Kuuluuko suomi surujen kulttuuriin?

Kansala

Suomenruotsalaiset perustelevat pakkoruotsin välttämättömyyttä myös kulttuuriin ja perinteisiin vetoavilla hatarailla argumenteilla. Heidän mielestä ruotsinkieli muka kuuluu suomalaiseen kulttuuriin ja kansanperinteeseen ja vieläpä kaikkien suomalaisten arkielämään.

Olen vahvasti eri mieltä. En tunne ketään (kaksikielisten perheiden jäseniä lisäksi), joka pitäisi ruotsinkieltä omaan kulttuuriperimäänsä tai ylipäätään suomalaiseen kulttuuriin kuuluvana asiana. Päin vastoin se on ainoastaan vastenmielisenä pakkona kouluissa tuputettu vieras kieli, jolla ei tee mitään Suomessa, mutta ei sen paremmin Ruotsissakaan, koska siellä turistit pärjäävät englannilla vallan mainiosti.

Sitä paitsi herää mielenkiintoinen kysymys: Pitävätkö suomenruotsalaiset vastaavasti suomenkieltä omaan perinteeseensä tiukasti sidoksissa olevana (iloisena ja positiivisena) asiana vastaavasti kuin he pyrkivät luomaan kuvan ruotsista kaikkien suomalaisten perinteenä?

10

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Svekohörhöt hoitoon!

      Asian laita on niin, että svekojen mielestä suomalaiseen kulttuuriin kuuluu ruotsin kieli mutta suomen kieli ei missään tapauksessa kuulu. Tämän voi lukea svekojen omasta julkisesta materiaalista. Samaa asiaa sivuttiin myös vuoden 2010 A2:n Pakkoruotsi-illassa, joka löytyy YouTubesta.

    • Tervetuloa maailmaan

      Taidat olla melkoinen peräkylien juntti. Pelaatko lottoa? Piesisit kierttämeen muolimmoo,,,,,

    • Oikea vertaus.

      Kuuluuko suomen kieli ja suomalaisuus riikkien kulttuuriin?

      SE on oikea vertaus, jos väitetään ruotsin kielen ja ruotsalaisuuden kuuluvan aitosuomalaisten kulttuuriin!

    • Ensin aloittelija on täsmentävä tarkoittaako suomenkielistä kulttuuria vai Suomessa olevaa kulttuuria. Jo täsmennettynä ymmärtää että suomenkielinen kulttuuri ei ole maan ruotsinkielisten, saamelaisten, romaniväestön yms kulttuuria.

      Mutta me katsomme että se on suurin osa tämän maan kulttuuria ja siksi se on myös meidän kulttuuria. Välillä sen ilmaisuja voi olla meillä vieraita ja välillä hyvin läheiset koska ne kertovat tästä maasta ja tässä asuvista ihmisistä.
      Tämän maan kultturi voi olla hyvin monitahoista, ja siinä rikkaus onkin.

      • Fenno takahikiästä

        Suomalainen kulttuuri? Ketkä ovat sen luoneet? Sanovatko nimet Runeberg, Topelius, Lönnroth, Mannerheim, Agricola, Sibelius ynnä monet muut, fennolle yhtään mitään? No, niinhän minä oletinkin. Eihän fennon tasolla olevalta voi odottaakaan yhtään kulttuurin, saatikka historian tuntemusta!


      • KorpikuusenKyyneleet
        Fenno takahikiästä kirjoitti:

        Suomalainen kulttuuri? Ketkä ovat sen luoneet? Sanovatko nimet Runeberg, Topelius, Lönnroth, Mannerheim, Agricola, Sibelius ynnä monet muut, fennolle yhtään mitään? No, niinhän minä oletinkin. Eihän fennon tasolla olevalta voi odottaakaan yhtään kulttuurin, saatikka historian tuntemusta!

        Älähän nyt, kyllä ääri-fennoilla on ihan oma omituinen "kulttuurinsa" , nimittäin se juomakulttuuri. Sehän juontaa juurensa pitkälle maamme historiaan: "Eikä siellä korvessa kuusen juurella paisteta lättyjä pannussa, vaan siellä keitetään sorretun voimaa vanhassa maitokannussa". Ja "Tippuu tippuu kelle se tippuu, vaan ei se tipu kaikille...".
        Tuo kaikki muu, nykyisen Suomen alueella kehittynyt, ruotsin- ja suomenkielinen
        kulttuurihistoria sen sijaan on täysin tuntematon aihe näille "tosi-suomalaisille".


      • dr. Finne
        Fenno takahikiästä kirjoitti:

        Suomalainen kulttuuri? Ketkä ovat sen luoneet? Sanovatko nimet Runeberg, Topelius, Lönnroth, Mannerheim, Agricola, Sibelius ynnä monet muut, fennolle yhtään mitään? No, niinhän minä oletinkin. Eihän fennon tasolla olevalta voi odottaakaan yhtään kulttuurin, saatikka historian tuntemusta!

        Fenno takahikiästä"

        "Suomalainen kulttuuri? Ketkä ovat sen luoneet? Sanovatko nimet Runeberg, Topelius, Lönnroth, Mannerheim, Agricola, Sibelius ynnä monet muut"

        Perusväitteesi siis on että suomenkielinen ihminen on kykenemätön luomaan "kyllttyyriä"? Että hän, poiketen kaikista muista Homo Sapiens - lajiasta on tämän taidon ulkopuolella ?'
        Ainakaan mitkään vertailut kansojen älykkyyden, oppimisen ym. Tiimoilta eivät tue väitettäsi.

        Kulttuuria on muuten kaikki ihmisen inhimillinen toiminta, ei pelkkä ns. Korkea kulttuuri. Suomenkielisitä tämä oli estetty, mutta kansankulttuuri oli vilkasta ja elinvoimaista.

        Listaltasi Topelius ja Lönnroth ovat suomalaistaustaisia, joskin Topeliuksen isä oli kielenvaihtaja. Agricolan äidinkieltä emme tunne ( oli tod.näk. Suomi) Sibeliuksen suku oli osittain suomenkielinen, Mannerheim saksalaista sukua.
        Jäljelle jää siis pikkutyttöjen vikittelijä Runeberg. Hänen tuotantonsa oli tilattu pönkittämään ruotsalaisuutta Suomessa, vastaiskuna Kalevalalle (1835).

        Vai tarkoititko että kaikki henkilöt, äidinkielestä riippumatta jotka osaavat ruotsia, ovat ruotsinkielisiä ??
        He, he...sitten olisit vielä tyhmempi kuin luulin.

        Kuinka paljon muuten Suomen henkistä kapasiteettiä on ollut vakaakäytössä siksi että ruotsinkieli oli ainoa opetus ja virkakieli ? Tässä kuviossa lahjakkaan suomenkielisen täytyi opetella ensin vieras ruotsinkieli ( esim. Aleksis Kivi) kun degerenoituneen ruotsinkielisen suvun vesa pääsi helposti opiskelemaan ja virkoihin.
        Monet suomenkieliset potentiaaliset nerot, tiedemiehet ja taiteilijat kuluttivit elämänsä mättämällä heiniä korvessa !

        Nytkin meillä on läpi koulutusputken riippana pakkoruotsi. Tätä samaa haittaa ( turhaa pakkokieltä) ei ole muilla naapurimailla.

        Wikipedia Lönnrotista:
        "Lönnrot kävi Turun katedraalikoulua vuodet 1816–1818, missä hän oppi muun muassa ruotsia, jota hän vielä kolme lukuvuotta koulussa oltuaankin puhui kankeasti ja virheellisesti"


    • "...kansankulttuuri oli vilkasta ja elinvoimaista." -- suomenkielinen kulttuuri kuten tunnemme sen tänään on suurelta osin itäsuomalaista perua. Koska länsisuomalainen oli liian samantyyppinen kuin maan ruotsinkielisten sitä tietoisesti unohdettiin.
      Agricolasta ei ole syytä tehdä suomen tai ruotsinkielinen koska emme kerta kaikkiaan tänään tiedä oliko hänellä yksi vahva kieli tai ehkä kaksi. Voimme vaan todeta että hänen ansiosta ja ruotsalaisen kuninkaan lähettämänä Wittenbergiin hän luultavasti pelasti suomenkielen.

      "Monet suomenkieliset potentiaaliset nerot, tiedemiehet ja taiteilijat kuluttivit elämänsä mättämällä heiniä korvessa" a) ensin sanot että suurin osa maan merkkihenkilöistä olivat oikesti suomenkielisiä ja sitten sanoat että nerot eivät päässeet eteenpäin. Eli ne eivät olleet neroja? b) monet ruotsinkieliset potentiaaliset nerot kohtasivat täysin saman kohtalon ihan taloudellisista syistä. Vielä näitä elää jotka olisivat halunneet kouluttaa itsensä mutta suvun mielestä eivät saisi lähteä maapalstalta pois.

      Kielestä kuin kielestä ei ole koskaan haitta vaan aina hyöty. Itse käytän sujuvasti 4, alkeellisesti pärjään 1llä hyvin pienellä kielellä sekä sen lisäksi olen lukenut 4 muita joita en pysty puhumaan, mutta ymmärrän vähän. Mutta en edes näe että nämä viimeisimmät 4 olisivat olleet turhia koska niitten kautta olen oppinut ymmärtämään toisia kulttuureja paljon paremmin

      • dr.Finne

        "twervig"


        Suomenkielinen kansankulttuuri on ollut maaseudun kulttuuria. Tässä oli monia erilaisuuksia verrattuna Ruotsiin, tekniikoiden ym. Osalta jo rautakaudelta periytyvien perinteiden mukaisesti,
        esim. Riihet, saunat, huhtakaski ym.

        Suomen kaupunkikulttuuri on peräisin Keskieuroopasta, lähinnä Saksasta josta oli tullut suurin osa esim. Turun kauppiaista. Tämä aines ruotsalaistui 1600 l. Alkaen.
        Täytyy kuitenkin muistaa että kaupungeissa asui vielä 1850 l. Vain 4% Suomen asukkaista.

        On luonnollista että suomenkielisillä oli pitempi koulutie "herraksi" jos ensin piti opetella ruotsinkieli. Täysin suomenkielisiä, ruotsia osaamattomia oli Suomessa kuitenkin 1809 n. 85% väestöstä.
        Äidinkieleltään ruotsinkielisillä oli huima yliedustus akateemisissa ammateissa, virkamiehinä tms. Väkimääräänsä nähden, vaikka suomalaistaustaisia olisikin ollut absoluuttisesti enemmän. Tämä sama tilanne on nykyäänkin.
        Tämä vääristymä ei taatusti johtunut suomenkielisten hengenlahjojen puutteesta.
        Väitätko niin?
        Lisäksi monien täysin ruotsinkielisinä pidettyjen sukujen kantaisäksi paljastuukin suomenkielinen lahjakkuus jonka lapset kävivät puhumaan ruotsia., näin olisi voinut tehdä helposti esim. Aleksis Kivi, mutta hän halusi pysyä suomenkielisenä ( eikä hänellä lapsia ollutkaan).

        Historia on siinä mielessä jännittävä asia että voi loputtomiin jossitella mitä olisi tapahtunut jos...
        Voisi sanoa että Saksasta lähtenyt uskonpuhdistus pelasti Suomen...tai sitten ei. Täytyy muistaa että vuoteen 1478 asti Novgorodin tasavalta oli Pohjoisen Euroopan sivistyskeskus, josta on mm. Löydetty ensimmäiset suomenkieliset kirjoitukset 1200 l. Tuohikirjeet. Ilman Moskovan Novgorodon valloitusta olisi suomenkielinen sivistys noussut idästä. Karjala (itsenäinen vuoteen 1278) olikin huomattavasti rikkaampi ja sivistyneempi kuin Ruotsin vallan alla oleva Suomi ja häme.

        Ruotsin valtakunnan politiikan tarkoitus oli 1600 l. Alkaen suomenkielen hävittäminen. Urakka oli kuitenkin liian suuri vähäväkiselle Ruotsille ennen kaikille pakollista kansakoululaitosta.
        Ennen Kaarle IX (1550-1611) aikaa suomenkieliset käsitettiin kielellisesti enemmän samanarvoiseksi ja Ruotsin kuninkaatkin opettelivat suomea, maan yhtä pääkieltä.
        Kielien osaamisesta on aina hyötyä. Olisi vain mukava päättää itse mitä haluaa osata. Tätä pakkoahan tässä vastustetaan.
        Pakkoruotsin ja Suomen "kaksikielisyyden" tarkoitushan on hyökätä suomenkieltä vastaan ja levittää "itäruotsalaisuutta".
        Hyi mitä suur-ruotsalaista nationalismia.


    • lillbilly

      Minusta ruotsin kieli ei kuulu suomenkieliseen kulttuuriin, sanokoonpa folktinget ja rkp, mitä tahansa. Oikeastaan, mitäpä se heille kuuluisikaan määritellä suomenkielisten kulttuuria.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      106
      1570
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      1062
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      1039
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      153
      829
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      82
      742
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      699
    7. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      640
    8. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      636
    9. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      34
      634
    10. Ihan yleisesti

      Mitä kautta sun pöksyihin pääsee? Pitääkö luvata kuut taivaalta vai riittääkö jokin muu arkisempi asia?
      Ikävä
      42
      605
    Aihe