Kannattaako peruskoulussa panostaa opiskeluun?

Pian yläasteelle

Täällä siis 13v seiskaluokalle menevä tyttö, joka miettii että kannattaako vielä peruskoulussa panostaa opiskeluun? Oon tähän mennessä saanut kokeista vain 8-10 ja todistuksen keskiarvo oli 9.2 koska saan siitä rahaa että saan hyviä tuloksia.

Mutta aikuiset; kertokaahan mulle nyt, ootteko ikinä miettinyt olisiko teidän elämänne muuttunut jos olisitte pärjänneet peruskoulussa?

13

253

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jyvähyvä

      Kannattaa :) Määrittelee hyvin pitkälle saatko opiskelu paikkaa sitten ylä-asteen jälkeen. Ja onhan niitä perusaineita sitten lukioissa ja ammatikouluissa myös, siellä ei sitten pärjää jos ei ole pohja kunnossa. Mutta sulla menee tosi hyvin koulu! Eli jos et mihinkään erikois lukioon taho niin tuon kun pidät niin pääset tosi hyvin eteenpäin elämässä. tsemppiä tulevaisuuteen!

    • tieto tuo viisautta

      Viisaita pohdit jo aivan nuorena ja laitoit pohdinnan vielä 'yleistä taloudesta' osiolle, eli ajattelet asiaa tulevaa toimeentuloa ajatellen.

      Kuten vanha sanonta sanoo, niin nuorena se vitsa on väännettävä. Kun nuoresta alkaen suunnittelet ja toimit viisaasti, niin rakennat itse itsellesi potentiaalisesti hyvän ja kiinnostavan elämän. Tavoitteet ja mielenkiinnon kohteet hahmottuvat ja kypsyvät pikku hiljaa.

      Kaikkeen opiskeluun on hyvä suhtautua enempikin tiedon hankkimisena kuin pelkkinä arvosanoina. Arvosanat jäävät todistukseen, mutta itselle omittu tieto on henkistä omaa omaisuutta jota kukaan ei voi varstaa. Tieto rikastuttaa ihmistä henkisesti.

      Koko elämä on jatkuvaa uuden oppimista ja omimista, joka tekee siitä myös kiinnostavan. Opiskeluun ja tiedon omimiseen kannattaa panostaa peruskoulusta alkaen ja myös niihin aineisiin jotka ovat hieman vähemmän itsellee innostavia. Aktiivinen uteliaisuus on yksi kantava voima myös opiskelussa.

      Hankitut hyvät opiskelutavat ja tiedon omimisen metodit auttavat läpi elämän ja ovat hyödyllisiä myös varsinaisen opiskelun ulkopuolella. Mitä enemmän tieto-taitoa, sitä paremmin ihminen elämässään potentiaalisesti pärjää.

      Oletko mahdollisesti jo pohtinut mitä (yksikössä tai monikossa) haluaisit myöhemmin alkaa opiskella ammatillisessa mielessä? Kaupan kassana tai siivoojana ei elämäänsä kananta käytää ja siten opiskelu on hyödylistä, jotta voisi paremmin elämässä edetä.

      Ihmisellä voi olla useampiakin ammatteja elämänsä aikana tai koulutus, joka mahdollistaa usammanlaisia suuntauksia myöhemmin.

      Talous. Mikä vain onkin ammatillinen ajatuksesi, joka sekin vuosien ja tiedon hankinnan myötä pikku hiljaa hahmottuu (ei kaikkea tarvitse ja voikaan13-vuotiaana valmiksi suunnitella), niin kannustan opiskelemaan / lukemaan vaikka ihan vain omatoimisesti taloutta, rahan käyttöä ja sijoitamista, joka antaa hyvän lähtökohdan omalle tulevalle taloudenhoidolle.

      Ideaalia tietysti on jos aikanaan opiskelee itselleen ammatin, josta on hyvin kiinnostunut ja jossa on mahdollista jatkuvasti kasvaa ja edetä ja tämän lisäksi siitä saa hyvin elannon itselleen. Työpäivät jotka ovat mielyttäviä aloittaa kun jo valmiiksi tietää, että edessä on uusi kiinnostava päivä.

      Kun nuorena opisklee hyvin ja hankkiin kiinnostava ammatin, niin silloin on hyvä aika alkaa pikku hiljaa myös säästämän ja sijoittamaan säästöjään tuottavasti. Pitkällä aikajänteellä sillä luo lisää taloudellista turvalisuuta itselleen. Nuorena on hyvä ja ideaali aika opiskella tasapainoinen ja suunnitelmallinen rahankäyttö, se henkilökohtainen taloudenhoito.

      Kiinnostavia ja aivan hyvin sisäistettävissä olevia kirjoja on satavilla joiden tietoa voi pikku hiljaa sulatella ja punnita ja sitten hankkia hieman lisää tietoa. Yksikään kirja ei kerro absoluuttista totuutta tai ainoaa oiea tapaa toimia, mutta niistä saa hyvää tiedollista rakennusainetta itselleen. Kaikkeen lukemaansa kannattaa sutautua terveen kriittisesti / pohdiskellen.

      Vaikka raha ja rikkauden tavoitelu ei olekaan itsessään mikään erityisarvo (raha ei mene teveyden ja hyvien ihmissuhteiden yli), mutta on hyvä ajatella asioita myös oman taloudenhoidon kannalta katsottuna hankkimaansa tietoa hyödyntäen.

      Alla pari kirjaa ajoita voisi ajatella ihan hyvinä lukemisina pitkäjänteisen rahankäytön, säästämisen ja sijoittamisen pohintojen pohjalle.

      "Totuus taloudestasi: Kuinka saan 2000 euroa xx.xx.20xx mennessä?"

      - http://menestyvayrittaja.yrittaja.info/2012/11/totuus-taloudestasi-kuinka-saan-2000.html

      "Rikas isä, köyhä isä. Tie taloudelliseen menestykseen"

      - http://www.talouselama.fi/kirjat/opi rikkaaksi jenkkityyliin/a2045943

    • tieto tuo viisautta

      >> Mutta aikuiset; kertokaahan mulle nyt, ootteko ikinä miettinyt olisiko teidän elämänne muuttunut jos olisitte pärjänneet peruskoulussa?

      Niin, vielä tuohon oleelliseen kysymykseen. Ei peruskoulu itsessään määrää nuoren tulavaisuutta, mutta voi toki olla osittain suuntaa-antava, sillä ne jotka jo peruskoulussa työskentelevät uudenoppimisesta kiinnostuneina omaavat paremman potentiaalin menestyä jo tuon asennemaailmansa ansiosta.

      Kyse on asenteesta ja lähestymistavasta elämässä. Harvemmin "kattoon suljeksijät" menetyvät elleivät muuta lähestymistapaansa.

      Sitten tietysti se monitahoinen ajatus "parjäämisestä" tai "menestymisestä" joka jo itsessään pitää useita asioita sisällään. Menestyminen voi merkitä erilaisia asioita eri henkilöille.

      Menestymiseen sisältyy ammatillinen ja taloudellinen tasapaino, tyytyväisyys siihen mitä tekee ja sen lisäksi hyvä terveys, sen ylläpito ja terveet, hyvät ihmissuhteet, sekä mahdollisuus harrastaa erilaista kiinnostavaa ja elämää rikastuttavaa toimintaa, joka viimeksimainittu itsessään ei tarkoita suurta rahan tarvetta.

      Ohessa muuan herra, joka oli lahjakas ja joka turhautui koulussa. Sai jopa potkutkin koulusta. Sittemmin hän on luonut itselleen suoranaiset mittavat rikkaudet joskaan ei itse rahan vuoksi, vaan luovuutensa, uteliaisuutensa, tieto-taidon, businessvaistonsa, rohkeutensa ja lahjakkuutensa ansiosta. Nyttemmin hän on kuulema lahjoittanut puolet suurista rikkauksistaa hyväntekeväisyyshankkeisiin.

      - https://fi.wikipedia.org/wiki/Richard_Branson

      'Stuff does not bring happiness': Sir Richard Branson pledges to give away half his Virgin fortune to 'make a difference in the world'

      - http://www.dailymail.co.uk/news/article-2281792/Sir-Richard-Branson-pledges-away-half-Virgin-fortune-make-difference-world.html

      • Aloittaja...

        Tosi hyviä vastauksia molemmat :) ehkä se on niin et oon erikoinen nuori, kun seurailen aina uutisiakin ja oon kiinnostunut politiikasta ja nyt päättänyt hieman mitä puoluetta kannattaisin jos ikää riittäisi (en kerro kyseistä puoluetta ettei synny kränää :D), ja oon aika säästeliäskin (muut tytöt törsää sairaasti kynsilakkoihin jne., mulla 5eri kynsilakkaa ja hyvin riittää. Tälläkin hetkellä taitaa olla päälle 150€ säästössä kun aina kun oon saanu viikkorahan (tekemistäni töistä, meidän perheessä kun jos ei tee mitään ei saa mitään) oon laittanu ne säästöön :)

        Ja ehkä se on niin että ainakaan tässä vaiheessa ei kannata esim. Matematiikassa pudota kelkasta koska nyt on helppoja laskutoimituksia tiettyihin aihepiiriin liittyen, ja myöhemmin saatetaan käydä saman tyylisiä laskuja mutta suuremmilla numeroilla ja pidemmillä toimituksilla (?)

        Se on kait niin että kun kerran nauriskuormasta putoaa niin on tosi vaikeaa päästä takaisin :)

        Ja tajusin suurimman osan noista opeistani mutta en viitsi vain toistella niitä joten sanon vain että KIITOKSET :)


    • tieto tuo viisautta

      Vaikutat järkevältä ja harkitsevalta myös rahankäytössä, joka on hyvä asia. Siitä se lähtee oikeaan suuntaan.

      Äkikseen ei ehkä arvaisi, mutta hyvä matematiikan opiskelu edesauttaa / helpottaa myös vieraiden kielten kieliopin sisäistämisessä, näin kielten opettajienkin kertomana.

      - http://wiki.tut.fi/MatoOpas/4Mist%E4MatematiikanOsaaminenJaOppiminenKoostuu

      "Mikä on omin tapasi oppia?.....Tärkeää on tuntea itsensä oppijana ja löytää paras tapa oppia."

      - http://www.erilaistenoppijoidenliitto.fi/?page_id=158

      Utelias ihminen oppii aina uutta myös vapaaajan harrastuksien kautta joissa toisiaan yhdistyy hupi ja hyöty. On todettu, että esimerkiksi musiikin soittoa opiskelevan / oppineen on myös helpompi oppia koulussaa uusia asioita.

      "Lapsen musiikkiharrastus vaikuttaa aivojen kehitykseen"

      - http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/506234/Lapsen musiikkiharrastus vaikuttaa aivojen kehitykseen

      "Lapsena aloitettu musiikkiharrastus auttaa läpi elämän"

      - http://www.helsinki.fi/ajankohtaista/uutisarkisto/3-2010/23-14-18-11.html

      Aivot ovat kuin lihakset. Mitä enemmän niitä tottuu käyttämään, niin sitä helpommaksi uusien asioiden oppiminen ja sisäistäminekin tulee ja uuden oppiminen on itse asiassa kiinnostavaa ja hauskaakin.

      Jos vielä omaa vaikkapa liikuntaharrastuksia vapaa-aikana niin sekin tutkimuksien mukaan tukee oppimista ja on jo itsessään haskaa.

      "Keskittymiskyky ja muisti parantuvat liikunnan vaikutuksesta. Nukahtaminen helpottuu ja unen laatu parantuu. Näin liikunta tukee uusien, myös tiedollisten, asioiden oppimista ja auttaa jaksamaan koulussa ja harrastuksissa. Liikunta kohentaa mielialaa ja parantaa itsetuntoa."

      - http://www.tervekoululainen.fi/elementit/fyysinenaktiivisuus/liikunnanvaikutukset

      Melko laaja aihe koulu ja oppiminen yleensäkin. Opimme uutta kaiken ikäisinä ;-)

      • Näin!

        Kyllähän kouluun katsii panostaa jos on lahjoja ja intoo. Suomessahan voi lähes ilmaseks opiskella itsensä vaikka kansaneläkkeelle saakka.

        Se että takaako opiskelu hyvää työpaikkaa onkin toinen juttu pitää olla myös "pelisilmää" Itse kävin pakolliset ja amatsun päälle lahjat riitti just siihen, no kädentaidoilla onkin menty yrittäjä 30vuotta, metallialalla
        töitä on pirusti elintaso pätkii kyllä monen "ekonomin" mutta tuo palkka tai raha ei saa olla mittari pitää nauttia siitä mitä tekee.


    • tieto tuo viisautta

      >> ... kädentaidoilla onkin menty yrittäjä 30vuotta, metallialalla töitä on pirusti elintaso pätkii kyllä monen "ekonomin" mutta tuo palkka tai raha ei saa olla mittari pitää nauttia siitä mitä tekee.

      Totta, elämässä on tärkeää nauttia siitä mitä tekee. Ideaalia olisi, että voisi kouluttautua / hankkiutua alalle missä viihtyy ja vielä kehittyy ja oppii jatkuvasti uutta, sekä tulee sillä hyvin toimeen. Silloin aamuun startaaminen ja elämäkin maistuu eri tavalla.

      Kouluttautumisessa on haaste yhdistää omat mieltymykset ja pitkän aikavälin työllisyysnäkymät. Jollekin (sesonkiherkälle) ja / tai kapealle sektorille työttömäksi kouluttautuminen olisi voimavarojen haaskausta. Tietysti jos omaa koulutuksen, joka kapean sektorin sijaan halutessa tai tarvittaessa mahdollistaa siirtymisen rinnakkaisille laduille, niin aina parempi.

      Taloudenhoitoon ja rahan poikimaan laittamisen omatoimisesti opiskeluun olisi ideaalia alkaa pikku hiljaa jo nuorena, jolloin pitkäjänteisellä sijoittamisella työn / ammatin ohessa on mahdollista luoda lisäturvaa pääomatuloineen / osinkoineen.

      Osakesäästämisen alkuun pääsee jo hyvin maltillisella säästöllä. "Ongelmana" on se, että kun kerran sijoituskäpänen on puraissut, niin se ei helposti hellitä, joskin tulee varautua myös tappioihin.

      On tärkeää myös osata elää ja pitää raha itsensä orjana, ei päinvastoin ;-)

      Tiedän useampia joita koulunkäynti ei erinäisistä syistä oikein napannut (joskus perheilmapiiri koulutuksen suhteen vaikuttaa jo pienestä tai muuten vain se ei oiken nappaa), mutta ovat sittemmin työllistäneet itse itsensä pienyrittäjinä. Toisinaan heillä on ollut tiukkaa tai hyvinkin tiukaa ja toisinaan parempia vuoisa. Osalla melko tasaista menestystä ja osa menestynyt todella hyvin.

      Osalla on luontaisesti hyvä peli- ja business-silmä yhdistettynä hyvään asioiden organisointikykyyn vaikka ei olisikaan virallisia kouluja pitkälle käynyt.

    • 39v setä neuvoo

      Kannattaa varmasti panostaa enemmän opiskeluun ja keskiarvon korotukseen kuin pahantekoon :)
      Hyvä keskiarvo avaa enemmän mahdollisuuksia jatko-opiskelupaikan valinnalle ja hyvällä tasollahan tuo on jo nyt jos 9,2 on ollut keskiarvo.

      Jos olet menossa 7-luokalle niin taidat olla kyllä sellaisessa iässä että herkästi kaverien mielipiteet vaikuttavat käyttäytymiseesi. Älä anna kaverien vaikuttaa liikaa opiskelumotivaatioosi vaikka yläasteella ns. kovikset ja pahikset saattavat painostaa enemmän kaljoitteluun ym. tyhmyyksiin, huonoille teille opiskeluun panostamisen sijaan.
      Pidä pääsi vaikka koville voi ottaakin ja panosta hyviin numeroihin, saat niillä paremman tulevaisuuden kuin huonoille teille ajautumalla.

      Toisaalta opiskelun lisäksi kannattaa nauttia myös ainutkertaisesta nuoruudestakin; aina voi opiskella lisää vaikka aikuisenakin, samoin tehdä rahaa työelämässä mutta menetettyä nuoruutta ei saa enää millään takaisin.

    • tieto tuo viisautta

      >> Pidä pääsi vaikka koville voi ottaakin ja panosta hyviin numeroihin, saat niillä paremman tulevaisuuden kuin huonoille teille ajautumalla.

      Harkittavaa. Riippuu millä tavalla hyvät arvosanat on hankittu. Jotkut ns. tenttilukevat ahkerasti juurikin tavoitellakseen hyviä numeroita, mutta eivät todellisuudessa ole sisäistäneet asioita asianmukaisesti. Tentit ohitse ja suuri osa "opitusta" kateissa. Hieman kuin tyhjiä kaloreita. Pelkistä numeroista ei itselle ole paljoa hyötyä. Tämä näin pelkistettynä josta alan pedagogitkin ovat kommentoineet.

      Tärkeintä on aktivinen ja progressiivinen oppiminen, tunneilla seuraaminen, rauhalliset / huolelliset kotityöt päivitäin ja oppimiensa asioiden sisäistäminen. Silloin opiskelusta on todellista hyötyä itselle ja tentteihin tsemppaamalla (sekin helpompaa) saadut numerot eivät ole pelkkiä numeroita.

      Motiivina tuli olla uteliaisuus, halu oppia uutta ja hankkia tietoa, ei pelkät numerot, jotka nekin sitten seuraavat mukana. Tokihan hyvä todistus on yksi lisäkannustin.

      >> Hyvä keskiarvo avaa enemmän mahdollisuuksia jatko-opiskelupaikan valinnalle ja hyvällä tasollahan tuo on jo nyt jos 9,2 on ollut keskiarvo.

      Yes, jatko-opintoihin hakua ajatellen numeroilla on merkitystä. Aloittajalla on okein hyvä keskiarvo ja koetulokset 8-10 ovat aivan mainiot. Jokainen opiskeluvuosi on perustana seuraavalle.

      Sitten 'opiskelu-työn' vastapainona vapaa-ajan harrastuksia, liikuntaa, mukavaa toimintaa ja ihan vain rentoutavaa oleilua / hetkestä nautimista, joka sekin on tärkeää. Nuorilla on paljon energiaa / virtaa, se on hienoa aikaa. Fiksummat tekevät jo nuorina hyviä valintoja joista on sitten hyötyä ja iloa koko elämälle.

    • Mistä tämänkintietäi

      Ei tietenkään opiskeluun pidä panostaa.

      Mahdollisimman nopeasti omaan vuokraasuntoon röökaamaan ja vetämään sidukkaa.

      Kun löytyy eka pitkätukka mustanahkatakkinen nuori mies, pyöräytetään sille tenava. Vanhemmathan joutuvat sitten tenavan hoitamaan. Toinen tenava pyöräytetään sitten jollekkun muulle maimankiertäjälle.

      Siinnä se elämä meni. jo 20 vuotiaana on elämäeletty. Poispääsyä näistäkuvioista ei ole.

      Et matkusta 2-3 kertaa vuodessa mailmalla, käyt talinnassa.
      Lapsistasi tulee samanlaisia siiderivalaita. Kuten vanhempasikin ovat.

      Alkoholismi ja tupakointi on omaa mukavuusaluettasi. Ei lenkkeily & marjametsässä samoilu.

    • Kun kerran tämä paikka on "Yleistä taloudesta", niin aprikoin minäkin asioita talouden suunnalta. Ensinnäkin ikäsi eli 13-vuotta on kovin varhainen vaihe ihmisen elämässä ja silloin olisi viisasta asennoitua niin, että vähän kerrassaan omaksuisit valmiuksia tulevaisuuttasi silmällä pitäen. Toisaalta on paikallaan myös elää tätä päivää eikä täydellisyyttä tarvitse eikä ole mahdollistakaan tavoitella peruskoulun seitsemännen luokan kynnyksellä. Elämässä ehtii paljon sopivan suuruisina annoksina ja jaksoina.

      Olennaista on niin nuorena kuin vaikka ikääntymisenkin myötä opetella ajattelemaan omalla päällään ja elämään omaa elämäänsä. Paineita tulee usein monilta tahoilta, ympäristöltä ja omalta perheeltakin, sukulaisiltakin. Opastukset ovat useimmiten kohdillaan, mutta samalla on hyvä oppia arvioimaan myös opastuksien osuvaisuutta.

      Siis talous on tärkeää. Ja samalla on hyvä muistaa, että raha ei silti ole kaiken mitta eikä ihmisten arvon mitta. Jos ihminen ei ole taloudellisesti menestynyt, niin se menestymättömyys ei aina ole suinkaan huonouden merkki. Elämä ei ole täydellistä ja me ihmiset olemme epätäydellisiä. Ajattelu on olennaista. Meille kaikille sattuu virheitä ja niistä pitää yrittää oppia. Parhaimmilaan me opimme välttämään samojen virheitten tekemistä uudelleen. Oman elämisen tilanteen tavoitteellisena tähtäimenä sopii pitää elämistä omilla jaloillaan niin, että ei joutuisi toisten armoille. Se on haasteellinen tavoite meille ikääntyneemmällekin väelle. Taloutta kannatta seurata eli sekä omaa talouttaan että yleistä maailman menoa talousasioissa. Se seuraaminen on myös kiinnostavaa ja antoisaa puuhaa. Elämä on ikuista opiskelua ja siinä mielessä hyvä ja antoisa harrastus.

    • TeknTri

      Olet ilmeisesti luokan parhaita oppilaita. Sinulle sanoisin, että on hyvä pitää avoin mieli ja olla kiinnostunut vähän kaikesta. Kun asioista ottaa selvää, ja internet on siinä hyvä, ne muuttuvat todella mielenkiintoisiksi. Tieto on kuin tie joka auttaa ymmärtämään eli näkemään ympäristön, ja ymmärtämisestä tulee seesteinen olo.

      Jos olet kiinnostunut matematiikasta ja luonnontieteistä niin se on ihan mukava kuulla. Kehottaisin myöskin, jos sinulla on siihen mahdollisuus, valitsemaan jonkun eksoottisemman kielen, esim. ranska, venäjä, kiina tai japani, vaikka iltakurssiharrastukseksi. Sillä tavalla pääsee sisälle toisen maan kulttuuriin ja harvinaisen kielen osaamisesta voi olla hyötyä työpaikan saannissakin.

    • seiskapistekasi ka

      Kannattaa panostaa koska miksi olla alisuoriutuja jos parempaankin yltää?

      Omaa koulumenestystä haittasi koulukiusaaminen yläasteella, olisin varmaan nyt parempipalkkaisessa työssä jos koulumenestys olisi ollut parempi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kadonnut poika hukkunut lietteeseen mitä kalajoella nyt on?

      Jätelautta ajautunut merelle ja lapsi uponnut jätelautan alle?
      Kalajoki
      89
      3754
    2. Joku hukkui Hyrynsalmella?

      Oliko mökkiläinen taas?
      Hyrynsalmi
      25
      2106
    3. Mitä sinä mietit

      Mies?
      Ikävä
      200
      2052
    4. Kalajoen hukkuneet pojat olivat tummaihoisia

      Jälleen kerran, hukkuneet tai heikon uimataidon vuoksi vaaraan joutuneet olivat muita kuin suomalaisia. Turha viisastell
      Maailman menoa
      87
      1564
    5. PoIiisi jahtasi mopopojan hengiltä

      Toivottavasti on   s  i  n  i  v  u  o  k  k  o    nyt ylpeä itsestään, kun ajatti teinin päin lyhtypylvästä. https://w
      Maailman menoa
      345
      1479
    6. Emme voi elää velaksi, sanoi Riikka

      Valtionvelan odotetaan nousevan 86,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta vielä kuluvan vuoden aikana. https://www.iltale
      Perussuomalaiset
      90
      1171
    7. Varoitus kyläläisille Suomussalmella

      Paikkakunnalla on ilmennyt huolestuttavaa toimintaa jossa kaksi aikuista miestä ( Dimitri ja Teemu ) on syyllistynyt nuo
      Suomussalmi
      15
      1119
    8. Sinä eräs, pyydän......

      AUTA mua ole kiltti. Ei mun takia vaan.... Miten saan sut kiinni?
      Ikävä
      93
      1110
    9. Et halua kohdata niitä tunteita ja asioita, joita minä herätän sisälläsi

      Vastustelet. Yrität esittää, että kaikki on hyvin. Leikit perhettä.
      Tunteet
      32
      985
    10. Miksi epäilit kaivattusi kiinnostuneen

      Juuri sinusta? Mihin piirteisiin hän aikanaan saattoi sinussa ihastua? Olivatko ne yhtään samoja asioita joihin itse iha
      Ikävä
      72
      916
    Aihe