21v eikä ammattia...

788k

Juuh elikkäs ikää on 21v, takana kaksi "mönkään" mennyttä ammattitutkintoa ja hanttihommia eli siis periaatteessa mennään peruskoulupohjalla.

Tässä on töitä ja "töitä", joita olen jo päässyt maistamaan mutta eivät vain ole minua varten;

- Huoltomies (kiinteistönhoitaja).
Tässä työssä täytyy tietää kaikkea mahdollista, vesiputket, ilmastointi, lämmönjakokoneet yms... Muuten kiva homma mutta palkka ns. kusee ja työkin on vähän sellaista etten siinä paljoa viihdy, pitää olla tietävinään asioista joista ei teidä hevonvittuakaan ja valehdella asukkaille. Jos ei ole mitään hommaa päivän aikana, aika kuluu todella hitaasti ja tulee tylsää ja alkaa vituttamaan.
Ulkohommista ruohonleikkuu ja lehtienpuhallus on jo liiankin tuttua puuhaa...
Hommassa vituttaa myös liputukset, varsinkin kun sunnuntai-aamuna lähdet 5:30 vetämään lippuja salkoon kaupunkiin.. Jippii...
Muuten siis kiva työ mutta ei vaan ole mua varten.

- Lehdenjakaja.
Heh, sanomattakin selvää että tämä työ kusee rankasti. Työaika 0:30-5:30, riippuen koska lehtiniput ovat laatikolla... Palkka naurettava verrattuna työhön itseensä. Päivät menee pilalle kun nukkuu pitkälle ja yölläkin väsyttää ja silmiä särkee 24/7.

- Raksa(apulainen).
Jonkin verran on myös kokemusta raksalta, lähinnä apupojan virasta. Paskaa, paskaa ja paskaa. Huono palkka.

- Postinlajittelija.
En tiedä onko tuo oikea työnimike mutta lajittelin joskus postissa liukuhihnalla kulkevia paketteja. Aivan helvetin väsyttävää hommaa, muutenkin vihaan "liukuhihnatyötä", sellaista työtä joka toistaa itseään koko ajan.

- Metallipajalla apulaisena.
Joskus olin enon metallipajalla ja sorvasin siellä muovisia muttereita tai jotain sen tapaisia. Lopputulos; Sormet rakoilla. Liksaa ei saanut koska se oli jotain TETtiä...

- Varastotyöntekijä.
Anttilan varastossa olin kun lopetin ekan amikseni, työkkäri siis pisti mut tälläiseen paikkaan pariksi kuukaudeksi "työharjoitteluun". Tein täysin samat hommat kuin vakituisetkin, eli purin paketteja, hinnoittelin yms...
Palkkauspuoli kusi melko hyvin; 400e/kk työmarkkinatukea kun muut vetivät varmaan 2300e/kk... Täysin samoista hommista siis. Ei jeesuksen vittu. En enää koskaan lähde näihin ilmaisiin riistohommiin.



Tuossa nyt oli ne työpaikat mitkä tuli mieleen kun oikein kovaa ajattelin.
Saitte varmaan sellaisen käsityksen meikästä että olen tälläinen sukupolvi pullamössö-X edustaja..? Itseasiassa mulle kelpaa työ kuin työ, kunhan se on mielekästä ja palkkaus kohdillaan. Jaksan siis herätä vaikka joka aamu viideltä ja olla kolmeen asti töissä, toisinkuin useimmat pullamössöt, jotka eivät jaksa herätä edes ennen kello kymmentä aamulla KOULUUN...

Nyt kysynkin teiltä vinkkejä! Mille alalle kannattaa nyt suuntautua?
Päällimäisenä mielessäni on sosiaaliala eli lähihoitaja/vanhustenhoito yms.
Tulen hyvin juttuun erityisesti vanhusten ja kaikenlaisten ihmisten kanssa. Työ myös vaikuttaa ihan mukavalta ja palkkauskin on on hyvä.
Aikuisopiskeluna kiitos, ei enää koskaan ammattikouluun 16v nulikoiden sekaan...

Voi vittu kun vituttaa se kun ei käynyt kouluja kunnialla loppuun silloin aikanaan. Tosin en silloin 15-16 -vuotiaana todellakaan tiennyt miksikä ryhtyisin "isona". VITUTTAA.

67

5244

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helppoa kun osaa

      Kannattaa ryhtyä julkkikseksi. Hommat ovat mukavia ja niistä saa kivaa liksaa. Vaatimuksena ei ole muuta kuin olla jatkuvasti tyrkyllä julkisuuteen. Keinoina on olla BB.stä tuttu, kaivuri-Jukka tai porno-Pete.

      • Neuvo

        Vaikuttaa ihan siltä, että mikään työ ei ole sinua varten. Onkin lähdettävä siitä, että sinä itse olet työtä varten. Tekemättömiä töitä on paljon. Sinun iässä ja koulutuksella ei paljon palkkaa heltiä. Se vain on näin.


      • asdasdfawqe
        Neuvo kirjoitti:

        Vaikuttaa ihan siltä, että mikään työ ei ole sinua varten. Onkin lähdettävä siitä, että sinä itse olet työtä varten. Tekemättömiä töitä on paljon. Sinun iässä ja koulutuksella ei paljon palkkaa heltiä. Se vain on näin.

        http://imgur.com/GefoM


    • halmari1

      Noista kokeilemistasi kuulosti, että vähiten vituttaa varastotyöntekijän homma. Siinäkin vain silloinen työharjoittelutuki kollegoiden saadessa oikeaa palkkaa. Suosittelen ko. hommaa nyt kun voit hakea samaa duunia oikeana työnä. Plussapuolella on se, että sinulla on jo ennestään työkokemusta alasta.

    • 1+2

      Ehkä vika on asenteessa, tai siis on.
      Työn ei voi olettaa olevan mielekästä, tai jokaisesta työstä saa mielekästä kun ajattelee siitä niin.
      Esim: vanhustenhoito
      elävien ruumiiiden syöttämistä ja vaippojen vaihtoa. Silti moni kokee työn hyvin mielekkäänä.
      kaupan kassa
      yksitoikkoista narinan kuuntelua, mekaanista tavaroiden siirtelua valosilmän edessä. SIlti monen mielestä mukavaa, näkee ihmisiä eikä ole ruumiillisesti raskasta.
      Ehkä mikään työ ei ole sinua varten. Älä sitten tee sitä.

    • -suoppo-

      Tuollaisia ne työt on jos koulutusta ei ole. Itse pidin lukion jälkeen pari välivuotta ennen yliopisto-opintoja. Kokemusta löytyy mm. kiiinteistönhuoltoalalta. Paskastihan se on palkattu, mutta eipä se tosiaan mitään ruudinkeksijän hommaa ole. Käymällä amiksen parannat varmasti osakkeitasi työmarkkinoilla! Hyviä duunareita ei koskaan ole liikaa.

      • -suoppo-

        Ja komppaan 1 2:ta. Työnteko on pirusti asenteesta kiinni. Jos jo lähtökohtaisesti on sitä mieltä, että työ on paskaa, niin ei se varmasti hauskaksi itsestään muutu.

        Varmaan suurimman osan mielestä nuo tulevat (ja nykyisetkin) omatkin hommat kuulostavat ihan helvetiltä. Perkele, kyhjöttää nyt jossain toimistolla päivät pitkät hinkkaamalla jotain tavattoman kuivaa ja pitkäveteistä lakikirjaa päähän.


    • liilatyttö

      Sähän voit opiskella vielä vaikka mitä! 21 vuotiaana ei todellakaan kannata luovuttaa. Jos joku ala ees vähäsen kiinnostaa, hae ihmeessä opiskelemaan sinne.

    • Tosi vanha

      Nomutta, itse valmistuin pari vuotta sitten, vajaa kolmekymppisenä, toiseen ammattiini eikä olo ollut vanhakaan. Eli opiskelemaan vain! Ja eikös noita lähihoitajan opintoja voi tehdä oppisopparina? Paikkaa vain siis etsimään!

    • Kiroile vähemmän ...

      Itsehän tuon jo melkein sanoit: sosiaaliala, eli lähihoitaja/vanhustenhoito tms. Jos se homma kiinnostaa ja siinä on myös töitä, niin sehän on varmaan se sun juttu sitten. Etsi tosiaan aikuiskoulutus tai oppisopimuspaikka, missä voi opiskella lähihoitajaksi. Ei tosiaan kannata lasten sekaan enää lähteä tuolla elämänkokemuksella. Pikku vinkki, vanhusten parissa lähihoitajana kannattaa kiinnittää huomiota kielenkäyttöön, siisti vähän kieltä ;-)

    • Elämä on

      Palkkatavoitteesi on yläkanttiin ja asenne alakanttiin, varsinkin kun ei ole kokemusta & parempaa koulutusta.

      • konsulentti 22

        Mä ehdottaisin sinulle formulakuskin hommia. Liksat on melkoiset, juhlia on paljon, ja saa ajaa kaasu pohjassa hyvillä tasaisilla radoilla. Koita kysä johonkin autotalliin hommiin.
        Toinen vaihoehto on hevosajelu. Siinäkin tienaa jonkin verran, mutta homma on paskaisempaa ja kylmempää. Kysele kuitenkin hevostalleilta jos niisä tarvittais kuskia.
        Yks homma olis nuohoojan työ. Siinä saa seisoa korsteenin nokassa ja katsella maisemia samalla kun laskee köydellä harjaa piippuun. Olis huipulla joka päivä. Palkasta en tiedä, mutta yleensä huippuhommat ovat hyväpalkkaisia.

        Sitten olis vielä vaikka koropallopeluri. Nekin tienaavat kohtalaisesti, ja on siisti sisähomma.
        Onhan noita vaihtoehtoja paljon.


    • päättäväisyyttä

      Lähde yrittäjäksi, alkuun voit tehdä palkkahommia valitsemallasi alalla, jotta opit tuntemaan busineksen. Valitse kohteeksi sellainen, johon ei tarvitse investoida suuria summia siksi kunnes siivet kantaa. Yrittäjyysopinnoista on hyötyä, mutta niihin ei pidä satsata liikaa. Tärkeintä on asioiden osaaminen, kyky tehdä päätöksia ja ideoita uutta sekä rehellinen toimintatapa. Palkkatyö on muuttumassa monella alalla alihankintatoimeksiantojen kaltaiseksi pätkätyöksi muutenkin.

      • 0+e0+e0+e0+e0+e0+e

        Jos ei ole kunnon kokemusta ja osaamista alalta, hyvää liikeideaa ja kovaa motivaatiota, oman yrityksen perustaminen on paras tapa tiputtaa itsensä yhteiskunnan tukien ulkopuolelle ja saada itsensä tekemään 60 tunnin työviikkoa saadakseen edes minimitoimeentulon.


    • ahdistavaaa

      No, minä oon 22v, eikä oo ammattia.. lukiopohja. Mihinkää ei oo vielä päässy, ja nyt kaikenlisäks työttömänä. :) Alkaa vähän ahdistaa.. ikäkriisiä pukkaa.. näillä mennään! Nyt hakuna sosionomi. Hakenut jo pari kertaa aiemmin. Keväällä uusiksi. Lukion jälkeen haaveena oli kielten opiskelu.. hain kolme kertaa.. ei onnannut, joten muutin suunnitelmia. Ei tässä uskalla kohta ees laskee, että kuinka vanha on, kun valmistuu... niin ja pääsis ees ensteks sisälle jonnekin!

      • yliasentaja

        Mene ammattikouluun. Sieltä pääset 2 vuodessa johonkin ammattiin ja siinä sitten duunien ohella elämän aikana lueskelet lisää vaikka kesäyliiopistossa.


    • ooppååuu

      Ainakin kannattaa joku koulutus hankkia, niin ei kaduta myöhemmin. Katso Suomen yrittäjäopiston tarjontaa. Itse aikuisena pidän siitä, että siellä ns lähipäiviä vähän, niin voi kauempaakin käydä siellä. Lähipäivien aikana voi majoittua opistolla. Merkonomi koulutuksella on monia töitä, mitä voi tehdä. Ja huom ne jatko-opinto mahdollisuudet sitten, kun perusopinnot takana. Sen jälkeenhän voit hakea vaikka yliopistoon nykyisin.

    • diipadaapa3

      Jiihaa! Meitsi on 28v, eikä oo ammattia vieläkää, et mulla se vasta hyvin meneekin, noo useaa alaa on tullut kokeiltua ja mikää niistä ei oo ollu mua varten. Nyt hain matkailualalle, joo tiedän työnäkymät ei oo parhaat mahdolliset, mut mua kiinnostais kansainväliset hommat. No tulokset tulee marraskuun puolivälissä, et siihen asti jännitellään kuinka käy, muuta suunnitelmaa ei sit olekaan jos toi ei nyt tärppää, tai siis olis mut se on rahallisesti mahdoton se mun plan B :(

      • akka28.

        Mie oon 28v eikä ammattia mullakaan,montaa yritystä on takana mutta ku perhana oon niin ujo ettei mittään uskalla,mua kiinnostas myös lähihoitajaksi opiskella,vanhusten parissa työskentely.Kaippa siinä "oppisi" eroon tästä ujoudesta....siehän oot vielä nuori...


    • Älä mieti ensimmäisenä sitä koulutusta, vaan rupea kulkemaan kohti sitä mikä itsestä tuntuu oikealta alalta. Ei kaikkiin hommiin koulutus ole tärkein vaan sopivuus alalle. Taarpeellisen koulutuksen saa kyllä hommattua. Palkan saa alalla kuin alalla kohdalleen yleensä kokemuksen ja osaamisen myötä. Paikkaan jossa vain tuijotetaan taulukkopalkkaa ei kannata aikaansa uhrata kuin mahdollisen koulutuksen vuoksi/ajaksi.

      Itse sanoin jo yli 15v. sitten että työskentelytapana ns.palkkatyö tulee vahentumaan. Toiseksi, yksintoimivista henkilöistä yrittäjä nimike on liioiteltu(ammatinharjoittaja parempi) ja kun yhteiskunta tulee sallimaan ammatinharjoittajille niille lain mukaan kuuluvat oikeudet niin työllisyysaste tulee nousemaan Suomessa ja se vaatii vain turhan byrokratian purkamisen, jota esim.TE-toimisto harjoittaa. Nuo ammatinharjoittajien työt mitä Suomessa on niin niitä ei opita yleensä koulussa vaan työssä tekemällä olipa ala mikä tahansa.
      Eli juuri päätös mitä haluat isona tehdä on tärkein.

    • 2947474b

      Hakukohteeksi AMK tai yliopisto, jos tollaset duunarihommat ei kelpaa.

    • otapa huomioon

      ''Hakukohteeksi AMK tai yliopisto''


      Ei noihin voi suoraan peruskoulupohjalla hakea.

    • sköpö

      Vaikutat ihan aktiiviselta ja hauskaltakin tyypiltä, ja kerroit että et oo pullamössö-jamppa kuten voisi ehkä virheellisesti luulla. Ja tietysti muutama kommentoija jo kerkisi sanomaan että ASENTEESTA KIINNI, MIKÄÄN EI KELPAA!

      Luulisin kyllä että kaltaisellesi kaverille kyllä löytyy aina jotakin. Esim just varasto/logistiikka-alalla näyttää olevan jatkuvasti paljon työpaikkoja auki, tosin osa niistä on osa-aikasia. Mutta nehän olis ihan mukavia hommia silleen.

      Ja kun itsekin mainitsit tuon sosiaalialan, niin jos sovellut ollenkaan sinne, niin kannattaa mennä. Olis varma työpaikka.

    • mies 86

      Miltään pullamössötyypiltä nyt et ainakaan vaikuta vaan ihan kunnolliselta ja arvostettavalta työssäkäyvältä ihmiseltä. Varmaankin toi hoitoala voisi sulle soveltua, yks mun kaveri on ollut useamman vuoden henkilökohtaisena avustajana ja viihtyy hyvin siinä hommassa.

    • Töötön

      Ammattitutkinto ei ole sama asia kuin keskiasteen tutkinto. Eli keskiasteen tutkinnoista tai korkeakoulu, yliopistotutkinnoista saattaa ja onkin tietyissä asioissa hyötyä. Ammattitutkinto ei ole mitään muuta kuin todistus siitä, että osaa jonkin asian.

    • täälläpäin

      Ilmeisesti olet miespuolinen. Jos sosiaali ja terveyspuoli kiinnostaa, etkä halua peruskoulunkäyntiä suosittelen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan tutkintoa. Itse suoritan oppisopimuksella tällä hetkellä ja alkaa olla loppusuoralla. Oppisopimus on hyvä muoto, jos on kerennyt tottua jo palkan saantiin ja tämä ala varsinkin jos tulet toimeen nuortenkanssa, jaksat heittää läppää, ja olla sopivan rento luotettava johdonmukainen aikuinen.
      Lähihoitajaopinnot minulla taustalla, alustavastikin se oli vain aloituskoulutus, enkä suunnitellut oppisopimusta. Jos pidät ihmisen fysiikan, mielen, fysiologian jutuista niin sinne vain. Lähihoitajan oppisopimuskoulutuksesta en tiedä, mutta todella teoriapohjaista, toisin kuin nuoriso-ohjaaja. En osaa sanoa kumpi mielekkäämpää, aivan erilaisia ja toisaalta samaa. Kummassakin laajat työpaikkamahdollisuudet!
      Eikun pohtimaan.

    • Tuleva KiinteistöPRO

      No joo, osin tuttua, ylä-asteen jälkeen päivä merkonomi opinnoissa, juttu jäi siihen, sitten keskityinkin ongelmien ratkomiseen ja autokouluun... Autokoulu kunnialla läpi BC Kortti taskuun, sitten haku maaseutuoppilaitokseen, en edes loppujen lopuksi lähtenyt sinne... Sitten taas ongelmien ratkomista, eipä vieläkään apuja, kuukausi päivälukiossa 19-vuotiaana 15v kiimaisten teinien keskellä, alkoi vaan vituttaa ja tää jätkä sai tarpeeksi, sitten saikin ratkaistua ongelmia ja lähdin H:kiin opiskelemaan oma-rahoitteisella koulutuksella, ei siis mikään 3 vuotinen homma, vaan kiinteistönvälitys ala ja nyt tämän viikon lauantaina LKV koe edessä... Peruskoulu pohjalta, sulla siis on työkokeiluja ym. takana, mulla ei mitään moisia, silti tuntuu että tää on mun ala... Palkkaus säännöllisen epäsäännöllinen, työ monipuolista ja vaativaa (siis vaatii oikeasti paljon koska pitää osata tajuta mitä lakikirjassa sanotaan ja osata soveltaa sitä) ja vastuu on kova, yksi vähiten Suomessa arvostetuista ammattikunnista ja riski raastupaan joutumisesta on suurempi mitä millään muussa alassa. Silti ala on jotenkin mulle sopiva... Kun on kokenut koko elämänsä itsensä kaikkien vihaamaksi niin ei osaa ottaa kritiikkiä vakavasti ja mulla on näkökanta "Siinäpä urputat" joten... :D Näillä mennään ja kokeet tarkoitus olisi läpäistä kunnialla läpi. Eikä vituta laisinkaan, olen ollut tyytyväinen tähän koulutukseen, innolla odottelen lopputulosta miten mahtaa kokeissa käydä.

      • Suamen kiäli

        Tuo muuten huomattavasti uskottavuutta siihen kiinteistönvälityshommaan, jos osaa kirjoittaa edes auttavasti omaa äidinkieltään. Näin ihan vaan vinkkinä asiakkaan näkökulmasta. Mikään ei pistä niin pahasti silmään kuin se, että asuntoilmoituksessa hehkutetaan "meri näköalaa" tai " hienoa kivi taloa".


    • Jukkis 1

      Kun sinulla on jo kokemusta alalta, niin miten olisi isännöitsijä? Tulevaisuudessa paljon vapautuvia työpaikkoja(iäkkäitä työntekijöitä) ja aina on töitä. Ei lopu talot koskaan.

    • ffffäääg

      Mulla samoja kokemuksia, 19 vuotias ja kaksi koulua lopettanut jo kesken.
      Haaveena automaalarin hommat ja yleensäkin autopuoli ja sitä alaa opiskellut mutta ongelmana se ettei se koulunpenkillä istuminen kiinnosta, ja kyseisen puolen firmat eivät hirveästi oppisopimuksella ota töihin, varsinkaan kun olen nainen :) Sukupuolisyrjintää mun mielestä koska kuvittelevat aina ettei naiset pärjää "miesten ammateissa."

      • miiiiiiee

        Miksi oletat että kuvittelevat etteivät naiset pärjää? Onko jotain todisteita vai heitikö omasta päästä?


    • Nöränen

      Oon 28 vuotias mies, takana maisterinpaprut ja duuniakin duunia jokunen vuosi. IT-alalta. Töissä en kuitenkaan oo tehnyt mittään, lähinnä näytellyt osaavaan. Nyt on sitten aika ajanut ohi ja Nokialta vapautuneet vieneet työpaikat. Eipä enää muista koulun opeistakaan mitään.

      Mitään vinkkejä työllistymisen suhteen? Olen itsekin miettinyt tuota lähihoitajakoulutusta.

    • jynssääjäksi

      ''Mitään vinkkejä työllistymisen suhteen?''


      Mopin varteen. Kouluttaudut siivousalalle.

    • maalaisjärkitonttu

      Se on tätä nykypäivää kun lakikirjan mukaan jos sinulla ei ole papereita, sinulla ei myöskään ole pätevyyttä, eikä taitoa. Se tässä maassa on paskaa. Mitään et voi tehdä jollei papereita ole, ja nämä TE-toimiston koulutukset sun muut, ei jumalauta mitä paskaa. Sunnilleen opetellaan "Minkä värinen on punainen auto?" 8 tuntia päivässä ja sitten annetaan lunttilappu käteen ja koepaperi johon kopiot oikeat vastaukset. Sitten kun olet nämä kaikki tehnyt ja saat paperit käteen niin SITTEN olet pätevä ja TAITOAKIN löytyy niin helvetisti. Kaikki on mustaa valkoisella. Maalaisjärkeä ei nykymaailmassa ole.

    • Näin se menee

      15 vuotiaana korjasin autoja 18 vuotiaana maalasin taloja 23 v talonmiehenä 25 painajana 30 kauppiaana 35 puuseppänä 38 vartiointia 45 autohommia 50 remonttireiskana 55 realisoin kämppiä ja romuja ja olen vapaana ja teen keikkoja jos osuu hyvä kohdalle, yleensä sanon ei.

    • Civil engineer

      Käyt aikuislukion tai veät jonkun niistä kesken jääneestä amiksesta loppuun ja haet ammattikorkeeseen ja rupeet inssiksi. Meitä ei paska hommiin oteta ja kun tuo palkka ei sua mielytä niin etpä sä paljoa yli 2000e/kk normi duunarina tule saamaan. Mietippä vaikka tieinssiä keskipalkka noin 5300e/kk. Työnjohto puolella ite työ on lähinnä sitä, että kuittailet rahtikirjoja ja vähän katot piirrustuksista mihin suuntaan sen tien pitää mennä. Kukaan ei myöskään tarvii inssiä viikoksi, kahdeksi, kuukaudeksi pariksi. Projektit ovat insseillä yleensä yli vuoden mittaisia helposti. Ootko kuullut sellaisista etuuksista kun boonukset? Ne on niitä mitä ei normi duunareille jaeta tai jos jaetaan niin se on 100e lisää ja kakkukahvit. Meidän tasolla 2-6kk palkat ekstrana.
      Aika menee elämässä loppujenlopuksi nopeasti koulunpenkillä tai vaihtoehtoisesti huomaat olevasi 30v ja edelleen mietit lähetkö putkimieheksi vaiko autoasentajaksi. Ja mitä sä itket huonosta koulumenestyksestä? Inssiksi pääsee 5,9 peruskoulun keskiarvolla T: kokemusta on! Vaatii tosin kikkailuja ja lukemista, mutta ei mahdotonta. Kaikki on itestä kiinni.

    • HeipoikaHOI

      Ensinnäkin, olet ihan yritteliäs nuorimies. Ilman kunnon ammattia duunit on helposti tota sarjaa.
      Muistelen, että myös oppisopimuksena voi opiskella ammatin, jos ei niinkun pulpettisulkeinen kiehdo.
      Itse jo nelissäkymmenissä opiskelin monimuotona uuden ammatin, ja- ylläriylläri, on mielekäs sen alan duuni jo puolitoista v. takana...
      Käytännön ala.

      Toinen vaihtoehto on kysellä erityisoppijoille tark. oppilaitoksista sopivalle koulutukselle.Niissä otetaan huomioon, ettei kaikkia innosta pulpetti! Teeppä nuorimies testi millainen oppija olet, aiheesta löydät tietoa verkostakin, myös työkkärikin voi auttaa sinua...
      Se kun on niin, että toiset tykkää räplätä kaikkee... Samat kaverit kun on näpit ojossa kun jostain rakkineesta kuuluu vikojen ääniä, tai sit aina kyhäämässä muuten käsillään jotai.
      Toiset on kinesteettisiä, niillä jos ei varpaat heilu, niin ne tyypit vaikka urheilee... Selkeä kolmas ryhmä oppii katsomalla, neljäs kuuntelemalla(ne pulpetistatyykkääjät), ja on vielä yksi jännä ryhmä, taktiiliset ihmiset- tuntoaistin kans pelaajat. Nämä? Hiplaa ja silleen, kaikkea uutta joka tilanteessa, samat tykkää eri masteriaaleista tehdä uutta.
      Yleensä on sekamuotoja noista tyyleistä.
      Itsetuntemushan sinulla on alussa, mutta oikeassa olet siinä, että väärä ammatti johtaisi vain katastrofiin nimeltä kaikkieioleoikeinpäin.

      Sinussa olisi yrittäjäainesta valitsemallesi alalle. Just se aines pohtii asioita- ja ratkoo ongelmia.
      Kyllä sinä alasi tavoitat, en hetkeekään epäile.
      Arvokasta työkokemusta sinulla on eri aloilta jo- sitä kun kukaan ole seppä syntyissään, mutta laiskaksi ei kukaan työnantaja sinua voi tuumata, kun näkee mitä kaikkea olet tehnyt.
      Nuorempi oma poikani tuskaili... alaikäisenä kun ei oikein kelvant töihin minnekkään... Pyrki, sinkeesti.
      Nyssse tekkee Hesassa duunia kuin pieni elukka, oikein huolla itteensäkkään. Duunari, kuten isänsä ja äitinsä.
      En ole huolissani, itse on alansa valinnut. Näkeepähän monenlaista... Elon kokemusta saa.
      Tyhmä hän ei ole, mutta tykkää käytännön asioista, tekemisestä- Vaikutat hiukka samanlaiselle tyypille.

    • Romu Valtonen, basso

      Siinä mielessä voi kysellä täältä, että am.val.testit ovat hölynpölyä, koska voi pärjätä alallla kuin alalla, mutta ei häiriintyneiden tai epätasapainoisten parissa.

      Lähinnä kannattaa välttää rakennusalaa ja insinöötoimistoja. Ed. suht. takia ja jälkimmäistä massiivisen ylikoulutuksen vuoksi. Röyhkeällä merkonomilinjalla pärjää parhaiten.

    • i78r6

      Ei se haittaa. Munki serkku on jo 22 eikä sil oo vielä vakituista ammattia.

      • vanha opiskelija

        Mä olen 30 eikä mulla ole vakituista ammattia. Mutta ei haittaa, koska työkokemusta ja koulupaikat. Eli olen työtön opiskelija 30v.


    • hra Tölvänen

      ''vanha opiskelija''



      Pyh, et ole vanhaa nähnytkään.

      Ei nykyään ole iästä kiinni tuo opiskelu. Uusiin ammatteihin opiskellaan kaikenikäisinä.

    • eiiiih

      teen mielummin vaikka paskaduunihommia kuin alkaisin opiskelemaan. ei todellakaan jaksaisi kiinnostaa venyttää penniä vaikka 2 vuotta amiksessa. koulussa ne hermot vasta meneekin ja työharjoitteluissa.

    • peda.fi

      mene pedan sivuille, siellä on se kiinnostukset7taidot kysymykset ja se arvioi mikä olisi hyvä ammatti. yläasteella aina näitä tehtiin ja tuntui laimeilta muttei enää, palkatkin ja työllisyysnäkymätkin löytyy.

    • arveluita

      Tuohon työkokemukseen kun yhdistää opiskelun, niin tulee aika hyvä. Minä palkkaisin!

      Alasta en osaa tarkemmin sanoa (se on sinun itsesi päätettävissä), mutta asenne on hyvä ja jos pystyt perustelemaan asioita myös teoriapohjaisesti, ammattitaito on jo aika hyvä.

      Minä en nyt yhtään ymmärrä, miksi tässä mönkään menemisestä puhutaan. Hyvinhän tuo on mennyt. On totta, että koulutuksen kesken jääminen on vähän huono juttu, mutta kyllähän sen saa korjattua.

      terveisin maisteri, saanut ammatin vasta 32-vuotiaana (ei se koulutuskaan aina valmista ammattiin, kuten minun tapauksessani)

      • Mikko T.

        Mikäli nyt jonknlaisessa esimies taikka yrittäjäasemassa olet, niin kannattaa lähestyä siitä, että otat suoraan vaatimuksiasi täyttävän. Valitettavan helposti tuo "kouluttaudu hieman lisää" tarkoittaa sitä, ettei sieltä ihannekouluttautuneiden joukosta sittenkään löydy sitä ihannetyöntekijää. Etsitään jotain "pikkuvikaista" joka tekee hieman lisää ja sen päälle hieman lisää kun kerta pikkuvikainen on, niin sitten se kelpaa. Odotukset siitä, että joku nyt tekisi halvemmalla parempaa ja enemmän aniharvoin täyttyy näin normaalissa työelämässä.


    • Lukekaahan ihmeessä

      Itse olen lukenut taloushallintoa noin 8 vuotta ja tehnyt siinä samalla vähän sitä sun tätä. Sitten päätin perustaa kiinteistöhuolto yrityksen ja aloitin siinä samassa iltakoulun AEL:ssä Opiskelen siellä Lvi puolta. Työtä on paljon, ei riitä talviaikana molempien käsien sormet niitä päivätunteja laskemaan.. mutta ei se juuri mua kiinnostakkaan, työt kelpaa ja nuori jaksaa (25v) Palkka kohtuullinen kun osaaminen niin laaja. Suosittelisin siis juuri tuota Lvi-alaa missä mahdollisuus hyvään peruspalkkaan ja jos tekijämies löytyy sinusta Isoja urakoitakin saatavilla. Jos oikein lykästää ja pääset Viroon urakoimaan... voi terve!

      Minulla olisi myös yksi ongelmakin.
      lumenauraukset ja lumityöt viikonloppuisin:
      Liksat juoksee 50 ja 100 prossasina, lunta tulee helekutisti, koneet käy ja löpöt haihtuu, työntekijät piiputtaa ja uusia joutuu palkkaamaan. Puhutaan ns: poikkeuksellisesta kelistä ( vaikka 3 päivää lunta tauotta taivaalta).

      Silti yritys ei saa tästä mitään, vaan kuuluu sopimukseen? Ei kuulosta hirveen reilulta. Onko tämä nyt se nyky-yrittäjyyden malli että poljetaan hinnat sopimuksista niin alas että niitä resurssien puitteissa lähes mahdoton toteuttaa ja ylläpitää laatua ja vain odotetaan että heikot kaatuvat. Pitäisi varmaan tarkistaa miten alan ammattiliitto suhtautuu asiaan. Mitenköhän tästä pääsis luovimaan etieppäi notta hommat jatkuis vielä tulevaisuudessakin.

    • sama tilanne ollut
    • Väktare

      Mee vartijaksi. Ei siis mikään provo tämä. Firmasta riippuen voi olla ihan ok hommaa ja usein työnantaja maksaa koulutukset ja kurssitukset. Tietenkin edellyttää ettet ole törttöillyt elämässäsi niin että olis rikos- tai sakkorekisteriä. Työnkuvasta riippuen myös luottotiedot saatetaan tarkistaa.

      Ite olen huomannut, että ihan kivasti pääsee etenemään jos on asenne kohdallaan (siis ei joka päivä k*rpä ottassa). Näitäkin kun on nähty...muttei onneksi ainakaan Seculla.

    • myynti123

      Myyntityö, eli siis b2b myynti. Mikäli olet mitenkään sosiaalisesti lahjakas vaikkakin tärkein ominaisuus on AHKERUUS, on sinulla jo kohtalaisen suuret tulot.

    • ulra1

      Henkilöstöjohtaja vai talousjohtaja?
      Olen kahden työn vaiheilla... Kumman valitsisitte ja miksi?

    • b7wgnfx

      Jos duunarihommat eivät kiinnosta, hae yliopistoon. Ammattikoulupohjalta on mahdollista päästä yliopistoon. Yliopistossa ei välttämättä tarvitse olla mitenkään erityisen älykäs, ja vaikeinta on sisäänpääsy. Toisaalta pienempiin yliopistoihin on huomattavasti helpompaa päästä kuin vaikka Turkuun, Helsinkiin, Tampereelle ja Jyväskylään.

    • Mani mani mani

      Olen ollut kampaajaharjoittelijana jo pitkään, mutta kampaamoyrittäjänä sitäkin pidempään. Pidän erityisesti julkisuuden henkilöistä esim. viihdetaiteloijoista ja poliitikoista. Erityisen mielenkiintoiseksi työn tekee kun pääsee median kanssa tekemisiin ja omat työt näytille eri medioihin mm. televisioon, nettiin ja kyllähän minusta ja töistäni radiossakin puhutaan. Juoru- ja iltapäivälhtien palstat ovat intohimoni kohteita, koska moni siellä esiintyvä ihminen on käynyt juuri minulla ja saan lisää näkyvyyttä. Toivon kaikille samanmoista menestystä mielenkiintoisten asioiden parissa.

    • hyvä valinta

      Ok, laske siis mitä ei ainakaan:

      - ei yksitoikkoista työtä, ei yötyötä eikä semmoista missä ei pääse kehittymään

      Olet selkeästi kiinnostunut vaihtelevimmista töistä, missä ehkä ennemmin päivä työ tai 2-vuorotyö, joten... Tuo nyt karsii jo osan pois. Lisäksi itse puhut sosiaalisuudesta ja ihmisistä, ja se on loistava juttu! Voit etsiä muitakin aloja, missä on asiakaspalvelua, ihmisten auttamista, jne. mutta
      Ok, ammattikouluun ensin, tai oppisopimuksella.

      Lähihoitajaksi voisi kouluttautua oppisopimuksella = saat heti töitä, opiskella aikuisopintoina ja saat palkkaakin. Palkka on pieni, mutta työ on vaihtelevaa, opiskelu jo on vaihtelevaa, saat haasteita, ihmisiä tavata ja se voisi sopia sinulle. Opiskella voi joustavasti ja hoitajilla on niin paljon töitä kun jaksavat vaan tehdä.

      Lisäksi voit jatkaa siitä esim. ensihoitajaksi ja sairaanhoitajaksi, jos haluat lisää vastuuta ja pystyt siihen.
      Amk:ssa ikähaarukka meillä on noin 18-45 vuotta että ei nyt ainakaan ihan pelkästään lasten kanssa tarvi silloinkaan opiskella.

      Voit erikoistua tosiaan eri aloille ja ajtkaa vaikka lääkäriksi saakka.
      Älä sure vanhoja, kouluja käy aikuisenakin nykyään vaikka kuinka moni eikä amiksissakaan enää ole vaan 16-vuotiaita. Aikuisena opiskelu on hauskempaa kun nuorena! Itse olen opiskellut 3 ammattia, yhden nuorena, yhden nuorena aikuisena ja yhden aikuisena. En ole katunut, on ollut tosi kivaa, vaikka rahallisesti opiskelu onkin ihan itsemurha. Ystävälläni meni paremmin oppisopimuksella: kaksikin kaveria piskeli lähihoitajiksi oppisopimuksella toinen ja toinen aikuiskoulutuksena. Meni hyvin, saivat palkan(op.spo)/ työkkärin rahat 9 euroa asumistuet (aik.koul), mitkä on siis enemmän kun opintotuki ja tykkäsivät. Oli vaihtelevat harjoituspaikat, hyvää opetusta, teoriaa riittävän vähän jne.

      Onnea matkaan siis!

    • dfgytuk

      Opettele jo hyvä kakara erottamaan perustutkinto ja ammattitutkinto toisistaan!! 21-vuotiaalla voi olla korkeintaan 2 PERUStutkintoa, mutta ei todellakaan ammattitutkintoa, joka on paljon perustutkintoa pidempi!!!!

      • siis täh

        Jaa onpa se vain pitkä se ammattitutkinto ku 4kk siivosin ja vuodessa suoritin laitoshultajan ammattitutkinnon:D,perustutkintoa suoritin 3 vuotta ja valmistuin lähihoitajaksi...


      • 8w7s65e

        Ammattitutkinnon suorittamiseen menee joku ½-2 vuota, yleensä se yksi vuosi kuitenkin. Perustutkinto yleensä 2 tai 3 vuotta.


    • itkettää

      Olisin tyytyväinen kun pääsisin raksa-apulaisen hommiin. Oon yrittänyt miljoonan raksafirmaan, mutta aina toitottavat työkokemuksesta. Olen ollut kahden talon rakentamisessa mukana perustamisesta piipunhattuun, mutta työt tehty vapaaehtoisesti.
      Eli molemmissa tapauksissa kyseessä on ollut vanhempieni talo, jota on joku raksayritys aina tehnyt. Olen siellä ollut hyväntahtoisena auttamassa ja tehnyt käytännössä samaa hommaa, kuin raksamiehet siellä. Mutta koska en ole ollut yrityksen palkkalistoilla, en saa edes työtodistusta asiasta (korkeintaan isältä). Rakentamisesta tiedän siis jotakin, mutta siltikaan apumiehen paikkaa ei saa, koska tuo kuulemma ei riitä työkokemukseksi.

      Turhauttavaa. Mulle riittäis 8e tunti, kunhan vaan sais säännöllisen työn.

    • Omalla alalla

      Moi.
      Mä ymmärrän hyvin tuon "tuskasi". Olen muutamia vuosia sinua vanhempi, ja opiskelen nyt ammattiin, jota pyörittelin pitkään mielessäni, ja johon vasta vuosi sitten rohkaistuin lähtemään. Minullakin taustalla pätkä- ja hanttihommia, joissa mielikin alkoi jo tylsistymään. Vielä on matkaa monta vuotta, että saan paperit käsiini ja pääsen kunnolla töihin (terveysala), mutta se varmasti palkitaan. Itse koin tehneeni taloudellisen uhrauksen tässä, että päädyin opiskelemaan, mutta toisaalta nyt jo on sellainen fiilis, että oikea valinta se oli. Liputan siis opiskelun puolesta. Vaikutat ihmiseltä, jolla on tervettä kunnianhimoa ja aina kannattaakin pyrkiä elämässään eteenpäin ja kehittää itseään monessakin mielessä.

      Hyvää alkanutta vuotta! ;)

    • yks ope

      Hakeudu opiskelemaan sosiaali- ja terveysalalle. Lähihoitajaksi, pääsisitköhän jo aikuiskoulutuksen puolelle... Sitten jos innostut ja lukuhaluja riittää, niin sairaanhoitajaksi tai sosionomiksi jatkamaan... Tsemppiä! :)

    • Varman päälle

      Moi!
      Varmat ammatit, joilla töitä löytyy:
      siivooja, sairaanhoitaja ja lääkäri.
      Muissa ammateissa saatat saada vakituisen työn, mutta ei takuita.
      Palkkauskin on helppo päätellä (sama järjestys).

    • Ammattikoulu on erinomainen keino saada töitä, vaikka Suomessa on toki alueita, missä ei voi saada töitä muuten kuin yrityksen perustamalla. Kannattaa siis miettiä voisiko paikkakuntaa vaihtamalla vaikuttaa työllistymiseensä.

      Selkeästi olet halukas tekemään töitä ja luulen, että et vain ole löytänyt omaa alaasi, josta olisit kiinnostunut. Selaile koulutusoppaita, mieti haluatko työskennellä ihmisten parissa, kiinnostaako tekniikka, kemia, taide tms. Kun löydät oman alasi, saattaa tie siihen olla pitkä ja hankala, mutta vaiva varmasti kannnattaa.

      Olen työskennellyt amiksessa vuosien varrella hyvin usein, ja voin vakuuttaa, että 16v-opiskelijat eivät ole sen kummempia kuin 40v-opiskelijat. Hyvin suuri osa opiskelijoista, ainakin meidän linjallamme on yli 18v. Nykykoulutuspolitiikka tosin ajaa motivoitumattomatkin amikseen ja heidät tulee yrittää pitää siellä viimeiseen asti. Näin torjutaan nuorten syrjäytymistä. Oppimisympäristö on paljolti kiinni opettajan kyvystä hallita sitä.

      Opettajat ovat saattaneet olla kohdallasi täysiä mulkvisteja, mutta usein työnantajatkaan eivät usein ole kovinkaan miellyttäviä henkilöitä, joten oppimista se on siltäkin kannalta.

    • piénipyöreäpoika

      Rupea portoksi

    • Rauhassavaan

      Mene kouluun tai johonkin kursseille umpimähkään, kyllä se kiinnostus sieltä ehkä vahingossa jollekkin alalle tulee ja saat joskus töitä.

      Mikä kiirus 21 vuotiaalla on?

    • Itelläkin sama ongelma. Ikää tosin 20 ja intissä vielä pari kuukautta. Valmistunut LVI-asentajaksi 2012. Hain huvikseen AMK:hon vaikka ei ensisijainen kiinnostus sinne oikeen iskekkään. Liikaa lukemista...
      Ja keskiarvo oli 1,88, joista neljä ainetta (matikka, yritystoiminta, yhteiskunta-, yritys-, ja työelämäntieto ja fysiikka ja kemia) olivat 1:siä.
      Liikunta ja tieto- ja viestintätekniikka olivat 3:sia joka oli arvostelun paras numero. Ja loput aineet olivat 2:sia.

      No itse asentajan työstä en tiedä onko se minulle ihan tarkoitettu. Pitää melkosen rivakka olla liikkeissään. Tai ainaskin ukko on mulle niin pätenyt.

      Kuorma-auto hommat olis mukavia, mut en saa armeijasta kuin pelkän C- ja C1E-kortin. Ja enkä kuitenkaan käytännössä pääse ratin taakse kun vasta 21-vuotiaana, kiitos nopeutetun 140h ammattipätevyyden...
      Ja sitä en tiedä kannattaako vuodeksi mennä CE-korttia suorittamaan aikuis koulutukseen. Töissä tienais paremmin.

      Rajavartijan peruskurssille meinasin hakea ku intistä pääsen, mut siinäkin arveluttaa se, et miten tulevaisuudessa käy sille ammatille.
      Siis jos ne vaikka keksii tupata koko rajan täyteen valvontakameroita tms. niin rajavartijathan jää sitten työttömiksi. Ja toinen on sit se palkkaus... Ei järin häävi palkka niilläkään, mut kyllä sillä näköjään ihan toimeen tulee.
      Mut siinäkin on vielä se, et välivuoden joutuu pitämään, kun uusi kurssi alkaa vasta 2014 syksyllä. Töitä oon tässä koittanu sen vuoden etsiä. Sinne AMK:hon tuskin kannattaa vuoden takia mennä, jos edes satun pääsemään sinne.
      Mut ei mua loppupelissä pahemmin harmita vaikka en pääsiskään sinne.

    • neuvo11111

      hae avoimeen AMKhon tai avoimeen yliopistoon ja sitten hae tutkinto-opiskelijaksi erityisvalinnan/haun kautta. Näin ei tarvitse käydä lukiota.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Merikarvian nuoriso

      taitaa olla persukasvatuksen tuotosta kun jopa kirkkoherralla palaa käämit näihin paskahousuihin :D
      Yleistä Satakunnasta
      66
      4915
    2. Pimahdan kohta ihan kunnolla

      Entä, jos otan sitten yhteyttä sinuun? 🫨🫥🥴
      Ikävä
      72
      3516
    3. Antaisitko mies minulle jonkun vinkin

      Että tietäisin, että minun kannattaa uskoa vielä meihin. Nyt just heikko hetki ja usko meinaa loppua. Pelkään, että tila
      Ikävä
      101
      3105
    4. Naiselle, rakkaalle!

      Pitäiskö nyt vähän jutella, on se sitten mitä tahansa. Mä oon sun puolella, hiljaisuutes aion rikkoa. Tulen vaikka karmi
      Tunteet
      42
      2821
    5. Aitolais-kirkkoherran rippileirille tyly loppu

      Merikarvian rippileiriä vetänyt kirkkoherra Tom Broberg ajautui törmäyskurssille rippileiriläisten kanssa ja ylempi taho
      Luterilaisuus
      173
      2635
    6. Kuvaile kaivattusi ulkonäköä?

      Asiallista keskustelua kiitos! Itse vastaan, naisella on isot rinnat.
      Ikävä
      112
      1849
    7. Tästä tiedämme että raamattu ON muutettu

      https://rivalnations.org/censored-bible/ Raamattusi on sensuroitu Raamattu, joka sinulla on kotonasi tai taskussasi, on
      Hindulaisuus
      618
      1768
    8. Morning has broken

      Simmut aukaistaan. Ja noustaan päivään valkeaan. Hyvää huomenta. 😊☀️🍳☕❤️
      Ikävä
      150
      1600
    9. Jos et kaipaakaan minua täällä

      Niin miksi sinua ehkä häiritsee se, että minä kaipaan sinua? Miehelle.
      Ikävä
      18
      1314
    10. Ihanaa Juhannusviikkoa kaikille

      Erityisesti eräälle erityiselle Pupuselle🥹😍🐇🌿🌼 Tämä varmaan taas poistetaan kuitenkin, mutta kokeilen onneani✌🏻
      Sinkut
      142
      1217
    Aihe