Apua ymmärtämään romanikulttuuria

5 sairaanhoitajaa

Hei!

Tarvitsisimme tietoa romanikulttuurista transkulttuurisen hoitotyön projektia varten. Alla on kysymyksiä, joihin tarvitsemme vastaukset. Vastaus edes muutamaan kysymykseen auttaa meitä opinnoissamme.

Tarkoituksemme on siis laatia essee romaneista terveydenhuollossa. Opiskelemma sairaanhoitajiksi ja haluamme hoitaa romaniasiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Kiitos kaikille, jotka vastaavat kysymyksiimme. Apu on tarpeen.

1. Onko historiassanne, jokin erityisen tärkeä tapahtuma?
2. Miten näette romanien tilanteen nyky-suomessa?
3. Miten miesten ja naisten roolit perheessä ovat jakautuneet (tasa-arvo)?
4. Mitä kuolema merkitsee romaneille? Miten kuolemaan suhtaudutaan?
5. Kuinka vainajaa muistetaan? Kuinka hautajaiset järjestetään ja minkälaiset ne ovat?
6. Millainen hetki syntymä/synnytys on? Keitä on paikalla ja miten järjestetty?
7. Mitä esim. kätilön tulisi huomioida synnytyksessä?
8. Miten romanit suhtautuvat ehkäisyyn ja aborttiin?
9. Onko jotain erityistä, mitä terveydenhuollonammattilaisen tulisi ottaa huomioon, kun romani tulee terveydenhuollon piiriin? Esimerkiksi vastaanotolle tai osastolle tullessa.
10. Miten pukeutuminen tulisi ottaa huomioon sairaalassa?
11. Mikä on tärkein asia puhtauden noudattamisessa? Onko jotain erityistä, joka tulisi ottaa huomioon sairaalassa?
12. Kuinka terveydenhuollonammattilainen voi helpottaa kynnystä tulla terveydenhuoltoon?
13. Miten romanit suhtautuvat kehitysvammaisena syntyneeseen lapseen? Miten vammautumiseen yleensä? Onko kyseisellä henkilöllä suuri riski syrjäytä?
14. Miten romanit suhtautuvat mielenterveyden ongelmiin?
15. Onko romaneilla sairauksia, joita suomalainen lääketiede ei tunnista?
16. Kuinka moni romanivanhus puhuu (vain) romanikieltä?
17. Miten romanivanhus näkee paikkansa nyky-yhteiskunnassa?
18. Vanhusta kunnioitetaan ja hänen sanaa noudatetaan romanien kesken. Miten dementoituneen romanivanhuksen kanssa tulisi toimia? Myös läheisten osalta?
19. Miten potilaskohtaamisessa tulisi ottaa ikäero vanhuksen ja nuoren hoitajan välillä?

Kuten sanoin, vastaus muutamaankin kysymykseen on avuksi ja emme odota pitkiä vastauksia. Kiitos

59

3103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hoitaja täälläkin

      Suomen romanithan ovat suomalaisia.Tavoissa on joitakin eroka verrattuna valtaväestöön,mutta pääasiallisesti kaikki on niin kuin valkolaisillakin

      Millaiset "hoitajat" kyselevät jossain suomi24 palstalla tälläisiä :D täällähän on trollaajia ja provoilijoita yhtenään joten ei oikein uskottavia nää netti kirjoitukset,kuten ei sinunkaan kirjoituksesi aloittaja hyvä.Jos asiaasi tietoa jotain oikeasti kaipaisit niin ottaisit yhteyttä esim:Romani järjestöön yms.ja kyselisit sieltä.Voi kulta pieni miten provoileva tämä sinun tekstisi on.Kerrohan suomisen Sanna tai Teemu,että teetkö tälläisiä gallupeja useinkin netissä?Teetkö niitä valkolaisillekin? Olet oletettavasti mukamas hoitaja luotatko tosiaan "viisaana" ihmisenä johonkin keskustelu palstalle kirjoittelevien ihmisten kirjoituksiin ja pidät niitä totena?Mistä voit tietää,että minun jälkeeni vastaava henkilö joka koettaa kysymyksiisi vastata on ylipäänsä romani?Hänhän voi olla valkolainen,somali,arabi,venäläinen yms.

      Joku roti nyt hei oikeesti valkolaiset tälle teidän leikkisälle touhulle,Ette oikeesti voi olla näin tyhmiä vai voitteko sittenkin...Jospa hoitsu tekisisi näitä kyselyitä yms.siellä sairaala piirissä ihan ja sopisi tapaamisia kasvotusten ihan eikä riekkuisi täällä.Tosiaan netistä saatu tieto voi olla niin epämääräistä eikä näin ollen luotettavaa You know.

      • 9 sairaanhoitajaa

        5 sairaanhoitajaa Minäkin teen esseetä ja kouluttaudun juuri ja tarvitsisin tietoa valkolaisista ja eidän suhtautumisestaan asioihin.Joten voisitko vastata ja myös muutkin valkolaiset voitte vastata,Muutamaankin kysymykseen saatu vastaus helpottaa kovasti.Ne kysymykset joihin haluaisin vastaukset näkyvät ap:n kirjoituksessa se vain,että sanan romani tilalle tulee valkolainen.

        Kiitos kaikille vastaajille ja hyvää tulevaa kesää.


      • Yksi "Hoitsuista"

        Vähän taustatietoa:
        Olemme 1. vuoden sairaanhoitajaopiskelijoita TAMKista. Työ ei siis ole opinnäytetyö, pelkkä koulusta saamamme projekti.
        Olemme ottaneet yhteyttä romanijärjestöihin, mutta koska aikaraja työn tekemiseen on tiukka, emme ole saaneet vielä vastauksia yhdestäkään yhdistyksestä. Kirjallisuutta olemme lukeneet, mutta osa lähteistämme on ristiriitaisia, siksi haluamme tietää nykytilanteen romanin, tai romaneja tuntevan henkilön kautta.
        Sen takia kyselemme täältä. Tiedostamme, että suomi24 ei tosiaankaan ole se paras mahdollinen lähde, mutta muuta meillä ei valitettavasti tällä hetkellä ole. Siksi olisimme kiitollisia asiallisista vastauksista, jotka auttaisivat saamaan työmme kasaan ennen kesää.


      • Provot liikkeellä.

        Nää provoilijat jotka aloittelee näitä keskusteluja voi painuu sinne mistä on tullutkin joskus


      • gg45y457

        Suomen romanithan ovat suomalaisia silloin kun siitä on jotain hyötyä, muuten he kyllä kernaasti haluavat erottautua omaksi, ei-suomalaiseksi ryhmäkseen.


    • maija meikälinen

      Ihmettelen minäkin jos projektia varten voi kyselyt tehdä netissä ja vielä tämmöisillä keskustelupalstoilla... :O

      • artoasiallinen

        Tämä on aivan asiallinen formaatti tuollainen kysely tehdä...miksi ei?
        Kommentointia riittää, joten näkökulmia myös. Eihän mikään tutkimus halua
        yksipuolisia näkökantoja. Romanit voisivatkin rehellisesti kyselyyn vastata, jotta
        valtaväestöllekin saataisiin selvyys noihin mielenkiintoisiin kohtiin.


    • yöllinen vieras

      No minulle tämä ei ole uusi juttu. Siis, että vastaavanlaisia kyselyitä opinnäytetyötä, gradua tms. varten esitetään internetissä keskustelupalstan välityksellä.

      Tosin tuolloin kyselijä on useimmiten kertonut koko nimensä, oppilaitoksensa nimen, ja tarkalleen ottaen sen syyn, mitä varten tiettyjä tietoja tarvitsee. Usein myös on jätetty yhteydenottopyyntö ja sähköpostiosoite, jonka välityksellä halukkaat ovat voineet vastata joko jo esitettyihin kysymyksiin tai jonka välityksellä kysymykset on saatu.

      No, eipä nämä kysymykset nyt niin arkaluonteisia vastauksia saa aikaan, etteikö näistä voisi ihan ääneen täällä puhua - vaikka kysyjänä ei olisikaan opiskelija. Ainakaan minun mielestäni.

      Kuitenkin olen sitä mieltä, että teidän olisi hyvä tutkailla kirjallisia lähteitä sekä yleisestikin selailla internetiä löytääksenne vastaukset, eikä tällä tavalla hankkia niitä valmiina. Näistä kysymistänne asioista löytyy paljon aineistoa juurikin internetistä, jos vain jaksaa kahlata. On erilaisia tutkimuksia, artikkeleita, kirjoituksia, pari romaniaiheista blogiakin (yksi näistä on romaninaisen pitämä blogi, jossa kerrotaan romanikulttuurista hyvin selkeästi ja kiihkottomasti, toinen tietämäni kertoo valtaväestön naisen elämästä romanimiehen elämänkumppanina), nettilehtiä,...

      Eli tietoa on saatavilla todellakin rutkasti. Tältä palstalta ei niin kannata kysellä, sillä monet täällä haluavat tieten tahtoen johtaa harhaan ja antaa vääränlaisia vastauksia.

      • Totuus on armoton

        "yksi näistä on romaninaisen pitämä blogi, jossa kerrotaan romanikulttuurista hyvin selkeästi ja kiihkottomasti, toinen tietämäni kertoo valtaväestön naisen elämästä romanimiehen elämänkumppanina), nettilehtiä,..."

        Romanikulttuuri pähkinänkuoressa: Rehellistä työtä ei tehdä vaan eletään yhteiskunnan tuilla ja rikoksia tehden. Eritysesti valkolaisvanhuksien ryöstämisessä tämä paskasakki on kunnostautunut. Sairaalasta varastavat kaiken minkä voivat, tämä pitää ottaa huomioon. Jos potilas ei varasta niin heidän sukulaisensa taatusti. Tulevat suurella joukolla, ovat kovaäänisiä ja röyhkeitä. Tästä porukasta ei ole kuin harmia, vartija ja poliisi paikalle niin oppivat tavoille.


      • Totuus toisenlainen
        Totuus on armoton kirjoitti:

        "yksi näistä on romaninaisen pitämä blogi, jossa kerrotaan romanikulttuurista hyvin selkeästi ja kiihkottomasti, toinen tietämäni kertoo valtaväestön naisen elämästä romanimiehen elämänkumppanina), nettilehtiä,..."

        Romanikulttuuri pähkinänkuoressa: Rehellistä työtä ei tehdä vaan eletään yhteiskunnan tuilla ja rikoksia tehden. Eritysesti valkolaisvanhuksien ryöstämisessä tämä paskasakki on kunnostautunut. Sairaalasta varastavat kaiken minkä voivat, tämä pitää ottaa huomioon. Jos potilas ei varasta niin heidän sukulaisensa taatusti. Tulevat suurella joukolla, ovat kovaäänisiä ja röyhkeitä. Tästä porukasta ei ole kuin harmia, vartija ja poliisi paikalle niin oppivat tavoille.

        Nimimerkin "Totuus on armoton" kirjoitus ei todellakaan edusta aitoa ja oikeaa romanikulttuuria.Se on kuvaus valitettavasti jokaiseen ihmisryhmään kuuluvasta huonotapaisesta ja rikollisesta alakulttuurista, jonka edustajia löytyy yhtä lailla valtaväestöstä. Edellisen kirjoittajan mainitsemat blogit ja romanilehdet verkkoversioineen antavat mielestäni asiallista tietoa romaneihin liittyvistä asioista.


    • 6+7

      Minusta monet nuista kysymyksistä on semmoisia joihin ei ole olemassa yhtä oikeata vastausta. Miten romanit suhtautuvat siihen ja tähän... varmaan toiset suhtautuu eri tavalla kuin toiset.
      Jos kysytään miten valkolaiset suhtautuvat aborttiin niin eihän siihenkään ole olemassa muuta vastausta kuin, että hyvin eri tavalla.
      Minusta on myös typerää jos valtaväestön pitää rueta toimimaan romanien sääntöjen mukaan, eihän siinä ole mitään järkeä, riittää kun suhtautuu kuin ihminen ihmiseen.

    • abcide

      Yleis pätevä vastaus vois olla vaikka että ottaa huomioon potilaan tarpeet eli on sairaanhoitajan tavoin läsnä potilaalle. Empatiaa jne sekin on hoitoa jo!

    • voiett

      Ei pahalla...mutta olette lähtökohtaisesti jo metsässä lysymystenne kanssa,kun oletatte että romanit ovat harmaa yhtenäinen massa ja että olisi vastauksia,jotka koskisivat kaikkia,tai edes enemmistöä meistä:(

    • Nettisurffailija X

      KYMMENEN VERKKOLÄHDETTÄ KYSYMYKSIINNE LIITTYEN

      Kaikki nämä lähteet löytyvät internetistä esimerkiksi Googlen avulla.


      *Romanit
      pre20031103.stm.fi/suomi/tao/julkaisut/omakieli/romanit.htm
      (sosiaali- ja terveysministeriön artikkeli vuodelta 2001)

      *Potilaana romani
      www.spekula.oulu.fi/arkisto/2002/1/ulkop2.htm
      (Suomen lääketieteenkandidaattijulkaisun artikkeli vuodelta 2002)

      *Romanit ja terveyspalvelut - Suomen Ensihoidon Tiedotus OY
      www.ensihoidontiedotus.fi/index.php?option...romanit...
      (Romano Mission toiminnanjohtaja Tuula Åkerlundin, joka on romani,
      kirjoittama artikkeli)

      *Romanit suomalaisessa terveydenhuollossa: tasa-arvon ansat
      www.duodecimlehti.fi/.../arkisto?..
      (artikkelin kirjoittajina mm. kaksi romania, Terno Hagert ja Satu Blomerus)

      *Romanit terveyspalveluiden käyttäjinä romanipotilas vuodeosastolla ...
      https://publications.theseus.fi/.../...
      (Mertsi Ärlingin, joka on romani, Diakonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö
      vuodelta 2010)

      *Potilaan hyvä hoito
      www.pshp.fi/download.aspx?ID=1311&GUID...6E7C-4EC9...
      3.3.2. Romani potilaana
      (Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kirjoitus aiheesta)

      *Romanikulttuuria terveysalalla työskenteleville - Romanikulttuuria ...
      romanikulttuuria-aloittelijoille.vuodatus.net/blog/2436048
      (lähes 10 vuotta romaniyhteisössä eläneen valtaväestön naisen kirjoittama blogi)

      *Romanittaren blogi
      (romaninaisen, joka on koulutukseltaan sosionomi, kirjoittaman blogi)

      *Hieman erilainen blogi (blogit1 ja 2)
      (romanimiehen valtaväestöön kuuluvan vaimon kirjoittaman blogi)

      *Vast vastensa – Opas romanien kanssa työskenteleville sosiaalialan ammattilaisille
      (oppaan teossa mukana mm. romanit Leif Lindberg ja Henry Lindgren sekä romaniasiain suunnittelija Henna Huttu)



      Toivottavasti ainakin näistä on teille ja muillekin apua.

      Yst. terv. Nettisurffailija X


      P.S. Kirjoittakaa kaaleet kommentteja siitä, mitä mieltä olette näistä lähteistä.

    • Phurane kaale

      VANHUSNÄKÖKULMAA

      Teidän sairaanhoitajien kannattaisi kuunnella tarkkaan radio-ohjelma romanivanhuksista. Tästä Romano Miritsin lähetyksestä löytyy vastauksia kysymyksiinne. Lähetyksen voi kuunnella netissä Yleareenlta.


      Syrjityt romanivanhukset

      Suomalaiset romanivanhukset kokevat, että heitä syrjitään etnisen taustansa ja tapojensa vuoksi. Lainsäädäntö turvaa heille oikeuden omaan kulttuuriin, mutta julkisissa palveluissa kulttuurin erityispiirteitä huomioidaan harvoin. Romani miritsin toimittaja Tuovi Putkonen kävi romanivanhusten kerhossa Helsingin Kontulassa tapaamassa Iida Nymania ja Alida Lindemania. Uutiset romaniksi lukee Urpo Vuolasranta.


      Romano Mirits Su 8.4. 2012 klo 17.45

      Kuuntele aikaa 38 päivää
      Lataa mp3 | Tilaa podcast


      Toisaalta tiedän myös romanivanhuksia, joilla on hyviä kokemuksia sosiaali- ja terveydenhuollon piiristä.

    • "Se on häpiäasia!"

      Tästä kätilöiden opinnäytetyöstä löytynee vastauksia kysymykseen 7. ja muihinkin kysymyksiin.

      ROMANIÄITI SYNNYTTÄJÄNÄ - kätilöiden kokemuksia Meri-Annika ...
      https://publications.theseus.fi/bitstream/.../Suomilammi_Annika.pdf?...

      *Kaaleilta kuultua: Vaikka lapset ovat romaneille erittäin rakkaita ja tärkeitä, synnytys ja kaikki siihen liittyvät asiat ovat hyvin häpeällisiä. Synnytyksestä ei puhuta, ei ainakaan missään tapauksessa vanhempien romanien kuullen. Synnytys liittyy naisen ja miehen väliseen sukupuoliseen kanssakäymiseen. Kaikki seksuaalisuuteen jollain tavoin kuuluvat tai viittaavat asiat ovat romaneille tabuja ja hävettäviä asioita.

      *kaaleet = romanit, kaajeet = ei-romanit (puhekielessä yleisimmin valtaväestö)

      • Kooklella löytyypi

        Linkki ei nyt toimi tässä, mutta opinnäytetyö löytyy Googlesta hakusanalla ROMANIÄITI SYNNYTTÄJÄNÄ.


      • Vastaus kutoseen

        6. Millainen hetki syntymä/synnytys on? Keitä on paikalla ja miten järjestetty?


        4.3 Synnytys
        Romanit pitävät synnytystä pelottavana kivun vuoksi. Heillä on yleensä synnytyksessä mukana oma mies tai toinen nuori nainen. (Brusila 2008, 162.) Mikäli mies on synnytyksessä mukana, on kaikista synnytykseen liittyvistä asioista soveliasta puhua myös miehen kuullen (Tuppurainen 2001, 4309). Romanit haluavat synnytykseen mieluiten naislääkärin, sillä eteen tulevat monet häveliäät asiat ja mieslääkärille ei kaikista vaivoista kehdata puhua. Sairaalassa äitiä ja lasta käyvät katsomassa nuoret romanit ja oma mies. (Brusila 2008, 162.)

        Lähde: Romaniäiti synnyttäjänä -opinnäytetyö


    • Romanihautajaiset

      "5. Kuinka vainajaa muistetaan? Kuinka hautajaiset järjestetään ja minkälaiset ne ovat?"


      Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tiedotuskeskuksen artikkeli vuodelta 2000


      7.3. - Romanien hautajaisperinteelle saatava sijaa seurakunnissa

      Romaniväestön hautajaiset yli yön kestävine valvojaisineen ovat vaikeutuneet monissa seurakunnissa. Tiloja ei ole löytynyt eikä ymmärtämystä herunut. Kirkko ja romanikulttuuri -seminaarissa tiistaina Helsingissä vaadittiin romaneille oikeutta heidän hautajaisperinteeseensä.
      Romanien hautajaisperinne todettiin kristilliseksi, terapeuttiseksi ja säilyttämisen arvoiseksi. Siinä on annettu aikaa surulle, vainajan hyvästelylle ja yhteisöllisyydelle. Romanien tavat perustuvat vanhoihin luterilaisiin perinteisiin, jotka ovat valitettavasti kadonneet, seminaarissa todettiin.
      Suomen romaniväestöstä noin 97 prosenttia on luterilaisen kirkon jäseniä, vaikka osa käy myös vapaiden suuntien tilaisuuksissa. "Uskonasiat ovat romaneille tärkeitä. Me emme myöskään kiellä surua ja kaipausta ja haluamme surra yhdessä", kertoi romanipappi Väinö Lindberg.
      Romanit tarvitsevat hautajaisiinsa pariksi päiväksi suuren tilan, yleensä seurakuntatalon, sillä vieraita voi olla pari-kolmesataa. Traditio on vahvasti yhteisöllinen. Itse ruumiinsiunaus on kirkkokäsikirjan mukainen, mutta hautajaisiin liittyy olennaisena valvojaiset.
      Diakoni Kaarina Voivalin Vantaalta kertoi ilmenneistä vaikeuksista pääkaupunkiseudulla. "Romaniväestö kokee tilanteen raskaaksi, kun kädet ristissä joudutaan rukoilemaan hautajaispaikkaa. On tapahtunut yhtäkkiä muutos", Voivalin kertoi. Romanit Rosa Åkerlund ja Seija Stenroth toivoivat seurakuntiin romaniväestön kanssa yhteistyötä tekeviä henkilöitä, jotta romanikulttuuria ymmärrettäisiin paremmin.
      Romanihautajaiset ovat kolmivaiheiset. Ensin on vainajan arkkuun laittaminen ja ruumishuoneelle saattaminen. Toiseksi ovat valvojaiset hautajaispaikalla. Ne kestävät puolitoista vuorokautta. Vieraat ruokitaan ja he voivat yöpyäkin paikalla. Suurin osa osallistuu hengelliseen ohjelmaan. Kolmas vaihe alkaa toisena päivänä, jolloin hautajaispaikkaan tuodaan vainaja arkussaan. Pappi toimittaa ruumiinsiunauksen. Vainaja saatetaan haudan lepoon, minkä jälkeen palataan vielä hautajaispaikalle muistoaterialle.
      Rovasti Pekka Viirre Kirkon diakonia- ja yhteiskuntatyön keskuksesta totesi, että romaneja ei vielä kohdella kaikkialla seurakuntien täysivaltaisina jäseninä. Kiitosta saivat Oulun hiippakunta ja Vantaan seurakuntayhtymä. Kysymys romanien oikeudesta omaan kulttuuriinsa tulisi viedä kirkkohallitukselle valmisteltavaksi ja sieltä hiippakuntiin, Viirre esitti. (KT 7.3.2000 lp)

      (Artikkeli on 12 vuoden takaa, mutta romanihautajaiset ovat edelleen samanlaiset.)

      • Lisää hautajaisista

        Romano Mission verkkosivuilta löytyy tällaista tietoa:

        Kuolema ja hautajaiset

        Hautajaisissa romaneilla on omia tapojaan. Ennen toimituksia seurakunnan työntekijän on hyvä yhdessä romanien kanssa keskustella kaikesta toimitukseen liittyvästä, myös romanien omista tavoista.

        Romaniyhteisön jäsenen kuoltua hautajaisvalmisteluista huolehtivat vainajan lähiomaiset. Hautajaisiin ei välttämättä lähetetä edes kutsukorttia, vaan sinne saapuvat kaikki, joille vainaja on ollut tärkeä. Myös vainajan lähiomaisten ystävät voivat tulla hautajaisiin tukemaan omaisia ja ottamaan osaa suruun, vaikka he eivät olisi tunteneetkaan vainajaa.

        Hautajaispäivää edeltävänä iltana kokoonnutaan hautajaistaloon tai vainajan perheen kotiin. Sen yön lähiomaiset ja jotkut vainajan lähiystävät valvovat. Vanhukset ja lapset laitetaan nukkumaan, kun he väsyvät. Kenenkään ei ole pakko valvoa, mutta yleensä ainakin muutamat lähiomaiset valvovat koko yön. Yön aikana pidetään hartaustuokioita ja muistellaan yhdessä vainajaa. Pöydässä on syötävää.

        Romanit kunnioittavat vainajaa kun hän on viimeistä yötä maan päällä ja seuraavana päivänä hänet lasketaan hautaan. Niinpä viimeisenä yönä menetys koetaan lopullisena.

        Hautajaispäivänä arkku tuodaan hautajaistalon pihalle tai sisään jo aamulla. Sen äärellä otetaan muistoksi valokuvia lähiomaisista, ystävistä ja tutuista. Aamulla lauletaan hengellisiä lauluja ja pidetään hartaus.

        Kappelissa voi olla lyhyt hiljentyminen, mutta itse siunaaminen pidetään haudalla. Pappi siunaa tavallisen kirkollisen kaavan mukaan. Seppeleet ovat kauniita. Joku omainen tai ystävä lukee seppeleiden muistokirjoitukset kuuluvalla äänellä. Haudalla otetaan vielä valokuvia ja lauletaan, sitten väki palaa hautajaistalolle ja hartauden jälkeen on vielä ruokailu ennen kuin lähdetään kotimatkalle.

        Vainajan kotona ja perheen luona on tukijoita hautajaisiin asti ja niidenkin jälkeen yleensä jää joitakin romaneja omaisten kotiin. Juuri hautajaisten jälkeen menetys koetaan yhä voimakkaana, kun tilanne on rauhoittunut. Siksi romanit käyvätkin hautajaisten jälkeen jonkin aikaa säännöllisesti lähiomaisten luona.

        Haudan hoitoa pidetään tärkeänä. Jos asutaan toisella paikkakunnalla eikä pystytä itse huolehtimaan haudasta, silloin siitä maksetaan paikkakunnan haudanhoitajalle. Suku käy yleensä haudalla säännöllisesti vieden kukkia ja kynttilöitä.


    • annasanna

      Voi hyvä taivas näitä ihmisiä täällä! Kerran jos joku tarkottaa olla huomaavainen ja haluaa omalta osaltaan kohdella kaikkia ihmisiä huomaavaisesti ja ottaa huomioon jonkun ihmisryhmän kohtelun myöhemmässä ammatissaan- niin eikö nää yksinkertaset käännä jo koko asian päälaelleen ja ala haukkuun kaajeita. Nyt kyllä taas nolottaa....anteeksi näitten poloisten puolesta. Laittakaa opiskelijat teille joku sähköposti osote. Minä ainaki vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin.

    • Vastauksia neloseen

      4. Mitä kuolema merkitsee romaneille? Miten kuolemaan suhtaudutaan?

      Duodecim-lehden artikkeli ”Romanit suomalaisessa terveydenhuollossa: tasa-arvon ansat” kertoo näin:

      ”Kuolemansairaan potilaan luona halutaan valvoa yöt. Erityisen tärkeää on myös, että kuoleman hetkellä potilaan vierellä ovat hänen läheisensä. Romanit haluavat myös aina osallistua vainajan pukemiseen. Tämän vuoksi ruumiinavauksen jälkien mahdollisimman hyvä peittäminen olisi toivottavaa.”


      Malla Pirttilahti, joka on itsekin romani, kuvaa kirjoittamassaan oppaassa ”Romanikulttuurin erityispiirteet asumisessa” kuolemantapausta seuraavasti:

      "4.2 Kuolemantapaus perheessä
      Kun romaniperheen jäsen on kuollut, halutaan muuttaa toiseen asuntoon asumaan.
      Romanikulttuurissa on aina eletty tätä päivää. Aikaisemmin kun kierrettiin, ei ollut mahdollisuutta jäädä kovin pitkäksi aikaa suremaan elämän tavallisia vaikeuksia ja ongelmia, vaan oli katsottava eteenpäin ja hankittava taas sen päivän leipä. Ehkä tähän ajatukseen liittyen romanit ovat aina halunneet muuttaa pois asunnosta, jossa on eletty ennen kuolemantapausta. Tätä halutaan siinäkin tapauksessa, vaikka henkilö ei olisi kuollut asuntoon.
      Niin kuin eräs romanivanhus ilmaisi asian: ”eteenpäin on elävän mieli”.
      Romanikulttuuri on ihmissuhdekulttuuria, ja siinä ollaan tiiviissä kanssakäymisessä koko suvun ja muunkin romaniväestön kanssa. Siksi voi ymmärtää sen suuren surun, jota kuolema saa aikaan romaniperheessä. Tästä johtuen tuttu asuinympäristö, joka on ollut rakas ja turvallinen, halutaan vaihtaa toiseen, koska ei jakseta elää jatkuvan surun ja muistutuksen keskellä.
      Omasta kodista ei kuitenkaan ole helppoa lähteä pois. Koko asunto muuttuu erilaiseksi kuolemantapauksen johdosta. Kaikki kuolleen tavarat hävitetään; sänky, vaatteet ja muut henkilökohtaiset tavarat. Tästä johtuen yhteinen koti korostaa autiutta ja sitä mitä on joutunut menettämään. On jouduttu luopumaan rakkaasta, ollaan valmiita luopumaan myös yhteisestä kodista.

      Esimerkki:
      Rosa on 54 vuotta vanha romaninainen. Hän on asunut noin 4 vuotta miehensä kanssa samassa asunnossa. Asunto on hyvä, viihtyisä ja siinä on saunakin. Noin 2 kuukautta sitten Rosan mies kuoli.
      Siitä lähtien Rosa on asunut tyttärensä asunnossa. Hän nukkuu vaatekomeron lattialla ja hänen vaatteensa ovat kassissa. Lähes päivittäin hän käy vaihtamassa uudet tavarat kassiinsa omassa asunnossaan.
      Rosan kertoman mukaan hän ei voi jäädä kotiinsa. Hän ei voi nukkua siellä, eikä jäädä yhtään yksin.
      Hän maksaa edelleen vuokransa 2.700 mk kuukaudessa, vaikka asunto ei olekaan enää hänen kotinsa.20 Ympäristöopas 77
      Rosa on hakenut uutta asuntoa, mutta kunnan asuntosihteerin mukaan saattaa kestää viisikin vuotta, ennen kuin vaihto voisi tapahtua.
      Hän on jättänyt asunnonvaihtoilmoituksia lehtiin (n. 190 mk /ilmoitus ), taloyhtiöiden ilmoitustauluille ja internettiin.
      Rosan on vanhempana romaninaisena, äitinä ja isoäitinä, vaikea asua jatkuvasti tyttönsä luona. Tytöllä on kolmen huoneen asunto. Tytön luona asuu myös tytön poika vaimonsa kanssa. Tämä nuori parikaan ei ole saanut asuntoa jatkuvasta yrittämisestä huolimatta.
      Rosan on lähes mahdotonta peseytyä tyttönsä asunnossa ja kaikki muukin henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvä on vaikea hoitaa.
      Kuitenkin kaikesta tästä vaikeudesta huolimatta Rosa on mieluummin valmis asumaan vaikka loppuelämänsä tyttönsä vaatekomerossa, koska hän ei voi palata entiseen kotiinsa."

    • Sotahistoriaa

      Ensimmäinen kysymyksenne liittyy historiaan. Historiaan liittyen mieleeni tuli dokumentti "Suomen romanien tuntematon sota", jonka voi katsoa Ylen Elävästä arkistosta netissä. Kun tuntee historiaa, ymmärtää paremmin nykypäivääkin.

      SUOMEN ROMANIEN TUNTEMATON SOTA

      Romanit jakoivat juutalaisten kohtalon toisen maailmansodan vainoissa. Myös Suomessa romanien sotien aikaisessa kohtelussa voi nähdä natsi-ideologian piirteitä.

      Toisen maailmansodan aikana Hitlerin Saksassa oli meneillään joukkotuho, jossa juutalaisten lisäksi eliminoitiin mm. mielenterveyspotilaita, vammaisia sekä "epäpuhtaita" etnisiä ryhmiä, niiden joukossa romanit.

      Romaneja pidettiin enimmäkseen "rodullisesti ala-arvoisina", mutta mustalaisia vainottiin myös heidän elämäntapansa vuoksi. Vuonna 1926 Baijerissa säädettiin laki, "mustalaisten, kiertolaisten ja työtä vieroksuvien torjunnasta".

      Todennäköisesti jopa puolet Euroopan mustalaisista surmattiin vainoissa. Arviot murhattujen lukumäärästä vaihtelevat 600 000 ja kahden miljoonan romanin välillä.

      Suomessa vastaavaa vainoa ei nykytiedon mukaan esiintynyt samassa mittakaavassa. Suomen asekuntoiset romanimiehet osallistuivat sotaan muiden suomalaisten rinnalla, ja ainakin monien sitkeästi kiertävien huhujen mukaan marsalkka Mannerheim olisi estänyt romanien luovutukset Saksaan.

      Erilaisia suunnitelmia oli kuitenkin kehitteillä. Historiallisten lähteiden perusteella voidaan päätellä, että Suomessakin oli sympatioita Saksan vähemmistöpolitiikkaa kohtaan.

      Vähintään romaniväestö oli erityistarkkailun ja kontrollin alla. Romanipakolaisille mm. suunniteltiin "erityisleirejä", ja yksi leiri ehti olla toiminnassa.

      Romanien leiri toimi Suomen Siirtoväen Huollon alaisena. Moni määrättiin sinne vuoden 1936 irtolaislain perusteella. Laki oli kuin mittatilaustyönä romaneille tehty.

      Ajankohtaisen kakkosen raportissa kokemuksiaan kertoo Väinö Lindberg, jonka isä ja sedät joutuivat Kihniön työleirille irtolaislain perusteella. Muu perhe näki nälkää ja pelkäsi miesten puolesta.

      Tutkija Kari Virolaisen mukaan Suomessa suunniteltiin vielä 1950-luvullakin työsiirtolan tapaan toimivia romanikyliä. Mallia otettiin Norjasta, joka oli ollut natsi-Saksan miehittämä. Suomessa ei kuitenkaan vielä tiedetty, ettei "Norjan mallia" enää ollut: Norjan romaniväestö oli viety keskitysleireille ja tuhottu.

      Teksti: Susanna Kokkola

    • Kehitysvammaiset

      13. Miten romanit suhtautuvat kehitysvammaisena syntyneeseen lapseen? Miten vammautumiseen yleensä? Onko kyseisellä henkilöllä suuri riski syrjäytä?

      Romano-palstalla on käyty keskustelua kehitysvammaisista maaliskuussa 2012:

      ”Romanit ja kehitysvammaiset

      Vammainenkin ihminen
      7.3.2012 09:39
      Miksi romanit hyljeksii esim.Down-syndroomaisia ihmisiä? Tiedän tapauksen,jossa vammainen lapsi annettiin lastenkotiin. Enkä ole missään nähnytkään romaneja,joilla olisi vammaisia mukanaan ja kuitenkin heitä on,romaneissakin. Onko se häpeä vai mikä? Kysyn nyt ihan ilman sarvia ja puukkoja. Ennenvanhaa valtaväestössäkin oli tapana piiloitella vammaisia,kun tuli vieraita,Kalle laitettiin lukkojen taakse. Kalle oli siis oikeasti olemassa,nyt jo kuollut. Ja toinen tietämäni tapaus Sylvi,jota perhe häpesi,samoin seurauksin. Siis valkolaisilla,joillakin ON OLLUT häpeilevä suhtautuminen vammaisiin ennen,mutta onko Romaneilla yhä?

      chat_seuraja
      7.3.2012 09:48
      kyllä romaneilla on sairaita lapsia eikä kaikki ole sellaisia että laitavat lasten kotiin. tiedän paljon jotka hoitavat itse lapsensa .Eikä se ole häpee jos lapsi on sairas mut jos perheessä on paljon saman ikäisiä lapsia nii vanheman aika menee kylläkin sen sairaan hoitoo ja muut jää vähemälle.

      apinnananana
      7.3.2012 10:46
      ei ole mitään häpeetä semosista,meillä oli lapsena aina mukana kehitysvammainen sukulais lapsi ja ihan samalla tavalla oli kaikessa leikissä mukana,puolustettiin häntä ihan samalla tavalla kuin toisiakin,vaikka ei hänen vammaisuuteen niin hyökätty kuin mustalaisuuteen mutta meillä oli hyvä porukka ja me laitettiin sukat suuhun huutelioille! nykyään on mies ja touhuaa kaikenlaista,onelävä ja liikkuva kaveri! vammaisten kanssa on myös paljon kinni miten heitä kohdellaan elämän aikana että miten he suhtautuu omaan vammaisuuteen.

      ()()()()()()()()(()(
      8.3.2012 10:53
      Meillä on suvussa vammainen poika. Ei piilotella poika on oikein rakas pieni enkeli! Hän on down. Oppii asiat hitaammin mutta oppii kumminkin. Tiedän minä että on romaneita ketä on laittanut vammaisen lapsen lastenkotiin mutta siitä on kauan aikaa.Ei varmaan nykyään edes onnistu tai mistä sen tietää. Lapsi on rakas vaikkase olisi mikä. Tässä asiassa ei voi olla mitään tietyn rodun käytös vaan se on henkilökohtaista se käytös miten toimii. Se ei ole häpiä että on vammainen.

      Seinä naapuri
      8.3.2012 13:53
      Eikö se riipu vammaisuuden asteesta,että miten vammainen ihminen on? Monivammaista on hankala kulettaa mukanaan ja tosi vaikeat tapaukset on hoidettavina sairaalassa tai hoitokodeissa. Ei kaikki vanhat ihmiset varsinkaan jaksa yksin hoitaa kotonaan. Kyllä down oireyhtymä ihminen voi elää normi elämää. Ja he ovat oikeita ilon pillereitä ja aurinkoisia luonteeltaan.Tunnen muutamia. Tsemppiä vaa kaikille teille joilla on sellaisia suvussa tai ihan perheessä.Naapurissa on. ”

    • Vammaisnäkökulmaa 1

      Erilaisena erilaisten joukossa

      48-vuotias sähköpyörätuolia käyttävä Valde on monelle tuttu näky kotikaupungissaan. Hän kokee olevansa monellakin tapaa erilainen.
      Vammainen romani, pyörätuolin vanki on monelle harvinainen näky. Valde ei ole antanut vammautumisensa haitata
      sen enempää liikkuvaa luonnettaan kuin itse elämää. Hän kyllä tietää, mitä on olla vähemmistö vähemmistössä.

      Pyörätuoli on tumma ja uljas ratsuni

      Valden lapsuutta ja nuoruutta ovat värittäneet pitkälle aikuisikään valkeat sairaaloiden seinät. Aikaan sisältyy paljon ikäviä muistoja, mutta myös naurua ja pojille ominaisia kolttosiakin.
      – Lapsuuttani on suuresti värittänyt sairaalaelämä, sillä olen joutunut viettämään suurimman osan elämääni erilaisissa sairaaloissa. Myös parhaimmat kaveri- ja ystävyyssuhteeni liittyvät sairaala-aikaan.
      Valde toivoo, että voisi auttaa vähäosaisia romaneja ja perustaa heille hoitokodin. Hän näkee ympärillään kaltoin kohdeltuja romaneja, jotka elävät huonoissa oloissa.
      – Aikoinaan pyörätuoliin jouduin lääkäreiden hoitovirheen takia. Hoitovirheen seurauksena tuli tetraplegia eli neliraajahalvaus. Vuosien saatossa virhe on kerryttänyt monia liitännäissairauksia ja ongelmia, joiden johdosta terveyden tilani on koko ajan huonontunut.
      Valde kasvoi Keski-Suomessa vanhan karjalaismummon adoptiolapsena. Lapsuus oli rakkauden täyttämää aikaa. Keskisuomalaisessa kodissa oli
      myös usein ohikulkevia romaniperheitä yövieraana.

      Hyviä eväitä elämän tielle

      – Pääväestöön kuuluvan karjalaismummo antoi minulle ja kaksosveljelleni peruskristillisen kasvatuksen, joka sisälsi monia hyviä eväitä elämän tielle. Vaikka suurimman osan opetuksesta olen vuosien kuluessa hukannut kurkusta alas, arvostan edelleen adoptioäitini lämmintä sydäntä. Vasta viime vuosina lapsuuden hyvät neuvot ja ohjeet ovat alkaneet palautua mieleeni.
      – Luonamme kävi paljon myös ohikulkevia romaniperheitä, etenkin kesäisin. Näiden tutuksi tulleiden perheiden lasten kanssa joskus leikin, joskus en.
      – Osa sekä romanivanhemmista että pääväestön äideistä ja isistä kielsi lapsiaan leikkimästä kanssani, koska olin erilainen. Nämä olivat niitä ensimmäisiä syrjimisen ja rasismin osoituksia minua kohtaan. Toisille syynä oli etninen taustani ja toisille vammaisuuteni.

      Jatkuu seuraavassa viestissä!

      • Vammaisnäkökulmaa 2

        Romano Boodos -lehden artikkeli "Erilaisena erilaisten joukossa" jatkuu!

        Ostan markalla ja myyn kahdella

        Sairaalakierteen keskellä Valde sai peruskoulunsa suoritettua loppuun, vaikkakin useassa eri oppilaitoksessa. Lapsuuden suuri haave tulla hyväksi
        hevostenkasvattajaksi ja valmentajaksi pakostakin jäi vai haaveeksi pyörätuoliin sidotun nuorenmiehen elämässä. Monet isot taistelut viranomaisten
        kanssa ovat jättäneet mieheen pysyvän jäljen: vammainen ei ole sama kuin vajaaälyinen.
        – Lapsena sosiaali- ja terveyspalvelut kohdallani olivat puutteelliset. Päällimmäiseksi mieleeni on jäänyt ehdottomasti se, kuinka huonosti viranomaiset kohtelivat minua. Minua puhuteltiin kuin vajaaälyistä tai ainakin
        tosi tyhmää, vaikka pääni toimi ja toimii edelleen kuin veitsen terä.
        – Oliko syynä romaniuteni vai vammaisuuteni? En tiedä. Luulen että molemmat. Eihän romani ja vielä vammainen romani voi ymmärtää asioita.
        – Peruskoulun jälkeen minulla oli kiinnostusta lähteä opiskelemaan. Senhetkiset ongelmat ja terveydentilani vaihtelevuus söivät kuitenkin nuoresta miehestä motivaatiota. Palkallista työtä en ole varsinaisesti koskaan tehnyt. Meille romaneille tyypillistä myyntityötä olen kuitenkin tehnyt. Olen ostanut markalla ja myynyt kahdella. Olen pärjännytkin siinä aika hyvin.

        Sisälläni virtaa tumma ja hehkuva veri

        Valde koki nuoruudessaan voimakkaammin syrjinnän vaikutukset. Useimmiten syynä oli eritoten etninen tausta.
        – Läpi elämänkaareni olen joutunut kohtaamaan kahdenlaista syrjintää ja rasismia. Joissakin tilanteissa se on kohdistunut siihen, että olen pyörätuolilla kulkeva, joissakin taas siihen, että olen romani. Ne ovat kasvattaneet minusta sen, mikä olen tänään.
        – Eniten minua ovat satuttaneet oma yhteisöni ja toiset pyörätuolia käyttävät henkilöt. Olen kokenut kuuluvani vähemmistöön vähemmistön sisällä.
        Vaikka olen tunnetasolla kasvattanut toleranssin syrjintään, kuitenkin se sattuu joka kerta.
        – Onneksi asioissa on myös tapahtunut edistystä. Ihmiset ovat muuttuneet suvaitsevaisemmiksi. Ennakkoluulot ja pelot ovat vähentyneet tai ainakin
        sivistyneet. Siitä huolimatta syrjintää tapahtuu mitä kummallisimmissa paikoissa ja mitä kummallisista syistä. Toisinaan ei tiedä, pitäisikö itkeä
        vai nauraa.

        Vammaisuudestaan ja tietynlaisista rajoitteistaan huolimatta Valdesta huokuu avoimuus ja voimakas temperamentti. Hän kokee itsessään olevan vahvuuden,
        hyväsydämisyyden, olevan myös heikkous.
        – Jos minulla olisi mahdollisuus, toteuttaisin yhden suurimmista unelmistani: perustaisin hoitokodin vähäosaisille romaneille. Näen ympärilläni useita kaltoin ja väärin kohdeltuja romaneja, jotka elävät huonoissa oloissa. Tahtoisin auttaa heitä.
        – Minut tekee onnelliseksi se, kun näen jonkun ihmisen olevan sydämestään onnellinen.
        – Elämäni paras asia ja kiitos on se, että olen päässyt ylös sängyn pohjalta. Pystyn liikkumaan sähköisen pyörätuolini avulla toisten ihmisten keskellä.
        Voin olla sairaalan sijasta kotona rakkaan perheeni luona, iloitsee Valde.

        Haastateltavan oikea nimi ei ole Valde. Hän ei halua esiintyä jutussa oikealla nimellään.


        Teksti Mertsi Ärling
        Kuva Vesa Aaltonen


    • Miehet ja naiset 1

      3. Miten miesten ja naisten roolit perheessä ovat jakautuneet (tasa-arvo)?


      Romano Mission -sivuilta:
      "Vanhempien ihmisten ja erityisesti suvun päämiesten ja -naisten mielipiteitä arvostetaan. Perinteisesti romaniperheessä mies on perheen pää ja nainen sen sydän. Perhettä koskevat tärkeät ratkaisut tehdään kuitenkin useimmiten yhdessä. Nainen pitää perheen koossa, ja mies edustaa perhettä ulospäin."

      Romanitietoisku-sivuilta:
      "Mies on perheen pää, joka edustaa perhettä ulkoisesti. Mies sanoo viimeisen sanan ja on lapsille korkein auktoriteetti. Miehen tehtävä on pitää perheensä turvallisuudesta huolta. Hän hankkii myös elannon perheelle, mikäli suinkin mahdollista. Naisen sanotaan olevan perheen sydän, ja hän huoltaa perhettä muuten. Hän pitää kodin kunnossa ja hoitaa lapsia. Mies osallistuu lasten kasvattamiseen yhtälailla. Päätökset tehdään yhdessä ja kumpikin on tasavertainen sanomaan mielipiteensä."

      Moty - Monikulttuurisuus työyhteisössä -projektin -sivuilla:
      "Miesten ja naisten roolit
      Miehillä ja naisilla on erilliset roolit: mies on pää, nainen sydän. Naiset ovat aina osallistuneet myös kodin ulkopuoliseen elämään, ja ovat nykyään usein perheen elättäjiä."

      Vast vastensa -oppaassa:
      "• Romanikulttuurissa on selkeä roolijako, joka
      määrittää miesten ja naisten tehtävät.
      • Perinteisesti perheen miehen tehtävänä on
      hankkia perheelle elanto ja edustaa perhettä
      ulospäin, ja naisen tulee huolehtia kodista ja
      lapsista.
      • Romanimies ja -nainen tukevat kuitenkin
      toisiaan ja mies voi osallistua myös esimerkiksi
      kotitöiden tekemiseen.
      • Isommat ratkaisut, esimerkiksi asunnon ostopäätökset,
      tehdään yhdessä.
      • Lapset omaksuvat roolimallit kasvatuksen
      kautta sekä asumalla ja elämällä yhteisössä."

      • Miehet ja naiset 2

        3. Miten miesten ja naisten roolit perheessä ovat jakautuneet (tasa-arvo)?

        Romanikulttuurin erityispiirteet asumisessa -oppaan mukaan:

        "Tasapainoisessa romaniperheessä miehen ja naisen ei tarvitse kilpailla keskenään.
        Molemmilla on tärkeä tehtävä perheessä; miehen tehtävänä on turvata perheen talous ja naisen tehtävänä on hoitaa kotia ja lapsia."

        "3.4 Romanimies
        Romanimies on perheen yleisen hyvinvoinnin ja taloudellisen aseman takaaja. Hänelle kuuluu vastuu lapsen hyvinvoinnista ja käytöksestä suhteessa sukuun ja muuhun romaniväestöön.
        Nykyään romanimiehen rooli on muutoksessa, koska on luotava uudenlaisia käytäntöjä elättää perhe ja samalla mies joutuu uudistamaan omaa rooliaan.Toisaalta miehen on ollut vaikeampaa löytää paikkansa uudelleenkoulutuksessa ja työelämässä. Miesten syrjäytymisuhka on suuri ja siksi miesten osallistumista kaikkeen yhteiskunnalliseen toimintaan ja koulutukseen pitää tukea."

        "3.5 Romaninainen
        Romanityttö siirtyy aikuisuuteen pukeutumalla romaniasuun. Jos tyttö valitsee perinteisen romaniasun, valinta on koko loppuelämää koskeva. Yleensä nuoret tytöt odottavat kovasti aikaa, jolloin saisivat pukeutua romanivaatteisiin. Nykyään jotkut nuoret tytöt eivät enää pukeudu romaniasuun, vaan käyttävät mukaeltua asua.
        Kuitenkin romaninaisen asu on arkipäivän asu, joka ei estä osallistumasta esim. työelämään. Romanikulttuuriin liittyvä kansallispuvun käyttö on olennainen osa romaninaisen omaa identiteettiä ja asemaa omassa yhteisössään.
        Romaninaiset ovat tottuneet lähtemään kodin ulkopuolelle ruuan hankintaan. Siksi uudelleenkouluttautuminen ja työelämään hakeutuminen on ollut helpompaa naisille kuin miehille.
        Romaniperinteen siirtäminen lapsille on pääasiassa naisen vastuulla. Lapset ovat yleensä kotona äidin kanssa ja siinä arkielämän touhuissa kulttuuritavat siirtyvät luonnollisella tavalla lapsille."


      • thu6u8
        Miehet ja naiset 2 kirjoitti:

        3. Miten miesten ja naisten roolit perheessä ovat jakautuneet (tasa-arvo)?

        Romanikulttuurin erityispiirteet asumisessa -oppaan mukaan:

        "Tasapainoisessa romaniperheessä miehen ja naisen ei tarvitse kilpailla keskenään.
        Molemmilla on tärkeä tehtävä perheessä; miehen tehtävänä on turvata perheen talous ja naisen tehtävänä on hoitaa kotia ja lapsia."

        "3.4 Romanimies
        Romanimies on perheen yleisen hyvinvoinnin ja taloudellisen aseman takaaja. Hänelle kuuluu vastuu lapsen hyvinvoinnista ja käytöksestä suhteessa sukuun ja muuhun romaniväestöön.
        Nykyään romanimiehen rooli on muutoksessa, koska on luotava uudenlaisia käytäntöjä elättää perhe ja samalla mies joutuu uudistamaan omaa rooliaan.Toisaalta miehen on ollut vaikeampaa löytää paikkansa uudelleenkoulutuksessa ja työelämässä. Miesten syrjäytymisuhka on suuri ja siksi miesten osallistumista kaikkeen yhteiskunnalliseen toimintaan ja koulutukseen pitää tukea."

        "3.5 Romaninainen
        Romanityttö siirtyy aikuisuuteen pukeutumalla romaniasuun. Jos tyttö valitsee perinteisen romaniasun, valinta on koko loppuelämää koskeva. Yleensä nuoret tytöt odottavat kovasti aikaa, jolloin saisivat pukeutua romanivaatteisiin. Nykyään jotkut nuoret tytöt eivät enää pukeudu romaniasuun, vaan käyttävät mukaeltua asua.
        Kuitenkin romaninaisen asu on arkipäivän asu, joka ei estä osallistumasta esim. työelämään. Romanikulttuuriin liittyvä kansallispuvun käyttö on olennainen osa romaninaisen omaa identiteettiä ja asemaa omassa yhteisössään.
        Romaninaiset ovat tottuneet lähtemään kodin ulkopuolelle ruuan hankintaan. Siksi uudelleenkouluttautuminen ja työelämään hakeutuminen on ollut helpompaa naisille kuin miehille.
        Romaniperinteen siirtäminen lapsille on pääasiassa naisen vastuulla. Lapset ovat yleensä kotona äidin kanssa ja siinä arkielämän touhuissa kulttuuritavat siirtyvät luonnollisella tavalla lapsille."

        "arkipäivän asu, joka ei estä osallistumasta esim. työelämään".

        HAH HAH HAH HAH!


      • Faktatietoa!
        thu6u8 kirjoitti:

        "arkipäivän asu, joka ei estä osallistumasta esim. työelämään".

        HAH HAH HAH HAH!

        Tunnen itse henkilökohtaisesti ja tiedän montakin romanipukua käyttävää romaninaista, jotka ovat työelämässä. Osa voi käyttää romanipukua töissäkin; osa pitää töissä työvaatteita, mutta vapaa-ajalla romanivaatteita.


        Tässäpä joitakin esimerkkejä ammateista, joissa työskentelee romaninaisia, jotka voivat käyttää työaikanaankin perinteistä romanipukua:

        sosionomi, sosiaalikasvattaja, jotkut lähihoitajat, esimerkiksi päiväkodeissa, päivä- ja päivätoimintakeskuksissa, tukiasumisyksiköissä, joissakin palvelukodeissa yms., päihdetyöntekijä, mielenterveyskuntoutujien ohjaaja, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, nuorisotyöntekijä, perhetyöntekijä, luokanopettaja (Kyllä vaan, eräässä suomalaisessa peruskoulussa työskentelee romanipukua käyttävä romaninainen luokanopettajana eli hän on kasvatustieteiden maisteri.), koulunkäyntiavustaja, romanikielen opettaja, romanikulttuurin ohjaaja, ammattimuusikko, pukuompelija, merkonomi, toimittaja, uravalmentaja, suunnittelija, erityissuunnittelija, kenttäsihteeri, toiminnanjohtaja, ulkoministeriön erityisasiantuntija, ylitarkastaja ulkoministeriössä, yrittäjä (oman, rekisteröidyn yrityksen perustaneet romanit) ja niin edelleen.

        Laittakaa kaaleet lisää esimerkkejä!


      • Miehet ja naiset 3
        Miehet ja naiset 2 kirjoitti:

        3. Miten miesten ja naisten roolit perheessä ovat jakautuneet (tasa-arvo)?

        Romanikulttuurin erityispiirteet asumisessa -oppaan mukaan:

        "Tasapainoisessa romaniperheessä miehen ja naisen ei tarvitse kilpailla keskenään.
        Molemmilla on tärkeä tehtävä perheessä; miehen tehtävänä on turvata perheen talous ja naisen tehtävänä on hoitaa kotia ja lapsia."

        "3.4 Romanimies
        Romanimies on perheen yleisen hyvinvoinnin ja taloudellisen aseman takaaja. Hänelle kuuluu vastuu lapsen hyvinvoinnista ja käytöksestä suhteessa sukuun ja muuhun romaniväestöön.
        Nykyään romanimiehen rooli on muutoksessa, koska on luotava uudenlaisia käytäntöjä elättää perhe ja samalla mies joutuu uudistamaan omaa rooliaan.Toisaalta miehen on ollut vaikeampaa löytää paikkansa uudelleenkoulutuksessa ja työelämässä. Miesten syrjäytymisuhka on suuri ja siksi miesten osallistumista kaikkeen yhteiskunnalliseen toimintaan ja koulutukseen pitää tukea."

        "3.5 Romaninainen
        Romanityttö siirtyy aikuisuuteen pukeutumalla romaniasuun. Jos tyttö valitsee perinteisen romaniasun, valinta on koko loppuelämää koskeva. Yleensä nuoret tytöt odottavat kovasti aikaa, jolloin saisivat pukeutua romanivaatteisiin. Nykyään jotkut nuoret tytöt eivät enää pukeudu romaniasuun, vaan käyttävät mukaeltua asua.
        Kuitenkin romaninaisen asu on arkipäivän asu, joka ei estä osallistumasta esim. työelämään. Romanikulttuuriin liittyvä kansallispuvun käyttö on olennainen osa romaninaisen omaa identiteettiä ja asemaa omassa yhteisössään.
        Romaninaiset ovat tottuneet lähtemään kodin ulkopuolelle ruuan hankintaan. Siksi uudelleenkouluttautuminen ja työelämään hakeutuminen on ollut helpompaa naisille kuin miehille.
        Romaniperinteen siirtäminen lapsille on pääasiassa naisen vastuulla. Lapset ovat yleensä kotona äidin kanssa ja siinä arkielämän touhuissa kulttuuritavat siirtyvät luonnollisella tavalla lapsille."

        "6.1 Vanhemmuus, miehen ja naisen rooli perheessä ja tasa-arvo

        Perheessä on selkeä roolijako, joka ei kuitenkaan sulje pois molempien osapuolien arvostusta ja sen myötä tulevaa tasa-arvoa. Romanikulttuurissa mies on selkeästi perheen pää ja nainen on kodin sydän. Molempien osuutta arvostetaan.

        Naisen tehtäviin kuuluu arkipäivän sujuvuudesta huolehtiminen; lasten hoito, ruuanlaitto, puhtaudesta huolehtiminen ja monet muut käytännön elämään kuuluvat asiat. Alle kouluikäisten lasten kasvatus on pääosin naisten vastuulla.

        Naiset osallistuvat aktiivisesti perheen toimeentulon hankkimiseen. Nykypäivänä romaninaiset ovat hakeutuneet koulutukseen ja työelämään. Sosiaalisuutta vaativat, ihmisläheiset ammatit näyttävät olevan romaninaisten ominta alaa, joskin vielä toistaiseksi puutteellinen peruskoulutus on syynä siihen, että paljon olemassa olevia voimavaroja ja kykyjä jää käyttämättä.

        Uran luominen ja koulutus ovat aiemmin olleet vieraita asioita romanikulttuurissa. Nainen on saanut arvostusta omassa yhteisössään sen perusteella, miten hän on hoitanut kotinsa ja perheensä. Osittain tästä johtuen romaninaisten on vaikea käyttää päivähoitopalveluita hyväkseen. He mieltävät päivähoidon lasten hoidattamiseksi vierailla ihmisillä. Mitä enemmän romaninaiset
        pääsevät kiinni koulutukseen ja työelämään, sitä helpompi heidän on muuttaa asennettaan ja ymmärtää se hyöty, jonka lapsi saa päivähoidosta ja esiopetukseen osallistumisesta.

        Nykyisin miehen rooli on jonkinasteisessa murrosvaiheessa, kun perinteiset kaupankäyntiin ja hevostenhoitoon liittyvät ammatit ovat mennyttä aikaa. Miehet eivät ole lähtenet yhtä innokkaasti kouluttautumaan, mikä johtunee siitä että romaneiden koulutushistoria on vielä nuorta, eikä ehkä ole riittävästi rohkeutta lähteä opiskelemaan. Vähitellen on kuitenkin löytynyt aloja, jotka kiinnostavat romanimiehiä, kuten esim. linja-auton kuljettajan ja koulunkäyntiavustajan ammatit.

        Romaniyhteisössä miestä arvostetaan luotettavuuden ja oikeudenmukaisuuden perusteella. Ikä tuo lisää arvovaltaa suvussa ja koko yhteisössä. Miehen tehtävä on huolehtia perheen toimeentulosta ja muusta hyvinvoinnista.

        Lasten kasvatukseen mies osallistuu enemmän, kun lapset ovat murrosiän kynnyksellä. Murrosiässä alkaa selkeämpi roolijako tyttöjen ja poikien välillä. Tapakulttuurin omaksuminen tapahtuu mallioppimisen kautta; miehen roolimalli on tärkeä kasvaville pojille."

        Tämä suora lainaus on koulunkäyntiavustaja Satu Blomeruksen kirjoittamasta oppaasta "Romanilapsi kotona, päiväkodissa ja koulussa".
        http://www.vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/embeds/vantaawwwstructure/64980_romanilapsi_kotona_paivahoidossa_koulussa.pdf


    • Opettajacwf3t

      Ettekö itse viitsineet tehdä mitään hakuja?

    • viktor-viskimies

      1. Onko historiassanne, jokin erityisen tärkeä tapahtuma?
      Raikun kanssa ko viime juhannuksena juhlittiin

      2. Miten näette romanien tilanteen nyky-suomessa?
      Työttömiähän meit on liikaa

      3. Miten miesten ja naisten roolit perheessä ovat jakautuneet (tasa-arvo)?
      Rosita teköö ja mä toimitan

      4. Mitä kuolema merkitsee romaneille? Miten kuolemaan suhtaudutaan?
      Ei tänne kukaan jääny ole

      5. Kuinka vainajaa muistetaan? Kuinka hautajaiset järjestetään ja minkälaiset ne ovat?
      Pannaan ukko kuoppaan, ko ei se enää siitä virkoa

      6. Millainen hetki syntymä/synnytys on? Keitä on paikalla ja miten järjestetty?
      Rosita sen pyöräytti. Mitä sitä siellä töllistelemään, ketä se hyövää?

      7. Mitä esim. kätilön tulisi huomioida synnytyksessä?
      Rositalle lääkettä ja mulle viskiä.

      8. Miten romanit suhtautuvat ehkäisyyn ja aborttiin?
      Mikä se on?

      9. Onko jotain erityistä, mitä terveydenhuollonammattilaisen tulisi ottaa huomioon, kun romani tulee terveydenhuollon piiriin? Esimerkiksi vastaanotolle tai osastolle tullessa.
      Viskipullo olis kiva.

      10. Miten pukeutuminen tulisi ottaa huomioon sairaalassa?
      Ei sitä alasti parane olla. Vaatteet on hyväksi.

      11. Mikä on tärkein asia puhtauden noudattamisessa? Onko jotain erityistä, joka tulisi ottaa huomioon sairaalassa?
      Ei.

      12. Kuinka terveydenhuollonammattilainen voi helpottaa kynnystä tulla terveydenhuoltoon?
      Viskipullolla vois hyvitellä.

      13. Miten romanit suhtautuvat kehitysvammaisena syntyneeseen lapseen? Miten vammautumiseen yleensä? Onko kyseisellä henkilöllä suuri riski syrjäytä?
      Eikö se oo romanilla aina riski syrjäytyä?

      14. Miten romanit suhtautuvat mielenterveyden ongelmiin?
      Ku ahistaa ni viski auttaa.

      15. Onko romaneilla sairauksia, joita suomalainen lääketiede ei tunnista?
      Viskinhimo, se on se joka vaivaa liiaksikin.

      16. Kuinka moni romanivanhus puhuu (vain) romanikieltä?
      Viskipäissään monikin sitä puhuu. Selvinpäiste ei ikinä.

      17. Miten romanivanhus näkee paikkansa nyky-yhteiskunnassa?
      Kotona on hyvä paikka olla.

      18. Vanhusta kunnioitetaan ja hänen sanaa noudatetaan romanien kesken. Miten dementoituneen romanivanhuksen kanssa tulisi toimia? Myös läheisten osalta?
      Ukkopapalle voi viskipuollon joskus viiännä.

      19. Miten potilaskohtaamisessa tulisi ottaa ikäero vanhuksen ja nuoren hoitajan välillä?
      Nuori hoitaja ei kuitenkaan ymmärrä viskinhimosta mitään.

      • suositus:

        Pitäsköhän Viktorin mennä välillä katkolle?! :D


    • Sairaalapukeutuminen

      10. Miten pukeutuminen tulisi ottaa huomioon sairaalassa?

      Romanipotilas vuodeosastolla -oppaan mukaan:

      "Vuode- sekä potilasvaatteet
      Romanit saattavat kokea erittäin epämiellyttävänä pukeutumista sairaalan vaatteisiin – etenkin naiset – kahdestakin syystä:
      1) asuste on sopimaton romanikulttuuriin; potilas kokee olevansa alasti
      2) konkreettisesta puhtaudesta huolimatta sairaalavaatteet koetaan likaisiksi jopa saastaisiksi.
      Romanipotilaalle on hyvä suoda mahdollisuus omaan tyynyyn tai edes niin sanottuun suualuslakanaan, joka voidaan laittaa sairaalan tyynyn päälle. Potilaan omista vaatteista huolehtii useimmiten lähiomaiset, joten asiasta ei koidu hoitohenkilökunnalle ylimääräistä työtä. Asiasta on kuitenkin hyvä sopia omaisten kanssa. Potilaan terveydentilasta riippuen hän saattaa myös haluta jotain omia vaatteita ylleen kuten mies puseron tai sisätakin ja nainen niin kutsutun röijyn tai sisävillatakin – näin etenkin hyväkuntoisena vuodepotilaana ollessaan. Tällöin potilaan ei tarvitse olla kaulaan asti peitettynä vierailuaikana (kts. kohta vierailut).
      Hoitotoimenpiteet ja intimiteettisuoja
      Niin hoitajille kuin lääkäreillekin intimiteetin suojeleminen on itsestään selvää. Käytännössä kuitenkin paljon alastomuuden ja siihen liittyvien asioiden kanssa oleminen arkipäiväistää ja väljentää tätä suojaa. Romanikulttuurissa kuitenkin tämä intimiteetin suojaaminen on lähes ehdotonta. Vuodeosastolla se tarkoittaa mm. sitä, että potilasvuoteen ulkopuolella olevat dreenit, virtsankerääjäpussit ym. tulee peittää potilaspeitolla luonnollisesti ennen omaisten saapumista huoneeseen. Myös potilas itse tulee peittää kaulaan asti vuodepeitolla. Jos hoitajat eivät tätä tee ja potilas ei itse sitä vointinsa vuoksi pysty tekemään, yleensä joku omaisista menee ensin huoneeseen ja suorittaa tämän suojaamisen ja vasta sitten muut omaiset saapuvat paikalle."

    • Ehkäisy ja abortti

      8. Miten romanit suhtautuvat ehkäisyyn ja aborttiin?

      Monikulttuuristen nuorten edistäminen seksuaaliterveydessä -opinnäytetyön mukaan :
      "5.1.2 Seksuaalisuus romanikulttuurissa
      Murrosikää ei juuri noteerata romanikulttuurissa, vaan ajatellaan, että kaikki
      vaiheet kuuluvat ihmiselämään. Lapsuutta halutaan varjella mahdollisimman
      pitkään. Aikuisuuteen romaninuoret siirtyvät noin 16-20-vuotiaana.
      Romaninuoret eivät puhu seurustelusuhteista vanhemmille, vaan ne salataan
      häveliäisyyssyistä. Monet romaninuoret perustavat perheen ja aloittavat
      itsenäisen elämän usein hyvin nuorina. Ehkäisyä pidetään hyväksyttynä, mutta
      kotoa ei ehkäisyyn liittyvää tietoa opita. (Laiti 2008: 158-159.) Nuoret romanit
      saavat tietonsa seksuaalisuuteen liittyen toisilta nuorilta tai lukemalla ja tiedon
      taso vaihtelee. Romanien seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ja tavoista on
      vaikea saada tietoa, sillä seksuaalisuus on tabu ja häpeä, ja siitä vaietaan.
      (Tuppurainen 2001: 4309-4310.) Abortteja tehdään kuten valtaväestönkin
      keskuudessa, mutta niistä ei koskaan puhuta. Raskaudenkeskeytykset kuitenkin
      periaatteessa tuomitaan, sillä elämää kuuluu kunnioittaa. Romaninuoret eivät
      puhu ruumiista, seksuaalisuuteen ja naiseuteen liittyvistä asioista itseään
      huomattavasti vanhempien läsnä ollessa. Lapsen odotukseen liittyy
      häveliäisyyttä, ja odottava äiti pyrkii salaamaan raskautensa mahdollisimman
      pitkään. (Laiti 2008: 158-159.)"
      https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/4635/ont pdf.pdf?sequence=1

      Romaniäiti synnyttäjänä -opinnäytetyön mukaan:
      "Raskaudenehkäisynä on tavallisimmin kierukka tai kondomi. Ehkäisypillereiden käyttö ei ole yleistä, sillä kulttuuriin kuuluu tietynlainen epäsäännöllisyys ja kellonajoista piittaamattomuus ja näin ollen pillerit voivat unohtua. Romanien parisuhteet ovat usein pysyviä ja nuoren tytön koskemattomuus on tärkeä asia. (Tuppurainen 2001, 4309.)"

      Tuohon kellonajoista piittamattomuuteen kommentoin nyt itse sen verran, ettei se päde ainakaan tuntemiini romaneihin. Heistä suurin osa käy töissä, opiskelee tai on työharjoittelussa - ja he elävät romanikulttuurin tapojen mukaan.

    • Romanikielestä

      16. Kuinka moni romanivanhus puhuu (vain) romanikieltä?

      "Kielitaidon vertailua
      Vahvin kielitaito on yli 65-vuotiailla, joista kolme neljästä pitää kielitaitoaan hyvänä
      Vielä 50-65 vuotiaista lähes puolet ilmoitti osaavansa hyvin romania
      Sotien jälkeen kasvaneiden 30-49-vuotiaiden romanin taito on heikompi, heistä vain joka kuudes arvioi kielitaitonsa hyväksi ja nuoremmista vielä harvempi
      Lasten kielitaito vaikuttaa hiukan paremmalta kuin nuorten ja nuorten aikuisten,,,
      romanikieli on yleensä aikuisena opittu kieli."

      "Suomen romanit puhuvat nykyään suomea äidinkielenään, vain 14 % ilmoitti äidinkielekseen suomen lisäksi romanin"

      "87,2 % näkee tarpeellisena romanikielen käytön myös tulevaisuudessa"

      "yli 70 % romaneista rakastaa kieltään ja haluaa sen säilyvän"

      Suorat lainaukset Henry Hedmanin (itsekin romani, tutkija Kotimaisten kielten keskuksessa) diaesityksestä "Romanikieli ja sen käyttö Suomessa" 28.9.2010

    • Osastolle tuleminen

      9. Onko jotain erityistä, mitä terveydenhuollonammattilaisen tulisi ottaa huomioon, kun romani tulee terveydenhuollon piiriin? Esimerkiksi vastaanotolle tai osastolle tullessa.

      "Osastolle tuleminen
      Useat romanit kokevat sairaalaympäristön epämiellyttävänä ja jopa pelottavana. Epämieluisuutta tuo yksistään jo se, että sairaala erottaa hänet lähimmäisistään sekä yhteisöstään ja hän jää yksin keskelle `vierasta` kulttuuria. Siksi yleensä sairaalaan tullaan jonkun tai jopa joidenkin saattamana, etenkin vakavasti sairaan potilaan kohdalla. Näissä tilanteissa on hoitajan hyvä muistaa, että potilaalla on oikeus omaisiin ja läheisiin eikä heidän läsnäoloaan tule riistää.
      Tulohaastattelun yhteydessä on hyvä kysyä potilaalta, että tahtooko hän omaisten tai saattajien olevan läsnä, kun henkilökohtaista haastattelua tehdään. Näin vältetään tilanteet, joissa potilas ei voi kulttuurista johtuvien normien vuoksi vastata intiimeihin kysymyksiin, vaikka hoitaja toistamiseen tiedustelee asiaa."

      Suora lainaus Romanipotilas vuodeosastolla -oppaasta

    • Vastauksia 12.

      12. Kuinka terveydenhuollonammattilainen voi helpottaa kynnystä tulla terveydenhuoltoon?

      Suoria lainauksia artikkelista "Romanit suomalaisessa terveydenhuollossa: tasa-arvon ansat":

      "Sairaaloiden ja terveyskeskusten toiminnassa ja arkirutiineissa syntyy ristiriitoja romanien tapojen ja normien kanssa. Tällöin on tärkeää, että mukana on eri alojen ammattilaisten kanssa asioimaan tottunut romani, joka voi neuvotella siitä, miten romanien oikeus toimia oman kulttuurinsa mukaisesti saadaan sovelletuksi näiden instituutioiden käytäntöihin."

      "Ammattilaisetkin voivat pienin keinoin helpottaa romaneille hankalia tilanteita muistamalla eri-ikäisten ja eri sukupuolta olevien potilaiden ja heidän omaistensa suhteita säätelevät välttämissäännöt."

      "Romanikulttuurin yhteisöllisyyttä pitäisi mielestämme tukea myös terveydenhuollossa. Käytännön tasolla se merkitsisi vaikkapa jonkin tilan, kahvinkeittomahdollisuuksineen, osoittamista sairaalassa vieraileville ja yöpyville omaisille."

      • Vastauksia 12.

        Tuula Åkerlundin artikkelista "Romanit ja terveyspalvelut":

        "Hyvä hoito

        Romanien mielestä hyvä hoitaja on ammattitaitoinen, yhteistyökykyinen ja ystävällinen. Myönteinen suhtautuminen on tärkeää. Hoitaja tulee hyvin toimeen romanien kanssa olemalla lämmin ja avoin.

        Romanit toivovat, että heidän kulttuuritaustansa otetaan hoidossa huomioon. Kyetäkseen tähän hoitaja tarvitsee oikeaa tietoa, jonka avulla voi syntyä oikea asenne erilaista potilasta kohtaan. Terveydenhoitohenkilöstön koulutukseen tulisikin sisällyttää asiallista tietoa etnisistä vähemmistöistä. Moni hoitaja on arka lähestymään romanipotilasta. Romanikulttuurin piirteitä tulisi tässä koulutuksessa käsitellä läpäisyperiaatteella aina sopivissa asiayhteyksissä.

        Romanien puhtaus- ja häveliäisyystavat sekä suvun ja perheen merkitys saattavat aiheuttaa hämmennystä ja ongelmia. Monissa sairaaloissa osataan suhtautua romanikulttuurin tapoihin kunnioittavasti ja joustavasti, kun on saatu tietoa kulttuurista. Usein hoitohenkilökunta arvostaa romanien tapaa välittää ja huolehtia toinen toisistaan. Hoitohenkilökunnan vähyyden takia romanipotilaan omaisista saattaa olla apua niin potilaalle, kuin henkilökunnallekin esimerkiksi syöttämisessä tai muissa vastaavissa, ei lääketieteellisissä, toimissa.

        Jos joku asia hämmentää hoitotilanteessa, hoitajan kannattaa sopivan hetken tullen ottaa asiasta selvää ja kysyä rohkeasti. Keskustelu potilaan kanssa on tärkeää, sillä juuri keskustellen ja kysellen asiat selviävät parhaiten. Jos hoitaja huomaa, että potilas pelkää jotain, hänen tulee rohkaista potilasta puhumaan peloistaan. Ongelmatilanteista tulisi puhua suoraan romanien kanssa."


    • Vanhus/nuori hoitaja

      19. Miten potilaskohtaamisessa tulisi ottaa ikäero vanhuksen ja nuoren hoitajan välillä?

      Tällainen kysymys ja vastaus aiheeseen liittyen löytyi Kaksplus.fi -keskustelupalstalta, vastaajana nimimerkki Romanitar, joka on romaninainen ja ammatiltaan sosionomi:

      "13.08.10, 03:47#308

      Alkuperäinen kirjoittaja popsu

      hei,
      kun tuo raskaus on niin häveliäs asia niin mites kun nuori kotihoitaja on raskaana ja käy vanhaa romaninaista hoitamassa. onko tällä mitään merkitystä kun hoitaja ei ole romani?

      Romanitar...
      Vierailija

      Nimenomaan tuolla on merkitystä. Kun romani ja valtaväestön edustaja on kosketuksessa tai kontaktissa toisiinsa, niin häpeillä ei tarvi, vaikka ikäero olisi suurikin."

    • Mt-ongelmista

      14. Miten romanit suhtautuvat mielenterveyden ongelmiin?

      Romanit ja terveyspalvelut -artikkelin mukaan:

      "Romanit rinnastavat psyykkiset sairaudet yleensä muihin sairauksiin, eikä niitä pidetä leimaavina. Sairaalle itselleen ne tosin saattavat tulla kipeiksi ongelmiksi. Psykiatrisessa hoidossa eri kulttuurien kohtaaminen voi aiheuttaa ongelmia. Psyykkisen häiriön taustalla on usein henkilön vieraantuminen sosiaalisesta ja kulttuurisesta yhteisöstään. Psyykkisistä häiriöistä kärsivät monet nuoret, jotka ovat pudonneet kahden kulttuurin väliin, eivätkä ole pystyneet turvallisesti identifioitumaan kumpaankaan."

      Vast vastensa -oppaasta:

      "MIELENTERVEYSONGELMAT

      • Työttömyys ja syrjäytyminen yhteiskunnasta
      ja omasta kulttuurista kuormittavat romanien
      mielenterveyttä. Mielenterveysongelmat
      ovatkin lisääntyneet romanien parissa.

      • Romanien keskuudessa saattaa ilmetä myös
      sellaisia kulttuurispesifisiä mielenterveyskysymyksiä,
      jotka liittyvät perheen korostuneeseen
      merkitykseen kulttuurissa. Esimerkiksi
      naimaton nuori nainen voi kokea masennusta
      siitä, että hän asuu vielä kotona eikä ole voinut
      perustaa omaa perhettä. Romanikulttuurissa
      nuoret itsenäistyvät perinteisesti oman
      perheen perustamisen kautta, ja heidän voi
      olla vaikea löytää muita itsenäistymiskeinoja.
      Prosessia voi tukea kannustamalla nuoria hakemaan
      muuta sisältöä elämäänsä esimerkiksi
      opiskelusta ja harrastuksista.

      • Apua on mahdollisuus saada, mikäli sitä
      osataan hakea tai ohjata hakemaan ajoissa.
      • Asioiden hoitoa ja hoitoon hakeutumista
      hankaloittaa osaltaan myös se, että psykiatriset
      käsitteet ovat romanien mielestä usein
      vieraita ja vaikeita ymmärtää.

      • Terveydenhoito lähtee ensisijaisesti potilasnäkökulmasta.
      Romanihenkilön voi olla vaikea
      lähestyä sairautta ja terveydenhoitoa yksinomaan
      siten, koska läheisten ja yhteisön
      osallisuus on läsnä ja tiivis osa elämää.

      • Läheiset huolehtivat psyykkisesti sairastuneesta
      omaisestaan. Vaitiolovelvollisuus saattaa
      kuitenkin vaikeuttaa omaisten asemaa tukijana,
      koska he eivät saa riittävästi tietoa.

      • Kun romani joutuu laitoshoitoon, myös laitoksen
      henkilökunnan olisi hyvä perehtyä romanien
      puhtaus- ja häveliäisyystapoihin.
      Tämä voi vaikuttaa merkittävästi myös hoitotuloksiin.
      Kuten muissakin elämän solmukohdissa,
      myös mielenterveyteen liittyvissä ongelmatilanteissa
      perhe ja suku muodostavat romanin
      tärkeimmän turvaverkon. Tätä voimavaraa
      kannattaa hyödyntää myös viranomaisyhteistyössä.

      Romanit pukeutuvat yleensä hyvin huolitellusti,
      laittavat hiuksensa kauniisti ja huolehtivat
      puhtaudestaan. Eräs romaninainen kertoo
      huomanneensa nuoren romaninaisen masennuksen
      siitä, ettei hän enää jaksanut kiinnittää
      huomiota ulkonäköönsä."

    • Puhtaudesta 1

      11. Mikä on tärkein asia puhtauden noudattamisessa? Onko jotain erityistä, joka tulisi ottaa huomioon sairaalassa?

      Suoria lainauksia Romanittaren blogista:

      "Kun puhtaustavoista puhutaan, on äärimmäisen tärkeää muistaa ja ymmärtää, että meidän kulttuurissamme on olemassa kahdenlaista puhtautta; sekä symbolista, että konkreettista. Osittain niiden voi selkeästi huomata olevan sidoksissa toisiinsa, vaikka ne sinänsä kaksi erillistä asiaa ovatkin."

      "Symbolisella puhtaudella on osansa konkreettisessa puhtaudessa. Esimerkiksi siivoamisessa noudatetaan symbolisia puhtaustapoja nimenomaan symbolisen puhtauden säilyttämiseksi.
      Symboliset puhtaustavat juontuvat pitkälti ajalta, jolloin romaneilla ei vielä ollut omia koteja. Tällöin puhtaudesta piti pitää tarkoin huoli, jotta kulkutaudeilta oltaisiin vältytty. Tavat on siirretty sukupolvesta toiseen, ihan näihin päiviin saakka, vaikka nykyään ei samanlaista pelkoa kulkutaudeista tai niiden leviämisestä olekaan. Ei siis ole väärin sanoa, että kiertolaisaikana tietyt asiat symbolisista puhtaustavoista olivat selkeästi osana konkreettisia puhtaustapoja.

      Symbolisen puhtauden voi määritellä nopeasti sanomalla, että ylhäällä tai yläpuolella olevat asiat ovat puhtaita, ja alhaalla tai alapuolella olevat asiat (yläpuolisiin nähden) ovat likaisia. Nämä kaksi asiaa; puhdas ja likainen eivät saa sekoittua toisiinsa. Jos näin kuitenkin käy, ovat puhtaat asiat muuttuneet likaisiksi, eikä niistä enää voi puhtaita tulla. Symbolinen epäpuhtaus ei ole puhdistettavissa vedellä."

      "Ensinnäkin tässä joitakin symbolisesti puhtaita asioita ja esineitä:
      - * Pään ja kasvojen alue, erityisesti suu
      - * Hiukset
      - * Kasvopyyhkeet
      - * Tyynyliinat
      - * Petivaatteiden pääpuolet
      - * Pöydät ja tasot
      - * Pöydillä ja tasoilla olevat esineet ja asiat
      - * Astiat
      - * Keittiöt
      - * Muut sellaiset tilat kodissa, joissa ei olla alastomana tai vähäpukeisena
      - * Alle murrosikäiset lapset, ei kuitenkaan vastasyntyneet vauvat
      - * Vanhukset
      - * Erityisesti vanhuksille varatut omat esineensä ja asiansa. Näitä voivat olla esimerkiksi nimenomaan vanhusten omat astiat, tai vaikkapa tuolit tai sohvat. Näitä ovat myös vanhusten omat petivaatteet.
      - * Edellinen pätee myös murrosikäisiin lapsiin.
      - * Valokuvat
      - * Päällimmäiset vaatteet
      - * Päähineet
      - * Keittiön irtaimisto, joka ei ole kosketuksissa likaisten asioiden kanssa
      - * Miehet suhteessa naisiin
      - * Vanhat suhteessa nuoriin

      Tässä puolestaan joitakin symbolisesti epäpuhtaita asioita ja esineitä:
      - * Naiset suhteessa miehiin
      - * Nuoret suhteessa vanhoihin
      - * Sukupuolielimet ja paljas iho
      - * Jalat, erityisesti naisten jalat
      - * Sukat ja kengät, erityisesti naisten
      - * Naisten hameet
      - * Lattiat
      - * Matot
      - * Seksi
      - * Seksiä harrastanut naispuolinen (etenkin sellainen, jolla ei varsinaista perinteistä pukua ole)
      - * Raskaus
      - * Vastasynnyttänyt nainen
      - * Vastasyntynyt vauva
      - * Synnytyksen jälkeinen kuukausi
      - * Wc-tilat, kylpyhuonetilat, saunat
      - * Irtaimisto, joita em. tiloissa on
      - * Makuuhuoneet
      - * Petivaatteiden se puoli, johon jalkojen on tarkoitus tulla
      - * Nuorison petivaatteet
      - * Istuimet ja penkit
      - * Sängyt, ei vanhusten eikä alle murrosikäisten lasten
      - * Kaikki, minkä päällä istutaan, seistään tai kävellään tms.
      - * Kaikki, minkä päältä perinteistä pukua kantava nainen kävelee
      - * Kaikki, minkä päällä harrastetaan seksiä
      - * Alusvaatteet
      - * Asiat tai esineet, jotka ovat lattialla tai jotka sinne tippuvat tai sinne laitetaan"

      "Kädet ovat se poikkeus, joiden kohdalla symbolista puhtautta ei oikeastaan lasketa. Ajatelkaapa, missä kaikkialla kädet voivat olla tai mitä kaikkea niillä voidaan tehdä. Kädet eivät kuitenkaan ole epäpuhtaat, vaan niiden epäpuhtaus korjaantuu vedellä."

      "Suu: Suu on kaikista puhtain ruumiinosa ja kohta ihmisessä. Suun puhtaus on säilytettävä, sillä sen epäpuhtaus koetaan valtavana häpeänä ja todella huonona asiana."
      "Pään ja kasvojen alue: Kasvot ovat suun ohella puhtain kohta ihmisruumiissa. Tämän vuoksi kasvoja varten on omat pyyhkeensä, ja ne on jokaisella henkilökohtaiset. Tämän vuoksi myöskin petivaatteiden asettelusta pidetään tarkka huoli; pään ei pitäisi olla sillä puolella, mihin jalkojen pitäisi tulla. Jos samassa huoneessa nukkuu useampia ihmisiä, he eivät nuku jalat osoittaen toistensa päitä kohti."

      • Puhtaudesta 2

        Romakulttuuria aloittelijalle -blogista suora lainaus:

        "Romaneille hygienia on tärkeää myös sairaalassa. Kannattaakin pitää huolta siitä, että esim. käsidesiä on aina potilaan (ja vieraidenkin) saatavilla. Huoneen siisteys on myös tärkeää. Jotkut romanit vaihtavat ihan tavallisissa kotioloissakin aluslakanaa päivittäin, ja saattavat toivoa sitä myös sairaalassa ollessaan. Romanipotilas ei ole mitenkään erikoisasemassa nähden muihin potilaisiin, mutta tietysti häntä kannattaa ihan yhtä lailla kuunnella ja ottaa hänen kulttuurinsa huomioon.
        Myös symbolinen puhtaus on tärkeä tekijä sairaalajakson aikana. Penkeille tai sänkyyn ei kannata laskea tarjotinta tai lautasta. Sukkia ei kannata laittaa sängyn pääpuoleen."


    • Nykytilanteesta

      2. Miten näette romanien tilanteen nyky-suomessa?

      Palkkaisinko romanin? -oppaan esipuhe, jonka on kirjoittanut romani Kyösti Florin:

      "Romanit osana suomalaista
      yhteiskuntaa

      Romanin palkkaaminen ei ole työnantajalle riski.
      Meitä romaneja on nykyään työelämässä enemmän
      kuin koskaan aikaisemmin, ja me olemme
      motivoituneita oppimaan työelämän sääntöjä. Palautteet
      kertovat, että romaneja pidetään työyhteisöissään
      tunnollisina, sosiaalisina ja kehityskelpoisina
      työntekijöinä, jotka ovat valmiita joustamaan
      työelämän vuoksi myös monissa romanikulttuuria
      koskevissa asioissa.
      Koulutuksen puute on suurin yksittäinen este romanien
      työllistymiselle. Ennen 1960-luvun loppua
      lapset joutuivat usein vaihtamaan koulua, koska
      suurella osalla romaniperheistä ei ollut pysyviä
      asuntoja. Nykyään romanit haluavat kouluttautua
      ja toivovat myös lastensa suorittavan perus- ja ammattiopintoja.
      Monet romanilapset ovat joutuneet
      koulussa koulukiusaamisen ja syrjinnän kohteeksi.
      Työelämään tai koulutukseen hakeutuminen ja sinne
      pääseminen romanina on haaste, mutta se luo
      mahdollisuuksia päästä mukaan suomalaisen yhteiskunnan
      rakentamiseen ja samalla päästä yhteyteen
      pääväestön kanssa. Yhteiskuntaa rakennetaan
      parhaiten ihmisten välisen kanssakäymisen
      avulla. Monikulttuurisessa Suomessa eri kulttuuritaustoista
      tulevien ihmisten vuorovaikutus on asia,
      jota kannattaa kehittää. Jotta sen myötä ihmisten
      välinen yhteys ja yhteistyö voivat syntyä, tarvitaan
      joustavuutta ja lähentymistä niin pääväestöltä kuin
      romaneilta. Sekä romanit että pääväestö tarvitsevat
      tätä lähestymistä ja tutustumista ihmisinä. Toisen
      huomioiva ja yksilöä kunnioittava vuorovaikutuksellinen
      asenne on vahvin vaikuttaja ihmisten
      välisissä suhteissa, koska se mahdollistaa keskustelun
      arvoista ja asenteista ja sen myötä voidaan
      omaksua hyviä arvoja ja asenteita yli kulttuurirajojen.
      Romanit ovat asuneet Suomessa noin viisisataa
      vuotta ja tuntevat olevansa juuriltaan suomalaisia.
      Koulutukseen, työelämään tai yhteiskuntaan osallistumalla
      romanit eivät menetä omaa kulttuuriaan
      eivätkä identiteettiään, vaan päinvastoin kasvavat
      ihmisinä ja samalla hyödyntävät yhteiskunnan
      elämää ja löytävät paikkansa siinä. Koulutuksen ja
      työelämän avautuminen romaneille antaa lisäarvoa
      ja tunteen siitä, että on konkreettisesti osa suomalaista
      yhteiskuntaa.

      Kyösti Florin
      projektikoordinaattori
      Romanit työelämään -projekti"

    • sulla on pää sairas

      sulla on pää sairas

    • nottajumalauta

      Tässä mitään ymmärtämistä tarvita vaan lava-auto ja raja auki toiseen suuntaan...

    • Miettisen Jani vaan

      No ette kai voi valkolaiselta muuta käytöstä olettaakaan,kuin juuri tuota joka alittaa jopa pienen lapsen käytöksen mennen tullen,sairaita koko sakki.

      Pitäs nyt vaan valkoisen väen keskittyä hoitamaan ja terapiasoimaan niitä lapsia traumojen jäljiltä,kun valkolais isi ja äiti on pahoinpidellyt(jos siis ovat hengissä säilyneet) Tai antaa terapia hoitoa koulusurman nähneille,kun joku valkolainen taas innostunut ja ruvennut paukuttelemaan koulussa oikeen villin lännen malliin.Nämä lehti artikkelit on surullista luettava missä kerrotaan juuri tämän kaltaisista tapahtumista,yhtenään media syytää tälläistä informaatiota suomen kansasta.

      Tai sitten ihan vaan antaa hoitoa ja opetusta sellaisille valkolaisille jotka tekee pimeenä töitä ja pyörittävät jos minkäkinlaista firma toimintaa esim.autokorjaamoja on valkolaisten pitämiä missä tehdään pimeänä tätä ja näin kierretään siis verot.No mutta mitäs mitäs eikös valkolaisten pitänyt olla ahkeria ja hyviä veron maksajia?! Eiks tälläiset"pimeät firmat työvoima" ole jo kaidalta polulta pois poikennutta melko reippaasti? vai mitäkä se sannoo Teemu tai Jenni tähän asiaan? Mitä hoitoa heille pitäisi antaa kaikille tässä mainituille eri sorttisille ihmisille,mikä olisi suora ja tehokas tapa lähestyä valkolaista hoitoa antaessa?

    • lähihoitaja r.

      VASTAUKSIA VIIDELLE SAIRAANHOITAJAOPISKELIJALLE


      1. Onko historiassanne, jokin erityisen tärkeä tapahtuma?

      1. En osaa valita yhtä ainoaa, erityisen tärkeää tapahtumaa. Kannattaa tutustua romanien historiaan, niin on helpompi ymmärtää romanien nykytilannetta. Meidän historiaamme mahtuu paljon vainoa ja syrjintää, jotka vaikuttavat valitettavasti vielä tämän päivän asenteisiin, puolin ja toisin.


      2. Miten näette romanien tilanteen nyky-suomessa?

      2. Romanit käyvät yhä enemmän kouluja ja ovat yhä enemmän työelämässä, mutta pääseminen samalle tasolle valtaväestön kanssa koulutus- ja työelämäasioissa on edelleenkin haasteenamme. Syrjintä eri muodoissaan on valitettavasti vielä vuonna 2012 arkipäiväämme. Romaneiden keskuudessa yleistyneet päihdeongelmat ja monesti niihin kytkeytyvä rikollisuus on saatava kitkettyä pois. Mielestäni on tärkeää säilyttää ja kehittää romanikulttuuria, vaikka suomalaisen yhteiskunnan jäseniä haluammekin olla. Omaa kulttuuriaan ei saa unohtaa.


      3. Miten miesten ja naisten roolit perheessä ovat jakautuneet (tasa-arvo)?

      3. Perinteisessä romaniperheessä mies on perheen pää, mutta nainen on perheen sydän. Suuret päätökset tehdään yhdessä. Aiemmin mies oli ensisijainen perheen elättäjä. Nykyään sekä miehet että naiset käyvät töissä. Nainen tekee yleensä kotityöt (ruuanlaitto, siivous, pyykinpesu yms.) ja hoitaa pienet lapset. Kodin puhtaana pitäminen on naiselle kunnia-asia. Meillä myös mies osallistuu lastenhoitoon ja kasvatukseen ja auttaa jonkin verran kotitöissäkin.


      4. Mitä kuolema merkitsee romaneille? Miten kuolemaan suhtaudutaan?

      4. Suurimmalle osalle romaneista uskonasiat ovat tärkeitä. Kuolemaan suhtaudutaan kristinuskon opettamalla tavalla. Surusta huolimatta eteenpäin on mentävä, joten romanitapojen mukaan vainajan henkilökohtaiset tavarat hävitetään ja asunnosta muutetaan pois.


      5. Kuinka vainajaa muistetaan? Kuinka hautajaiset järjestetään ja minkälaiset ne ovat?

      5. Hänen hautaansa hoidetaan hyvin ja esimerkiksi vainajan valokuvia ja koruja käsitellään kunnioittavasti. Hautajaisissa on paljon samaakin kuin valtaväestön hautajaisissa, mutta hautajaisia edeltävänä päivänä pidetään erityiset valvojaiset, joissa vainajaa muistellaan kunnioituksella ja ruokaa tarjotaan hautajaisväelle. Siunaus toimitetaan haudalla. Hautajaisvieraita on todella paljon ja osa jää omaisten tueksi hautajaisten jälkeen.


      6. Millainen hetki syntymä/synnytys on? Keitä on paikalla ja miten järjestetty?

      6. Lapsen syntymä on hieno hetki, mutta synnytys on häpeällinen asia, koska se liittyy seksuaalisuuteen. Synnytyksessä on yleensä paikalla joku suunnilleen synnyttäjän ikäinen nainen. Oma mieskin voi olla läsnä.


      7. Mitä esim. kätilön tulisi huomioida synnytyksessä?

      7. Ei tule nyt mitään erityistä mieleen. Synnytyslääkärin ja muun synnytykseen osallistuvan henkilökunnan olisi oltava naisia.


      8. Miten romanit suhtautuvat ehkäisyyn ja aborttiin?

      8. Ehkäisy on sallittua ja monet sitä käyttävät, mutta siitä eikä mistään seksuaalisuuteen liittyvästä puhuta koskaan itseä vanhempien ihmisten aikana. Romanien mielestä lapset ovat Jumalan lahjoja, joten aborttiin suhtaudutaan kielteisesti. Silti jotkut syystä tai toisesta epätoivoisessa tilanteessa olleet naiset ovat tehneet abortin. Aborteistakaan ei juuri puhuta, eikä koskaan vanhojen aikana.


      9. Onko jotain erityistä, mitä terveydenhuollonammattilaisen tulisi ottaa huomioon, kun romani tulee terveydenhuollon piiriin? Esimerkiksi vastaanotolle tai osastolle tullessa.

      9. Jos mukana on eri-ikäisiä romaneita, olisi hyvä pyytää muita odottamaan käytävällä ja keskustella kahden kesken asiakkaan kanssa. Vanhojen aikana ei voi nuorelta asiakkaalta kysyä mistään seksuaalisuuteen tai ruumiin toimintoihin, esimerkiksi erittämiseen, liittyvistä asioista. Lapsen ikää ei ole sopivaa kysyä, jos paikalla on vanhempia ihmisiä, esimerkiksi lapsen isovanhemmat.


      10. Miten pukeutuminen tulisi ottaa huomioon sairaalassa?

      10. Romanin olisi hyvä saada olla omissa vaatteissaan sairaalassa, mikäli se vain suinkin on mahdollista. Omaisten tullessa vierailulle potilaan pitäisi saada olla omissa vaatteissaan tai ainakin peitellä hänet kasvoja lukuun ottamatta peiton alle.

      • lähihoitaja r.

        VASTAUKSIA VIIDELLE SAIRAANHOITAJAOPISKELIJALLE (JATKUU)


        11. Mikä on tärkein asia puhtauden noudattamisessa? Onko jotain erityistä, joka tulisi ottaa huomioon sairaalassa?

        11. Puhtauteen kuuluu todella paljon tapoja: sekä konkreettisia että symbolisia. Puhdas ja likainen ovat romanikulttuurin keskeisimpiä käsitteitä. Yläpuolella oleva on puhdasta ja alapuolella oleva likaista. Puhdasta ja likaista ei saa sotkea keskenään, muuten puhdas muuttuu pysyvästi likaiseksi. Vartalossa puhtainta ovat suu ja kasvot. Kaikki ruokaan liittyvä ja pöydillä oleva on puhdasta. Vanhukset ja pienet lapset (ei vastasyntyneet vauvat) ovat puhtaimpia. Miehet ovat puhtaampia kuin naiset. Sairaalassa ei saa laittaa esimerkiksi astioita potilaan sänkyyn tai lattialle. Potilaalle pitää taata käsien pesu- tai desinfiontimahdollisuus. Jotkut romanit tuovat sairaalan omat astiat, ruuat, petivaatteet ja pyyhkeet. Omaiset huolehtivat niiden pesemisestä.


        12. Kuinka terveydenhuollonammattilainen voi helpottaa kynnystä tulla terveydenhuoltoon?

        12. Hän voisi kertoa perehtyneensä tai perehtyvänsä romanikulttuuriin ja kysellä romaniasiakkaalta itseltään tämän tavoista ja toiveista. Tärkeää on luonnollisestikin ammattilaisen ystävällinen ja ennakkoluuloton asenne – romanit ovat taitavia vaistoamaan asioita ja lukemaan ihmisten sanatonta viestintää.


        13. Miten romanit suhtautuvat kehitysvammaisena syntyneeseen lapseen? Miten vammautumiseen yleensä? Onko kyseisellä henkilöllä suuri riski syrjäytä?

        13. Kaikki lapset ovat rakkaita lahjoja. Lasta rakastetaan kyllä hänen vammaisuudestaan huolimatta, kuten muitakin lapsia. Vammaiset ihmiset ovat yhtä lailla romaniyhteisön jäseniä. Monet tahtovat hoitaa vammaiset kotona, joten olisi tärkeää, että vammaisilla olisi myös kodin ulkopuolista elämää, esimerkiksi erilaista kuntoutustoimintaa ja harrastuksia.


        14. Miten romanit suhtautuvat mielenterveyden ongelmiin?

        14. Ne ovat ongelmia tai sairauksia muiden joukossa, ja niitä on tärkeää hoitaa. Joillakin romaneilla mielenterveysongelmiin liittyy myös hengellisiä ajatuksia (vrt. Raamatun henkimaailma).


        15. Onko romaneilla sairauksia, joita suomalainen lääketiede ei tunnista?

        15. En usko, että on tällaisia sairauksia. Jotkin asiakkaan terveysongelmat tosin saattavat jäädä huomaamatta, jos hän häpeilee niistä ääneen puhumista.


        16. Kuinka moni romanivanhus puhuu (vain) romanikieltä?

        16. Vanhukset osaavat romanikieltä yleensä paremmin kuin nuoret. Jotkut vanhukset puhuvat kieltä kiitettävästi. Kenenkään romanin ainoa äidinkieli ei ole romanikieli. Nykyään Suomen romanien äidinkieli on suomi ja joillakin ruotsi. Romanikieli on ”henkinen äidinkieli” ja identiteetin vahvistaja.


        17. Miten romanivanhus näkee paikkansa nyky-yhteiskunnassa?

        17. Romanivanhus saa omassa yhteisössään kunnioitusta ja erityiskohtelua. Valtaväestön keskellä hän saattaa kuitenkin kokea itsensä syrjityksi ja yksinäiseksi, etenkin sukulaisten asuessa kaukana. Romanit pyrkivät hoitamaan vanhuksensa kotona, mutta osa joutuu palvelutaloihinkin ja sairaalaan. Niissä olisi hyvä ottaa romanikulttuuri huomioon vanhuksen toivomusten mukaan.


        18. Vanhusta kunnioitetaan ja hänen sanaa noudatetaan romanien kesken. Miten dementoituneen romanivanhuksen kanssa tulisi toimia? Myös läheisten osalta?

        18. Tämä on hieman hankala kysymys. Puhtaus-, kunnioitus- ja häveliäisyystavat on syytä huomioida muistisairaankin vanhuksen ja hänen omaistensa kohdalla. Läheisiltä kannattaa kysellä, miten he toivovat meneteltävän tietyissä dementian aiheuttamissa tilanteissa.


        19. Miten potilaskohtaamisessa tulisi ottaa ikäero vanhuksen ja nuoren hoitajan välillä?

        19. Jos hoitaja kuuluu valtaväestöön eikä hänellä ole romanipuolisoa, monet romanitavat eivät koske hoitajaa. Hoitajan on kuitenkin tärkeää noudattaa tiettyjä puhtaustapoja, esimerkiksi hän ei saa laittaa vanhuksen astioita sinne, missä istutaan, maataan tai kävellään. Vanhukselta kannattaa itseltään kysyä, mitä tapoja hän toivoisi hoitajan noudattavan. Romanikulttuurissa vanhojen ihmisten aikana puhutaan sivistyneesti eli ei kiroilla eikä puhuta sopimattomia (seksuaalisuuteen viittaavia asioita). Vanhoja, myös omia vanhempia, teititellään. Nuoren hoitajan olisi kohteliasta teititellä vanhuksia.


        Siunattua loppukevättä ja alkavaa kesää!


        P.S. Mukavaa, että olette kiinnostuneita romanikulttuurista. Onnea opiskeluihinne!


    • jdkjkdjsd

      Ei kukaan jaksa viitsi lukea edes noita teidän laittamia linkkejä ja kirjoituksia
      liian pitkiä ja näin ollen mielenkiinnon puute hukassa mut hauskaa keskustelua teille valku keskenänne ja sitäkin parempaa kesää

      • "valku"

        Joo, ihan hyvä pointti sulla jdkjkdjsd. Ehkä on tosiaan liian pitkiä lainauksia. Tosin voi olla, että joku niitä joskus lueskelee ja niistä jotain käytännössä hyötyykin... Kirjoitelkaapa vaan lisää kommentteja, niin saadaan uutta keskustelua kehiin.


        Pilvetöntä kesää!

        (Täällä on auringollakin selvä päivä, kun se ei ole pilvessä tänään. Voi, voi kun puujalkaani kutittaa...)


    • <asdfsfgmj

      Tarvitseeko niitä loisia ja varkaita ymmärtää ja kohdella muka eri tavalla. Maksaisivat ensin veroja niin voisivat sitten ehkä jotain vaatiakin.

    • Mediheli02

      Kuinkahan luotettavia vastuaksia (vaikka olisivat todellisiakin) ovat sosiaalisessa mediassa saadut vastaukset tutkimuskysymyksiin. Mielestäni ohjaavien opettajien pitäisi ottaa kantaa sh-opiskelijoiden tutkimusmetodeihin.

      En yksinkertaisesti näe tutkimuksellisesti luotettavana tällaista tapaa kerätä tietoa.

      tv: Ensihoitaja/Sairaanhoitaja/diakonissa AMK

      • Lille.....mor

        Romanopalsta on provoilupalsta.
        Korjaan: törkypalsta.

        Ei kukaan kuvittele tekevänsä vakavaa tutkimusta lukemalla näitä tekstejä. Ei voi olla sellaista opettajaa, joka kelpuuttaisi täällä kerätyn materiaalin osaksi päättötyötä.

        Jos näin on, minäkin olen valmistumassa höpötieteiden maisteriksi ja tarjoan kakkukahvit kaikille 6.6.2012
        Paikkakunta on vielä avoin. Tarjoilu tulee olemaan kuitenkin ensiluokkaista.
        Musiikki on aitoa kaalopoppia ja kevyttä klassista.
        On mielenkiintoista ja valaisevaa nähdä teidät kaikki kasvoista kasvoihin.
        Kaikki ovat sydämellisesti tervetulleita juhlimaan kanssani suurta päivääni.
        Kukkien sijasta voi kartuttaa matkarahastoani.
        Asu on vapaa,
        mutta jokainen vieras on velvollinen esittämään yhden ohjelmanumeron.

        Ilmoitathan tulostasi 1.6.2012 mennessä.


    • EiKysyväTieltäEksy.

      Kertokaapa sairaanhoitajaopiskelijat, saitteko esseenne valmiiksi? Minkälaista palautetta saitte koulussa työstänne? Löytyykö esseenne internetistä?

    • romanimies

      Mie arvostan Voguen löylyjä. Mie oon romani mies.

    • kiehtoo

      Kuka maksaa romanien hautajaismenot? Miten laskut jaetaan?

    • RöijyRichkhartti

      Mie haluisin peelonpoistoleikkauksee. Sattuuko kovin ja maksaako kela?asialisia vastauksia kiitos!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tunniste

      Jonka vain sinä ja kaivattusi tietää. ⬇️
      Ikävä
      113
      5263
    2. Ketä julkkista

      kaivattunne muistuttaa?
      Ikävä
      67
      5064
    3. Miten, milloin

      Se onnistuisi sun luona
      Ikävä
      91
      4124
    4. Miten mä olisin

      Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.
      Ikävä
      75
      3610
    5. Anteeksi kun käyttäydyn

      niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv
      Ikävä
      60
      3218
    6. Haluan huomiota sulta

      nainen…tiedoksi. 😥❤️ -M-
      Ikävä
      43
      2801
    7. Kerro kolme huonoa ja

      kolme hyvää asiaa kaivatustasi? Än yy tee nyt
      Ikävä
      15
      2297
    8. Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen

      Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️
      Ikävä
      53
      1934
    9. Rakastatko mua

      Vielä?
      Ikävä
      40
      1800
    10. Onko kaivattusi

      kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.
      Ikävä
      38
      1649
    Aihe