Kuuban kriisin vakavuutta liioiteltu

Näin se vain on

Sitä on suunnattomasti liioiteltu. Siihen aikaan Yhdysvalloilla oli yli kymmenen kertaa enemmän ydinaseita kuin Neuvostoliitolla. Lisäksi Yhdysvalloilla oli satoja strategisia pommittajia jotka olisivat läpäisseet Neuvostoliiton ilmapuolustuksen ja tuhonneet maan perusteellisesti. Neuvostoliiton ilmavoimat olivat vitsi ja mannertenvälisiä ohjuksia oli vähän ja ne olivat hyvin epätarkkoja.

Neuvostojohto oli hyvin perillä voimasuhteista, kiitos siitä kuuluu sotilastiedustelu GRU:lle sekä KGB:lle. He myös tiesivät että amerikkalaiset myös uskaltavat ydinaseita massiivisesti käyttää. Hrutsevilla ei ollut pienintäkään aikomusta ryhtyä sotaan sillä hän tiesi että se olisi johtanut Neuvostoliiton täydelliseen tuhoon.

Koko ydinsodan uhka on osa Kennedy-myyttiä. Mitään todellista uhkaa siitä että kolmas maailmansota olisi alkanut ei ollut. Siitä piti huolen USA:n ehdoton ylivoima ydinaseistuksen suhteen.

Vähän sama asia kuin Pera Perusjätkä haastaisi Robert Heleniuksen nyrkkeilyotteluun. Vaikka Robbella olisi oikea käsi kipeänä niin yksi vasen suora pudottaisi Peran. Pitää olla sekä tyhmä että hullu jos tuollaiseen otteluun lähtee. Hrutsev ei ollut tyhmä eikä hullu.

8

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiitti riitti

      Läskipää Hrutsev vei ohjukset Kuubaan. Samainen lyhyt mussikka oli vuonna 1921 yksi jakanut omalla vastuualueellaan Herbert Hooverilta saatua viljaa. Ainoastaan suomalaiset toimii yhtä tyhmästi kuin amerikkalaiset. Vuosittain maksettava kahdenkymmenen miljoonan euron suojeluraha Venäjälle on tästä paras esimerkki.

      • Näin se vain on

        Tuon ajan ohjuksia ei niin vaan laukaistu vaan siinä meni aikaa. Yhdysvallat olisi pystynyt ohjukset tuhoamaan ennen kuin ne olivat laukaisuvalmiina. Ohjusten siirto Kuubaan oli pahasti alivoimaisen Hrutsevin uhkapeliä. Hän kuvitteli että Kennedy oli heikko peridentti, pelkkä playboy.


    • hioii hiiiiiii

      amispojut taas lukeneet uuden korkkarin?

    • nivel

      Aloittaja on oikeassa. Ameriikkalaiset itsekkin liijoittelivat mielellään NL sotilaallista voimaa. Sotateollisuus sai siitä voimaa ja rahoitusta. Kyllä Venäläiset olivat ja ovat yhä pahasti alakynnessä.

      • Aina liittelevat

        Vielä 1980-luvun alussa NL kuvattiin aseistukseltaan ylivoimaiseksi Yhdysvaltoihin verrattuna. Aivan höpö, höpö juttuja, määrä ei korvaa laatua. Tahdottiin vain saada oikeutus valtaville varustelubudjetille. NL oli savijaloilla seisova jättiläinen.

        Sama on kylmän sodan jälkeen. Saddamilla oli muka hirvittävä määrä joukkotuhoaseita, eipä ollut.


    • Kuuban ohjus-kriisissä ei ollut kyse siitä, kenellä oli ylivoima ydinaseistuksessa vaan siitä, mikä oli NL:n tarkoitus. Esimerkiksi käydessään vierailulla Yhdysvalloilla Neuvostoliiton ulkoministeri Andrei Gromygo vakuuti prsidentti Kennedylle ettei NL tekisi mitään vastoin Yhdysvaltojen. Gromygon vakuutelut osoittivat ettei neuvostoliiton sanaan voinut luottaa (amerikkalaiset tiesivät jo Kuubaan asetetuista ohjusten laukaisualustoista), kun puhuivat vastoin sitä mitä tekivät.

      Koska venäläiset osoittivat ettei niiden sanomisiin voinut luottaa, niin USA:lla ei ollut muuta mahdollisuuta kuin panna kova kovaa vastaan: Osoittaa maailmalle, mitä seuraa, jos ohjusten sijoitelu jatkuu.

      Toinen vaihtoehto olisi tietenkin ollut vain alistua "tilanteeseen" ja "uskoa ettei venäläisillä ole pahoja aikomuksia", mutta kun Neuvostoliiton ulkoministeri oli juuri vierailulla käydessään osoitanut ettei niiden puheisiin voinut luottaa, niin tuskin muuta mahdollisuuta.

      Hrustsovin tarkoituksena oli asettaa ohjukset salaa Kuubaan ja sitten jossakin sopivassa tilaisuudessa yllättää amerikkalaiset ties missä tilanteessa. NL olisi voinut kiristää Yhdysvaltoja ohjusten avulla ja rajoittaa siten Amerikkaa liittolaisilleen antamansa sitoumusten täyttämisessä. Siinä tilanteessa, jossa omat kansalaiset olisivat olleet vaarassa, ei olisi ydiniskun ylivoimalla ollut merkitystä.

      Muuten, Otto W. kuusinen suhtautui kriitisesti Hrustsevin tekemään ratkaisuun. Ei uskaltanut avoimesti esittää vasustavaa kantaa, mutta esitti kuitenkin kysymyksen luontoisen huomautuksen siitä, oliko hrustsov ottanut siihen liityvät riskit huomioon.

      • hohoijaaaaaa

        Kirjoitat paljon sontaa, tai korkkari-kokemusta!
        Ei niitä mitenkään salaa pyritty sinne laittamaan. Siellä asennettiin jo uudempaa sukupolvea olevaa laitteistoa, kuin oli matkalla rahtina merellä. Niistä USA ei muuten tiennyt, kuin vasta 1965 kuubalaiseverstin loikkauksen tiedoilla.

        NL pystyi pitämään Atlantin länsirannikolla jopa 12 - 14 dieselsukellusvenettä,joilla 1 500 - 2 000 kilometrin kantomatka ydinkärjellä. Lisäksi kaksi ydinvenettä makasi pysyvästi New Yorkin edustalla.
        Ilmassa oli Tu ja Ant pitkän matkan pommittajia 14 - 16 kpl pohjoisen kalotin, Kanadan ja Alaskan rajoilla.


      • Aina liioittelevat

        Hrutsev ei olisi voinut mitenkään kiristää Yhdysvaltoja. NL oli ympäröity USA:n tukikohdilla joissa oli sadoittain pommikoneita valmiina pommittamaan NL pois maailmankartalta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      428
      9347
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      59
      2446
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      44
      1855
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1659
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      89
      1428
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      122
      1349
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      366
      1240
    8. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      141
      1179
    9. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      19
      1139
    10. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      54
      1042
    Aihe