Lähi-idän historiaa

Alex otti toisessa ketjussa esiin Israelin tilanteen ja Alex koetti tällä hyvin vaatimattomalla rähinöinnillä, mikä siellä nykyisin tapahtuu, perustella sitä, että maailma on väkivaltaisempi paikka nyt kuin menneisyydessä.

Tarkastellaan aivan pieni hetki Lähi-idän historiaa todellisuuden valossa, niin näemme, että oliko ennen asiat huonommin vaiko paremmin kuin nyt.

Lähi-itä, jolla alueella sijaitsee Palestiina ja vaikkapa mainittu Israel, joutui kokemaan hyvin kovia ja se johtui alueen sijainnista idän ja lännen välissä.

332-166 eKr alkoi ensimmäinen kova kausi, kun Aleksanteri Suuri valloitti Lähi-idän aina Intiaa myöten. Alueella sodittiin lähes koko ajan.

164 eKr - 135 jKr alkoikin sisäinen valtataistelu, joka johti alueen Rooman kisällialueeksi. Yksi ajanjakson verisin kapina päättyi toisen temppelin tuhoon noin 70 jKr, jonka tuhosi Tiitus.

135-633 jKr juutalaiset alkoivat palailla alueelle, mutta Bysantin valta murhautti juutalaisia hirvittäviä määriä, sillä se oli kosto Persian puolelle asettautumisesta Bysantin ja Persian sodassa.

633-1099 jKr alueelle tulivat arabit ja alue oli milloin kenenkin hallussa ja alueen herruudesta sodittiin koko ajan. Aluetta hallitsivat tulunidit, abbassidit (uudestaan), iksidit, fatimidit, karmatialaiset, bysantit ja seljukit.

1099-1291 jKr. aluetta hallitsi latinalainen ristiretkeläiskuningaskunta murhaten suuren osan juutalaisesta ja muslimiväestöstä. Tätä murhaamista kesti siis 200 vuotta.

Sitten tuli Tšingis-kaani, joka lopetti ristiretkeläiskuningaskunnan vallan, mutta alueella siirryttiin ojasta allikkoon, sillä Tšingis-kaani vasta julma olikin.

1516-1917 hallitisivat ottomaanit ja kuten aina, valta ei vaihtunut ilman verta ja sotia. Lisäksi ottomaanien valtakunnan kimppuun kävivät milloin mikäkin porukka, enemmän tai vähemmän onnistuneesti.

Vuodesta 1917 britit hallitsivat aluetta Toisen Maailmansodan loppuun asti ja sen jälkeen kärhämät ovat olleet näitä kuuden päivän sotia ja vastaavia sangen pienimuotoisia kähinöitä, jos historiaan vertaa.

Joten voimmeko näiden historiallisten tosiasioiden valossa tulkita, että asiat olivat ennen historiassa paremmin kuin nykyisin?

13

58

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaarallistako

      Yleisestä turvallisuudesta ja sen kasvamisesta vuosisatojen aikana, voidaan nähdä ihmisten ajattelullinen kehitys kohti humaanimpaa, keskustelevampaa ja järjellisesti perustellumpaa yhteiskuntaa.

      Esimerkkinä kulttuurin muuttumisesta järkevämmäksi ja perustellummaksi voidaan käyttää vaikka kuolemantuomiota eri valtioissa.

      300-500 vuotta sitten kuolemantuomiota ei pidette rangaistuksena eikä minään, ja ihmisia tapettiin mitä huvittavimmista syistä. Syitä saattoivat olla kaikki naapurin perunoiden varastamisesta, jumalanpilkkaan tai noituuden harjoittamiseen.

      Rangaistustavat olivat myös julmia.

      Nykyään enää sivitymätön maailma kannattaa kuolemanrangaistusta, ja kärjistetysti (jos kiinaa ei lasketa) mitä uskonnollisempi maa, sitä enemmän siellä teloitetaan ihmisiä vuosittain. Mitä sekulaarimpi valtio, sitä vähäisempää on rikosten tekeminen ja kuolemanrangaistuksen ovat kielletty.

      Kannattaa huomioida, että amerikassa uskonnolliset ihmiset nimenomaan kannattavat toisten tappamista.

      Wikipediasta löytyy tuostakin aika kiinnostavia juttuja.


      Lähi-itä on nykymaailman pahimpia kriisipesäkkeitä. Silti siellä elää satojen miljoonien ihmisten populaatio, joka viljelee maata, pumppaa öljyä maailman markkinoille ja elää normaalia suhteellisen turvallista elämää.

      Nykyisin sodat ovat humaaneja ja paljon "järkevämpiä" kuin satoja vuosia sitten. Siviili väestöä ei haluta vahingoittaa tarkoituksella. Raamatun maailmassa Jumala käski tappaa kokonaisia kansoja lapsista vanhuksiin.

      Vaikka maailmassa menee paremmin kuin koskaan kokonaisuutena, silti olemassa olevia ongelmia täytyy yrittää kaikin keinoin ratkaista. Tietämyksen, kommunikaation ja kansojen välisen vuoropuhelun ja ymmärtämyksen kasvaminen on avain tähän.

    • >>> Vaikka maailmassa menee paremmin kuin koskaan kokonaisuutena, silti olemassa olevia ongelmia täytyy yrittää kaikin keinoin ratkaista. Tietämyksen, kommunikaation ja kansojen välisen vuoropuhelun ja ymmärtämyksen kasvaminen on avain tähän. >>>

      Aivan oikein.

      Maailmassa on vielä seutuja, joilla ei ole turvallista elää ja väkivalta on tuttu seuralainen. Nämä paikat ovat tosin vähenemässä vuosi vuodelta ja alueet ovat sellaisia, joissa demokratia ei ole tuttu käsite.

      Mitä sivistyneempi yhteisö on, sekä kulttuurisempi, sen vähemmän siellä tarvitsee ketään mukiloida asiansa perille saamiseksi.

      Mitä vähemmän demokraattisempi yhteisö on ja mitä taikauskoisempi, sen väkivaltaisempi yhteisö on.

      Taikausko kulkee usein väkivallan kanssa käsi kädessä ja se pitää muistaa, kun kaiken maailman nuoren maan kreationistit ja muut taikauskoiset pölvästit koettavat valtaa itselleen hankkia.

    • vaarallistako

      Jep jep.

      Demokratialla, asioista keskustelemisella, koulutustason nousemisella ja taikauskon (myös, kreationismin) vähenemisellä on selkeä vaikutus vaikkapa murhatilastoihin.

      Esimerkiksi texasissa, jossa on enemmän konservatiivinen,jopa "raamatullinen", rikoslaki, teloitetaan kymmeniä ihmisä vuosittain. Siellä myös murhataan 5-8 ihmistä 100 000 asukasta kohti vuositasolla. Texas on myös yksi kreationismin ja fundamentalisti uskovaisuuden kehtoja. Ameriikan liberaalimmissa osissa väkivaltatilastot ovat moninkertaisesti paremmat. Luvut ovat todella surkeat verrattuna liberaaliin ja todella vapaaseen eurooppaan 1murhattu / 100k auskasta.

      Kreationismia amerikassa edustavilla järjestöillä ei muuten ole mikään puhtoinen historia. Taustalla on kovanluokan veropetoksia, poliittista vaikuttamista hieman harmaalla alueella ja tarkoituksena on joillain organisaatioilla ollut luoda patriarkaalinen yhteiskunta. Ts. Naiset kotiin tiskaamaan ja siivoamaan ja miehet päättämään aivan kaikesta.

      Mistäs saataisiin alex kertomaan oma harhainen näkemyksensä tosiasioihin.

      lähteitä:

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Wedge-strategia

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Kent_Hovind

      • Asiaa seurannut

        Mitä tarkoitat murhalla? ja väkivallala?

        Tämä teidän olettamuksenne, että väkivalta olisi vähentynyt maailmassa perustuu siihen että te ette halua katsoa asiaa kokonaisuudessaan - ei sellainen kerro mitään siitä todellisuudesta mikä tänään vallitsee maailmassa.


    • HISTORIOITSIJA BUSHMANNI valistaa aleksia ja meitä jokaista :

      ## Vuodesta 1917 britit hallitsivat aluetta Toisen Maailmansodan loppuun asti ja sen jälkeen kärhämät ovat olleet näitä kuuden päivän sotia ja vastaavia sangen pienimuotoisia kähinöitä, jos historiaan vertaa.
      Joten voimmeko näiden historiallisten tosiasioiden valossa tulkita, että asiat olivat ennen historiassa paremmin kuin nykyisin? ##

      Kiitos tietoiskusta, historian kertaamisesta, bushmanni! Näinhän asia totisesti on!!

      ASIASTA KOLMANTEEN - JOTAIN LÄHI-IDÄN TULEVAISUUDESTA

      Jesaja 11:15
      Ja Herra vihkii tuhon omaksi Egyptin merenlahden ja vihansa hehkussa kohottaa kätensä Eufrat-virtaa vastaan, lyö sen hajalle seitsemäksi puroksi ja tekee sen kengin kuljettavaksi.
      16 Siitä tulee valtatie hänen kansansa jäännökselle, joka on jäljellä Assurissa, niinkuin tuli Israelille silloin, kun se Egyptin maasta lähti.

      Jes. 19:23
      Sinä päivänä on oleva valtatie Egyptistä Assuriin, ja Assur yhtyy Egyptiin ja Egypti Assuriin, ja he, Egypti ynnä Assur, palvelevat Herraa.

      Jes. 356
      Silloin rampa hyppii niinkuin peura ja mykän kieli riemuun ratkeaa; sillä vedet puhkeavat erämaahan ja aromaahan purot.
      7 Hehkuva hiekka tulee lammikoiksi ja kuiva maa vesilähteiksi. Aavikkosutten asunnossa, missä ne makasivat, kasvaa ruoho ynnä ruoko ja kaisla.
      8
      Ja siellä on oleva valtatie, ja sen nimi on "pyhä tie": sitä ei kulje saastainen;
      se on heitä itseänsä varten. Joka sitä tietä kulkee, ei eksy-eivät hullutkaan.

      FILISTEALAISILLA TARKOITETAAN NYKYISIÄ NS. PALESTIINALAISIA

      Sak. 9:7
      Minä otan verisen lihan pois heidän suustaan, tempaan iljettävät, saastaiset ruoat heidän hampaistaan. Silloin jäljelle jääneet filistealaiset tulevat minun omikseni. Heidät otetaan Juudan sukukuntien joukkoon, Ekronin asukkaat liitetään minun kansaani niin kuin jebusilaiset ennen.

      antti

    • vaarallistako

      Niin mitä tuo mielestäsi kertoo kansanomaisesti täsmennettynä Israelin / Palestiinan / Lähi-Idän tulevaisuudesta.

      Mielestäni ei mitään.

    • Sokea on sokea - ei sille mitään kukaan voi.. Kaikki ne sadat pommit joita on Israelissa ja naapurivaltioissa pudotettu vaikkapa viimeisten 20 - 30 vuoden aikana on Bushmannille vain ...#sangen pienimuotoisia kähinöitä# ..

      Voi että :((

      alex

    • >>> Sokea on sokea - ei sille mitään kukaan voi.. Kaikki ne sadat pommit joita on Israelissa ja naapurivaltioissa pudotettu vaikkapa viimeisten 20 - 30 vuoden aikana on Bushmannille vain ...#sangen pienimuotoisia kähinöitä# ..

      Voi että :(( >>>

      Kun suhteutamme tapahtumat, niin nykypäivän väkivalta on huomattavan vaatimaton vaikkapa siihen aikaan, kun Bysantin valta tappoi kostoksi Persian tukemisesta lähes kaikki juutalaiset alueelta.

      Tai verrattuna siihen aikaan, kun ristiretkikunnant teurastivat, raiskasivat ja murhasivat lähes kaikki juutalaiset ja arabit alueelta.

      Siihen verrattuna nykyaika Lähi-idässä on hyvin rauhallista aikaa, mutta Alexin dementoitunut korvien väli ei sitä kykene ymmärtämään.

      • ush!

        "Kun suhteutamme tapahtumat, niin nykypäivän väkivalta on huomattavan vaatimaton "

        Suhteuta mitä suhteutat niin ymmärrystä ei puheissasi ole. Kun pommit terrorisoivat ihmisiä siinä ei suhtettamisesi auta.


      • Avasit silmäni

        Puheisiisi en ainakaan minä tulevaisuudessa enää luota.


      • ush! kirjoitti:

        "Kun suhteutamme tapahtumat, niin nykypäivän väkivalta on huomattavan vaatimaton "

        Suhteuta mitä suhteutat niin ymmärrystä ei puheissasi ole. Kun pommit terrorisoivat ihmisiä siinä ei suhtettamisesi auta.

        >>> Suhteuta mitä suhteutat niin ymmärrystä ei puheissasi ole. Kun pommit terrorisoivat ihmisiä siinä ei suhtettamisesi auta. >>

        Kyllä asiat pitää suhteuttaa.

        Otetaanpa esimerkki tästä Alexin logiikasta.

        Jos meillä on yhteisö, jossa asuu 100 000 asukasta ja siellä tapetaan yksi ihminen, kuolee siis 1 ihminen / 100 000 asukasta väkivallan seurauksena.

        Jos meillä on yhteisö, jossa on 200 000 asukasta ja siellä kuolee 2 ihmistä väkivallan seurauksena, niin onko tämä yhteisö nyt enemmän vai vähemmän väkivaltainen kuin edellinen, vaiko peräti yhtä väkivaltainen.

        Toisessa yhteisössä kuolee väkivaltaan yksi ihminen ja toisessa kaksi ihmistä, niin kumpi on sinun mielestäsi väkivaltaisempi yhteisö?

        Osaatko vastata?

        Tämän takia asioita pitää suhteuttaa väkilukuun, jotta todellinen tilanne selviäisi.


      • ush!!
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Suhteuta mitä suhteutat niin ymmärrystä ei puheissasi ole. Kun pommit terrorisoivat ihmisiä siinä ei suhtettamisesi auta. >>

        Kyllä asiat pitää suhteuttaa.

        Otetaanpa esimerkki tästä Alexin logiikasta.

        Jos meillä on yhteisö, jossa asuu 100 000 asukasta ja siellä tapetaan yksi ihminen, kuolee siis 1 ihminen / 100 000 asukasta väkivallan seurauksena.

        Jos meillä on yhteisö, jossa on 200 000 asukasta ja siellä kuolee 2 ihmistä väkivallan seurauksena, niin onko tämä yhteisö nyt enemmän vai vähemmän väkivaltainen kuin edellinen, vaiko peräti yhtä väkivaltainen.

        Toisessa yhteisössä kuolee väkivaltaan yksi ihminen ja toisessa kaksi ihmistä, niin kumpi on sinun mielestäsi väkivaltaisempi yhteisö?

        Osaatko vastata?

        Tämän takia asioita pitää suhteuttaa väkilukuun, jotta todellinen tilanne selviäisi.

        Ei todellakaan ole kysymys joistain harvoista ihmisistä ja jo senkin tähden on tuo tapasi päätellä kuinka paljon ihmiset joutuvat kärsimään väkivallan seurauksena ymmärrystä vailla.


      • ush!! kirjoitti:

        Ei todellakaan ole kysymys joistain harvoista ihmisistä ja jo senkin tähden on tuo tapasi päätellä kuinka paljon ihmiset joutuvat kärsimään väkivallan seurauksena ymmärrystä vailla.

        >>> Ei todellakaan ole kysymys joistain harvoista ihmisistä ja jo senkin tähden on tuo tapasi päätellä kuinka paljon ihmiset joutuvat kärsimään väkivallan seurauksena ymmärrystä vailla. >>>

        Olen käynyt Israelissa lomamatkalla ja muutamat ystävistäni ovat opiskelleet siellä vuosia ja alun pelkäämisen jälkeen, joka on muodostunut vaikkapa televisiota seuraamalla, he kertoivat, että siellä asuminen on ihan tavallista.

        Siellä on väkivaltaa, sitä ei kukaan kiistä, mutta siellä eletään kuitenkin huomattavasti rauhallisempia aikoja kuin vaikkapa Bysantin vallan aikaan, jolloin ihmisiä murhattiin aivan silmittömästi kaikilla mittareilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      207
      5448
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      129
      3296
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      143
      2475
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      343
      2411
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2012
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1586
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      119
      1561
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1423
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1250
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1111
    Aihe