Kokeilin tehdä kiljua

Junnu 71

Eli kokeilin ihan mielenkiinnosta tehdä kiljua 1,5 pulloissaa. Ajattelin vähän kysellä, jos täällä on kokeneempia kiljun valmistajia, että kuulostaako siltä, että olen tehnyt homman oikein. Aluksi otin ja pesin kaksi pulloa huolella ja keitin vettä. Liuotin noin 2dl sokeria kuumaan veteen ja laitoin pulloon hieman reilu litran vettä. Sitten sekoitin sokerilitkun muuhun veteen. Tein tämän tietysti molempiin pulloihin. Sitten laitoin molempiin pulloihin Rainbown 11 gramman kuivahiivapussista noin puolet. Tein pienen ravistuksen, jota ei kuulemma välttämättä edes kannata tehdä. Sitten vein molemmat pullot kellariin käymään ja kotiväeltä piiloon. Kellarissa hieman viileämpi kuin muualla talossa, joten täytyy vain toivoa ettei ole liian viileää. Laitoin pullot vielä joihinkin mutsin vanhoihin pitkävartisiin ja lämpimiin kenkiin, jos lämpö vaikka pysyisi vähän paremmin päällä. Noin neljän tunnin päästä kävin ensimmäisen kerran katsomassa tilanteen. Molemmissa pulloissa oli melkopalon tullut sellaista valkoista vaahtoa siihen litkun pinnalle. Onko normaalia? Toisessa pullossa vaahto oli jopa kuohunut yli. Haittaako? Epäilen sen johtuvan siitä, että pienen kikkailun seurauksena siihen pulloon taisi mennä vähän liikaa sokeria. Parin päiän jälkeen tilanne on edelleen sama, vaahtoa pinnalla. Pohjasta näyttää kyllä selkeästi nousevan sellaisia poreita pintaan eli ilmeisesti se käy ihan ok. Haju muistuttaa vähän jotain mutsin tekemää simaa, ehkä vähän tiukempi vaan.

7

620

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Kiljuhanhi***
  • Petteri RKP

   Onnistuuko käymisen pysäytys, jos kaataa vähäsen viinaa kiljun sekaan lopuksi?

  • kiljuukiljuu

   Mitään ei tarvitse kaataa kiljun sekaan, käyminen pysähtyy sitten kun kaikki sokerit on käytetty. Tämän voi varmistaa ominaispainomittarilla, lasinen halpisromu maksaa kaupassa muutaman euron ja on yleensä tarpeeksi tarkka. Laadukkaampia malleja saa tilata esim www.humle.se:stä. Refraktometriä en suosittele varsinkaan aloittelijalle vaatii vähän perehtyneisyyttä että sillä saa oikenkaltaisia tuloksia alkoholipitoisilla nesteillä.

   Jos haluaa hiilaria kiljuunsa, niin sokeria lisätään esim suhteella 100g / 20l joukkoon ja pullotetaan esim olutpulloihin. Jos ei halua niin sitten vaan mehukattipurkkiin ja eikun ääntä kohden.

   • mietin vaan

    Mitä jos kiljun sekaan meni roskia?
    Kannataako juoda?


   • mietin vaan

    Mitä jos kiljun sekaan meni roskia?
    Kannataako juoda?


  • eikos kaan

   Ei koskaan kannata juoda kiljua.

  • Harrastaja1234

   kuivahiiva alkaa käymään 35-42 asteisessa nesteessä eli kiehautus ei tarpeellista. Vaahdon syntyminen on ihan normaalia, joka johtuu siitä, että käymisessä syntyvä hiilidioksidi nousee pintaan muodostaen vaahtoa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Täti-ihminen Sofia ja nuori kanadalainen lätkänpelaaja

   Sofialla on kiikarissa Logan Thompson 25v, Las Vegasissa pelaava kanadalaispelaaja. Tätä se kai tarkoitti, kun sanoi Seiskalle, ettei tiedä kuinka pit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   206
   3469
  2. Some pillastui: Farmin voitto pedattiin Teemulle?!? "Törkee temppu" "Taina oli ihan vailla mahiksia"

   Ohhoh, Farmi-kaksintaistelu ja finaali on saanut tunteet kuumiksi - ja ehkä syystäkin Suomi24 Keskustelu -palstalla... Olisiko Tainalla ollut mahdolli
   Suomalaiset julkkikset
   30
   3121
  3. Suomessa todettu ilmeisesti eka apinarokkotapaus

   Euroopassa matkailleella miehellä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008841676.html
   Maailman menoa
   120
   1704
  4. Pääsikö Martti

   Esittelemään velaka mersua ja hyyryä hienostoalueella lippisjonnelle🤗😜😎
   Kotimaiset julkkisjuorut
   203
   1546
  5. Voiko Martinaa muuta kuin nauraa

   Baha oli "tiedän, että ollaan loppuelämä yhdessä."😂 Pikkarainen oli " tässä on nyt se oikea ihminen, en luovu susta koskaan."😂 Lippispojasta sanoo "
   Kotimaiset julkkisjuorut
   348
   1435
  6. Etkö voisi

   Mies: Etkö millään voisi, tahtoisi tai haluaisi tavata? Edes hetken, kuten silloin joskus. Etkö voisi pyytää? Itse en voi. Tekisin mitä vain, jos näki
   Rakkaus ja rakastaminen
   87
   1273
  7. J joskus haluaisin

   Istua syliisi ja samalla suudella sinua...
   Ikävä
   57
   1270
  8. Petit miestäsi

   Pettäisit myös minut. Sinulle ei merkitse rehellisyys mitään. Naisilla on selkäranka. Käärmellä sitä ei ole. Älä enää vaivaa minua.
   Järki ja tunteet
   69
   1132
  9. Mitäs ajattelisit

   Jos saisit häneltä tänään pienessä sievässä lähetetyn viestin puhelimeen "haluan nähdä" tai "ikävä"?
   Ikävä
   89
   1108
  10. Nyt on aika muistella jättitarakkaa

   Uuh uuh uuh. https://aijaa.com/wMPRhU
   Kotimaiset julkkisjuorut
   64
   969
  Aihe