Muuttoauto

Muutto suunnitteilla

Hei!

Nyt on sellainen tilanne että noin vuoden sisään taitaa tulla muutto Suomeen, siis ajankohtaiseksi on tullut kysymys muuttoauton tuomisesta ja siihen liittyvistä asioista.

Muuttoautostahan saa veronalennusta enintään 13450€ eli jos tulli katsoo että vero on enemmän, maksan siis vain erotuksen, eikö?

Autoa jonka ajattelin tuoda ei ole vielä ostettuna, tullin sivuilta niitä jo myönnettyjä päätöksiä kavin tutkimassa, ja suunnitelmissa olevaan autoon olisi tulossa pikkasen yli tuon sallitun, eli 13450€ vero.

Tullin sivulla sanotaan mm. näin; "Veronalennus voidaan myöntää seuraavin edellytyksin

•Yksityishenkilö tuo ajoneuvon omaan käyttöönsä.

•Ajoneuvon tuoja on maahanmuuttaja.

•Henkilö on välittömästi ennen muuttoaan ollut ulkomailla yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan.

•Ajoneuvo on välittömästi ennen muuttoa ollut muuttajan tai hänen aviopuolisonsa omistuksessa tai omistukseen johtavassa hallinnassa ja muuttajan käytössä vähintään kuuden kuukauden ajan.

•Ajoneuvo on tuotu muuton yhteydessä. Ajoneuvo katsotaan muuton yhteydessä tuoduksi, jos se tuodaan Suomeen 12 kuukauden kuluessa henkilön muutosta tai enintään kolme kuukautta ennen muuttoa. Lisäksi ajoneuvo tulee ilmoittaa verotettavaksi 18 kuukauden kuluessa muutosta.

•Muuttaja on oleskellut Suomessa muuttoa edeltävän vuoden aikana vain tilapäisesti. Jos oleskelu on johtunut tavanomaisesta lomamatkasta tai siihen rinnastettavasta syystä, oleskelu voidaan katsoa tilapäiseksi, mikäli se on kestänyt enintään 72 päivää. Satunnainen työskentely voidaan katsoa tilapäiseksi, jos Suomessa oleskelu on rajoittunut 40–50 päivään.Tilapäinen oleskelu voi kokonaisuudessaan kestää enintään 72 päivää. Mainittu määrä voidaan ylittää vain pakottavasta syystä.

•Henkilö, joka on aiemmin asunut Suomessa, ei ole muuttoaan edeltävän vuoden aikana ollut päätoiminen opiskelija.

•Jos muuttaja on aikaisemmin tuonut maahan alennetulla verolla tai verotta ajoneuvon, sen verottomalle luovutukselle säädetty tai määrätty määräaika on päättynyt ennen muuttoa Suomeen."

Kaikki kohdat osaltani täyttyvät, mutta mitä käytännössä tarkoittaa kohta "Lisäksi ajoneuvo tulee ilmoittaa verotettavaksi 18 kuukauden kuluessa muutosta"

Jotenkin kuvittelin että auto pitäisi heti maahan saapuessa ilmoittaa "muuttotavarana" ja verolle, toisaalta olen kuullut että saisi niillä auton alkuperäiskilvillä ajaa Suomessa puoli vuotta (6kk) ennen kun on ilmoittauduttava tulliin, mutta onko se näin ja jos niin miten se oikeasti on, löytyykö tietoa täältä vai onko parenpi ottaa yhteyttä suoraan tulliin?

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon vaikkapa auton valinnasta tai tuomisesta ylipäätään, sillä kuten sanoin, autoa ei vielä ole ostettu, hädin tuskin varmaksi päätetty edes merkkiä saati mallia joten kaikki vinkin huomioidaan.

Jos olet itse tuonut muuttoauton, kuulisin mielelläni kokemuksia, menikö kaikki hyvin mm. tullin kanssa ja mitä olisit tehnyt toisin?

15

670

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vwfahrer81

      Hei

      Mistä päin olet tuomassa muuttoautoa niin osaisi paremmin vastata?

    • expatri

      Et voi ajaa ulkomaisilla kilvillä Suomessa enää siinä vaiheessa, kun olet muuttanut takaisin. Mielestäni tuo 12/18 kk tarkoittaa, että jätät auton ulkomaille ja tuot vasta myöhemmin ja pidät vielä 6 kk tullin häkissä.

      Omasta muuttoautosta alkaa olla aikaa, mutta kannattaa tuoda sellainen auto, jonka itse tarvitsee. Mikään kauhean hyvä sijoitus ei edes muuttoauto ole.

    • Muutto suunnitteilla

      Hei!

      Ei kait sillä mitään väliä voi olla mistä pain maailmaa sen muuttoauton tuo, ainakaan niinkuin tullin näkökulmasta katsottuna, mutta siis eteläisestä Euroopasta olisi tarkoitus tulla.

      Tullin häkki? Siis ei kait enää nykyaikana mitään häkityksiä ole, mullahan on muutakin muuttokamaa auto täys, ja sinnekö ne pitää jonnekin häkkiin jättää, pöh pöh.

      Tuo puolen vuoden ajelu alkuperäisillä kilvillä houkuttaa siinä mielessä että, muuttomaasta on vielä hyvässä lykyssä vielä vakuutukset voimassa sen puolivuotta samoin verot maksettuna, olisi hölmöä maksaa päällekkäiset Suomessa...

      No harvemmin auto mitenkään hyvä sijoitus on, mutta pikaisellakin tutkiskelulla kalliimman puoleisissa autoissa suhteessa Suomen hintoihin on hintaeroa yli puolet ja euroissa n. 20-25 000 jopa yli.

    • expatri

      Tullin häkillä tarkoitin vapaavarastoa, kun 12/18 kuukautta on käsittääkseni käytössä silloin, kun auto rahdataan EU:n ulkopuolelta. Esim. kaverini muuttokontti tuli Australiasta pari kuukautta muuton jälkeen sisältäen moottoripyörän.

      Ulkomaan kilvillä et voi laillisesti ajaa jos asut täällä. Saa ne ulkomaiset vakuutukset poikki tai ota vientikilvet vain tarvitsemallesi ajalle.

    • Muutto suunnitteilla

      Aivan juu, siis toi häkitys tapahtuu silloin jos tuodaan auto EU:n ulkopuolelta. Nyt siis ei onneksi ole kysymys sellaisesta.

      Vakuutukset on täällä voimassa aina, esimerkiksi ns. seisontaan ei autoa saa, ja vaikka vakuutuksen saisi poikki, rahoja tuskin palauttavat. Eli jos vain tulen maahan, mutta vasta puolivuotta tai vakuutuksajan loppuun käytettyäni siirrän kirjani Suomeen, niin siten se vain onnistuisi. Siis parempi koittaa ajoittaa vakuutuskausi ja maahan tulo niin ettei päällekkäisyyttä synny mikäli ei halua maksaa päällekäisiä vakuutuksia, mikäli asia on näin.

      Tullin sivua selailin lisää ja siellä oli tälläinen kohta " Ns. turistiajoneuvon käyttö:
      Kun muussa valtiossa kuin Suomessa vakinaisesti asuva yksityinen henkilö tuo Suomeen väliaikaisesti
      autoverotta omaan tarpeeseensa ajoneuvon, puhutaan ns. turistiautosta Ajoneuvolla tulee olla sitä täällä käytettäessä Suomessa voimassa oleva liikennevakuutus"

      Tämä siis koskee kaikkia jotka tulevat Suomeen lomalle omalla autolla? Eli vakuutus olisi minunkin sitten pakko hommata, mutta tuntuupa oudolta, noin niinkuin turistin näkökulmasta...

      Paljon on tekstiä, täytyy oikein ajan kanssa perehtyä noihin, on ne sen verran sekavaa tekstiä... http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/autoverotus/autotiedostot/005.pdf

      http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/autoverotus/autotiedostot/007.pdf

      http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/autoverotus/autotiedostot/008.pdf

      Katsotaan josko pitää kysellä selvennystä joihinkin kohtiin täältä... :D

    • expatri

      Turistiauton vakuutuksen ei tarvitse olla Suomesta, vain voimassa täällä. Käsittääkseni turistiautokauden jälkeen pitäisi muuttaa pois Suomesta puoleksi vuodeksi, koska turistina voit olla vain puolet vuodesta. Kaikkea voi tietysti tehdä jos ei jää kiinni.

    • Muutto suunnitteilla

      No niinhän se tietysti on, sen siitä saa kun yöllä lukee tuollaisia :D

      Missä muodossa tuonne tullin MAHTI järjestelmään pitää päivämäärä syöttää, mulla meni eilen (yöllä) hermot sen kanssa kun kokeilin mielestäni kaikkia tapoja siinä onnistumatta.

      Tässä muuten vielä selventävää teksiä sisältävä linkki verotusarvon ja veron määräytymisestä ja esimerkkejä veron laskemisesta, jos vaikka joku muukin tarvii
      http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/autoverotus/autotiedostot/020.pdf

      Tuosta alkuperäisillä kilvillä ajamisesta sain nyt näitä ohjeita lukiessa sellaisen kuvan että kolme kuukautta saisi ajaa kun ilmoittaa siitä Tullille ja että rekisteröinti on voimassa jossain ETA maassa, kuuden kuukauden ajelu vaatii jo enempi puljaamista, mutta sekin siis mahdollista.

    • Muutto suunnitteilla

      Hei taas!

      Tässä pohdiskelen että kumpi on Suomen oloissa kannattavampi bensa vai diesel? Hintaeroa ei näillä polttonesteillä taida juurikaan olla, mutta kulutuksessa joissain määrin kyllä ja sitten vielä se dieselvero tai käyttövoimaverohan se taitaa nykyään olla. Miten se määräytyy vai onko vakio?

      Mites, onko bensa vs. diesel huolloissa ja varaosissa huomattavia hintaeroja.

      Kiitokset vastauksista.

    • 8+1

      Yleensä dieselillä pitäisi ajaa yli 15 000 tuhatta vuodessa, mutta esim. BMW:llä ja Mersulla dieselit ovat halvempia, joten saattaa kannattaa vähemmälläkin ajolla, varsinkin jos ei pidä autoa kauan. Isossa autossa diesel voi olla kannattaa jo pienemmällä ajolla ja autovero ja perusvero on ainakin pienempi.

      Käyttövoimavero menee kokonaispainon mukaan (ei tyhjäpainon), Golfin kokoisella autolla se taitaa olla aika lähellä euron päivä.
      http://www.trafi.fi/tieliikenne/verotus/ajoneuvovero/veron_rakenne_ja_maara

      Nykyisissä turbo-suoraruiskutus-moottoreissa ei taida huolloissa olla paljon eroa, dieselissä voi hiukkasloukku olla ylimääräinen kustannuserä.

      • kugaj

        Jatkossa dieselin verotus tulee nousemaan rajusti.
        Eu on määritellyt polttoaineille minimi verot CO2 päästöjen mukaan.

        Dieseliä pitäisi sen mukaan verottaa noi 5 centtiä / litra enemmän kuin bensiiniä.
        Nykyisin bensaa verotetaan noin 10 centtiä / litra enemmän kuin minimi bensan verotuksen tulisi olla ja vastaavasti dieseliä noin 15 centtiä / litra vähemmän kuin minimi veron nmäärä.

        Jokainen voi noista luvuista päätellä että dieselin verotusta nostetaan lähivuosina 25 centtiä / litra enemmän kuin bensan verotusta tai bensan verotusta lasketaan 10 centtiä / litra jolloin dieseliä ei tarvitse nostaa kuin 15 centtiä / litra

        Onnea vaan dieselien ostajille.


      • 3+20
        kugaj kirjoitti:

        Jatkossa dieselin verotus tulee nousemaan rajusti.
        Eu on määritellyt polttoaineille minimi verot CO2 päästöjen mukaan.

        Dieseliä pitäisi sen mukaan verottaa noi 5 centtiä / litra enemmän kuin bensiiniä.
        Nykyisin bensaa verotetaan noin 10 centtiä / litra enemmän kuin minimi bensan verotuksen tulisi olla ja vastaavasti dieseliä noin 15 centtiä / litra vähemmän kuin minimi veron nmäärä.

        Jokainen voi noista luvuista päätellä että dieselin verotusta nostetaan lähivuosina 25 centtiä / litra enemmän kuin bensan verotusta tai bensan verotusta lasketaan 10 centtiä / litra jolloin dieseliä ei tarvitse nostaa kuin 15 centtiä / litra

        Onnea vaan dieselien ostajille.

        Diesel oli tänään 15 senttiä bensaa halvempaa. Verouudistuksen jälkeen käyttövoimavero poistuisi ja diesel olisi 10 senttiä 6% kalliimpaa. Kun diesel-autossa perusvero on matalampi, on diesel-autolla ajaminen aina edullisempaa, jos sen kulutus on 6% pienempi kuin vastaavalla bensa-autolla.


      • Muutto suunnitteilla

        Hei!

        Jotenkin noin mäkin sen päättelin, joissakin vertailuissa/laskelmissa se km raja on 20 000 jopa yli, mut periaatteessa siis näin.

        Muuttoautoa on pidettävä (lue; käytettävä) 3 vuotta josta vähintään yksi Suomessa ja 6kk muutettavasta maassa, jos haluaa siis sen muuttoautona tuoda ja pitää ilman sitä "maahantuonti" veroa.


    • Turisti2006

      Unohda farkut yms arkiautot sillä niissä laskee arvo hyvin nopeasti.
      Tuo esim MB CLS bensakoneella ja sitten joku MB AMG-malli.

      • Muutto suunnitteilla

        Hei!

        Vähän jotain tuon suuntaista olis mielessä ehkä jopa molemmat samassa paketissa ;)


    • harmittaa aika paljo

      Valtiolla suunnitelma, että muuttoauton verovapus poistuu. Jokin siirtymäaika siihen tulee kai ? EU ssa piti kaiken olla paremmin vapaa liikkuvuus jne. Miten kävi ?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      105
      7371
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2802
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2382
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      109
      2093
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1789
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1359
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1327
    Aihe