Alhainen ferritiinitaso väsymys

hhhdhdgg66r

Sain jokin aika sitten verikokeiden tulokset joissa oli alhainen ferritiini taso 2. Olen ollut väsynyt jo pidemmän aikaa myöskin ruokahalu on huono, vaikka toisinaan iskee hikoilu heikotus jolloin täytyy syödä pikaisesti jotain. Olen alkanut syödä rautaa kun ei jaksa tätä voimatonta oloa. Kuinkahan kauan menee että rautataso alkaa nousta ja voimia tulla?

23

18439

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • justiinsa kyllä

      Jos anemiaa ei ole niin turhaan syöt rautaa. Alhainen ferritiini ei myöskään tee väsymystä eikä ilman TfR edes tarkoita raudanpuutetta. Tämä on taas näitä profaani itsehoitomenetelmiä, myydään itselleen joku sairaus kun siitä nyt jotain sattuu tietämään ja hoidetaan sillä kaamosmasennusta. Oli se nyt rautalääke, tyroksiini tai joku helvetin vitamiinilisä.

      • Ferritiinii

        No etpä tiedä taas yhtään mistä puhut. Hemoglobiini antaa pinnallisen tiedon rauta-arvoista. Ferritiiniarvo kertoo kehon rautavarastojen tilan. Jos ferritiini on alle 50, se nimenomaan tekee mm. väsymystä ym oireita, jotka johtuu siitä ettei kehon aineenvaihduntaprosesseihin ole resursseja joten olemassaolevat resurssit siirtyy automaattisesti elintärkeisiin prosesseihin.
        Rautaa, B12-vitamiinia, D-vitamiinia ja C-vitamiinia naamariin pitkällä kuurilla jotta rautavarastot täyttyy!


      • Viivi1994

        No entäs kun Hb on 151 ja ferrit 9 naisella. Tuntuu hurjalta syödä rautaa, kun tuo hb on aina niin korkea. Söisittekö?


    • 4+4

      HB:n viitearvot :
      Miehet: 134–167 g/l
      Naiset: 117–155 g/l

      Anemiaa aiheuttaa raudan riittämätön saanti, liika maidon kalsium, imeytymishäiriöt (mm. keliakia), erilaiset sairaudet, muiden ravintoaineiden puutokset ja runsaat kuukautiset.

      Folaatin, C-vitamiinin ja B-12 vitamiinin puute aiheuttaa perniöösianemiaa.

      Lisäksi maidon kalsium tai kalsiumvalmisteiden käyttö, heikentää raudan imeytymistä. Juo vettä. Maitotuotteita enintään 2-3 annosta päivässä. Kalsiumia on lähes joka ruuassa, joten ilman maitoakin pärjää.

      Keliakia on yleisin sairaus, joka aiheuttaa anemiaa. Keliakia aiheuttaa myös lukuisten muiden ravintoaineiden imeytymishäiriöitä mm. B-12.

      Keliakia voi olla, vaikka ei kauheesti vaivaa olisikaan. Hoitamaton keliakia voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa vaikka mitä, joten sitä kannattaa todellakin hoitaa.

      Tätä rautavalmistetta suositellaan yleisesti myös raskaana olevillekkin sen hyvän imeytyvyyden takia. Otetaan maidottoman ruuan kera. Myydään luontaistuotekaupoissa, nettikaupoissa ja ite oon ostanut Citymarketista.
      http://www.hankintatukku.fi/fi/tuotteet/?-ferromax-tonic-strong-&product=91

      Tässä viljojen haitoista:
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

      Lisäksi anemian paras mittari on ferritiini EI HB.

      Eli pyydä tuo ferritiini-arvo HB:n sijaan. http://www.yml.fi/do.xsp?viewType=productview&redirect1=/do.xsp?objectType=product&viewType=searchview&process=true&productkeywords=ferritiini&objectType=product&directoryType=&productOID=126

    • justiinsa aivan

      Kantsisko noin yleisesti tarkistaa mikä on anemia. Sitten viisastella mikä on paras mittari?

    • hhhdhdgg66r

      Kiitos vaan vastaajille! Täytyy kyllä sanoa että aika ristiriitaisia vastauksia tuli. Rautalääkkeen ohjeissa kyllä lukee että rautaa tulisi käyttää niin kauan että saadaan hemoglobiini sekä rautavarastot (ferritiini) nostettua normaaleiksi. Jos rautavarastot pääsee laskemaan alas kehittyy alhainen hemoglobiini. :)

      • siprakis

        Juuri niin kyllä täytyy syödä rautatapletteja jos rautavarannot on matalat,miehelleni verilääkäri määräsi rautaa syötäväksi usean kuukauden,ei ne varannot (ferriitit) nouse muutamassa viikossa :)


    • kokeile

      Kokeilemalla selviää parhaiten. Rautakuureissa puhutaan kuitenkin normaalisti kuukausista, riippuen lähtötasosta, valmisteesta, imeytymisestä, menetyksestä jne.

    • justiinsa aivan

      Yhdyn edelliseen. Kokeilu kannattaa. Onhan se placebo-efekti tuhansia kertoja osoitettu tyhjää paremmaksi.

    • saksasta

      Ferritiiniarvon nouseminen viitearvojen alarajalle voi tapahtua jo kolmessa kuukaudessa, mutta jos syytä niihen alhaisuuteen ei selvitetä ja korjata, olet kohta uudelleen samassa tilanteessa. Itselläni on liian vähäisen raudansaannin vuoksi ferritiiniarvo toista kertaa vuoden sisään aivan liian alhainen ja se alkoi oireilla väsymyksenä ja päänsärkynä raskaammin kovilla sykkeillä urheiltaessa, vaikka HB oli vielä 137. Tällä kertaa lääkäri neuvoi syömään rautaa annoksella 50mg/vrk ainakin vuoden ja sen jälkeenkin rautavalmistetta päivittäin, mutta pienemmällä annoksella. Edelliskerralla HB oli alhainen ja muissakin punasoluarvoissa muutoksia.

    • Raudankertymäsairaus

      Hemoglobiini ja ferritiini ovat täysin eri asioita.

    • sadfghjkl

      Rautakuurin pitää olla tarpeeksi pitkä, 3kk:n kuuri ei juurikaan vaikuta, mutta 6kk alkanee jo näkyä jossain. Rautaa saa apteekista ilman reseptiä, kannattaa valita sellaiset tabletit, jotka ei aiheuta pahoja mahaongelmia - esimerkiksi Obsidan on aika hyvä mahalle.

      • Shamaanisissi

        Obsidan on huono mahalle, olin minä lukevinani. Muita mahaystävällisiä on kyllä olemassa.


    • niiskutarallaa

      Jos Hb on 140 (naisella) onko (muka) syytä epäillä, että ferritiinivarastot on tyhjät ?
      Mistä ihmiset keksii epäillä näitä ? Olen ollut "autuaan onnellinen" Hb-arvostani, ymmärtämättä lainkaan, että on "joku ferritiiniarvo", josta pitää olla huolestunut, jos väsyttää.
      Naiivina olen nukkunut enemmän, jos väsyttää. Ja syön paremmin ja ulkoilen.

      Voisiko joku viisas selittää Hb:n ja ferritiinin eron ?

      • Ferritiini

        Tässä moni on jo selittänyt Hb:n ja Ferritiinin eron. Hb on veren hemoglobiiniarvo ja ferritiini on varastoraudan mittari. Elimistö käyttää varastorautaa erilaisiin aineenvaihduntaprosesseihin elimistössä, hemoglobiini kuljettaa happea veressä. Alhainen ferritiini on pahempi juttu kuin alhainen hemoglobiini, sillä jos varastorautaa on reippaasti elimistö korjaa sitä käyttäen hemoglobiiniarvot kuntoon. Mutta kun Ferritiini on matala, se kertoo siitä että elimistössä on raudan imeytymishäiriö tai raudan voimakasta menetystä ja siitä seuraa ennenpitkää matala hemoglobiini joka ei korjaannukaan helposyänne!
        Ja lopuksi pakko sanoa, ihmetyyppejä täällä, googlettakaa faktaa ennenkuin kommentoitte hölynpölyä tänne!


      • anemia89

        No voin olla esimerkkinä. Omat hb arvot on ollut yli vuoden yli 130 ja pari kuukautta sitten 150 (tätä ennen todettiin anemia). Mutta kun samaan aikaan otettiin katsottiin varastorauta niin se olikin sitten 14. Että kyllä ihmisten olis hyvä katsoa varastoraudatkin kun tällainen on mahdollista.


    • Ferritii

      Ovat aivan eri asioita. Ferritiini kuvaa rautavarastoa, se voi olla alhaalla vaikka hb on korkea. Itselläni hb 142 ja ferritiini 16, pitäisi olla 50 tasoa. Jalat särkee ja voimat on loppu, siinä oireet. On toisenlainen anemia kuin perus jossa hb on matala. Minulla otettiin monesti vain hb, kunnes otettiin oikea koe.

    • Anemia

      Olen 18-vuotias tyttö, ja ikävä fakta on, että monet terveydenalan ammattilaisetkaan ei tiedä paskaakaan mistää. Meillä onneks on suvussa omaa tasoaan oleva lääkäri ja tämän vuoksi sain diagnoosin anemialle, vaikkei kenenkään muun mielestä kunnossani ollut moittimista.

      Kävin väsymysoireiden vuoksi terveydenhoitajalla, joka mittasi hemoglobiinini. Se oli 125, eli täysin normaali naiselle. Kuitenkin olin kuullut, että keho pyrkii pitämään hemoglobiinin viimeiseen asti ylhäällä, ja yritin kysyä, mikäli minulle voisi tehdä lähetteen ferritiinitutkimuksiin. Ferritiini on siis raudan varastoproteiini ja kertoo, paljonko rautaa on varastossa. Naiselle normaali on noin 70-100, miehelle hieman enemmän.

      Sain ajan koululääkärille, joka käy aina tiettyinä aikoina koululla. Hän sitten pisti mulle ison määrän kokeita ja mainitsin haluavani tarkastuttaa ferritiiniarvon. Sain lähinnä myötätuntoisia katseita, jotka viestittivät, ettei minun kannata sekaantua ammattilaisten työhön. Tähän monet muutkin tuntemani aneemikot ovat törmänneet. Minulle todettiin, että kaikki tarvittava näkyy kyllä laajassa verenkuvassa. Eipä multa sit löytyny mitää ja tajusin jälkikäteen katsoessani omakantaa, ettei siellä ollut sitä ferritiiniarvoa..

      Sitten otin yhteyttä tähän sukulaiseen, joka pisti lähetteen. Ja tänään selvisi, että ferritiiniarvoni oli 9.

      Nyt ihan faktana, tunnen ihmisiä, joilla oli melko vakavia anemiaoireita jo 40 kohdalla (pyörtymistä portaissa jne). Eli mulla on hyvin vakava raudan puutos. Nyt mulla on tulossa vuosia kestävä rautakuuri c-vitamiini (rauta imeytyy huonosti ilman). Jos teillä on anemiaoireita, vaatikaa tutkimuksia, sillä monet ammattilaisetkaan eivät ole tietoisia siitä, ettei hemoglobiini kerro mistään mitään. Pitäkää puolenne

      • Happivaje

        Just näin. Mulla oli pitkään oireita: jatkuvaa sairastelua, päänsärkyä, huimausta, väsymystä, happtusta urheillessa yms. Ramppasin lääkärillä ja mitään ei löytyny. Sitten luin jostain ferritiinistä ja pyysin yksityiseltä puolelta verikokeet. Ferrittini 12 vaikka hb 150. Nyt takana 2 kk rautakuuria ja ferritiini 17 ja hb 130. Vointi yhä heikko, mutta hengittäessä tuntuu jo siltä, että happeakin saa.


    • suolistokuntoon

      Voisikohan ruoansulatuskanavassa olla oireilua joka estää ravinnon imeytymisen vereen?

      Esim. gluteiini tai laktoosi sattaa saada aikaan suoliston epäkuntoon menemisen. Aivan aluksi voisi kokeilla noita aineita sisältävien ruokien poisjättämistä muutaman kuukauden ajaksi.

    • Anonyymi

      Mulla ollu puolivuotta feritiini todella alhainen alussa 7.2 ja kilppari ei toiminut ollenkaan. Menin lääkäriin puuttumisen ja pohjelihaksen kramppaamisen kipuilu vuoksi etsittiin veritulppaa ei löytynyt. Sitten löytyi Verikokeesta yllä mainitut. Raudan syöntiä kapseleita ja nestemäisenä ja työterveydessä vähän väliä kokeissa. Kun kilpirauhas arvot oli nousseet viitearvoihin ja rauta 35 lääkäri sano että nyt rautaa vain joka toinen päivä. Kysyin että oletko tosiaan varma? arvot on huonot edelleen. Lääkäri oli varma ja ketuilleen meni 3 kk romahtanut Varastorauta 17 ja kilppari ei toimi ollenkaan. Et kiitti vaan työterveys. Nyt sitten on alettava ruokana rautaa ja syömään tyroksiinin. Oireita on ihan pirusti lihaskrampit pahimmat joskus huimaa, en muista mitään, tukkatippuu,ihottumaa,paino nousee, kree ku viulu kieli on tää niin elämää.

      • Anonyymi

        Eikö selvitetty, miksi ferritiini on niin matala ja putosi heti uudelleen?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1358
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1240
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1165
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1115
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      13
      1068
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      31
      1027
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1023
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1012
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1001
    Aihe