Resoluutio

Tidonhaluinen

Miten saa muutettua Mark II :sen 72 resolution suuremmaksi.
Olen katsellut Markin kuvia joissa resolution X ja Y on 240.
En löydä manuaalista asiaan mitään ohjetta?
Kuvankäsittelyohjelmalla se kyllä jälkikäteen onnistuu, joskin se kasvattaa tiedostokokoa valtavasti.

23

1163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Leicanisti

      Kameraan asetetulla tulostusresoluutiolla ei käytännön merkitysta.
      Kuvankäsittelyohjemalla tulostustresoluution muutos ei vaikuta tiedoston kokoon (pikselien lukumäärään), tässä on sinulla joku väärinkäsitys. Tiedoston koko vaihtuu vain jos suurennat kuvaa (pikselien lukumäärää tai/ja muutat tallennusformaattia tai pakkausta.

      • Tiedonhaluinen1

        Katselin toisen kuvaajan Mark II:sella ottamia kuvia samoista tauluista, kuin omat kuvani, mutta nuo toiset kestivät suurentaa paljon enemmän, kun niissä oli X 240 ja Y 240, mutta tiedostokoko vain 1,3 mb. Lisäsin corel Photo- Paint 8 ohjelmalla omiin kuviini tuon X ja Y arvot 240 sillä seurauksella että tiedostokoko vousi 10,0 Mb ja suurennus-kestävyys kyllä nousi.
        Nyt kuitenkin ihmettelen miksi tuon toisen sanlaisella kameralla ottamat kuvat olivat käsittelemättöminä tuon 240 resoluution kokoisia?


      • Tietoa
        Tiedonhaluinen1 kirjoitti:

        Katselin toisen kuvaajan Mark II:sella ottamia kuvia samoista tauluista, kuin omat kuvani, mutta nuo toiset kestivät suurentaa paljon enemmän, kun niissä oli X 240 ja Y 240, mutta tiedostokoko vain 1,3 mb. Lisäsin corel Photo- Paint 8 ohjelmalla omiin kuviini tuon X ja Y arvot 240 sillä seurauksella että tiedostokoko vousi 10,0 Mb ja suurennus-kestävyys kyllä nousi.
        Nyt kuitenkin ihmettelen miksi tuon toisen sanlaisella kameralla ottamat kuvat olivat käsittelemättöminä tuon 240 resoluution kokoisia?

        En oikein ymmärtänyt tuota kysymystä mutta oletan kameran olevan Canon 5DMKii: sivuilla 54-55 on kyllä selvät ohjeet kuvan laadun eri tasoille (JPEG RAW):Setting the imageRecording Quality jne. Printteriasetukset ovat sitten ihan eri juttu.


    • ExifImage

      Katso EXIF-tiedoista seuraavat kohdat:

      ExifImageWidth -
      ExifImageHeight -
      Quality -
      Image size -

    • kfjwehgjhhw

      Sillä, mitä kamera näyttää ei ole mitään merkitystä kuvanlaatuun.
      Kamera lyö kuviin kuvitteellisen oletetun tietokoneen näyttöresoluution, joka näkyy ruudussa silloin, kun kuvan näyttökoko on 100%.

      Kamerassa tuota et voi säätää, mutta kuvankäsittelyohjelmissa voit antaa kuvalle, vaikka 1000 dpi.
      Canonin oma ohjelma laittaa oletuksena 350 dpi ja siinä voi olla mahdollisuus muutta tuo kameraankin, kun sen liittää johdolla tietokoneeseen.
      Siellä on mahsollisuus kirjoittaa myös omistaja/kuvaajatiedot © kameraan, jotka sitten tulee automaattisesti joka kuvaan.

      Kameran resoluutio on kennon pikselimäärä, eikä mikään dpi suhdeluku, joka vaatii aina tuekseen kuvan fyysidet mitat tuumissa. "dots per inch". Pitäisi oikeastaan olla "pixels per inch", niin olisi ymmärrettävämpi.
      Kuten tunnettua digikuvalla ei ole mitään mitattavissa olevaa korkeutta, eikä leveyttä, ennenkuin se on tulostettu. Siinä on vain tietty pikselimäärä.

      Tärkeintä on, että olet laittanut kameraan täyden reson 5616 x 3744 pikseliä (21.0 MP).
      Dpi ei kuvan kokoon vaikuta millään tavalla. Dpi astuu kuvaan vasta, kun kuva aiotan tulostaa paperille.

      Esim. 72 dpi:n resolla voidaan tulostaa 5616 x 72 = 78 " > 198 cm. 3744 x 72 = 52 " > 132 cm > 198 x 132 cm:n kokoinen juliste.

      Mutta jos dpi on 300 saadaan vain n. 18,7 " x 12,4 ", eli 47 x 31 cm kokoinen tuloste.

      Tuolla kameralla on vaikea saada 1,3 MB:n kuvia, jos laatu on täysi ja pikselimäärä maksimi. Ainoastaan hyvin vähän yksityiskohtia sisältävä ja sävytön kuva voi olla noin pieni.

      Jos nyt menet muuttamaan tuota dpi-lukua, niin katso, ettei ohjelmassa ole mitään "re sample" funktiota päällä, jolloin kuvan pikselimäärä kasvaa.
      Useimmat kuvien käyttäjät ei ollenkaan hyväksy interpoloituja kuvia. Laatu heikkenee.

    • Tiedonhaluinen1

      Kiitos näistä vastauksista.
      Tärkeintä on, että olet laittanut kameraan täyden reson 5616 x 3744 pikseliä (21.0 MP).
      Dpi ei kuvan kokoon vaikuta millään tavalla. Dpi astuu kuvaan vasta, kun kuva aiotan tulostaa paperille."

      Nuo tulostimet ovat omien tekniikoidensa vankeja enkä halua niihin enempää puuttua.

      Ihmettelen näytöllä suurennettujen kuvien epätarkkuutta mikä seuraa varsin nopeasti mikäli tuo dbi on alhainen eli tuo 72.

      Suurennettaessa kuvaa, jonka dbi on 240 nuo näytöllä näkyvät neliöt tulevat näkyviin vasta paljon enemmän suurennettaessa haitaten kuvan terävyyttä. Kaikki riippuu myös siitä mikä on näytön taajuus, että kuinka suuria pistetiheyksiä se kykenee näyttämään ja miten näytönohjain kykenee sitä näyttöä hallitsemaan.

      Sitten tuo täyskennoisen kennon suhde sitä syöttävään linsijärjestelmään tuntuu olevan ongelmallinen, koska terävämpiä kuvia tuntuu tulevan 11 mb kuin 21 mp kuva-asetuksilla.
      Olen nyt parituhatta kuvaa kokeillut viidellä eri obiskalla ja tuntuu, että varsinkin nuo pitkät polttovälit eivät pysty täyttämään terävästi kuva-alaa kuin tuolla 11 mb.
      Kennon kohinataso on kyllä varsin vähäinen, joten noita suurempia ISO- arvojakin voi kyllä käyttää varsinkin jos panee jo kameran korjaamaan kohinaa kuvaa ottaessa.

      • Se DPI.-kenttä on täysin merkityksetön. SiItä voisi verrata tiedostonimeen tai Exif-tietoihin. Ei niillä ole merkitystä kuvan laadun kannalta. Tulostettaessa eleensä annetaan ohjelmalle parametreiksi kyseinen kuva ja haluttu tulostuskoko. Ohjelma ja ajuri sitten hoitavat tulostuksen miten parhaaksi katsovat. Kuvan DPI-kentällä ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Sitä voidaan käyttää jossain painohommissa, jolloin se määrää kuvan koon.

        Mitä ohjelmaa käytät suurentamiseen? Kokeile ladata vaikka FastStone Image Vieweriä. Hyvällä ohjelmalla pikselit eivät tule esiin vaan kuvan tarkkuus vain heikkenee. On viakea mistä ero johtuu, kun ei tiedä kuvia eikä käyttämääsi ohjelmaa. Sen voin sanoa, että jos se johtuu ko. kentistä, on ohjelmasi viallinen. Sinänsä mikään ei estä ohjelmaa tekemästä vaikka mitä ko,. kentän perusteella. Siksi ei varmuudella voi sanoa, ettei kenttä vaikuta.

        Jos katsot kuvia 1:1 koossa, niin totta kai pienempi kuva näyttää terävämmältä. Pikselit ovat halpoja, optiikka on kallista. Siksi ei ole syytä antaa pikselien rajoittaa kuvanlaatua. Pitkillä polttoväleillä alaa mm. ilman värinä vaikuttaa kuvaan. Halpa objektiivi voi reunoilta olla vähän niin ja näin, jos se kuitenkin on pääasiassa koppikennoon tehty.

        Joskus tuntuu oudolta, että porukka panee tuhansia kameroihin ja tietokoneisiin ja sitten ei viitsi ladata hyvää ilmaisohjelmaa kuvien katseluun.


      • hgfqgbva

        Vika on sinun käyttämissäsi ohjelmissa ja niiden säädöissä.
        Kameroiden dpi on sovitettu nettikäyttöön. Nettikäytössä resoksi paukahtaa aina 72 dpi oli exifissä mikä luku tahansa.

        Muista, että digikuvan ainut koko on pikselimäärä!
        Siinä ei ole mitään tuumia, eikä senttejä, jotka on välttämättömiä dpi:ssä.
        Dpi on vain kirjapainon tarvitsema ohjearvo kuvapistettä tuumaa kohti.
        Mitä suurempi dpi, sitä pienempi kuva voidaan painaa, koska kameran pikselimäärä on aina vakio.

        Teepä uusi koe.
        Ota kuva (jpg) täydellä resoluutiolla, eli 21 MP.
        ÄLÄKÄ muokkaa sitä, älä edes vahingossa avaa sitä millään kuvankäsittelyohjelmallasi, vaan ainoastaan tiedoston hallinnassa "näytä kuva" ja katso, kuinka paljon se sitten kestää suurentaa.
        Käytä mieluiten kortinlukijaa ja kopio, äläkä mitään siirto-ohjelmaa, joka voi sössiä kuvat asetuksistaan riippuen. Kuvat voi avata myös suoraan kortilta ilman siirtoja.

        Mark II tekee melko huonoa jpg laatua, jota ei juuri voi parannella. Laadunvuoksi käytä RAW-tiedostoja ja hanki kunnon raw convertteri, niin objektiivienkin laatu paranee kummasti.
        Hätätilassa käy kameran mukana tullut Canon pro photo, jonka voi ilmaiseksi päivittää.
        Se on tietysti työläämpää, mutta eipä juuri muuta voi digilelujen kanssa.


        Jos lontoo sujuu:

        Image resolution.
        Images viewed on a computer monitor or from the WWW should always be produced at 72 or 75 dpi (dots per inch - the screen resolution). Currently, most modern screen resolutions are 72 dpi. Some are 75 dpi and some are 96 dpi or higher. Screens with resolutions higher than 72 dpi will normally automatically compensate to display 72 dpi images. Displaying an image prepared for printing at 150 or 300 dpi will result in an image much larger that you intended. Dimensions of images for the WWW or multimedia should always be specified in pixels - not inches, cm, pica, em or other measurement - just pixels.


    • Huuhaata on

      Digikameralla otetuissa kuvissa on EXIF-data tiedoissa dpi kentässä arvo vaikka sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Se on vain jokin keksitty "huuhaa" arvo koska kentässä pitää olla jotakin.

      Joissain Nikon kameroissa se taitaa olla 300 ja vanhoissa Canon kameroissa 72 ja uusissa Canoneissa 180. Ei mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

      Digikuvallahan ei ole mitään "mittaa" (cm tai tuuma), vaan ainoastaan resoluutio pikseleissä (esim. 3072 x 2304).

      • Tiedonhaluinen1

        Minusta tuntuu, että näissä teidän dpi pohdinnoissa oletatte sen olevan jotain huu-haata. Minusta se ilmaiseen määrätyn pistetiheyden määrätyllä alalla on se sitten tuumaa tai tuuman osa. Ja tottakai sillä on vaikutusta kuvan lopulliseen laatuun, sillä onhan selvää, jos mailmaa katsotaan siivilän lävitse niin näemme siitä vain osan totuutta.

        Joku tuossa epäili, että nuo kuvankatselu ja muokkausohjelmat olisi syyllisiä. Itselläni on käytössä 5 -6 muokkausohjelmaa ja kaikilla vähän erilaisia ominaisuuksia, joista aina parhaiten sopivaa käytän ja välillä useampaa samaan kuvaan.

        Dikikameroita käutän neljää, joista kahdessa on Zeissin-lasit.
        Cannonissani on 4-obiskaa ja nämä kuvat joiden kanssa nyt kamppailen ovat otettu EF 100-400mm 4,5- 5,6L IS USM:llä.
        Minua ei kiinnosta pätkään tulostaminen vaan miltä kuvat näyttävät suuressa koossa. Olen ottanut RAW-kuvia ja muuntanut niitä JPG:si mutta tulos on aivan sama, kuin ottaa suoraan JPG:si
        Canonin vähäsuhinainen kenno antaa kuitenkin lupauksia ulkokuvaksessa, kun voi käyttää suuriakin ISO-arvoja ilman suurempaa terävyyshaittaa tuolla pienivalovoimaisella obiskalla, johon panen vielä väliin 2X Kenkon, joten 800 mm polttoväli antaa litukuville potkua.
        Noilla kahdella muulla dikikameralla näyttää kyllä pääsevän samanlaatuiseen tulokseen, kun niissä on niin suuret valovoimat, että voi käyttää lyhyitä suljinaikoja ja niissä on pitkän kiinteän polttovälin optinen 12x-suurennus ja lisäksi dikitaalinen suurennoskerroin 24X, joten vastaavat tuota samaa tasoa vaikka niissä on peukalon kynnen kokoiset kennot. Eilen kuvasin hiihtohissin mökkiä 3 kilometrin päästä ja katselin onko kaikki naulat paikoillaan, vai irvisteleekö laudat.


      • jhfhgga
        Tiedonhaluinen1 kirjoitti:

        Minusta tuntuu, että näissä teidän dpi pohdinnoissa oletatte sen olevan jotain huu-haata. Minusta se ilmaiseen määrätyn pistetiheyden määrätyllä alalla on se sitten tuumaa tai tuuman osa. Ja tottakai sillä on vaikutusta kuvan lopulliseen laatuun, sillä onhan selvää, jos mailmaa katsotaan siivilän lävitse niin näemme siitä vain osan totuutta.

        Joku tuossa epäili, että nuo kuvankatselu ja muokkausohjelmat olisi syyllisiä. Itselläni on käytössä 5 -6 muokkausohjelmaa ja kaikilla vähän erilaisia ominaisuuksia, joista aina parhaiten sopivaa käytän ja välillä useampaa samaan kuvaan.

        Dikikameroita käutän neljää, joista kahdessa on Zeissin-lasit.
        Cannonissani on 4-obiskaa ja nämä kuvat joiden kanssa nyt kamppailen ovat otettu EF 100-400mm 4,5- 5,6L IS USM:llä.
        Minua ei kiinnosta pätkään tulostaminen vaan miltä kuvat näyttävät suuressa koossa. Olen ottanut RAW-kuvia ja muuntanut niitä JPG:si mutta tulos on aivan sama, kuin ottaa suoraan JPG:si
        Canonin vähäsuhinainen kenno antaa kuitenkin lupauksia ulkokuvaksessa, kun voi käyttää suuriakin ISO-arvoja ilman suurempaa terävyyshaittaa tuolla pienivalovoimaisella obiskalla, johon panen vielä väliin 2X Kenkon, joten 800 mm polttoväli antaa litukuville potkua.
        Noilla kahdella muulla dikikameralla näyttää kyllä pääsevän samanlaatuiseen tulokseen, kun niissä on niin suuret valovoimat, että voi käyttää lyhyitä suljinaikoja ja niissä on pitkän kiinteän polttovälin optinen 12x-suurennus ja lisäksi dikitaalinen suurennoskerroin 24X, joten vastaavat tuota samaa tasoa vaikka niissä on peukalon kynnen kokoiset kennot. Eilen kuvasin hiihtohissin mökkiä 3 kilometrin päästä ja katselin onko kaikki naulat paikoillaan, vai irvisteleekö laudat.

        "Minusta tuntuu, että näissä teidän dpi pohdinnoissa oletatte sen olevan jotain huu-haata. Minusta se ilmaiseen määrätyn pistetiheyden määrätyllä alalla on se sitten tuumaa tai tuuman osa. Ja tottakai sillä on vaikutusta kuvan lopulliseen laatuun, sillä onhan selvää, jos mailmaa katsotaan siivilän lävitse niin näemme siitä vain osan totuutta."

        Kamerasi tekee 5616 x 3744 (21026304) pikselin kuvia oli dpi mikä tahansa. Sille asialle et tule koskaan mahtamaan mitään, eikä kuva yhtään parane, vaikka kirjoitat siihen dpi 1000.

        Dpi kyllä ilmaisee pistetiheyden määrätyllä pituusmitalla, mutta vain painotuotteissa, joilla ON viivottimella mitattavat mitat.
        Koska kamera tuottaa vain 21026304 pikseliä tietää suuri dpi pientä kuvakokoa.

        Taidat olla vain suuri trolli!


      • hgfhgfhgf
        Tiedonhaluinen1 kirjoitti:

        Minusta tuntuu, että näissä teidän dpi pohdinnoissa oletatte sen olevan jotain huu-haata. Minusta se ilmaiseen määrätyn pistetiheyden määrätyllä alalla on se sitten tuumaa tai tuuman osa. Ja tottakai sillä on vaikutusta kuvan lopulliseen laatuun, sillä onhan selvää, jos mailmaa katsotaan siivilän lävitse niin näemme siitä vain osan totuutta.

        Joku tuossa epäili, että nuo kuvankatselu ja muokkausohjelmat olisi syyllisiä. Itselläni on käytössä 5 -6 muokkausohjelmaa ja kaikilla vähän erilaisia ominaisuuksia, joista aina parhaiten sopivaa käytän ja välillä useampaa samaan kuvaan.

        Dikikameroita käutän neljää, joista kahdessa on Zeissin-lasit.
        Cannonissani on 4-obiskaa ja nämä kuvat joiden kanssa nyt kamppailen ovat otettu EF 100-400mm 4,5- 5,6L IS USM:llä.
        Minua ei kiinnosta pätkään tulostaminen vaan miltä kuvat näyttävät suuressa koossa. Olen ottanut RAW-kuvia ja muuntanut niitä JPG:si mutta tulos on aivan sama, kuin ottaa suoraan JPG:si
        Canonin vähäsuhinainen kenno antaa kuitenkin lupauksia ulkokuvaksessa, kun voi käyttää suuriakin ISO-arvoja ilman suurempaa terävyyshaittaa tuolla pienivalovoimaisella obiskalla, johon panen vielä väliin 2X Kenkon, joten 800 mm polttoväli antaa litukuville potkua.
        Noilla kahdella muulla dikikameralla näyttää kyllä pääsevän samanlaatuiseen tulokseen, kun niissä on niin suuret valovoimat, että voi käyttää lyhyitä suljinaikoja ja niissä on pitkän kiinteän polttovälin optinen 12x-suurennus ja lisäksi dikitaalinen suurennoskerroin 24X, joten vastaavat tuota samaa tasoa vaikka niissä on peukalon kynnen kokoiset kennot. Eilen kuvasin hiihtohissin mökkiä 3 kilometrin päästä ja katselin onko kaikki naulat paikoillaan, vai irvisteleekö laudat.

        Sinulla on siis kameroina kaksi noksua, yksi superzuumi (jossa käytät dikizuumia) ja kamera sekä objektiivi, jonka tulokset pilaat tuolla telekonvertterilla?

        Epäilen noista tuota viimeistä


      • Lue nämä sivut
        Tiedonhaluinen1 kirjoitti:

        Minusta tuntuu, että näissä teidän dpi pohdinnoissa oletatte sen olevan jotain huu-haata. Minusta se ilmaiseen määrätyn pistetiheyden määrätyllä alalla on se sitten tuumaa tai tuuman osa. Ja tottakai sillä on vaikutusta kuvan lopulliseen laatuun, sillä onhan selvää, jos mailmaa katsotaan siivilän lävitse niin näemme siitä vain osan totuutta.

        Joku tuossa epäili, että nuo kuvankatselu ja muokkausohjelmat olisi syyllisiä. Itselläni on käytössä 5 -6 muokkausohjelmaa ja kaikilla vähän erilaisia ominaisuuksia, joista aina parhaiten sopivaa käytän ja välillä useampaa samaan kuvaan.

        Dikikameroita käutän neljää, joista kahdessa on Zeissin-lasit.
        Cannonissani on 4-obiskaa ja nämä kuvat joiden kanssa nyt kamppailen ovat otettu EF 100-400mm 4,5- 5,6L IS USM:llä.
        Minua ei kiinnosta pätkään tulostaminen vaan miltä kuvat näyttävät suuressa koossa. Olen ottanut RAW-kuvia ja muuntanut niitä JPG:si mutta tulos on aivan sama, kuin ottaa suoraan JPG:si
        Canonin vähäsuhinainen kenno antaa kuitenkin lupauksia ulkokuvaksessa, kun voi käyttää suuriakin ISO-arvoja ilman suurempaa terävyyshaittaa tuolla pienivalovoimaisella obiskalla, johon panen vielä väliin 2X Kenkon, joten 800 mm polttoväli antaa litukuville potkua.
        Noilla kahdella muulla dikikameralla näyttää kyllä pääsevän samanlaatuiseen tulokseen, kun niissä on niin suuret valovoimat, että voi käyttää lyhyitä suljinaikoja ja niissä on pitkän kiinteän polttovälin optinen 12x-suurennus ja lisäksi dikitaalinen suurennoskerroin 24X, joten vastaavat tuota samaa tasoa vaikka niissä on peukalon kynnen kokoiset kennot. Eilen kuvasin hiihtohissin mökkiä 3 kilometrin päästä ja katselin onko kaikki naulat paikoillaan, vai irvisteleekö laudat.

        Jos lontoon kieli taipuu, niin kannattaa lukaista nämä sivut läpi.

        http://www.rideau-info.com/photos/mythdpi.html

        http://www.dpiphoto.eu/dpi.htm


    • Printtaaja

      Oikeastaan Dpi liittyy lähinnä mustesuihkutäplän kokoon kirjapainossa taikka tulostimella tulostettaessa. Eipä juuri paljonkaan digipikseleihin.

      • Tiedonhaluinen1

        Sitähän tässä nyt ihmetellään mihin se dpi:in koko vaikuttaa ja tämä ei ole mikään "trolli".
        Jos teillä on jokin kuvankäsittelyohjelma missä kykenette muuttamaan kuvan alkuperistä dpi:lukua niin kokeilkaa.

        Kokeilin tuossa juuri Corel Photo Paint ohjelmalla, jossa tuo tapahtuu-kuva-muodosta uudelleen-sitten tulee ikkuna missä on erilaisia mahdollisuuksia muuttaa kuvan kokoa ja tiedoston kokoa.
        Siinä on myös rasti ruutuun- säilytä kuvan koko sitten lisäätte tuon 72 dpi:in vaikka 240 dpi niin näette kuinka kuvan koko säilyy, mutta kuvan ominaisuudet muuttuvat se on vain 30% alkuperäisestä ja näyttää, kuin se kestäisi enemmän suurentaa ilman että sen bittikartat tulevat näkyviin.

        En tiedä onko tämä vain harhaa ja tätä juuri alunperin ihmettelin miten sai tuon ominaisuuden jo kamerasta muutettua..


      • hgfhgfghfhg+ jne
        Tiedonhaluinen1 kirjoitti:

        Sitähän tässä nyt ihmetellään mihin se dpi:in koko vaikuttaa ja tämä ei ole mikään "trolli".
        Jos teillä on jokin kuvankäsittelyohjelma missä kykenette muuttamaan kuvan alkuperistä dpi:lukua niin kokeilkaa.

        Kokeilin tuossa juuri Corel Photo Paint ohjelmalla, jossa tuo tapahtuu-kuva-muodosta uudelleen-sitten tulee ikkuna missä on erilaisia mahdollisuuksia muuttaa kuvan kokoa ja tiedoston kokoa.
        Siinä on myös rasti ruutuun- säilytä kuvan koko sitten lisäätte tuon 72 dpi:in vaikka 240 dpi niin näette kuinka kuvan koko säilyy, mutta kuvan ominaisuudet muuttuvat se on vain 30% alkuperäisestä ja näyttää, kuin se kestäisi enemmän suurentaa ilman että sen bittikartat tulevat näkyviin.

        En tiedä onko tämä vain harhaa ja tätä juuri alunperin ihmettelin miten sai tuon ominaisuuden jo kamerasta muutettua..

        Irfanview kokeilin. ->ei muutosta
        Kamera antaa 300x300, pienentäminen näistä arvoista ei tuo muutosta.

        Oliksiko sinulla joku "extrapolointi" (en muista oikea termiä) päällä, kun en usko ohjelman lisää pikseleitä mistään muuten keksivän?

        Objektiivisi myöskin ei 2x konvertterille tuettu, varmaan syystä. Siinä saattaa mennä muukin kuin automaattitarkennus.


      • Printtaaja
        Tiedonhaluinen1 kirjoitti:

        Sitähän tässä nyt ihmetellään mihin se dpi:in koko vaikuttaa ja tämä ei ole mikään "trolli".
        Jos teillä on jokin kuvankäsittelyohjelma missä kykenette muuttamaan kuvan alkuperistä dpi:lukua niin kokeilkaa.

        Kokeilin tuossa juuri Corel Photo Paint ohjelmalla, jossa tuo tapahtuu-kuva-muodosta uudelleen-sitten tulee ikkuna missä on erilaisia mahdollisuuksia muuttaa kuvan kokoa ja tiedoston kokoa.
        Siinä on myös rasti ruutuun- säilytä kuvan koko sitten lisäätte tuon 72 dpi:in vaikka 240 dpi niin näette kuinka kuvan koko säilyy, mutta kuvan ominaisuudet muuttuvat se on vain 30% alkuperäisestä ja näyttää, kuin se kestäisi enemmän suurentaa ilman että sen bittikartat tulevat näkyviin.

        En tiedä onko tämä vain harhaa ja tätä juuri alunperin ihmettelin miten sai tuon ominaisuuden jo kamerasta muutettua..

        Dpi:tä nyt vaan jostain kumman syystä käytetään ehkä hiukan harhaanjohtavasti
        kuvailemaan digissä jotain pisteen tarkkuuksia jotka aivan oikeasti ovat lähinnä (ainakin alunperin) pelkästään painoteknisiä seikkoja. Pikselit ovat oikeestaan h
        eriasia ja sotkemassa lisää tässä.
        Kamerassa voi olla aivan eri paljot pikselit kuvassa tallennettuna kun näytössä ylipäänsä mahdollista olla nähtävillä samoin printterissä käytössä
        ihan eri dpi tarkkuus...jotkut kamerat ovat oikeita pikselihirmuja nykysin juuri mikään laite ei pysty näyttämään/ toistamaan niitä kaikkia.


        Painoteknisesti kai joku 300dpi toiseen suuntaan mieluusti molempiin on yleensä riittävä painotöihin ja liika taas on liianpaljon kuin myös liian vähästä ei tule yhtä hyvä kuva julkaisuihin.
        Monitorilla ja telkkarista kuvien katselu on vähän ihan aivan erijuttu kun niitten tulostus tai painotuotteeseen muuntaminen.
        Aivanoma taiteenlajinsa on koitella päätellä kameran omastanäytöstä ja sen historammihologrammista millainen kuvasta oikeasti tuli?
        Puhumattakaan kuvankäsittelystä sen käyttö tarkoitukseen sopivaan muotoon.
        Joskus nimittäin joudutaan tekemään jopa heikennyksiä alkuperäiseen jotta saadaan kuva sopivaksi.


    • Näin se vain on

      Resoluutiolla voidaan eri tilanteissa tarkoittaa eri asioita.

      - Digikuvan resoluutio kerrotaan pikseleissä (korkeus x leveys). Usein puhutaan megapikseleistä.

      - Tulosteen (printatun kuvan) resoluutio kerrotaan pikseleissä tuumaa kohden (PPI, Pixels per inch)

      PPI Pixels per inch) ja DPI (Dots per inch) sekoitetaan myös usein keskenään. DPI kertoo taas mustepisteiden määrän tuumaa kohden.

      Digitaalisen valokuvatiedoston sisällä on "kuvatiedon" lisäksi myös EXIF-dataa. Yksi EXIF-datakentistä on "dpi". Sen arvo ei kerro todellisuudessa mitään ja on vain jokin sinne lätkäisty arvo koska kentässä pitää olla jotakin. Ainoastaan "megapikselit" kertovat digitaalisen kuvan todellisen resoluution.

      • lätkäisty satu

        »- Tulosteen (printatun kuvan) resoluutio kerrotaan pikseleissä tuumaa kohden (PPI, Pixels per inch)»

        Nyt kyllä lätkäisit satuja. Tulostetussa kuvassa ei ole pikseleitä vaan kuvapisteitä/tuuma (dpi) tai linjaa/tuuma (lpi).

        Näyttökin on tavallaan tulostin ja sen kuvapisteitä kai voisi nimittää pikseleiksi, mutta näyttöjä ei luokitella ppi:n mukaan.

        72 ei ole lätkäisty arvo vaan eräs standardi (valmistajien välinen sopimus)


      • hgjjfwyeh
        lätkäisty satu kirjoitti:

        »- Tulosteen (printatun kuvan) resoluutio kerrotaan pikseleissä tuumaa kohden (PPI, Pixels per inch)»

        Nyt kyllä lätkäisit satuja. Tulostetussa kuvassa ei ole pikseleitä vaan kuvapisteitä/tuuma (dpi) tai linjaa/tuuma (lpi).

        Näyttökin on tavallaan tulostin ja sen kuvapisteitä kai voisi nimittää pikseleiksi, mutta näyttöjä ei luokitella ppi:n mukaan.

        72 ei ole lätkäisty arvo vaan eräs standardi (valmistajien välinen sopimus)

        "Nyt kyllä lätkäisit satuja. Tulostetussa kuvassa ei ole pikseleitä vaan kuvapisteitä/tuuma (dpi) tai linjaa/tuuma (lpi)."
        Niinkö luulet?

        72 dpi on vanha, perinteinen tietokonenäyttöjen resoluutio.

        Jos tehdään esimerkiksi jokin tuloste on siinä aina kaksi "dpi" arvoa.

        1) Originaalin pikseliarvo, joka tulostettaessa määritetään pikseliä tuumalle, joka on hyvissä painotuotteissa 300 dpi min. 300 pikseliä/tuuma.
        300 pikseliä pitää siis löytyä tuumaa kohti kuvatiedostosta. Pikseleiden pitää myös olla aitoja, ei ohjelmallisesti lisättyjä keinopikseleitä.
        Tämä koskee tiedosto-originaalia.

        Pikseleiden lisäyksen saa tehdä vain erikoistapauksissa, kun muuta keinoa ei ole. Se vaikuttaa AINA negatiivisesti kuvan laatuun ja vaatii lisäkorjauksia, mutta sitä ei tavallinen kansa huomaa, kun katsoo kuvia huonolaatuisilla navetan lantaluukkua pienemmillä näytöillä.
        Katsokaapa suurennettua kuvaa tuolla näytön 72 resoluutiolla!

        2) Sitten on olemassa toinen dpi. Tulostusvälineen dpi, joka on väripistettä tuumalle ja se on yleensä moninkertanen itse origimaalin kuvapisteiden määrään verrattuna. Se on yleensä tuhansia tavallisissa kotikirjoittimissakin.
        300 dpi: tulostusresolle tulostettu valokuva on kauhea.

        On peräti kummallista, että maailman yksinkertaisin asia on niin vaikea ymmärtää ja aiheuttaa aina kauhean känän.


      • voidaan eri
        hgjjfwyeh kirjoitti:

        "Nyt kyllä lätkäisit satuja. Tulostetussa kuvassa ei ole pikseleitä vaan kuvapisteitä/tuuma (dpi) tai linjaa/tuuma (lpi)."
        Niinkö luulet?

        72 dpi on vanha, perinteinen tietokonenäyttöjen resoluutio.

        Jos tehdään esimerkiksi jokin tuloste on siinä aina kaksi "dpi" arvoa.

        1) Originaalin pikseliarvo, joka tulostettaessa määritetään pikseliä tuumalle, joka on hyvissä painotuotteissa 300 dpi min. 300 pikseliä/tuuma.
        300 pikseliä pitää siis löytyä tuumaa kohti kuvatiedostosta. Pikseleiden pitää myös olla aitoja, ei ohjelmallisesti lisättyjä keinopikseleitä.
        Tämä koskee tiedosto-originaalia.

        Pikseleiden lisäyksen saa tehdä vain erikoistapauksissa, kun muuta keinoa ei ole. Se vaikuttaa AINA negatiivisesti kuvan laatuun ja vaatii lisäkorjauksia, mutta sitä ei tavallinen kansa huomaa, kun katsoo kuvia huonolaatuisilla navetan lantaluukkua pienemmillä näytöillä.
        Katsokaapa suurennettua kuvaa tuolla näytön 72 resoluutiolla!

        2) Sitten on olemassa toinen dpi. Tulostusvälineen dpi, joka on väripistettä tuumalle ja se on yleensä moninkertanen itse origimaalin kuvapisteiden määrään verrattuna. Se on yleensä tuhansia tavallisissa kotikirjoittimissakin.
        300 dpi: tulostusresolle tulostettu valokuva on kauhea.

        On peräti kummallista, että maailman yksinkertaisin asia on niin vaikea ymmärtää ja aiheuttaa aina kauhean känän.

        Miksi sinulla on kauhea känä?
        Saatko jotain kiksejä siitä että teeskentelet tietäväsi jotakin asiassa josta et mitään ymmärrä.

        ”Pikseleiden lisäyksen saa tehdä vain erikoistapauksissa, kun muuta keinoa ei ole. Se vaikuttaa AINA negatiivisesti kuvan laatuun ja vaatii lisäkorjauksia, mutta sitä ei tavallinen kansa huomaa, kun katsoo kuvia huonolaatuisilla navetan lantaluukkua pienemmillä näytöillä.”
        —tuo on pelkästään järjetöntä satua. Pikseleitä saa lisätä ja poistaa rajattomasti kunhan on tekijän lupa.
        Usein pikseleitä tuodaan jopa toisesta kuvasta (esim HDR, taivas, panoraama jne).
        Joskus taas poistetaan kuvaan kuulumattomia (kuumia pikseleitä, pölyä kennolla jne). Usein on poistettu mm. ”sopimattomia” henkilöitä kuvasta.

        Aina kun kuvaa säädetään siihen ”keksitään” uusia pikseleitä joilla on usein tarkoitus muuttaa kuvaa tekijän haluamalla tavalla. Tulostetussa kuvassa ei voi koskaan olla yhtään alkuperäisen kuvan ”pikseliä”!

        ”Jos tehdään esimerkiksi jokin tuloste on siinä aina kaksi "dpi" arvoa ”
        —siinäpä vasta vitsin murjaisit. Selityksessäsi ei ole siteeksikään totta!
        Mitään ”aitoja” digikuvan kuvapikseleitä ei missään ole olemassa!

        ”1) Originaalin pikseliarvo …”
        —digitaalisesta tiedostosta tulostetussa kuvassa ei ole mitään originaalia, pikseleistä puhumattakaan. Digikuvien ”originaaleissa” on vain ykkösiä ja nollia (binäärilukuja) joilla kuvataan kameran kennoon kohdistunutta valoa. Jos ”originaali” tulostetaan niin se ei ole kuva vaan suuri määrä ykkösiä ja nollia

        Tulostetussa kuvassa ei voi koskaan olla originaalin pikseleitä eikä niiden värejä (RGB). ”Originaalin” RGB-”pikselit” on valoja, niitä ei (ainaaan toistaiseksi) pystytä tulostamaan paperille. Kaikki paperille tulostetut kuvapisteet on aina tietyn kaavan (muunnosmenetelmän) mukaan ”keksittyjä” kuvan pisteitä joiden väri on tulostimen pigmenttien mukainen.

        ”hyvissä painotuotteissa 300 dpi min”
        —et siis ymmärrä mitää painotuotteistakaan. Useimmat digikuvat tulostetaan painokoneella. Niissä ei ole mitään dpi-arvoa.
        1. Perinteisen kuvarasterin tiheys ilmoitetaan yleensä lpi (lines per inch). Yhden painopisteen määrittämiseen tarvitaan noin kuusi ”pikseliä”. Lpi-arvo osoittaa saman väristen kuvapisteiden etäisyyttä toisistaan.
        2. Ns hajautetun (stokastinen) rasterin kuvapisteiden koko sekä etäisyys toisistaan voi vaihdella.
        Painotuotteiden kuvissa on useimmiten viisi väriä (”keinopikseleitä”)
        3. Joissakin paino ja tulostus menetelmissä voi olla myös valkoisia kuvapisteitä.


      • hghgf
        voidaan eri kirjoitti:

        Miksi sinulla on kauhea känä?
        Saatko jotain kiksejä siitä että teeskentelet tietäväsi jotakin asiassa josta et mitään ymmärrä.

        ”Pikseleiden lisäyksen saa tehdä vain erikoistapauksissa, kun muuta keinoa ei ole. Se vaikuttaa AINA negatiivisesti kuvan laatuun ja vaatii lisäkorjauksia, mutta sitä ei tavallinen kansa huomaa, kun katsoo kuvia huonolaatuisilla navetan lantaluukkua pienemmillä näytöillä.”
        —tuo on pelkästään järjetöntä satua. Pikseleitä saa lisätä ja poistaa rajattomasti kunhan on tekijän lupa.
        Usein pikseleitä tuodaan jopa toisesta kuvasta (esim HDR, taivas, panoraama jne).
        Joskus taas poistetaan kuvaan kuulumattomia (kuumia pikseleitä, pölyä kennolla jne). Usein on poistettu mm. ”sopimattomia” henkilöitä kuvasta.

        Aina kun kuvaa säädetään siihen ”keksitään” uusia pikseleitä joilla on usein tarkoitus muuttaa kuvaa tekijän haluamalla tavalla. Tulostetussa kuvassa ei voi koskaan olla yhtään alkuperäisen kuvan ”pikseliä”!

        ”Jos tehdään esimerkiksi jokin tuloste on siinä aina kaksi "dpi" arvoa ”
        —siinäpä vasta vitsin murjaisit. Selityksessäsi ei ole siteeksikään totta!
        Mitään ”aitoja” digikuvan kuvapikseleitä ei missään ole olemassa!

        ”1) Originaalin pikseliarvo …”
        —digitaalisesta tiedostosta tulostetussa kuvassa ei ole mitään originaalia, pikseleistä puhumattakaan. Digikuvien ”originaaleissa” on vain ykkösiä ja nollia (binäärilukuja) joilla kuvataan kameran kennoon kohdistunutta valoa. Jos ”originaali” tulostetaan niin se ei ole kuva vaan suuri määrä ykkösiä ja nollia

        Tulostetussa kuvassa ei voi koskaan olla originaalin pikseleitä eikä niiden värejä (RGB). ”Originaalin” RGB-”pikselit” on valoja, niitä ei (ainaaan toistaiseksi) pystytä tulostamaan paperille. Kaikki paperille tulostetut kuvapisteet on aina tietyn kaavan (muunnosmenetelmän) mukaan ”keksittyjä” kuvan pisteitä joiden väri on tulostimen pigmenttien mukainen.

        ”hyvissä painotuotteissa 300 dpi min”
        —et siis ymmärrä mitää painotuotteistakaan. Useimmat digikuvat tulostetaan painokoneella. Niissä ei ole mitään dpi-arvoa.
        1. Perinteisen kuvarasterin tiheys ilmoitetaan yleensä lpi (lines per inch). Yhden painopisteen määrittämiseen tarvitaan noin kuusi ”pikseliä”. Lpi-arvo osoittaa saman väristen kuvapisteiden etäisyyttä toisistaan.
        2. Ns hajautetun (stokastinen) rasterin kuvapisteiden koko sekä etäisyys toisistaan voi vaihdella.
        Painotuotteiden kuvissa on useimmiten viisi väriä (”keinopikseleitä”)
        3. Joissakin paino ja tulostus menetelmissä voi olla myös valkoisia kuvapisteitä.

        Mitäs sinä sitten teet muuta kuin känäät turhista asioista joista et ymmärrä enempää, kuin lehmä uudesta portista.
        Sitähän voi jatkaa loputtomiin.


      • kuin känäät
        hghgf kirjoitti:

        Mitäs sinä sitten teet muuta kuin känäät turhista asioista joista et ymmärrä enempää, kuin lehmä uudesta portista.
        Sitähän voi jatkaa loputtomiin.

        Ota herne pois nenästä ja opettele ymmärtämään kuvan ominisuuksia. Siitä saattaa joskus olla hyötyä.

        ”300 dpi: tulostusresolle tulostettu valokuva on kauhea.”
        —joo tuo vasta onkin kauhea satu.
        Esim 75 lpi resoluutiolla tulostetussa neliväri (CMYK) kuvassa on käytännössä ”300 dpi”. Eli tuuman matkalla on 75 kpl cyanin, magentan, keltaisen ja mustan painovärin pisteitä (4x75=300). Jos painoväri-pisteiden väliin jäävä paperin väri lasketaan myös kuvapisteiksi niin silloin kuvapisteitä on 600kpl/tuuma.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      3926
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      13
      2141
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      24
      1638
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1477
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1428
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      19
      1341
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1228
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1154
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      10
      1089
    10. 22
      1066
    Aihe