Teinpä sitten sen

Näin sen näen, 70 v

Veinpä eilen jäteasemalle kunnostetun henkilöauton moottorin vaihteistoineen vuodelta 1982.
Oli melko harvinaisen pikkuauton peruja. Muitaosia vein jo aikaisemmin. Jotakin vielänurkissa pyörii, vaan ei kauaa.
Ei ole edes romukauppiaita, joilta olisi voinut muutaman kympin saada. Puhelinnumeroja kyllä on, mutta ei puheluihin vastata.
Mitenkähän ne kuparivarkaatkin saaliinsa rahaksi muuttaa? Olisi minulla kupariakin joku parikymmentä kiloa. Ihan laillisesti saatua.

Olen aina kummastellut, miksi kaikki vanha pitää hävittää. Mitään ei voi säilyttää eikä entisöidä.
Nyt tiedän.
Tavallinen tyhjästä aloittanut ja hyvälläkin palkalla ikänsä työskennellyt ei pysty hankkimaan tarvittavia harrastustiloja, ei edes säilytystiloja. Eikä ne muutamat harvat joilla tämä on onistunut, kerää edes omiin projekteihinsa varaosia. Ei vaikka ilmankin saisi. Jo valmiiksi kunnostettuja.
Siksimeillä kaikki vanha ja mielenkiintoinen tuhotaan.
Jos palkkaa, hyvääkin, saat, vie verottaja ja kunta/kaupunki ahneitten huijareitten taskuun työsi hedelmät. Ja suuren osan edelleen jemmaan veroparatiisiin tai minne vienee. Mitä iloa niistä sitten on kenellekään? Itselle tai muille.

16

524

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinen 70-vuotias

      Näihän se ikävä kyllä on. Itselläni oli vielä viime vuonna harvinainen 500cc nelitahti-Jawa vuodelta 1955. Alkuperäiskuntoinen mutta oli pitkään seisonut eikä ajokunnossa ja aika ruosteessa. Tarjosin monelle asianharrastajalle nimelliseen 15000€ hintaan, mutta ei ketään kiinnostanut. Tyhmänä vielä pitivät ja tarjosivat viittä tuhatta. Metallinkierrätykseen sitten laitoin sen. Samassa kasassa meni 5 saman kuntoista 60-luvun mopoa, oli Jupiteria, Soliferia ja Helkamaa. Ne olisi saanut lunastaa kymppitonnilla, mutta ei ketään nuo vanhat kiinnosta.

      • rajaton ahneus

        Voivoi, olisin mieluusti maksanut koko nipusta ainakin 20000 tonnia tai mielellään enemmän. No, myöhästyin.


      • Näin sen näen, 70 v

        Provohan tuo nimimerkin "toinen 70-vuotias" kirjoitus on kuin myös seuraava. Lieneekö vielä sama?
        Kuvastaa hyvin nykynuorison ja keski-ikäisten asennetta.
        Ehkä sinäkin joskus kasvat aikuiseksi.


      • toinen 70-vuotias
        Näin sen näen, 70 v kirjoitti:

        Provohan tuo nimimerkin "toinen 70-vuotias" kirjoitus on kuin myös seuraava. Lieneekö vielä sama?
        Kuvastaa hyvin nykynuorison ja keski-ikäisten asennetta.
        Ehkä sinäkin joskus kasvat aikuiseksi.

        Ei ollut provoa vaan ihan asiaa! En kai minä nyt tyhmä ole ja viidellä tuhannella myy 500cc harvinaista Jawaa jos 350cc tavallisista saa 10000€! Sama mopoissa: pappa-Tunturista saa 2000€, joten minunkin mopoista pitää sama saada, eikä sitä naurettavaa muutamaa satasta / mopo!


      • 1rfv
        toinen 70-vuotias kirjoitti:

        Ei ollut provoa vaan ihan asiaa! En kai minä nyt tyhmä ole ja viidellä tuhannella myy 500cc harvinaista Jawaa jos 350cc tavallisista saa 10000€! Sama mopoissa: pappa-Tunturista saa 2000€, joten minunkin mopoista pitää sama saada, eikä sitä naurettavaa muutamaa satasta / mopo!

        Oletpas tyhmä koska kieltäydyit kohtuullisen suuresta summasta rahaa. Oletkohan sä ihan tietoinen nykypäivän hinnoista? Me elämme euroaikaa, markka-aika on ollut ohi jo vuosia.

        Näiden "pappojen" ongelma on selkeästi se, että he eivät tiedä nykypäivän asioista tarpeeksi. Harvinaisille tavaroille löytyy AINA ostajia jotka maksavat sen arvon mukaisen summan rahaa.

        Toivon kuitenkin, että molemmat "papparaiset" vain trollailevat eläkepäiviensä ratoksi.


      • vasta 50

        Aika mielenkiintoista. Itselläni on myös 500 cc Jawa. Se on seissyt 1960 luvulta saakka. Viimeksi kone jyrähti käymään 1980 luvulla. Pyörä ei ole ruosteessa muttei myöskään rekisterissä. Itsellä oli aikomuksena laittaa se ajoon kunhan kerkeää. Olipa hyvä kun en markka aikaan myynyt 1500mk:lla.

        Malli on kuvissa ensimmäinen.
        http://www.jawaczownersclub.co.uk/photo_gallery4.htm


    • Ei lataa,käänny

      Tottahan nyt viissatasesta Jaawasta 15 donaa pitää saada jos Pappa Tunskastakin paritonnia joutuu pulittamaan.
      Se on sitten eriasia maksaako joku moisia summia,erittäin todennäköisesti ei koska Tunskamarkkinat on täynnä ja ne jotka moisen halusivat,niillä on jo eikä moisia summia kukaan maksa=Hinnat tulevat alaspäin tasaisesti kun osa omistajista kyllästynyt niihin,uutta entisöityä tulee yhä markkinoille ja muunmerkkistä löytyy paljon halvemmalla jos mopon tahtoo.
      Sama juttu Jaawassa,joka toisella isoisällä tai isällä moinen 250 Jawa tai 175 ja kovimmilla karjuilla 350 silloin 60-luvulla.
      Ainoita Ryssäpyörien kanssa johon varaa köyhillä täällä silloin.
      Nuo 500 on harvinaisia, mutta kun ovat vaan Tsekkoslovakialaisia moottoripyöriä ilman mitään "imagoa"omistaa kallista erikoisempaa Itätuotetta.
      Laatu oli jo uutena surkea,kömpelö ulkonäkö eikä eroa tuosta 175,250,350 perheestä tarpeeksi,valitettavasti yrittävät nyhtää jopa karvalakkimallin Jawoista älyttömiä summia nostalgiabuumissa,siis köyhälistömallista joka ei paljon mitään maksanut edes Toverille Tsekkoslovakiassa eikä valinnanvaraa ollut:ota tai jätä.
      Uudet tuulet puhaltaa eikä nuo Itävehkeet kiinnosta kun eroon päästy ja nyt saa parempaa Länsituotetta Suomi poikakin,niin auto kuin mp puolella.
      Taidat saada 500:sesi pitää vielä kauan....

      • Hyvä Petri!!

        Petri puhuu asiaa, sulattoon vaan kaikki mikä ei itseä kiinnosta! Jos jotakuta kiinnostaa, niin hoitoon sellaiset hullut.


    • Chevrolet 83

      Mä olen joskus miettinyt että ruotsissä käynnin yhteydessä ostais sieltä 50€ maksavan 250cc Jawa-aihion. Sit jossain Jawa-fanaatikkojen tapahtumassa polttais sen. Ruotsista niitä aihioita oikeasti saa hintaan 50€, samoin Saksasta. Täällä niistäkin pyydetään.

      Kakspyttynen 500cc Jawa on kyllä harvinainen. Tosin se on suunnitteluvikainen. Yksisylinterinen Speedwaykone sen sijaan oli huippumoottori.

      • moottorpyörä

        minulla olis yksi avon pytty olen miettinyt heittäiskö sen metallikeräykseen


      • Motoristi1978
        moottorpyörä kirjoitti:

        minulla olis yksi avon pytty olen miettinyt heittäiskö sen metallikeräykseen

        Sinne vaan, ei ketään ole nuo itäpaskat kiinnostaneet kymmeniin vuosiin. Vietiin kaverin isän jäämistöstä viime vuonna pari suht kokonaista Awo-raatoa Kuusakosken lavalle. Samassa meni n.500 kiloa Awon ja IC:n osia ja 1 kokonainen IC 49. Eipä tule kenelläkään noita ikävä. Mitään järkeä ei ole tuollaisten romujen kanssa leikkiä, ihan hyvän 1990-luvun japsipyörän kun saa parilla tonnilla.


    • iki-nuuka -70

      Olen etsiskellyt moottorisahan osia ja kaikki on kiven alla. Jollain romu,
      siintä pitäisi maksaa uuden hinta. Korjaamoissa käytetyn osan hinta on
      kolmasosa uuden hinnasta.
      Keräillyt hieman rompetta, mutta tosiaan nykynuoriso ei tarvitse mitään,
      kun netistä voi tilata.
      Pikkusen harmittaa suomen varttaalitalous. Jospa se kerran viellä
      tulisi sekin päivä, että pelimerkit loppuisi.

    • Varaosat

      Ja jos Suomessa kauppaa harvinaista autoa tai varaosia ni hyvä ettei pidä maksaa jos ne lähettää.Suomalainen ostaa kalliin varaosan vaikka ennen ulkomailta ennenkuin Suomalaiselle maksaa puolta vähemmän samasta osasta käyttämättömänä.Monet sanoo ettää sullahan on toi osa ollu 30 vuotta.Perään kuuluu että mitä sinä sillä enää teet!Pitäs lahjoittaa osat mitkä on harvinaisia.Se on tätä suomen varaosa-touhua.Saavat hakea minun puolesta saman osan ulkomailta asti kalliilla hinnalla jos siitä niin oma mieli paranee ja taskussa on tarpeeksi pätäkkää.

    • FT500

      No nyt on vähän paksua tarinaa... Täällä jos tilaat jotain, saat odottaa viikon ennenkuin suomalainen varaosakauppias ehtii seuraavan kerran postiin, jos ylipäätään postittaa, tavara on erittäin hyvin käytettyä ja elinkaarensa lopussa ja varmasti tuplahintaista verrattuna uustuotantoon ulkomailta.

      Ulkomailta tulee ovelle toimitettuna kahdessa päivässä osa kuin osa.

      Tekisin todella mielelläni kauppaa kanssasi jos kerran käyttämätöntä alkuperäistä myyt puoleen hintaan. En vain ole vielä tavannut kaltaistasi satuolentoa.

      Ei mullakaan sitä rahaa niin paljon ole, että sitä kaksinverroin ulkomaille lähettäisin. Tuppaa vaan uusi puoleen hintaan olemaan niin paljon houkuttelevampi vaihtoehto kuin ulkona maannut 30 vuotta vanha käytetty.

    • Seppo Sepon Seppo

      Kyllä ne itäpaskat vielä montaa kiinnostaa.Kas kun motoristi 1978 tulee vanhaksi jos tulee niin häntäkin alkaa kiinnostamaan omanaikansa konepyörät ym vempeleet.Näin kävi pappatuntureille Jawalle ymyös Zetor 25 itäpaskatraktori jota sai vielä 70 luvulla melkei ilman.Katsoppa mitä maksaa Saksassa Warret ym itäpaskat ostavat täältäkin jos sattuu löytymään Emw ym jos motoristi moista nähnytkään? Että jokapuolelta maailmaa köytyy keräilijöitä joilla ei pipo kiristä samalla lailla kun motoristilla.Kukin kantaa oman ristinsä.

    • Ykä

      Petrillä vaikeaa.Häntä kannettiin pienenä verkkokassissa metsässä eikä kantojen kohdalla nostettu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5828
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3555
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1905
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1502
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1376
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe