1. Mistä laista tai laeista löytyy tieto, missä kaikissa valtakirjoissa pitää olla todistajat? En löydä laista "laki varallisuusoikeudellisista oikeustoimista", en kauppakaaresta enkä asuntokauppalaista, vaikka jossain netissä luki, että asuntokauppaa koskevassa valtakirjassa pitää olla kaksi todistajaa.
Jos ei mistään, niin mistähän kirjasta? Valtakirja kuuluu ilmeisesti sopimusoikeuden piiriin, joten löytyisikö jostain sopimusoikeutta käsittelevästä kirjasta ohjeet erityyppisistä valtakirjoista?
2. Onko jotain asioita, joita ei voi hoitaa valtakirjalla, vaikka valtakirjassa olisi todistajat eli jos joku asia menee oikeuteen, niin tuomari sanookin, ettei valtakirja ole pätevä?
3. Mitä eroa on "avoimella valtakirjalla" ja "yleisvaltakirjalla"? Kumpi antaa suuremmat valtuudet? Olisiko jossain valmista mallia yleisvaltakirjasta (en netistä ole löytänyt)?
Valtakirjat?
11
4179
Vastaukset
- dsfkösfkl
Avoin asianajovaltakirja sopii toimiin, joilla ei tehdä taloudellisia sitoumuksia. Asuntokauppa vaatii yksilöidyn valtakirjan todistajineen.
No ainakaan naimisiin ei voi mennä valtakirjalla eikä tehdä testamenttia eikä lahjoittaa omaisuutta.- pykälänviilaaja
"Asuntokauppa vaatii yksilöidyn valtakirjan todistajineen.
No ainakaan naimisiin ei voi mennä valtakirjalla eikä tehdä testamenttia eikä lahjoittaa omaisuutta."
Missä nämä lukevat? Ei oikeustoimilaissa, ei kauppakaaressa eikä asuntokauppalaissa lue, että asuntokaupan valtakirjassa pitää olla todistajat. - pykälänviilaaja
Ehkä asia on sitten yksikertaisuudessaan niin, että jos kyseessä on paperi, jossa pitää olla todistajat, pitää myös valtuutuksessa toiselle henkilölle paperin allekirjoittamiseen olla todistajat.
En vain löydä niitä määräyksiä, joissa sanotaan, missä kaikissa papereissa pitää olla todistajat - en edes asuntokaupan osalta. - erkki
pykälänviilaaja kirjoitti:
Ehkä asia on sitten yksikertaisuudessaan niin, että jos kyseessä on paperi, jossa pitää olla todistajat, pitää myös valtuutuksessa toiselle henkilölle paperin allekirjoittamiseen olla todistajat.
En vain löydä niitä määräyksiä, joissa sanotaan, missä kaikissa papereissa pitää olla todistajat - en edes asuntokaupan osalta.Asia ei ole noin.
- -LW
pykälänviilaaja kirjoitti:
Ehkä asia on sitten yksikertaisuudessaan niin, että jos kyseessä on paperi, jossa pitää olla todistajat, pitää myös valtuutuksessa toiselle henkilölle paperin allekirjoittamiseen olla todistajat.
En vain löydä niitä määräyksiä, joissa sanotaan, missä kaikissa papereissa pitää olla todistajat - en edes asuntokaupan osalta.Asunnon kauppakirjassa ei tarvita todistajia. Vain myyjä ja ostaja allekirjoittavat sen.
Valtuutus taas ei ole määrämuotoinen, kuten tässäkin keskustelussa on jo todettu eli suullinen valtuutuskin on usein pätevä. Ratkaisevaa onkin monesti se, suostuuko vastapuoli tekemään oikeusotimen, jos valtuutus on annettu jollain muulla tavalla kuin kirjallisessa muodossa.
Määrämuotoista valtuutusta edellyttävät esim. kiinteistönkauppa (tehtävä kirjallisesti, kyseessä oleva kiinteistö ja valtuutettu yksilöitävä) ja edunvalvontavaltuutus (tehtävä kirjallisesti, kaksi todistajaa, jotka ovat samanaikaisesti läsnä). - Anonyymi
valtakirjalla voi mennä naimisiin
- 7+10
"Olisiko jossain valmista mallia yleisvaltakirjasta (en netistä ole löytänyt)? "
Jos ei löydä netistä, niin juridiikkaan erikoistuneista toimistoista voi kysellä. Varmistavat myös asiakirjan pätevyyden samalla.- -LW
Ainoa yleisvaltakirja, jolla voi edustaa valtuuttajaa "kaikissa asioissa" on edunvalvontavaltuutus. Se kuitenkin tulee voimaan vasta kun valtuuttaja ei ole enää itse kykenevä hoitamaan asioitaan. Lisäksi voimaantulo edellyttää maistraatin vahvistuspäätöstä.
Esim. pankkiasioita ei voi hoitaa yleisvaltakirjalla.
- erkki
>>No ainakaan naimisiin ei voi mennä valtakirjalla eikä tehdä testamenttia eikä lahjoittaa omaisuutta.
- erkki
Eipä niitä todistajia enää taideta tarvita missään valtakirjassa. Ennen tarvittiin ainakin kiinteistön luovuttamisvaltakirjassa.
- maanmittausminna
MK:
Luovuttajan valtuutuksen on oltava kirjallinen. Luovuttajan on allekirjoitettava valtakirja ja siitä on käytävä ilmi asiamiehen nimi ja luovutettava kiinteistö (MK 2:3). Todistajia ei vaadita. Mikäli valtakirjassa on mainittu kaupan vähimmäisehdot, esim. alin kauppahinta, on tämän noudattamista valvottava.
Luovutuksensaajan valtuutus voi olla myös suullinen. Yleensä valtuutus on luovutuksensaajankin osalta kirjallinen. Tällöin valtakirja on liitettävä hakemukseen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?465901Lakea konkurssiin. Asukkaat menettävät asuntonsa
Kuntarahoitus on tänään jättänyt konkurssihakemuksen lakean kaikista kiinteistö osakeyhtiöistä. Kassa on tyhjä, kaikki583396- 1862739
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t122624mahdollista, että olet ollut iltavuorossa
Ja kotiin päästyäsi tulit palstalle etsimään merkkiä minusta, jos kaipaat yhtään minua niin kuin minä sinua Ei mennyt k132289- 302204
törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/181987- 181745
- 1481389
Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu2771287