Seksiopetus -esiaviollinen seksi?

Jooh

Helluntaiseurakunnissa opetetaan, että seksi on hieno juttu, mutta vain avioliitossa tietyin ehdoin. Kaikissa muissa tapauksissa seksi on Jumalan silmissä väärin ja ihminen likaa itsensä.

Voisiko joku helluntailainen tulkita, miten Raamattu asiasta opettaa? Mikä seksuaalinen toiminta on Jumalan vihaamaa esiaviollista seksiä? Kuuluuko avioliittoon pelkkä yhdyntä, vai voiko harrastaa myös muuta seksuaalista toimintaa tai sooloseksiä? Miten tulkitsen Raamatun opetuksen tähän aikaan ja kulttuuriin?

T. Janoinen

40

3477

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Päälinjoilla

      Huomenta Janoinen!
      Vaikka Raamattu ei mikään yksityiskohtainen seksuaalivalistuskirja olekaan, niin päälinjat siitä kyllä jokaiselle selviää. Myös syömiseen Raamattu antaa monia ohjeita, mutta keittokirjana sitä on turha yrittää käyttää.
      Pohdin asiaa tuosta päälinjasta käsin:
      - seksuaalinen yhdyntä kuuluu vain avioliittoon, joka on miehen ja naisen solmima keskinäiseen rakkauteen ja kunnioittamiseen perustuva elämän pituinen liitto. Sen tarkoitus on tuottaa molemminpuolista iloa ja tyydytystä sekä mahdollistaa lasten saaminen ”isälle ja äidille”, jos Jumala perheenlisäystä suo.
      - Jumalan torjuma esiaviollinen seksi on vain avioliittoon tarkoitetun seksuaalielämän aloittamista ja ”harrastamista” jo seurusteluvaiheessa tai suhteissa, joita ei ole tarkoituskaan viedä elämän pituiseen sitoutumiseen saakka.
      - seksisuhde tarkoittaa seksuaalisuhdetta sen moninaisissa muodoissa ja se on paljon muutakin kuin yhdyntää. Jeesuksen oma ei voi avioliiton ulkopuolella puhtaalla omallatunnolla harrastaa esimerkiksi ns. pettingiä, jossa pari saa riisua itsensä alasti ja harrastaa keskinäistä masturbaatiota ja suuseksiä, kunhan siitin ei vain mene emättimeen.
      - meillä on taipumus toimia omien mielihalujemme mukaan. Jokainen ymmärtää, että esim. pornon harrastaminen, seksuaalinen häirintä koskettelulla, itsensä paljastaminen tai suorasukaiset seksuaaliset ehdotukset ovat haureellisuutta, vaikka seksuaalisuhdetta ei luoda. Haureellisuuden karttaminen kuuluu yhtä hyvin avioliitossa eläville kuin yksineläjillekin.
      - Esiaviollinen seksi pitää sisällään seksuaalisuhteen, jossa parin tarkoitus on antaa toisilleen seksuaalista tyydytystä. Seksuaalisuudesta nauttiminen ei ole seurustelusuhteen tarkoitus, vaan toiseen ihmiseen syvällisesti tutustuminen. Uskovien seurustelusuhteen ainoa tarkoitus on selvittää, haluavatko molemmat solmia Jumalan ja seurakunnan edessä yhteisen avioliiton.
      - Raamattu ei ole seksi-kielteinen, kaukana siitä. Jos sinulla on väärät luulot, lue Raamatun korkea veisu. Raamattu ei ole seksi-kielteinen, vaan haureellisuus-kielteinen.
      - Kuten jo totesin, seksi on muutakin kuin yhdyntää. Koska seksi on Jumala luoma iloinen asia, avioparilla on yksi yhteinen sääntö: makuuhuoneen ovi lukkoon ja leikit pystyyn. Kaikessa on oltava mukana rakkaus. Uskova aviopari on toisistaan kiitollinen Jumalalle ja on tietoinen, että myös taivaassa riemuitaan siitä, että aviopari iloitsee Luojaltaan saamasta seksin lahjasta. Ennen yhdyntää ja sen jälkeen sekä arjen keskellä fyysinen hellyys ja läheisyys ovat seksuaalista toimintaa, joka on tärkeä osa avioliittoa.
      - Ns. sooloseksi eli yksin tehty masturbaatio ei normaalissa avioliitossa ole tarpeen. Raamattu sanoo, että avioparien ei tulisi olla kauan erossa toisistaan, ainoastaan jonkin aikaa keskinäisestä sopimuksesta rukoillakseen. Aviopari on tarkoitettu elämään yhdessä ja jakamaan keskenään elämän niin ilot, joihin seksuaalisuhde kuuluu kuin elämään väistämättä kuuluvat murheetkin.

    • Helluntaiseurakunnissa voidaan varoittaa esiaviollisesta seksistä ym:sta, mutta se asia jätetään kuitenkin jokaisen seurakunnan jäsenen omalle vastuulle, Esiaviollisen seksin takia ei tarvitse pelätä helluntaiseurakunnissa sitä, että siitä nuhdeltaisiin tai että sen takia erotettaisiin.

      Toisaalta nuhdeltavaksi ja erotettavaksi saattaa joutua henkilö, joka ilmoittaa helluntaiseurakunnassa mielipiteenään myös lapsikasteen olevan raamatullinen kaste.

      • valheen voimalla

        tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua.


      • ettäsilleen

        Kaikki synnit ovat ihmisen omalla vastuulla.


    • Kaikilla kiusauksia

      No niin "T Janoinen" - siinähän sitä opetusta tuli kerrakseen ja se tuntui lisäksi oikealta ja kristilliseltä seksivalistukselta. Eikä se ollut mitään hymistelyä vaan suorasanaista tekstiä. Tuliko janosi tyydytetyksi? Allekirjoituksesi on kyllä erinomainen - voisiko olla jopa niin, että janosi kohdistuu enemmän seksiin kuin seksuaalivalistukseen? Ei millään pahalla. Se on täysin ymmärrettävää, sillä Jumala ne seksuaaliset tarpeemme ja tunteemmekin on luonut. Lienee niin, että kaikki me olemme tällä alueella enemmän tai vähemmän kiusattuja.

      Haluaisit saada Raamatun tulkintaa tähän aikaan ja kulttuuriin sopivaksi. Eikö Raamatun Sana ole esille ottamassasi moraalikysymyksessä ajatonta ja meille täysin sopivaa sellaisenaan? Usein käy niin, että haluamme löytää jonkun, joka tulkitsisi Sanaa vähän vapaammin ja antaisi mahdollisuuden Jumalan armossa toimia enemmän meidän lihaamme tyydyttävällä tavalla. Pahimmillaan käy niin, että emme tahdo kuunnella Jumalaa näissä asioissa vaan ainoastaan Jumalan puhuessa armosta ja rakkaudesta. Erään ystäväni uskoaan tunnustava kaveri oli seksuaalisuhteessa - hän vain sanoi, että kyllähän Raamattu sellaisen kieltää, mutta eihän sitä nykyaikana enää kukaan noudata.

      Hyvin moni lankeaa ennen avioliittoa ja myös ennen "sen oikean" löytämistä seksuaalisuhteeseen ja kokee siitä myöhemmin suurta syyllisyyttä. Eräs nuori uskova nainen jopa sanoi, ettei hän voi koskaan mennä naimisiin, koska hän on langennut ja tahrannut jo itsensä. Ei niin hyvät uskovat! Jeesuksen veri puhdistaa meidät kaikesta syntisyydestämme ja Jumala näkee meidät syntimme tunnustettuamme ja parannuksen tehneinä täysin puhtaina Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa.

      Seksuaalitarpeet ovat Jumalan luomina täysin luonnollisia ja hyviä ja juuri sen tähden me olemme tällä alueella hyvin heikkoja. Jos me seurustelusuhteessa ruokimme ja etenemme seksuaalisissa hyväilyissä askel askeleelta eteenpäin, menemme kuin vaihvihkaa liian pitkälle. Moni muu synti, kuten esimerkiksi varastaminen ei ole meidän perustarpeemme ja siksi selkeää toisen tavaran omakseen ottamista on helppo välttää. Seurustelevan parin on hyvä sopia rajoista ja seurustelusta jo hyvissä ajoin seurustelusuhteen alkumetreillä.

    • kunigashasse

      Eli samoilla linjoila ilmeisesti olette kaikki aloitustekstin kanssa. Kaikki seksuaalisuuden toteuttaminen avioliiton ulkopuolella on syntiä.

      Mietin, mitkä ovat seksuaalikielteisyyden riskit. Onko tällainen opetus hyväksi ihmisen mielenterveydelle? Kuinka ehyitä ihmisiä näin seksuaalikielteinen ympäristö ja maailmankatsomus kasvattaa?

      Sen tiedän, että vanhoillislestadiolaisilla ja helluntailaisilla on viime vuosin ryöpsähtänyt julkisuuteen lukematon määrä rikollisia tapoja toteuttaa seksuaalisuuttaan. Miten onnellisia helluntailaiset ovat avioliitoissaan, kun ensin ovat kieltäneet itsensä noin parin kymennen vuoden ajan. Itse en voisi ottaa helluntailaista puolio tämän syyn takia.

      • 230

        No sehän siinä just ristiriitaista onkin. Ekaksi se on ruminta ja likaisinta tyyliin mitä ihminen voi tehdä. Itse olen saanut hellari kasvatuksen ja voin kertoa ettei minulle koskaan ilmastu sanaa seksi..ei edes teininä ja aikuisena. Mutta se oli kiellettyä ennen avioliittoa,se minulle oli hyvin selväksi tehty. Nyt aikuisena ja puolisoa on edelleen hyvin seksi kielteiset ajatukset ja etten saisi tuntea himoa aviopuolison kohtaan. Aviossa oltu liki 10v ja edelleen sama fiilis. On se vaan niin väärin...


    • On tärkeää, että otat esille mahdollisen seksuaalikielteisyyden. Nimim Jooh pelkästään kysyy helluntailaisten suhtautumisesta ja saa kysymisestä kaksi miinusmerkkiä – onko asiasta puhuminenkin jo miinustamisen arvoista?

      Avaajan kysymisen takana on hänen helluntailaisuuteen liittämänsä ajatus: ”seksi on hieno juttu, mutta vain avioliitossa”. Sain sen käsityksen, että Joohilla on mielessä avioliittoon kuuluva seksuaalinen yhdyntä sekä seksuaalisen mielihyvän tuottaminen kumppanille. Seksi on käsite, jolla tarkoitetaan nykysuomessa ennen kaikkea ihmisen sukupuolista kanssakäymistä ja sukupuolielämää. Sinä sen sijaan puhut seksuaalisuudesta, joka on meissä kaikissa ja jota toteutamme tavalla tai toisella elämässämme. Jumala on luonut meidät seksuaalisiksi, mieheksi ja naiseksi, pojaksi ja tytöksi – seksuaalisuus määritellään yksilön tavaksi osoittaa kiintymystä toista yksilöä kohtaan ja toisaalta tapaa kokea mielihyvää suhteessa toiseen yksilöön.

      Kukaan ei ole tässä ketjussa vielä toistaiseksi esittänyt, että kaikki seksuaalisuuden toteuttaminen avioliiton ulkopuolella olisi syntiä. Jo hyvin pieninä pojat ja tytöt tiedostavat seksuaalisen erilaisuutensa ja ihmettelevät, kun toisella on pippeli ja toisella ”ei mitään”. Kouluikäiset ihastuvat jo toisiinsa ja huomaavat, että toisen sukupuolen koskettaminen on aivan erilaista kuin kaverien keskinäiset halaamiset ja rutistamiset. On suotavaa, että pojat voivat pieninä ihastua äitiinsä ja tytöt isiinsä. Näin he kehittävät omaa seksuaalista identiteettiään ja kykyään myöhemmin aikuisiässä kokea rakastumisen ja myös rakastamisen ihanuutta.

      Avioliiton ulkopuolella ns. sinkkujen on toteutettava omaa seksuaalisuuttaan käytöksellään, pukeutumisellaan, tunteiden ilmaisullaan ja vuorovaikutuksessa puhumisen ja kuuntelemisen kautta tutustumalla rohkeasti toisen sukupuolen erilaiseen tunne-elämään. Tämä tapahtuu mm. seurakunnassa, työpaikoilla, harrastuksissa ja satunnaisissa tapaamisissa kaduilla ja matkoilla. On valitettavaa, jos seurakunnassa koetaan sinkkujen pelkkä halaaminenkin jo synniksi ja pienestäkin koskettamisesta syyllistetään. Jos seksuaalinen identiteetti on ehjä, yksineläjä voi nauttia toisen sukupuolen seurasta kokematta uhkaa tai pelkoa. Seksi on kuin tuli – jos jäät pelossasi liian kauaksi, kylmetyt, mutta jos menet tuleen harrastamaan tulta, poltat omantuntosi.

      On mahdollista, että uskonnollisessa kodissa on ollut hyvin seksuaalikielteinen ilmapiiri ja lapset ovat kasvaneet samalla kylmässä ja vain vähän hellyyttä tarjoavassa ilmapiirissä. Tämä voi tapahtua missä tahansa kristillisessä piirissä. Sinä teet kuitenkin valitettavan väärän johtopäätöksen siitä, että Jeesuksen oma kilvoittelee säilyttääkseen neitsyytensä avioliittoon saakka. Seksuaalisuus on kaikkien meidän osamme ja seksi on iloinen asia, jota harrastetaan vasta avioliitossa. Helluntailaisesta voit saada mitä parhaimman, hellimmän ja rakastavimman puolison, jos hyvin käy. Julkisuuteen ryöpsähtäneet monet uskoviksi kutsuttujen seksirikokset ja hyväksikäytöt ovat ilman muuta syntiä, se myönnetään toki helluntailaisuudessakin. Nykyhelluntailaisuudessa ollaan arvioni mukaan enemmän huolissaan siitä, että seksuaalimoraali on paljolti ”maallistunut”, eikä avioliiton ulkopuolisesta seksistä enää nuhdella eikä tehdä parannusta. Tarkoitus on, että olemme uskollisia jo sinkkuina sille mahdolliselle aviopuolisille, jonka Jumala kerran meille antaa – ja sen jälkeen jatkamme uskollisina avioliitossamme, kunnes kuolema meidät erottaa.

    • Helluntaileireillä

      Seksi on tabu edelleen seurakunnissa. Helluntailaisten nuortenleireillä seksistä opetti pastori, joka kertoi kiemurrellen, että seksi kuuluu avioliittoon ja se on avioliitossa ihanaa. Seksiä avioliiton ulkopuolella kuvattiin sillä, että joku seurakuntanuori kaatoi likaämpärin päähänsä. Porno oli paha synti ja erilaiset seksuaaliset himot pitäisi panna pois. Itsetyydytys ei sinänsä ollut syntiä, mutta syntiä siitä tekevät seksuaaliset ajatukset. Jumala voi pestä puhtaaksi synnistä. Viriilinä pojan kloppina elämä oli aikamoista taistelua ja ahdistusta seksuaalisia himoja vastaan. Mielestäni ihan turhaan.

      • 577

        Itse muistan myös nuo "opit" niin sairasta ja aivopesua.


    • kokemusta on

      Seksi on vähintään yhtä ihanaa avioliiton ulkopuolella.
      Useimmiten jopa paljon ihanampaa.

      • seksistä.voimaa

        On. Se tunne, kun ensi kerran pääsee uuden kumppanin kanssa harrastamaan villiä seksiä... sanoinkuvaamatonta ja ihanaa himoa! Ei minua oikein kiinnosta juuri muu, kuin omien himojeni täyttäminen sopivien partnerien kanssa. Seksistä täytyy nauttia!


    • Pyhittynyt.HELL-sisar

      Seksi on syntiä.

      • mieheenhalusioleva

        1. Moos. 3:16

        Ja vaimolle hän sanoi: "Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinun pitää synnyttämän lapsia; mutta mieheesi on sinun halusi oleva, ja hän on sinua vallitseva".


      • Pyhittynyt.HELL-sisar
        mieheenhalusioleva kirjoitti:

        1. Moos. 3:16

        Ja vaimolle hän sanoi: "Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinun pitää synnyttämän lapsia; mutta mieheesi on sinun halusi oleva, ja hän on sinua vallitseva".

        Seksi on syntiä.


      • voisitvähän

        perustella etkä vaan huudella! ;)

        --------------

        tiesittekö että "syntyminenkin" on "syntiä" ja lapsikin on synytessään "likainen"?

        tiesittekö että kaikki on "syntiä" mitä ihminen tekee?

        tiesittekö että syntiinlankeemuksen jälkeen kaikki muuttu ihmiselle synniksi?

        ja tätä varten meillä on Jeesus Kristus Jumalan poika!

        --------------

        Job 14:4

        Syntyisikö saastaisesta puhdasta? Ei yhden yhtäkään.

        1. Joh. 5:17

        Kaikki vääryys on syntiä. Ja on syntiä, joka ei ole kuolemaksi.


      • helluntaikodinlapsi
        Pyhittynyt.HELL-sisar kirjoitti:

        Seksi on syntiä.

        Kaikkiin hellareiden mielestä syntiä


      • tosiontosi
        voisitvähän kirjoitti:

        perustella etkä vaan huudella! ;)

        --------------

        tiesittekö että "syntyminenkin" on "syntiä" ja lapsikin on synytessään "likainen"?

        tiesittekö että kaikki on "syntiä" mitä ihminen tekee?

        tiesittekö että syntiinlankeemuksen jälkeen kaikki muuttu ihmiselle synniksi?

        ja tätä varten meillä on Jeesus Kristus Jumalan poika!

        --------------

        Job 14:4

        Syntyisikö saastaisesta puhdasta? Ei yhden yhtäkään.

        1. Joh. 5:17

        Kaikki vääryys on syntiä. Ja on syntiä, joka ei ole kuolemaksi.

        Autuaita ovat puupäät sillä he eivät huku


      • lapsikintieää

        jo hyvän ja pahan! ;)

        ------------

        Kotimaa 11.9.2016 klo 11:12

        http://yle.fi/uutiset/kylla_he_tietavat_mita_he_tekevat__jo_kaksivuotias_osaa_tietoisesti_kiusata_toista/9149071

        "Kyllä he tietävät, mitä he tekevät" – jo kaksivuotias osaa tietoisesti kiusata toista
        Kiusaaminen on ryhmäilmiö, jossa on aina kyse vallasta. Liittoutujat, leikkikaverit, syrjäänjätetyt ja valtaapitävät roolitetaan päiväkodissa nopeasti. Jos aikuiset eivät puutu ajoissa, roolit matkaavat aikuisuuteen saakka jatkaakseen elämää perheissä ja työpaikoilla.

        – Päiväkodeissa on pystytty selvästi näkemään, milloin kyseessä on riita ja milloin tahallinen kiusaaminen. Kiusaamisen määritelmä on tahallinen toisen satuttaminen, ja jo kaksivuotias ymmärtää kyllä kiusaavansa, sanoo draamapedagogi Tiina Haapsalo.

        Ajatus siitä, että pienet lapset tahallaan kiusaavat, tuntuu pahalta. Lapsi käyttää kiusaamista, kun toista toimintamallia ei ole käytettävissä.

        – Jokaisella lapsella on perustarve liittyä ryhmään ja pysyä sen jäsenenä. Jos lapselta puuttuvat taidot olla ryhmässä oikein, niihin taitoihin pitää aikuisten ohjata. Kiusaaja on voitu jo oksentaa ryhmästä ulos, joten lapsi on alkanut kiusaamaan päästäkseen takaisin sisään ryhmään, sanoo Haapsalo.

        Haapasalo on yksi Pienten lasten kiusaamisen ehkäisyhanke PIKIn materiaalin tekijöistä. Seurakuntien lapsityön keskus ry teki koteihin ja päiväkoteihin PIKI-materiaalin, joka revitään käsistä.
        Pomot ja alistujat erottuvat jo hiekkalaatikolla

        Kiusaaminen on ryhmäilmiö, ja siinä on aina kyse vallasta. Myös hiekkalaatikolla.

        – Jo pieni lapsi oppii nauttimaan siitä, että saa valtaa, ja kiusaamisessa on kyse vallan epätasaisesta jakautumisesta. Aikuisen tehtävä on purkaa väärät valtarakenteet, ettei kiusaajalle jää enää valtaa millä kiusata.

        Ryhmässä jokaisella lapsella on oma roolinsa suhteessa kiusaamiseen. Lasten ryhmäytyminen tapahtuu todella nopeasti: kenen kanssa kannattaa liittoutua, kuka jätetään syrjemmälle, kenen kanssa leikitään. Joku ottaa säestäjän roolin, toinen on ideanikkari ja tuo lisää kiusaamisen ehdotuksia. Yksi jää seuraamaan sivusta – ja sitten on se, joka saa eniten valtaa ja alkaa käyttämään sitä, selittää Haapsalo.

        Jos aikuinen ei puutu tähän heti alkuvaiheessa, lasten moraalikasvatus horjuu ja heille jää käsitys, että kiusaaminen ryhmässä on hyväksyttyä toimintaa. Toimintamallin mukaiset roolit jäävät päälle, jos lapsuusvaiheessa kukaan ei opeta, kuinka ryhmässä toimitaan, Haapsalo muistuttaa.

        – Kiusaamisen jälki on huimaavan pitkä. Päiväkodin roolit jatkuvat sitten koulussa ja aikanaan perheessä ja työelämässä. Jokainen tunnistaa omalta työpaikaltaan pomottajan, alistujan ja sivustaseuraajan.
        "Meidän Pekka on vaan niin vahvatahtoinen lapsi"

        Kiusaamisen vastainen työ kannattaa varhaiskasvatuksessa erityisesti siksi, että silloin työllä on valtava vaikutus. Lapsena maaperä on myönteinen uuden oppimiseen ja aikuisen esimerkki ratkaisee paljon. Lasten erilaisesta luonteesta, persoonallisuudesta tai temperamentista ei voi hakea syitä kiusaamiseen.

        – Meillä on paljon haasteellisia lapsia, ja eri tavalla diagnosoituja erityislapsia. Mutta kukaan ei synny kiusaajaksi tai kiusatuksi. Joku on vauhdikas ja toinen hiljainen, mutta molemmilla on vastuunsa ryhmässä toimimisesta. Jos lapselta puuttuu taitoja olla ryhmässä, niitä täytyy aikuisten opettaa. Tunnetaidot ja itsesääntelytaidot oppii siinä missä muunkin, pohtii Tiina Haapsalo.

        Alle kouluikäisille lapsille voi opettaa tunnetaitoja oman esimerkin avulla. Raivoava uhmaikäinen voi olla ensimmäistä kertaa elämässään niin suuren tunteen kuin raivon äärellä, ja sen käsittely ei suju yksin.

        – Pieniltä lapsilta puuttuvat sanat, joten he oppivat parhaiten kokemalla. Aikuisen kuuluu näyttää itse, kuinka toimitaan, jos tulee riitaa hiekkalapiosta. Raivota saa, mutta sen jälkeen täytyy puhua, millainen tunne lapsella oli, mikä tunteen nimi on, ja miten sitä ilmaistaan niin, että se on sallittua, sanoo draamapedagogi Tiina Haapsalo.
        Minä vai me? Molemmat!

        Kiusaamisen toimintamalli ottaa lapselta paljon pois. Lapsi jää lokeroon ja omaksuu nopeasti annetun roolin: kiusaajan, kiusatun tai valehtelijan.

        – Kasvattajien haasteena on nähdä jokaisen lapsen sisältämä valtava potentiaali. Siksi lasten auttaminen ja kuunteleminen alle kouluikäisenä on sekä kotona että päiväkodissa valtavan tärkeää.

        Tunnetaitojen opettaminen on aikuisen vastuulla.

        – Lapselle täytyy opettaa, että omia rajoja täytyy suojella, mutta pitää oppia hyväksymään myös toisen mielipide. Uudenlaista toimintamallia täytyy toistaa lapsen kanssa niin kauan, että se opitaan käytännössä, neuvoo Haapsalo.

        Tiina Haapsalo sanoo huomanneensa, että vanhemmat opettavat lastaan pitämään puolensa.

        – On menty pitkään se edellä, että oma lapsi pärjää hyvin. Tämän ajan haaste on huomata, että oman lapsen pärjäämisen eväät syntyvät siitä, että hän pärjää myös ryhmässä. Aikuisten vastuu on siinä, että kenenkään ei tarvitse kiusata pärjätäkseen ryhmässä.


      • lapsikintietää

        Faktantarkistus päiväkotiinkin?

        Päiväkodin päivästä saatetaan kotona kertoa hyvinkin villisti. Samassa saagassa seikkailevat kiusaajat, keijut ja talonmiehet. Kuinka erottaa todelliset jutut vilkkaan mielikuvituksen keskeltä?

        – Kaikki lapset viestit pitää ottaa vakavasti. Ja sitten faktat pitää tarkistaa. Vanhemman tehtävä on pysähtyä lapsen ääreen ja oppia lukemaan omaa lastaan. Jos käy ilmi, että lapsi ei puhu totta, sekin on oire jostain. On olemassa jokin syy, miksi lapsi turvautuu valehteluun. Lasta ei kuitenkaan auttaisi leimata, koska sen roolin omaksuminen käy äkkiä, sanoo Tiina Haapsalo.

        Aggression hallinta pitäisi ottaa haltuun – niin vanhemman kuin lapsenkin.

        – Sekä kiusaajan että kiusatun vanhemmalla saattaa olla tunteet pinnassa. Ei kannata kuitenkaan loputtomasti keskustella siitä, kuka kiusasi ja ketä, vaan löytää ulospääsy tilanteesta yhdessä. Miten toimintaa muutetaan nyt niin, että kiusaaminen loppuu?

        Tiina Haapsaloa ärsyttää puhuminen aggressiivista lapsista. Aggressiivisuus on teko, jonka takana on käsittelemättömiä tunteita. Puremisen tai lyömisen takana voi olla pelkoa tai häpeää.

        – Jokaisella lapsella on oikeus olla kiusaamatta, sanoo Tiina Haapsalo.


      • Omanik

        Haista paska! Niin kauan pidättäytyy.Että mieli sekoaa ja järki.


    • P.i.s.t.e

      Jos yhdyntä ei olisi syntiä, ei siihen tarvittaisi ehkäisyvälineitä. Vai onko seksi vain nykyuskovien "etuoikeus"? Kuinka entisaikojen uskovat toimivat? Kyllä se niin on, että yhdyntä on tarkoitettu vain lapsenhankkimista varten, eikä mihinkään seksileikkeihin. Mutta valitettavasti tämäkin hapatus on löytänyt tiensä helluntalaistenkin piiriin.

      • capiche

        Älkää höpöttäkö. Seksuaalisuus on tarkoitettu nautittavaksi, eikä vain lasten tekoon. Hyvä seksielämä sitoo puolisot toisiinsa paremmin kuin mikään muu. Ihmiset ovat harrastaneet seksiä aikojen alusta aivan samoin kuin nykyään. Mitään uutta ei sillä saralla ole keksitty tuhansiin vuosiin.

        Ei Raamattu sellaista termiä tunne kuin pyhittynyt seksi. Paavali kyllä opettaa, että jos pariskunnan toinen osapuoli ei ole uskossa, niin yhteiselämä on pyhitetty uskovan kautta. Korkea Veisu ei ole vain hengellinen vertauskuva, se kertoo myös rakastuneen parin lihallisista iloista. Ja rakkaushan on se, joka seksin pyhittää.

        Ylihengelliset pyrkivät hengellistämään kaiken, mutta kyllä Jumala on tarkoittanut että elämme elämäämme myös täällä ajassa. Ja nautimme Hänen antamistaan lahjoista niillä aisteilla, jotka Hän on meille luonut. Muu olisi luomistyön väheksymistä.


    • cfdtyx

      Erkki Köngäs? on opettanut pyhittymisestä. Silloin avioseksi sujuu eritavalla kuin tavallisilla maailman ihmisillä jotka tuntevat liitossaan hekuman hurmaa joka johtaa syntiin. Pyhittyneen akti on rsamatullista eikä mitään hurmiota.

      P Pasvola on erikoistunut aiheeseen.

      • P.i.s.t.e

        Minä en kyllä ole löytänyt Raamatusta pyhittynyttä seksiä. Ei korkeaveisukaan puhu semmoista. Sekin on ennenkaikkea käsitykseni mukaan hengellinen kirja. Siinä on siis hengellinen opetus Kristuksesta ja seurakunnasta.


    • Seksi.on.turhuutta

      Turhaa jyystämistä koko seksi. Uskovainen voi käyttää aikansa muutenkin.

      • Aktiivinen.panomies

        Ihanaa seksi on!


    • Irstasii

      Ei saa muuta tehdä kuin lähetyssaarnaanaaja asennossa mahdollisimman nopeasti.äntääkään ei saa päästää ettei mene hillittömyyden puolelle ja ettei naapurit joudu kiusauksern ja vahingossa vedä käteen se se suurin synti on.uskovaiset puolustelee omia irstauksiaan.

      • Voite

        Halleluja!Ylistys Herralle!


    • Totta5

      Ovat ristiinnaulinneet himonsa ja halunsa! Ei muuta kuin sit totellaan näitä käskyjä muuten ei taivaaseen pääse.

    • Löpot

      Yhes autossa luki takaikkunalla Masturbation is not a crime!

    • nautiskellenvaan

      Minua auttoi kerran eräs tuttu nainen masturboimaan. Ensin hän paljasti rintansa ja siveli voimakkaasti elintäni kädellään. Purkauduin hänen rinnoilleen ja käteen. En kertonut kotona vaimolle mitään. Se teki hyvää. Kyllä pientä peliä täytyy aina vähän olla.

    • ettäsilleen

      Ei minulle ole helluntaiseurakunnassa opetettu mitään likaämpärijuttuja tai seksuaalisuuden kieltämistä. Tuollaisia puhuvilla on ongelmia oman seksuaalisuutensa kanssa. Seksuaalisuudestaan voi iloita, vaikka suhtautuisikin seksiin Raamatun opetuksen mukaan vastuullisesti.

    • seksi.vittuun.69

      Vitun seksi! Seksi vittuun!

    • kokemust

      Kun seurustelu ja rakkaus syvenee, niin on hyvä harrastaa intiimiä hyväilyä. Seksi kuuluu avioliittoon!

      • kivikovakulli

        Kielelläkin voi nuollaan lipsuttaa ahnaasti peräaukon reunoja samalla, kun liikuttelee sormiaan emättimen kosteudessa. Se aikaansaa tosimiehen erektion.


    • Anonyymi
      UUSI

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/77b38250-ca38-4c48-8414-1ad16016a36c

      Seksiä saaressa

      Valkeakoskella sijaitsee saari, jossa on vietetty aikaa alasti jo vuosikausia. Sittemmin saari on saanut aivan uudenlaisen käyttötavan: siellä harrastetaan avoimesti seksiä toisten silmien edessä.

      Tänään klo 17:00

      Vilkkaasti liikennöity seututie 130 kulkee Vanajaveden järvimaisemassa Valkeakosken Sääksmäellä.

      Komean Sääksmäen sillan tuntumassa tie halkoo pientä saariryhmää.

      Karttaan paikka on merkitty Vihdassaarina, mutta viime aikoina idyllinen alue on saanut aivan toisenlaisen, suorasukaisen nimen: nyt siitä puhutaan seksikallioina.

    • Anonyymi
      UUSI

      Ei ole hieno juttu. On likaista puuhaa. Eläimellistä himoa. En suosittele kenellekään.

    • Anonyymi
      UUSI
    • Anonyymi
      UUSI

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe