kirjastoharjoittelu

iäkäs

Kokemuksia työharjoittelusta pienessä kirjastossa?. Keksikö tekemistä koko päiväksi ja mitä tehtäviin kuului?. Onkos kukaan vanhemmalla iällä ollut kirjastossa harjoittelijana?

3

2289

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jipe

      alle kolmekymppinen mutta kokemusta on kirjastoista sen verran että jotain voisin sanoa. Itse olin aikanaan ensin vajaan vuoden määräaikainen "epäpätevä" (en ollut koskaan aiemmin kuin lainannut kirjastosta), tämän jälkeen pari vuotta lisää jona aikana luin virkailijaksi ja nyt sitten päällä ainakin 3 vuoden määräaikainen.

      Kirjastoista sen verran että isommassa niitä voi karkeasti sanoa olevan "isoja" ja "pieniä", isoissa monesti kaikilla vakituisillakin on tarkasti rajatut (tosin tietenkin tilanteiden mukaan elävät) tehtäväalueet ja tarkat lista miten istutaan tiskeissä. Pienemmissä taas voi sanoa että kaikki tekevät kaikkea. Tietenkin työtäkin on sen verran vähemmän että se onnistuu.

      Työllistetyt ja harjoittelijat ovat kirjastoille aika elinehto, monet hommat jäisivät tekemättä ja pienikin kirjasto on usein aika riippuvainen siitä että aika katkotta on talossa aina joku 6-12 kk työllistetty. Rahaa ei ole palkata vakituisia ja säädökset pätevyydestä ovat aika monimutkaiset. Voi melkein sanoa että ne joilla on riittävä edes alin pätevyys ovat jo töissä, ja kirjastoon ei aivan pystymetsästä oikeastaan edes saa ottaa ketään ilman koulutusta. Alalla on todella vähän työttömyyttä taas tällähetkellä.

      Työllistettyjen tehtäviin voi sanoa kuuluvan aika poikkeuksetta: lainaamistoimet, kirjojen hyllytys (eniten aikaa vievä), mahd. palautuspuolellakin mutta se on kirjastokohtaista, pienissä kirjastoissa usein tätäkin. Plus kaikkea sellaista yleistä, paljon on oletettavaa että kohdalle tulee mm. kirjojen muovipäällystystä.

      Sen voi sanoa että työt eivät lopu, kirjastossa on AINA tekemistä. Oikeastaan voi sanoa että silloin kun on hiljaisempi hetki niin tehdään niitä asioita jotka kiireisellä runsaasti asiakkaitasisältävällä hetkellä ovat jääneet väliin. Oikeastaan pienessä kirjastossa on koko ajan jotain tekemistä koska väkeä vähän ja kaikki kuuluu kaikille. Jonossa on siis kyllä vähintään kirjojen tarkistusta ja muovitusta aika poikkeuksetta. Eli työn keksimisestä ei todellakaan tarvitse puhua.

      Pieniä miinuksia voi joskus tietenkin ihmisestä riippuen olla se että jos tehtävät rajataan tarkemmin niin voi tietenkin joskus saada sellaisia hommia mitkä eivät nappaa yhtään. Vaikkapa pelkkää muovitusta ja sitten on kyllä monta kuukautta tehtynä todella tylsää puuhaa. Tätä "ongelmaa" tuskin itsellesi tulee kun kerran pieneen kirjastoon menet.

      Jos nyt ihan lonkalta heitän mitä päivääsi kuuluu niin olet töissä 6-7 tunnin välissä per päivä. Sinulle on laitettu jokin tiskivuoro listaan eli jos menet töihin esim. aamuvuoroon 8.00 niin listaan on laitettu sinun olevan lainaustiskissä vaikkapa 10-12(pienissä kirjastoissa tosin yleensä yhteiset tiskit lainaukselle/palautukselle).

      Muut ajat sitten "kyselemättä" tehdään kaikkea tuota yleistä. Esim. jos on muovitettavia jonossa, teet niitä. Jos tiskit ja palautushyllyt pursuvat kirjoja, laittelet niitä hyllyyn. Opastelet asiakkaita...monenmoista löytyy. Aika simppeliä kun homman oppii mutta muutama viikko on aika hapuilua jokaiselle.

      Se, miten kirjastossa viihtyy on aivan ihmisestä kiinni. Siihen saa suoraan sanoen varautua kyllä että olet aika ns. tuntematon naama monesti, olet työntekijä muiden joukossa mutta nimesi oppimiseen voi mennä kauan, teet hommia "puolihuomaamatta" ja kun olet lähtenyt niin kukaan ei muista sinua kuukauden kuluttua tästä ja tod.näk. tilallasi on uusi:)

      Kirjastot ovat kyllä aika leppoisia työympäristöjä eli ei siellä paljonkaan törmää tähän että "tuo on harjoittelija eli sille voidaan laittaa kaikki huonot hommat ja sillä ei ole mitään arvoa". Jos karkeasti sanoo niin itse olen nähnyt ehkä n. parikymmentä harjoittelijaa ja työllistettyä eri kirjastoissa ja keski-ikä on aika pitkälle 40 päälle...

      Kaikki ovat kyllä pitäneet jotka ovat olleet pitääkseen. Joku tietysti keksii kokoajan juttua että ei kohdella muka tasa-arvoisesti yms. Toiselle ei homma tietenkään vain sovi, n. ehkä joka 5 tai 6 on lopettanut tai vaihtanut paikkaa ja tilalle tullut toinen mitä itse olen katsellut. Mutta jos vuositasolle muuttaa tuon niin voi sanoa että ehkä yksi vuodessa jättää homman kesken.

      Niin sitähän et sanonut oletko "työkkärin" harjoittelija vai jonkin koulun, mutta voi sanoa että samalla viivalla on pitkälti oli kumpi vain. Oikeastaan voi sanoa että opiskelijalle yritetään opettaa jotain mutta työkkärin kautta tulleeseen tietenkin vähän ehkä enemmän suhtaudutaan niin että on sen oman aikansa töissä ja sitten ei varmaankaan enää kirjastoon palaa hommiin. Ei siis negatiivisessa mielessä mutta siis tarkoitan sitä miten sinulle asioita näytetään ja mahdollisen jatkon kannalta selitetään.

      Ainut sellainen yleinen käytäntö ja ero jossa tosin pakosta luistetaan pienten kirjastojen kohdalla, on että harjoittelijat eivät saa käsitellä rahaa. Eli sakkomaksut ym. ottaa joku muu. Mutta se nyt ei ole iso ongelma, ohjataan vain jonnekin muualla maksamaan jos niikseen tulee.

      Tässä nyt sellaiset oleellisimmat. Kuten sanoin niin itse en ole koskaan ollut työkkärin kautta vaan joko töissä suoraan tai sitten töissä/kouluttautunut, mutta samat asiat ne koskevat silloinkin. Ei kirjastossa ole niin erittelyä.

    • iäkäs

      Aloin tässä vielä vanhoilla päivillä aikani kuluksi käymään sellaista atk kurssia, johon kuuluu työharjoittelu osio, niin ajattelin että jos kirjastoon. Kirjasto on aika pieni, yksi henkilö töissä, ja joskus harvoin saattaa olla kaksikin. Ikää tosiaan kertynyt jo 45 ja vieläpä miespuolinen.

    • kirjastoharjoittelu

      Juu, itse menin pieneen kirjastoon ja tein "kirjastoharjoittelijana" pölyjen pyyhintää kuukauden. Ei vituta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe