Mielenkiintoinen ohjelma-arvostelu!

Katso!

Katso-lehdessä oli "Suomi on ruotsalainen"-ohjelmasarjan arvostelu. Aluksi arvioija totesi sarjan nimen provosoivaksi. Sitten tuli pari limboa!

Arvioijan mukaan "suomalaisuuskiivailijat ärsyyntyvät ohjelmasta"!? Melko omituinen tulkinta. Jokainen kansa maailmassa arvostaa omaa kansallisuuttaan. Se on ihan luonnollista(paitsi Suomessa?). Omituista on ruotsalaisuuskiivailu Suomessa.

Toiseksi hän mainitsi, että "Ruotsi ja Suomi oli menestystarina"!? Eikö ole rohkea tulkinta? Nimittäin kyllä se oli niin, että yhteisaika oli menestystarina Ruotsille, mutta Suomelle päinvastoin. Suomea kohdeltiin riistettävänä siirtomaana, jota vain hyödynnettiin emo-Ruotsin eduksi. Ja tapatettiin suomalaiset turhissa sodissa. Suomi köyhdytettiin järjestelmällisesti jne.

8

178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niinpä.

      Jostain syystä ruotsalaisuukiivailu on päättäjiemme mielestä asallisempaa kuin suomalaisuuskiivailu.

      Jotain on mätää Suomenmaassa.....

    • Trotjjänare

      Ihan hyvä että koulutietoja kerrataan. Ruotsi, Novgorod, Hansaliitto ja katolinen kirkko vaikuttivat tuon ajan historiaan, ja Suomenlahtea pitkin kulkevan kauppatien merkitys muistettiin mainita. Materiaalia ohjelmaan oli haalittu sieltä täältä, kovin tasokas se ei ollut, mutta menettelee.

      • Selvännäkijä?

        Ohjelma esitetään vasta HUOMENNA. Kuinka olet voinut nähdä sen? ;)

        Varmasti erehdyit siihen "Kuninkaittemme jäljillä"-sarjaan. Mikä myös oli svekoasenteella tehty.

        Historian esitys on ihan hyvä asia, MUTTA tasapuolisena. Nämä YLE:n ohjelmat ovat tarkooituksellisen puolueellisia unohtaen Ruotsin vallan huonot puolet täysin.


      • Trotjänare
        Selvännäkijä? kirjoitti:

        Ohjelma esitetään vasta HUOMENNA. Kuinka olet voinut nähdä sen? ;)

        Varmasti erehdyit siihen "Kuninkaittemme jäljillä"-sarjaan. Mikä myös oli svekoasenteella tehty.

        Historian esitys on ihan hyvä asia, MUTTA tasapuolisena. Nämä YLE:n ohjelmat ovat tarkooituksellisen puolueellisia unohtaen Ruotsin vallan huonot puolet täysin.

        Totta. Erehdyin nimestä ja puhuin sarjasta "Kuninkaittemme jäljillä". Ei se mitään historiankirjoitusta ollut, ylimalkaisia koulutietoja lueteltiin.


      • Trotjänare kirjoitti:

        Totta. Erehdyin nimestä ja puhuin sarjasta "Kuninkaittemme jäljillä". Ei se mitään historiankirjoitusta ollut, ylimalkaisia koulutietoja lueteltiin.

        Eilisessä Hesarissa esiteltiin tätä "Kuninkaittemme jäljillä" sarjaa. Teksti on aika vekkulia: "Douglas Sivénin uus dokumenttisarja Kuninkaittemme jäljillä esittelee fiinejä legendoja, linnoja, taidetta ja muita asioita, jotka muistuttavat suomalaisten 600 vuotta kestäneestä ajasta ruotsalaisten vallan alla. Yhteinen historiamme on toki värikäs.
        Entä jos kysyttäisiin: mitä hyötyä nyky-Suomelle oli Ruotsin itäosana olemisesta?
        Kansakunnaksi nousumme kannalta tärkeät asiat - valtiopäivät, omat lait, oma raha ja suomenb kielen tasa-arvo ruotsin kanssa - saimme nimittäin vasta jouduttuamme Venäjän yhteyteen 1809. Venäjä yritti kyllä venäläistää imperiuminsa eri alueita tiukastikin, muuta juuri noissa paineissa Suomen suuriruhtinaskunta hioutui valtioksi, joka oli valmis itsenäistymään vuonna 1917." Kirjoittaja on Petri Immonen.
        Enpä olisi paremmin osannut arvioida noita kahta miehitysvaltaa. ;-)


    • Kannattaa muuten lukea "Itämaasta itsenäisyyteen", joka kuvaa mitalin toista puolta eli Ruotsin ja ruotsinkielisten suhtautumista Suomeen, suomalaisiin, suomalaisuuteen ja suomen kieleen. Kirja on maksutta luettavissa www.suomalaisuudenliitto.fi

    • sasitj

      Näissähän ei mainita mitään Ruotsin vallan ajan huonoja puolia, yritetään vain keksiä positiivisia.

      Suomi oli yksi Euroopan köyhimmistä maista Ruotsin vallan ajalla. Vaikka täällä tuotettiin yhtä sen ajan kysytyintä tuotetta, tervaa. Kaikki hyöty siitä meni Ruotsiin ja Tukholmaan, jonne ulkomaankauppa oli keskitetty. Suomen satamista oli kieletty kaupankäynti ulkomaille. Talonpoikaispurhjehduksen nimellä kutsuttu hämäläisten Tallinnan kauppa saatiin tapettua 1500-luvun puolivälissä Tukholman toimesta. Viimeisenä sinettinä Helsingin kaupunki perustettiin paikalle, joka oli hämäläisten lähtösatama. Tarkoitus oli nimenomaan valvoa salakaupaksi muuttunutta Tallinnan kauppaa, ja keskittää hyöty ruotsalaisille porvareille.

      Ruotsin-vallan ajasta ei ollut mitään hyötyä. Suomen kieli yritettiin hävittää, ja lopulta tänne jäi siirtomaa-ajalta vähemmistö, joka ei halunnut muuttaa takaisin kotiinsa koska oli saanut täällä etuaseman suomalaisiin nähden. Siis aivan samanlainen porukka kuin on Viron venäläisvähemmistö. Kolonialismin jäänteitä molemmat, Viron venäläiset ja Suomen ruotsinkieliset.

    • Pesta tittare

      Ja suomalaiset on pantu maksamaan verorahoillaan tämän Ylen harjoittaman ylen ruotsalaismielisen ohjelmiston, jossa systemaattisesti ylistetään Ruotsia ja alistetaan Suomea.

      Yle panee antamaan ylen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      33
      7651
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4566
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      67
      3211
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2166
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1709
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1687
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      357
      1485
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      15
      1442
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1129
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      276
      1080
    Aihe