Jumala rakastaa verta ja kostoa?

Raamatun ensimmäinen murha on Jumalan päähänpistojen seurausta, sen me jo kaikki tiedämme.

Aatamin ja Eevan esikoinen Kain hermostui siitä, kun Jumala ei hyväksynyt hänen uhrilahjaansa, hedelmiä ja maan satoa, mutta jostain syystä Jumala hyväksyi Abelin uhrilahjan, joka oli esikoiskaritsa, eli verta ja kuolevaa eläintä ja eläimen kauhua. Rakastava Jumala siis ;)

No kun Kainin lahja ei kelvannut, vaikka molemmat olivat varmaan yhtä huolella hankittuja ja vaatineet paljon työtä, Kain hermostui niin, että tappoi veljensä, kuten tiedämme.

Jumala tietenkin kaikkivaltiaana näki jo silloin, kun hylkäsi Kainin uhrilahjan, että Kain tulee tappamaan veljensä, mutta eipä tämä Jahvea pahemmin häirinnyt, eipä tietenkään, rakastava Jumala kun on.

Lisäksi Jumala ei edes vaivautut katsomaan Kainin uhrilahjan puoleen, vaikka se oli Ellen Whitenkin suosittamaa maan satoa, eli verta ja suolenpätkiä ei näkynyt, eikä kenenkään, edes eläimen olisi tarvinnut kuolla, jos Jumala olisi maan sadon hyväksynyt.

Jumala harrasti selittämätöntä syrjintää, joka on tietenkin kaikkivaltiaalle sallittua ja kuka sinne taivaaseen on haluamassa, niin Jumala saattaa harrastaa selittämätöntä syrjintää koska haluaa, myös siellä taivaan porttien kohdalla, tiedoksi vaan.

Jos Kain olisi ollut vähän fiksumpi, hän olisi heti ymmärtänyt, että Jahve rakastaa verta ja ilman veren vuodatusta ei Jahven suosioon pääse, joten hänenkin olisi kannattanut tappaa muutama eläin ja mitä useampi eläin olisi kuollut, sen enemmän Jahve olisi lahjaa rakastanut.

Seuraavaksi Jumala ilmoitti rakastavansa kostoa, sillä jahve ilmoitti, että kuka Kainin tappaa, sille Jahve kostaa seitsemänkertaisesti takaisin ja niin että tuntuu.

Rakastava Jumala, eikös niin?

Kyseessä on toki vanhat eeppiset tarinat hyvästä väkivallasta, jolla pidetään kurissa pahaa väkivaltaa ja näistä vanhoista turinoista on jokainen raamatunkin kertomus saanut alkunsa. Romulus ja Remus vaikkapa ja oikeastaan kaikki sumerilaisen kulttuurin piirteet saivat alkunsa alkumurhista, eli Ea, Kingu, Tiamat yms, joten tietenkin alkumurha piti saada myös Jahven uskontoon.

Yhteisössä piti tapahtua pahaa, jotta saatiin aikaan hyvää ja jumalan piti uhata väkivallalla, jotta sai pidettyä väkivaltaa aisoissa.

Mutta kuten aina, tarinassa on onnellinen loppu ja murhaaja eli mukavan elämän, ja perusti jopa kaupungin, sai lapsia ja silleen, tiedättehän?

Mutta eläimien verta Jumala halusi nähdä yhä kiihtyvällä vauhdilla ja niitäpä sitten tapettiin väliin jopa useassa vuorossa, jotta Jahve olisi pysynyt tyytyväisenä.

11

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysyn vaan taas

      mistä Kainin vaimo tuli kun Eeva synnytti vain nuo kaksi veljestä? Löytyikö vaimo sumerilaisten latotansseista vai synnyttikö Eeva tyttäriäkin, jotta pääsivät harrastamaan sukurutsaa keskenään?

      • " mistä Kainin vaimo tuli kun Eeva synnytti vain nuo kaksi veljestä? "

        No jaa, kumpaa mieluummin tahdot olla, on vain kaksi vaihtoehtoa:
        Tahdotko olla sukurutsauksen tulos vaiko apinoista periytyvä?

        Kainin vaimo synnytti Eenokin, joka mm. perusti kaupungin, toteaa Raamattu 1.Ms.:17 elikkä kyllä Aatami ja Eeva olivat aika monta tytärtäkin tehneet, koskapa ihmisiä riitti kaupungiksi asti jo tuossa vaiheessa.


    • [][] Raamatun ensimmäinen murha on Jumalan päähänpistojen seurausta, sen me jo kaikki tiedämme.[][] -bushmanni

      Kiva että jaksat hiukan tännekin kirjoitella. en tahdo olla ainoa epäsuosiossa oleva ajattelija. Mutta miksikään havukka-ahon ajattelijaksi en ala, joten tässä kommenttia.

      No joo, Jumalan päähänpisto - luoda mies - oli todellakin huono idea. Mutta sittenhän Jumala kohta sai paremman idean. Seuraavan kerran hän tekikin sitten miehen naisen kautta ja vain naisen kautta. Kaikki tiedämme, että tuo Jeesus Nasaretilainen on vieläkin maailman ansioikkain ja jaloin mies.
      Jos Aatami oli apinamies, kuten muutamat ajattelijat tieteen piirissä väittävät alkuperäisistä "miehistä", niin meidän onnemme on, ettei Eeva ollut kovin vaativainen tason suhteen. Jumala, muuten, ei vaatinut mitään uhria. Ihminen vaan on aina ollut sellainen uskonnollinen, että vaistoaa tämän: ilman verenvuodatusta ei ole anteeksiantamusta. Verikostotkin juontavat siitä.

      [][] Aatamin ja Eevan esikoinen Kain hermostui siitä, kun Jumala ei hyväksynyt hänen uhrilahjaansa, hedelmiä ja maan satoa, mutta jostain syystä Jumala hyväksyi Abelin uhrilahjan, joka oli esikoiskaritsa, eli verta ja kuolevaa eläintä ja eläimen kauhua. Rakastava Jumala siis ;) [][]

      Niin no, Kain oli vihreä, joka ajatteli, että kun Jumala on rakkaus, ei hänelle saa uhrata lemmikkilampaiksi omaksuttuja täydellisiä pikku esikoiskaritsoita. Ja saihan kasviuhrista mukavan mielenilmaisun ylöspäin. En usko, että Kain olisi ollut adventisti, vaan kun Jumala oli kironnut ihmisen otsa hiessä viljelemään kivistä maata, niin Kain kenties ajatteli, että siitäs saat kirousta takaisinpäin, olkoot sitten vaikka kymmenykset.

      Aabel uhrasi ehkä pahasisuisen veljensä puolesta ja päätteli joka tapauksessa, että uhraamisen idea on se, että jonkun täytyy kuolla sijastasi. Lapsikin käsittää, etteivät veitseniskut vesimeloonin kyljessä ole mikään uhri, vaikka jotain punaista saattaakin roiskua.
      Kun uhraat, sen täytyy riipaista, jotain todella rakasta menetät.
      Niin uhrasi Jumala itsekin, kun Iisak oli ensin todistanut koko ihmiskunnan puolesta, että ihminen on valmis uhraamaan kaiken sen eteen, että suhde Jumalaan säilyy elävänä.

      [][] Mutta eläimien verta Jumala halusi nähdä yhä kiihtyvällä vauhdilla ja niitäpä sitten tapettiin väliin jopa useassa vuorossa, jotta Jahve olisi pysynyt tyytyväisenä. [][] -bushmanni

      Jumalahan sitä tappamista kauhistui jo ennen bushmannia ja viimeisenä keinona verenvuodatuksen lopettamiseksi päästi poikansa tulemaan tänne ainoana virallisena hyväksyttävänä veriuhrina. Mielestäni emme välttämättä enää edes tarvitse esimerkiksi nautoja ynnä possuja.
      Muistammehan, bushmanni, eikös vaan, nyt kun ei eläinuhria tarvita, uhrata varojamme, kätten työtä, rukousta ja kiitosta/ylistystä elikkä epäitsekkyyttä ts. rakkautta.

      antti

    • Tai sitten voisimme nähdä kertomuksen Kainista ja Abelista metaforisena esityksenä paimentolaiskansan ja viljelijäkansa kohtaamisesta. Ja koska tarina on ensinmainittujen tekemä, heidän "uhrinsa" on Jahvelle kelvollinen, mutta sen toisen kansan ei.

      Murha vaatii kostoa ja sillä pyritään tuossa oikeuttamaan paimentolaiskansan valloitussota.

      Näin yksinkertaista se on, kun luopuu idioottimaisesta kirjaimellisuudesta.

    • adventisti

      Kain ja Abel naivat apinoita? Lampaat uhrattiin jumalille?
      Siitä apinahässäyksestä varmaan tulivat nuo Afrikan mustat heimot myöhemmin?
      Sikäli mikäli uskomme Ellen Whitea?
      Miksi emme uskoisi? Hänhän on totuuden pienempi tuikku?
      Olemmehan adventisteja, joten uskomme Elleniin ei horju!

    • Isän rakkaus?

      Perin outoa oli myös sekin, että Raamatun tarukirjassa Jeesus-niminen kapinallinen puhuu ensin näin:

      Matt. 7:
      9. Vai kuka teistä on se ihminen, joka antaa pojallensa kiven, kun tämä pyytää häneltä leipää,
      10. taikka, kun hän pyytää kalaa, antaa hänelle käärmeen?
      11. Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljoa ennemmin teidän Isänne, joka on taivaissa, antaa sitä, mikä hyvää on, niille, jotka sitä häneltä anovat!

      Poika anoi puutarhassa: "
      Ota pois minulta tämä malja!"

      Isä vastasi:
      "Paskanmarjat!
      Kärsi epäonnistunut poikani, joka loit tuon Tellus-planeetan kuudessa päivässä hutiloimalla ja liian nopeasti ja luomistyösi oli täysi susi. Kärsi pokani! Minä annan sinut roomalaisten sotilaiden käsiin ja he ristiinnaulitsevat sinut. Kärsi tumplo poikani! Kärsi!

    • [][] Jumala rakastaa verta ja kostoa? [][] -bushmanniin aloitusotsikko

      Jumala kuitenkin mitä parhaiten järjesti sen, ettei kukaan enää koskaan kostaisi ja viatonta verta vuodattaisi. Omalle Pojalleen kosti kaiken pahan.

      [][] Poika anoi puutarhassa: "
      Ota pois minulta tämä malja!"
      Isä vastasi:
      "Paskanmarjat! [][]

      Noinhan siinä kävi, mutta äänensävyt olivat toisenlaiset. Isän sydäntä raasti se, että Poika oli lähtenyt uhritielle ja siltähän ei ollut paluuta. Mutta voitto tuli kuoleman kautta! Kukaan ei voi syyttää Jumalaa mistään, vaan ihan oma vika on, jos armotarjous ei kelpaa, sijaissovitus.

      • >>> Jumala kuitenkin mitä parhaiten järjesti sen, ettei kukaan enää koskaan kostaisi ja viatonta verta vuodattaisi. Omalle Pojalleen kosti kaiken pahan. >>>

        Juu juu Antti.

        Puusepän poika ristillä killumassa ja sovittamassa syntejä, jotta jokin henkiolento päätyisi ihmisten kanssa sovintoon, on vain pelkkä jonninjoutava selitys sille, että juutalaisten sisällä kasvanut kristuskultti saatiin pysymään hengissä päähahmon kuoleman jälkeen.

        Tämä selitys keksittiin jälkikäteen ja sen teema sepitettiin niistä vanhoista tarinoista, joissa kosto ja väkivalta olivat jokin ratkaisu ongelmiin.

        Jumala kosti omalle pojalleen muiden tekemät synnit ja sitten tuli sovinto.

        On kuule ihan mahtava selitys ja yhä mahtavampi se on, jos tuota typeryyttä viitsii edes muutaman minuutin pohtia ihan järjen kanssa.

        Ja kun sitä on pohtinut järjen kanssa muutaman minuutin, alkaa hyvin nopeasti selvitä se, että miksipä se puusepän poika ei ole vielä takaisin tullut, vaikka sitä nopeaa paluuta on ennusteltu jo reilun 2000 vuotta.


    • Aivan turhaa se on

      ---Kukaan ei voi syyttää Jumalaa mistään...---

      Turhaahan se on taruolentoja syytellä.
      Sama kuin syyttäisi joulupukkia vääristä lahjoista?

    • pyh`

      Te olette vääräsä mutta minä olen oikeassa.

    • onko väliä?

      Mitä väliä noilla satujen tarinoilla on? Jeesus on yhtä uskottava henkilö kuin joulupukki.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      320
      7264
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2204
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      33
      1611
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1449
    5. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      113
      1162
    6. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      72
      1135
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      335
      1026
    8. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      50
      885
    9. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      15
      873
    10. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      274
      787
    Aihe