Diabetesliitto suosittelee rypsiöljyä. Pitkällisten tutkimusten mukaan välimeren ruokavalio, joka sisältää paljon oliiviöljyä, on pitkän iän salaisuus. Itse uskon tähän, mutta teollisuuden rahoittamat auktoriteetit uskovat rypsiöljyyn.
http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=99
Kasviöljy mikä?
29
1643
Vastaukset
- rypsiöljyllä kuljen
Kasvisöljyhän se tosiaan on hyvää. Itse käytän rypsiöljyä ruoan laitossa, oliiviöljyä erittäin harvoin, lähinnä sitruunalla maustettuna salaatin kanssa, mutta harvoin silloinkin.
Varmaan Suomen teollisuus rahoittaa rypsiöljyä ja vastaavasti sitten Italian teollisuus tuota oliiviöljyä... niinhän se menee. Siis ne tahot, joita "voidellaan" löytyvät kyllä niin Suomesta kuin Välimeren maistakin, ihan noin sinisilmäinen ei kannattaisi olla :) - Ruuan laittaja
Eri öljyt sopivat eri tavoin ruuanlaittoon. Esimerkiksi oliiviöljy pilaantuu kovassa kuumennuksessa mutta sopii mainiosti salaattikastikkeeseen jota ei kuumenneta. Esimerkiksi neitsytoliiviöljy on herkintä pilaantumaan kuumennettaessa. Rypsiöljy taas kestää kuumennusta pilaantumatta ja sopii siis paistamiseenkin.
- öliivi
Mikään öljy ei tykkää kovasta kuumennuksesta. Syntyy monenlaisia haitta-aineita, karsinogeenit mukaan lukien. Mutta kyllä oliiviöljy kestää kuumennusta melkoisen hyvin, ei se herkkää ole.
- Anonyymi
Jossakin oliiviöljyssä ollut joskus pullossa maininta soveltuu paistamiseen.
Anonyymi kirjoitti:
Jossakin oliiviöljyssä ollut joskus pullossa maininta soveltuu paistamiseen.
Puhdistettu oliiviöljy kestää normaalin paistamisen mutta terveyshyötyä siitä ei ole verrattuna rypsiöljyyn. Se on myöskin aika rasvaisen makuista. Extravirginoliiviöljy on parasta varata kylmänä käytettäväksi. Jos oliiviöljy maistuu kitkerältä niin se on halpaa ja huonoa laatua.
Espanjassa käytän avokado- ja oliiviöljyä.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Puhdistettu oliiviöljy kestää normaalin paistamisen mutta terveyshyötyä siitä ei ole verrattuna rypsiöljyyn. Se on myöskin aika rasvaisen makuista. Extravirginoliiviöljy on parasta varata kylmänä käytettäväksi. Jos oliiviöljy maistuu kitkerältä niin se on halpaa ja huonoa laatua.
Espanjassa käytän avokado- ja oliiviöljyä.Onko Espanjassa rapsiöljyä?
Anonyymi kirjoitti:
Onko Espanjassa rapsiöljyä?
En ostaisi 4 kertaa kalliimpaa avokadoöljyä jos olisi.
- 1629
Oliiviöljy ja kookosöljy.
- Moottoriöljyämahaan?
Ketään ei kiinnosta perehtyä alussa mainittuun linkkiin.
Lyhyesti:
Rypsiöljyssä on kaksi kertaa enemmän linolihappoa ja alfalinoleenihappoa kuin oliiviöljyssä. Molemmat ovat raaka-aineita, joista elimistö valmistaa arakidohappoa, josta taas elimistö kehittää eikosanoideja.
Arakidonihapon ja eikosanoidien haitat:
-insuliini lisää arakidonirasvan määrää ja samalla tulehduksia ja veritulppia
-Vikipedian mukaan arakidonihappo vaikuttaa moniin tauteihin, kuten muun muassa syöpään ja masennukseen
-Lääketieteellisen Aikakauskirja Duodecim 2008;124(16):1876-84 mukaan eikosanoidien yhteys nivelrikkoon on hyvin osoitettu ja ne välittävät sekä moduloivat tulehdusta ja kipua. Tulehduksen akuutissa vaiheessa tulehdusoireet voimistuvat ja kipupisteet herkistyvät. - joku vaan
Moottoriöljyämahaan? kirjoitti:
Ketään ei kiinnosta perehtyä alussa mainittuun linkkiin.
Lyhyesti:
Rypsiöljyssä on kaksi kertaa enemmän linolihappoa ja alfalinoleenihappoa kuin oliiviöljyssä. Molemmat ovat raaka-aineita, joista elimistö valmistaa arakidohappoa, josta taas elimistö kehittää eikosanoideja.
Arakidonihapon ja eikosanoidien haitat:
-insuliini lisää arakidonirasvan määrää ja samalla tulehduksia ja veritulppia
-Vikipedian mukaan arakidonihappo vaikuttaa moniin tauteihin, kuten muun muassa syöpään ja masennukseen
-Lääketieteellisen Aikakauskirja Duodecim 2008;124(16):1876-84 mukaan eikosanoidien yhteys nivelrikkoon on hyvin osoitettu ja ne välittävät sekä moduloivat tulehdusta ja kipua. Tulehduksen akuutissa vaiheessa tulehdusoireet voimistuvat ja kipupisteet herkistyvät.No ei.
Alfalinoleenihaposta valmistetaan EPA:a ja DHA:ta, linolihaposta arakidonihappoa. Arakidonihapon muodostuminen vähenee kun ravintoon lisätään alfalinoleenihappoa. Ravintorasvoista hyvä ALA:LA -suhde löytyy lähinnä rypsiöljystä. Siinä se on 1:2 kun se on esimerkiksi oliiviöljyssä 1:20 ja auringonkukkaöljyssä 1:700.
Oliiviöljyssä on siis linolihappoa puolet rypsiöljyn määrästä ja ravinnosta liian vähän saatavaa alfalinoleenihappoa vain kahdeskymmenesosa. - 17+7
joku vaan kirjoitti:
No ei.
Alfalinoleenihaposta valmistetaan EPA:a ja DHA:ta, linolihaposta arakidonihappoa. Arakidonihapon muodostuminen vähenee kun ravintoon lisätään alfalinoleenihappoa. Ravintorasvoista hyvä ALA:LA -suhde löytyy lähinnä rypsiöljystä. Siinä se on 1:2 kun se on esimerkiksi oliiviöljyssä 1:20 ja auringonkukkaöljyssä 1:700.
Oliiviöljyssä on siis linolihappoa puolet rypsiöljyn määrästä ja ravinnosta liian vähän saatavaa alfalinoleenihappoa vain kahdeskymmenesosa.Alfalinoleenihapon muuntuminen pitkäketjuisiksi rasvahapoiksi on monimutkainen prosessi, johon vaikutta perimä, sairaudet, ravinto ja elintavat. Kannattaa siis miettiä, minkälaisia rasvoja käyttää. Ruoanlaitossa tyydyttyneet ja monotyydyttämättömät rasvahapot, kuten voi, kookosöljy ja oliiviöljy ovat parhaita, sillä ne eivät härskiinny helposti, eivätkä näin kuluta elimistön antioksidanttivarastoja.
Rypsiöljyn käyttö ruoanlaitossa kuluttaa runsaasti elimistön antioksidantteja ja siksi alfalinoleenihapon tarpeen kannattaa tyydyttää pellavansiemenillä. Linolihappoa saa riittävästi siemeniä ja pähkinöitä syömällä, jolloin saa myös siementen muut ravitsevat aineet, jotka siemenöljyistä puuttuvat.
Kalasta ja kalaöljyistä saa parhaiten omega3 rasvahapot, erityisesti EPA:n ja DHA:n. On todella harhaanjohtavaa mainostaa, että margariineista saa omega3 rasvahappoja, kun niistä saa vain huonolaatuista raffinoitua alfalinoleenihappoa.
- voita paistoon
Rypsiöljyn omegarasvat ovat lyhyempiketjuisia (C18) mitä elimistömme voi käyttää hyväkseen (C20 -22). Teoriassa alfalinoleenihappo voi muuttua pitempiketjuiseksi omega-3-rasvaksi (DHA, EPA) mutta käytännössä niin ei käy, vaan aine jää elimistöön ja helposti hapettuvana rasvana muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi.
Rypsiöljyn sisältämän alfalinoleenihapon (omega-3-rasva) muuntumisessa EPA:ksi ja DHA:ksi on paljon geneettisistä syistä johtuvia eroja.
http://newsletter.vitalchoice.com/e_article002424959.cfm
Kuumennusta kestää oliiviöljy, kookosöljy ja voi. Ei rypsi.- joku vaan
Rypsiöljyn paistonkesto on parempi kuin voin tai kylmäpuristetun oliiviöljyn.
Rypsiöljyn omegarasvoista suurin osa käytetään energiaksi eli ne kelpaavat tuohon käyttöön oikein hyvin. Rypsiöljyn alfalinoleenihaposta muunnetaan 5-10% EPA:ksi ja DHA:ksi.
Rypsiöljy ei myöskään ole helposti hapettuvaa. Se kestää säilytystäkin puoli vuotta huonosti suljetussa pullossa huoneen lämmössä. - tietää.
joku vaan kirjoitti:
Rypsiöljyn paistonkesto on parempi kuin voin tai kylmäpuristetun oliiviöljyn.
Rypsiöljyn omegarasvoista suurin osa käytetään energiaksi eli ne kelpaavat tuohon käyttöön oikein hyvin. Rypsiöljyn alfalinoleenihaposta muunnetaan 5-10% EPA:ksi ja DHA:ksi.
Rypsiöljy ei myöskään ole helposti hapettuvaa. Se kestää säilytystäkin puoli vuotta huonosti suljetussa pullossa huoneen lämmössä.Rysis paistonkesto on erittän huino ja se muuttuu karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi.
Öljy hapettuu elimistössä, EI pullossa.
Rypsistä on ylituotantoa, joten sitä mainostetaan muka terveellisenä, mitä se ei tutkimusten mukaan ole.
- Kreetalla asunut
Meillä on täällä hiukan väärä käsitys tuosta Välimeren ruokavaliosta. Todellisuudessa se on melkein pelkkää kasvisruokaa. Siinä ei käytetä erityisemmin öljyä suuria määriä. Liha/kalaruoka on herkkuruokaa esim. viikonloppuna.
- 17+19
Kasvisruokaa on myös oliiviöljy. :D Kreikassa oliiviöljyn kulutus on nuppia kohti 23,7 kg vuodessa eli ½ litraa/viikko/asukas imeväisetkin mukaan lukien. Kreetalla on vielä suurempi kulutus ja sydänkuolleisuuskin tunnetusti maailman alhaisimpia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil
En löydä nyt helpolla kreetalaisten oliiviöljyn kulutusta vuodessa. Olisiko jollakulla asiasta tietoa? - Graalin malja
17+19 kirjoitti:
Kasvisruokaa on myös oliiviöljy. :D Kreikassa oliiviöljyn kulutus on nuppia kohti 23,7 kg vuodessa eli ½ litraa/viikko/asukas imeväisetkin mukaan lukien. Kreetalla on vielä suurempi kulutus ja sydänkuolleisuuskin tunnetusti maailman alhaisimpia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil
En löydä nyt helpolla kreetalaisten oliiviöljyn kulutusta vuodessa. Olisiko jollakulla asiasta tietoa?Oheisen linkin mukaan 70 grammaa päivässä eli 25,6 kg vuodessa.
Oliiviöljyssä on 600 ainesosaa ja valmistusmenetelmänä on kylmäpuristaminen. Tuote on siis varsin erilainen prosessoituun rypsiöljyyn verrattuna.
Linolihappoa on voissa kymmenesosa oliiviöljyyn verrattuna.
Kreetalaisessa ruuassa on runsaasti vihanneksia ja muita antioksidantteja. Viini estää sydänkuolemia kohtuullisesti nautittuna. Flavonoideja on runsaasti. Puhdas asuinympäristö ja vähän stressaava elämänmuoto.
Jos on jo diabetes, on tuskin viisasta nostaa verensokeria hedelmien fruktoosin avulla.
Ehkä viisasten kivi terveyteen on puhdas asuinympäristö, vähän stressiä ja monipuolinen perusruoka ilman lisäaineita. Toki lisäksi hyvät välimeren geenit auttavat matkailun avulla geeniperintöämme.
http://www.knossos.fi/kreetalainen_ruokavalio.html
- kannattaa lukea
Ja siellä Kreetalla paistaa aurinkokn, joten krooninen D-vitamiinin pute ei vaivaa 8-10 kk vuodesta kuten meitä suomalaisia, joille ón valhedeltu 40 vuotta, jotta D-vitamiini on myrkyllistä =DD
Verisuonissa on vähäisen tulehduksen ja kolesterolin lisäksi huomattavan paljon kalkkia!
Linolihapon ja alfalinoleenihapon muuntuminen pitkäketjuisiksi rasvahapoiksi on monimutkainen prosessi, johon vaikutta perimä, sairaudet, ravinto ja elintavat. Kannattaa siis miettiä, minkälaisia rasvoja käyttää. Ruoanlaitossa tyydyttyneet ja monotyydyttämättömät rasvahapot, kuten voi, kookosöljy ja oliiviöljy ovat parhaita, sillä ne eivät härskiinny helposti, eivätkä näin kuluta elimistön antioksidanttivarastoja. Rypsiöljyn käyttö ruoanlaitossa kuluttaa runsaasti elimistön antioksidantteja ja siksi alfalinoleenihapon tarpeen kannattaa tyydyttää pellavansiemenillä. Linolihappoa saa riittävästi siemeniä ja pähkinöitä syömällä, jolloin saa myös siementen muut ravitsevat aineet, jotka siemenöljyistä puuttuvat. Kalasta ja kalaöljyistä saa parhaiten omega3 rasvahapot, erityisesti EPA:n ja DHA:n. On todella harhaanjohtavaa mainostaa, että margariineista saa omega3 rasvahappoja, kun niistä saa vain huonolaatuista raffinoitua alfalinoleenihappoa.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm - Oliivipuun puolesta
Oliiviöljyn terveysvaikutuksista on ehkä paras fenoli, josta on erilaisia yhdisteitä. Diabeetikon sydän kaipaa antioksidantteja tukosten ja kalkkeentumisen ehkäisemiseksi.
http://www.food-info.net/fi/products/olive/olive05.htm - 1+2
Kalsium ei lähde oliivilla.
http://ruohikolla.blogspot.com/2012/05/maidon-rikastaminen-kalsiumilla-onko.html - Oliiviöljyä
Kokkiohjemia kun katselee, niin oliiviöljyllä aika paljon paistelevat.
- oliiivi
Oliivi kestää paistamista.
Kylmäpuristettu käy salaatteihin.
- poiuytrew
Outo juttu! Nimittäin minä olen niin ptikään kuin muistan käyttänyt rypsiöljyä, mutta diabetesneuvoja sanoi että lopeta rypsiöljyn käyttö ja siirry benecoliin.
- matkaaja
Oltiin Kreetalla vuosia sitten ja luin siellä maidon tuoteselosteen purkin kyljestä, ja siellä oli maitoon lisätty D-vitamiinia ja C-vitamiinia, ihan tavan maitopurkkiin, siis vaikka paistoi aurinko silti maito oli erilaista kuin täällä.
Muutenkin ruoka oli hyvää ja ravitsevaa kasvisvoittoista, mutta mustekalat jne. ei minua kiinnostaneet, muuten mulle 2-dialle suositeltiin rypsiölyjä täällä Suomessa, ole sitten siinä että mikä tässä on se oikea, luulisi kookosöljyn olevan kovaa rasvaa, kun pakettikin on kivikova rasvahyllyssä. En tiedä?
Kuka tietää mikä sitten on se oikea rasva diabeetikolle??? - .
Kyseessä on eri asia. Benecol on tarkoitettu alentamaan kolesterolia.
- 17+2
matkaaja kirjoitti:
Oltiin Kreetalla vuosia sitten ja luin siellä maidon tuoteselosteen purkin kyljestä, ja siellä oli maitoon lisätty D-vitamiinia ja C-vitamiinia, ihan tavan maitopurkkiin, siis vaikka paistoi aurinko silti maito oli erilaista kuin täällä.
Muutenkin ruoka oli hyvää ja ravitsevaa kasvisvoittoista, mutta mustekalat jne. ei minua kiinnostaneet, muuten mulle 2-dialle suositeltiin rypsiölyjä täällä Suomessa, ole sitten siinä että mikä tässä on se oikea, luulisi kookosöljyn olevan kovaa rasvaa, kun pakettikin on kivikova rasvahyllyssä. En tiedä?
Kuka tietää mikä sitten on se oikea rasva diabeetikolle???Oikeiden kookosöljyjen sulamispiste on noin 23 astetta. Siis on huoneenlämpötilassa siinä ja siinä, onko sulaa. Jos otat sormiin vähäsen sitä, niin on heti juoksevaa. Ihmisen ruumiinlämpötilahan on noin 37 astetta eli kookosöljy on sulaa kropassa.
Kauppojen tiilipaketit on kovetettua rasvaa eikä suositeltavaa. Kannattaakin käyttää neitsytkookosöljyä.
Ei näissä rasva-asioissa ole mitään yhtä totuutta ihmiselle eikä diabeetikollekaan. - Anonyymi
matkaaja kirjoitti:
Oltiin Kreetalla vuosia sitten ja luin siellä maidon tuoteselosteen purkin kyljestä, ja siellä oli maitoon lisätty D-vitamiinia ja C-vitamiinia, ihan tavan maitopurkkiin, siis vaikka paistoi aurinko silti maito oli erilaista kuin täällä.
Muutenkin ruoka oli hyvää ja ravitsevaa kasvisvoittoista, mutta mustekalat jne. ei minua kiinnostaneet, muuten mulle 2-dialle suositeltiin rypsiölyjä täällä Suomessa, ole sitten siinä että mikä tässä on se oikea, luulisi kookosöljyn olevan kovaa rasvaa, kun pakettikin on kivikova rasvahyllyssä. En tiedä?
Kuka tietää mikä sitten on se oikea rasva diabeetikolle???Kävin katsomassa, mikä öljy on minulla. Rypsiöljy. Täytyy katsoa hintaa ja ostaa sopivin, terveellinen. Kun paistoin sika-nauta jauhelihaa, ripautin vähän vettä pataan, harmautin lihan, en siis reilusti paistanut. Lisäsin lanttukuutiot ja pyörittelin. Tuli hyvää. Harvoin minä sika-nautaa ostan, usein syksyllä, kun on vihannestarjouksia. Ei ole kolesterolia, ei verenpainetta, ei sokeri koholla. Ulkoilen, käyn lenkillä.
- Anonyymi
Parasta kasviöljyä on kookosrasva (eri asia kuin palmuölhy) mutta oliiviöljy on 2. parasta.
- Anonyymi
rasvat ja öljyt on myös hyvä säilyttää auringolta ja valolta suojattuna ja jääkaapissa (jos se ei ole mahdollista niin vähintäänkin kaukana lämmöstä),
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1364035- 881982
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151861Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi571487Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541442Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1331385VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu991312- 741206
- 941067
- 691053