Oliko Jeesus avioton lapsi?

Rapanhapakko

Minä en pidä Jeesuksen neitseestä syntymistä tai Jumalan poikuutta kovinkaan todennäköisenä :-)

Siihen aikaan oli muotia, että merkkihenkilöt kertoivat olevansa jonkun jumalan poikia. Meille käsittämättömästi se oikeastaan lisäsi heidän uskottavuuttaan antiikin kulttuurissa.

Yksijumalaisille juutalaisille sellainen tosin oli kauhistus ja jumalanpilkkaa, koska Israelin Jumala on yksi eikä joku ihminen, voinut olla hänen poikansa. Messiaat eli voidellut (joita oli ollut useita ja taas odotettiin) olivat myös vain ihmisiä, mutta Jumalan valtuuttamia ihmisiä. Ei Jumalan Poikia. Joten jos Jeesus sellaista itsestään todella väitti, asiallinen juutalaisten tuomio moiselle väärälle profeetalle oli tosiaan kuolema. Mutta sehän on epävarmaa väittikö Jeesus itseään oikeasti Jumalan Pojaksi ja jos väitti, missä mielessä.

Jos Jeesus ei ollutkaan Joosefin poika (minä ainakin arvelen että oli nimenomaan Joosefin poika) ja neitseellistä syntymää ei lasketa, niin sitten Jeesus tosiaan olisi ollut äpärä.

Filosofi Celsus

http://en.wikipedia.org/wiki/Celsus

http://www.bluffton.edu/~humanities/1/celsus.htm

jonka tekstikatkelmia on säilynyt vain kirkkoisä Origeneen vastineen kautta, kritisoi kristinuskoa mm. koska siinä ei ollut Celsuksen mukaan mitään uutta, vain lainatavaraa joka oli tuttua aiemmilta filosofeilta. Ja koska kristinuskossa jokainen kunniaton pölvästi koki olevansa kuin eliittiä, kun taas roomalaisten mielestä sellainen piti ansaita.

Jeesuksen syntyperästä Celsus kirjoitti noin v. 177 tai aiemmin, siis ei paljoakaan evankeliumien jälkeen:Ja tuo on siis paljon varhaisempaa kuin Talmudin keskiaikaiset ja sekavat vihjailut Jeesuksen syntyperästä.

http://jewishchristianlit.com/Topics/JewishJesus/celsus.html

"Jesus had come from a village in Judea, and was the son of a poor Jewess who gained her living by the work of her own hands. His mother had been turned out of doors by her husband, who was a carpenter by trade, on being convicted of adultery [with a soldier named Panthéra (i.32)]. Being thus driven away by her husband, and wandering about in disgrace, she gave birth to Jesus, a bastard. Jesus, on account of his poverty, was hired out to go to Egypt. While there he acquired certain (magical) powers which Egyptians pride themselves on possessing. He returned home highly elated at possessing these powers, and on the strength of them gave himself out to be a god. "

Oma vapaa suomennokseni.

"Jeesus oli tullut juudealaisesta kylästä, ja oli köyhän, omien kätensä töillä elävän juutalaisnaisen poika. Hänen äitinsä oli häätänyt puuseppä ammatiltaan oleva aviomies, naisen tultua tuomituksi aviorikoksesta sotilaan nimeltä Pantera kanssa.Tultuaan aviomiehensä karkoittamaksi ja vaellellessaan häpäistynä, nainen synnytti Jeesuksen, äpärän. Jeesus, köyhyytensä vuoksi, palkattiin töihin Egyptiin. Siellä hän hankki tiettyjä maagisia voimia, joiden omaamisesta egyptiläiset ylpeilevät. Jeesus palasi kotiin suuresti elähtyneenä niiden voimien hankkimisesta, ja niiden voimien vahvuudella hän kertoi olevansa jumala".

Ei tiedetä oliko Celsuksella lähteitä tai perimätietoa tuon takana vai keksikö kaiken itse. Paljon yhteistä tuossa ei ole evankeliumien kuvausten kanssa. Joita niitäkään en pidä kovin uskottavina. Paitsi että evankeliumienkin mukaan Joosef harkitsi hylätä yllättäen raskaaksi tullen Marian ja että Joosef katoaa evankeliumeista varhain, ilman selitystä.

Sattumana Celsuksen tarinaan sopivan Panteran hauta löydettiin Saksasta v. 1859

http://en.wikipedia.org/wiki/Tiberius_Iulius_Abdes_Pantera

Tuon Panteran palvelustiedot sijoittavat hänet Palestiinaan suunnilleen Jeesuksen siittämiseen sopivaan aikaan, ja mahdollisesti hänen joukko-osastonsa oli siihen aikaan kukistamassa kapinaa aivan Nasaretin naapurissa Sephoriksessa.

Minä pidän vähemmän vakavasti otettavana sattumana, jolle ei voi arvoa antaa enempää kuin Dan Brownin "Da Vinci Koodille". Joka siis on huuhaata, ei sitä osoittamaan uskovaisia tarvita.

En väittäisi että näin kävi, mutta saisihan tuosta hyvän elokuväkäsikirjoituksen, esim:

"Nuori juutalainen tyttö Maria pakkonaistetaan itseään vanhemmalle Joosefille. Maria rakastuu kuitenkin komeaan roomalaisjoukkojen sotilaaseen. Välit menevät poikki sotilaan osallistuessa juutalaisten kapinoiden kukistamiseen. Lopulta sotilas saa siirron toiseen provinssiin. Maria ehtii kuitenkin tulla raskaaksi, ja synnyttää sotilaalle pojan. Varttuessaan pojalla on vakava identitteettiongelma Kuka hänen isänsä oikein on? Isä ei voi olla se ilkeä Joosef. Isä ei saa olla miehitysvallan sotilas, koska silloin äiti olisi langennut nainen ja maanpetturi ja Jeesus itse sekasukuinen äpärä. Kuka kumma hänen oikea isänsä voisi olla? Ai niin! Tietysti Israelin Jumala!"

7

634

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1213

      "Ei Jumalan Poikia. Joten jos Jeesus sellaista itsestään todella väitti, asiallinen juutalaisten tuomio moiselle väärälle profeetalle oli tosiaan kuolema."

      Ei Jumalan Poika tittelin pitäisi olla mikään ongelma, onhan Juutalaisten teksteissä viittauksia useisiin Jumalan poikiin.

      Aasafin virsi. Jumala seisoo jumalien kokouksessa, hän on tuomari jumalien keskellä:
      Psalmit 82:1

      Minä sanon: Te olette jumalia ja kaikki tyynni Korkeimman poikia; kuitenkin te kuolette, niinkuin ihmiset kuolevat, ja kaadutte niinkuin kuka ruhtinas tahansa." Nouse, Jumala, tuomitse maa, sillä sinä perit kaikki pakanakansat.
      Psalmit 82:6-7

      Mutta kun eräänä päivänä Jumalan pojat tulivat ja asettuivat Herran eteen, tuli myöskin saatana heidän joukossansa.
      Job 1:6

      Kun ihmiset alkoivat lisääntyä maan päällä ja heille syntyi tyttäriä, huomasivat Jumalan pojat ihmisten tyttäret ihaniksi ja ottivat vaimoikseen kaikki, jotka he parhaiksi katsoivat.
      Genesis 6:1-2

      • Anonyymi

        "Jumala poika" on juutalaisuudessa ylipäätään normaali termi jolla viitataan ihmisiin yleensä eikä se tarkoita juutalaisille kirjaimellista Jumalan siirtämää jälkikasvua vaan sellaista henkilöä joka on Jumalalle jotenkin yrityisessä asemassa tai Jumalan suosiossa. Nimitystä "Jumalan poika" on käytetty muun muassa kuninkaista (esim. Salomon) , profeetoista, papeista, rabbeista ja koko Israelin kansasta. Kristittyjen kirjaimellinen tulkinta on syntynyt puhtaasti juutalaisen kulttuurin ja terminologian ymmärtämättömyydestä kun ei ole käsitetty ja tiedetty mistä on kyse.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Jumala poika" on juutalaisuudessa ylipäätään normaali termi jolla viitataan ihmisiin yleensä eikä se tarkoita juutalaisille kirjaimellista Jumalan siirtämää jälkikasvua vaan sellaista henkilöä joka on Jumalalle jotenkin yrityisessä asemassa tai Jumalan suosiossa. Nimitystä "Jumalan poika" on käytetty muun muassa kuninkaista (esim. Salomon) , profeetoista, papeista, rabbeista ja koko Israelin kansasta. Kristittyjen kirjaimellinen tulkinta on syntynyt puhtaasti juutalaisen kulttuurin ja terminologian ymmärtämättömyydestä kun ei ole käsitetty ja tiedetty mistä on kyse.

        Sirakin kirjan (Ecclesiasticus) heprealaisessa tekstissä, Jumala kutsuu pojakseen henkilöitä ("Silloin sinusta tulee todellinen Jumalan poika"), jotka toimivat oikein (4:10). Kreikaksi samainen kohta lukee hieman eri tavalla; "Silloin hän on kuin Korkeimman poika".

        Viisauden kirja (Sofia Salomontos) puolestaan viittaa, että ihminen, joka on vanhurskas ja oikeudenmukainen, on Jumalan poika (2:18-24).

        Markuksen 15:39 ja Luukkaan 23:47 viittaa siihen, että sadanpäämiehen huudahdukset "Totisesti tämä ihminen oli Jumalan Poika" ja "Totisesti, tämä oli vanhurskas mies" on jossain vaiheessa käsitetty samaa tarkoittaviksi.


    • Anonyymi

      Oli miten oli minä uskon jeesukseen

    • Anonyymi

      Se on kuule ihan sama minulle, uskotko vai et. Minä uskon. Uskon yliluonnolliseen Jumalaan, joka on ihmistä suurempi ja voimallisempi.

      Skeptikot taas tuntuvan ajattelevan, että jos joku on inhimmillisellä järjellä ajateltuna mahdotona, se on mahdotonta Jumalallekin. Eli jo lähtökohta ja perusasenne on skeptikoilla väärä. Heidän maailmankuvassaan ihminen itse on ylin ja voimakkain, eikä mikään voi ylittää sitä.

    • Anonyymi

      Jokainen meistä kantaa oman ristinsä... se tulee suvun taakkana: oletko tehnyt ed
      elämissä niin nyt saat esim keskenmenon, lapsettomuuden, köyhyyden jos olet ollut itsekäs rikas ed
      elämässä, sairaudet tai terveyden, sokeuden, kuurouden, mykkyyden...

    • Anonyymi

      Buu Raamattu! Liikaa seksismiä! Monta Jumalan POIKAA. Miksi ei koskaan Jumalan tyttöjä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2251
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe