avioliiton turva

kun kuolema erottaa

Avioliittohan turvaa leskeksi jäävän tilanteen niin että vainajan omaisuus jää leskelle ja lapsille. Avoliitossa olleet menettävät yhdessä säästetyn kodin ja omaisuuden, kun puolison osuus meneekin tämän vanhemmille ja sisaruksille.

Toinen esimerkki on, että toinen puolisoista olisi tehnyt arvokasta kotityötä palkatta ja toinen kodin ulkopuolista työtä. Tai että yhdessä säästetyt rahat olisi ajattelemattomasti laitettu vain toisen nimiin esim. autoa tai taloa ostettaessa. Avioliitossa oleville omaisuus on kuitenkin yhteisestä taloudesta yhdessä säästettyä tavalla tai toisella.

Käsittääkseni avioehto mitätöi tämän avioliiton tuoman turvan, ja jaolle ryntää sukulaiset, johin ei ehkä edes pidetty yhteyttä! . Avioliiton merkitys lain edessä on juuri se että raha-asiat tapahtuvat turvallisesti ja oikeudenmukaisesti. Miksi siis avioehto? Väkisinkin tulee mieleen itsekkyys, että puolisoa ei haluta tukea edes kriisitilanteessa

10

501

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hmmmjoo

      Avioehto tehdään silloin kun toinen puoliso haluaa turvata oman omaisuutensa mahdollisen eron koittaessa. Jos haluaa kuoleman takia turvata puolisonsa talouden tehdään testamentti.Näin puolisolle jää hallintaoikeus omaisuudelle eikä perilliset pääse siihen käsiksi.

    • korjataan hieman

      "Avoliitossa olleet menettävät yhdessä säästetyn kodin ja omaisuuden, kun puolison osuus meneekin tämän vanhemmille ja sisaruksille"

      Väärä käsitys, jos tilanne on sama kuin ensimmäisessä lauseessasi. Lapset perivät vanhempansa, olivat nämä avio- tai avoliitossa. Lapsettoman avoliitossa kuolleen sen sijaan todellakin perii vainajan vanhemmat ja/tai sisarukset. Mikäli koti on kuitenkin ollut yhteinen, siis molempien nimissä, periminen kohdistuu tietysti vain vainajan osuuteen, joten avopuolisolle jää oma osuutensa.

      "Käsittääkseni avioehto mitätöi tämän avioliiton tuoman turvan, ja jaolle ryntää sukulaiset, johin ei ehkä edes pidetty yhteyttä"

      Käsityksesi on väärä. Jos avioparilla on ollut avioehto, se vaikuttaa siten, että leski ei saa mitään osaa vainajan jäämistöstä verottomana tasinkona. Jos vainaja oli lapseton, leski perii hänet kuitenkin täysimääräisesti, mutta joutuu maksamaan koko summasta perintöveron. Vainajan sukulaisia avioehto ei oikeuta osille.

      • fjhr56 456

        "os avioparilla on ollut avioehto, se vaikuttaa siten, että leski ei saa mitään osaa vainajan jäämistöstä verottomana tasinkona."

        Jees, mutta avioehdoisssa taitaa yleensä olla pykälä jonka mukaan se ei päde kuolemantapauksessa. Näin nuo verottomat tasingot on turvattu.

        Mitään järkeä ei yleensä ole semmoisessa avioehdossa joka kattaa myös kuoleman.


      • korjataan hieman
        fjhr56 456 kirjoitti:

        "os avioparilla on ollut avioehto, se vaikuttaa siten, että leski ei saa mitään osaa vainajan jäämistöstä verottomana tasinkona."

        Jees, mutta avioehdoisssa taitaa yleensä olla pykälä jonka mukaan se ei päde kuolemantapauksessa. Näin nuo verottomat tasingot on turvattu.

        Mitään järkeä ei yleensä ole semmoisessa avioehdossa joka kattaa myös kuoleman.

        Voi olla tai olla olematta sellaista pykälää. Mutta ap:n käsitys oli, että avioehto vaikuttaisi siten, että perintö menisi vainajan verisukulaisille. Ja niin ei ole, kävipä sen veroasian kanssa miten hyvänsä (eli olipa avioehto voimassa myös kuolemantapauksessa tai ei).


    • hmmm...

      Vanhemmat perii vain siinä tapauksessa jollei vainajalla ole lapsia tai sisaruksia. Jos lapsia ja avoliitossa niin kannattaa tehdä testamentti puolisoille jotta hallintaoikeus säilyy kuten avioliitossa ja lapset eivät voi vaatia osuutensa esim. asunnosta niin kauan kuin sinä eläät.

    • Miina.85

      Avioehdossa meilla on kohta, joka kumoaa sen kuoleman sattuessa. Avioehto on tehty vain mahdollista eroa varten, jolloin molemmat pitävät omansa. Kummallakaan meillä ei ollut, eikä ole edelleenkään sen kummempaa omaisuutta. Mutta ajatusmaailma molemmilla on se, että JOS niin käy, niin pidetään sitten omamme.

      Laissa sen pitäisi olla automaattisesti noin ja ainoastaan erillisellä avioehdolla sen voisi kääntää siten, miten se nyt automaattisesti on. Vanha käytäntö on jo niin historiaa.

      Itse erossa en halua toiselta mitään, mutta omastani en halua kyllä luopua.

      • Miina.85

        Ja uskon ihan samalla ikuiseen rakkauteen... mutta silti elämässä on se JOS.


      • hmmm....
        Miina.85 kirjoitti:

        Ja uskon ihan samalla ikuiseen rakkauteen... mutta silti elämässä on se JOS.

        ""mutta silti elämässä on se JOS.""

        Tai pikemminkin KUN.. 50% eroaa jossain vaiheessa.


    • pompelipom

      Avioparilla on avioehto. Jos pari on lapseton, kun toinen kuolee, niin leskeksi jäänyt perii puolisonsa avioehdosta riippumatta (olettaen ettei ole testamenttia). Jos parilla on lapsia, niin lapset perivät kuoleen omaisuuden. Lesken asumisoikeus säilyy kuitenkin.

    • minä vaan

      Meillä avioehto tulee koskemaan perintönä ja lahjana saatua omaisuutta ja niiden mahdollista tuottoa, muutoin kaikki omaisuus tulee olemaan yhteistä. Tämä ihan siitä syystä, että minun vanhempani ovat varakkaita ja sulhaseni suvulla ei ole omaisuutta käytännössä lainkaa ja näin turvataan se, että esimerkiksi vanhempieni omistamat kiinteistöt, asunto-osakkeet ja arvopaperit säilyvät suvussa. Mun mielestä tässä ei ole mitään itsekästä, miksi tulevan aviomieheni pitäisi mahdollisen eron sattuessa hyötyä vanhempieni hankkimasta varallisuudesta..?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9656
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2827
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      165
      2597
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2049
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1806
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      14
      1633
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      12
      1493
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      11
      1439
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe