Nutrilett kuuri

Toisten tsemppaaamista ja tukea nutraamiseen!

6

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olen siis ikuinen läski, joka on viimein päättänyt karistaa kilot hinnalla millä hyvänsä. Kaikki ihme kaalikeittodieetit ja muut höpöhöpö jutut on jo niiin nähty, ja nyt oonki sit nutrannu viikon.
      Yhteinen tsemppiryhmä ja tuki ois varmaan tässävaiheessa jo tarpeen:)
      Muita nutraajia?!

      • ihan hirveetä paskaa

        Ongelma on kaksihaarainen, eli ainakin kaksi ongelmaa haluan tuoda mitä vitamiini lisiin tulee. Ensimmäinen on: Synteettiset vitamiinit. Toinen on: Lisien (tablettien, kapseleiden jne.) lisä-aineet. Kun etsin tietoa vitamiini lisistä tuli useasta eng.kielisestä lähteestä vastaan tieto että apteekkien, luontaistuotteiden, marketeiden jne. vitamiinilisien vitamiinit ovat yli 90 prosenttisesti synteettisiä. Luku voi olla vielä suurempi, joku sanoi että 95 prosenttisesti ovat synteettisiä. Ne jotka tietävät enemmän ravintolisistä ovat usein tietoisia että "synteettinen" vitamiini on negatiivinen asia. Sana "synteettinen" voidaan määritellä hieman eri tavalla kun sitä käytetään vitamiinilisiin. Mutta tärkeää on kuitenki ymmärtää että kun jokin vitamiini on synteettinen niin se ei ainakaan ole luonnollinen. Jos otetaan esimerkiksi tiamiini, ts. B1 vit., niin luonnollisessa raaka-aineessa kuten täysjyväriisissä tämä vitamiini on luonnollisessa muodossa, eli luonnollista B1 vitamiinia, eikä synteettistä. Kun vitamiini on luonnollisessa muodossa se on optimaalisessa biologisessa muodossa ajatellen ihmisten elimistöä ja solujen terveyttä. Mutta jos tiamiinia löytyy jostain B vitamiini lisästä niin se on melkein poikkeuksetta synteettinen. Sen synteettisuuden tunnistaa siitä että se kulkee nimellä "tiamiinimononitraatti" tai "tiamiinihydrokloridi". Eli nämä kaksi ovat tavallisia synteettisiä muotoja B1 vitamiinista, eivätkä luonnollisia. Tässä vieressäni minulla on kolme ravintolisää joita tyhmyydessäni tuli ostettua. Ensimmäisenä Opti Tabs, valmistaja Vitabalans oy, Hämeenlinna. Sen B1 on tiamiini hydrokloridin muodossa, ja se selviää kun katsoo "Valmistus- ja lisäaineet" otsikon alata. Eli synteettistä B1:a. Toisena mainittakoon USA-laisen Twinlabin Maximum monivitamiini- & mineraalivalmiste. Sen B1 on synteettistä tiamiinimononitraattia, ja se selviää etiketistä. Saman valmistajan Daily One:ssa on sitä samaa synteettistä B1:a. En aio tästedes näitä pistää suuhuni. Ravitsemuksen asiantuntijat kuten Judith A DeCava ja Jon Barron, ja monet muut, ovat yhtä mieltä siitä että synteettiset vitamiinit mm. vaikuttavat elimistössä kuten lääkkeet. Englanniksi käytetään sanontaa "drug reaction". Luonnollisten vitamiinien vaikutukset elimistössä ovat ns. ravinnollisia, tai ravitsemuksellisia (eng. "nutritional reaction").

        Mitä B ryhmän vitamiineihin tulee niin ainakin seuraavat yleisesti käytettävät (lisissä) muodot ovat synteettisiä:

        Tiamiinimononitraatti, tiamiinihydrokloridi - synt. B1
        Pyridoksiinihydrokloridi - synt. B6
        Pteroyylimonoglutamiinihappo - synt. foolihappo
        Kalsiumpantotenaatti - synt. B5
        D-biotiini - synt. biotiini
        Koliinibitartraatti - synt. koliini

        A vitamiinista sanottakoon että retinyyliasetaatti ja -palmitaatti ovat tavallisia muotoja kuivissa lisissä (ts. tabletit, pulverikapselit), ja molemmat sanotaan olevan synteettisiä. Beetakaroteeni (A-vitamiinin esiaste) voi joissakin lisissä olla synteettistä. Luonnollista A vitamiinia saa eläinkunnan tuotteista. Ja luonnollista A vitamiinin esiastetta, karoteenia, saa kasvikunnan tuotteista kuten kasviksista ja marjoista. Kun syö kasvikunnan antimia missä A-esiastetta niin saa samalla koko karotenoidikompleksin, ei ainoastaan betakaroteenia, joka on tunnetuin karotenoidi.


      • jatkuu.
        ihan hirveetä paskaa kirjoitti:

        Ongelma on kaksihaarainen, eli ainakin kaksi ongelmaa haluan tuoda mitä vitamiini lisiin tulee. Ensimmäinen on: Synteettiset vitamiinit. Toinen on: Lisien (tablettien, kapseleiden jne.) lisä-aineet. Kun etsin tietoa vitamiini lisistä tuli useasta eng.kielisestä lähteestä vastaan tieto että apteekkien, luontaistuotteiden, marketeiden jne. vitamiinilisien vitamiinit ovat yli 90 prosenttisesti synteettisiä. Luku voi olla vielä suurempi, joku sanoi että 95 prosenttisesti ovat synteettisiä. Ne jotka tietävät enemmän ravintolisistä ovat usein tietoisia että "synteettinen" vitamiini on negatiivinen asia. Sana "synteettinen" voidaan määritellä hieman eri tavalla kun sitä käytetään vitamiinilisiin. Mutta tärkeää on kuitenki ymmärtää että kun jokin vitamiini on synteettinen niin se ei ainakaan ole luonnollinen. Jos otetaan esimerkiksi tiamiini, ts. B1 vit., niin luonnollisessa raaka-aineessa kuten täysjyväriisissä tämä vitamiini on luonnollisessa muodossa, eli luonnollista B1 vitamiinia, eikä synteettistä. Kun vitamiini on luonnollisessa muodossa se on optimaalisessa biologisessa muodossa ajatellen ihmisten elimistöä ja solujen terveyttä. Mutta jos tiamiinia löytyy jostain B vitamiini lisästä niin se on melkein poikkeuksetta synteettinen. Sen synteettisuuden tunnistaa siitä että se kulkee nimellä "tiamiinimononitraatti" tai "tiamiinihydrokloridi". Eli nämä kaksi ovat tavallisia synteettisiä muotoja B1 vitamiinista, eivätkä luonnollisia. Tässä vieressäni minulla on kolme ravintolisää joita tyhmyydessäni tuli ostettua. Ensimmäisenä Opti Tabs, valmistaja Vitabalans oy, Hämeenlinna. Sen B1 on tiamiini hydrokloridin muodossa, ja se selviää kun katsoo "Valmistus- ja lisäaineet" otsikon alata. Eli synteettistä B1:a. Toisena mainittakoon USA-laisen Twinlabin Maximum monivitamiini- & mineraalivalmiste. Sen B1 on synteettistä tiamiinimononitraattia, ja se selviää etiketistä. Saman valmistajan Daily One:ssa on sitä samaa synteettistä B1:a. En aio tästedes näitä pistää suuhuni. Ravitsemuksen asiantuntijat kuten Judith A DeCava ja Jon Barron, ja monet muut, ovat yhtä mieltä siitä että synteettiset vitamiinit mm. vaikuttavat elimistössä kuten lääkkeet. Englanniksi käytetään sanontaa "drug reaction". Luonnollisten vitamiinien vaikutukset elimistössä ovat ns. ravinnollisia, tai ravitsemuksellisia (eng. "nutritional reaction").

        Mitä B ryhmän vitamiineihin tulee niin ainakin seuraavat yleisesti käytettävät (lisissä) muodot ovat synteettisiä:

        Tiamiinimononitraatti, tiamiinihydrokloridi - synt. B1
        Pyridoksiinihydrokloridi - synt. B6
        Pteroyylimonoglutamiinihappo - synt. foolihappo
        Kalsiumpantotenaatti - synt. B5
        D-biotiini - synt. biotiini
        Koliinibitartraatti - synt. koliini

        A vitamiinista sanottakoon että retinyyliasetaatti ja -palmitaatti ovat tavallisia muotoja kuivissa lisissä (ts. tabletit, pulverikapselit), ja molemmat sanotaan olevan synteettisiä. Beetakaroteeni (A-vitamiinin esiaste) voi joissakin lisissä olla synteettistä. Luonnollista A vitamiinia saa eläinkunnan tuotteista. Ja luonnollista A vitamiinin esiastetta, karoteenia, saa kasvikunnan tuotteista kuten kasviksista ja marjoista. Kun syö kasvikunnan antimia missä A-esiastetta niin saa samalla koko karotenoidikompleksin, ei ainoastaan betakaroteenia, joka on tunnetuin karotenoidi.

        C vitamiini kun sitä on lisissä niin kulkee usein askorbiinihapon nimellä. Tällöin on hyvin harvoin kyseessä luonnollista C vitamiinia. Useimmiten lisien "askorbiinihappo" valmistetaan maissitärkkelyksestä. Eli kyseessä ei ole luonnollista C vitamiinia. Jos C on kalsiumaskorbaatin muodossa niin ei myöskään ole kyseessä luonnollista C:ta. Sama pätee jos kyseessä on "ester C". Luonnollisesta C vitamiinista käytetään usein termiä "C complex", koska siinä ei ole vain ja ainoastaan "askorbiinihappo", vaan siinä ovat mukana myös synergistit kuten bioflavonoidit. Luonnollista C:ta, eli C kompleksia, löytyy luonnollisista raaka-aineista, esim. mustaherukka, tyrnimarja, vadelma, mansikka, pinaatti, jne. Harva lisä sisältää C vitamiinia C kompleksin muodossa. Jos sisältää niin etiketistä useimmiten selviää. Syy miksi useimpien lisien C on askorbiinihapon muodossa taitaa olla taloudellinen. On halvempaa tuottaa laboratoriossa askorbiinihappoa maissitärkkelyksestä kuin ottaa talteen vastaava määrä C kompleksia luonnon raaka-aineesta kuten joistakin sitrushedelmistä, joista jotkut harvat valmistajat tosin ottavat talteen lisiensä C kompleksia.

        E vitamiinin suhteen vallitsee yhtämielisyyttä että "dl" muoto on synteettistä. Useinhan E on lisissä muodossa "dl-alfa-tokoferoli". E asetaatista ja sukkinaatista, molemmat melko tavallisia, sanotaan myös että ovat synteettisiä. Molemmat ovat kuivia muotoja joita käytetään tableteissa ja pulverikapseleissa. Varmin ja paras luonnollisen E vitamiinin lähde on joku E vitamiinipitoinen luonnon raaka-aine. Esim. raaka manteli on melko hyvä E:n lähde, kun sitä tai muuta luonnollista E vitamiinipitoista ruokaa syö niin saa koko E kompleksin, jossa 8 eri tekijää, 4 tokoferolia, ja 4 tokotrienolia. Eli niinkuin luonnollinen C vitamiini ei ole vain ja ainoastaan askorbiinihappo, vaan kokonainen kompleksi eri synergistisiä tekijöitä, niin myös luonnollinen E vitamiini on kompleksi, eikä vain ja ainoastaan alfa-tokoferoli.


        Hyviä kirjoja jotka selittävät synteettisten vitamiinien ongelmia ovat Judith A DeCava:n The Real Truth About Vitamins and Antioxidants ja Vic Shayne:n Man Cannot Live On Vitamins Alone. Ensimmäinen voi olla vaikea saada käsiinsä, mutta Shaynen kirja löytyy mm. Amazon.comista. Shayne on kirjoittanut monta kirjaa samasta aiheesta. DeCavan kirja on kattavampi ja hieman teknisempi.


        Toinen ongelma josta haluan jotain sanoa ovat lisien lisäaineet. Toiset ovat haitallisempia kuin toiset. Eräs tavallinen lisäaine on magnesiumstearaatti. Sitä on sekä tableteissa että joissakin pulverikapseleissa. Tri. Ron Schmid sanoo eräässä nettiartikkelissa että sitä lisätään lisiin vain sen takia jotta tuotantovaihe ei hidastuisi, eli kyseessä on täysin tarpeeton aine ravitsemuksellisesta näkökantista. Mitä vielä, Mg stearaatti on haitallinen aine, mm. sen takia että se estää ravinteiden (JOS lisä sisältää luonnollista vitamiinia tai mineraalia) imeytymistä, jopa niin paljon estää että 90 prosenttia teho-aineesta (esim. jokin mineraali) ei imeydy. Mg stearaatti voi kulkea tällä nimellä, mutta myös muilla nimillä. Esim. tri. Tolosen 125mg:n Karnosiini, jota olen ottanut viime viikot, sisältää tätä ainetta, nimellä "rasvahappojen magnesiumsuolat". Sama "rasvahappojen magnesiumsuolat" löytyy E-aine luettelosta, numeroa nyt en muista, mutta englanniksi oli muistaakseni "magnesium salts of fatty acids". Jotkut lähteet sanovat Mg stearaatista että mukana on hydrogenoitua rasvaa, eli juuri sitä haitallista teollista rasvaa jota tulisi välttää.
        Tässä tuli mainituksi vain yksi turha ja haitallinen lisäaine jonkakaltaisia lisissä voi olla. Nämä ovat täysin turhia aineita jotka mm. estävät ravinteiden imeytymistä ja kuormittavat elimistöä (mm. maksaa, munuaisia) ja soluja yhtä lailla kuin synteettiset vitamiinit. Näitä lisäaineita voi esiintyä sekä vitamiinlisissä että mineraalilisissä, kuin myös kombinaatiolisissä. Jopa sellaiset lisät joissa on kunnon tehoaineita, ts. luonnollisia vitamiineja, voivat sisältää tällaisia lisäaineita jotka sitten estävät varsinaisten tehoaineiden imeytymistä, ja kuormittavat munuaisia ja maksaa, ja mitä vielä vahinkoa saavat aikaan elimistössä. Tietoa näistä lisäaineista rupesi löytymään kun pistin Yahoo-haussa hakusanoiksi

        "truth about vitamin supplements"


      • jatkuu.
        jatkuu. kirjoitti:

        C vitamiini kun sitä on lisissä niin kulkee usein askorbiinihapon nimellä. Tällöin on hyvin harvoin kyseessä luonnollista C vitamiinia. Useimmiten lisien "askorbiinihappo" valmistetaan maissitärkkelyksestä. Eli kyseessä ei ole luonnollista C vitamiinia. Jos C on kalsiumaskorbaatin muodossa niin ei myöskään ole kyseessä luonnollista C:ta. Sama pätee jos kyseessä on "ester C". Luonnollisesta C vitamiinista käytetään usein termiä "C complex", koska siinä ei ole vain ja ainoastaan "askorbiinihappo", vaan siinä ovat mukana myös synergistit kuten bioflavonoidit. Luonnollista C:ta, eli C kompleksia, löytyy luonnollisista raaka-aineista, esim. mustaherukka, tyrnimarja, vadelma, mansikka, pinaatti, jne. Harva lisä sisältää C vitamiinia C kompleksin muodossa. Jos sisältää niin etiketistä useimmiten selviää. Syy miksi useimpien lisien C on askorbiinihapon muodossa taitaa olla taloudellinen. On halvempaa tuottaa laboratoriossa askorbiinihappoa maissitärkkelyksestä kuin ottaa talteen vastaava määrä C kompleksia luonnon raaka-aineesta kuten joistakin sitrushedelmistä, joista jotkut harvat valmistajat tosin ottavat talteen lisiensä C kompleksia.

        E vitamiinin suhteen vallitsee yhtämielisyyttä että "dl" muoto on synteettistä. Useinhan E on lisissä muodossa "dl-alfa-tokoferoli". E asetaatista ja sukkinaatista, molemmat melko tavallisia, sanotaan myös että ovat synteettisiä. Molemmat ovat kuivia muotoja joita käytetään tableteissa ja pulverikapseleissa. Varmin ja paras luonnollisen E vitamiinin lähde on joku E vitamiinipitoinen luonnon raaka-aine. Esim. raaka manteli on melko hyvä E:n lähde, kun sitä tai muuta luonnollista E vitamiinipitoista ruokaa syö niin saa koko E kompleksin, jossa 8 eri tekijää, 4 tokoferolia, ja 4 tokotrienolia. Eli niinkuin luonnollinen C vitamiini ei ole vain ja ainoastaan askorbiinihappo, vaan kokonainen kompleksi eri synergistisiä tekijöitä, niin myös luonnollinen E vitamiini on kompleksi, eikä vain ja ainoastaan alfa-tokoferoli.


        Hyviä kirjoja jotka selittävät synteettisten vitamiinien ongelmia ovat Judith A DeCava:n The Real Truth About Vitamins and Antioxidants ja Vic Shayne:n Man Cannot Live On Vitamins Alone. Ensimmäinen voi olla vaikea saada käsiinsä, mutta Shaynen kirja löytyy mm. Amazon.comista. Shayne on kirjoittanut monta kirjaa samasta aiheesta. DeCavan kirja on kattavampi ja hieman teknisempi.


        Toinen ongelma josta haluan jotain sanoa ovat lisien lisäaineet. Toiset ovat haitallisempia kuin toiset. Eräs tavallinen lisäaine on magnesiumstearaatti. Sitä on sekä tableteissa että joissakin pulverikapseleissa. Tri. Ron Schmid sanoo eräässä nettiartikkelissa että sitä lisätään lisiin vain sen takia jotta tuotantovaihe ei hidastuisi, eli kyseessä on täysin tarpeeton aine ravitsemuksellisesta näkökantista. Mitä vielä, Mg stearaatti on haitallinen aine, mm. sen takia että se estää ravinteiden (JOS lisä sisältää luonnollista vitamiinia tai mineraalia) imeytymistä, jopa niin paljon estää että 90 prosenttia teho-aineesta (esim. jokin mineraali) ei imeydy. Mg stearaatti voi kulkea tällä nimellä, mutta myös muilla nimillä. Esim. tri. Tolosen 125mg:n Karnosiini, jota olen ottanut viime viikot, sisältää tätä ainetta, nimellä "rasvahappojen magnesiumsuolat". Sama "rasvahappojen magnesiumsuolat" löytyy E-aine luettelosta, numeroa nyt en muista, mutta englanniksi oli muistaakseni "magnesium salts of fatty acids". Jotkut lähteet sanovat Mg stearaatista että mukana on hydrogenoitua rasvaa, eli juuri sitä haitallista teollista rasvaa jota tulisi välttää.
        Tässä tuli mainituksi vain yksi turha ja haitallinen lisäaine jonkakaltaisia lisissä voi olla. Nämä ovat täysin turhia aineita jotka mm. estävät ravinteiden imeytymistä ja kuormittavat elimistöä (mm. maksaa, munuaisia) ja soluja yhtä lailla kuin synteettiset vitamiinit. Näitä lisäaineita voi esiintyä sekä vitamiinlisissä että mineraalilisissä, kuin myös kombinaatiolisissä. Jopa sellaiset lisät joissa on kunnon tehoaineita, ts. luonnollisia vitamiineja, voivat sisältää tällaisia lisäaineita jotka sitten estävät varsinaisten tehoaineiden imeytymistä, ja kuormittavat munuaisia ja maksaa, ja mitä vielä vahinkoa saavat aikaan elimistössä. Tietoa näistä lisäaineista rupesi löytymään kun pistin Yahoo-haussa hakusanoiksi

        "truth about vitamin supplements"

        Kaiken tämän valossa ainakin itse pyrin vastaisuudessa karttamaan ravintolisiä missä synteettisiä vitamiineja ja haitallisia lisäaineita. Sama koskee lisiä missä huonosti imeytyvässä muodossa olevia mineraaleja. Haluaisin uskoa että muilla terveystietoisilla on sama mieli. Pitkällä tähtäimellä ei kannata vahingoittaa elimistöä synteettisillä vitamiineilla ja haitallisilla lisäaineilla. Ja sanottakoon vielä että monet kalaöljykapselit sisältävät lisättyä synteettistä vitamiinia kuten DL-alfa-tokoferolia (synt. E vit.). Ja kapseleiden liivate on joidenkin lähteiden mukaan ongelmallinen aine, josta myös löytyy tietoa netistä. Ja tulisi huolehtia ettei syö härskiintynyttä kalaöljyä, koska härskiintynyt rasva on karsinogeenistä. Kapseleiden härskiintynyt kalaöljy ei sisällä elimistölle käyttökelpoista Omega 3:a. Päinvastoin se mm. heikentää immuunijärjestelmää ja lisää syöpäriskiä.

        Parhaimmasta päästä olevia ravintolisiä ovat sellaiset luonnolliset lisät kuin vehnänorasmehu-jauhe, chlorella-jauhe, Strath yrttihiivavalmiste. Tällaiset ovat melkein poikkeuksetta lisäaineettomia eivätkä sisällä synteettisiä vitamiineja. Näistä voidaan oikeasti sanoa että ovat ruokaa tiivistetyssä muodossa. Englanninkielellä käytetään tällaisista luonnollisista lisistä sanontaa "(natural) food concentrates".

        http://personal.inet.fi/koti/remeli/ravinteet.htm


    • ihan hirveetä paskaa

      Googlasin esimerkin Nutrilet suklaa smoothie ja tässä sisältö:

      AINESOSAT: Soijaproteiini, fruktoosi, soijakuitu, kaakaojauhe (kaakao, kaliumkarbonaatti), emulgointiaine (soijalesitiini), soijarasvajauhe (soijaöljy, glukoosisiirappi, maitoproteiini, pentanatriumtrifosfaatti, trikalsiumfosfaatti, luontaiset aromit), kivennäisaineet (trinatriumsitraatti, kaliumkloridi, trimagnesiumsitraatti, trikalsiumsitraatti, trikalsiumfosfaatti, natriumkloridi, ferrofumaraatti, sinkkisulfaatti, kupariglukonaatti, mangaanisulfaatti, natriummolydaatti, kaliumjodidi, kromikloridi, natriumsele-niitti), kuivattu glukoosisiirappi, aromit (suklaa, banaani, kofeiini), stabilointiaineet (guarkumi, ksantaanikumi), vitamiinit (askorbiinihappo, nikotiiniamidi, D-α-tokoferyyliasetaatti, kalsium-D-pantotenaatti, pyridoksiinihydrokloridi, riboflaviini, tiamiinihydrokloridi, retinyyliasetaatti, foolihappo, D-biotiini, fyllokinoni, kolekalsiferoli, syanokobalamiini), makeutusaineet (aspartaami, asesulfaami K), maltodekstriini, dekstriini, glyseroli, väri (sokerikulööri), stabilointiaine (arabikumi).


      Siis ihan hirveetä paskaa ja eivät edistä ainakaan terveyttä.

      Tosin muutaman viikon noita voi syödä, jos ei halua tehdä kunnon ruokaa itse.

      Esimerkki kanakeitosta:

      AINESOSAT: Soijaproteiini, kuivattu glukoosisiirappi, soijakuitu, rasvaton maitojauhe, soijaöljy, kivennäisaineet (kaliumkloridi, trimagnesiumsitraatti, trikalsiumsitraatti, trikalsiumfosfaatti, ferrofumaraatti, sinkkisulfaatti, mangaanisulfaatti, kupariglukonaatti, natriummolybdaatti, kaliumjodidi, kromikloridi, natriumseleniitti), arominvahvenne (mononatriumglutamaatti), kana-aromi (sisältää sulfiittia) ja kasvisaromi (sisältää sinappia ja selleriä), suola, maltodekstriini, maitoproteiini, muunnettu tärkkelys (peruna), laktoosi, hiivauute, väri (beta-karoteeni), yrtit ja mausteet (ruohosipuli, mustapippuri, kurkuma, muskotti), sakeuttamisaine (ksantaanikumi), sipulijauhe, persilja (0,2%), valkosipuli, emulgointiaine (soijalesitiini), vitamiinit (askorbiinihappo, nikotiiniamidi, DL-α-tokoferyyliasetaatti, kalsium-D-pantotenaatti, pyridoksiinihydrokloridi, riboflaviini, tiamiinihydrokloridi, retinyyliasetaatti, foolihappo, D-biotiini, fyllokinoni, kolekalsiferoli, syanokobalamiini), hapettumisenestoaineet (askorbyylipalmitaatti, alfatokoferoli). Sisältää vehnää. Saattaa sisältää pieniä määriä kananmunaa. Valmiin keiton suolapitoisuus on 0,7 %.

    • kunnon ruokaa.

      Hyviä rasvoja:

      Kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kylmäpuristetut öljyt. Kylmäpuristuksen ansiosta öljyn rasvahappokoostumus ja vitamiinit säilyvät luonnollisessa muodossaan. Eläinrasvat (luomu parasta). EI MARGARIINIA


      Hyvää rasvaa tulisi saada vähintään gramma per painokilo (normaali paino). Hyviä rasvoja tarvitsemme kasvuun ja kehitykseen sekä yleisterveyden ylläpitämiseen. Tämä rasva on ruoansulatuksen, aivojen, solujen ja aineenvaihdunnan kannalta välttämätöntä. Mm. hormonaalisten viestien toimivuus on kiinni rasvasta.



      Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan aikuisten tulisi saada päivittäisestä energiansaannista noin 30 % rasvoista. Lasten rasvantarve on suurempi.

      Oman rasvantarpeensa pystyy laskemaan yksinkertaisen kaavan avulla:

      Energian tarve päivässä (kcal) x 30 / 100 / 9 = rasvan määrä päivässä (g).

      Esimerkiksi 2000 kilokaloria päivässä tarvitsevan rasvantarve on 66 grammaa.

      Tämä rasvan tarve ei mitenkään täyty "kevytmyrkyillä" ja epäterveellisellä margariinilla.




      Proteiinit:

      Proteiinien päivittäinen tarve 0,8-2 grammaa per painokilo (normaali paino) riippuen aktiivisuudesta. Proteiinit ovat elimistölle välttämättömiä rakennusaineita, joita mm. solut, hormonit, aineenvaihdunta ja lihakset tarvitsevat. Proteiinit koostuvat aminohapoista. Keho ei pysty valmistamaan läheskään kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja, vaan ne on saatava ravinnosta. Aminohappojen lähteenä voivat olla joko eläin- tai kasviproteiinit. Eläinproteiinien lähteitä ovat kaikki lihat, kalat, äyriäiset, munat, maito ja niistä valmistetut tuotteet. Kaikki eläinproteiinien lähteet tarjoavat jokaisen tarvittavan välttämättömän aminohapon. Kasvikunnan tärkeimmät proteiinien lähteet ovat täysjyväviljavalmisteet, herneet, pavut ja pähkinät. Muissa kasviksissa on niukasti proteiineja. Pelkästä kasvisruuastakin voi saada riittävästi proteiineja, kun Proteiinien keskeisimmät lähteet ateriaan sisältyy monipuolisesti eri kasviksia, joiden sisältämät proteiinit täydentävät toistensa aminohappokoostumusta.




      Hyviä hiilihydraatteja:

      Syö kasviksia (ei vanhaa ravintoköyhää perunaa), hedelmiä ja marjoja vähintään 500 grammaa päivässä.



      Kaikki hiilihydraatit muuttuvat elimistössä sokeriksi. Hyvähiilihydraattisen ruokavalion teho painonhallinnassa perustuu siihen, että se vaikuttaa elimistön insuliinintuotantoon. Insuliini on "lihotushormoni", jota ilman ihminen ei liho. Jos ihmisen elimistö erittää liikaa insuliinia kun sekä maksan että lihasten glykogeenivarastot ovat täynnä, ylimääräiset hiilihydraatit muuttuvat elimistössä rasvaksi), paino nousee. Kun vähennät ruokavaliossa huonojen hiilihydraattien (kaikki viljat ovat 70% hiilihydraattia eli sokeria) määrää, insuliinin eritys alkaa laskea automaattisesti. Insuliinitason laskiessa elimistö tasapainottuu ja alkaa polttaa rasvaa.



      Kohtuudella täysjyväviljaa jos viljat sopivat?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ihana on nähdä edes ohimennen

      Mitenköhän mies sua voisi lähestyä❤️? Oon lääpälläni suhun mutta en uskalla lähestyä vaikka vilkuilet ja huomaan että su
      Ikävä
      153
      7820
    2. ymmärrätkö miksi minua sattui?

      Vinkki, jätit tekemättä jotain.
      Ikävä
      61
      4380
    3. Mies, mua jotenkin kiinnostaa

      Että osaatko sä ollenkaan höllätä? Ootko aina kuin persiille ammuttu karhu. Pohtimassa muiden vikoja?
      Ikävä
      140
      3993
    4. Aamu on aina iltaa viisaampi.

      Hyvää huomenta rakas. Ajattelen sinua taas ja yritän keksiä keinoja luoksesi. Satuttaa, kun unohdan sinua joka päivä ene
      Ikävä
      23
      3912
    5. Moi kuumis.

      Just ajattelin sua. Oot mun rauha, turva ja lämpö. Olet monia muitakin asioita, mut noita tartten eniten. Pus.
      Ikävä
      42
      3310
    6. Saattaisimme olla yhdessä

      Vaarallinen yhdistelmä. Käsitin, että meillä molemmilla on samanlaista historiaa... Siitä huolimatta haluaisin kokeilla
      Ikävä
      38
      3218
    7. Juuri sinut kainaloon haluaisin nyt

      Sydän sykkii vain sinulle Sinä olet se jota kaipaan Sinä olet se josta uneksin Jos sinun rinnallesi jäädä saan Tän koko
      Ikävä
      25
      3205
    8. Miten hyvin tunnet kaivattusi?

      Mikä hänessä kiehtoo? Asiallisia vastauksia kiitos. 🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      48
      2933
    9. Milloin olisi sinun ja kaivattusi

      Kaunein päivä? Kamalin hetki? Miksi? Kumpaa pyrit muistelemaan? Kumpi hallitsee mieltäsi?
      Ikävä
      42
      2731
    10. Oletko joutunut kestämään

      Mitä olet eniten joutunut kestämään?
      Ikävä
      49
      2484
    Aihe