattaisi perehtyä tarkkaan järjestöön ja sen taustoihin harkitessaan vaihto-oppilasohjelmaa missä tahansa muodossa.

      Esim. STS:n vastuuhenkilöiden ja taustojen selvittäminen edellyttää kaupparekisteriotteiden yms. tilaamisen. Avoimestihan järjestö ei näistä kerro! Totuus luotettavasta sekä vastuuntuntoisesta perheyrityksestä ja 50-vuoden kokemuksesta on täyttä puppua, joilla esitteissä yritetään vaikuttaa kuluttajaan.

      Ainakin STS on osoittautunut ruotsalaiseksi huijaukseksi, jota Suomessa pyöritetään koppavan maajohtajan ja nuoren ilmaistyövoiman avulla.

    • kokemusta on

      Kuten sanoit, Rotarien ongelmana on perheenvaihto useamman kerran vaihto-oppilasvuoden aikana.

      AFS ja YFU ovat suurimmat näistä ei-kaupallisista toimijoista. AFS on suurempi ainakin joillakin paikkakunnilla, YFU saattaa olla toisilla. Tällä on merkitystä siinä, kuinka paljon vaihto-oppilaille ja heidän isäntäperheilleen järjestetään tapaamisia ja muuta ohjelmaa.

      Silloin tällöin vaihto-oppilailla tulee ongelmia ja ainakin AFS:llä on erinomainen turvaverkko, luullakseni myös YFU:lla. Tämä mahdollisten ongelmatilanteiden käsittely on suuri ero AFS/YFU ja rotarien välillä, koska ainakin AFS:llä on koulutetut henkilöt hoitamassa mahdollisia ristiriitatilanteita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2663
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      67
      2440
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2081
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1737
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1479
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1429
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1403
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe