Kokemus laminaateista

Pakko hehkuttaa!

Aivan mahtavaa!
Oon koko elämäni kärsinyt huonoista hampaista. Ne olivat suht pahasti vinot, ristipurentaiset, isot, keltaiset ja tummentumia reunat täynnä, sekä kulmahampaani oli kovin ulkonevat ja pitkät, vampyyrimaiset. Koskaan en hymyillyt valokuvissa, ja muutenkin normaalissa elämässä koitin aina piilottaa hymyni käsien taakse, tai jotenkin venyttää huulet hampaiden eteen. Ajattelin jopa että ihmiset arvostelevat minua hampaideni perusteella ("kaunis tyttö mutta hyi mikä hymy"). Nyt näin 28vuotiaana mittani tuli täyteen. Enää en sietänyt sitä että hampaat alensivat elämänlaatuani.
Vertailin netissä eri esteettiseen hammashoitoon perehtyneitä hammaslääkäriasemia Helsingin seudulta. Joihinkin lähetin sähköpostilla kuvia purukalustostani, jotta lääkäri voi arvioda tilanteen että mitä kannattaa tehdä ja antaa hinta-arviota.
Päädyin laminaatteihin. Oikomishoitoa myös harkitsin, mutta pelkäsin ettei tulos kestä (lapsena ollut, meni heti takas vinoon). Ja kun oli muitakin ongelmia kuin vain vinous.
Nyt on kolme käyntikertaa takana ja hymy on mitä mainion! Hymyilen ekaa kertaa elämässäni vapautuneesti. Aivan mieletön tunne!:) Hampaani ovat nyt suorat, pienemmät, täydellisen väriset ja hymy on leveä. Ja mikä parasta. näyttävät sekä tuntuvat täysin luonnolisilta ja omilta. Valitsin sävyksi A1 A2. A1 on siis suht valkoinen (ei jenkki) ja A2 vähän kellertävämpi, jota laitettiin vain aavistuksen verran ienrajaan, jotta tulos on todella luonnollinen (kenelläkään ei ole täysin tasaväriset hampaat). Väri myös sulautuu hyvin viereisiin hampaisiin. Mulle laitettiin laminaatteja 6kpl ja alahampaita hiottiin, jotta saatiin ristipurenta pois. Pahasti vinoissa olleisiin taidettiin laittaa ennemminkin kruunut kuin laminaatit ymmärtääkseni. Aluksi laminaatit olivat liian pulleat ja isot, mutta pienellä hiomisella saatiin niistä juuri minun näköiseni. Koko lysti alle 2800€. Pikkuraha näin isosta ilosta.
Jotkut on pohtinu, et mites kun ne omat hampaat joudutaan hiomaan, ehkä tosi pieniksikin ja nehän ei koskaan kasva takasin ja että se on niin ikuista plaa plaa. Toivottavasti onkin, sanon mä. Ajattelin lääkärissä, että hiotkaa pois vaan, en mä näitä tälläisinäkään halua katsella. Onneksi "menetin" omat hampaani ikuisiksi ajoiksi :)
Te, jotka harkitsette laminaatteja/kruunuja, niin go for it!
Mä niin suosittelen!

19

2916

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pahacola

      Hienoa, että kokemus on ollut positiivinen. Varsin edulliselta tuntuu, oliko laminaatteja siis kokonaisuudessaan kuusi? Itse en tiedä, mikä ristipurenta on, mutta googlettamallahan sekin selviää. Rohkaisevaa, että omien hampaiden hiominen ei ollut kurjaa vaikka oletkin vielä nuori. Itse olen monien mielestä varmaan jo mielettömän vanha oikomaan hampaita, mutta kyllä se mietityttää se hiominen. Vaikka meneehän monella ikätoverilla kruunutukseen hampaita vaikka olisi ihan suora rivistö. Kiitos kokemuksesi jakamisesta!

      • Pakko hehkuttaa!

        Ollos hyvä!
        Juu, laminaatteja laitettiin kuusi, kaikki ylähampaisiin. Tai siis jotkut taisivat olla kruunuja, vaikkakaan hintaan se ei näemmä vaikuttanut. Kappalehinnaksi tuli n.450€ kappale. Jos sulla on ainoa ongelma vain se hampaiden vinous, niin mikäpä jottei se oikominen olisi hyvä ratkaisu, niin ei tarvitse hiomiseen ryhtyä. Itse tosiaan halusin muuttaa myös väriä ja hampaiden mallia sekä kokoa.
        Ristipurennalla tarkoitan sitä, että kun purin hampaat yhteen, niin yksi alahammas meni ylähammasrivistön päälle. Ei kovin nättiä...
        Ei ollut hiominen kurjaa, toivottavasti menee vaan kaikki jatkossakin hyvin, voihan olla että näitä joutuu fixailemaan ja kokonaan uusimaan vielä pariinkin kertaan elämäni aikana. Mutta se on se hinta nätistä hymystä ja oon valmis siihen.
        Kannattaa käydä arviodattamassa tilanne jollakulla, niin saat paremmin infoa mitä tehdä ja asiat alkavat rullaamaan eteenpäin. Tuumasta toimeen :)


    • ammattilaisen kieltä

      Huijausviesti aloittajalta, huomaa että ammattilainen kirjoitti tämän, tuollaista kieltä ei käytä kukaan muu kuin me hammaslääkärit. Oliko tarkoitus mainostaa vai mitä, selvästi huomaa että ei ole aito kokemus, kukaan asiakas ei kirjoita kuinka hiottiin ristipurenta pois ja selvitä värejään täällä tietäväisesti, ei. Itse hammaslääkärinä ihmettelen tätä kirjoitusta, sillä tunnistan kyllä milloin kyse on ammattikielestä.


      Ehkä oma lehmä ojassa jollakin, epäilyttävää! Miksi puolustelet laminaatteja ammattitermein, eli hämärää!!!

      • Pakko hehkuttaa!

        No olipa ikävää. Ei ollut huijausviesti. Halusin vain innoissani kertoa uusista hampaistani. Ja oikeastaan, mitä väärää olisi laminaattien "mainostamisessa" jos olen ne hyväksi kokenut?
        Eihän nuo teidän ammattitermit niin hankalia ole etteikö ilman lääkärin tutkintoa jotain ymmärtäisi. Esimerkiksi sen että mulla on ristipurenta, oon saanut tietää jo yläaste-ikäisenä. Sävykartasta jota hammaslääkärin kanssa tutkittiin, näin sävyjen koodit ja hän myös selitti yksityiskohtaisesti koko ajan mitä tehdään. Sävykarttoja muuten löytää netistäkin. Ilmeisesti A1 on yleisin.
        Yleensä jos on omat hampaat kyseessä, on myöskin hyvin kiinnostunut niistä ja mitä niille tehdään, joten ei ole tavatonta että taustatutkimusta tehdään ja paljonkin ennen lääkärin pakeille menemistä ja sen aikana.
        Toisaalta, voisin vaikka antaa kiitokset viestistäsi, sillä olen hyvinkin kiinnostunut hammashoitoon liittyvästä alasta, eli ilmeisesti en ole aivan hakoteillä jos joku päivä uudelleen kouluttaudun. :)
        Ps. En usko että olet hammaslääkäri, eli ollaan siis sujut.
        Nyt menee vähän off topic, mut mieti, sä kelaat et mä oon hammaslääkäri, ja mä kelaan et sä et ole, how weird is that :D


      • ääääh

        Höpö höpö. Ei ole ammattilaisen kieltä. Kyllä potilaatkin osaavat puhua A1- ja A2-sävyistä, jos se on heille niin kerrottu. Muutenkin ammattislangista moni tunnistaa esim "kuutosen". Kirjoittihan eräs yllä myös kruunutuksesta, joka sekin on aika ammattilaispuhetta...


    • pahacola

      Jaa,
      no voisitko sitten hammaslääkärinä valaista minua. Olen about viisikymppinen ja minulla on hyvinkin vinoja hampaita. Lapsena oiottiin, palautuivat ennalleen. Kannattaako minun teetättää terveisiin hampaisiin laminaatit? Työni vuoksi en voi käyttää oikojia, sen olen huomannut. Olen sitä nimittäin kokeillut nyt aikuisenakin. Ja työni vuoksi olisi suotavaa olla asialliset hampaat, missihymyä en tavoittele. Tavoittelen sitä, että ihmiset eivät tuijottaisi hamapaitani, vaan keskittyisivät asiaan. Ovatko vetäytyneet ikenet este laminaateille? Entä bruksismi? Pitääkö purennan olla millainen jotta laminaatit kestävät?
      Odotan vastaustasi, sillä asia on ihan oikeasti minulle todella ajankohtainen. Enhän muuten täällä kirjoittelisi.

    • pahacola

      Tämä "hammaslääkäri" ei sitten vaivautunut vastaamaan kysmyksiin. No voi voi. Sinulle "pakko hehkuttaa" sanon kiitos, sillä kokemuksia juuri kaipaan. Itse tarvitsen yhteensä 10 laminaattia vinoihin hampaisiin. Tosin voisin kuulemma teettää ylä - ja aleuan laininaatit eri aikaan. Ei tulisi niin isoa maksupläjäystä kerralla. Kyllä se oikominen on yksi vaihtoehto, ja olen sitä yrittänytkin, mutta työni vuoksi en voi sitä tehdä. Ei minulla kauniin muotoiset hampaat ole, ihan tavalliset, vähän halkeilleet ja silleen. Mutta terveet ne on, mitä nyt ikenet on vetäytyneet - liian kovasta harjaamisesta kai. Muutuukohan ulkonäkö paljon, jos hampaat onkin yht'äkkiä suorat? Sekin mietityttää. Omaan itseen on niin tottunut, vikoineen päivineen.

      • Pakko hehkuttaa!

        Toki se jonkin verran muuttaa ulkonäköä, mutta loppuviimeksi yllättävän vähän. Edes läheiset ei välttämättä huomaa. Vähän kuin silmien siniharmaa väri vaihdettaisiin puhtaan siniseen, itse huomaa eron, muut huomaa sen vain "ootpas raikkaan näköinen" -tyylisesti, muttei välttämättä osaa nimetä mikä on muuttunut. Nättiin hymyyn on kuitenkin helppo tottua. Aluksi sitä ei voi olla hymyilemättä peilikuvalleen, mutta pian se tuntuu jo niin omalta osalta itseä ettei enää kiinnitä huomiota. Parannus on aina hyvästä, ja siihen tottuu, kun taas jos juttu olisi toisinpäin, että vaikkapa yksi etuhammas puuttuisi -se häiritsee varmasti joka ikinen kerta kun katsoo peiliin.
        Sen, ettei halua missihymyä vaan omanlaisen mutta parannellumman version, voi sanoa h.lääkärille, ettei tule mitään luonnottoman täydellistä ja siten liian dramaattiitsta muutosta.
        Entä se Inman Aligner oikomishoito joka on vissiin todella pop nyt, ootko harkinnut? Ei tarvitsisi töissä käyttää mitään kojetta suussa.
        Itselläni ei olisi ollut ongelmaa olla perinteiset raudat suussa vaikka sen pari vuotta, mutta sen jälkeen olis ollut vielä valkaisu, vanhojen kellastuneiden paikkojen vaihto uusiin ym, ja vieläpä sillä riskillä että hampaat ajautuisivat ajan kanssa vanhoihin uomiinsa ja olisivat uudelleenvalkaisun tarpeessa aika ajoin.. Mutta kun vaihtoehtona oli se että saisin kaiken sen kerralla ja samalla rahalla ellei vähemmälläkin... niin mikäs sen houkuttelevampaa. :) Varsinkin kun on päätöksen hampaiden esteettisestä hoidosta tehnyt, on helposti kaikki-mulle-heti-nyt -asenteella :)
        Mulla on myös tehtävälistalla alahampaiden tuunaus, mutta laitatan sinne vain pariin hampaaseen muovipinnoitteen, niin yleisilme muuttuu vähän siistimmäksi ja ei ole niin kova kolaus kukkarolle :)
        Tietääkseni vetäytyneet ikenet eivät ole este laminaateille..


      • pahacola
        Pakko hehkuttaa! kirjoitti:

        Toki se jonkin verran muuttaa ulkonäköä, mutta loppuviimeksi yllättävän vähän. Edes läheiset ei välttämättä huomaa. Vähän kuin silmien siniharmaa väri vaihdettaisiin puhtaan siniseen, itse huomaa eron, muut huomaa sen vain "ootpas raikkaan näköinen" -tyylisesti, muttei välttämättä osaa nimetä mikä on muuttunut. Nättiin hymyyn on kuitenkin helppo tottua. Aluksi sitä ei voi olla hymyilemättä peilikuvalleen, mutta pian se tuntuu jo niin omalta osalta itseä ettei enää kiinnitä huomiota. Parannus on aina hyvästä, ja siihen tottuu, kun taas jos juttu olisi toisinpäin, että vaikkapa yksi etuhammas puuttuisi -se häiritsee varmasti joka ikinen kerta kun katsoo peiliin.
        Sen, ettei halua missihymyä vaan omanlaisen mutta parannellumman version, voi sanoa h.lääkärille, ettei tule mitään luonnottoman täydellistä ja siten liian dramaattiitsta muutosta.
        Entä se Inman Aligner oikomishoito joka on vissiin todella pop nyt, ootko harkinnut? Ei tarvitsisi töissä käyttää mitään kojetta suussa.
        Itselläni ei olisi ollut ongelmaa olla perinteiset raudat suussa vaikka sen pari vuotta, mutta sen jälkeen olis ollut vielä valkaisu, vanhojen kellastuneiden paikkojen vaihto uusiin ym, ja vieläpä sillä riskillä että hampaat ajautuisivat ajan kanssa vanhoihin uomiinsa ja olisivat uudelleenvalkaisun tarpeessa aika ajoin.. Mutta kun vaihtoehtona oli se että saisin kaiken sen kerralla ja samalla rahalla ellei vähemmälläkin... niin mikäs sen houkuttelevampaa. :) Varsinkin kun on päätöksen hampaiden esteettisestä hoidosta tehnyt, on helposti kaikki-mulle-heti-nyt -asenteella :)
        Mulla on myös tehtävälistalla alahampaiden tuunaus, mutta laitatan sinne vain pariin hampaaseen muovipinnoitteen, niin yleisilme muuttuu vähän siistimmäksi ja ei ole niin kova kolaus kukkarolle :)
        Tietääkseni vetäytyneet ikenet eivät ole este laminaateille..

        Voitko jotenkin vihjata missä kävit, mainostaahan ei saa:(


      • Pakko hehkuttaa!
        pahacola kirjoitti:

        Voitko jotenkin vihjata missä kävit, mainostaahan ei saa:(

        Ihan Helsingin ydinkeskustassa. Googlen kautta paikan löysin. Tosin en lähde mainostelemaan, sillä uskon että vaikka tuo käymäni paikka oli ihan hyvä, on varmasti monet muutkin, ja varmasti parempiakin löytyy. :) Mullahan jouduttiin jonkin verran vielä fixailemaan hampaita ennenkuin olin tyytyväinen, eli voi olla että jossakin muussa paikassa olisi mennyt kaikki kerralla putkeen.

        Kuviakin voin laittaa sähköpostilla, jos tahdot? Ennen-jälkeen -fotot siis.


    • n

      Missäs hammaslääkärissä kävit? :)

    • feikki mikä feikki

      "Mä niin suosittelen" aloittajan tekstistä paistaa ilmi selvästi ammattilaisuus, varmaan vastaileekin itse...voi voi, kysymys vaan miksi. Kielenkäyttö paljastaa samankaltaisuuden.

      Mikä lie tämänkin viestin tarkoitus

      • Pakko hehkuttaa!

        Hei c'moon. Kiitos vain. Kerro heti kun keksit jonkun motiivin ja vastauksen kysymykseesi "miksi".
        Vai voisiko olla että joku vain hyvää hyvyyttään tahtoo rohkaista muitakin tarttumaan tuumasta toimeen ja päästä eroon huonosta hymystä? Ei, niinhän se ei vaan voi olla, aina kaikilla oma lehmä ojassa, niinhän?


      • 18+20
        Pakko hehkuttaa! kirjoitti:

        Hei c'moon. Kiitos vain. Kerro heti kun keksit jonkun motiivin ja vastauksen kysymykseesi "miksi".
        Vai voisiko olla että joku vain hyvää hyvyyttään tahtoo rohkaista muitakin tarttumaan tuumasta toimeen ja päästä eroon huonosta hymystä? Ei, niinhän se ei vaan voi olla, aina kaikilla oma lehmä ojassa, niinhän?

        En ymmärrä ollenkaan! Itse ammattilaisena minusta aloittajan viestistä oli ammattikieli kaukana, kruunut, purennat ja hionnat nyt kuuluu mielestäni tehdä asiakkaalle jo hoitotilanteessa selviksi, varsinkin jos kyseessä on satojen eurojen satsaus hampaisiin!


    • pahacola

      Päädyin invisalign aligners-oikomishoitoon. Omat hampaat, halkeilleinakin, ovat jotenkin niin omannäköiset ja lääkärin mukaan niin terveet, että hän suositteli oikomista. Mutta olisi tehnyt laminaatitkin. Älkää pilkatko ja epäilkö toistenne kirjoituksia, tukea ja neuvojahan täällä(kin) etsitään.

    • Keltahammas

      Hei

      Nyt kun AP:lla on ollut laminaatit kaksi vuotta niin onko kaikki mennyt hyvin? Onko muita joilla laminaatit on olleet useamman vuoden?

    • Anonyymi

      Kaikille pelkästään esteettisistä syistä laminaateista haaveileville: ÄLKÄÄ OTTAKO LAMINAATTEJA. Niiden kanssa VOI käydä huonosti eivätkä erikoishammaslääkärin titteli tai ennen-jälkeen-kuvilla varustetut nettisivut ole tae mistään, kuten kokemuksesta tiedän!! Minulta laminaatti on irronnut, kiinnitetty uudelleen huonosti, irrotettu, tehty uusi väärän värinen ja mallinen, se taas irrotettu... Ja siinä sivussa oma hammas tuhottu hiomalla se nysäksi. Pelkään kuinka kauan uusin laminaatti lopulta kestää ja milloin joudun taas uusimaan sen... Ja ennen kaikkea suren omaa ehjää ja toimivaa hammastani, jota ei enää ole ja jota en KOSKAAN saa takaisin!!

      En ole elämässäni katunut mitään niin kuin tähän operaatioon ryhtymistä. Ole sinä tätä lukeva viisaampi ÄLÄKÄ OTA yhtäkään laminaattia!! Kyseessä on kuitenkin peruuttamaton, hammasta AINA vahingoittava operaatio, jonka onnistumiselle ei ole mitään takeita, kuten oma tapaukseni osoittaa.

      • Anonyymi

        Täällä yksi onneton on kokenut samoja murheita. Hiottiinko vastakkaisten hampaittesi korkeutta pois laminaattien purentaan sopimisen vuoksi?
        Olivatko laminaattisi alkuperäisten hampaidesi kokoiset?


    • Anonyymi

      Tuskin tuo 2019 kirjoittanut enää vastaa, mutta minulle on laitettu laminaatit ala-etuhampaisiin 25 vuotta sitten. Syy, hampaat reikiintyivät ja ne olisi pitänyt paikata. Hieman ehkä pidemmät kuin alkuperäiset, josta johtui että ovat rasittaneet yläetuhampaiden alapintoja. Ylähampaista ei kuitenkaan hiottu mitään pois. Niihin on myöhemmin tehty nastat, jotka sopivat alahampaisiin. Mutta olen kyllä tyytyväinen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2591
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe