Oikomisesta

Miten pääsisin eroon hammaslääkäripelosta että
voisin alottaa oikomishoidon kun se ois vielä
n. puoli vuotta ilmasta...
Muutama kuukausi sitte kävin ihan tarkastuksessa
(ei vielä alotettu siellä oikomishoitoo kun muutan kohta toiseen kaupunkiin kirjoille ja pitäis selvittää tilanne että saisko sen hoidon mahd. siellä uudella paikkakunnalla). Ei ollu luonnollisesti kauheen mukavaa olla siinä tuolissa kun suuhun törkittiin kaikenlaista välinettä jne., you know:). Sen käynnin jälkeen kuitenkin ajattelin, että mitä ihmeen pelkäämistä siinä hammaslääkärissä on kun nehän vaan auttaa...
Esim. hammaskipu ei oo kovin mukava kestettävä,
vai mitä sanotte?:) Sillon ajattelin et selvitän heti sen kaupungin hammashuollon tilanteen mihin kohta siirryn kirjoille, mutta täytyy myöntää että oon ollu aika saamaton sen asian suhteen...
Pelkoo ei enää niinkään ollu, vaan mietein sitä miltä hampaat tulee näyttämään se oikomishoidon ajan, varsinki alussa kun pitäis eka vetää neljä hammasta pois ja sitte tulis ylähampaille eteen raudat... Lääkäri sano että se on aika tavallinen hoito mitä mulle tehdään, tai siis tavallinen ongelma, että sen suhteen ei mitään ongelmia ja ei edes oo mitään tiettyä ikää mihin mennessä se pitäis tehdä koska nyt ei oo kyse purentaviasta tms. Mua kuitenki kaduttaa kun en aikasemmin siihen hoitoon oo suostunu (NYT OIS HAMPAAT TÄYSIN KONDIKSESSA!) ja oon nyt ajatellu, tai päättäny että vaikka aikaa ois niin hoidan asian alkuun nyt alkusyksystä. Vähän aikaa se on ilmasta, varmaan just saan raudat suuhun ennen kun pitää alkaa maksamaan...
Arvelluttaa vaan että vaikuttaako se esim. puhumiseen, siis joittenki kirjainten ääntämiseen kun on raudat eessä? Itellä oli pienenä raudat jotenki kitalaella, ja ne vähän vaikutti ainakin s.n ja muutamien muitten lausumiseen...
Mutta ei kai eessä olevat raudat vaikuta kun ne ei tuu kielen liikkeitten tielle? Vai....?
Kellään kokemusta?
Sitte toinen asia mikä on alkanu pelottamaan todella on kun luin tässä aikasemmin tältä palstalta jutun, että oli vedetty joltaki hammas pois ja se oli sen jälkeen ollu kauheen kipee ja sitte joku oli epäilly että jos hammaslääkäri oli halkassu leukaluun tai vaurioittanu viereisen hampaan juurihoitokuntoon tai jotain tommosta...
Sattuuko semmosta todellakin?

Kaikenlaiset kommentit on tervetulleita!
Ilmianna
Jaa

12 Vastausta


mutta hampaita ei sen vuoksi kannata jättää hoitamatta.

Kyllä ammatitaidoton hammaslääkäri voi halkaista leukaluun poistaessa monijuurisia hampaita, mutta nämä on todella harvinaisia poikkeuksia. Nykyisin vielä harvinaisempia, kun hampaista otetaan röntgenkuvat ja tarvittaessa hammas halkaistaan. Hammaslääkäreitä ei kannata pelätä, mutta kaikkien hammaslääkärien hoitoon ei kannata mennä.

Miksi oikomishoitoa ei aloiteta nykyisessä asuinpaikassasi? Kyllähän hoitoa voisi jatkaa uudessa asuinpaikassasi.

Kannattaa varata aikaa hammaslääkäriltä jo nyt, sillä Esim. Tampereella terveyskeskuksen hammaslääkärille on noin 3-4 kuukauden jonot.
Ilmianna
Jaa
Älä kuuntele kauhutarinoita. Aina riittää suuriäänisiä pelottelijoita, vaikka suurin osa saa suunsa kuntoon hammaslääkärissä ilman minkäänlaisia tragedioita. Yksi aika hyvä motivointikonsti hoitaa asia kuntoon on raha. Ajattele nyt järjellä ja hoidata suuvärkki kuntoon, niin kauan kuin saat kaiken lystin latomatta euroja tiskiin. Ja mitä kauemmaksi siirrät, sitä enemmän ladot...!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
suuriäänisiä pelottelijoita kaivattaisiin, että huonot hammaslääkärit tulisivat kaikkien tietoon.

Vielä tänä päivänäkin toimii hammaslääkäreitä jotka aiheuttavat hampaille korvaamatonta vahinkoa ja olisi kaikkien parasta, että tällaiset hammaslääkärit vaihtaisivat ammattia. Nimenomaan nämä huonot hammaslääkärit aiheuttavat hammaslääkärikammon hoitamilleen potilaille.

Valitettavasti hammaslääkäri menettää ammatinharjoittamislupansa vain aiheuttaessaan hoitovirheenä potilaan kuoleman. Toinen valitettava seikka on ettei toinen hammaslääkäri anna toisesta hammaslääkäristä negatiivista arviota, joten nämä huonot hammaslääkärit jatkavat toimintaa. Hoidon arviointi ei koskaan ole täysin mustavalkoista, mutta monessa tapauksessa kriittisempi arvostelu olisi paikallaan. Vain puskaradion kautta saa tietää kenen hammaslääkärin vastaanotolle ei kannata mennä.

Asiaa ei kannata ottaa hysteerisesti, mutta tyhmäkään ei tarvitse olla.

Moni hammaslääkäriin tyytymätön ei palaa huonon hammaslääkärin vastaanotolle, mutta ei mainitse asiasta edes läheisille.

Minä kävin hampaiden tarkistuksessa erään pikkupaikkakunnnan hammaslääkärillä, hän laittoi amalgaamipaikan ja sanoi ettei paikkaa tarvitse hioa. Hoito oli poikkeuksellisen kovakouraista ja jokainen tietää, että amalgaamipaikat täytyy hioa. Minä päätin ettei kyseinen hammaslääkäri enää tarkasta hampaitani. Vuosia kului ja sain tietää, että sama hammaslääkäri oli väärällä hoidolla aiheuttanut siskon lapselle loppuelämäksi "aukon hammasrivistöön". Asiasta "suureen ääneen" puhuttaessa kohtalotovereita löytyi luvattoman paljon.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa

Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Multa on poistettu oikomisen yhteydessä neljä pysyvää hammasta ja kaikki viisuritkin on poistettu (kaksi leikkaamalla). Mitään ongelmia eikä suuria kipuja ole koskaan ollut. Ja nämä toimenpiteet tehty terveyskeskuksessa. Nyt kauniit hampaat, mutta 8 kpl vähemmän kuin muilla =) Kannattaa ehdottomasti hoitaa asia nyt ainakin alkuun. Aikuisten hampaiden oikominen kestää kauemmin kuin nuorilla. Tsemppiä!
Ilmianna
Jaa
Joo, kyllä oionta kannattaa.
Multakin on poistettu kaksi pysyvää hammasta oikomisen vuoksi. Poistot sujuivat hyvin ja kipuja ei ollut lääkityksen vuoksi ollenkaan jälkeenkään päin.

Joillakin kipuja saattaa esiintyä poistojen jälkeen, vaikka lääkityskin on päällä. Näille kivuille ei yksinkertaisesti voi mitään. Pitää vain kestää, mutta se siis on tapauskohtaista.

Hammaslääkäreistä yleensä: Niitä on sekä hyviä että huonoja.
Ei voi etukäteen tietää (jos ei ole tutulta tms. saanut tietoa) osaako hammaslääkäri hommansa.

Kokemusta on hammaslääkäristä joka työskentelee (edelleen) yksityisessä hammaslääkärikeskuksessa, jossa mainoksessa luvataan ammattitaitoista hoitoa, eräs lääkäri siellä on kaikkea muuta kuin ammattitaitoinen, mutta muiden varjolla hän pysyy vastaanotollaan.
Että se siitä yksityisestä puolesta.

Yleisesti useammasta näkökulmasta katsottuna moni terveyskeskushammaslääkäri pitää myös yksityisvastaanottoa, että mitäpä maksamaan turhaan ylimääräistä, kun saa hoitoa tuplasti-nelinkertaisesti halvemmalla kunnallisella puolella.

Monille tämä "yksityinen" on hienostelun väline: on toki hienompaa sanoa että käyn yksityisellä kuin kunnallisella.
Hoito voi yksityisellä olla kuitenkin sitä sun tätä, siis yksityinen ei TAKAA hyvää hoitoa!

Raudoista:
Kun raudat on asennettu suuhun, on aluksi puhevaikeuksia ässän suhteen jne. mutta puhe muotoutuu nopeasti uuteen malliin.
Mulla on kitalaessakin kaari ja se vasta aluksi vaikeutti huomattavasti puhetta, mutta siihenkin on tottunut ja puhe luistaa nyt jo "normaalisti".
Ilmianna
Jaa
Itseltäni oiottiin yläleuka yksityisellä, hoito alkoi joskus kahdeksan vuotta sitten. Alku oli aivan hirveätä. Se, kun raudat olivat ekoja päiviä suussa, oli kamalaa, pakottavan ja puristavan kivun kanssa taistelemista. Tokihan se sattuu, jos aletaan pakottaa hampaita uuteen muottiin, mutta siihen verrattuna, kuinka hyvä tulos tuli, ne vähäiset kivut kyllä pystyi kestämään. :)

Haluan kuitenkin muistuttaa yhdestä asiasta, jos kukaan muu ei vielä siitä maininnut (en jaksanut lukea kaikkia saamiasi vastauksia). Vaikka varsinainen eturautojen pitovaihe ei kestä kauaa, niin joudun kuitenkin pitämään etuhampaiden takana rautalankaa jopa kymmeniä vuosia sen jälkeen kun ne näkyvät raudat on poistettu ja hampaat ovat ojennuksessa(koska muuten hampaat eivät pysy uusilla paikoillaan).
Itselläni tämä on aiheuttanut hieman ongelmia, sillä olen kova karkinsyöjä ja jatkuvana pelkona on se, että etuhampaat reikiintyvät takapuolelta (koska toki puhdistaminen, etenkin hammaslangan käyttö on vaikeampaa kun on muovia ja rautalankaa hampaiden "piilopuolella"). Oikomishoito pitäisi kuulemma keskeyttää reikiintymisen takia, ja etuhampaat saattaisivat ajautua takaisin alkuperäisille huonoille paikoilleen ja asennoilleen. Kerran rautalanka lähti osittain irti, ja siitäkös ongelmia seurasi. Sen jälkeen olen (ehkä turhaankin) vältellyt kovien ruokien haukkaamista etuhampailla, ja joskus tulen miettineeksi, että jos se lanka nyt irtoaa, se ja se asia ja meno pitää perua, koska hammaslääkäriin ei pääse kuitenkaan heti. Omaa turhaa huolehtimista osaltaan, osaksi aiheellistakin varovaisuutta.

Siitä puhumisesta: ei mitään ongelmia ollut ainakaan minulla.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Useinmiten tuo oiottujen hampaiden taakse tuleva retentiolanka on loppuelämän juttu. Eli siihen pitää vain asennoitua. On aivan normaalia, että se napsahtaa toisinaan irti. Mikään kauhea asia se ei ole, se vain kannattaa käydä kiinnityttämässä takaisin mahdollisimman pian. Paniikin asia irtoaminen ei ole, muutokset eivät tapahdu muutamassa päivässä, enkä näe mitään syytä miksi moisen pienen langan puuttumisen vuoksi pitäisi normaaleja menojaan peruuttaa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
MPee kirjoitti:
Useinmiten tuo oiottujen hampaiden taakse tuleva retentiolanka on loppuelämän juttu. Eli siihen pitää vain asennoitua. On aivan normaalia, että se napsahtaa toisinaan irti. Mikään kauhea asia se ei ole, se vain kannattaa käydä kiinnityttämässä takaisin mahdollisimman pian. Paniikin asia irtoaminen ei ole, muutokset eivät tapahdu muutamassa päivässä, enkä näe mitään syytä miksi moisen pienen langan puuttumisen vuoksi pitäisi normaaleja menojaan peruuttaa.
Niin, kun se retentiolanka(en tiennyt nimeä, anyway)lähtisikin vain irti, mutta kun se lähtee osittain irti ja jää "repsottamaan", joten silloin ei voi kunnolla syödä, sitä pitää varoa kielen kanssa jne. joten kyllä se osittainen iroaminen minun arkeani haittasi huomattavasti. Ei huvittaisi varoa sitä lankaa, mutta esim. reissuun lähtemisen tuollainen osittain kiinni oleva lanka tekisi vaikeaksi, ja ehkä sen takia olen tullut hieman ylivarovaiseksi sen suhteen (eipä sillä, että olisin muutenkaan kovin rohkea tyyppi hammaslääkäriasiointeja koskevissa jutuissa..).
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Älä mieti enää menetkö vai etkö! Mene ilman muuta,jos sulla on saumaa päästä oikomiseen. Mulle aikanaan jo vanhemmat kyseli oikomishoitoja.Satuin asumaan kunnassa,jossa niitä ei kustannussyistä tehty. Sanoivat,ettei ole purentavikaa, vaikka hampaani ovat kuin tuulisella säällä suuhun lentäneet.
Ongelmat alkoivat vähän reilut kaksikymppisenä. Leukaperät kipeytyivät, syöminen vaikeaa. Muutaman kerran sain purtua itseäni takaikeniin. Siitä seurauksena iho rikki, ien turposi ja tulehtui. Hammaslääkärissä ihmettelivät miten voi purra noin pahasti itseään ikeneen. Syy kaikkeen on voimakas ristipurenta. Minulla on epäonnisesti isot hampaat.Muutama päälläkkäin kasvanut rautahammas poistettiin jo lapsena,mutta ei se riitä. Nyt on tilanne vain se,ettei julkisella puolella ole mitään mahdollisuuksia oikoa hampaitani. Sanottiin, että hyvä kun normaalit tapaukset hoidetaan. Arvelivat kolmisen vuotta sitten hoitojen kustantavan noin 4200-5000 euroa. Ja oikominen pitäisi hoitaa yksityisellä. Ikävä kyllä mulla ei ole varaa. Jos saat hoidon ja avun nyt kohtuu kustannuksin, mene ihmeessä. Säästyt myöhemmin monilta säryiltä ja harmeilta.
Ilmianna
Jaa
Njaa, mulla tehtiin tuo sama 14 vuotiaana. 4 hammasta pois jne. Ei se hampaan pois ottaminen vaan se aika kun hampaita siirrettiin taaksepäin täyttämään se kolo... Kipeetä.
Ilmianna
Jaa
en tiiä millanen oikominen sun pitäis aloittaa,mutta ittellä yöraudat(oikoo leukoja) kolmella tutulla kiskot, ja parilla muulla jotkut muut raudat, niskaveto ym... en kyllä tiedä kannattaako sitä oikomista enää aloittaa,se olisi kannattanut aloittaa silloin kun 11-13 vuotiaana... itte aloitin 11 vuotiaana ja saan raudat tänä syksynä pois oon nyt 13
ps.kiskot ei ainakaan puhumiseen oo vaikuttanut mun kavereilla...
Ilmianna
Jaa
En tiedä onko tästä mitään apua, sillä itselläni oikomishoito tehtiin ala-asteella, kokemuksia kyllä on.
Tilanne: Alhaalla etuhampaat vinossa ja kahden etummaisen hampaan viereiset hampaat takana.
Ylhäällä kulmahampaat tulevat ikenistä ja alhaalla vielä entiset maitohampaat paikoillaan
Hoito: Alhaalle kiinteät raudat joilla tehtiin niille kahdelle takana olevalle tilaa. Alhaalla kahta takana olevaa hammasta samalla "vedettiin" rautojen avulla eteenpäin, että saadaan suora hammasrivistö. Alhaalla raudat varmaan n. puoli vuotta tai enemmän ennen kuin ylähampaiden hoito aloitettiin.
Ylhäältä nyhdettiin ensin maitohampaat, jotka olivat edessä ylhäältä tuleviin kulmahampaisiin nähden. Ensin laitettiin niskaveto jota käytin öisin muutaman kuukauden verran, näin tehtiin tilaa ikenistä tuleville kulmahampaille. Tämän jälkeen laitettiin kiinteät raudat joita pidin muutaman kuukauden myös (ellen enemmän). Alhaalta poistettiin raudat ja hampaiden taakse laitettiin kisko, jotta siirretyt hampaat eivät painu takaisin. Ylhäällä kiinteiden rautojen hoitoa jatkettiin ja lisäksi otettiin vielä niskaveto. Kiinteiden poisottamisen jälkeen myös niskaveto lopetettiin ja niiden tilalle muotti, jota olisi pitänyt pitää myös päivällä, mutta pidin vain öisin puhumis ja syömis vaikeuksien takia. Muotin käyttö siksi, että hampaat saadaan tarkasti asettumaan paikoilleen ja pysyvät myös siinä. Muottia käytin varmaan n. puoli vuotta.

Tuntemukset: Hampaat olivat todella kipeät aina hammaslääkärikäynnin jälkeen, jolloin kiristettiin rautoja lisävedon saamiseksi. Viikon verran olin puuroruokinnalla, sillä esim. ruisleipää en olisi voinut kuvitellakaan syöväni, mitään ei kärsinyt purra. Rautojen puhdistaminen tuntui välillä työläältä, sillä ne oli puhdistettava ainakin kahta erilaista harjaa käyttäen.

Nyt: Nyt kymmenen vuotta (vähän vähemmän)myöhemmin nautin kauniista hymystä ja hyvinhoidetuista hampaistani. Ensimmäiset reiät paikattiin pari vuotta sitten ja se sattui, mutta ei enempää kuin se kipu mikä oli rautojen kiristyksen jälkeen. Edelleen odotan, että alahampaiden takaa poistetaan kisko. Tässä kuussa menen viisaudenhampaiden poistoon, sillä ne eivät mahdu kunnolla tulemaan hampaiden taaksepäin siirron takia. Luultavasti viisaudenhampaiden poiston jälkeen kiskokin otetaan pois, sillä hampaat eivät enää työnnä muita hampaitani kasaan.

Kaikin puolin olen tyytyväinen oikomishoidon tuloksiin ja se kärsiminen oli kyllä kaiken arvoista. On ainakin kaunis hammasrivistö.

Mitä tuohon puhumiseen tulee, kiinteät raudat eivät vaikuta puheeseen yhtään.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Oikomisesta

Miten pääsisin eroon hammaslääkäripelosta että
voisin alottaa oikomishoidon kun se ois vielä
n. puoli vuotta ilmasta...
Muutama kuukausi sitte kävin ihan tarkastuksessa
(ei vielä alotettu siellä oikomishoitoo kun muutan kohta toiseen kaupunkiin kirjoille ja pitäis selvittää tilanne että saisko sen hoidon mahd. siellä uudella paikkakunnalla). Ei ollu luonnollisesti kauheen mukavaa olla siinä tuolissa kun suuhun törkittiin kaikenlaista välinettä jne., you know:). Sen käynnin jälkeen kuitenkin ajattelin, että mitä ihmeen pelkäämistä siinä hammaslääkärissä on kun nehän vaan auttaa...
Esim. hammaskipu ei oo kovin mukava kestettävä,
vai mitä sanotte?:) Sillon ajattelin et selvitän heti sen kaupungin hammashuollon tilanteen mihin kohta siirryn kirjoille, mutta täytyy myöntää että oon ollu aika saamaton sen asian suhteen...
Pelkoo ei enää niinkään ollu, vaan mietein sitä miltä hampaat tulee näyttämään se oikomishoidon ajan, varsinki alussa kun pitäis eka vetää neljä hammasta pois ja sitte tulis ylähampaille eteen raudat... Lääkäri sano että se on aika tavallinen hoito mitä mulle tehdään, tai siis tavallinen ongelma, että sen suhteen ei mitään ongelmia ja ei edes oo mitään tiettyä ikää mihin mennessä se pitäis tehdä koska nyt ei oo kyse purentaviasta tms. Mua kuitenki kaduttaa kun en aikasemmin siihen hoitoon oo suostunu (NYT OIS HAMPAAT TÄYSIN KONDIKSESSA!) ja oon nyt ajatellu, tai päättäny että vaikka aikaa ois niin hoidan asian alkuun nyt alkusyksystä. Vähän aikaa se on ilmasta, varmaan just saan raudat suuhun ennen kun pitää alkaa maksamaan...
Arvelluttaa vaan että vaikuttaako se esim. puhumiseen, siis joittenki kirjainten ääntämiseen kun on raudat eessä? Itellä oli pienenä raudat jotenki kitalaella, ja ne vähän vaikutti ainakin s.n ja muutamien muitten lausumiseen...
Mutta ei kai eessä olevat raudat vaikuta kun ne ei tuu kielen liikkeitten tielle? Vai....?
Kellään kokemusta?
Sitte toinen asia mikä on alkanu pelottamaan todella on kun luin tässä aikasemmin tältä palstalta jutun, että oli vedetty joltaki hammas pois ja se oli sen jälkeen ollu kauheen kipee ja sitte joku oli epäilly että jos hammaslääkäri oli halkassu leukaluun tai vaurioittanu viereisen hampaan juurihoitokuntoon tai jotain tommosta...
Sattuuko semmosta todellakin?

Kaikenlaiset kommentit on tervetulleita!

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta