Lukion pakotettu uskonnollinen aamunavaus

timbih95

Itse olen ateisti ja onko se oikein, että joudun tavallisessa Suomalaisessa lukiossa, kuuntelemaan väh. Kerran viikossa uskonnollista sontaa aamunavauksesta ja vieläpä pakotetusto, koska jotta välttyisin kuulemasta olisi minun pakko lintsata aamusta n. 10min ja siitä tulisi poissaoloja.

Niistä ei koskaan ilmoiteta etukäteen, joten en voi koskaan tietää, että milloin joudun pakotettuna kuuntelemaan saarnausta lukion radiosta.

Voinko valittaa onnistuneesti asiasta esim. Rehtorille? - koulu ei ole mikään uskontoon painottunut....

37

330

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1 + 2

      Vapaa-ajattelijain liitosta voita saada neuvoja kuinka menetellä.

      • jizacrabinpieraisee

        Älä ainakaan heitä kiviä junaraiteille. Poliisi on muutenkin voimaton ja anoo armoa.

        Tutkimus puuttuu kuinka Jehovan Todistajien vuosisadan jatkunut anarkismi ja
        totaalikieltäytyminen on vaikuttanut maanpuolustukseen ja onko kyseessä poliittinen lahko USA:n etuja ajamassa jonkinlaisena maanpetturina Biorexit
        heille yksinomaan kuuluvina seminaaritiloina.

        Selvitys puuttuu miksi terveytensäkin pilanneet Jehovan Todistajien joukolla kiusaamat alaikäiset eivät saa apua oikeusvaltiolta. Ahdistelu ja vaino jatkuu.
        Lisäksi selvitys puuttuu miksi Ex Jehovan Todistajien säätämien kansalaisjärjestöjen (KOSKA VIRANOMAISET EIVÄT PUUTU LAHKON RIKOLLISUUTEEN) vaikkapa UUT:in taloudellisella tuella RAHA-AUTOMAATTI YHDISTYKSELTA ei kyetä siviilioikeudessa ja yksityisen asianajana avulla
        saamaan oikeutta näiltä alaikäisten kiusaajilta joista yksi on uutisoitu
        PEDOFIILIKSI ESPOOSSA 2008 iltasanomissa.

        Onko RAY:n tuki kansalaisjärjestöille ehdollista niin että sillä ei saa palkata
        asianajaa vaatimaan oikeuksia ja korvauksia lahkon turmelemille yksittäisille uhreille tai tehdä kannetta maanpetoksesta ja muiden uskontojen sekä vaikka minkä herjaamisesta


    • Valitettavasti tätä kristillistä pas.kaa tuupataan skolessa. Se on kuin "hurrin kieli" - se vaan "kuuluu" olla, vaikkei koko pas.kalle ole mitään järjellistä syytä.

    • he-nry

      Rikollinen kristinusko ei mielestäni täytä suomen perustuslain vaatimuksia 11§ suhteen joten yritä opettaa heille ko.lain 1§ --- 10§ ehdot ja aseta "kissa" pöydälle.

    • abi '13

      Voi hellanlettas kaatuuko maailmasi tähän? *facepalm*

      Tai sitten menet tunnille ajoissa, isket aivot narikkaan hetkeksi ja tuijotat seinään sen 10 minuuttia kun aamunavaus kestää, kuuntele vaikka napeilla musiikkia ja lopetat valittamisen? Näin minä tein lukiossa. Sinun ei tarvitse sitä _kuunnella_ mutta uskovainen tai et, se ei oikeuta sinua olemaan pois tunnin alusta.
      (ei, en ole kristitty :)

      • "Voi hellanlettas kaatuuko maailmasi tähän? *facepalm*"

        Sun maailmas taitaa kaatua kun tämä poistetaan:) *facepalm*


      • abi '13
        code_red kirjoitti:

        "Voi hellanlettas kaatuuko maailmasi tähän? *facepalm*"

        Sun maailmas taitaa kaatua kun tämä poistetaan:) *facepalm*

        Onpas kummaa kun ei ole poistunut! :D Eikä se haittaisi vaikka poistuisi.. bittiroskistakin pitää joskusr ruokkia :)
        (..ja miksi olisi poistunut? sanoin vain mielipiteeni ja neuvoni "ongelmaan")

        Minusta nyt vaan on hiukan lapsellista natista jostain niinkin pienestä asiasta kuin aamunavaus. Jos ei kuulu kirkkoon, ei aamunavausta tarvitse kuunnella. Simple as that.
        Lukiossa kuitenkin on läsnäolopakko (ja riippuen koulusta myös tietystä määrästä myöhästymisistä voi saada luvattomia poissaoloja ja niitähän ei kannattaisi kerätä), eli jos ei innosta kuunnella, voi ne napit laittaa korville :D


      • abi '13 kirjoitti:

        Onpas kummaa kun ei ole poistunut! :D Eikä se haittaisi vaikka poistuisi.. bittiroskistakin pitää joskusr ruokkia :)
        (..ja miksi olisi poistunut? sanoin vain mielipiteeni ja neuvoni "ongelmaan")

        Minusta nyt vaan on hiukan lapsellista natista jostain niinkin pienestä asiasta kuin aamunavaus. Jos ei kuulu kirkkoon, ei aamunavausta tarvitse kuunnella. Simple as that.
        Lukiossa kuitenkin on läsnäolopakko (ja riippuen koulusta myös tietystä määrästä myöhästymisistä voi saada luvattomia poissaoloja ja niitähän ei kannattaisi kerätä), eli jos ei innosta kuunnella, voi ne napit laittaa korville :D

        "Onpas kummaa kun ei ole poistunut!"

        Niinpä. Kirkko tekee kaikkensa jottei poistuisi:) Lobbaa, valehtelee, pelottelee, mielistelee....you name it :)

        "Minusta nyt vaan on hiukan lapsellista natista jostain niinkin pienestä asiasta kuin aamunavaus."

        Minusta on lapsellista pitää kynsin-hampain kiinni niinkin pienestä asiasta kuin aamunavaus, joka on muuten uskonnonvapaude ja myös lainvastaista. :)


      • abi13

        Suomi24 on kirkon hommissa? Tämä on uutta tietoa o_o

        Aamunavaus itsessäänhän ei ole uskonnonvapauden vastaista, vaan vartti pois ensimmäisestä aamutunnista :D
        kyllä mulle aamunavaus kelpasi kun matikan tunti alkoi, kuului radiosta sitten papin tai rehtorin ääni, tai vaihtoehtoisesti musiikkia.


    • Humanisti-vapari

      Perustuslakivaliokunta (PeV) lähti vesittämään apulaisoikeuskanslerin (aok) päätöstä, joka perustui Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) päätökseen.

      Tämä PeV:n vesitetty linjaus on seuraava:
      "... Jos koulussa järjestetään uskonnollisia päivänavauksia, tulee myös näiden ajankohdista tiedottaa etukäteen, ja samalla huolehtia, että jokaisella on mahdollisuus olla osallistumatta näihin tilaisuuksiin.

      Perustuslakivaliokunnan mielestä on kaiken kaikkiaan olennaista, että oppilaalle tai hänen huoltajalleen jää todellinen ja aito vapaus valita, osallistuuko oppilas uskonnollista ainesta sisältäviin koulun tilaisuuksiin. Koulujen on tilaisuuksien aikana mahdollisuuksien mukaan järjestettävä vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa. Lisäksi julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan se, että tilaisuuksiin osallistumisesta tai osallistumatta jättämisestä ei aiheudu oppilaalle leimautumista tai muita haitallisia seurauksia."

      EIT:n ja aok;n linjaus olisi, että uskonnonharjoitusta ei järjestetä julkisen viranomaisen toiminnasa, koska neutraliteettiperiaate ei toteudu, jos yhtä uskontoa suositaan, ja lisöksi ihmiset joutuvat tuomaan esiin uskonnollisuuttaan tai uskonnottomuuttaan.

    • yök uskonnoille

      Kenenkään ei ole pakko kuunnella uskonnollista sontaa koulussa.

      Koulun pitää etukäteen ilmoittaa, koska sonnan tuputtaminen alkaa.

      • ateismi.yök

        " Kenenkään ei ole pakko kuunnella ateistista sontaa koulussa.

        Koulun pitää etukäteen ilmoittaa, koska ateismin tuputtaminen alkaa. "


    • VALITA!

      Valita ehdottomasti heti ja tarvittaviin instituutteihin.

    • tunnustaa

      Ikävämpi juttu ja selvästi koulusi toimii vastoin viimeaikaisia suosituksia.

      Asia korjaantuu yleensä vasta kun joku kärsivä osapuoli alkaa ajamaan muutosta. Yleensä tehokasta on ensin puhua reksin kanssa ja sitten kirjoittaa kirjallinen vaatimus, että sinulle tarjotaan todellinen vaihtoehto aamunavaykselle. Osoita vaatimus reksille. Hänen tulee vastata kirjallisesti ja tuskinpa hän paperille valheita tai lainvastaista uskaltaa enää laittaa, jolloin tilanteesi paranee. Usein tuossa tilanteessa huomma ettei ollutkaan yksin.

      Mutta, mikään ei muutu ellet toimi. Sitä kannattaa hetki miettiä, että toimiiko vai antaako asian olla, lopettaa valitus ja alistua laittomuuksiin. Itse sain mukavasti rauhan kun tartuin toimeen.

      • maailmanseuraaja

        Asia korjaantuu yleensä vasta kun joku kärsivä osapuoli alkaa ajamaan muutosta.
        *
        Nimimerkille tunnustaa.

        Ns. viimeaikaiset suositukset ovat vain median luomus. Laki on laki ja sallii kouluille tiettyjä valinnanvapauksia - vapautta ajatella oman kulttuurin mukaan. Suositukset ovat jotain muuta.
        *
        Jos joku kristitty uskova menee valittamaan, että aamunavaukset ovat pelkkää löperyyttä, hänelle nauretaan.

        Vapaa-ajattelijatkin ajattelevat rajoitetusti. Ei sieltä saa apua. En usko että heillä on yhtään avarampi aivotoiminta kuin ateisteillakaan.


      • Humanisti-vapari

        Ilmoita koulun nimi julkisesti, jos sen rehtori ei tiedä, että lukiossa opiskelija voi itse päättää, osallistuuko uskonnolliseen ohjelmaan vai ei, ja antaa sen vuoksi virhellistä tietoa ja vääriä vastauksia kun opiskelija kysyy..

        Kyllä täältä löytyy informoijia reksille mm. Vapaa-ajattelijain liitosta.

        Tulossa on myös OPH:n uudet ohjeet, mutta vanhojen huonojenkin mukaan rehtori on kertomasi menettelyn osala menetellyt ohjeiden mukaan väärin.


    • maailmanseuraaja

      Kummallista, että on oikein PAKKO ja peräti KERRAN viikossa!

      Minunkin on pakko kuunnella/lukea kaikenlaista sontaa, lähes päivittäin! esimerkkinä mainittakoon ateistien solvaukset ja kaikenlainen asiaton vihapuhe kristittyjä kohtaan. Kysehän on aivopesusta, joka on sallittua.

      Äläkä sano että laita toosa kiinni. Tämä on vapaa maa.

      Lisäksi urheilu. Aivan kuin se olisi maailman tärkein asia. Radiostakin joka välissä syötetään jonkun palloleikin tuloksista. Onhan kyseessä uskonto nimeltä urheilu.

      Niin. Kristinuskon näemmä joku jo kirjaa rikolliseksi. Onko tämä jatkuva solvaaminen lain mukaista?

      Toisaalla kirjoitellaan ja toitotetaan että kiusaaminen (koulu- ja työpaikka- ja koti-)on kielletty kaikkialla ja joka tilanteessa.

      Mikä suomipojissa oikein mättää?

      Kannatan suhteellisuutta ja suvaitsevuutta.

      • maailmanseuraaja

        Sitä paitsi en käyttäisi sanaa KÄRSIVÄ, jos kerran viikossa on aamunavauksessa.
        Elämässä on asioita joita pitää SUVAITA!


      • Huhhahheijaaa

        Uskonnollinen päivänavaus ryöstää koulun ulkopuolisten päivänavaajien vuorot kaikki, jos srk on äänessä kerran viikossa. Tai nyt uusien ohjeiden mukaan srk:n aamuhartauksille pitää olla uskonnoton viahtoehto samaan aikaan.


      • ++++++++++

        Eli sinun mielestä lakia saa rikkoa kunhan kyseessä on sinun etusi.


      • "Minunkin on pakko kuunnella/lukea kaikenlaista sontaa, lähes päivittäin! "

        Ei ole...se on sun valintasi...toisin on kouluissa :)

        "esimerkkinä mainittakoon ateistien solvaukset ja kaikenlainen asiaton vihapuhe kristittyjä kohtaan. Kysehän on aivopesusta, joka on sallittua."

        Kerros esimerkkejä missä ja milloin on toosassa esitetty vihapuheita kristittyjä kohtaan??? Kiitos!!

        "Äläkä sano että laita toosa kiinni. Tämä on vapaa maa."

        Niin...vapaa maa...senhän pitäis päteä koulussakin???


        "isäksi urheilu. Aivan kuin se olisi maailman tärkein asia. Radiostakin joka välissä syötetään jonkun palloleikin tuloksista. Onhan kyseessä uskonto nimeltä urheilu. "

        HAHH...tämä on jo niin paksua ett ohhhoi :) Taidat kirjoittaa näitä viestejäkin "uskon varassa rakennetuilla" tietokoneilla :) Pientä rajaa nyt näihin aivopieruihin kiitos.


      • code_red kirjoitti:

        "Minunkin on pakko kuunnella/lukea kaikenlaista sontaa, lähes päivittäin! "

        Ei ole...se on sun valintasi...toisin on kouluissa :)

        "esimerkkinä mainittakoon ateistien solvaukset ja kaikenlainen asiaton vihapuhe kristittyjä kohtaan. Kysehän on aivopesusta, joka on sallittua."

        Kerros esimerkkejä missä ja milloin on toosassa esitetty vihapuheita kristittyjä kohtaan??? Kiitos!!

        "Äläkä sano että laita toosa kiinni. Tämä on vapaa maa."

        Niin...vapaa maa...senhän pitäis päteä koulussakin???


        "isäksi urheilu. Aivan kuin se olisi maailman tärkein asia. Radiostakin joka välissä syötetään jonkun palloleikin tuloksista. Onhan kyseessä uskonto nimeltä urheilu. "

        HAHH...tämä on jo niin paksua ett ohhhoi :) Taidat kirjoittaa näitä viestejäkin "uskon varassa rakennetuilla" tietokoneilla :) Pientä rajaa nyt näihin aivopieruihin kiitos.

        Olen kyllä samaa mieltä tuosta urheilun tunkemisesta joka tuutista! Jos ei vaan kiinnosta urheilu tai musiikki, niin mitä tehdä, kun esim YLE puhe on täynnä milloin mitäkin potkupalloa tai agilityrottien juoksukilpailua?


      • ilkka kukkanen

        Jos koulussasi tulee etukäteen tietämättäsi esim jonkin puolueen "oikeassaolevaa" päivänavausta, ei se ole sallittua.

        Pakkoa ei ole kuunnella tai olla läsnä moisessa käännytyksessä.

        Myöntänet?


      • ilkka kukkanen
        maailmanseuraaja kirjoitti:

        Sitä paitsi en käyttäisi sanaa KÄRSIVÄ, jos kerran viikossa on aamunavauksessa.
        Elämässä on asioita joita pitää SUVAITA!

        Lain ja tasa-arvon mukaan olet väärässä.


    • ilkka kukkanen

      Euroopassa toimii EU:

      Sen lakien mukaan kenenkään ei tarvitse paljastaa uskonsa määrää tai laatua.

      Ei siis sinunkaan.

      Kokeile saada tietoosi uskonnolliset avaukset reksiltäsi etukäteen. Jos et saa, ilmoita sivistystyön johtajalle.

      Sitten vaikka oikeuteen, jos ei muu auta.

      Toimi välittömästi!

    • Et-opelta

      OPHn uudet ohjeet: http://oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/ohjeita_koulutuksen_jarjestamiseen/perusopetuksen_jarjestaminen/uskonnon_ja_elamankatsomustiedon_opetus

      "Koulujen on tilaisuuksien aikana mahdollisuuksien mukaan järjestettävä vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa (perustuslakivaliokunta 2/2014 vp). Vaihtoehtoisen toiminnan tulee olla, uskonnollista sisältöä lukuun ottamatta, luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista kuin siinä tilaisuudessa, jonka tilalla muuta toimintaa järjestetään. Koulun tulee huolehtia myös siitä, ettei uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumisesta tai osallistumatta jättämisestä aiheudu oppilaalle leimautumista tai muita haitallisia seuraamuksia. Koululla on vastuu oppilaan turvallisuudesta myös silloin, kun oppilas ei osallistu koulun järjestämään uskonnolliseen tilaisuuteen tai toimitukseen."

    • Kosto

      kannattaisi alkaa pitää mahdollisimman paljon aamun avauksia joissa kerrottaisiin että jumalaa ei ole olemassa. Eikös opiskelijatkin nimittäin voi pitää aamun avauksia.

    • tasavertainen

      Vastavuoroisesti pitää saada olla pois aamunavauksista, jos ne eivät sisällä uskonnollista sanomaa päivän voimaksi. Sen pitää olla ehdottomasti uskovaisten oikeus. Uskonnottomat aamunavaukset pitää ehdottomasti ilmoittaa etukäteen, jotta olisi tasavertainen mahdollisuus osallistua tai olla osallistumatta.

    • FUCKIFUUU

      Aamunavaukset lienevät perjantaiaamuisin 9 tai 10 aikoihin, ilmoita kyseisen oppitunnin pitäjällesi että saavut oppitunnille vasta kun aamunavaus on ohitse ja kerrot sen olevan uskonnonvapauteen kuuluva oikeutesi ja sanot asian olevan vain ilmoitusasia. Nauhoita keskustelu vaikkapa puhelimellasi. Jos opettaja ei päästä sinua "myöhässä" oppitunnille, niin ilmoita esimiehelle eli rehtorille asiasta, jos rehtori ei toimi, ilmoita rehtorista sivistystoimenjohtajalle, jos tämäkään ei toimi niin ilmoita aluehallintovirastoon ja samalla iltalehteen. Sen jäkeen sekä opettaja, rehtori, sivistystoimenjohtaja ovat kaikki kusessa.

      • FUCKIFUUU

        Lisään vielä sen, että ei haittaa vaikka olisit luterilaisen kirkon jäsen ja uskoisit Jumalaan. Sinun ei ole silti pakko osallistua uskonnolliseen aamunavaukseen. Mutta se että pappi pitää aamunavauksen, ei tee siitä vielä uskonnollista. Eli sinun tulee nauhottaa aamunavaukset ja jos siellä on rukoilemista tai muuta uskonnonharjoittamista tulee sinun tehdä kirjallinen valitus rehtorille ja kopio sivistystoimeen.


    • säälikskäy

      Ei sinun ole pakko osallistua aamunavauksiin. Mitä sinä oikeastaan esität? Suomen perustuslaissa on uskonnonvapaus taattu ja lisäksi jok'ikisellä on uskonvapaus. Usko vaikka King Kongiin. Se on yks ja sama. Eiks teille 'vapaa-ajattelijoille' löydy omaa koulua tai oikeaa lääkitystä.

    • poistiedontuska

      Mäkin uskon siihen vain minkä näen tai minkä olemassaolo on todistettu. En oo nähny ufoja, siis niitä ei oo. Neliöjuureen uskominen on hankalaa kun sitä ei näe. (kaikkea sontaa sitä koulussa opetetaankin). Dinosauruksia ei ole kukaan nähnyt mutta niiden olemassaolo on pystytty uskottavasti todistamaan. Mut ainakaan yhtä asiaa ei oo nähty tai todistettu olevan olemassa: ateistin aivoja.

    • 3ja17asdf

      Kantelupukki.fi auttaa.

    • SanonVaan

      Nyt joulukuussa joukolla uskonnottomaan tilaisuuteen, mikäli koulu/lykio tyrkyttää jotain "joulukirkkoa" eli tunnustuksellista jumalanpalvellusta koulupäivän ohjelmaan. Sellainen ei-uskonnollinen tilaisuus tai retki päitäisi olla ohjelmassa.

      Parasta tietysti olisi, että koulu ei käytä rehtorin, opettajien ja oppilaiden/opiskelijoiden aikaa yhden uskonnon uskonnonharjoituksen ympärillä pyörimiseen. Nyt opettajien työaikaa kuluu 10-20 miljoonan euron luokkaa kirkossa istumiseen!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2772
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      94
      2076
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1610
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1022
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      983
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      883
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      744
    Aihe