avioliiton turva

kun kuolema erottaa

Avioliittohan turvaa leskeksi jäävän tilanteen niin että vainajan omaisuus jää leskelle ja lapsille. Avoliitossa olleet menettävät yhdessä säästetyn kodin ja omaisuuden, kun puolison osuus meneekin tämän vanhemmille ja sisaruksille.

Toinen esimerkki on, että toinen puolisoista olisi tehnyt arvokasta kotityötä palkatta ja toinen kodin ulkopuolista työtä. Tai että yhdessä säästetyt rahat olisi ajattelemattomasti laitettu vain toisen nimiin esim. autoa tai taloa ostettaessa. Avioliitossa oleville omaisuus on kuitenkin yhteisestä taloudesta yhdessä säästettyä tavalla tai toisella.

Käsittääkseni avioehto mitätöi tämän avioliiton tuoman turvan, ja jaolle ryntää sukulaiset, johin ei ehkä edes pidetty yhteyttä! . Avioliiton merkitys lain edessä on juuri se että raha-asiat tapahtuvat turvallisesti ja oikeudenmukaisesti. Miksi siis avioehto? Väkisinkin tulee mieleen itsekkyys, että puolisoa ei haluta tukea edes kriisitilanteessa

10

492

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • hmmmjoo

   Avioehto tehdään silloin kun toinen puoliso haluaa turvata oman omaisuutensa mahdollisen eron koittaessa. Jos haluaa kuoleman takia turvata puolisonsa talouden tehdään testamentti.Näin puolisolle jää hallintaoikeus omaisuudelle eikä perilliset pääse siihen käsiksi.

  • korjataan hieman

   "Avoliitossa olleet menettävät yhdessä säästetyn kodin ja omaisuuden, kun puolison osuus meneekin tämän vanhemmille ja sisaruksille"

   Väärä käsitys, jos tilanne on sama kuin ensimmäisessä lauseessasi. Lapset perivät vanhempansa, olivat nämä avio- tai avoliitossa. Lapsettoman avoliitossa kuolleen sen sijaan todellakin perii vainajan vanhemmat ja/tai sisarukset. Mikäli koti on kuitenkin ollut yhteinen, siis molempien nimissä, periminen kohdistuu tietysti vain vainajan osuuteen, joten avopuolisolle jää oma osuutensa.

   "Käsittääkseni avioehto mitätöi tämän avioliiton tuoman turvan, ja jaolle ryntää sukulaiset, johin ei ehkä edes pidetty yhteyttä"

   Käsityksesi on väärä. Jos avioparilla on ollut avioehto, se vaikuttaa siten, että leski ei saa mitään osaa vainajan jäämistöstä verottomana tasinkona. Jos vainaja oli lapseton, leski perii hänet kuitenkin täysimääräisesti, mutta joutuu maksamaan koko summasta perintöveron. Vainajan sukulaisia avioehto ei oikeuta osille.

   • fjhr56 456

    "os avioparilla on ollut avioehto, se vaikuttaa siten, että leski ei saa mitään osaa vainajan jäämistöstä verottomana tasinkona."

    Jees, mutta avioehdoisssa taitaa yleensä olla pykälä jonka mukaan se ei päde kuolemantapauksessa. Näin nuo verottomat tasingot on turvattu.

    Mitään järkeä ei yleensä ole semmoisessa avioehdossa joka kattaa myös kuoleman.


   • korjataan hieman
    fjhr56 456 kirjoitti:

    "os avioparilla on ollut avioehto, se vaikuttaa siten, että leski ei saa mitään osaa vainajan jäämistöstä verottomana tasinkona."

    Jees, mutta avioehdoisssa taitaa yleensä olla pykälä jonka mukaan se ei päde kuolemantapauksessa. Näin nuo verottomat tasingot on turvattu.

    Mitään järkeä ei yleensä ole semmoisessa avioehdossa joka kattaa myös kuoleman.

    Voi olla tai olla olematta sellaista pykälää. Mutta ap:n käsitys oli, että avioehto vaikuttaisi siten, että perintö menisi vainajan verisukulaisille. Ja niin ei ole, kävipä sen veroasian kanssa miten hyvänsä (eli olipa avioehto voimassa myös kuolemantapauksessa tai ei).


  • hmmm...

   Vanhemmat perii vain siinä tapauksessa jollei vainajalla ole lapsia tai sisaruksia. Jos lapsia ja avoliitossa niin kannattaa tehdä testamentti puolisoille jotta hallintaoikeus säilyy kuten avioliitossa ja lapset eivät voi vaatia osuutensa esim. asunnosta niin kauan kuin sinä eläät.

  • Miina.85

   Avioehdossa meilla on kohta, joka kumoaa sen kuoleman sattuessa. Avioehto on tehty vain mahdollista eroa varten, jolloin molemmat pitävät omansa. Kummallakaan meillä ei ollut, eikä ole edelleenkään sen kummempaa omaisuutta. Mutta ajatusmaailma molemmilla on se, että JOS niin käy, niin pidetään sitten omamme.

   Laissa sen pitäisi olla automaattisesti noin ja ainoastaan erillisellä avioehdolla sen voisi kääntää siten, miten se nyt automaattisesti on. Vanha käytäntö on jo niin historiaa.

   Itse erossa en halua toiselta mitään, mutta omastani en halua kyllä luopua.

   • Miina.85

    Ja uskon ihan samalla ikuiseen rakkauteen... mutta silti elämässä on se JOS.


   • hmmm....
    Miina.85 kirjoitti:

    Ja uskon ihan samalla ikuiseen rakkauteen... mutta silti elämässä on se JOS.

    ""mutta silti elämässä on se JOS.""

    Tai pikemminkin KUN.. 50% eroaa jossain vaiheessa.


  • pompelipom

   Avioparilla on avioehto. Jos pari on lapseton, kun toinen kuolee, niin leskeksi jäänyt perii puolisonsa avioehdosta riippumatta (olettaen ettei ole testamenttia). Jos parilla on lapsia, niin lapset perivät kuoleen omaisuuden. Lesken asumisoikeus säilyy kuitenkin.

  • minä vaan

   Meillä avioehto tulee koskemaan perintönä ja lahjana saatua omaisuutta ja niiden mahdollista tuottoa, muutoin kaikki omaisuus tulee olemaan yhteistä. Tämä ihan siitä syystä, että minun vanhempani ovat varakkaita ja sulhaseni suvulla ei ole omaisuutta käytännössä lainkaa ja näin turvataan se, että esimerkiksi vanhempieni omistamat kiinteistöt, asunto-osakkeet ja arvopaperit säilyvät suvussa. Mun mielestä tässä ei ole mitään itsekästä, miksi tulevan aviomieheni pitäisi mahdollisen eron sattuessa hyötyä vanhempieni hankkimasta varallisuudesta..?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Pajari gerontofiili?

   Poliitikko Harry ”Hjallis” Harkimo, 70, kertoi itsenäisyyspäivänä seurustelevansa Jasmine Pajarin, 35, kanssa. Fuengiro
   Maailman menoa
   24
   4379
  2. Uskomatonta, Sanna Marinille ei haluttu antaa näkyvyyttä Linnan juhlissa

   Kymmenen Uutiset juuri ennen Marinin saapumista ja Areenakin kyykkäsi. Kyllä SDP:läinen politiikan supertähti on paha on
   Maailman menoa
   314
   2804
  3. Ei sydäntään voi pettää loputtomiin

   Vielä me toisemme löydetään.
   Ikävä
   129
   1644
  4. Sofia & Stefan

   Kas kummaa, yhtäaikaa Dubaissa? Pääsikö Sofia pitkästä aikaa Dubain kotiin? 😂 Instaan muistettu laittaa kuva "vesi ton
   Kotimaiset julkkisjuorut
   109
   1635
  5. Kiitos että olet

   Tiedän, että sinä olet ja ajattelet minua välillä. Se tuo minulle voimaa, et tiedäkään miten paljon. Vaikka meistä ei tu
   Ikävä
   65
   1562
  6. Muistan kuinka isovanhemmat kertoivat teinipoikia VIEDYN VÄKISIN kodeistaan SOTAAN

   Suomen sotien aikaan erittäin nuoria teinipoikia vietiin väkisin kodeistaan ja lähetetiin sotimaan. Meinaatteko ettei t
   Maailman menoa
   279
   1138
  7. Hjalliksen uusi pano on 35 v nainen.

   Hjallis itse on 70 vuotias vanha papparainen. Kyllä siinä on taas saanut hjallis lompakkoa pitää paksuna kun on naisen i
   Sinkut
   108
   847
  8. Mitähän tässä kävikään

   Jotain kummaa on tapahtunut.. Miksen tunne kaipausta? Mihin katosi roihu sydämestä jonka vielä hetki sitten tunsin?
   Ikävä
   104
   759
  9. Voi kun uskaltasin

   Sulta suoraa kysyä onko kaikki hyvin? 🫤 Poistit kaikki kuvatkin ja muuta... Tietäsipä et pahan olon susta pois halata
   Ikävä
   79
   757
  10. Nainen, mitä tahdot ja odotat tulevaisuudelta

   Itse olen jo kaiken sanottavan sanonut ja haudannut ne unelmat. Ei ole oikeastaan juurikaan mitään enää mitä tavoittelis
   Ikävä
   78
   715
  Aihe