Pelkopolin valehtelu kivusta

petetty.....

Onko kivutonta synnytystä olemassa? Pelkopolilla sanottiin, että on. Voidaan puuduttaa niin paljon, ettei supistukset tai ponnistukset satu. Tulee vain paineen tunne. Noh, synnytyksessä minulle laitettiin epiduraali pumppu, spinaali ja pudendaalipuudutus häpyhermoon.Vaikuttivat hetkellisesti, mutta silti supistukset ja ponnistukset sattuivat sietämättömän paljon. Tikkaus ei tuntunut.
Kyllähän se käy järkeen, ettei kivutonta synnytystä ole. Silti pelkopolilla valehdellaan kätilöiden ja psykologin toimesta äideille synnytyksen olevan kivutonta, jotta heidät saadaan synnyttämään alakautta. Avautumisvaiheessa kun en enää tuntenut puudutusten ansiosta supistuksia, kätilö sanoi, että pahin on jo ohi. Kun olin avautunut, supistusten kipu palasi takaisin, ja ponnistaessa kipu oli pahimmillaan. Tällaisen valehtelun takia tulee todella petetty olo ja epäluottamus hoitohenkilökuntaan. Varmasti olisi parempi suoraan sanoa äideille miten asiat ovat, kuin luoda valheellisia toiveita synnytyksen suhteen. Varmaan niitäkin on, jotka todella eivät tunne kipua synnytyksen aikana, mutta se on todella pieni vähemmistö, uskoisin.

20

781

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rehellisyys kunniaan

      jep.. on kyllä kurjaa jos valehdellaan. Kyllähän se synnytys sattuu! Muistaakseni vain noin. 10% ei koe synnytystä kivuliaaksi. Mutta eihän se sektiostakaan toipuminen kivutonta oo.

      • petetty.....

        Näinpä. Kyllä jokaisen järki sanoo, että se tottakai sattuu vaikka mitä tehtäisiin. Synnyttämättömänä ei kuitenkaan voi tietää täysin millaista se on, ja kun alan ammattilaiset väittävät päin naamaa, että siitä on mahdollista tehdä kivutonta, ja vielä kesken synnytyksen väittävät, että pahin on ohi VAIKKA se vasta oli edessä, niin kyllä siihen tahtoo uskoa. Miksi ne valehtelisivatkaan. No ilmeisesti juuri siksi, että saataisiin nainen luottavaiseksi ja rauhalliseksi, vaikkakin täysin valheellisin perustein. En ymmärrä, en todellakaan. Jos oltaisiin rehellisesti kerrottu asiat, niin ei olisi tullut yllätyksenä ja järkytyksenä synnytyksen todellinen kulku. Siihen olisi voinut valmistautua paremmin. Mutta eipä siitä mitään traumaa silti jäänyt, ja nyt on mukavampi mennä synnyttämään toinen, kun tietää jo mitä se on.


    • hello.kitty.

      Ikävää, että kävi noin.

      Olen synnyttänyt ns. luomuna kolme kertaa ja minulla se ponnistusvaihe oli kivuton. Tunne oli paremminkin hyvin epämukava. Mutta ne viimeset supistukset ennen ponnistamista oli järkyttäviä.

      Itsellä synnytykset ovat helpottuneet kerta kerran jälkeen, toivottavasti sinulle käy samoin.

      Ehkä ne pelkopolilla eivät olleet itse kokeneet synnytystä tai sitten heillä oli ollut sama tilanne kuin minulla, että kivut olivat aukeamisvaiheessa, johon pystytän vaikuttamaan epiduraalilla ym.

      • aloittaja.....

        Kätilöt olivat vanhoja kokeneita naisia, varmaan heillä myös lapsia on. Psykologi kertoi itse hänellä olevan lapsia. Lääkäreistä en tiedä, olivat nuoren puoleisia.


    • trryht

      Kivun tunto on niin yksilöllistä. Tuskin sitä synnytystä nyt kukaan saa niin kivuttomaksi että sama vaikka istuisi kahvilassa pullakahvilla. Jos nyt asteikolla 0-10 arvioisin niin ehkä tuohon 5 tasoon sen kivun voi saada. Paljon on kiinni miten suhtautuu siihen kipuun. Jos yrittää välttää sitä ja pelkää sitä niin todennäköisesti tuntuu pahemmalta. Pitäisi vaan yrittää miettiä sitä miksi sitä kipua tuntuu eli missä kohtaa vauva kulloinkin on tulossa.

      Jokaisella on omanlaisensa anatomia ja ei kyllä saisi vähätellä kenenkään henkilökohtaisia tuntemuksia. Potilas itse tietää aina parhaiten oman vointinsa. Olisi kiva jos hoitajat voisivat enemmän kysellä potilaalta sitä vointia ja tuntemuksia eikä olettaa vaan että kun kerran on sanonut jotain niin se pitää. Lisäksi se että kokee kivun vaikka tasossa 5 ei kerro mitään siitä kokeeko potilas että kipulääkettä tarvis enemmän tai vähemmän. Hoitajan pitäisi osata myös ihan kysyä että haluatko lääkettä lisää vai et, ennenkuin tekee mitään ratkaisuja.

      • aloittaja.....

        Minulla oli se kipu asteikolla 0-10 arviolta viisisataamiljoonaa. Ei varmasti ole mitään pahempaa kipua omalla kohdallani. Tietenkin pelkoni vaikutti kivun tuntemiseen. Olisin halunnut suhtautua synnytykseen positiivisemmin, mutten kyennyt. Olen niin kipuherkkä muutenkin, että tiesin synnytyksen olevan kohdallani todella kivulias. Se kipu sumentaa kaiken järjen ja tulee kamala paniikki, kun haluaa vain sen kivun loppuvan. Halusin vain kuolla pois kun tuntui ettei kestä. En oikein tiedä miten sitten seuraavalla kerralla. Miten voisin muuttaa suhtautumistani ja ajatteluani. Nyt vaan tiedän, ettei siihen kipuun kuole ja loppujenlopuksi ei se synnytys nyt niin kauan kestä. Jonkun aikaa kirpaisee ja sitten saa oman vauvan viereen. Se on sen arvoista.


    • ,tyuj45

      Kivun kokeminen on niin yksilöllistä, että varmasti kukaan ei voi luvata, että juuri sinulla se ei tunnu missään.

      Itse olen aikoinani kätilöksi opiskellut (joskaan en synnytyspuolella työskennellyt) ja kyllä siinä näki monenlaista synnyttäjää. Toiset tulivat ja blop vauva oli maailmassa, toiset anoivat armoa jo 3cm kohdalla. Luulin koulut käytyäni, että minähän synnyttelen luomuna vaa kyllä on armoa aneltu kummassakin synnytyksessä ;) Jostain syystä minulla on kummallakin kerralla epiduraali jäänyt toispuoleiseksi kaikista liikkumisista huolimatta ja kivut vasemmalla ovat olleet ihan järkyttäviä. Mutta onneksi ne unohtaa, kun ei jää siihen asiaan vatvomaan ja pyörimään. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Se on kuitenkin hetkellinen kipu, eikä synnyttäjän tarvitse painia vaikka kroonisen kivun kanssa vuosi tolkulla.

    • Onnellinen äippä

      No itse asiassa epiduraalipuudutus vei minulta kivut pois.. olin jo 7cm auki kun puudutus annettiin ja synnytys oli edennyt vauhdilla, joten kivut olivat aivan helvetilliset ennen sitä ja supistukset tulivat toinen toisensa perään. Pudendaalipuudutus annettiin ensin mutta se vaikutti vain toispuoleisesti. Kivut lähti, mutta synnytys hidastui, melkeempä pysähtyi siihen ja siinä tuli sitten kaikkia ongelmia jatkuvasti vauvan sydämensykkeen, hapensaannin yms kanssa ja sektion uhkakin oli koko ajan päällä... Tilanteen pitkittyessä kivut tulivat takaisin ja sain toisen epiduraalin, ja lähes heti sen jälkeen huomattiinkin että onkin ponnistusvaihe! Vähän pöljä juttu kun menin taas ihan tunnottomaksi juuri kun piti ruveta ponnistamaan, enkä oikein tuntenut ponnistamisen tarvetta enkä niitä supistuksia.. Täysiä vaan pusersin kun jotain pientä tunsin ja näytöltä näin että supistukset tulevat, ja ponnistusvaihe oli kaiken muun kokemani jälkeen nopea ja kivuton homma, sieltä se vaan yhtäkkiä tulla tupsahti. Tosin vauva piti saada erittäin nopeasti ulos ja siinä oli kätilöitä ja lääkäreitä sitä repimässä imukupilla ja mahan päältä painelemassa. Synnytys oli minulle melko traumaattinen kokemus, mutta lähinnä henkisesti, mutta kysymykseesi vastaan että puudutus vei minulta tosiaan kivut pois! Tai sitten aika on kullannut tässä 4kk aikana nuo fyysiset muistot :P

      • aloittaja......

        Mukava, että joillakin ne kivut sitten todellakin lähtevät. Tuskin kuitenkaan edes suurimmalla osalla? Tai vaikka olisikin niin ei silti pitäisi mennä henkilökunnan lupailemaan mitään. Kun ei tiedä kenen kohdalla menee ja kenen ei.
        Minä joutusin aivan tosissani ponnistelemaan ja tosi kauan, syke oli itselläni miljoona ja hengästytti niin paljon etten saanut ponnistusta kestämään kauaa kun piti vetää henkeä. Ei tullut mitään ponnistarvetta eikä kunnollisia supistuksia, eikä tuntunut, että vauva sieltä mihinkään olisi tulossa. No eihän se ollutkaan tulossa vaan piti imukupilla vetää. Vauvan pää oli väärässä asennossa, sekin jonkin verran varmaan vaikutti. Se jäi epäselväksi, kun minulle ei sitä edes kommentoitu synnytyssalissa mitenkään, vasta vuodeosastolla luin synnytyskertomuspaperista että aijaa vauvan pää oli ollut kiertyneenä... eikö olisi ollut oleellista kertoa minullekin.


    • vauva 3kk

      Kyllä minullakin epiduraalin jälkeen todellakin jäi vain se paineen tunne supistuksista, kivuista ei tietoakaan. Kamalat oli ennen sitä, mutta puudutuksen jälkeen synnytyskään ei sattunut yhtään.

    • kolmen äiti

      Mulla kyllä spinaali vie kivut nii hyvin että nukahdin nyt 3 synnytyksessä sitten sen laiton jälkeen ja olin kyl äkäinen ku mut herätettii jotta voitii kohdunsuuntilannetta katsoa (unet ois maittanu pitempäänki) peiton kerkes kätilö päältä vetästä kun mä jalkani sitte levitin ja totes vaan et päänäkyy et kokeileppas ponnistaa..siihen se mein neiti sitten syntykin..että itsellä on kivunlievitykset synnytyksissä pyydetty vähän liia myöhään..että en ponnistaessa tuntenut edes supistuksia, mutta ponnistinpa silti..Ja jostain ihmeen syystä mun supistukset ei edes piirtynyt aparaattiinkaan, et ei oikei kätilökää voinu todeta koska supistaa..

      • Käy se niinkin

        Joskus supistukset saattavat loppua - kivunlievityksenkö myötä, sitä en tiedä. Näin kävi minullekin ja lapsi piti sitten pakertaa ulos ihan pelkällä tahdonvoimalla.


    • M.S.

      Esikoista kun synnytin niin supistelut tottakai sattu avautumisvaiheessa, mutta sitten, kun saatiin siirtyä synnytyssaliin ponnistamaan ja sain epiduraalin niin kaikki kivut hävis kokonaan, myöskään ponnistaminen ei sattunut eikä tikkaaminen, ainut mikä tuntui oli kova paine, mutta eipä siinä nyt sen ihmeellisempää. Se oli mielestäni helppo synnytys! Synnytys kesti 8 tuntia. Nyt toista kertaa raskaana ja pian on laskettuaika, mutta eipä sitä tiedä onko tällä kertaa millainen synnytys. Eipä lääkäritkään voi mennä mitään lupailemaan.

    • Kivuton synnytys

      Itse kuulun siihen harvinaiseen ryhmään, joka ei koe synnytystä erityisen kivuliaaksi. En tarvinnut kivunlievitystä vaan kävelin ja kävelin kotona lähes loppuun asti, sairaalaan tultaessa olin melkein kokonaan auki ja lapsen ponnistin nopeasti maailmaan. Tämän jälkeen oli kaamea nälkä ja tarvitsin heti tukevan aterian. Vanha kätilö kertoi minun olevan kuin entisajan nainen, joka ponnistaa vauvan pellon reunassa ja jatkaa tämän jälkeen heinähommiaan, vertaus nauratti. Myöhemmin synnytin sektiolla ja sen koin kivuliaammaksi, mutten mitenkään mahdottomaksi. En sitten tiedä mistä johtuu, mutta itselläni on aina ollut korkea kipukynnys.

    • M. S.

      petetty.....:
      Laitettiinkohan sinulle liian aikaisin nuo puudutukset. :/ Mulle laitetiin siinä juuri ennen ponnistamista ja se oli hyvä koska teho kesti loppuun asti, tosin ponnistaminenkaan ei kestänyt kovin kauaa, muistaakseni alle 20 min. Voi olla että se vähä riippuu puudutusten pistäjästäkin, puudutus pitää tulla juuri oikeaan kohtaan, että se tehoaa kunnolla. Luulis, että, kun sen kerran tekee oikein niin on kunnon apu. Siis mulla ainakin epiduraali toimi täydellisesti ed. synnytyksessä. Nyt tulossa toinen synnytys ihan lähiaikoina ja vähän hirvittää jos ne kämmää sen puudutuksen. Supistuksia itsessään en kokenut viimeksi sietämättömiksi, mutta se ponnistusvaihe... Jos tosiaan ei puudutus toimikkaan. Yh. :(

    • puuhapete8

      Minä myös taidan sitten olla niitä harvoja, jolla epiduraali vei kaiken kivun pois. Eniten sattui supistukset kotona, ennen sairaalaan lähtöä, eikä nekään olleet mitään kovin pahoja, kestin hyvin. Aluksi sairaalassa sain ilokaasua ja sitten, kun tuntui ettei se enää riitä, niin sitten sain epiduraalin ja kivut katosivat täysin. Torkahtelin jopa siellä salissa. Lisää epiduraalia sain tuntia ennen ponnistusvaihetta, kun tuntui, että paineen tunne kasvoi. Ponnistusvaihe oli täysin kivuton. En tuntenut supistuksia, joten kätilö sanoi aina kun piti ponnistaa. Tosin ponnistusvaihe kesti vain n. 10 minuuttia ja vauva syntyi. Pinten repeämien tikkaus ei tuntunut kipeältä ja vasta sitten osastolla monta tuntia synnytyksen jälkeen alkoi alapäätä jomottaa, enkä pystynyt istumaan ja kävelykin oli hankalaa, tätä jatkui kotonakin jonkun aikaa. Eli en väittäisi, että lääkärit tahallaan valehtelevat kivuttomasta synnytyksestä, kun kivun kokemukset ovat näinkin yksilöllisiä.

      • Täällä toinen harvinaisuus, jolta epiduraali vei kaiken kivun pois. Nukuin avautumisvaiheen aikana, ponnistusvaiheessa tunsin vain paineentunteen, episiotomiasta ja ompelusta en tiennyt mitään. Osastolla myöhemmin alapäätä pakotti jonkin aikaa, mutta niihinkin sain lääkettä. Eli lähes kivuton synnytys, lukuunottamatta sitä puolen tunnin aikaa, jolloin odottelin epiduraalia. Ja niin paljon kun minä etukäteen pelkäsin kipuja - siis ihan turhaan!


      • Mymmelitär

        Myös mulla vei epiduraali kivun pois, paineen tunne jäi. Koko synnytys oli tosi nopea, n5h. En tiedä lakkasiko sitten puudutus vai mitä, mutta epparin ompelu sattui ilokaasustakin huolimatta...


    • ei niin kamalaa

      Kyllä minulla ainakin epiduraali vei kivut. Tottakai sitä ennen sattui ja paljon sattuikin. En kai muuten olisi epiduraaliin päätynytkään. Se kuitenkin toimi sitten tosi hyvin ja supistukset tuntuivat vain paineena. Sain sitä toisen annoksen jonkin verran ennen kuin olin täysin auki eikä ponnistaminenkaan sattunut yhtään.

      • Yks synnyttänyt

        Minulta tuo epiduraali vei myös kivut pois, enkä sen ansiosta tuntenut niitä viimeisiä supistuksia ollenkaan. Nukahdinkin avautumisen loppuvaiheen aikana. Ponnistamisen aikana tuntui kovaa paineen tunnetta, ei niinkään kipua.

        Luullakseni on ihan normi, että epiduraali vie kivut eli tunnon ko. alueelta. Samalla tekniikallahan puudutetaan myös keisarileikkauksiin ja joihinkin muihin alavartalon operaatiohin ja leikkauksia ei kyllä voi tehdä niin, että potilas tuntee esim. mahan aukileikkuun.

        Itselleni laitettiin epiduraaliin se puudutusainepumppu, josta itse säätelin puudutusta ja sitö riitti synnytyksen loppuun saakka. Lisäksi omalla kohdallani epiduraali selkeästi nopeutti avautumista. Tämäkin on ilmeisesti aivan yleistä, mikäli epiduraali annetaan oikeaan aikaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe