Mielenkiintoinen ohjelma-arvostelu!

Katso!

Katso-lehdessä oli "Suomi on ruotsalainen"-ohjelmasarjan arvostelu. Aluksi arvioija totesi sarjan nimen provosoivaksi. Sitten tuli pari limboa!

Arvioijan mukaan "suomalaisuuskiivailijat ärsyyntyvät ohjelmasta"!? Melko omituinen tulkinta. Jokainen kansa maailmassa arvostaa omaa kansallisuuttaan. Se on ihan luonnollista(paitsi Suomessa?). Omituista on ruotsalaisuuskiivailu Suomessa.

Toiseksi hän mainitsi, että "Ruotsi ja Suomi oli menestystarina"!? Eikö ole rohkea tulkinta? Nimittäin kyllä se oli niin, että yhteisaika oli menestystarina Ruotsille, mutta Suomelle päinvastoin. Suomea kohdeltiin riistettävänä siirtomaana, jota vain hyödynnettiin emo-Ruotsin eduksi. Ja tapatettiin suomalaiset turhissa sodissa. Suomi köyhdytettiin järjestelmällisesti jne.

8

130

  Vastaukset

  • Jostain syystä ruotsalaisuukiivailu on päättäjiemme mielestä asallisempaa kuin suomalaisuuskiivailu.

   Jotain on mätää Suomenmaassa.....

  • Ihan hyvä että koulutietoja kerrataan. Ruotsi, Novgorod, Hansaliitto ja katolinen kirkko vaikuttivat tuon ajan historiaan, ja Suomenlahtea pitkin kulkevan kauppatien merkitys muistettiin mainita. Materiaalia ohjelmaan oli haalittu sieltä täältä, kovin tasokas se ei ollut, mutta menettelee.

   • Ohjelma esitetään vasta HUOMENNA. Kuinka olet voinut nähdä sen? ;)

    Varmasti erehdyit siihen "Kuninkaittemme jäljillä"-sarjaan. Mikä myös oli svekoasenteella tehty.

    Historian esitys on ihan hyvä asia, MUTTA tasapuolisena. Nämä YLE:n ohjelmat ovat tarkooituksellisen puolueellisia unohtaen Ruotsin vallan huonot puolet täysin.


   • Selvännäkijä? kirjoitti:

    Ohjelma esitetään vasta HUOMENNA. Kuinka olet voinut nähdä sen? ;)

    Varmasti erehdyit siihen "Kuninkaittemme jäljillä"-sarjaan. Mikä myös oli svekoasenteella tehty.

    Historian esitys on ihan hyvä asia, MUTTA tasapuolisena. Nämä YLE:n ohjelmat ovat tarkooituksellisen puolueellisia unohtaen Ruotsin vallan huonot puolet täysin.

    Totta. Erehdyin nimestä ja puhuin sarjasta "Kuninkaittemme jäljillä". Ei se mitään historiankirjoitusta ollut, ylimalkaisia koulutietoja lueteltiin.


   • Trotjänare kirjoitti:

    Totta. Erehdyin nimestä ja puhuin sarjasta "Kuninkaittemme jäljillä". Ei se mitään historiankirjoitusta ollut, ylimalkaisia koulutietoja lueteltiin.

    Eilisessä Hesarissa esiteltiin tätä "Kuninkaittemme jäljillä" sarjaa. Teksti on aika vekkulia: "Douglas Sivénin uus dokumenttisarja Kuninkaittemme jäljillä esittelee fiinejä legendoja, linnoja, taidetta ja muita asioita, jotka muistuttavat suomalaisten 600 vuotta kestäneestä ajasta ruotsalaisten vallan alla. Yhteinen historiamme on toki värikäs.
    Entä jos kysyttäisiin: mitä hyötyä nyky-Suomelle oli Ruotsin itäosana olemisesta?
    Kansakunnaksi nousumme kannalta tärkeät asiat - valtiopäivät, omat lait, oma raha ja suomenb kielen tasa-arvo ruotsin kanssa - saimme nimittäin vasta jouduttuamme Venäjän yhteyteen 1809. Venäjä yritti kyllä venäläistää imperiuminsa eri alueita tiukastikin, muuta juuri noissa paineissa Suomen suuriruhtinaskunta hioutui valtioksi, joka oli valmis itsenäistymään vuonna 1917." Kirjoittaja on Petri Immonen.
    Enpä olisi paremmin osannut arvioida noita kahta miehitysvaltaa. ;-)


  • Kannattaa muuten lukea "Itämaasta itsenäisyyteen", joka kuvaa mitalin toista puolta eli Ruotsin ja ruotsinkielisten suhtautumista Suomeen, suomalaisiin, suomalaisuuteen ja suomen kieleen. Kirja on maksutta luettavissa www.suomalaisuudenliitto.fi

  • Näissähän ei mainita mitään Ruotsin vallan ajan huonoja puolia, yritetään vain keksiä positiivisia.

   Suomi oli yksi Euroopan köyhimmistä maista Ruotsin vallan ajalla. Vaikka täällä tuotettiin yhtä sen ajan kysytyintä tuotetta, tervaa. Kaikki hyöty siitä meni Ruotsiin ja Tukholmaan, jonne ulkomaankauppa oli keskitetty. Suomen satamista oli kieletty kaupankäynti ulkomaille. Talonpoikaispurhjehduksen nimellä kutsuttu hämäläisten Tallinnan kauppa saatiin tapettua 1500-luvun puolivälissä Tukholman toimesta. Viimeisenä sinettinä Helsingin kaupunki perustettiin paikalle, joka oli hämäläisten lähtösatama. Tarkoitus oli nimenomaan valvoa salakaupaksi muuttunutta Tallinnan kauppaa, ja keskittää hyöty ruotsalaisille porvareille.

   Ruotsin-vallan ajasta ei ollut mitään hyötyä. Suomen kieli yritettiin hävittää, ja lopulta tänne jäi siirtomaa-ajalta vähemmistö, joka ei halunnut muuttaa takaisin kotiinsa koska oli saanut täällä etuaseman suomalaisiin nähden. Siis aivan samanlainen porukka kuin on Viron venäläisvähemmistö. Kolonialismin jäänteitä molemmat, Viron venäläiset ja Suomen ruotsinkieliset.

  • Ja suomalaiset on pantu maksamaan verorahoillaan tämän Ylen harjoittaman ylen ruotsalaismielisen ohjelmiston, jossa systemaattisesti ylistetään Ruotsia ja alistetaan Suomea.

   Yle panee antamaan ylen.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Avustettuja CoVid murhia ruotsissa?

   >> “Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla" – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan >> Yle
   Maailman menoa
   193
   8890
  2. Vihdoinkin Stefan avautuu Martinan röyhkeydestä

   Tätä ollaan odotettu. Stefan kertoo että Martina yrittää kiristää 200000 e Stefanilta . Näin me tää nähtiinkin. Muija sai harrastaa mitä halusi Stefan
   538
   8290
  3. Niko Ranta-Aho vihjaa perhehaaveistaan

   Miten voi olla, että tätä typerää rikollista paapotaan ja glorifioidaan joka tuutissa? Haastattelua annetaan ja otetaan sinne sun tänne. Ovatko kaikk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   3937
  4. Murha Varkaudessa

   Eli kuka tekijänä ja kuka mahtoi olla uhri?
   Varkaus
   112
   3495
  5. Niin alhaista toimintaa Martinalta!

   Nyt kun Stefu ja Sofia pitävät matalaa profiiliä niin Martina yrittää väkisin ärsyttää Stefua.Haluaa kai että hän suttuu ja ärähtää niin että porukat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   120
   1573