Operaatio Entebbe

priske*

Muistatteko tätä tapahtumasarjaa?
Minä hyvin muistan. Näin tästä jonkin aikaa jopa painajaisia.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Entebbe

Taustalla:

http://www.hs.fi/kulttuuri/Terroristi piti vallassaan myös perhettään/a1353563430886

Lentokone kaapattiin, se vietiin Ugandaan. Israel teki iskun ja haki omansa kotiin.

Muistan vanhan juutalaisen naisen, joka sydänkohtauksen saatuaan vietiin ugandalaiseen sairaalaan. Hänelle ei Israelin iskun johdosta käynyt hyvin.
.

13

232

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Balttis

      Muistan hyvin, ja näin tästä tapahtumasta tehdyn israelilaisversion elokuvana Helingissä, yksityisnäytöksessä. Filmi oli hyvin tehty.

      • Mie, Haamu

        minä olen katsonut sellaisen amerikkalaiselokuvan kuin Raid on Entebbe.
        Se on oikeestaan aika hyvä leffa.


    • priske*

      1970-luvulla terrori-iskut lentokoneisiin olivat yleisiä.

      30.5.1972 tehtiin japanilaisen Punaisen armeijakunnan isku Tel Avivin lentokentälle, silloiselta nimeltään Lodin lentokenttä, nyk. Ben Gurion.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Tel_Avivin_lentoasemaiskut

      Itse olin tuolloin, "Lodin verilöylyksi" nimetyn tapahtuman jälkeen, kesäkuun lopulla lähdössä ensimmäistä kertaa Israeliin. Koneemme uhattiin kaapata, mahd. ja muist. se oli PLO, joka uhkasi. Se on luullakseni ainoa kerta kun suomalaista Finnairia on tällä tavoin uhattu. Turvallisuussyistä lähtöä siirrettiin, mutta kone lähti kuitenkin, pari päivää myöhässä. Turvatarkastukset olivat huikeat.

      Lodin kentällä meitä olivat vastassa Israelin sotilaat. Saapumishallissa näin kranaattien tekemiä reikiä seinissä, lattialla muist. verijälkiä.

      Näin saavuin ensimmäistä kertaa Israeliin.
      .

      • priske*

        Vielä aivan 1970-luvun alussa aluetta ja sen lentokenttää kutsuttiin ilm. englanninkielisellä, mahd. alkujaan latinankielisellä nimellä Lyddaksi, sittemmin sen nimi vakiintui israelilaiseksi Lod'iksi. Lentokenttä sai myöhemmin Ben Gurionin nimen.

        Isku oli siis alunperin tunnettu nk. "Lyddan verilöylynä". Tätä seurasi samana vuonna, kesällä 1972, Münchenin olympialaisten, israelilaisia urheilijoita vastaan suoritettu joukkomurha, nk. "Münchenin verilöyly". Tällöin Suomen juutalaiset järjestivät Helsingissä muisto-mielenosoituksen, johon itsekin osallistuin.

        Tähän aikaan PLO suoritti runsaasti iskujaan esim. siten, että arabikylistä lähti miehiä hyökäten juutalaisia asutuksia, kuten kibbutzeja vastaan.

        Jasser Arafat tunnettiin terroristijohtajana.
        .


    • priske*

      "Münchenin verilöyly" 1972 / palestiinalainen terroristijärjestö 'Musta syyskuu':

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Münchenin_verilöyly

      http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/munchenin_veriloyly_1972_31554.html#media=31558

      Muistettiinko Lontoossa Münchenin verilöylyn uhreja?

      http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showthread.php?p=11301109
      .

    • 22.23
    • priske*

      Tässä on, Lyddan verilöylyä 30.5.1972, edeltävä Wienin ja Tel Avivin välisen lentovuoron kaappaus 8.5.1972. Tämä oli erittäin veristä aikaa israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Israeliin tehtiin monenlaisia iskuja. Jerusalemin Sionin aukiolla palestiinalaiset tekivät verisen iskun, asettamalla pommin kodinkoneliikkeen eteen tuodun jääkaapin koneistoon. Hälytys ehdittiin tehdä, mutta pommi räjähti. Useiden kymmenien israelilaisten ruumiinkappaleita kerättiin ja verta ruiskutettiin paloruiskuilla pois aukiolta. Pelkästään tänä vuonna 1972 oli myös muita verisiä iskuja.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_lentokonekaappauksista:

      Flag of Belgium.svg Flag of Israel.svg
      Sabenan lento 572 kaapattiin 8. toukokuuta 1972 Wienistä Tel Aviviin. Israelin erikoisryhmä Sayeret Matkal vapautti 9. toukokuuta lentokoneen. Yksi kommandoista oli silloin 23-vuotias Benjamin Netanjahu, joka haavoittui toisen kommandon vahingonlaukauksesta. Yksi matkustaja kuoli ja kolme haavoittui valtauksessa.[7]

      Tätä seurasi kesäkuussa suomalaisen Finnairin koneen kaappausuhkaus, josta edellä kerron, mutta sitä ei tehty. Muistan, että suuria neuvotteluja käytiin, mutten varmuudella muista kaikkea neuvottelujen kulusta, vain hämärästi. Hälytystila kyseiselle lentovuorolle oli kuitenkin suuri.
      .

      • priske*

    • 20+4

      Juuri tapahtuneen Tel Avivin bussiräjäytyksen tehneitä on vangittu, he olivat kotoisin Länsirannalta Ramallahin seuduilta. Ovat tunnustaneet.

      30 ihmistä loukkaantui.

    • Mie, Haamu

      Minäkin muistan tapauksen.Seurasin uutisista kauhulla, että tapahtuuko
      taas uusi verilöyly, niinkuin Mynchenissä.
      Mutta sitten-- uutiset maailmalta kertoivat Israelin armeijan
      kertakaikkisen häikäisevästä pelastusoperaatiosta. Tämä tapahtui
      samana päivänä kun Yhdysvallat täytti 200 vuotta, kaikki juhlivat sitä.
      Mutta minä juhlin Israelin armeijaa...yksin.
      70- luvulla oli melkein vaarallista osoittaa tukensa Israelille,kun
      äänekkäitä ja agressiivisia kommunisteja tuntui istuvan joka oksalla
      Opettajat olivat pahimpia. Meillä oli biologian opettajana hesalainen hippi,
      joka käytti monta bilsan tuntia vain opettaakseen meille että
      israelilaiset tappavat huvikseen arabeja.Tämä tapahtui 1973
      Jom Kippur- sodan aikana.Kun sitten Israel voitti sodan, niin palattiin
      takaisin biologian pariin. Ja minä riemuitsin..yksin
      Edellisen kerran olin juhlinut Israelin armeijaa v.-67
      siis aivan lapsena, silloin tosin isän kanssa.

      Tää on kuulkaa tosijuttu.

    • vanha ja vakaa

      mikähän operaatio se oli kun israelilaiset helikopterilentäjät kaappasivat sen Egyptiläisen tutka-aseman Siinailta. Nostivat kopterilla sen ilmaan ja kiikuttivat tukikohtaansa ählämien nokan edestä.

      • priske*

        Veli vanja tarkoittaa varmaankin tätä:

        http://en.wikipedia.org/wiki/War_of_Attrition

        December 26–27, 1969: Israel launches Operation Rooster 53, carried out by paratroopers transported by Sikorsky CH-53E and Super Frelon helicopters. The operation results in the capture of an Egyptian P-12 radar at Ras Gharib and carrying it to Israel by 2 CH-53 Sea Stallion Helicopters. The operation enabled Israeli and American learning of the latest Soviet radar technology, and caused a huge morale impact on the Egyptians.
        *


    • shmita

      Entebben isku oli erinomainen esimerkki maailmalle siitä millä tavalla terrorismiin tulee ja tulisi suhtautua tänäkin päivänä!

      Länsi oli pitkin 1970-lukua vapautellut konekaappauksia ja murhia tehneitä palestiinalais- ym. terroristeja.

      Holkaustista muistutti juutalaismatkustajien erotteleminen muista matkustajista Entebbessä. Tämä oli viimeinen pisara Israelin hallitukselle, joka tosin kävi virallisia neuvotteluja palestiinalaisten kanssa (lähinnä bluffina), mutta panttivankien vapauttamista sotilasoperaatiolla valmisteltiin koko ajan kulissien takana.

      Erikoisen kaappauksesta teki myös se, että Uganda oli hirmuhallitsija Idi Aminin johdolla täydellisesti mukana kaappausoperaatiossa, vaikka Amin oli YK:n pääsihteerille muuta valehdellutkin ja saanut tämän jopa uskomaan vakuuttelujaan.

      Onnistuneen operaation jälkeen YK:n turvalisuusneuvostossa oli yritetty vetää Israel tilille "suvereenin maan loukkaamisesta", kuvio YK:ssa tosin kaatui melko heti. Ja sopiikin miettiä kuka loukkasi ja mitä.

      Mitä tulee Israel-uutisointiin niin se on täysin yksipuolista. Toimittajat eivät tunne Israelin ja juutalaisen kansan historiaa, mikä on suorastaan pöyristyttävää. Asioiden taustoista ei haluta ottaa selvää.

      Muistaako kukaan Israelin ilmavoimien tekemää iskua Irakissa Bagdadin lähistöllä tekeillä olleeseen ydinreaktoriin 7.6.1981? Saddam Hussein oli avoimesti ilmoittanut kehittävänsä ydinpommin, millä hän tulisi pommittamaan Israelia. Ranska ja Italia olivat mukana ydinvoimalaprojektissa saadakseen Irakista öljyä edulliseen hintaan. Israel yritti pitkään diplomaattista tietä saada voimalaprojektia keskeytetyksi, mutta sen pyynnöt ja varoittelut kaikuvat kuuroille korville. Tämän jälkeen se turvautui voimatoimiin, kuitenkin ennen ydinpolttoaineen sijoittamista reaktoriin.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 113
      2353
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2197
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1991
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1628
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1432
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1374
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1373
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1347
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1282
    Aihe