Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Amisulpridi (solian)

19+7

Minulla aloitetaan tämä. Mutta en löytänyt netistä mitään tietoa kys. lääkkeestä.. On siis psykoosisairauteen.

3

4032

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hei! Huomasin juuri että on toinenkin ketju tästä samasta lääkkeestä. Postaan tämän vastauksen uudestaan, jos joku löytää tämän ketjun Googlella.

      Oma lääkärini suositteli sitä, koska se ilmeisesti auttaa myös niihin negatiivisiin oireisiin (muita tälläiä lääkkeitä ovat Abilify ja Rxulti.). Myös masennuslääkkeet kuten sertraliini ja Brintellix saattavat auttaa niihin negatiivisiin oireisiin.

      Amisulpride myös on hyvä siksi ettei se lihota paljoa, eikä myöskään väsytä (kaksi yllä mainittua antipsykoottia ovat myös samankaltaisia siinä suhteessa). Se voi olla jopa ns. "aktivoiva" lääke (ainakin oman lääkärini mukaan). Kun selasin nettiä, huomasin myös että amisulpridilla ei ole niitä "antikolinergisiä haittavaikutuksia", joista voi lukea mm. Terveys Kirjaston artikkelista "Masennuslääkkeiden haittavaikutukset", vaikka Solian eli amisulpiridi EI ole masennuslääke vaan se on neurolepti.

      Lääkärini suositteli jakamaan vuorokauden annoksen puoliksi ja ottamaan puolet aamulla ja puolet illalla. Käsittääkseni joku 100mg-200mg per 24h on normaali annostus, mutta se voi olla myös max. yhteensä 300mg per vuorokausi (Lähde: Sanofin Solian ohje pdf). Kannattaa aloittaa pienemmästä annoksesta ja sitten nostaa tarpeen mukaan (kuten aina).

      Amisulpridi vaatii erikoisluvan, mutta se voi johtua myös siitä että lääkepakkaus on ulkomaankielinen (itse en tiedä). Amisulpiridi on kehitetty sulpiridi (eli SUPRIUM) lääkkeen pohjalta. Sekä amisulpridi että sulpiridi aiheuttavat sydämentykytystä ja joskus se voi pidentää sydämen QT-aikaa. Itse vahvasti suosittelen pyytämään lääkäriä tai hoitajaa ottamaan sydänfilmin, jos tätä sivuoiretta ilmaantuu tai epäilee sitä.

      Amisulpridi aiheuttaa aika helposti myös niitä ekstrapyramidaalioireita, eli mm. vapinaa ja nykiviä pakkoliikkeitä. Jos tulee akatisiaa, voi kokeilla aloittaa 7,5mg-15mg Mirtazapiinia illalla (itse koen että se auttaa vähän).

      Amisulpiridi usein myös nostaa prolaktiinin (= maitohormooni) pitoisuutta, joka voi aiheuttaa rintojen turpoamista/kasvamista ja myös jopa maitovuotoa (myös miehillä) ja miehille voi tulla erektiohäiriötä, ja naisilla se voi vaikuttaa väliaikaisesti hedelmällisyyteen.

      Risperidon on toinen lääke joka voi tehdä tätä samaa haittaa. Risperidon on tästä huolimatta yleisesti käytössä. Uskon että lääkärisi suostuu prolaktiinin pitoisuuden seurantaan, jos pyydät sitä.

      • Anonyymi

        Sydämen QT-aika onkin hyvä ottaa huomioon, lääkärit eivät sitä useinkaan tee. Ei tehnyt ainakaan ennen.
        Yksi psykiatri otti kerran minulta yhden neuroleptin pois, kun QT-aika piteni, sen jälkeen tuli vielä käytettyä monia lääkkeitä, joilla oli vaikutusta tuohon rytmiin.
        Ilmeisesti aika huonosti kiinnittävät tähän asiaan huomiota.


    • Anonyymi

      Kasvaimia aiheutti päähäni muuten hyvä lääke

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2053
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1658
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1476
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1344
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe