Moniko entisajan avioliitto oli huono?

kiips

Silloin entisajalla sodan jälkeen ja sitä ennen avioerothan olivat harvinaisia. Erot olivat kova häpeä, ja taloudellisesti ei ollut mahdollisuutta eroon. Nämä kai olivat ne suurimmat syyt miksi ihmiset eivät eronneet. Mutta olen vain miettinyt että kuinkahan moni avioliitto sitten oli huono ja oltaisi haluttu erota, mutta ei vain voinut? Miten puolisot pystyivät elämään ja hyväksymään huonon suhteen? Oletteko kuulleet tarinoita entisajan huonoista parisuhteista esimerkiksi isovanhemmiltanne? Millaisia ne olivat?

Toinen juttu on se mitä olen myös miettinyt, että kun puhutaan nykyajan erojen syistä. En ole kuullut sellaista yleistä asiaa mainittavan joka minun mielestäni vaikuttaa myös nykyajan suuriin erojen määriin. Mielestäni se vaikuttaa, miten nykymaailman tavat, elämä, yhteiskunta ja kasvatus kaikki yhdessä vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen. Käytetään päihteitä enemmän, kasvatuksessa ei osata aina opettaa muiden ihmisten kunnioittamista, ei olla kunnon kansalaisia vaan rettelöidään. Peruskoulussakin olet suositumpi jos vähän rettelöit, kuin että olet kunnon koululainen ja teet läksysi. Tämä nykyajan tavat miten eletään on minusta ajanut ihmiset eroon.

26

802

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onnellisempia

      Pakko on melko hyvä sitoutumismotivaattori.

      Rakkausavioliitothan ovat niitä jotka eivät kestä. Rakkaus tulee ja menee, ja jos liitto perustuu pelkästään siihen niin se hajoaa aikanaan.

      Ennen avioliitot olivat lähes pakon sanelemia ja perustuivat usein paljon muuhunkin kuin rakastumiseen. Sitoutuminen oli suurempaa ja ehkäpä niissä oltiin jopa onnellisempia kun ei tarvinnut edes miettiä sitä että miten muuten asiat voisivat olla.

      Onnellisuushan tulee siitä että on tyytyväinen siihen mitä on saavuttanut.

      • Tuo mandran

        tavoin jankutettava onnelisuus-vaatimus tuli kuvioon vasta joskus 1800-luvun loppupuolella, kun ihmisillä alkoi olla joutilasta aikaa.


      • Anonyymi

        Jos rakkaus(oikea rakkaus) puuttuu , ei ihminen voi olla onnellinen täysin 100%
        Ihmisiäkin on tietysti monenlaisia. Eli tunne ja järki-ihmisiä. Järki ihmiset varmasti ovat "onnellisia" jos ovat tyytyväisiä elämäänsä järkiavioliitissa.
        Tunne ihminen taas kaipaa rakkautta ja syvää yhteyttä.
        Tällainen fakta myös entisajoista että ei niitä tunteita kovin helposti toiselle edes näytetty arjessa.Työnteko/rahan hankkiminen olivat ykkösprioriteettejä. Lapsiakaan ei pidetty hirveästi sylissä vaan lapsetkin joutuivat töihin osaamisensa /kykenevyytensä mukaan.


    • Sininen 22

      Et ole lukenut Antti Tuurin tuotantoa. Pohjanmaalla 100 vuotta sitten yksi paljon käytetty eroamiskeino oli se, että mies lähti Amerikkaan.

    • hilma*

      Kuule. Ennenvanhaan ei ollut juurikaan aikaa ajatella onko onnellinen. Elämässä oli aina kyse selviytymisestä. Ja siihenhän perusasiat piti saada itse kuntoon; toimeentulo eli vesi, leipä, asunto/lämpö. Useinmiten kesät viljeltiin maata kellon ympäri. Kaikki tehtiin itse. Ruoka, vaatteet, huonekalut. Lapsia syntyi - ja kuoli tauteihin. Samoin aikuisia. Isovanhempani elivät ja perustivat perheen ennen ja jälkeen 1. maailmansodan. Kolme kymmenestä syntyneestä lapsesta kuoli ennen aikuisikää. Sitten kuoli isoisäni "lentävään kehkotautiin". Isoäitini jäi leskeksi ja seitsemän lapsen yksinhuoltajaksi. Hänellä oli kertomansa mukaan hyvä avioliitto. Tosin se olikin harvinainen rakkausliitto, jonka johdosta isoäitini varakas suku laittoi häneen välit kokonaan poikki. Isoäitini selvisi lapsineen kuitenkin varsin hyvin. Yllätys: tekemällä kovasti töitä. Vanhimmat lapset huolehtivat nuoremmista. Se oli ennenvanhaan itsestäänselvyys.

      Hyvin monilta vanhoilta ihmisiltä olen kuullut entisaikojen liitoista. Niitä oli hyviä, mutta myös huonoja. Useimmat jostain siltä väliltä, kuten nykyisinkin. Ongelmia hävettiin, niistä ei puhuttu. Kuolemasta ei puhuttu. Sodista ei puhuttu. Oikeastaan mistään henkilökohtaisesta ja intiimistä ei puhuttu. Alkoholi ei ollut ongelma... Paitsi, jos mies alkoi heilua kirveen kanssa. Silloin naisella lapsineen oli "lupa" paeta naapuriin.

      • nyt on hyvä

        "Alkoholi ei ollut ongelma... "

        Kyllä todellakin oli!

        Suomalainen mies on aina aikojen alusta alkaen hukuttanut pahanolon tunteensa viinaan.

        Nykyäänkin on paljon ihmisiä, joiden elämä on lähinnä hengissä selviytymistä. Itse elin 20 vuotta narsistipsykon alaisuudessa, ja yritin pitää sen ajan itseni ja lapset hengissä ja joten kuten tervejärkisenä. Onnellisia oltiin vain, kun "karattiin" kerran vuodessa lasten kanssa lomamatkalle, vaikka mies nostikin kauhean metelin siitä, niin henkireikä kurjuuteen piti saada vaikka mikä sota siitä syttyikin.


      • emma*
        nyt on hyvä kirjoitti:

        "Alkoholi ei ollut ongelma... "

        Kyllä todellakin oli!

        Suomalainen mies on aina aikojen alusta alkaen hukuttanut pahanolon tunteensa viinaan.

        Nykyäänkin on paljon ihmisiä, joiden elämä on lähinnä hengissä selviytymistä. Itse elin 20 vuotta narsistipsykon alaisuudessa, ja yritin pitää sen ajan itseni ja lapset hengissä ja joten kuten tervejärkisenä. Onnellisia oltiin vain, kun "karattiin" kerran vuodessa lasten kanssa lomamatkalle, vaikka mies nostikin kauhean metelin siitä, niin henkireikä kurjuuteen piti saada vaikka mikä sota siitä syttyikin.

        Edellinen kirjoitti:
        "Alkoholi ei ollut ongelma... Paitsi, jos mies alkoi heilua kirveen kanssa. Silloin naisella lapsineen oli "lupa" paeta naapuriin."

        Eli nykyisin on paljon paremmin. Voi erota! Eikä jäädä lasten kanssa kotiin pelkäämään, josko taas pitää paeta naapuriin kirveen kanssa heiluvaa miestä.


      • Anonyymi

        Hei ennen pesukoneita käsin pestiin pyykit ja astiat vaatteet lakanat pestiin padassa saunassa ja tehtiin lumityöt käsin ennen koneita ja kun koneet tuli saatiin enemmän tilaa liikkua.Oli puusaavit jaloilla missä pestiin käsin.Osa vaatteista piti keittää desinfioida.Lämmitys oli usein puuta ja puiden pilkkomiseen meni aikaa uunien sytyttelyyn.Ei ollut aikaa ei ehkäisyä ja naisten kuukautisrätit pestiin käsin.Vaipat myös.Naiset teki raskasta työtä sairaaloissa pyykkiä ruokaa siivousta.Myöhemmin kun tuli pesukoneet elämä helpottui.Kasvimaat ja hillotus vei ajan syksyllä ja mehustus.Työn lisäksi.Työajat oli pidempiä ja pakkasella työmatkat kävellen tai pyörällä.Lapset kouluun ja hoitoon.Ei edes ehtinyt ajatella mitään eroja kuin vasta autojen ja ehkäisyn tultua voi vapautua elämään.


    • kiips

      Tästä aiheesta senkin takia kyselin, kun itselle tässä tuli loppukesästä avoero. Jotenkin olen aina ollut vähän tuollainen vanhan liiton kannattaja eli ensin naimisiin, sitten lapsia ja vaikka liitto menisi huonosti pitää ainakin olla yhdessä niin kauan kun lapset kasvaa aikuisiksi.

      Kuitenkin kun ex-mieheni tapasin mulle alkoikin tulla tunne että en tiedäkään haluanko mennä naimisiin ollenkaan, sen takia kun niin moni nykyään eroaa. Ehkä alitajuntaisesti sitten tajusin että tämä mies ei ole minua varten, siksi ehkä tämä mielen muutos. Seurustelimme 1,5 vuotta ja menimme kihloihin. Siitä puolen vuoden päästä aloimme yrittämään lasta, ja 3kk päästä se tärppäsikin. No sitten samaan aikaan, vähän huonoon aikaan alkoikin tuntua että suhteessamme on vikaa. Pari vuotta sitten elettiin huonossa suhteessa ennen kuin erottiin.

      Nyt joskus vain ajattelen että olisiko pitänyt elää vanhojen tapojen mukaan, ja jäädä suhteeseen, kuitenkin pieni lapsikin on. Meillä oli kuiten noin puolet arki ajastamme sellaista että meillä oli ihan kivaa yhdessä, oltiin niinkuin kaverit. Ja sitten se toinen puoli ajasta minua ärsytti suunnattomasti se mieheni ja sen tekemiset. Pussaaminen, halaaminen ja arjen pieni hyväily tuntui minusta vastenmieliseltä. Tosin joskus oli ihan kiva että mies tuli aamuisin viereeni, tai katsottiin yhdessä kapealla patjalla leffaa, tai ihan halaaminenkin tuntui joskus mukavalta. Seksiä oli kerran kahdessa kuukaudessa, mutta se olikin sitten ihan täydellistä seksiä. Eron syinä oli aika moni asia mutta tärkeimpinä erilaiset elämän arvot, miehen mielenterveysongelmat, ehkä hänellä möys persoonallisuushäiriöitä, ei kunnioittanut eikä ottanut muita ihmisiä huomioon, epäsosiaalisuus oli kai vähän erakko. Ja noista mielenterveysongelmista se, että mieshän sanoi että kaikki johtui siitä, ja hän on ihan erilainen kun paranee, mutta en vain pystynyt uskomaan että kaikki johtui hänen sairaudestaan.

      Mutta turha mun on haikailla sen perään enään, kun sillä on jo uusi. Ollut jo muutaman kuukauden, ja kuitenkin on enimmäkseen sellanen tunne et ihan hyvä kun erottiin.

      Ja sitten taas kun toiset ihmiset sanoo et ei sais erota kun on lapsia, mutta sitten toiset taas sanoo et parempi erota vaikka on lapsia, et lapset vaan kärsii ja huomaa jos vanhemmilla menee huonosti. Sekä lapset saavat vain huonon kuvan parisuhteesta jos vanhemmilla menee huonosti ja sitten lapset aikuisiällä ei sit ymmärrä millainen parisuhde kuuluu olla.

      • kiitos avusta!

        Vaikuttaa siltä, että hyvä vain kun erositte, teidän kaikkien kannalta.

        Kiitos paljon pohdinnoistasi, ne kun auttoivat avaamaan silmät tälle nykyiselle suhteelle ja sen mahdottomalle jatkuvuudelle!


      • "a sitten taas kun toiset ihmiset sanoo et ei sais erota kun on lapsia, mutta sitten toiset taas sanoo et parempi erota vaikka on lapsia, et lapset vaan kärsii ja huomaa jos vanhemmilla menee huonosti. "

        Jos elämä on yhtä riitaa, niin kyllä, mutta ns kaverisuhde ei ole lapsille huono.


      • Anonyymi
        Yogamies kirjoitti:

        "a sitten taas kun toiset ihmiset sanoo et ei sais erota kun on lapsia, mutta sitten toiset taas sanoo et parempi erota vaikka on lapsia, et lapset vaan kärsii ja huomaa jos vanhemmilla menee huonosti. "

        Jos elämä on yhtä riitaa, niin kyllä, mutta ns kaverisuhde ei ole lapsille huono.

        Sota aikoja on ollut paljon ennen viime sotaakin. Miehet juo viinaa työporukassa antaa heidän olla.Miehillä on omat jutut pojilla.Tytöillä omat.Miehet puhuu kiveksistä tytöt kuukautisista.Naisills on myös työssä omat työkaverit koulussa joten antakaa olla.Vaikka ei olisi koskaan ollut sodassa on silti juoppoja huumeita ne on muita juttuja huumemyyjät on kouluissa.


    • Asiaa katselleut

      "Kiips" pohtii hyvin asiaa.
      Itse en vastusta eroa, jos elämä siellä kodissa on mennyt sellaiseksi, että siellä ei enää ole minkäänlaista rauhaa tai yhteistä suuntaa, riidellään ja moitiaan jatkuvasti.
      Mieheni teki sen myös, että arvosteli jotakin, silloin nostin kissan pöydälle heti, sanoin että minusta tuntuu todella pahalta tuo hänen puheensa. Otin selvennykseksi jonkin hänen jutuunsa, joka minua raivottaa ja sanoin, että miltä tuntuu kun jatkuvasti aiasta huomautan. Sehän voi olla vaikka liiat harrrastukset, kannanotot johonkin kiihkeästi ym.

      Kyllä lapsiperhekin voi erota, mutta järki pitäisi olla päässä, miten elämä järjestetään lapsien osalta, millä eletään, miten vaikuttaa lasten tulevaisuuteen. Sitä että avioliitto on muuttuunut enemmän kaverisuhteeksi, en todellakaan näe syyksi eroon, sillä siihenhän jokainen liitto pitäisikin perusta olla todella ne parhaat kaverit, joilla on yhteiset salaisuudet kaikissa aisoissa. Tähän kaverisuhteeseen kuuluu lisukkeena yhteiset hetket, yöt, ja seksi.

      Minusta nyt eletään jotenkin harhaisessa kuvassa parisuhteessa, ei voi olla sellaista, että joka tunti toinen kirjoittaa tekstiviestin rakastan sinua, tuo kukkasia, pussaa joka käänteessä, varmasti tuo suhde hajoaa, mutta tuo paras kaverisuhde kestää iskujakin.

      Kauheintä eroissa ovat nuo uudet suhteet, jotka ovat karkaamista toisen syliin heti, sillä tämä ihminen todellisuudessa pakenee ajattelemasta asioita, jotka pitäisi eron jälkeen ihan itse käydä läpi.
      Kun uusi suhde tulee, useimmiten hän alkaakin määräillä elämän tahtia, niin tälle eronnellee kuin hänen lapsilleen ja se on hirvittävä teko, sillä useimmiten on niin että tämä eroittaa tämän eroperheen kaikesta hyvästä, mikä heillä on ollut, sillä kyllä siihen kuuluu läheiset monella perheellä hyvin suurella osalla, mutta uusikot yrittävät poistaa kaiken tämän.

      Jos uusi suhde on alkanut salasuhteena, silloin tuolla toisella on ollut varsin suuri merkitys eroon. Tässä eräs tällainen antoi itse selvityksen, kuinka oli vaatinyuut eroamaan ja sitten on vielä niin itsekekseinen, että tokaisi kun oli jo muutaanut, että saisiko ketään yhtä hyvää hyvää kuin hän. Tänään tällee sanoisin, että ketään huononpaa ei ole olemassakaan, niin hyvin on itsensä tuonut esiin.

      Niin ei se ero ole lapsiperheessäkään se kinkkisin juttu vaan se uusi suhde, joka rikkoo yleensä lapsen elämän, siitä putoaa lapsen mahdollisuudet turvalliseen kasvamiseen ja elintasoon kokonaan pois.

      Kun eron jälkeen ihmiset osaisivat elää ilman parisuhdetta, heillä olisi kaveripiiri, jonka voi kutsua kotiin ja heidän kanssan voi keskustella ihan kaikesta, he tuovat lapsensa leikkimään erolasten kanssa.
      Mutta koti on koti vain tälle iomalle vanhemmalle ja lapsille, kotiin ei muuta kukaan.

      • -kaarina_e-

        Mitähän tarkoitat tuolla kaverisuhteella?

        Meillä on suhde, jossa ei ole ollut seksiä 10 vuoteen. Emme puhu mistään muusta, kuin asioista. Nukumme eri huoneissa. Emme tee mitään ydhessä ja lomat vietämme eri aikaan. Lapsia miellä ei ole.

        Omalla tavallaan ihan ok suhdekin tämä vaikka ei tässä mitään olekaan. Mitä mieltä sinä olet riittäisikö em. syyksi erota.

        Toisella ei ole siis haluja korjatta suhdetta. Tai tehdä sille yhtään mitään.


      • En ole
        -kaarina_e- kirjoitti:

        Mitähän tarkoitat tuolla kaverisuhteella?

        Meillä on suhde, jossa ei ole ollut seksiä 10 vuoteen. Emme puhu mistään muusta, kuin asioista. Nukumme eri huoneissa. Emme tee mitään ydhessä ja lomat vietämme eri aikaan. Lapsia miellä ei ole.

        Omalla tavallaan ihan ok suhdekin tämä vaikka ei tässä mitään olekaan. Mitä mieltä sinä olet riittäisikö em. syyksi erota.

        Toisella ei ole siis haluja korjatta suhdetta. Tai tehdä sille yhtään mitään.

        tuo edellinen, mutta minun mielestäni kaverisuhde on kumppanuuta, sielunkuppanuutta, toveruutta ja ystävyyttä.


      • -kaarina_e-
        En ole kirjoitti:

        tuo edellinen, mutta minun mielestäni kaverisuhde on kumppanuuta, sielunkuppanuutta, toveruutta ja ystävyyttä.

        Mitäs se toinen suhde sitten on? En ymmärrä näitä käsitteitä. Ja onko sinuta oma suhteeni kaverisuhde vai mikä?


      • No ainakin
        -kaarina_e- kirjoitti:

        Mitäs se toinen suhde sitten on? En ymmärrä näitä käsitteitä. Ja onko sinuta oma suhteeni kaverisuhde vai mikä?

        tämän avioero- tai avoero sivujen perusteella silkkaa painolastia, sekamelskaa j, ahneutta, raadollisuutta jne. näyttäisi olevan. :)


      • emma*
        -kaarina_e- kirjoitti:

        Mitähän tarkoitat tuolla kaverisuhteella?

        Meillä on suhde, jossa ei ole ollut seksiä 10 vuoteen. Emme puhu mistään muusta, kuin asioista. Nukumme eri huoneissa. Emme tee mitään ydhessä ja lomat vietämme eri aikaan. Lapsia miellä ei ole.

        Omalla tavallaan ihan ok suhdekin tämä vaikka ei tässä mitään olekaan. Mitä mieltä sinä olet riittäisikö em. syyksi erota.

        Toisella ei ole siis haluja korjatta suhdetta. Tai tehdä sille yhtään mitään.

        Sinulla on kämppissuhde, josko sitäkään. Ihan ok, jos molemmat ovat tyytyväisiä. Tosin sinä et taida olla.


      • Anonyymi
        -kaarina_e- kirjoitti:

        Mitähän tarkoitat tuolla kaverisuhteella?

        Meillä on suhde, jossa ei ole ollut seksiä 10 vuoteen. Emme puhu mistään muusta, kuin asioista. Nukumme eri huoneissa. Emme tee mitään ydhessä ja lomat vietämme eri aikaan. Lapsia miellä ei ole.

        Omalla tavallaan ihan ok suhdekin tämä vaikka ei tässä mitään olekaan. Mitä mieltä sinä olet riittäisikö em. syyksi erota.

        Toisella ei ole siis haluja korjatta suhdetta. Tai tehdä sille yhtään mitään.

        Olettepa loukannut toisianne miksi ette eronnut heti. Pidätte kilpaa ilkeyttä päällä.


    • Tätä mieltä

      Kaarina_e, te siis olla öllötätte ilman minkäälaista läheisyyttä kuin kämppikset avioliitossa. Riittääkö se sinulle? Sammunut nuotio ei syty. Jos tottumuksesta on tullut toinen "luonne" ja tapa elää, niin mikä ettei. Elätte kuin vanha pariskunta, ainoa mikä käy on seinäkello.

      Itse eroaisin paikallasi. Jos toinen on noin jämähtänyt paikoilleen, kohta olet sinäkin. Mutta ihmiset ovat erilaisia. Tutustu muihinkin miehiin, voi olla ja onkin, että löydät "elossa" olevan kumppanin jonka kanssa on rakkautta ja läheisyyttä.
      Tietenkin jos haluat elää kuten tähän asti, on turha erota!

    • kiips

      Minä olen kanssa sitä mieltä että, jos suhde on muuttunut kaverisuhteeksi ei kannata erota. Mutta tämä kaverisuhde pitää olla kuitenkin sellainen että tehdään asioita yhdessä, joskus on myös pussailua, halailua ja seksiä. Mutta jos ei ole näitä, kannattaa erota. Tietenkin jos ollaan jo vanhuksia niin setten riittää vähempikin.

      Meillä vaan oli niin että meillä oli tuollainen hyvänlainen kaverisuhde vain puolet arkiajastamme, tosin niinkuin sanoin pussaaminen tuntui aina paitsi seksin aikana vastenmieliseltä. Puolet ajasta oli juuri sitä et toinen ärsytti niin suunnattomasti.

    • Anonyymi

      Epäilen että suurinosa entisajan liitoista on ollut läheisriippuvuus suhteita

    • Anonyymi

      Aikoinaan ihmiset ovat tehneet niin paljon töitä, ettei heillä ole ollut aikaa pohtia tuollaisia. Onko sen nyt niin väliä millainen se puoliso on, kin ei sen kanssa ole kauheasti aikaa vietetty?

      • Anonyymi

        Ennen teki naisetkin kahta vuoroa tai kahta työtä ei ollut aikaa ja naiset osti itselleen asuntoja niitä piti maksaa ylityöllä ja keikkaa päätyön lisäksi.


    • Anonyymi

      Miehet elätti lapsensa itse ennen kuin tuli lapsilisät ja sitten elatusmaksut että erotessa mies maksaa joka kuukausi elatusmaksua omista lapsistaan ja isyys testit on tullut niin isyys voidaan varmentaa.Myös naiset hakee apua väkivaltaan meillä on jo paljon apua naisille myös raiskatuille ja jätetyille joilla lapsi tulossa.Miehen pitää ymmärtää tämä elatusmaksu asia että hänen pitää elättää omat lapset.Naiset käy työssä niin naista ei enää sido se mies kuin ennen.Naisella on oma asunto ja omat harrastukset sekä opiskelu.

    • Anonyymi

      Kyllä varmaan ennen vanhaan oli onnellisia liittoja, jos onnettomiakin. Uskon, että aviopuolisolle ei ollut sellaista "vaatimuslistaa" kuin nykyään monella on. En tarkoita, että pitäisi tyytyä huonoon puolisoon, mutta jokaisessa liitossa on joustettava ja tehtävä kompromisseja. Ei voi aina ajatella vain itseään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5484
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      21
      2440
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      50
      1674
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1297
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1259
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe