Oikeaoppinen viskin juominen

Viskirookie

Epävarmuudesta johtuen kysyn tällaisen kysymyksen, että mikä on se oikea virallinen tapa nauttia viskiä? Itse olen tähän mennessä juonut viskini on the rocks eli jäiden kerta tai huoneenlämpöisenä sellaisenaan. Onko single maltin ja blended viskin nauttimistavoissa jotain eroa? Hyllyssäni odottaa täysi-ikäinen eli 18 vuotias Chivas Regal juojaansa ja olisi mukava nauttia kyseistä juomaa oikeaoppisella tavalla, kunhan vain saan sen ensin tietää.

24

7315

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tasting

      Oikeata tapaa ei valitettavasti ole olemassakaan. On vain erilaisia tapoja nauttia viskistä. Itse maistelen viskejä ja muitakin kypsytettyjä tisleitä huoneenlämpöisenä tarkoitukseen sopivasta lasista. Toiset lisäävät joukkoon vettä toiset eivät, itse lisään jos vahvuus on liian suuri ilman vettä. Tämäkin jakaa kansaa.

      Ei muuta kuin kokeilemaan mikä sopii itselle parhaiten - ei välättämättä sovi muille ja sama toisin päin. Makuaisti on yksilöllinen.

      Helppo ja varsin huokea tapa tutustua viskien maailmaan on viskiristeilyt, joita järjestävät molemmat laivayhtiöt (Tallinki ja Viking)

      • Pirkkamaisteri

        Erittäin totta. Parhaan juomatavan löytää ainoastaan kokemuksen kautta. Jos muutama vinkki sopii antaa viskinmaistelua aloittavalle, niin suosittelen käyttämään aromilasia, joka sopii vallan mainiosti myös konjakin maisteluun. Mikäli tämmöistä lasia ei omista, sopii hätätapauksessa myös viini- tai samppanjalasikin. Omien kokemuksieni mukaan kaikkien viskien maku tai aromi ei kuitenkaan järkyttävästi muutu, vaikka sen joisi barbaarisena pidetystä tumblerista.
        Jäätä en suosittele lisäämään, vaikkakin se voi parantaa halvempien ja erityisesti terävän alkoholimaisilta maistuvien viskien makua ja suutuntumaa. Vettä kannattaa lisätä maltillisesti, vaikka tippa kerrallaan. Jotkut tykkäävät lisätä lasiin jopa yhtä paljon vettä, kuin viskiä mutta se on mielestäni jo makujen laimentamista, ellei suorastaan poistamista. Tilkka vettä kyllä menee itsellänikin usein whiskyn sekaan. Vettä voi koittaa heittää sekaan esimerkiksi lusikalla tai pillillä, jolloin pilli kastetaan vesilasiin, toinen pää suljetaan sormella ja otetaan vaikka tippa kerrallaan vettä mukaan.
        Maistelua varten kannattaa varata mukaan myös aivan tavallista juomavettä ja voimakkaan makuisten ruokien syömistä samoin, kuin tupakointia tulisi välttää ennen viskin maistelua. Tähänkin löytyy poikkeus: nimittäin sikarit, joista monet sopivat erinomaisesti täydentämään vaikkapa kevyen makuisia Speysiden viskejä. Voimakkaat ja savuiset viskit yhdistettynä isoon sikariin, voivat aiheuttaa liiankin savuisia ja tervaisia makukokemuksia.
        Aiheesta löytyy monia hyviä kirjoja aivan suomen kielelläkin kirjoitettuna. Pieni taustatutkimus kannattaa: Ellei viskin historia ja valmistus kiinnosta, antavat ne silti osviittaa siitä, minkälaiset viskit voisivat sopia aiheesta kiinnostuneelle.
        Tästäkään ei silti kannata tehdä kvanttifysiikkaa. Perusmaisteluun tarvittavat välineet löytyvät jokaisesta kodista, aikaa löytyy, kun sitä varaa riittävästi ja itselleen parhaat juontiopit löytyvät vain kokeilemalla, kuten jo mainittu.


      • Single Malt

        Miten niin valitettavasti?

        Viskin juomisen, niin kuin muidenkin makuasioiden, suhteen pätee se, että oikea tapa on se, joka sinusta parhaalta maistuu. Ei sitä tarvitse keneltäkään kysellä, kokeile erilaisia tapoja ja päätä sitten, mikä sinusta on paras tapa.

        Minulla on tapana laittaa viskin sekaan suoraan hanasta pienenpieni tilkka vettä. Jotkut jopa blandaavat viskiä cokiksella tai muulla limulla, eivätkä ole vielä putkaan joutuneet.


    • PULLONSUUSTA

      Kolmenvatinpullosta hömpsyt silloin töllöin, välillä kunnon kulaus,aamulla vasta juodaan plissi eli vesi ja taas lauletaan

      • Vähempään tyytyvä

        Kolmenvatin viskipulloja on myynnissä yhtä vähän kuin kolmenwatin ja kolmenvartinkin.

        Viinien normaali pullokoko on 0,75 eli 3/4 litraa, mutta väkevät alkoholijuomat myydään Alkossa normaalisti 0,70 litran (”iso pullo”) ja 0,35 litran (”pikku pullo”) pakkauksissa. Myös mm. 0,5 litran ja 0,2 litran pulloja löytyy, mutta 0,75 litraa on väkevien juomien kohdalla jokseenkin tuntematon pullokoko.


    • wiskimies

      Viskiä pitää juoda pikkurilli pystyssä pienissä siidereissä ja kuvitella näin olevansa sivistynyt.

    • Maistuu juu

      Nami Mallasviski Maistuu.

    • Whiskey-Joe

      suoraan pullosta taskulämpimänä ja nuppi turvoksiin niin että Norja näkyy.. No ei vaineskaan. Itse nautin huoneenlämpöisenä pari yömyssyä ( 5 maximissaan) ilman mitään laimennuksia (vesi, kola jäät) mieluiten Tapio Wirkkalan suunnittelemasta Gaissa viski lasista hienostuneesti kauluspaitaan ja kravattiin pukeutuneena (housuista ei niin väliä..) Viski mieluiten irlantilaista tai sitten jotain hieman ikääntynyttä skottilaista single malttia! Näin meillä. Noiden puutteessa Grants tai famousGrousekin käy - tai siis mikä vain...

    • Varaamällätä

      Oikeaa tapaa juoda viskiä ei ole eikä tule. Muuta väittävät ovat besserwissereitä. Jokainen juo viskinsä kukin omalla tavallaan. Itse vetelen pullon yhden viikonlopun aikana enkä jätä litkua seisomaan. Juoma-astiana on mikä milloinkin sattuu tarttumaan kouraan: kolhiintunut emalimuki, vanha maitolasi tai Glencairn´n taisting lasi. Juon viskin raakana huoneenlämpöisenä tai sotken kokista joukkoon, ihan miten vaan. Viskiä kuluu noin 30-40 putelia vuodessa 10-20 putelia konjakkia. Juomieni putelien hinta liikuu jossain 250-1200 punnan välissä.

      • Fizzerald

        Pystyy sitä jotenkin nielemään kun laittaa reilusti spriteä..tai vaikka muuta sitruunalimua sekaan, mut visķistä tuppaa tulemaan paha kenonen.


    • Tavatonmonet

      Aika halpoja juomia olet valinnut...parempiakin olisi löytynyt, jos on millä mällää.
      Itse juon mallasviskejä noin 6-8 pulloa vuodessa, hintahaitari 70-300€. Toki tulee ostettua muutaman hieman hintavampikin pullo - mutta eivät ole juotavaksi vaan puhtaasti sijoitusmielessä.

      Jos juot 40-60 pulloa alkoholia vuodessa ja tähän oluet ymv päälle, voidaan jo puhua juomisesta. Onnea ja mestystä valitulla tiellä.

      • hienoharrastus

        Jos vetää 50 kannua vuodessa se tekee noin 2,5 paukkua päivässä eli ihan normijuomista. Sossusta viinarahat hakeva pultsari ( ei pilkkaamismielessä) vetää huviinsa 5-10 tontun edestä viinaa vuodessa, jotka palutuvat takaisin törkeän viinaveron muodossa. Nimimerkki millämällätä kuluttaa rahaa viinoihin suurinpiirtein [(250 1200):2]x50 puntaa= 36250 puntaa vuodessa eli noin kuusi kertaa enemmän kuin em. pulsu, tosin viinamäärä on pienenpi johtuen kalliimista litkuista. Yhteenvetona voidaan päätellä, että tuollaisen ylevän harrastuksen ylläpitämiseen tarvitaan noin 200-400 tontun vuosipalkka, johon pystyy isoliuta suomalaisia. Laskut ovat karrikoiden vedetty hatusta. Että silleen.


      • Neluvut

        Hienoa, että on harrastus. Tuskin vetää pelkkää viskiä, päivittäinen reipas alkoholin käyttäminen lisää monien alkoholiperäisten sairauksien riskiä huomattavasti.
        Miesten keskipalkka oli viime vuonna noin 33 k€, eli hieman menee tili pakkaselle jos yrittää pysyä on millä mällätä tahdissa.


    • jooheiiiiii

      Paras oikia tapa on kun sen kaataa viemäriin :D

      • hoohuihai

        Juuri näin se menee,Itse sen tein koska tuntu että yrjöt tulee pelkästä yhdestä ryypystä.


    • 1946Macallanfai

      No mikä on oikiaa ja mikä ei? Single maltiin laitan teelusikallisen vettä.
      Ongelma juuri, että nyt en uskalla maistaa miltä 400000 euron viski maistuu?
      Sveitsin maailman tunnetuimmassa viskibaarissa oli kiinalainen seurue. Listalla oli Macallanin vuoden 1876 tislettä. Yksi seurueesta tilas. Ravintoloitsija kysy isältään, että voiko pullon avata. Isä vastas, että mikä ettei jos hinnasta sovitaan. Kiinalainen maksoi 2cl ryypystä 8700 e. Totes, että tämähän maistuu tavalliselle Macallanille. Nyt en uskalla avata tuota 60 euron pulloa. Toki ite aikoinani maksoin 2cl Springbanksistä 50 e, jolla sain kunniakirjan Sillansuun seinälle. Oli vieläki. Kävin tarkistamasa.

      • Raakaa_ainetta

        Minä juon hitaasti. Kun elämässä on jotain erityistä juhlittavaa, laitan noin 2 cl huoneenlämpöistä Highland Queenia lasin pohjalle ja juon sen pienissä osissa. Ensimmäinen on hyvää, mutta viimeinen erä on jo vaikea saada alas.

        Pullon kävin ostamassa, kun viinaveroa alennettiin 2005 ja nyt on noin kolmannes vielä jäljellä. Pari kertaa vuodessa on siis ollut juhlan aihetta.


    • Haistelija

      Yllä olevista viesteistä ei selvinnyt se, miten viski juodaan. Jos haluaa sen maut esille, pitääkö purskuttaa, kuten viinejä? Vaiko nielaista suoraan? Haistella? Kertokaa.

    • Granny.Mc.Killic

      Skotit itse lirauttavat pikkutipan vettä lasiin,,ja sitten vaan juodaan,hitaasti tai nopeesti...
      Oikeastihan tosi hinnakkaat single- maltit ovat jo sellaisia joista ei känniä vetäistä,mutta ovat kyllä hintansa arvoisia nautinto-aineita.

      • laatuonmakua

        Osa Skoteista lisää vettä ja osa ei lisää. Osa juo sellaisenaa, osa laittaa jäitä.
        Tislaamolla käydessä kysin asiaa ja vastaus oli selkeä, ei mitään väliä miten juot, kunhan ostat riittävän usein ja mielellään heidän viskiä.

        Hinta ei yksin takaa tässäkään asiassa laatua, valitettavasti hintaan vaikuttaa myös muu kuin laatu esim saatavuus, Esim 1980-luvulla lopetettiin monta tislaamoa ja näiden jo lopetettujen tislaamojen pullot alkavat olla aika hintavia, vaikka laatu voi olla huipun ja kuran väliltä, Osa näistä lopetetuista on huippuja ja kalliita sekä vaikeasti saatavia, eimm Port Ellen.


    • Anonyymi

      Johan Kari Suomalainen sanoi, et ensi hörppy, niin että vatsassa tuntuu ja sit siemaillaan, blandattuna kolmella vesitipalla.

    • Anonyymi

      Sellainen ero, että blended paskaa ei nautita lainkaan. Sitä vedetää korkeintaan krapulaan ellei muuta ole. Vittu vedän päi näköä jos joku kaataa cokista single maltiin. Laphroiag juodaan pienellä vesitilkalla aromilasista eikä ole 13v pikku vaippaperseiden hommaa ollenkaan. Itse tiedän kaiken muut ovat aiva pihalla ei jumalauta haluaako joku kuolla!?!?!?!?!

      • Anonyymi

        Juon just parhaillaan Laphroaigia kahvikupista. Ilman vettä. Haista sinä mursu paska


    • Anonyymi

      Viskiä ei kylmänä eikä jäillä koska se vaimentaa aromeja. Sellaisenaan tai muutamalla vesitipalla. Pieni vesimäärä saattaa avata varsinkin tynnyrivahvuisia viskejä. Itse olen huomannut, että viskin aromi on ihan erilainen ja usein parempi ulkona. En tiedä tekeekö tässä jotenkin raikas ja/tai kosteampi ilma vai muut ulkoilman aromit, jotka yhdistyvät viskin aromeihin. Ulkoilmassa minusta viskin aromeissa on aistittavissa varsinkin meri ihan eri tavalla, ainakin Islayn viskeissä.

      Ei kai viskeissäkään ole mitään oikeaa ja väärää. Sekoitetuille on omat käyttötarkoituksensa (drinkit, edullinen). Jenkkiviskit on myös hyviä ja ilman jenkkiviskejä ei olisi niin laajasti skottiviskejä kun skoteissa uusiokäytetään jenkkitynnyreitä (jenkkiviskiä saa säilyttää vain uusissa tynnyreissä, joten 1. kerran jälkeen myyvät skotlantiin).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe