Onko kenelläkään kokemusta miten diplomi-insinöörinä voisi helpoiten ryhtyä sähköasentajaksi? Olen lukenut elektroniikkaa sivuaineena, mutta sähkövoimatekniikan opintoja ei ole.
Onko helpointa etsiä oppisopimuspaikka ja sitä kautta ryhtyä sähköasentajaksi? Vai kannattaako mennä opiskelemaan esim. avoimeen yliopistoon sähkövoimatekniikan kursseja ja sitten koettaa löytää harjoittelupaikka? Saako diplomi-insinöörin tutkinnon sähkötekniikan kursseja jotenkin luettua hyväksi oppisopimuskoulutuksessa?
Kuinkahan monta vuotta suunilleen menee ennekuin saisi riittävät pätevyydet (ilmeisesti sp2) tehdä itse urakointia?
Diplomi-insinööristä sähköasentajaksi
16
3724
Vastaukset
- aikuisopisto...
Mene aikuisopistoon suorittamaan sähkö- ja automaatioasentajan perustutkinto. Kestää n. 1,5 vuotta josta valtaosa työssäoppimista. Insinöörin papereista ei ole mitään "virallista" hyötyä. Hyöty on lähinnä se, että ymmärrät teoreettisen sähkötekniikan osuuden jo valmiiksi, jolloin sen tutkinnon osan sisältävä näyttö on läpihuutojuttu. Yliopistossa ei sähköasentajaksi opiskella.
- 1+3
Mene sähköasentajan ammattitutkintoon. Sähköasentajan paperit saatat teoriassa saada samantien, vaikka et olisi ikinä sähköjohtoa käsissäsi pidellyt. Sitten kaksi vuotta riittävän laaja-alaista työkokemusta. Sitten vain paperit SETI:lle, ja se on siinä.
- tuleva sähköasentaja
Mitä sähköasentajan ammattitutkinnon suorittamiseen vaaditaan ja missä tuollaisen voi suorittaa?
- 18+8
tuleva sähköasentaja kirjoitti:
Mitä sähköasentajan ammattitutkinnon suorittamiseen vaaditaan ja missä tuollaisen voi suorittaa?
Minä suoritin sen Adultassa. Tosin Adulta rupesi huijaamaan oppisopimuskoulutuksilla ja joutui palauttamaan 31 M€ valtiolle ja kaatui siihen.
Joskus aikoinaan lääninhallitus maksoi aikuiskoulutuskeskuksien kurssimaksut, eikä opiskelijan tarvinnut maksaa kuin tutkintomaksu ja sähköturvallisuustutkinto. En tiedä, miten nykyään homma toimii. Joka tapauksessa koulutusta oli puolisentoista vuotta, mutta siihen ei tarvinnut osallistua, riitti kun osallistui ammattitutkintoon ja sähköturvallisuustutkintoon. Ei se koulutus tosin pahaakaan tehnyt.
Minä suoritin kylmiltään automaatioasentajan ja pienen harjoittelun jälkeen kunnossapitoasentajan ammattitutkinnot. Sähköasentajan ammattitutkintoon tarvitsin kaksi kierrosta.
Varmaan noita koulutuksia ja tutkintoja edelleen järjestetään. Veikkaan että Vaasassa ja ehkä Keudassa. Jos haluaa pelkkään tutkintoon osallistua, niin sitten täytyy kaivaa kuvetta arviolta 1 k€ verran. Parasta maksattaa valtiolla koko juttu. - eieiei...
Ammattitutkinto on jatkotutkinto. Ei sitä voi suorittaa ellei ole suorittanut perustutkintoa ja monipuolista työkokemusta sähköasennusalalta vähintään 2 vuotta. Tuskin diplomi-insinöörillä on sähköasentajan työkokemusta, ja vaikka olisikin niin ei DI tutkinto ole pohjatutkinto sähköasentajan ammattitutkinnolle.
- eieiei...
eieiei... kirjoitti:
Ammattitutkinto on jatkotutkinto. Ei sitä voi suorittaa ellei ole suorittanut perustutkintoa ja monipuolista työkokemusta sähköasennusalalta vähintään 2 vuotta. Tuskin diplomi-insinöörillä on sähköasentajan työkokemusta, ja vaikka olisikin niin ei DI tutkinto ole pohjatutkinto sähköasentajan ammattitutkinnolle.
Korjaan että työkokemusta vaaditaan yksi vuosi. Mutta joka tapauksessa ei voi DI:n papereilla mennä suorittamaan sähköasentajan ammattitutkintoa.
- Ins.
1 3 heittää teoreettista legendaa.
Ammattitutkintoon vaaditaan pohjaksi 3-vuotisen sähköasentajan ammatillinen koulutus, tai vastaavat tiedot ja lisäksi vähintään yksi vuosi hyväksyttyä työkokemusta sähköasentajan työssä. Eli toisin sanoen pitää olla itsenäiseen työskentelyyn oikeutettu sähköasentaja, jotta voi suorittaa ammattitutkinnon. Ei ole mahdollista pelkällä teorialla. Tutkintoon sisältyy pakollisena mm. ST2-tutkinnon hyväksytty suorittaminen. Tutkinto suoritetaan lähes poikkeuksetta oppisopimuskoulutuksena, eli pitää olla työsuhteessa sähköasennusalan yrityksessä. Tutkinto ei ole läpihuutojuttu.
Jotta saisit omaan sähköurakointiin oikeuttavan pätevyyden SP2, pätee edelleenkin sääntö "ammatillinen koulutus työkokemus yhteensä 6 vuotta". Esim. sähkövoimatekniikan inssi tarvitsee 2 vuotta hyväksyttyä työkokemusta sähköasennusalalta, 3 v sähköasentajan ammatillisen koulutuksen suorittanut tarvitsee 3 vuotta hyväksyttyä työkokemusta.- 46 vuotta töissä
Niin, koskahan sinä sellaista kokemusta mahdollisesti saisit, rippikoulun jälkeen ehkä.
- Ins.
46 vuotta töissä, mihin viittaat?
Aloitatko sen iänikuisen vinoilun siitä, että jos sattuu olemaan insinööri, ei ole koskaan ollut "oikeissa töissä"?
Minä olen ollut "oikeissa töissä" 39 vuotta ja siinä työn ohessa olen opiskellut inssiksi. Onko se väärin ja kovinkin tuomittavaa?- 46 vuotta töissä
Kiehhh, kiehhh, viituuun inssi, vaitöissä vai. Olen kuitenkin satakertaa viisaampi ja osaaavampi kuin sinä luuseri-inssi. Osaatko edes rikkaa ristiin laittaa..
- 1+3
Huuhaa. Ammattitutkintoon nimenomaan EI tarvita mitään pohjakoulutusta. Eikä työkokemusta kysytä. Ei semmoista ollut minullakaan. Päivääkään en ollut oikeasti sähköasentajan töitä tehnyt. Vaan nyt on kolme eri alojen ammattitutkintoa suoritettuna.
Ammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole peruskoulutusta, mutta riittävät tiedot ja taidot. Nuo riittävät tiedot ja taidot osoitetaan tutkinnossa näyttökokeilla. Ei niitä etukäteen kysytä.
Ammattitutkinto vastaa 4 vuoden koulutusta. Siihen päälle kaksi vuotta työkokokemusta antaa tuon 6 vuotta, joka vaaditaan sähköpätevyyteen.- huuhaahuuhaa...
Huuhaa nimenomaan. Eiköhän tuo nyt jo riitä. Ammattitutkinto on edelleen jatkotutkinto jonka pohjalla PITÄÄ olla perustutkinto, vaikka joku huuhaamies täällä mitä höpöttelisi.
http://www.ammattitutkinto.org/ : "Ammattitutkinnon voivat suorittaa näyttötutkintona kaikki, joilla on kyseisen ammatin vaatima ammatillinen perustutkinto."
Mikä tuossa jäi vielä epäselväksi siitä että vaaditaanko sitä pohjakoulutusta vai ei.
- Ins.
Nykyisin tutkintotoimikunta pitää kiinni tuosta pohjakoulutusvaatimuksesta pilkulleen. Tiedän asian, koska olen siitä aika äskettäin tutkintotoimikunnan palaverissa keskustellut.
Tässä ketjussa menee nyt sekaisin termit ammattitutkinto ja näytöillä todennettava ammatillinen koulutus. Molemmat suoritetaan näyttötutkintoina, mutta valmistuvat eri tasoille. Ammattitutkinto on siis jatkotutkinto.
Helpoin tie diplomi-inssille olisi aikuiskoulutuksena suoritettava 3-vuotinen sähköasentajan koulutus, opiskeluaika olisi n. 2 vuotta. Siksi että osa aikaisemmista opinnoista voidaan ehkä hyväksilukea ja esim. aikuiskoulutuskeskus toimii läpi vuoden tiiviimmällä ohjelmalla, kuin ammattiopistot. Opintoviikot täyttyvät siten nopsaan. Kannattaa asiaa kysellä aikuiskoulutuskeskuksista tai aikuiskoulutusta tarjoavista oppilaitoksista.
Oppisopimuskoulutus tahtoo kilpistyä siihen, ettei saa järjestettyä sitä työpaikkaa. Yritykset eivät oikein tahdo palkata sellaisia henkilöitä, joilla ei ole lainkaan alan aikaisempaa työkokemusta tai edes sitä ammattikoulua suoritettuna.- tuleva sähköasentaja
Itselläni on siis kyllä kokemusta teollisuusautomaatioalasta ja automaatioasennuksistakin. Näiden tekemiseenhän ei mitään pätevyyksiä tarvita.
Osaako joku sanoa, että onko paljon yrityksiä jotka tekevät sekä automaatiota ja kiinteistösähköasennuksia? Tekeekö kiinteinteistöautomaatiota paljon samat asentajat kuin sähköasennuksiakin? Olen miettinyt että jos kyselisin olisiko joku tälläinen myös automaatioasennuksia tekevät yriystys kiinostunut oppisopimuksesta kun kuitenkin automaatiopuolesta itselläni on jonkin verran kokemusta.
- 1+3
Tosiasia on, että minulla ei ollut mitään perustutkintoa, eikä sitä ammattitutkintolaki vaadi.
Sähköasentajan ammattitutkinto minulla on. Mikä tuossa on epäselvää? - siinäpä osattavaa
Opetushallituksen sivuilta...
2 § NÄYTTÖTUTKINTOIHIN VALMISTAVA KOULUTUS
Näyttötutkintoihin osallistumiselle ei muodollisesti voida asettaa koulutukseen
osallistumista koskevia ennakkoehtoja. Pääsääntöisesti tutkinnot suoritetaan
kuitenkin erilaisen valmistavan koulutuksen yhteydessä.
Valmistavan koulutuksen järjestäjän tulee vahvistaa opetussuunnitelma
tutkintojen perusteiden mukaisesti. Koulutus ja siihen sisältyvät näytöt on jäsennettävä
tutkinnon osien mukaisesti. Koulutuksen järjestäjän velvollisuutena
on järjestää näytöt osana valmistavaa koulutusta. Opiskelijan velvollisuutena
on osallistua näyttöihin osana opintojaan.
http://www.oph.fi/download/111098_sahkoasentaja_ammattitutkinto.pdf
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
R.I.P Marko lämsä
Luin just netistä suru uutisen että tangokuningas Marko Lämsä On menehtynyt viikonloppuna Tampereella. Niin nuorikin vi624392Vappu terveiset kaivatullesi
otetaan vappu terveisiä vastaan tähän ketjuun kaivatullesi !!! 🍾🥂🎉🌻🔥🧡🧡1551833Tangokuningas Marko Lämsä, 47, on kuollut
Taas yksi melko nuori artisti lopetti lauleskelut lopullisesti. https://www.is.fi/viihde/art-2000011200979.html141553Puskaradio huutaa
Nuori tyttö oli laittanut päivityksen että pitämällä joku itsensäpaljastaja. Kuka tämä on? Varoittakaa lapsia !401331Miksi aina vain seksiä?
Kertokaas nyt mulle, että onko tämä joku normojen ihan oma juttu, että seksiä pitää pohtia joka välissä, siitä pitää jau1681093- 58939
- 79925
Martinalta vakava ulostulo
Seiska: Martinalta vakava ulostulo. Olipa raflaava otsikko mustalla pohjalla.170855Hei rakas A,
olinko silloin julma sinua kohtaan? Jos, niin anna anteeksi, yritin vain toimia oikein. Olen pahoillani, edelleenkin, en54821- 39791