Adventtikirkko Afrikassa, tuttua tarinaa taas

Jälleenpä on tuttua uutista amerikkalaisen lahkon toiminnasta:

http://allafrica.com/stories/201406270939.html

Adventtikirkon omistamissa kouluissa väärinkäytöksiä, surkeaa opetusta, sekä kaiken kruununa opettajat kiristävät oppilailta rahaa. Ja Jumala siunaa.

Sierra Leonen hallituksen lainsäädännön valvojat haluavat puuttua tilanteeseen, koska koulujen omistajat eivät puutu, vaan väärinkäytökset jatkuvat vuodesta toiseen.

Homman kruunu on tietenkin se, ett Jumala sieltä pilven reunaltaan katselee touhua, eikä tee elettäkään siihen suuntaan, että Hänellä olisi mitään sanomista adventtikirkon toimintaan köyhässä Afrikassa, vaan Hänelle sopii kyllä ihan kaikki, mitä Hänen nimissään tehdään.

21

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei adventtikirkko sentään kaikkia tepposiaan pysty salailemaan, vaikka palkkaakin huippujuristeja kiillottamaan omaa kilpeään ja lakaisemaan roskat maton alle.

      Jäävuoren huippuahan tämä kaikki vain on, joka sitten aika ajoin pulpahtelee esiin, vaikka adventtikirkko kuinka yrittäisi itse sensuroida epämiellyttäviä uutisiaan lahkonsa toiminnasta ja syylistää vääryyksien kohteeksi joutuneita.

    • häh????

      Ookko tyhymä? Eihän tuossa jutussa mitään tuollaista väitetty.

    • selvää tekstiä

      Selvästi kerrottiin kuinka mm. Siera Leonen adventtikirkon ylläpitämässä koulussa on epäpäteviä opettajia ja oppilaita kiristetään maksamaan ylimääräistä opettajien toimista.

    • Tervetuloa tutustumaan koulukasvatukseen kehitysmaissa. Juuri tuollaista se on. Opetus ala-arvoista, säännöt ja koulujen käytännöt pahempia kuin keskiajalla, vähän rahaa tai lahjoja opettajalle, niin pääset läpi, lakeja tai tervettä järkeä ei seurata.

      Mutta normaali tilanne on kuitenkin se, että yleiset tai valtion koulut ovat kaikkein pahimpia. Yksityiset opettajat eivät kuienkaan pääse irroittautumaan kovin kauaksi yleisistä tavoista, koska ovat eläneet tuossa systeemissä koko elämänsä eivätkä tiedä paremmasta. He tuovat saman mukanaan päästessään työhön yksityiseen kouluun.

      Olen tavannut yleisissä kouluissa palvelevia Thaimaalaisia ja Kamputsealaisia englannin opettajia, jotka (yleensä) eivät pysty sanomaan tai kirjoittamaan yksinkertaisintakaan ymmärrettävää englnninkielistä lausetta ja joiden englannin kielen taidot ensimmäistä vuotta englantia lukeva suomalainen alakoululainen päihittäisi mennen tullen. (Sellaisiakin englannin opettajia, jotka osaavat käyttää yksinkertaisia ymmärrettäviä lauseita ja joilla on peräti sadan tai parin sadan sanan mahtava sanavarasto, olen tavannut, mutta taitavat olla poikkeuksia...) Sierra Leoneen tämä ei tietenkään päde Englannin osalta - mutta ehkä joidenkin toisten aineiden osalta.

      Vaikka jotkut kirkon kouluista ovat surkeita, useimmat näistä surkeistakin kouluista ovat kymmenen kertaa parempia kuin samojen maiden yleiset koulut.

      Kaksi virhettä aloituskirjoituksessa: Siinä viitataan adventtikirkon kouluihin monikossa, vaikka uutisessa mainitaan vain yhden koulun yhteydessä, että se kuuluu adventtikirkolle. Toiseksi aloituksessa oletaan, että kyseisessä adventtikirkon koulussa oli kaikkia mainittuja puutteita. Näinhän ei välttämättä ole. Voi olla, että siinä oli vain yksi mainituista puutteista - tai sitten kaikki. Mutta tuntematta asiaa tarkemmin aloitus on epätarkka ja yleistää sen mistä ei ole tietoa.

      Kirkolla on muuten myös monia erinomaisia kouluja kehitysmaissa ja vanhemmat ilmoittavat niihin lapsensa heti, kun saavat varmuuden raskaudesta. Mutta ne huonotkin monin paikoin pärjäävät, kun vertailukohdaksi otetaan maan yleinen opetuksen taso.

      Kai

    • Meinaatkos Kai A., että kun yhdestä adventtikirkon hallinnoimasta Siera Leonen koulusta pistotarkastuksen yhteydessä löydetään epäpäteviä adventtikirkon nimeämiä opettajia, niin kuitenkin niissä kaikissa muissa kirkon hallinnoimissa kouluissa on yhtäkkiä pätevät opettajat? Miksi olisi niin?

      Riittääkö vuoden teologian opiskelut opettajan pätevyyteen, kun siellä Afrikassa ei sen tason tarvitse niin korkean olla? Viidakon villejähän ne vain ovat siellä?
      Tätäkö Kai A. tarkoitti?

      Tiedän nimittäin ihan tarkkaan sen, että mm. adventistien teologisista oppilaitoksista lähetetään ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen nuoria "kentälle" harjoittelemaan viidakko-opettajiksi ja yhtäkkiä he ovatkin sitten kaikkien kouluaineiden erikoisosaajia?

      Pian ilmestyy myös kirkkorakennus kyläkoulun viereen ja sitten saavatkin maallisemmat aineet jäädä taka-alalle ja aletaan sovittamaan kastepukuja ja lukemaan Elllun höpinöitä, että keskushallinnossa USA:ssa voidaan mahdollisimman pian lisätä taas muutama sata jäsenrekistereihin?

      • pyh!

        Puhut täyttä potaskaa.


    • KaiA

      Hyvä rakas veli ilmiantaja - en sano enkä edes ajattele, mitä tarkoitat. Minähän totesin, että tällaisia monet koulut kehitysmaissa ovat, myös adventtikirkon koulut. Valtaosa on sellaisia, etteivät ne suomalaisen silmiin näytä kovin kummoisilta tai edes järkeviltä projekteilta. Mutta on siellä helmiä joukossa.

      Sehän on hienoa, jos viidakkokouluun saadaan vuoden jo opistotason koulutusta käyneitä. Minulla on mielessä 700 oppilaan koulu, jossa vanhemmat oppilaat opettavat nuorempia. No ehkä siellä pätevän johtajaopettajan lisäksi oli joku muukin. Hmmm... Vaikka tätä nimenomaista koulua itse asiassa täytyy tulosten perusteella pitää aika hyvänä kouluna. No tämä koulu itse asiassa taitaa olla yksi niistä helmistä - siksi, että johdossa on niin muodollisesti kuin tiedoiltaan pätevä vanha teräsmummu johtajana.

      Pitkäänhän tämä kehitysmaiden tilanne ei jatku. Useimmissa kehitysmaissa lainsäädäntö jo edellyttää opettajilta muodollista pätevyyttä. Vaikka ei sekään paljo lohduta, kun pätevien englannin opettajien taito on, mitä edellä kerroin. Joka tapauksessa monet kehitysmaat havittelevat koulujärjestelmänsi kehittämisestä.

      Sellaista adventtikirkon koulua en muuten tiedä, jossa tavalliset maalliset aineet sivuutetaan. Tiedän kyllä useampia, joissa ei jää juuri mitään aikaa opettaa uskontoa, kun kansallista opetussuunnitelmaa seurataan niin tarkkaan. Eipä niissä paljon ketään kastetakaan, mutta kirkko kuitenkin pitää niitä yllä.

      Kai (kirjautumatta)

    • puskista opettajiksi

      Lähettettiinhän/lähetetään sieltä Toivonlinnastakin lukioikäisiä "lähetyskentille" juuri opettajan virkaa hoitamaan adventistien ylläpitämiin pikku kouluihin, johonkin tyynenemeren saarelle tai muualle "viidakkoon". Raamattu ja Ellen Whiten opetukset olivat pääaineina ja kukaan ei koskaan valvonut, että mitä niissä kouluissa opetettiin, kunhan englannin kieltä opetettiin, että osaisivat natiaiset lukea sitten esim. Ellen Whiten Suurta Taistelua.
      Päteviä opettajia kun jo olivat Ellen G. Whiten opinahjon läpäisseet?
      Sitten kun tulivat takaisin Suomeen, niin lähes pastorin virkaan nousivat.
      Ainakin pääsivät nuorisotyön ohjaajiksi tai polunkävijöitä kouluttamaan.

    • Saattoihan siellä vajaa kourallinen ihmisiä käydä. Muisti taitaa kuitenkin pettää tuon opetussisällön suhteen. Ainakaan ne siellä käyneistä, joiden kanssa keskustelin, eivät puhuneet mitään Whiten opettamisesta. Päinvastoin. Taitaa jollakulla mielikuvitus tehdä tepposia!??

      Kai

    • Kyllä riittää

      Jos kerran näin pienestä adventistipopulaatiosta mitä Suomessa on lähetettiin lukiolaisikäisiä, vaikka sitten kourallinen jonnekkin adventistien ylläpitämiin kouluihin kolmansiin maihin, niin miten paljon niitä epäpäteviä adventistilähettejä lähetetäänkään esim. juuri niistä englannin kielisistä maista?
      Voi vain arvailla?

    • KaiA

      Turha arvailla. Ensinnäkin ei se nyt ihan kamalaa ole, jos suomalainen ylioppilas vanhemman opettajan opastuksella opettaa ala-asteella. Niissäkin kouluissa, joihin väkeä silloin meni oli päteviä opettajia ja Suomesta tulla tullut toimi heidän tai koulun johtajaopettajan ohjauksessa. Oletan vapaaehtoisopettajien olleen pieni vähemmistö koko opettajakunnasta, yksi tai kaksi kerrallaan yhdessä koulussa.

      Kun sitten muutamia vuosia myöhemmin joku haki vastaavaa opetuspaikkaa, ei sellaista enää löytynyt. Kehitysmaissa tapahtuva muutos, jossa valtiot eivät anna epäpäteville työlupia on karsinut tämän lajin perifeeriseksi toiminnaksi. Epäilen, että jos nyt (kun tuosta touhusta on jo pari vuosikymmentä mennyt) katsoo kirkon keskustoimiston julkaisemia vapaaehtoispaikkoja, sieltä ei löydy epäpäteville opettajanpaikkoja kuin epävirallisissa kouluissa (esim kielikouluissa).

      Eri juttu on se mainitsemani pakolaisleirin koulu, jossa lähes kaikki opettajat ovat pahasti epäpäteviä. Kyseessä ei ole kirkon koulu vaan yksityisen adventistin koulu ja johtuen loistavasta rehtorista koulu on opettajien puutteesta huolimatta hyvä. 700 oppilasta, maalattia, bambuseinät, lehtikatto. Pärjäsivät selvästi keskimääräistä thaimaalaisesta, burmalaisesta tai kamputsealaisesta koulusta tullutta paremmin...

      Koulujen ongelmana eivät ole epäpätevät vapaaehtoisopettajat vaan muodollisesti pätevät mutta surkeista kehitysmaalaisista opetuskäytännöistä kiinni pitävät paikalliset opettajat.

      Kai (kirjautumatta)

      • Näinkin voi olla?

        Mutta sehän olisi kamalaa, jos pätevä "pakana"=ei adventisti opettaja opettaisi adventistien koulussa? Parempi siis laittaa vaikka pastori opetustehtäviin tai pastorin vaimo, joka on vain ollut aikaisemmin kotona pastorin nyrkin ja lieden välissä. Tai sitten tehdään niin, että lähetetään eläkeiässä oleva pastori julistamaan terveellisiä elämäntapoja vaikkapa Ukrainaan. Tosin siinä voi käydä hullusti? Terveellinen elämä ei paljon hyödytä, jos Jumala ei suojele.

        http://www.adventistreport.com/2013/05/seventh-day-adventists-in-newsmay-2013.html


      • Selvähän tuo
        Näinkin voi olla? kirjoitti:

        Mutta sehän olisi kamalaa, jos pätevä "pakana"=ei adventisti opettaja opettaisi adventistien koulussa? Parempi siis laittaa vaikka pastori opetustehtäviin tai pastorin vaimo, joka on vain ollut aikaisemmin kotona pastorin nyrkin ja lieden välissä. Tai sitten tehdään niin, että lähetetään eläkeiässä oleva pastori julistamaan terveellisiä elämäntapoja vaikkapa Ukrainaan. Tosin siinä voi käydä hullusti? Terveellinen elämä ei paljon hyödytä, jos Jumala ei suojele.

        http://www.adventistreport.com/2013/05/seventh-day-adventists-in-newsmay-2013.html

        Toivonlinna ainakin on niin surkea opinahjo, ettei sillä ole maailmalle mitään annettavaa eika lähetettävää! Jatkuvasti yo-tutkintojen tasovertailussa häntäpäässä. Mutta eihän sillä adventistien piirissä ole mitään merkitystä, ei globaalisesti eikä Suomen sisäisesti. Pääasiahan on se, että ollaan adventisteja, erotutaan ja eristäydytään muista sinne oman erinomaisuuden liemeen lillumaan. Ja yritetään kasvattaa aina seuraava sukupolvi adventisteiksi, että kirkko ylipäänsä (Suomessa) pysyisi hengissä. Siksihän Toivonlinnakin ja maailmalla adventistiset yliopistot on perustettu. Vain ja ainoastaan oman identiteetin (=aivopesun) takaamiseksi. Ja tähän liittyy myös adventisteihin kohdistuva kielto avioitua muiden seurakuntien uskovaisten kanssa. Vain keskenään on lupa avioitua. Tätãkin varten ne omat koulut ja yliopistot ovat olemassa: ettei vaan suinkaan nuoret tutustuisi muihin kuin adventistinuoriin. Keinot on käytössä...


      • pyh!
        Näinkin voi olla? kirjoitti:

        Mutta sehän olisi kamalaa, jos pätevä "pakana"=ei adventisti opettaja opettaisi adventistien koulussa? Parempi siis laittaa vaikka pastori opetustehtäviin tai pastorin vaimo, joka on vain ollut aikaisemmin kotona pastorin nyrkin ja lieden välissä. Tai sitten tehdään niin, että lähetetään eläkeiässä oleva pastori julistamaan terveellisiä elämäntapoja vaikkapa Ukrainaan. Tosin siinä voi käydä hullusti? Terveellinen elämä ei paljon hyödytä, jos Jumala ei suojele.

        http://www.adventistreport.com/2013/05/seventh-day-adventists-in-newsmay-2013.html

        Olet jotenkin pahasti kieroutunut suunpieksijä.


      • höpönlöpön
        Selvähän tuo kirjoitti:

        Toivonlinna ainakin on niin surkea opinahjo, ettei sillä ole maailmalle mitään annettavaa eika lähetettävää! Jatkuvasti yo-tutkintojen tasovertailussa häntäpäässä. Mutta eihän sillä adventistien piirissä ole mitään merkitystä, ei globaalisesti eikä Suomen sisäisesti. Pääasiahan on se, että ollaan adventisteja, erotutaan ja eristäydytään muista sinne oman erinomaisuuden liemeen lillumaan. Ja yritetään kasvattaa aina seuraava sukupolvi adventisteiksi, että kirkko ylipäänsä (Suomessa) pysyisi hengissä. Siksihän Toivonlinnakin ja maailmalla adventistiset yliopistot on perustettu. Vain ja ainoastaan oman identiteetin (=aivopesun) takaamiseksi. Ja tähän liittyy myös adventisteihin kohdistuva kielto avioitua muiden seurakuntien uskovaisten kanssa. Vain keskenään on lupa avioitua. Tätãkin varten ne omat koulut ja yliopistot ovat olemassa: ettei vaan suinkaan nuoret tutustuisi muihin kuin adventistinuoriin. Keinot on käytössä...

        Ei tuo pidä paikkaansa. Ovat siellä keskipaikkeilla.


      • pyh!
        Selvähän tuo kirjoitti:

        Toivonlinna ainakin on niin surkea opinahjo, ettei sillä ole maailmalle mitään annettavaa eika lähetettävää! Jatkuvasti yo-tutkintojen tasovertailussa häntäpäässä. Mutta eihän sillä adventistien piirissä ole mitään merkitystä, ei globaalisesti eikä Suomen sisäisesti. Pääasiahan on se, että ollaan adventisteja, erotutaan ja eristäydytään muista sinne oman erinomaisuuden liemeen lillumaan. Ja yritetään kasvattaa aina seuraava sukupolvi adventisteiksi, että kirkko ylipäänsä (Suomessa) pysyisi hengissä. Siksihän Toivonlinnakin ja maailmalla adventistiset yliopistot on perustettu. Vain ja ainoastaan oman identiteetin (=aivopesun) takaamiseksi. Ja tähän liittyy myös adventisteihin kohdistuva kielto avioitua muiden seurakuntien uskovaisten kanssa. Vain keskenään on lupa avioitua. Tätãkin varten ne omat koulut ja yliopistot ovat olemassa: ettei vaan suinkaan nuoret tutustuisi muihin kuin adventistinuoriin. Keinot on käytössä...

        RAAMATTU KIELTÄÄ AVIOITUMISEN EPÄUSKOISEN KANSSA!


      • pyh!
        Selvähän tuo kirjoitti:

        Toivonlinna ainakin on niin surkea opinahjo, ettei sillä ole maailmalle mitään annettavaa eika lähetettävää! Jatkuvasti yo-tutkintojen tasovertailussa häntäpäässä. Mutta eihän sillä adventistien piirissä ole mitään merkitystä, ei globaalisesti eikä Suomen sisäisesti. Pääasiahan on se, että ollaan adventisteja, erotutaan ja eristäydytään muista sinne oman erinomaisuuden liemeen lillumaan. Ja yritetään kasvattaa aina seuraava sukupolvi adventisteiksi, että kirkko ylipäänsä (Suomessa) pysyisi hengissä. Siksihän Toivonlinnakin ja maailmalla adventistiset yliopistot on perustettu. Vain ja ainoastaan oman identiteetin (=aivopesun) takaamiseksi. Ja tähän liittyy myös adventisteihin kohdistuva kielto avioitua muiden seurakuntien uskovaisten kanssa. Vain keskenään on lupa avioitua. Tätãkin varten ne omat koulut ja yliopistot ovat olemassa: ettei vaan suinkaan nuoret tutustuisi muihin kuin adventistinuoriin. Keinot on käytössä...

        Ja kyllä teistä paskapakanoista erossa pitää pysyäkin.


      • näin se kuulkaa on
        Selvähän tuo kirjoitti:

        Toivonlinna ainakin on niin surkea opinahjo, ettei sillä ole maailmalle mitään annettavaa eika lähetettävää! Jatkuvasti yo-tutkintojen tasovertailussa häntäpäässä. Mutta eihän sillä adventistien piirissä ole mitään merkitystä, ei globaalisesti eikä Suomen sisäisesti. Pääasiahan on se, että ollaan adventisteja, erotutaan ja eristäydytään muista sinne oman erinomaisuuden liemeen lillumaan. Ja yritetään kasvattaa aina seuraava sukupolvi adventisteiksi, että kirkko ylipäänsä (Suomessa) pysyisi hengissä. Siksihän Toivonlinnakin ja maailmalla adventistiset yliopistot on perustettu. Vain ja ainoastaan oman identiteetin (=aivopesun) takaamiseksi. Ja tähän liittyy myös adventisteihin kohdistuva kielto avioitua muiden seurakuntien uskovaisten kanssa. Vain keskenään on lupa avioitua. Tätãkin varten ne omat koulut ja yliopistot ovat olemassa: ettei vaan suinkaan nuoret tutustuisi muihin kuin adventistinuoriin. Keinot on käytössä...

        Adventisteina seuraamme tätä periaatetta, emmekä siitä tingi.

        2. Kor. 6:14 "Älkää ryhtykö epäuskoisten aisapariksi. Mitä tekemistä on keskenään oikeudella ja vääryydellä, mitä yhteistä on valolla ja pimeydellä? Voivatko Kristus ja Beliar olla yhtä mieltä? Mikä voi liittää uskovan sellaiseen, joka ei usko? Miten jumalien kuvat soveltuvat Jumalan temppeliin? Mehän olemme elävän Jumalan temppeli, niin kuin Jumala on sanonut: -- Minä asetun heidän keskelleen ja vaellan heidän mukanaan. Minä olen oleva heidän Jumalansa ja he minun kansani. Siksi Herra sanoo: -- Lähtekää pois heidän joukostaan ja erotkaa heistä älkääkä koskeko mihinkään saastaiseen, niin otan teidät vastaan ja olen oleva teidän Isänne, ja te olette minun poikiani ja tyttäriäni. Näin sanoo Herra, Kaikkivaltias."


      • Selvähän tuo
        höpönlöpön kirjoitti:

        Ei tuo pidä paikkaansa. Ovat siellä keskipaikkeilla.

        Eivät ole, ihan viimeisillä paikoilla vuodesta toiseen!


      • Selvähän tuo
        pyh! kirjoitti:

        RAAMATTU KIELTÄÄ AVIOITUMISEN EPÄUSKOISEN KANSSA!

        "pyh!", sinulle. Tottakai Raamattu kieltãä avioitumasta epäuskoisen kanssa, senhän kaikki tiedämme. Enkä sitä tarkoittanut eilisessä kirjoituksessani, että adventisti ja ei-uskova. Kirjoitin siitä, etteivät adventistit saa mennä naimisiin muiden seurakuntien USKOVIEN kanssa! Pastori Timo Flink on kuluneena keväänä tällä palstalla kirjoittanut, ettei vihi avioliittoon kuin vain adventisteja keskenään sekä, että jopa kieltäytyy siunaamasta kahden uskovan avioliittoa, jos vain toinen on adventistija toinen uskova muusta suerakunnasta. Siis siinä tapauksessa, että avioliitto on solmittu maistraatissa ja sille pyydetään siunausta. Ja tämã EI ole huhua, Timo on nimenomaan näin VASTANNUT, kun joku kirjoittaja on KONKREETTISESTI häneltä asiaa kysynyt. Luin sen ketjun silloin ja muistan tämän aivan tarkkaan.


      • a) vai b) ?
        näin se kuulkaa on kirjoitti:

        Adventisteina seuraamme tätä periaatetta, emmekä siitä tingi.

        2. Kor. 6:14 "Älkää ryhtykö epäuskoisten aisapariksi. Mitä tekemistä on keskenään oikeudella ja vääryydellä, mitä yhteistä on valolla ja pimeydellä? Voivatko Kristus ja Beliar olla yhtä mieltä? Mikä voi liittää uskovan sellaiseen, joka ei usko? Miten jumalien kuvat soveltuvat Jumalan temppeliin? Mehän olemme elävän Jumalan temppeli, niin kuin Jumala on sanonut: -- Minä asetun heidän keskelleen ja vaellan heidän mukanaan. Minä olen oleva heidän Jumalansa ja he minun kansani. Siksi Herra sanoo: -- Lähtekää pois heidän joukostaan ja erotkaa heistä älkääkä koskeko mihinkään saastaiseen, niin otan teidät vastaan ja olen oleva teidän Isänne, ja te olette minun poikiani ja tyttäriäni. Näin sanoo Herra, Kaikkivaltias."

        >>>Adventisteina seuraamme tätä periaatetta, emmekä siitä tingi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      310
      7041
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2154
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      33
      1591
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      26
      1403
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      71
      1117
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      111
      1113
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      329
      989
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      15
      833
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      47
      818
    10. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      274
      777
    Aihe