Kriittisyyttä opetettava koulussa

evl. vapaaehtoinen

Itsenäinen vapaa ajattelu ja kriittisyys ovat niin tärkeitä ominaisuuksia ihmisessä että niitä pitäisi opettaa jo koulussa. Minusta ne sopisivat hyvin opetettavaksi elämänkatsomustiedon ja uskontotuntien yhteyteen, onhan uskomusten ja uskontojen piirissä paljon esimerkkejä huuhaasta. Tärkein kriittisyyden laji on tietysti kriittisyys itseä, omia ideoita ja uskomuksia kohtaan. Se lisää uskottavuutta myös muihin kohdistuvalle arvostelulle. Esimerkiksi uskonliikkeet, joissa ei siedetä liikkeen oppien ja käytäntöjen kriittistä arvostelua ovat vaarallisia, koska se tekee ihmisistä vastuuttomia ropotteja jotka tottelevat vain auktoriteettiensa ohjeita.

Miksi monenkirjavat uskovaiset karsastavat kriittisyyttä, ajattelun- ja sananvapautta? Fundamentalistisissa liikkeissä eri tavalla uskovat ja ajattelevat leimataan jumalattomiksi ateisteiksi. Minusta tämä on valitettavaa ja se karsii itsenäisesti ajattelevat ihmiset ulos kirkoista ja seurakunnista. Toki jokaisella seurakunnalla on omat dogminsa joihin kehoitetaan uskomaan, mutta sen ei pitäisi sulkea pois asioiden kyseenalaistamista. Kaikkiin ”taivaallisiin ilmoituksiin” ja Jumalan tahdon tulkintoihin on suhtauduttava kriittisesti, koska niissä ihmisten omat salaiset tiedostamattomat toiveet, halut, aggressiot ja pelot tulevat vaarallisen lähelle ja Jumalaa käytetään usein pirullisella tavalla omien tarkoitusperien oikeuttamiseen ja toteuttamiseen.

Raamatun Jobin kirja on selkeä kriittisyyden puolestapuhuja. Siellä Job arvostelee kovin sanoin Jumalaakin. Hesekielin kirjassa Jumala arvostelee omia lakejaankin ja Jeesus yhtyy ajatukseen lainaamalla ajatusta ”laupeutta minä tahdon, en uhreja”, vaikka uhrikäytäntö oli Jumalan itsensä asettama. Jeesuksen huuto ristillä oli kritiikkiä kaikessa karmeudessaan: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit!”, ja myös apostoli Paavali suosittelee koettelemaan kaikkea (1. Tess. 5:21), ja tähän kaikkeen kuuluvat tietysti myös hänen omat tekstinsä. Epäilijöille olisi annettava sijaa myös kirkossa, ylistihän Jeesuskin epäilijää vilpittömäksi (Joh. 1:47) ja myös silminnäkijä Johannes Kastaja epäili vankilassaan Jeesuksen messiaanisuutta ja monet muut. On myös muistettava että Israel ei kansana koskaan ottanut vastaan Jeesusta.

Olen kohdannut myös sellaista ajattelua että uskontojen ja uskovien arvostelu on aina propagandaa, mustamaalausta, mollaamista ja parjaamista. Arvostelijat leimataan ateisteiksi, katkeriksi, psyykkisesti sairaiksi yms., ja heihin kohdistetaan aivan ansaitsematonta syrjintää ja vihaa. Ateismin ja ateistien arvostelu sen sijaan taas on heidän mielestään aivan oikein. Miksi uskovina itseään pitävät ovat niin allergisia kritiikille? Eikö allergisuus kritiikille kerro vain siitä että kyseinen usko onkin vain itse tehtyä tekopyhyyttä? Uutisista voi lukea lähes päivittäin, miten uskontojen varjolla tehdään kyseenalaista politiikkaa tai poljetaan ihmisoikeuksia. Uskontojen nimissä tehdään terroritekoja, itsemurhaiskuja, sanoin kuvaamattomia julmuuksia ja henkistä väkivaltaa. Kristinusko ei ole tässä mielessä poikennut muista uskonnoista, ja näistäkö ei saisi puhua koska se loukkaa jonkun vakaumusta?

Kriittisyyttä pitäisi opettaa pienestä pitäen jo kouluissa erityisesti suhtautumisessa erilaisiin uskontoihin ja uskomuksiin laajasti ymmärrettynä. Uskontoa pitää opettaa uskontona eikä väittää uskonasioita tosiasioiksi mitä ne eivät ole. Kuuntelin erään saarnan. Siinä pappi aivan oikein kehoitti suhtautumaan epäilevästi uskontojen totuusväittämiin. Raamatun kanteen pitäisi olla kirjoitettuna sana ”VAROKAA”, samoin kaiken uskonnollisen toiminnan, kirjojen, kirjoitusten ja puheiden suhteen pitäisi olla kriittinen. Kriittisyys kuuluu ihmisyyteen. Jos uskonnot saavat olla kaiken arvostelun yläpuolella, se vapauttaa myös rikolliset seuraamuksilta ja kaikesta vastuusta. Se olisi isku demokratiaa vastaan sillä sananvapaus on demokratian ydin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan sananvapauden piiriin kuuluvat myös mielipiteet, jotka voivat loukata, järkyttää tai häiritä toisinajattelijoita.

Vapaus kritisoida kaikkia uskontoja kärkevästikin tarjoaa niille elintärkeän mahdollisuuden kehittyä ja uudistua. Historia tuntee myös lukuisia esimerkkejä siitä, miten politiikan ja uskonnon arvostelun kieltäminen mädättää vähitellen koko systeemin.

5

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • matkalainen1

      Olet sitten Noora tai et, tuossa on paljon totta, mitä sanot.

      Sitten on myös niin, että kun joku uskonnollinen vakaumus imetään jo äidin maidossa, ja siitä tulee - ihan totta, ja aivan oikeesti - yksi merkittävä turvallisuuden tukipilari elämässä, niin mikäpä sitä voisi helpolla horjuttaa. Eritotetun jos / kun lapsuus on ollut epävakaata, niin jostainhan sitä ihminen on sitä turvallisuutta itseensä tankannut.

      Itse luulen omaavani kriittistä ajattelua jo senkin vuoksi, että omaan yhteiskunnallista otetta noin ylipäätään miettiessäni asioita, siis muidenkin kuin uskovien kannalta. (Entisessä elämässäni minusta piti tulla toimittaja - )

      Mutta mitä tulee uskonnolliseen vakaumukseeni ja uskonyhteisööni - paljon olen saanut anteeksi (itse isä Jumalaltakin) ja paljon olen antanut anteeksi. Minulle on annettu oikea mieli - tuolta ylhäältä. Kaiken ryöpytyksen jälkeen olen kokenut saaneeni myötätuntoa ja oikeutusta, ymmärräystä itselleni. En siis ole sellainen, millaiseksi minut jo ehdittiin leimata..

      Mutta nyt kaikki on parempaan päin kokoajan. Kiitos yläkerran Isälle!

      • ymmyrkäinen

        vielä jatkan: "... tekee vain ihmisistä vastuuttomia ropotteja jotka tottelevat vain auktoriteettiensa ohjeita."

        Erittäin halventava ja halveeraava ilmaus kelle tahansa, en allkirjoita ollenkaan. (Toki eri asia on ihmiset, jotka ovat oikeasti kokeneet noin. Mutta toisen puolesta ei pidä mennä sanomaan yhtään mitää, koska toisen nahkoihin on niin vaikea asettautua - etenkin tuntemattoman. JOTEN KUNNIOITUSTA KEHIIN !!

        Ja vähän oikeisen lausettani ".. luulen omaavani kriittistä ajattelua" muotoon "omaan ja vahvasti kriittistä ja itsenäistä ajattelua.. " esim. suvaitsemattomia ihmisiä kohtaan...

        Se mikä itseäni askarruttaa on se, kun Suomessa on vallalla nykyään niin EPÄKRISTILLINEN, MONESSA SUHTEESSA MORAALITON JA HYVIN MONESSA TAPUKSESSA HYVIN ATEISTINEN ILMAPIIRI.

        En ymmärrä näitä missään määrin, joiden mielestä esim. suvivirttä ei saataisi enää laulaa koulussa kevätjuhlassa. Jos ei ole hengellinen tyyppi millään muotoa, niin miksei voi hyväksyä esim. juhlassa kuulevansa laulun (mutta olemalla vaikka sitten laulamatta mukana jos ei tunnu hyvältä. MUTTA KÄYTÖSTAVAT OMATEN KUITENKIN JÄÄDÄ SINNE PENKKIIN ISTUMAAN KUNNIOITTAEN KOKO KEVÄTJUHLATILAISUUTTA LÄSNÄOLOLLAAN.???) ja että se on ihan OK?

        Itse pian 15 vuotta sitten työskentelin Norjassa hoitoalalla, ja siellä esim. perin kansainvälinen henkilökunta oli hyvin pitkälle uskonnollista. Suurin osa kritittyjä, mutta myös muslimeja mahtui joukkoon. Ihan sulassa sovussa siellä kuitenkin duunailimme, ja kokkailimme toistemme luona toisinaan vapaa-ajallakin yms.

        Et mikä täällä suomessa maksaa.?


    • nähtyon

      Nykyään koulussa opetetaan kriittisyyttä kaikkia ja kaikkea kohtaan paitsi itsekriittisyyttä ei. Oma mielipide opetetaan tuomaan esiin ja sitä opitaan pitämään oikeampana ja oikeutetumpana kuin muiden mielipiteitä.

      Uskomattoman suuret luulot on nykynuorella itsestään.

    • Ryhmä 12

      Hieno kannanotto ja oikeaa puhetta. Näin juuri pitäisi uskontoja arvioida ja tämähän se juuri on, että kun ihmiset uskovat pureskelematta kaiken ja antavat viedä kaikenlaisiin lahkolaishurmoksiin mukaan, se aiheuttaa mielenterveysongelmia ym. sairaita lieveilmiöitä ja lisäksi lahkopapeille ja saarnaajille annetaan ikäänkuin lupa viedä mukaan näihin hörhötyksiin.
      Sitten lahkojohtajat vievät rahat omaan kirstuunsa ja jopa nuoret huomaavat jääneensä yksin ja rahattomaksi loppujen lopuksi.
      Tiedämme erään tarinan tuntemamme perheen tapauksesta, missä helluntailahkoon houkuteltiin mukaan muka parempaan elämään ja lopputulos on pahasti mielenterveysongelmainen nuori ihminen.
      Myös omat vanhemmat joiden lahkolaisuskonto pahimmillaan sairastuttaa oman lapsen mielen, miettikää mitä te teette.
      Miettikää ja kritisoikaa näitä lahkoja ja uskonnon avulla manipulointia, miten hirveää jälkeä ne aiheuttavatkaan.
      Tähän tarvitaan tervettä ajattelua ja järkeä, sekä viranomaisten apua, että nämä uskonlahkoon käännyttäjät pysäytetään!
      Lakialoite missä kielletään tällainen uskonlahkojen toiminta ja kaikkien hihhulipappien käännytysmetodit sekä mielen manipulaatio on kai jo vetämässä, mutta se pitäisi pian käsitellä ja saattaa voimaan ja rangaistavaksi teoksi, että nämä puoskarit saadaan vastuuseen.

    • Oikeus tapahtukoon

      Kyllä on hieno kannanotto ja lakialoite pitäisi käsitellä pikaisesti, että päästääisiin pian kiinni näihin lahkopappien ja lahkolaisjohtajien rötöstelyihin. Kiire on ja eiköhän virkavallalle ole selvinnyt jo nämä laittomat rahastukset ja veronkierrot uskonlahkojen avulla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2896
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2450
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2220
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      19
      2049
    5. 171
      1862
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1856
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1746
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      134
      1546
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe