kaikkien hampaiden yhtäaikainen särky

Onko jollain kokemusta kaikkien hampaiden ja leukaluun särystä talviaikaan? Itselläni näin on 2- -6 asteen lämpötiloissa jos olen ulkona puolituntia pitempään. Särky alkaa n, vartti sen jälkeen kun olen päässyt sisälle. Tätä on kestänyt monta kymmentä vuotta ja nyt olen yli viisikymppinen. Lääkärit sen paremmin kuin hammaslääkäritkään ei ole osanneet selittää syytä tai auttaa asiassa. Parasetamoli ennen ulos menoa auttaa, mutta tuntuu tyhmältä sitä ottaa vain sen takia että ulkoilu sujuisi ilman särkyä-

34

20311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • liideli

      Hei, kyllä on, ihan samanalainen kokemus. Tosi kova särky, tuntuu myös poskipäissä, menee kyllä itsestään ohi jonkin ajan kuluttua. En ole vaivaa selvitellyt, mutta erittäin inhottavalta tuntuu. Ei liene kuitenkaan mitään vakavampaa.

    • leukalihasstressailija

      En tiedä paljoa aiheesta, mutta itselläni on usein hammas-, leuka-, poskipää- ja nenäkipujakin stressailujen takia. Jotkut lihakset siellä kiristelee. Yksityisellä hammaslääkäri sanoi että mulla oli siellä ohimoilla selkeästi tunnettavissa jotain. Neuvoi vain hieromistekniikoita. Ehkä joku niskojen jännittäminenkin voi aiheuttaa.

    • Juminiska

      Niskat jumissa voi aiheuttaa kipuja koko pään alueelle.

    • gdrhehe5

      PURENTA VAIVAA

    • t4897331

      En tiedä, oliko yhtä kovaa särkyä, mutta flunssaan tai influenssaan on liittynyt inhottava kirvely nenän sisällä ja joskus hampaiden vihlomista. Joskus selkäsärkyä myös.

    • Painfully

      On todellakin, olen kysellyt asiasta hammaslääkäreiltä ja neurologiltakin. Vastausta ei ole oikein löytynyt mutta olen lueskellut aika paljon kasvojen hermoista ja päötynyt siihen että on jonkinlaista kasvojen hermosärkyä. Tosi ärsyttävä ja inhottava vaiva mutta onneksi kesto ei ole pitkä, ainakaan toistaiseksi.

    • Leuanalus-kramppaa

      Mullakin tänä syksynä sama juttu. Sisällä ei särkyä, mutta, kun menen ulos, kylmä ilma vaikuttaa jotenkin koko alempaan hammasriviin, kaikkia niitä särkee.

      En tiedä muuta konstia kuin tämän itse keksimäni: hieron peukalolla leuan alla olevia lihaksia, siis leukaluun ja kaulan välistä aliuetta. Se tuntuu auttavan tuohon vaivaan. Eli leuanaluksen lihakset kramppaavat voimakkaasti, jonka ihminen aistii hammassärkynä, jota se todellakaan ei ole.

      Olen huomannut, että joskus, jopa hartiapunoksenkin kramppaaminen tuntuu hammassärkynä. Kramppaamisen saa pois vain hieromalla ja painelemalla kyseisiä lihaksia voimakkaasti, siten että kramppi poistuu. Tämä tapahtuu yleensä aika nopeasti.

    • Anonyymi

      Mene kartiokeilakuvaukseen 3 D. Se näyttää syyn kivuillesi. Yleensä tulehdus hampaassa tai juuressa.

    • Anonyymi

      Juuri noin, minullakin oli kahden alahampaan juuret tulehtuneet , eikä suussa tuntunut mitään kipua vaan leuassa ulkopuolelta kun painoin sormilla noiden hampaiden kohdalta leukakuopasta. Myös ulkona lenkillä tuntui sama pieni kipu siinä kohtaa, luulin jo sydämestä johtuvaksi.
      Juurihoidettiin ja vaivat hävisi.

    • Anonyymi

      Hermosärkyä tms? Ainahan hammassärky ei ole lainkaan hammassärkyä. Myös sydänongelmat voivat oireilla pelkästään hampaissa.

    • Anonyymi

      Hei! Kokeilkaa laittaa lämmin villahuivi kasvojen eteen ulosmennessä,siis jo kotoa käsin,kasvot pysyy lämpiminä :)heti kun tulee kylmät,viileät pakkaskelit!

      • Anonyymi

        Tämä. Mulla sama ongelma. Kun pitää leuan lämpimänä kunnon huivin avulla, se auttaa.
        Juuri nyt kävelyltö tulin, ulkona 9 astetta. Kamala särky nyt puolen tinni päästä.ilmsn huivia olin


    • Anonyymi

      Itse havaisin saman juuri nyt ensimmäistä kertaa. Ikää on 35 vuotta. Kaikkia hampaita vuorotellen särkee, ikään kuin aaltomaisesti vihlaisee sieltä täältä vuorotellen. Kipua on vaikea paikantaa, mutta jossain ienrajoissa se tuntuu - ikenissä tai hampaissa, välillä selkeästi leukaluun puolella.

      Tulin noin tunti sitten ulkoilemasta, nollakelistä. Poskiakin kuumottaa. Ja erittäin stressaavat pari viikkoa takana. Koko muu perhe on flunssassa, joten periaatteessa voisi johtua alkavasta taudistakin.

      Jotenkin en jaksa uskoa, että olisi hampaissa vikaa, vaikka ei kai sekään mahdotonta ole.

      • Anonyymi

        Samanlainen vaiva ollut yli 20 vuotta toistuvasti talvisaikaan ja yleensä matalapaineella. Joskus riittänyt bussipysäkille kävely kun alkaa särky , tuntuu kuin kaikkia hampaita särkisi, ikeniä kuumottaa ja tuntuvat turvonneilta. Toisenlaisella säällä voi ulkoilla tunnin eikä mitään tule. 2 vuotta meni ilman särkyjä kun juurihoidettu hammas yläleuasta poistettiin mutta nyt taas alkoivat yllättäen. Hampaat ovat kunnossa, joskin paljon paikatut. Olen itse ajatellut että matalapaine ja tuuli ärsyttää kolmoishermoa mutta lääkärit eivät ota asiaa vakavasti. Höpistään vain että kun hammaskaulat iän myötä paljastuvat. Kyseinen vaiva ensimmäisen kerran alle kolmekymppisenä hiihtoretken jälkeen.😃


    • Anonyymi

      Hei, onpa lohduttavaa kuulla että muillakin on tätä samaa. Olen yli viiskymppinen ja minulla tämä kaikkien vihlominen ja leukaluun särky on ollut muutamia vuosia. Minulla sen aiheuttaa tuuli eikä tarvi olla edes talviaikaa vaan vähän viileämpi kesätuulikin sen aiheuttaa. Noin vartti - puoli tuntia tai vajaa tunti siitä kun tulen sisälle se alkaa. Vihlominen ja se kipu ikäänkuin vaeltaa leukaluussa ja hampaissa, joskus säteilee kielen reunaankin. Ja on viheliäistä kipua! Tuntuu että koko suu on kipeä eikä pysty syömään mitään. Muutaman tunnin päästä se menee onneksi ohi. MInulla on hieman niska- ja hartiaseudun ongelmia päätetyöskentelyn takia ja olen miettinyt, että voiko näillä olla joku yhteys. Hammaslääkärillä käyn vuosittain eikä reikiä ole. Tästäkin olen puhunut hammaslääkärille mutta vastaus on, että "..ne on ne hammaskaulat..". Kylmää ja kuumaa pystyn kumminkin juomaan, ne ei tunnu missään. Olisipa kiva kuulla jos joku on saanut apua tähän ja minkä alan ihmiseltä. Lähinnä siis olettaen, että vaiva johtuu niska-hartiaseudun lihaksista.

      • Anonyymi

        Sama täällä. Mulla auttaa kylmän veden pitäminen suussa heti ulkoa tullessa tai vihlonnan alkaessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sama täällä. Mulla auttaa kylmän veden pitäminen suussa heti ulkoa tullessa tai vihlonnan alkaessa.

        Mullakin tämä sama vaiva ollut nuoresta asti, siis vuosi kymmeniä. Hammaslääkärissä arvelivat johtuvan verisuonten supistumisesta. Itsellä auttaa kylmän veden purskuttelu heti ensimmäisten vihlaisujen jälkeen.


    • Anonyymi

      Sama juttu, hammas paikattiin, koska siellä oli reikä, mutta sen jälkeen huomasin, että hammassärky liittyy ulkoiluun. Tosi kova särky ja alkaa kun tulee ulkoa sisälle. Todella outoa. Särki kyllä myös kun söin paljon sokeria=ison palan Daim kakkua kerralla ja auttoi kun pesin hampaat. Mulla särky helpottaa, kun pesen hampaat tai puren ksylitolipurkkaa. Pitäisiköhän soittaa taas hammaslääkäriin. Ehkä se on mennyt juureen asti tai sitten viisuri pitäisi poistaa tai sitten jotain muuta... toisaalta kun ei kokoajan vaivaa...

    • Anonyymi

      Täällä samanlaista vaivaa. Ulkoilun jälkeen tasan 20min päästä alkaa kipu leuassa ja yläleuassa. Hampaita vihloo. Joskus jopa höyrysilitysrauta aiheuttaa saman kivun.
      Ei hammaslääkäri ole löytänyt mitään syytä kipuihin.

    • Anonyymi

      Minulla samanlaista.tosin enemmän vihlontaa, joskus myös kipua.

    • Anonyymi

      Minulla aivan samanlainen riesa.
      Lievemmän vihlonnan olen saanut pysäytettyä vihloville hampaille tarkoitetulla Sensodyne hammastahnalla.
      Minulla vaiva kuitenkin äityi lopulta niin pahaksi, ettei sitä saanut taltutettua enää tuolla hammastahnallakaan.
      Varasin ajan hammaslääkärille ja sitä kautta sain ajan suuhygienistille.
      Ensin poistettiin mahdolliset hammaskivikertymät ja sen jälkeen tehtiin vihloville hampaille tarkoitettu jonkinlainen fluorikäsittely.
      Kyseinen käsittely esti vihlonnan noin kolmeksi vuodeksi.
      Kun vaiva alkoi tuon kolmen vuoden jälkeen palailla, käsittely uusittiin.

    • Anonyymi

      Sama homma. Jos ei nollakeleissä tai viileämmässä muista kääriä puolta päätä villaan, alkaa kipu n 15 minuutin päästä sisälle tulosta. Kestää ehkä tunnin ja on hirveä. Nykyään oon huomannut, että saunaankin meno aiheuttaa saman, eli lämpötilan yhtällinen nousu laukaisee.
      Onko joku saanut apua muusta kuin villahuivista?

      Ikää 46, alkoi n. 5 vuotta sitten, pahentuu talvi talvelta.

    • Anonyymi

      Kuvauta hampaiden juuret, jos tulehdus levinnyt ja tuhonnut hermoja, jotka siten herkistyy rasitukselle. Puoli buranaa voi riittää, ja pidetään siten, ettei tule pysyväksi yliherkkyydeksi, kuten kaikenlaisissa hermosäryissä.

    • Anonyymi

      Oijoi elä kerro enempää ottaa sydämestä ihan.

    • Anonyymi

      Mulla alkoi jouluaattona särkemään oikeaa takahammasta. Koko oikeanpuoleinen leukaluu oli kuin tulessa. Kuvasta selvisi, että takahampaan paikka oli oli liian syvässä. Hampaaseen tehtiin juurihoito,

      • Anonyymi

        Loppuun .


    • Anonyymi

      Tuttua. Alkoi minulla 52-vuotiaana.

    • Anonyymi

      Hammaskipua varsinkin talvisin.ei löydy syytä hammaslääkärilläkään. Ulkoilun jälkeen varsinkin.lisääntyy kokoajan.olen itse fibro ihminen lääkäri viittasi siihen.särkee kaikkia hampaita.

    • Anonyymi

      Kymmenkunta vuotta itsellä vaivannut eli heti kun ulkona alkaa olla nollakelit ja siitä miinukselle niin lämpimään tullessa tosi kiusallinen jomotus ja kipu alkaa sekä ala ja ylähampaissa jonkin ajan kuluttua jota kestää monta tuntia joskus koko päivänkin.
      Ikenet on iän myötä vetäytyneet.
      Hyvä keino pitää jotain ffp2 tai 3 luokan hengityssuojainta naamalla ulkona ollessa, tosin erikoisen näköistä voi olla jos ei ole korona.aika :-) mutta pitää lämpimänä kovallakin pakkasella hammaskaluston sekä samalla kasvotkin ja estää kivut.
      Tai sitten pitää suun kiinni koko ajan ulkona ollessa, sekin auttaa.
      Kannattaa kokeilla.

    • Anonyymi

      Mulla tuli hirvittävä särky alaleukaan jouluaattona 2021. Takaposkihampaan paikka oli liian syvä ja se aiheutti hermosäryn. Juurihoito.

    • Anonyymi

      Tuttua on, nyt jo 30 vuoden kokemuksella. Määräaikainen särky jossain hampaiden juurten ja hammasvälien paikkeilla alkaa miltei täsmälleen puoli tuntia sisälletulon jälkeen .
      Apuja. Hengityssuojain naamalla kylmällä tai tuulisella kelillä ylipäätään. Joinain talvina Triptyl- lääke , lääkärin määräämänä pitempiaikaisena kuurina on auttanut oireeseen. Särkylääkkeet kai siinä mielessä vähän turhanaikaisia, kun särky vaimenee itsekseenkin hiljalleen parin kolmen tunnin aikana. Onneksi!

    • Anonyymi

      Aivan samat oireet täälläkin ja alkoi joskus +30-vuotiaana. Mulla on joskus oiottu hampaita 8-vuotta mutta en usko että liittyy siihenkään. Tuo kylmällä vedellä purskuttelu oli hyvä vinkki ja toimii. Aiemmin joutunut ottamaan särkylääkkeitä vaikka en niitä muuten juuri koskaan ota.

    • Anonyymi

      Täällä sama vaiva ollut muutaman vuoden. Kipu alkaa hampaista ja säteilee kaulaan, poskipäihin ja ohimoihin saakka. Lumityö kaikista pahin. Toki muukin liikunta ulkona. Suojaaninen huivilla voi hieman auttaa mutta ei silloin kun hengästyy liikunnasta ja hengittää kylmää. Hermosärkylääke ehkäisee mutta sitä on syötävä säännöllisesti. Onkohan sekää hyväksi pitemmän päälle.

    • Anonyymi

      Hermosto on joillain herkempi reagoimaan lämpötilavaihteluihin. Minullakin esim. jäätelön syömisen jälkeen särkee koko kalustoa hetken. Siihen ei auta edes Sensodyne. Samoin korvia särkee kuin korvatulehduksessa, kun on esim. +5 asteen kelit ja vähän viileä viima käy korviin. Tällainen hermoston herkkyys on ominaisuus, eikä sairaus, eikä siihen ole parannusta. Sen kanssa on vain opittava elämään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      526
      2671
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1787
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1733
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1282
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1116
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      58
      1099
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    Aihe