Miten olette parantuneet sosiaalisten tilanteiden pelosta?

15+12

Haluaisin kuulla että onko joku parantunut sosiaalisten tilanteiden pelosta ja miten se on tapahtunut? Olen kärsinyt vakavasta sosiaalisten tilanteiden pelosta kohta 10 vuotta enkä ole parantunut. Haluaisin myös kuulla että oletteko te sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivät löytäneet tyttö tai poikaystävää itsellenne tai onko teillä seksielämää.

Jos olette löytäneet kumppanin itsellenne niin haluaisin kuulla että miten se on mahdollista. Itse olen mies enkä ole löytänyt tyttöystävää tämän ongelman takia eikä minulla ole oikeastaan minkäänlaista seksielämääkään. Masturbointia en sellaiseksi laske.

Lähinnä kuitenkin kiinnostaisi kuulla että onko kukaan parantunut tästä koko elämää rajoittavasta vakavasta ongelmasta ja jos on näin onnekkaasti käynyt niin miten se on tapahtunut? Kai nyt edes joku on tästä vaivasta selvinnyt?

45

4655

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aineeton

      Itse kärsin oireista kaksikymmentä vuotta. Olin eläkkeelläkin (kuntoutustuki) oireiden takia. Kuntoitustukea en enää hakenut lisää oireiden helpotuttua.

      Lopetin Bentsodiatsepiini-lääkkeen, alkoholin ja tupakan. (Alkoholi)vieroitusoireita hoidin kuukauden katkolla. Bentsot olin jo ehtinyt lopettaa aikaisemmin, mutta nekin vielä antoi oman mausteensa vieroitukseen. Katkon aikana ja vielä vuoden käytin Sitalopraamia.

      Kuukauden katkon ainut tarkoitus oli harjoitella selviytymistä ihmisten keskellä ilman aineita. Se myös sovittiin siellä ja henkilökohtaisissa keskusteluissa käsiteltiin vain sosiaalisia pelkoja..

      Aikoinaan alkoholista luopuminen tuntui mahdottomalta, koska se oli ainut keino päästä rennosti muiden mukaan. Enkä silloin luopunutkaan, vaan aloin käyttää lääkkeitä, jotka mahdollistivat vielä enemmän alkoholin käytön. Nykyisin ei enää ole alkoholin kaipuuta ja sosiaalinen elämäkin hoituu ilman sitä. Voin ottaa ilman oireita oluen pari satunnaisesti, muttei ole enää viitsinyt ottaa sitäkään.

      Minulla siis myös tupakan polton lopettaminen helpotti oireita.
      Kahvin olen vaihtanut vihreään teehen.

      Varsinkin alussa vaati jatkuvaa "liikkeellä oloa" ettei ehtinyt unohtaa jo saatua luottamusta selviytymiseensä sos. tilantaista.

    • 15+12

      Varmasti ihan hyvä keino tuo aineettomuus mutta ei luultavasti yksistään minun tapauksessani auttaisi. Onko vielä jotain muita keinoja millä joku on parantunut? Onkohan kukaan täysin parantunut terapioilla tai lääkkeillä vakavasta sosiaalisten tilanteiden pelosta?

      • kyllä...

        kyllä. tapahtuu kartoittamalla sytä, sitten opettelemalla ongelmista vapauttavia uusia käytösmalleja ja altistumalla kaikille ennen ongemallisille asioille , lue myös muita kirjoituksia, esim. oliko yksi ,muistaakseni naiset pelottaa


    • aineeton

      Vaikeahan noista alkoholista, tupakasta ja kahvista on luopua. Ei välttämättä viitsi edes kokeilla, kun tulos ei ole varma.

      Itse vältin liian vaikeita tilanteita kerralla ettei tule takapakkia. Tällä tavalla sain kerattyä luottamusta itseeni.
      Voisi kuitenkin ajatella myös päinvastaista lähestymistä; Uskaltaisi ottaa vastaan jännityksen tyyliin: "tulkoon vaan".

      Vaatii enemmän uskallusta. Ei yrittäisikään kaikin voimin vastustaa jännitystä vaan rennosti antaisi tunteiden tulla. Tätäkin voisi harjoitella ensin jossain sopivassa paikassa ja tilanteessa.

      Joissain terapioissa voisi olla mahdollista harjoitella. Tuntuisi ainakin järkevältä. Pelkkä juttelu terapeutin kanssa ei tunnu kovin tehokkaalta. Itse kävin jokun verran keskutelemassa, mutta harjoitus oli välttämätöntä paranemisprosessissa.


      Lääkkeet eivät paranna sosiaalisia pelkoja. Niilä voi hoitaa oireita. Lääkkeissä on omat ongelmansa, kuten sivuvaikutukset ja annosten kasvu tai tehon heikkeneminen sekä riippuvuus.

      Itse käytin sitalopraamia paranemisen aikana. Kokeilin muitakin SSRI-lääkkeitä ja joillakin oli kovin outoja vaikutuksia. Niistä taitavat vaikuttaa kukin lääkeaine eri ihmisille hyvin eri tavalla. Vieroituksena tuli humpsahtelua päässä (jonkilaista huimausta) muutaman kuukauden ajan. En tiedä mikä merkitys tällä lääkkeellä loppujen lopuksi oli. Ehkä oli optimistisempi asenne ja se helpotti jännitysten sietoa.

      Odottelen itsekin muiltakin vastauksia. Jos joku muukin parantunut tänne eksyisi. Piipahdin tänne sattumalta etsiessäni toista terveyteen liittyvää juttua.

      • jotain muuta

        Kun nuorena sairastuin sosiaaliseen fobiaan, en ollut polttanut yhtään tupakkaa, en maistanut alkoholia enkä juonut kahvia.
        Ei uppoa nuo vinkit.


      • helpotukset
        jotain muuta kirjoitti:

        Kun nuorena sairastuin sosiaaliseen fobiaan, en ollut polttanut yhtään tupakkaa, en maistanut alkoholia enkä juonut kahvia.
        Ei uppoa nuo vinkit.

        Sama täällä. Kouluvuosista alkaen olen pelännyt ihmisiä, en koskaan polttanut, juonut tai käyttänyt rauhoittavia. En liioin terapiaa ole saanut = uskaltanut hakeutua.

        En koskaan tule paranemaan tästä vaivasta, mutta olen oppinut elämään sen varjossa. Välillä on parempia ja huonompia aikoja. Rankka liikunta poistaa jännitystä ja auttaa rentoutumaan. Myönnettäköön, että nyt vanhoilla vuosillani olen käyttänyt myös alkoholia samaan tarkoitukseen. En tiedä auttaisiko se tutustumaan muihin. Maistelen nimittäin vain yksin kotona.


      • samoinsamoin
        jotain muuta kirjoitti:

        Kun nuorena sairastuin sosiaaliseen fobiaan, en ollut polttanut yhtään tupakkaa, en maistanut alkoholia enkä juonut kahvia.
        Ei uppoa nuo vinkit.

        Pelot ja jännitys alkoi jo ensimmäisillä luokilla jolloin en tietenkään juonut kahvia, polttanut tupakkaa saati juopotellut.


      • samoinsamoin
        samoinsamoin kirjoitti:

        Pelot ja jännitys alkoi jo ensimmäisillä luokilla jolloin en tietenkään juonut kahvia, polttanut tupakkaa saati juopotellut.

        Kahvia aloin kyllä juomaan säännöllisesti aika pian, mutta pelot olivat todella pahoja jo paljon ennen sitä. Juopottelusta ja tupakoinnista tuli jatkuvaa 15-vuotiaana ja bentsoja aloin syömään 16-vuotiaana.


      • Mies-25v
        samoinsamoin kirjoitti:

        Kahvia aloin kyllä juomaan säännöllisesti aika pian, mutta pelot olivat todella pahoja jo paljon ennen sitä. Juopottelusta ja tupakoinnista tuli jatkuvaa 15-vuotiaana ja bentsoja aloin syömään 16-vuotiaana.

        Ei päihteet mikään syy voi olla tällaisiin ongelmiin, ne ovat ehkä ennemminkin seurausta sosiaalisista peloista kun niihin on niin helppo turvautua vaikeina hetkinä.


    • 15+12

      Kiitän vastauksista ja toivottavasti tänne vielä eksyis joku tästä ongelmasta parantunut.

    • sosiaalisuudesta

      En nyt varsinaisesti pelkää sosiaalisia tilanteita, mutta tosi on että etenkin ryhmässä olen ollut aikoinaan tosi hiljainen ja muutenkin varsin hiljaisen puoleinen. Lisäksi sosiaalinen kanssakäyminen aiheutti minulle ahdistusta aikoinaan. Tilanne alkoi opiskeluaikana hieman muuttua, koska silloinen kaverini oli hyvin sosiaalinen. Hänen kauttaan tutustuin myös muutamiin naisiin ja näin tilanne lähti helpottamaan. Opiskeluaika kuitenkin päättyi, kaverit pariutuivat ja niin kaveripiiri hajosi vähitellen. Näin tilanteeni otti aika paljon takapakkia. Koetin myös ratkaista ongelmaa tanssikurssilla, mutta kävi ilmi etten ole kummoinen tanssija. Niinpä kärsin aika pahasti yksinäisyydestä eräässä vaiheessa. Pitkän aikaa varsin yksin oltuani sain lopulta kovalla työllä muutettua tilannettani. Sosiaalisten tilanteiden ahdistus laimeni ja lopulta poistui kokonaan. Liityin aktiiviseen vapaaehtoistyöhön ja tutustuin uusiin ihmisiin. Aluksi tuosta ei meinannut tulla mitään, koska olin niin arka ja hiljainen, mutta pikkuhiljaa tutustuin ihmisiin paremmin. Tässä auttoivat yhdistyksen puheliaat ihmiset, joiden kanssa itsekin olin puheliaampi. Olin moneen kertaan vetäytymässä tästä harrastuksesta, mutta lopulta päädyin vain syvemmin mukaan toimintaan.

      Samaan aikaan etsin netistä itselleni uusia ystäviä. Nimenomaan naispuoleisia. Siis ihan vain ystäviä ei mitään muuta. Pelkkä ystävyys miehen ja naisen välillä voi toimia ainakin omalla kohdallani. Netin kautta oli helpompi tutustua uusiin ihmisiin ja aikani mailailtuani rohkenin heitä tapaamaan. Kun meillä oli paljon yhteistä, niin puhuttavaakin löytyi. Näin näistä muutamasta naisesta tuli minun pitkäaikaisia ystäviä, joiden kanssa vieläkin pidän yhteyttä. Ja heillä oli omat ystävät, joihin tutustuin ja sitä kautta kaveripiirini laajeni.

      Lisäksi samaan aikaan etsin itselleni varsinaista tyttöystävää. Lopulta aika monien treffien jälkeen sellaisen löysin, joka oli varsin samanlainen ja samanlaisessa tilanteessa kuin minäkin. Näin elämäni muuttui nopeasti hyvin paljon positiivisemmaksi ja masennuskin väistyi. Edelleen netin kautta oli minun helpompi löytää tyttöystävä, koska en baareista pokaamisesta tykkää laisinkaan. Lisäksi pidempiaikainen kirjoittelu ensin ja hyvä tutustuminen toiseen ennen ensitapaamista madalsi tapaamisen kynnystä.

      Vuosien kuluessa tilanne on muuttunut niin, että pystyn olemaan vapaaehtoisessa yhdistystoiminnassa nykyään vaikkapa ryhmänjohtajana. Yhdessä tekeminen tuo myös paljon puhuttavaa, vaikka muuten edelleen olen hieman hiljainen ainakin silloin, kun muutkin ovat hiljaisia. En myös edelleenkään ole mikään kummoinen esiintyjä ja en niin välitä esillä olemisesta, mutta noitakin osin tilanne on alkanut hiljalleen muuttumaan, kunhan tulee vaan positiivisia kokemuksia. Toki negatiivisia kokemuksiakin tulee varsinkin alkuvaiheessa enemmän, mutta jos nuo kestää, niin kyllä niitä positiivisia kokemuksiakin alkaa pikkuhiljaa tipahtelemaan. Lisäksi ei kannata aloittaa kovin vaikeasta tehtävästä heti vaan pikkuhiljaa helpommasta vaikeampaan.

    • nettisaitti

      www.jannittaa.com

      siellä keskustelua ja vertaistukea.

      • 17+13

        Joillakin saattaa olla päihteet pahentanut asiaa mutta tuskin se on kuitenkaan mikään perimmäinen syy näihin ongelmiin. Ei ainakaan niillä jotka eivät koskaan ole mihinkään päihteisiin koskeneetkaan. Päihteillä silti voi aina pahentaa asioita. Kaipaisin kyllä itsekkin muita vinkkejä kuin aineettomuus.

        Kaippa se sitten voisi olla joku meditaatio ja erilaiset rentoutusharjoitukset. Kuitenkin tämä sosiaalinen fobia on omalla kohdallani niin vakava etten usko tuollaisten keinojen tästä parantavan. Kyseessä on silloin todella vakava ongelma kun täytyy ensin kytätä ovisilmästä ettei rapussa ole naapureita ennenkuin uskaltaa edes asunnostaan poistua. Tuo on vain yksi esimerkki sosiaalisesta fobiastani, tosin pahimmasta päästä.

        Sitten tietenkin kauppareissut on yhtä helvettiä enkä paljon ole itse kaupassa pystynyt käymäänkään. Myös kaikki ihmisten tapaamiset ovat vaikeita vaikka kyseessä olis kuinka tuttu henkilö. Näyttää myös todennäköiseltä etten koskaan löydä itselleni naista koska en edes pysty puhumaan naisten kanssa. En siis oikeasti voi kuvitellakkaan olevani parisuhteessa ja kuka nainen nyt sellaista miestä huolisikaan joka joutuu miettimään sitäkin koska uskaltaa poistua asunnosta.


      • muillakin
        17+13 kirjoitti:

        Joillakin saattaa olla päihteet pahentanut asiaa mutta tuskin se on kuitenkaan mikään perimmäinen syy näihin ongelmiin. Ei ainakaan niillä jotka eivät koskaan ole mihinkään päihteisiin koskeneetkaan. Päihteillä silti voi aina pahentaa asioita. Kaipaisin kyllä itsekkin muita vinkkejä kuin aineettomuus.

        Kaippa se sitten voisi olla joku meditaatio ja erilaiset rentoutusharjoitukset. Kuitenkin tämä sosiaalinen fobia on omalla kohdallani niin vakava etten usko tuollaisten keinojen tästä parantavan. Kyseessä on silloin todella vakava ongelma kun täytyy ensin kytätä ovisilmästä ettei rapussa ole naapureita ennenkuin uskaltaa edes asunnostaan poistua. Tuo on vain yksi esimerkki sosiaalisesta fobiastani, tosin pahimmasta päästä.

        Sitten tietenkin kauppareissut on yhtä helvettiä enkä paljon ole itse kaupassa pystynyt käymäänkään. Myös kaikki ihmisten tapaamiset ovat vaikeita vaikka kyseessä olis kuinka tuttu henkilö. Näyttää myös todennäköiseltä etten koskaan löydä itselleni naista koska en edes pysty puhumaan naisten kanssa. En siis oikeasti voi kuvitellakkaan olevani parisuhteessa ja kuka nainen nyt sellaista miestä huolisikaan joka joutuu miettimään sitäkin koska uskaltaa poistua asunnosta.

        lue vaikka aiempia kirjoituksia, tuolla esim. naiset pelottaa jne , on muillakin samaa .


    • Pelokas ollut kanssa
    • Pelkuri4

      Kyllä minä itseni tunnen mutta siitä huolimatta en ole löytänyt parannuskeinoa sosiaalisten tilanteiden pelkoon. Olen joutunut taistelemaan tämän ongelman kanssa jo pian vuosikymmenen ajan. Ei tähän taida mitään parnnuskeinoa olla. On kokeiltu lääkitystä, kognitiivista terapiaa ja myös hypnoosia.

      Terapia vaatii todella paljon kärsivällisyyttä mutta minun kärsivällisyyteni on ollut lopussa jo aikoja sitten. En tiedä voiko mistään turhanhöpinästä olla minulle mitään apua vai olisiko vain parempi antaa olla ja hyväksyä tosiasiat.

    • Tsemiä

      Hoito ei auttanut, mutta kun elämässäni tapahtui kivoja asioita ja minusta tuli onnellisempi, niin se paransi. Se kun on vähän niin, että kaikki vaikuttaa kaikkeen.

    • exsospelkoinen

      tästä saan varmaan kuulla kunniani, mutta ainakin omalla kohdalla masturboinnin lopettaminen ensin kokonaan ja myöhemmin sen harrastaminen harvakseen toi suurimman muutoksen. Lääkkeitä ja terapiaa olen saanut vaivaan ja ne auttoivat aika paljon, mutta käsitöiden vähentämisestä tuli ihan oikeasti suurin muutos. Tuossa alhaalla on linkki yhteen hyvään sivustoon ja artikkeliin. Tätä on tähän mennessä jo todella moni koittanut ja siitä on saatu hyötyä, tolta sivustolta löytyy positiivisia tarinoita loputtomasti. Ei se kaikkia ongelmia poista, mutta helpottaa niistä selviytymistä. Tämä siis olettaen, että masturboit usein ja mahdollisesti seuraat aikuisviihdettä. Kannattaa ihan piruuttaan kokeilla, voi olla vaikeeta aluksi mutta tuloksia saattaa näkyä jo viikossa.

      http://www.yourbrainonporn.com/is-porn-making-my-social-anxiety-worse

      • exsospelkoinen

        lisäyksenä viestiini, että tässä tapauksessa masturbointi on addiktio. Ilmeisesti muutkin addiktiot vaikuttavat sosiaalisten tilanteiden pelkoon, joten niistäkin kannattaa päästä eroon


    • pelottomaksiko?

      Itse olen koko ikäni kärsinyt sosiaalisten tilanteiden pelosta. Kaikkea on kokeiltu, mutta ei auta. Itse asiassa tilanne on pikku hiljaa mennyt pahemmaksi.

      Suurin ongelma on se, että muut tai yhteiskunta haluaisi minun parantuvan tästä "pelosta". Itse pärjäisin tämän "ongelmani" kanssa, jos vain saisin olla rauhassa, mutta kun on pakko olla työelämässä, niin elämä onkin sitten yhtä helvettiä. Toivoisin, että pääsisin eläkkeelle, jotta voisin olla rauhassa. En siis koe mitään tarvetta "parantua", vaan vapautua kaikesta ylimääräisestä ja elää omaa rajoitunutta, mutta riittävän tyydyttävää elämääni.

    • Mies-25v

      Taidan lopettaa kaikki terapiat kun ei niistä ole mitään apua ja ryhtyä vakavissani suunnittelemaan itsemurhaa. Ehkä en enää vastaa puhelimeeni enkä viesteihin kun pitäisi mennä joidenkin toimenpiteiden pariin. Tiedän jo etten voi parantua sosiaalisten tilanteiden pelosta ja jatkuvasta kuristavasta ahdistuksesta joten mitään muuta vaihtoehtoa ei jää jäljelle. Pitäisi vain ensin hoitaa kaikki käytännön asiat kuntoon ja sen jälkeen miettiä sopiva itsemurhan tekotapa ja ajankohta.

      • ...

        www.juha.kemppinen.fi/index.php?id=1pcod15d0jfh54


    • Pyydän lukaisemaan

      Sosiaalisten tilanteiden pelko luo muitakin oireita jotka varmaan kuulostaa tutulle:
      http://www.huippukuntoon.fi/mieli/vapaaksi-stressistä

      Mietin näin kun luin oman rauhottavani ''osa-alueita'' niin siellä oli maininta sosiaalisten tilanteiden pelon lieventämisestä. Okei luin täältä että jotkut syökin noita rauhottavia vaan auttaako lääke poistamaan pelko tai sen vähentämisessä? Lääkehän rauhoittaa kyllä vaan jos on kyse pelosta niin luulisi silloin terapian olevan toimivampi kuin lääke (minun kantani)

      Ymmärrän turhautumisen koska pelko alkaa kehitämään fyysisiä vaivojakin ja mieli alkaa entisestään latistua pahimmillaan vieden hautaan. Suomessa ei varmaan resursseja ole terapia henkilökunnalla alkaa syväluotaamaan kaikkia tapauksia niin osa täällä linkitetyistä self-care tyylisestä hoidosta on ihan hyviäkin lievällä kriitiikillä aina luettuna toki.

      Hm... Voisin ihan suomenkielisillä ''self-care'' linkeillä jatkaa, suositan edes lukaisemaan se ei maksa muuta kuin vaivan ja voi sen jälkeen pohtia mitä tekee tai näkikö hyötyä :)
      -> https://www.tukinet.net/keskustelu/index.tmpl
      -> http://www.e-mielenterveys.fi/mielenterveyden-hairiot/sosiaalisten-tilanteiden-pelko/
      -> http://www.vogel.fi/terveys/kress_masennus.php
      -> http://www.vogel.fi/kasvilaakinta/index.php

      Englannin kielinen matsku:
      http://www.helpguide.org/mental/social_anxiety_support_symptom_causes_treatment.htm
      http://www.socialanxietyhome.com/cure-social-anxiety/
      http://www.calmclinic.com/anxiety/how-to-cure-social-anxiety

    • pelkurina

      Mä voin kertoa kans omani, että miten ite olen selvinnyt tosta pelosta. Mulla on ollut ihan nuoresta asti näitä(tosin silloin en ymmärtänyt että ne pelkotiloja oli, luulin vain, että olin sellanen ja että muutkin on. Oon siis 30v nainen. Ja pahimmat oireet oli n.16-28v.
      Mulla oli aivan järjettömiä pelkoja esimerkiks kaupassa käynnissä ja varsinkin siitä itse kassatilanteesta, samoin myös ihmisten kanssa asioinnit pankeissa jne oli kauheea, puhelimella soittaminen kuului myös tähän,nukkuminen vieraissa paikoissa:varsinkin jos samassa tilassa muita, lisäksi syöminen jonkun vieraan kanssa ei tullut kuuloonkaan. Töihin jos pääsin, en siellä kauaa pystynyt olemaan, koska olin jatkuvassa jännitystilassa. Kavereita minulla on vähän, mutta niiden kanssa oleminen oli rajattua, koska en vaan pystynyt niidenkään kanssa olemaan. Noi on asioita mitä koitin kynsin ja hampain välttää tai jättää kokonaan tekemättä. Oli päiviä, jolloin saatoin makaa kotona ihan vaan jo sen takia, kun minua hävetti ja surutti se, etten voinut olla "normaalisti". Siihen tulee kai jonkinsortin masennuskin, kun on niin pettynyt itteensä. Suljin puhelimet ja itkin ja mietin. Tällästä se mun elämä oli jonkin aikaa, joskus oli hyviä päiviä, jolloin pääsin kauppaan ja uskalsin soittaa, mutta sekin onnistui ainoastaan kunnollisella oman mielenmanipulaatiolla. Noiden asioiden jälkeen olin ilonen ja ylpee ittestäni, että uskalsin :) Aika usein myös kyllä kännäsinkin, tuntui, että sillä tavalla olin se jota haluaisin olla...sosiaalinen, hauska ja uskalias. Totuushan se ei missään nimessä ollut. Nykyään en juurikaan juo, ihan jo senkin takia, että saan asioista enemmän irti kun olen ilman alkoholia.
      Oon ollu aina unelmoija, unelmoin perheestä ja ns.normaalista elämästä. Matkoista tuntemattomaan, irtautumista omasta arjesta. Mutta en ole ikinä uskaltanut lähteä.
      Hyvänä hetkenä hain kouluun, jonne pääsin. Siellä olo alkujaan oli erittäin vaikeaa..mietin paljon etukäteen, että kenen vieressä istun, menenkö syömään, kelle puhun ja mitä.
      Olin aina haaveillut Lapista, työpaikkana, mutten uskaltanut sinne ikinä lähteä. Koulun avulla sain siihen mahdollisuuden, joku minussa oli muuttunut, olin saanut koulunkautta itsevarmuutta siitä, että olen hyvä edes jossain. Ja vaikka se pelotti, mutta toteutin unelmani ja lähdin Lappiin! ( Mulle oli määrätty paniikkikohtauksiin Opamoxia. Ne auttoi minua pysymään rauhallisena.Ja kun mua oli hävettäny aina se, että kun paniikki iski niin mulla rupes kädet tärräämään, niin Opamox auttoi myös siihenkin, sitä kautta sain taas lisää tsemppiä kun hävetys olis poissa) Otin jopa paikan junasta naisten makuuvaunusta (oikea dare devil)! Sekin oli mulle jo suuri askel: nukkua pienessä tilassa ja vielä muiden kanssa! Mut mä pystyin siihen. Olin innoissani tulevasta vaikka samaan aikaan pelotti yhtälailla, itkettikin välillä. Psyykkasin itteäni, että mä pystyn tähän, ja jos mokaan en kuole siihen, jos tärisen, niin sitten tärisen. Ne ei tunne mua, ne ei näe että sä pelkäät, kaikki on vaan sun sisällä.
      Jouduin lapissa asiakaspalveluun, eli suoraan kauhutilanne minun historiaa ajattelen. Otin aina ennen asiakaspalveluvuoroa Opamoxin, jolla sain enemmän varmuutta ja sain häpeää pois. Homma rupesin toimimaan, älysin, että ihmisissä ei ole mitään pelättävää. Ne ei tunne sua, eikä niiden tarvitsekkaan. Jossain vaiheessa jätin Opamoxinkin, olin saanut itsevarmuutta ja pärjäsin ilman sitä, ei jännittänyt ei tärisyttänyt.
      Kun palasin kotiin tältä reissulta, huomasin ja muutkin huomas mussa eron. Olin kai niin näkyvästi varmempi ja tsillimpi persoonana, katoin ihmisiä silmiin kun puhuin, saatoin jopa heittää jotain paskaa läppääkin.
      Nykyään mulle arkielämänhommat on helpottunut suuresti, juuri sen avulla että uskallan uskaltaa. Vaikka kauppaan mennessä mietin vielä paljon asioita, mutta se ei lamaannuta mua, enkä välttele tilanteita. Jotkut asioinnit on välillä jopa se ja sama, enkä mieti tai suunnitele niitä sen enempää. Puhelimen kanssa on välillä ongelmia, sitä en aina uskalla käyttää, siirrän soittoja mutta silti ne jossain vaiheessa teen :)
      En sano, että olisin varsinaisesti "parantunut" tästä asiasta, vaan se on todella paljon helpottanut. Kannattaa käyttää niitä hyviä hetkiä edukseen, (toivottavasti sellasia on) tehdä asioita, edes pieniä, joista haaveilee ja iloita niistä! Tsempata itteään, että "vittu, mä uskalsin!"
      Minulle myös liikunta auttaa todella paljon myös rutiinit. Noikin oli pahimpien aikojen aikana ahdistavia ajatuksia.
      Parisuhteet on ainakin omalla kohdalla asia erikseen, olen seurustellut mutten niin hyvällä menestyksellä :P Niitä on vaikea aloittaa ja lopettaa. Mutta sekin on mahdollista.
      Toivottavasti tästä olis edes jotain apua :) Eikä olis taas yks niistä että "helppohan sun on sanoa"- tarinoista :)

    • Mies-25v

      Itselläni oli pientä suhdeyritystä mutta sekin taisi mennä pieleen pelko ja ahdistusongelman takia. Nyt on jo pidempään ollut taas sellainen fiilis että haluaisin vain tappaa itseni. Koko elämä on niin vaikeaa eikä vähiten tuollaiset suhdekuviot. Ne kun ovat sieltä vaikeimmasta päästä. Ikävä todeta mutta tuntuu että niitä hyviä hetkiä ei ole juuri ollenkaan.

    • Ongelmia...

      Kyllä yksi suhde ollut ja siinä tietysti seksiä. Kännissä myös oisin kerran saanut, mutta kieltäydyin... Mutta joo, on vaikee ainakin itelle kertoo mitään ohjetta sillä kaikki vaan tapahtuu kun sen on aika, tosin itse kyllä voi vaikuttaa asioihin paljon. Otat vain itseäsi niskasta kiinni ja yrität.

      • Mies-25v

        Olen kuullut tuon neuvon jo satoja kertoja ja arvaa vain mitä mieltä siitä olen.


    • 18+4

      Tutustuin Alkuajatukseen, sen avulla aloin todella ymmärtämään itseäni, eli pelot ym mukaanlukien ja siksi pääsin eroon niistä. Kannattaa kokeilla.

    • jannitys

      Hei

      minullakin on sellaista ollut jo vuosia. Käynyt terapiassa ja psykodraamaryhmässä (aiheena jännittäminen) joka pelasti minut, siis se ryhmä.

      Etsikää joku ryhmä missä näätte muitakin jännittäjiä. Pääkaupunkiseudulla ainakin pitöisi olla ryhmii. Yksin ette tule parantumaan. Eri asia on sitten miten oppii sen kanssa elämään, se onnistuu kyllä yksinkin.

    • daalia88

      Onko kilpirauhaskokeet otettu? kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa monenlaisia oireita masennuksesta ja paniikkihäiriöstä lähtien. joskus henkilö saa masennuslääkkeet vaikka kilpirauhasen vajaatoiminta on selkeä masennuksen tai paniikkihäiriön syy.

    • jänskättää

      Minä pääsin sos.peloista käymällä n.7 vuotta säännöllisesti psykologilla. Jauhamalla siellä elämääni ees taas ja taas takas. Lisäapuna lääkitys. Pari sos.pelkosille tarkotettua ryhmää myös kävin. Ehkä n.10 vuotta meni kaikkiaan siihen, että pystyn nyt elämään normaalia elämää,vaikka jännitänkin joskus vieläkin jotain pahimpia tilanteita.

    • sofi000

      hei! sain apua lääkkeistä ja terapiasta, olen vältellyt sosiaalisia tilanteita, kun ruttoa, mutta tänään esiinnyin pienelle joukolle, mitä en ole tehnyt 10 VUOTEEN! aina olen vältellyt, mutta jotenkin sain tsempattua ja meni vielä ihan hyvin, en pyörtynyt, en tärissyt, sydän ei hakannut (propral) mutta muuten jännitti, päätin vain tehdä sen. nt tuntuu hyvältä, lähempänä, pikkuhiljaa.

    • amanda85

      Olen nyt 29 vuotta ja kärsinyt sosiaalisten tilanteiden pelosta 13-vuotiaasta asti ja sitäkin ennen olen aina ollut ujo ja hiljainen. En ole tästä vielä parantunut, mutta ehkä jotenkin on auttanut se, kun olen antanut itselleni luvan olla juuri tällainen kuin olen. Voi olla, että lääkityskin on auttanut. Jotenkin olen onnistunut oppimaan, että saan olla juuri sellainen kuin olen. Joskus ennen en uskaltanut mennä edes kauppaan, mutta nykyään voin jo mennä. Olen hyväksynyt ajatuksen, että olen introvertti ja hiljainen. En usko edes koskaan voivani muuttua puheliaaksi räpättäjäksi.

      Ei tämä helppoa ole ollut. Olen käynyt terapioissa, syönyt lääkkeitä (ja syön edelleen) ja kärsinyt kaikista muistakin ongelmista kuten masennuksesta, ahdistuksesta, paniikkihäiriöstä ja pakko-oireista. En ole vieläkään parantunut, mutta 16 vuotta siihen meni, että voin elää aika normaalia elämää.

      Puolisoa en ole löytänyt. Nyt olen jo alkanut harkita lasten hankkimista yksin. Kaipaan jo kovasti oman perheen perustamista. Toinen harmittava asia on se, että en ole unelma-ammatissani.

    • Anonyymi

      Minulla on sosiaalisten tilanteiden pelko ja paniikki häiriö, en saa töitä, ei ole koskaan ollut tyttöystävää, ei ystäviä ylipäätään. Porukassa menee kokonaan lukkoon ei saa sanotuksi mitään. Tämä johtuu mielestäni kun lapsena vanhemmat nolasivat ihmisten nähden, he aina sanoivat että sinä et osaa mitään, olet niin paksu ja lihava. He vertasivat aina muitten sukulaisten lapsiin jotka olivat muka niin erinomaisia, minä olin muka tyhmä, lihava, hidas ja ruma. Lisäksi koulussa kiusasivat kovasti koko ylä ja ala aste ajan. Olen käynyt lääkärissä mutta en ole saanut mitään, täällä päin ei ymmärretä tälläistä juttuja,. Minua on haitannut koko ikäni kun ei uskalla menna minnekkään kun pelottaa että ihmiset nauraa. Eikä pääse irti oma kuvasta että on ruma, tyhmä ja lihava

      • Anonyymi

        Ongelma on juuri tuossa, kun mainitsit, että ajattelet itsesi olevan ruma, tyhmä ja lihava.
        Se tarkoittaa, että itsetunto on alhaalla. Voi tulla pelkoja hyväksyykö toiset minua, kelpaanko, jne.
        Tilanteissa tulee epävarmuus itseään kohtaan, epäonnistunko jotenkin, mokaanko itseni, jne.
        Asiassa helpottaa se, kun hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Ajan myötä tajuaa, että kyllä ne muutkin hyväksyvät sinut juuri sellaisena kuin olet.
        Olisi hyvä opetella luottamaan ja uskomaan itseensä, silloin on helpompaa muidenkin kanssa.
        Tähän varmaan mainitaan, että helpommin sanottu kuin tehty, mutta se on ensimmäisiä keinoja, joita on hyvä harjoitella.
        Yleensä sitä vain luulee, että toiset katsovat ja ajattelevat juuri minua/sinua, vaikka ei se niin ole.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Saman kokenut ja todennut vuosikymmenten saatossa ettei se kyllä taida parantua kaikilla millään , itse koitin vuoskymmeniä "hoitaa" asiaa siedättämällä itseäni mutta sairastuin vaan pahemmin , vanhemmiten terveyden kannalta olen erakoitunut sitten ja todennut sen itselle kaikkein helpommaksi tavaksi elää .Mulla meni niin pitkälle tuo että aikanaan sitten fysiikkakin petti totaalisesti niin pahasti että työelämä jäi , eläkkeellä saa nyt kitkutella ja kroonistuneiden sairauksien kanssa kärsiä , suoraan voin sanoa että kaduttaa ja olis kannattanu ottaa varsinkin työelämä rauhallisemmin ja tyytyä vähempään , vaan kun itsellekkin jo lapsesta tuo työnteon ja osaamisen tärkeyttä painotettu varmaan liiaksikin niin kaikkensahan sitä sitten yrittää .

    • Anonyymi

      Koko jännitys on vitsi. Saattaa olla että ensimmäisellä kerralla se on ollut "normaalia" jos on ollut olosuhteista johtuen jännittävä tilanne. Mutta toisin kuin muilla jotka ennemmin kieltää jännittäneensä ja unohtaa koko jutun, henkilö-parkamme on takertunut kuvittelemaan itseään jännittäjäksi yhden tapauksen perusteella.
      Ja sitten alkanut jännittämään seuraavissa tilanteissa että alkaako jännittämään, ja itse tilanteessa säikähtää jokaista pikku merkkiä joka voisi tarkoittaa jännittämistä ja sen paljastumista.
      Itse asiassa henkilö ei ole jännittäjä vaan jännittämisen jännittäjä.:)
      Tavallaan ei ihme että sen paljastumista pelkää, kun on se aika noloa jännittää teoreettista jännittämistä, jota ei itse asiassa edes ole.
      tv. 44 vuotta sitten aiheeseen omakohtaisesti tutustunut.

      • Anonyymi

        Jos et itse ole jännittäjätyyppiä, hyvä niin.
        Muiden jännittämisistä sinä et pysty sanomaan yhtään mitään.
        Jos joku jännittää joitain tilanteita, niin silloin hän jännittää, piste.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos et itse ole jännittäjätyyppiä, hyvä niin.
        Muiden jännittämisistä sinä et pysty sanomaan yhtään mitään.
        Jos joku jännittää joitain tilanteita, niin silloin hän jännittää, piste.

        Sanoinhan että olen 44v sitten itse sairastunut siihen , mutta en jännitä omaa oletettua jännitystä enää. Pystyn kyllä sanomaan muistakin.
        Tämä onkin vakio että kun yrittää auttaa omalla oivalluksella, seuraava viesti on tuollainen suuttunut kiisto. Jännitä vaan vapaasti "joitain tilanteita".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sanoinhan että olen 44v sitten itse sairastunut siihen , mutta en jännitä omaa oletettua jännitystä enää. Pystyn kyllä sanomaan muistakin.
        Tämä onkin vakio että kun yrittää auttaa omalla oivalluksella, seuraava viesti on tuollainen suuttunut kiisto. Jännitä vaan vapaasti "joitain tilanteita".

        Lisäys: tarkoitus ei ollut ivata jännittäjää, vaan yrittää selkeyttää eroa satunnaisen luonnollisen jännityksen ja huolen jännittämisestä välillä. Joista jälkimmäisen uskon olevan koko sairaus.
        Tuo huoli jännittämisestä muodostaa koko jännittämistaudin. Ei ole muuta ylimääräistä jännitystä minun mielestä.
        Anna siis itsellesi mahdollisuus äläkä lisää sitä oletettua jännitystä huolissaan ololla siitä, niin näet paljonko jää jäljelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sanoinhan että olen 44v sitten itse sairastunut siihen , mutta en jännitä omaa oletettua jännitystä enää. Pystyn kyllä sanomaan muistakin.
        Tämä onkin vakio että kun yrittää auttaa omalla oivalluksella, seuraava viesti on tuollainen suuttunut kiisto. Jännitä vaan vapaasti "joitain tilanteita".

        En enää jännitä, olen nuorempana ollut jännittäjä, pelkäsin sosiaalisia tilanteita.
        En myöskään suutu toisten kommenteista.
        On vain täysin selvää, että muut eivät ole samanlaisia kuin sinä tai minä itse.
        On toki hyvä tuoda omia oivalluksia esiin, mutta samaa ei voi mennä " vaatimaan " muilta.


    • Anonyymi

      Apteekista saa valeriaanaa ilman reseptiä.

    • Anonyymi

      Vaatimus olkiukkoilun laitoit lainausmerkkeihin koska tiedät etten ole vaatinut yhtään mitään.
      Pystyn sanomaan muidenkin tapauksesta koska sairaudessa on sama rakenne. Ei sitä muuten samalla määritteellä kutsuttaisikaan. Tietty jokaisella on oma muunnos siitä.

      Kirjoitin siinä toivossa että se antaisi jollekin ideoita miten parantua sairaudesta.
      Mielestäni siinä on enemmän yritystä kuin latteudessa: "Jos joku jännittää joitain tilanteita, niin silloin hän jännittää."

      • Anonyymi

        Ei se ollut tarkoitettu latteudeksi, vaan toteamus siitä, että toisten on hyväksyttävä se tosiasia, jos joku on jännittäjä niin hän on.
        Vaikka onhan mahdollista päästä eroon jännittämisestä. Jokaiselle varmasti keinot löytyy, ne ovat vain yksilöllisiä, ihmisestä riippuen. Se, mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      335
      2921
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      106
      2204
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1640
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1164
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1047
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      960
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      944
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      41
      763
    Aihe