Suomen Leijonien suurimmat saavutukset TOP10

gergeas

Tein tähän ihan oman näkemykseni mukaisen järjestyksen mutta käyttäen myös mittarina sitä samaa faktaa mitä yleensä näiden asioiden kanssa käytetään eli kovien pelaajien esiintymistä kyseisissä turnauksissa sekä turnausten yleistä arvostusta.

1. World Cup 2004, Hopea

Kun otetaan huomioon kuinka harvoin tämä turnaus on järjestetty ja kuinka paljon turnaukseen osallistuneilla joukkueilla oli mukana ns. kultaisen sukupolven pelaajia, näen tämän hopean Suomen jääkiekkohistorian merkittävimpänä saavutuksena. Muistutuksena vielä että turnaus on aina kuin pedattu Pohjois-Amerikkalaisille joukkueille heidän kotikentällään.

2. Olympialaiset 2006, Hopea

Tässä turnauksessa Suomi olisi kaikkien tilastojen perusteella ansainnut kultamitalin mutta ei niin ei. Suomi ei välttämättä kuulunut ennen kisoja edes mitalisuosikkeihin mutta pelasi sensaatiomaisen turnauksen. Modernin olympiakiekon kovin saavutus Suomelle ja kun olympialaisten arvostus tunnetaan, nousee se listalla kakkoseksi.

3. MM-kisat 2011, Kulta

Suomen toinen ja viimeisin arvokisavoitto. Tässä turnauksessa oli jo mukana hyvin nimekkäitäkin pelaajia, varsinkin Suomen kahdella viimeisellä vastustajalla Venäjällä ja Ruotsilla. Siksi tämä maailmanmestaruus nousee listalla kolmanneksi. MM-kisat järjestetään kuitenkin joka vuosi eivätkä ole varsinkaan Amerikkalaisten joukkueiden suosiossa.

4. Olympialaiset 2010, Pronssi

Kova saavutus, turnauksen kahden ylivoimaisen joukkueen takana. Suomi jätti taakseen mm. Venäjän, Ruotsin, Tsekin ja Slovakian.

5. Olympialaiset 1998, Pronssi

Ensimmäisen kerran olympiamitali turnauksesta jossa kaikki maailman huiput olivat mukana. Välierissä kirvelevä tappio mutta loistava voitto pronssiottelussa Kanadasta, jolla mukana mm. Wayne Gretzky.

6. Kanada Cup 1991, Pronssi

Tämä monelta on päässyt unohtumaan. Kaikki aikansa parhaat mukana. Vaikka varsinaista pronssipeliä ei pelattu, Suomi voitti alkusarjassa Ruotsin ja oli näin lopputuloksissa edellä. Myös voitto Tsekkoslovakiasta ja tasapeli turnauksen lopullista voittajaa Kanadaa vastaan olivat huomion arvoisia asioita. Suomen historian toinen arvokisamitali.

7. Olympialaiset 1988, Hopea

Niistä turnauksista joissa NHL-tähdet eivät olleet mukana, nousee ensimmäinen mitali ja samalla olympiahopea korkeimmalle arvoasteikossa. Arvoa nostaa myös se, että Suomi kukisti sen ajan ylivoimaisen jääkiekkovaltion Neuvostoliiton ensimmäistä ja samalla viimeistä kertaa tärkeimmässä paikassa.

8. MM-kisat 1995, Kulta

Suomen ensimmäinen maailmanmestaruus tuli aikana jolloin NHL-miehet eivät olleet kisoissa mukana. Suomi oli lopulta turnauksessa varsin ylivoimainen sillä se voitti esim. pudotuspeliottelunsa maalierolla 12-1. Tämä saavutus voisi tietysti olla korkeammallakin, kulta on aina kulta, mutta itse ajattelin sijoittaa saavutuksen tälle paikalle edellä mainittujen seikkojen takia.

9. Olympialaiset 1994, Pronssi

Suomi hävisi koko turnauksessa vain yhden erän. Valitettavasti se oli välierissä Kanadaa vastaan. Kultaan olisi ollut loistavat mahdollisuudet. Mutta pronssipelissä kaatui Venäjä 4-0 ja Suomi oli tilastollisesti turnauksen parhaimmistoa. Kuitenkin tämän pronssin arvoa laskee se, että turnaus pelattiin aikana jolloin NHL-miehet eivät olleet mukana.

10. MM-kisat 2007, Hopea

Viimeiseksi on otettava mukaan joku nykyajan hopeakisoista, olkoon se 2007 jolloin Suomi sensaatiomaisesti voitti välierissä Venäjän tähdet sen omalla kotikentällä jatkoajalla. Suomi oli lähellä tulla finaalissa 3-0 tappioasemasta vielä tasoihin mutta läheltä piti-tilanteen jälkeen tuli Kanadalle ratkaiseva vastahyökkäys.

11

329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • keskustelija_

      MM-kullan 1995 aikaan olin itse niin pikkuruinen, että en muista siitä huumasta mitään. Torinon 2006 aikaan en ehkä niin aktiivisesti jääkiekkoa seurannut kuin lähinnä MM-tasolla. Vuoden 2011 huuman kuitenkin sen verran hyvin muistan, että olihan se mahtavaa kokea Suomen voittavan kultaa MM- tai olympialätkässä. Varsinkin, kun sitä oltiin niin kauan yritetty Golben-huuman jälkeen. Sinänsä ymmärrän sen, että NHL-pelaajien määrä varmasti vaikuttaa mitalien arvostukseen jääkiekossa. Toisaalta kun NHL tykkää peluuttaa omaa sooloiluaan, on aina arpapeliä, pääseekö yksikään NHL-pelaaja mukaan MM- tai nyt jopa olympialätkään.

      Itselläni ehkä MM 2011 -kulta menee ehkä ykköseksi, koska sen kultahuuman muistan tosiaan paremmin kuin muut mitalihuumat mitä Suomella on jääkiekossa ollut. Vuoden 2016 MM-hopea on ehkä kakkonen, koska Suomi voitti turnauksessa kaikki muut ottelunsa paitsi sen kuuluisan finaalin. Peli saattoi olla Suomella verkkaisempaa kuin vaikkapa 2011, mutta ottelun edetessähän Suomi pystyi aina parantamaan lukuunottamatta ehkä sitä finaalia. MM-hopea vuodelta 2014 menee ehkä kolmoseksi. Alkusarja meni Suomelta nihkeästi, ja mielestäni myös puolivälieräpeli Kanadaa vastaan. Kun kuitenkin Suomi eteni välieriin, alkoi tietynlainen huuma nousta. Tuo huuma otti entisestään tuulta alleen, kun Suomi päihitti Tšekin välierissä. Ja jatkuihan se ainakin siihen asti, kun Suomi nousi 1-0-tappioasemasta 1-2-johtoon. Tuomarit kun tuntuivat pelkäävän Suomen karkaavan voittoon, teki Venäjä ne kuuluisat neljä maalia peräkkäin voittaen 5-2. Se ehkä toisaalta tuntui silloin katkeralta, kun kultahuuma olisi voinut nousta uudestaan pintaan jo kolmen vuoden tauon jälkeen 16 vuoden sijasta.

      Toki siis olympiaturnaus on helposti kovatasoisempi kuin MM-kisat, jolloin olympiahopea 2006 on varmastikin Suomen kovin, tai vähintäänkin yksi kovimmista saavutuksista jääkiekossa. Ja maailmancupin kakkossija vuodelta 2004 kuuluu myös Suomen suurimpiin jääkiekkosaavutuksiin. Itse en vain tosiaan tullut niihin aikoihin edes niin aktiivisesti seuranneeksi jääkiekkoa kuin nykyään, vaikkakin sitä olen aktiivisemmin seurannut kuin muuta urheilua niin kauan kuin muistan. Täyden kympin listaa en ainakaan toistaiseksi pysty listaamaan etenkään sillä perusteella, mikä saavutus olisi näin seuraajana tuntunut itsestäni hienoimmalta ja niin edelleen. Mutta kenties, kun aika on kypsä, se saattaisi luonnistua helpommin.

    • Entä Olympia pronssi 2014, etkö noteeraa sitä ollenkaan. Sotsissa sentään oli NHL-pelaajat mukana ja Suomi rökitti kovan USA:n joukkueen prossipelissä 5-0.

      • keskustelija_

        Mielestäni Suomella olisi ollut saumat päästä kyseisessä turnauksessa finaaliin, ja tiedä sitten vaikkapa ihan mestaruuteen asti. Kuitenkin se välieräpeli Ruotsia vastaan tuntui Suomelta lähinnä siltä, että mieluummin tuudittaudutaan pronssipeliin kuin otetaan se riski, että se tappio tulisikin vasta finaalissa. Toki siis ymmärrän olympiamitalin arvokkuudeen olevan korkeammalla kuin MM-mitalin, niitä mitaleita on sen verran harvemmin tarjolla. Samalla olympiaturnaus kuitenkin pidetään säännöllisemmin väliajoin kuin maailmancup, jota on lähinnä pidetty silloin kun NHL haluaa yrittää omanlaistaan maajoukkueturnausta.

        Onhan se ilman muuta kova juttu rökittää tosipelissä maa, joka vilisee maailman parhaimpia lajin edustajia. Toisaalta ehkä myös olympiaturnauksen formaatti, jossa alkusarjan jälkeen kaikki 12 maata pääsevät vielä taistelemaan mestaruudesta, tuntuu jotenkin luonnottomalta. Jos halutaan jakaa maat kolmeen neljän maan lohkoon, voitaisiin pudotuspeleihin päästää vain jokaisen lohkon kaksi parasta ja kaksi parasta lohkokolmosta. Muut neljä maata päättäisivät taipaleensa turnauksessa alkusarjaan. Toinen vaihtoehto olisi jakaa kuten Torinossa 2006, eli kaksi kuuden maan lohkoa, molemmissa yksinkertaiset sarjat ja molemmista neljä parasta pudotuspeleihin.


    • justnäin

      Suomen saavutukset ovat naurettavia. Luulisi että maa joka on pelaillut jääkiekkoa MM-kisoissa olisi 50 vuoden aikana saanut jotain enemmän aikaiseksi. Verrataanpa esim Ruotsiin. Ruotsissa osataan pelata jääkiekkoa, ja se näkyy myös tilastoissa.

      • ranskanperunat

        Mitens Ranskan tilastot? Ranskassa pelattu kiekkoa kauemmin kuin Suomessa.


    • veljieenveli

      11. sirkus-tirehtööri Tammisen pisteet maaotteluissa mut Tami pitää sitä 1.

    • Anonyymi

      Hienoa Leijonat kaikki mitalit ovat arvokkaita.

    • Anonyymi

      1. 1995 MM
      2. 2022 OK
      3. 2022 MM
      4. 2019 MM
      5. 2011 MM
      6. 2006 OK
      7. 1988 OK
      8. 2004 WCup
      9. 1998 OK
      10. 2010 & 2014 OK
      Kalen Kannu: 1991 CC

      • Anonyymi

        1992 MM unohtui. Sisupelaaja-palkinto.


      • Anonyymi

        Ja 1994 OK vielä, Pronssiluistin-palkinto.


      • Anonyymi

        OK2022 +2022MM on suurin saavutus


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe