Ongelmia laukassa liinassa ja ratsain

...

Minulla on vuokrikseni kanssa laukkojen kanssa ongelmia. Kun yritän purkaa hevosen energiaa ennen ratsastusta se ei suostu laukkaamaan vaikka heiluttelisi raipalla. Välillä se laukkaa muutaman askeleen ja siirtyy takaisin raviin. Kuinka saisin sen laukkaamaan liinassa?

Toinen ongelmani on että hevonen ryöstää laukassa ja kaahottaa täysillä. Kun nostaa laukan se ei tyydy rauhalliseen laukkaan eikä ollenkaan suostu hidastamaan. Olen kokeillut puolipidätteitä ja ihan vain kiskomista kun ei puolipidätteetkään auttanut. Juu, juu tiedän tiedän hevosta ei saisi kiskoa suusta mutta kokeilin sitäkin eikä sekään auttanut. Yhden kerran ohjasin sen aitaa päin mutta seurauksena se hyppäsikin aidan yli. Mitä voisin tehdä jotta saisin sen raviin laukannoston jälkeen. Välillä se alkaa nostamaan hiukan etupäätän tai steppaamaan jos ei saa laukata. Sillä käytetään hiukan kankikuolaimien tyyppisiä muttei kuitenkaan kania. Olisiki samppareista apua? Kuinka saisin sen rauhoittumaan?

Se on 8v. ruuna jota liikutetaan 4-7 krt vk ja väkirehuja on vähennetty normaaliannoksista puoleen.

8

85

  Vastaukset

  • * kankia ei kania ;)

  • * kankia ei kania ;)

  • Hei!
   Oletko kokeillut irtojuoksutusta? Mulla kanssa lv tammalla vähän sama vika. Ei olla vielä kauheasti laukkahommeleita harjoiteltu, kun olen koittanut saada ensin ravissa vauhtia kuriin, ja nyt ruvennut se sujumaan ja ollaan siirrytty laukkaharjoituksiin ihan vasta. Maastossa lähtee täysin lapasesta jos antaa jonkin aikaa laukata pidättämättä, mutta kentällä pysyy hallinnassa paremmin. Jos kaahottaa, käännän täysin sisäänpäin,ihan pienelle ympyrälle, varmasti vauhti hiljenee. Miten se ravissa menee?

   • Ei missään tapauksessa kannata jäädä ohjista kiskomaan, se vaan pahentaa asiaa, miun hepalla ainakin tulee paniikki. Ja ääniavut on todella tärkeitä, ääntele rauhoittavasti, samat ääniavut liinassa, irtona ja ratsain. Se on vaikeaa olla vetämättä ohjista jos itellä on hätä, mut kun tarpeex kauan teet pidätä-löysää-pidätä -löysää niin vauhti hiljenee, ja sitten kehuttava heti. Tämä vie kyllä aikaa, mutta on toiminut.


   • haiven kirjoitti:

    Ei missään tapauksessa kannata jäädä ohjista kiskomaan, se vaan pahentaa asiaa, miun hepalla ainakin tulee paniikki. Ja ääniavut on todella tärkeitä, ääntele rauhoittavasti, samat ääniavut liinassa, irtona ja ratsain. Se on vaikeaa olla vetämättä ohjista jos itellä on hätä, mut kun tarpeex kauan teet pidätä-löysää-pidätä -löysää niin vauhti hiljenee, ja sitten kehuttava heti. Tämä vie kyllä aikaa, mutta on toiminut.

    Siis se hevonen pääosin laukkaa ihan rrauhallisesti, mutta välillä sillä on päiviä jolloin ei vaan yksinkertaisesti kuuntele pidätteitä tai ääniapuja. Suurempi ongelmani on tuo liinassa laukkaaminen.


   • Ravissa se menee ihan iisisti kunhan tekee puolipidätteitä riittävästi. Irtojuoksutuksessa se laukkaa vain vähän ja pysähtyy kulmaan eli tarvitsisin apulaisen kentän toiseen päähän pidettyä sen liikkeessä. Välillä taas se ei vaan yksinkertaisesti suostu laukkaamaan vaan pelkästään ravaa ja löntystelee. Huomasin kuitenkin et kun laitoin muutaman puomin juoksutusympyrälle niin se laukkasi sillä se hyppää jopa puomit ja sen vuoksi laukkasi. Kokeilen tänäänkin aluksi saada laukkaa puomeilla ja sitten kokeilen ilman. Katsotaan nyt miten sujuu niin pyydän lisää apua jos tarvitsen. Ratsastessa laukoissa se on tosiaan on alkanut nyt kuuntelemaan paremmin kun ollaan lisää tutustuttu kun tämä hevonen on vielä aika uusi tuttavuus. :)


  • Lampinajadi vastaa:

   Yhtenä keinona liinajuoksutuksessa voisi kokeilla sitä, että pidät sen niin lyhyessä liinassa että yletyt napauttamaan sitä raipalla jos se ei lähde laukkaan käskystä tai pudottaa heti takaisin raville. Lyhyessä liinassa pystyt paremmin komentamaan sitä, mutta sinun on itse käveltävä reippaasti ympyrää hevosesi mukana ettei ympyrästä tule liian pientä. Jos hevosen on vaikea juosta ympyrää esim huonon tasapainon takia, se voi pudottaa raville senkin takia.

   • Liinassa pidät aika lyhyellä narulla, jotta yletyt napsauttamaan raipalla myös takapäähän, muuta en osaa oikein sanoa tohon .. samaa suosittelen kuitenkin kokeilemaan kuin lapinajadi ehdotti ;)

    Ratsain → Sinuna tarkistaisin oikeasti, ovatko varusteet puhtaat ja sopivat. Tuedätkö mikä kuolain se on, jota käytät kyseisellä hevosella, suosittelisin vaihtamaan miedompaan kuolaimeen.

    Esim. 1 Nostat kyseisellä hevosella laukan, sinulla on sen verran epätasainen käsi, joka aiheuttaa kipua suuhun. Hevonen yrittää pakoilla kipua ryöstämällä, jonka jälkeen ohjasotteet vain kiristyvät → hevonen ei lopeta "pelleilyä". Jos on vielä kovempi kuolain suussa, kipu on vielä vahvempaa.

    ↑ En siis tarkoittanut, että noin olisi, mutta kannattaa miettiä, voiko joku tästä aiheuttaa
    tämän?


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Avustettuja CoVid murhia ruotsissa?

   >> “Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla" – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan >> Yle
   Maailman menoa
   68
   4988
  2. Niko Ranta-Aho vihjaa perhehaaveistaan

   Miten voi olla, että tätä typerää rikollista paapotaan ja glorifioidaan joka tuutissa? Haastattelua annetaan ja otetaan sinne sun tänne. Ovatko kaikk
   69
   2598
  3. S&S Instat kovin hiljaisena

   Onkohan siellä lyöty vetoa, kumpi pystyy olemaan pitempään ilman päivittelyä? Soffalla varmaan pää sauhuaa jo... 😂
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   2028
  4. Raaka-Rane lähti reissuun lentokentällä

   Instassa runsas aamiainen lentokentällä, pöytäseurueessa kaksi muuta. Täytyy järjestellä bisnekset kuntoon ulkomailla...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   37
   1378
  5. Murha Varkaudessa

   Eli kuka tekijänä ja kuka mahtoi olla uhri?
   Varkaus
   43
   1169