Aalto, Ekholm ja von Schirach ruumiiden kimpussa

peksu.makela

Kolme dekkaria, kolme kirjoittajaa, saman teeman muunnelmia

Sattumaa tai johdatusta, kuin vain. Peräkkäin osuivat käsiini ja lukuvuoroon sangen erimittaisten tekijöiden dekkarit. Tai dekkari on liian ahdas tulkinta, kai nämä menee jännitysviihteen laajan viitan alle.

Kaikkia kirjoja yhdistää peruskuvio. Murha tai tappo, syyttäjä miettii vielä, tapahtuu nykyajassa parin vuoden tarkkuudella. Oivaltavan ja uutteran tutkintatyön jälkeen kaikissa osoittautuu motiivin johtuvan aikojen takaa, toisen maailmansodan tuoksinassa tapahtuneesta. Tämä ei ole liiallinen juonipaljastus, koska sen älykäs lukija hoksaa hetkohtpian, Päätaloa lainatakseni. Tai oikeammin hänen ykkösvaimoaan. Siis järjestyksessä.

Marja-Sisko Aalto: Murha tuomiokapitulissa

Notaari Aallon nimet on kansalle tullut tutuiksi muista kuin kirjallisista yhteyksistä. Tuttuuteen luottaa kustantajakin. Harvoin esikoiskirjoittajan nimi on kymmenen kertaa isommalla kuin kirjan nimi. Tuomiokapitulin istuntoa lie harvoin käytetty ruumiin löytymishetkenä sanataiteessa. Niin vain kalmo tipahtaa ikkunalaudalta, verhojen siimeksestä, kesken arvoisan kapitulin aamukaffeen. Kerronnaltaan Aaltoa voisi sanoa turvalliseksi jaarittelijaksi. Paljoa ei tapahdu, Kuopiota ja maakuntaa maalaillaan laveasti, vilahtelevia sivuhahmoja tulee ja menee kun tutkinta pyörii vanhojen muistajien haastattelujen varassa. Toki globalisaatio tuntuu tässäkin, lennähdetään jopa Välimeren perukkaan liikuttavan auvoisessa loppukohtauksessa. Lukijalle Murha tuomiokapitulissa on helppoa ja leppoisaa vaihtelua kaikenmaailman tehojännärien rinnalla. Ehkä Aallon ei ainakaan vielä kannata jättää virkaansa.

Ferdinand von Schirach: Collinin tapaus

Asianajaja von Schirachilta on aiemmin käännetty novellikokoelma Rikoksia ja muistelen pitäneeni kuivan asiallisesta tyylistä. Kaikkien sanataiteilijoiden vaihteluna. Rakenteeltaa Collinin tapaus kuuluu niihin rikoskirjoihin, joissa tekijä tiedetään heti. Vanhan teollisuusjohtajan murhannut mies ei puhu mitään ja oikeusavustajaksi määrätty nuori juristi Caspar Leinen on ihmeissään kuinka homma hoidetaan oikeustieteen kirjaimen ja hengen mukaisesti. Lisämutkaa tuo epäily jääviydestä, Caspar kun on nuorena seurustellut murhatun lastenlasten kanssa ja pelannut shakkiakin isoisän iloksi. Ehkä von Schirach ei olekaan tarkoittanut kirjaa murhajännäriksi tai oikeussalidraamaksi, vaan kuvaukseksi kuinka Saksa toisen maailmansodan jälkeen pelasti puolueen ylimmän kerroksen kohtalon lainsäädännön pikku muutoksilla. Vain muutamat, kuten kirjailijan isoisä, saivat Nurnbergissä tuomion. Sillä rajoilla, olisiko tämän kirjan ainekset saatu mahtumaan hiemen leikellen novellimuotoon. Nyt sivuja on nykykirjaksi vähän, 164, eikä isommaksi venytys olisi tuonut mitään hyvää lisää. Toisaalta, ei kai missään määrätä romaanin minimikokoa.

Kai Ekholm: Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava

Näistä kolmesta suurin ja mutkikkain on Kansalliskirjaston ylipääkirjastonhoitajana tunnetun Ekholmin esikoinen. Tässäkin ruumis löytyy kirjoittajan työpaikalta, Kansalliskirjaston komeankauniista kupolisalista. Tuhansista kirjoista muotoillun jatulintarhan päälle aseteltu tytön balsamoitu ruumis tuottaa ylivoimaisia ymmärrysongelmia Helsingin poliisilaitokselle. No, palveluthan on ulkoistettu ja yksityistetty, joten apuun pyydetään boheemi etsivätoimisto Kalju & Kihara. Valmistumaton monialaopiskelija Kalju edustaa älyä ja kulttuurin tuntemusta, Kihara taas mamutaustaista voimaa ja toimintaa. Vainajia ilmaantuu lisää, nyljettynä tai kapaloituna, poliisin ollessa aivan pihalla syistä ja tekijöistä. Välillä tuntuu kuin Ekholm tekisi pilaa niin Ruusun nimestä, Davincikoodista kuin remesmäisestä rientämisestä. Lukijana muutaman kerran jopa naurahdin sattuville sananpaukauksille. Sitä ei tapahdu usein.
Toki takana on vakava asia, loppuun käsittelemätön suuri taidevarkaus. Juuri tänään saimme lukea edes yhden Matissen päätyneen takaisin alkuperäisille omistajilleen liki kahdeksan vuosikymmenen rosvoretken jälkeen. Ammatilleen kunniaa tehden korostuu kirjassa arkistojen, valokuvien ja kirjastojen ylevä tehtävä ihmiskunnan yhteisenä muistina.

Kaikkia kolmea rohkenen suositella, täysin eri perustein

2

189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kai Ekholmista ei saa kirjoittaa mitään, koska hän on kaiken arvostelun yläpuolella. Jos joku kirjoittaisi hänen touhuistaan kirjan, törkeyksiä ei tarvitsisi keksiä.

    • Anonyymi

      Peksu Mäkelä on kommunistien Sirola-opistossa opiskellut henkilö. Tässä yhteydessä se ei tullut ilmi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      287
      3192
    2. 202
      2898
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2484
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      223
      1958
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      14
      1392
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1298
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      162
      1231
    Aihe