Kasviöljy mikä?

Rypsi moottoriöljyä

Diabetesliitto suosittelee rypsiöljyä. Pitkällisten tutkimusten mukaan välimeren ruokavalio, joka sisältää paljon oliiviöljyä, on pitkän iän salaisuus. Itse uskon tähän, mutta teollisuuden rahoittamat auktoriteetit uskovat rypsiöljyyn.

http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=99

29

1397

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rypsiöljyllä kuljen

      Kasvisöljyhän se tosiaan on hyvää. Itse käytän rypsiöljyä ruoan laitossa, oliiviöljyä erittäin harvoin, lähinnä sitruunalla maustettuna salaatin kanssa, mutta harvoin silloinkin.

      Varmaan Suomen teollisuus rahoittaa rypsiöljyä ja vastaavasti sitten Italian teollisuus tuota oliiviöljyä... niinhän se menee. Siis ne tahot, joita "voidellaan" löytyvät kyllä niin Suomesta kuin Välimeren maistakin, ihan noin sinisilmäinen ei kannattaisi olla :)

    • Ruuan laittaja

      Eri öljyt sopivat eri tavoin ruuanlaittoon. Esimerkiksi oliiviöljy pilaantuu kovassa kuumennuksessa mutta sopii mainiosti salaattikastikkeeseen jota ei kuumenneta. Esimerkiksi neitsytoliiviöljy on herkintä pilaantumaan kuumennettaessa. Rypsiöljy taas kestää kuumennusta pilaantumatta ja sopii siis paistamiseenkin.

      • öliivi

        Mikään öljy ei tykkää kovasta kuumennuksesta. Syntyy monenlaisia haitta-aineita, karsinogeenit mukaan lukien. Mutta kyllä oliiviöljy kestää kuumennusta melkoisen hyvin, ei se herkkää ole.


      • Anonyymi

        Jossakin oliiviöljyssä ollut joskus pullossa maininta soveltuu paistamiseen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jossakin oliiviöljyssä ollut joskus pullossa maininta soveltuu paistamiseen.

        Puhdistettu oliiviöljy kestää normaalin paistamisen mutta terveyshyötyä siitä ei ole verrattuna rypsiöljyyn. Se on myöskin aika rasvaisen makuista. Extravirginoliiviöljy on parasta varata kylmänä käytettäväksi. Jos oliiviöljy maistuu kitkerältä niin se on halpaa ja huonoa laatua.

        Espanjassa käytän avokado- ja oliiviöljyä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Puhdistettu oliiviöljy kestää normaalin paistamisen mutta terveyshyötyä siitä ei ole verrattuna rypsiöljyyn. Se on myöskin aika rasvaisen makuista. Extravirginoliiviöljy on parasta varata kylmänä käytettäväksi. Jos oliiviöljy maistuu kitkerältä niin se on halpaa ja huonoa laatua.

        Espanjassa käytän avokado- ja oliiviöljyä.

        Onko Espanjassa rapsiöljyä?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Onko Espanjassa rapsiöljyä?

        En ostaisi 4 kertaa kalliimpaa avokadoöljyä jos olisi.


    • 1629

      Oliiviöljy ja kookosöljy.

      • Moottoriöljyämahaan?

        Ketään ei kiinnosta perehtyä alussa mainittuun linkkiin.
        Lyhyesti:
        Rypsiöljyssä on kaksi kertaa enemmän linolihappoa ja alfalinoleenihappoa kuin oliiviöljyssä. Molemmat ovat raaka-aineita, joista elimistö valmistaa arakidohappoa, josta taas elimistö kehittää eikosanoideja.
        Arakidonihapon ja eikosanoidien haitat:
        -insuliini lisää arakidonirasvan määrää ja samalla tulehduksia ja veritulppia
        -Vikipedian mukaan arakidonihappo vaikuttaa moniin tauteihin, kuten muun muassa syöpään ja masennukseen
        -Lääketieteellisen Aikakauskirja Duodecim 2008;124(16):1876-84 mukaan eikosanoidien yhteys nivelrikkoon on hyvin osoitettu ja ne välittävät sekä moduloivat tulehdusta ja kipua. Tulehduksen akuutissa vaiheessa tulehdusoireet voimistuvat ja kipupisteet herkistyvät.


      • joku vaan
        Moottoriöljyämahaan? kirjoitti:

        Ketään ei kiinnosta perehtyä alussa mainittuun linkkiin.
        Lyhyesti:
        Rypsiöljyssä on kaksi kertaa enemmän linolihappoa ja alfalinoleenihappoa kuin oliiviöljyssä. Molemmat ovat raaka-aineita, joista elimistö valmistaa arakidohappoa, josta taas elimistö kehittää eikosanoideja.
        Arakidonihapon ja eikosanoidien haitat:
        -insuliini lisää arakidonirasvan määrää ja samalla tulehduksia ja veritulppia
        -Vikipedian mukaan arakidonihappo vaikuttaa moniin tauteihin, kuten muun muassa syöpään ja masennukseen
        -Lääketieteellisen Aikakauskirja Duodecim 2008;124(16):1876-84 mukaan eikosanoidien yhteys nivelrikkoon on hyvin osoitettu ja ne välittävät sekä moduloivat tulehdusta ja kipua. Tulehduksen akuutissa vaiheessa tulehdusoireet voimistuvat ja kipupisteet herkistyvät.

        No ei.

        Alfalinoleenihaposta valmistetaan EPA:a ja DHA:ta, linolihaposta arakidonihappoa. Arakidonihapon muodostuminen vähenee kun ravintoon lisätään alfalinoleenihappoa. Ravintorasvoista hyvä ALA:LA -suhde löytyy lähinnä rypsiöljystä. Siinä se on 1:2 kun se on esimerkiksi oliiviöljyssä 1:20 ja auringonkukkaöljyssä 1:700.

        Oliiviöljyssä on siis linolihappoa puolet rypsiöljyn määrästä ja ravinnosta liian vähän saatavaa alfalinoleenihappoa vain kahdeskymmenesosa.


      • 17+7
        joku vaan kirjoitti:

        No ei.

        Alfalinoleenihaposta valmistetaan EPA:a ja DHA:ta, linolihaposta arakidonihappoa. Arakidonihapon muodostuminen vähenee kun ravintoon lisätään alfalinoleenihappoa. Ravintorasvoista hyvä ALA:LA -suhde löytyy lähinnä rypsiöljystä. Siinä se on 1:2 kun se on esimerkiksi oliiviöljyssä 1:20 ja auringonkukkaöljyssä 1:700.

        Oliiviöljyssä on siis linolihappoa puolet rypsiöljyn määrästä ja ravinnosta liian vähän saatavaa alfalinoleenihappoa vain kahdeskymmenesosa.

        Alfalinoleenihapon muuntuminen pitkäketjuisiksi rasvahapoiksi on monimutkainen prosessi, johon vaikutta perimä, sairaudet, ravinto ja elintavat. Kannattaa siis miettiä, minkälaisia rasvoja käyttää. Ruoanlaitossa tyydyttyneet ja monotyydyttämättömät rasvahapot, kuten voi, kookosöljy ja oliiviöljy ovat parhaita, sillä ne eivät härskiinny helposti, eivätkä näin kuluta elimistön antioksidanttivarastoja.

        Rypsiöljyn käyttö ruoanlaitossa kuluttaa runsaasti elimistön antioksidantteja ja siksi alfalinoleenihapon tarpeen kannattaa tyydyttää pellavansiemenillä. Linolihappoa saa riittävästi siemeniä ja pähkinöitä syömällä, jolloin saa myös siementen muut ravitsevat aineet, jotka siemenöljyistä puuttuvat.

        Kalasta ja kalaöljyistä saa parhaiten omega3 rasvahapot, erityisesti EPA:n ja DHA:n. On todella harhaanjohtavaa mainostaa, että margariineista saa omega3 rasvahappoja, kun niistä saa vain huonolaatuista raffinoitua alfalinoleenihappoa.


    • voita paistoon

      Rypsiöljyn omegarasvat ovat lyhyempiketjuisia (C18) mitä elimistömme voi käyttää hyväkseen (C20 -22). Teoriassa alfalinoleenihappo voi muuttua pitempiketjuiseksi omega-3-rasvaksi (DHA, EPA) mutta käytännössä niin ei käy, vaan aine jää elimistöön ja helposti hapettuvana rasvana muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi.

      Rypsiöljyn sisältämän alfalinoleenihapon (omega-3-rasva) muuntumisessa EPA:ksi ja DHA:ksi on paljon geneettisistä syistä johtuvia eroja.

      http://newsletter.vitalchoice.com/e_article002424959.cfm

      Kuumennusta kestää oliiviöljy, kookosöljy ja voi. Ei rypsi.

      • joku vaan

        Rypsiöljyn paistonkesto on parempi kuin voin tai kylmäpuristetun oliiviöljyn.

        Rypsiöljyn omegarasvoista suurin osa käytetään energiaksi eli ne kelpaavat tuohon käyttöön oikein hyvin. Rypsiöljyn alfalinoleenihaposta muunnetaan 5-10% EPA:ksi ja DHA:ksi.

        Rypsiöljy ei myöskään ole helposti hapettuvaa. Se kestää säilytystäkin puoli vuotta huonosti suljetussa pullossa huoneen lämmössä.


      • tietää.
        joku vaan kirjoitti:

        Rypsiöljyn paistonkesto on parempi kuin voin tai kylmäpuristetun oliiviöljyn.

        Rypsiöljyn omegarasvoista suurin osa käytetään energiaksi eli ne kelpaavat tuohon käyttöön oikein hyvin. Rypsiöljyn alfalinoleenihaposta muunnetaan 5-10% EPA:ksi ja DHA:ksi.

        Rypsiöljy ei myöskään ole helposti hapettuvaa. Se kestää säilytystäkin puoli vuotta huonosti suljetussa pullossa huoneen lämmössä.

        Rysis paistonkesto on erittän huino ja se muuttuu karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi.

        Öljy hapettuu elimistössä, EI pullossa.

        Rypsistä on ylituotantoa, joten sitä mainostetaan muka terveellisenä, mitä se ei tutkimusten mukaan ole.


    • Kreetalla asunut

      Meillä on täällä hiukan väärä käsitys tuosta Välimeren ruokavaliosta. Todellisuudessa se on melkein pelkkää kasvisruokaa. Siinä ei käytetä erityisemmin öljyä suuria määriä. Liha/kalaruoka on herkkuruokaa esim. viikonloppuna.

      • 17+19

        Kasvisruokaa on myös oliiviöljy. :D Kreikassa oliiviöljyn kulutus on nuppia kohti 23,7 kg vuodessa eli ½ litraa/viikko/asukas imeväisetkin mukaan lukien. Kreetalla on vielä suurempi kulutus ja sydänkuolleisuuskin tunnetusti maailman alhaisimpia.

        http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil

        En löydä nyt helpolla kreetalaisten oliiviöljyn kulutusta vuodessa. Olisiko jollakulla asiasta tietoa?


      • Graalin malja
        17+19 kirjoitti:

        Kasvisruokaa on myös oliiviöljy. :D Kreikassa oliiviöljyn kulutus on nuppia kohti 23,7 kg vuodessa eli ½ litraa/viikko/asukas imeväisetkin mukaan lukien. Kreetalla on vielä suurempi kulutus ja sydänkuolleisuuskin tunnetusti maailman alhaisimpia.

        http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil

        En löydä nyt helpolla kreetalaisten oliiviöljyn kulutusta vuodessa. Olisiko jollakulla asiasta tietoa?

        Oheisen linkin mukaan 70 grammaa päivässä eli 25,6 kg vuodessa.
        Oliiviöljyssä on 600 ainesosaa ja valmistusmenetelmänä on kylmäpuristaminen. Tuote on siis varsin erilainen prosessoituun rypsiöljyyn verrattuna.
        Linolihappoa on voissa kymmenesosa oliiviöljyyn verrattuna.
        Kreetalaisessa ruuassa on runsaasti vihanneksia ja muita antioksidantteja. Viini estää sydänkuolemia kohtuullisesti nautittuna. Flavonoideja on runsaasti. Puhdas asuinympäristö ja vähän stressaava elämänmuoto.
        Jos on jo diabetes, on tuskin viisasta nostaa verensokeria hedelmien fruktoosin avulla.
        Ehkä viisasten kivi terveyteen on puhdas asuinympäristö, vähän stressiä ja monipuolinen perusruoka ilman lisäaineita. Toki lisäksi hyvät välimeren geenit auttavat matkailun avulla geeniperintöämme.


        http://www.knossos.fi/kreetalainen_ruokavalio.html


    • kannattaa lukea

      Ja siellä Kreetalla paistaa aurinkokn, joten krooninen D-vitamiinin pute ei vaivaa 8-10 kk vuodesta kuten meitä suomalaisia, joille ón valhedeltu 40 vuotta, jotta D-vitamiini on myrkyllistä =DD

      Verisuonissa on vähäisen tulehduksen ja kolesterolin lisäksi huomattavan paljon kalkkia!

      Linolihapon ja alfalinoleenihapon muuntuminen pitkäketjuisiksi rasvahapoiksi on monimutkainen prosessi, johon vaikutta perimä, sairaudet, ravinto ja elintavat. Kannattaa siis miettiä, minkälaisia rasvoja käyttää. Ruoanlaitossa tyydyttyneet ja monotyydyttämättömät rasvahapot, kuten voi, kookosöljy ja oliiviöljy ovat parhaita, sillä ne eivät härskiinny helposti, eivätkä näin kuluta elimistön antioksidanttivarastoja. Rypsiöljyn käyttö ruoanlaitossa kuluttaa runsaasti elimistön antioksidantteja ja siksi alfalinoleenihapon tarpeen kannattaa tyydyttää pellavansiemenillä. Linolihappoa saa riittävästi siemeniä ja pähkinöitä syömällä, jolloin saa myös siementen muut ravitsevat aineet, jotka siemenöljyistä puuttuvat. Kalasta ja kalaöljyistä saa parhaiten omega3 rasvahapot, erityisesti EPA:n ja DHA:n. On todella harhaanjohtavaa mainostaa, että margariineista saa omega3 rasvahappoja, kun niistä saa vain huonolaatuista raffinoitua alfalinoleenihappoa.


      http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

    • Oliivipuun puolesta
    • Oliiviöljyä

      Kokkiohjemia kun katselee, niin oliiviöljyllä aika paljon paistelevat.

      • oliiivi

        Oliivi kestää paistamista.

        Kylmäpuristettu käy salaatteihin.


    • poiuytrew

      Outo juttu! Nimittäin minä olen niin ptikään kuin muistan käyttänyt rypsiöljyä, mutta diabetesneuvoja sanoi että lopeta rypsiöljyn käyttö ja siirry benecoliin.

      • matkaaja

        Oltiin Kreetalla vuosia sitten ja luin siellä maidon tuoteselosteen purkin kyljestä, ja siellä oli maitoon lisätty D-vitamiinia ja C-vitamiinia, ihan tavan maitopurkkiin, siis vaikka paistoi aurinko silti maito oli erilaista kuin täällä.
        Muutenkin ruoka oli hyvää ja ravitsevaa kasvisvoittoista, mutta mustekalat jne. ei minua kiinnostaneet, muuten mulle 2-dialle suositeltiin rypsiölyjä täällä Suomessa, ole sitten siinä että mikä tässä on se oikea, luulisi kookosöljyn olevan kovaa rasvaa, kun pakettikin on kivikova rasvahyllyssä. En tiedä?
        Kuka tietää mikä sitten on se oikea rasva diabeetikolle???


      • .

        Kyseessä on eri asia. Benecol on tarkoitettu alentamaan kolesterolia.


      • 17+2
        matkaaja kirjoitti:

        Oltiin Kreetalla vuosia sitten ja luin siellä maidon tuoteselosteen purkin kyljestä, ja siellä oli maitoon lisätty D-vitamiinia ja C-vitamiinia, ihan tavan maitopurkkiin, siis vaikka paistoi aurinko silti maito oli erilaista kuin täällä.
        Muutenkin ruoka oli hyvää ja ravitsevaa kasvisvoittoista, mutta mustekalat jne. ei minua kiinnostaneet, muuten mulle 2-dialle suositeltiin rypsiölyjä täällä Suomessa, ole sitten siinä että mikä tässä on se oikea, luulisi kookosöljyn olevan kovaa rasvaa, kun pakettikin on kivikova rasvahyllyssä. En tiedä?
        Kuka tietää mikä sitten on se oikea rasva diabeetikolle???

        Oikeiden kookosöljyjen sulamispiste on noin 23 astetta. Siis on huoneenlämpötilassa siinä ja siinä, onko sulaa. Jos otat sormiin vähäsen sitä, niin on heti juoksevaa. Ihmisen ruumiinlämpötilahan on noin 37 astetta eli kookosöljy on sulaa kropassa.

        Kauppojen tiilipaketit on kovetettua rasvaa eikä suositeltavaa. Kannattaakin käyttää neitsytkookosöljyä.

        Ei näissä rasva-asioissa ole mitään yhtä totuutta ihmiselle eikä diabeetikollekaan.


      • Anonyymi
        matkaaja kirjoitti:

        Oltiin Kreetalla vuosia sitten ja luin siellä maidon tuoteselosteen purkin kyljestä, ja siellä oli maitoon lisätty D-vitamiinia ja C-vitamiinia, ihan tavan maitopurkkiin, siis vaikka paistoi aurinko silti maito oli erilaista kuin täällä.
        Muutenkin ruoka oli hyvää ja ravitsevaa kasvisvoittoista, mutta mustekalat jne. ei minua kiinnostaneet, muuten mulle 2-dialle suositeltiin rypsiölyjä täällä Suomessa, ole sitten siinä että mikä tässä on se oikea, luulisi kookosöljyn olevan kovaa rasvaa, kun pakettikin on kivikova rasvahyllyssä. En tiedä?
        Kuka tietää mikä sitten on se oikea rasva diabeetikolle???

        Kävin katsomassa, mikä öljy on minulla. Rypsiöljy. Täytyy katsoa hintaa ja ostaa sopivin, terveellinen. Kun paistoin sika-nauta jauhelihaa, ripautin vähän vettä pataan, harmautin lihan, en siis reilusti paistanut. Lisäsin lanttukuutiot ja pyörittelin. Tuli hyvää. Harvoin minä sika-nautaa ostan, usein syksyllä, kun on vihannestarjouksia. Ei ole kolesterolia, ei verenpainetta, ei sokeri koholla. Ulkoilen, käyn lenkillä.


    • Anonyymi

      Parasta kasviöljyä on kookosrasva (eri asia kuin palmuölhy) mutta oliiviöljy on 2. parasta.

      • Anonyymi

        rasvat ja öljyt on myös hyvä säilyttää auringolta ja valolta suojattuna ja jääkaapissa (jos se ei ole mahdollista niin vähintäänkin kaukana lämmöstä),


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      423
      1826
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      186
      1475
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1411
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      156
      1358
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1046
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      980
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      966
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      119
      923
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      93
      900
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      886
    Aihe