Mitä paahtaminen tekee leivälle?

ymmällään

Tekeekö se siitä tuoreempaa vai vanhempaa? Syön ruislepää 4 - 6 viipaletta päivässä. Paahdettuna tähän asti. Iltapalana menee 2 viipaletta ja aamuisin kello 6 on kova kiire vessaan.

Huomasin, että kun söin illalla näkkäriä, niin aamulla ei ollut niin kovaa painetta päästä vessaan. Ajattelin, että hitsi johtuuko aamuhätä siitä, että käytän ruisleivän paahtimessa, ja vatsani ei kestä paahdettua/tuoretta leipää. Nyt sitten syön leivän joka on vanhentunut pöydällä muutaman päivän (ilman paahtamista) ja ihmettelen, että näinkö vatsavaivat voisi helpottaa. Koe jatkuu.

Mitä asiasta googletin, niin juuri paahdettu leipä pitäisi sopia paremmin vatsavaivaisille. Olenko poikkeus vai onko joku muu huomannut, että paahtamaton vähän vanhentunut olisi parempi. Itse käytin leivän paahtimessa juuri siksi, että siitä tulisi tuoreempaa. Mitä se siis tekee leivälle?

5

3460

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+17

      Paahtaminen tappaa kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet, joten lopputulos on sama kuin söisit vaikkapa selluloosaa.

      • ymmällään

        En tiedä mitä uskoa. Kyllähän paahdettaessa leipä myös kuivuu ja rapeutuu, jos sen jättää pöydälle tekeytymään. Siitä tulee kovaa kuin korppu. Mutta ensin se kyllä ikään kuin tuoreutuu paahtimen lämmössä ja jotkut "entsyymit" saattaisi herätä henkiin. Jatkan nyt kuitenkin paahtamattomalla linjalla.


        "Voiko paahtamisessa hävitä ravintoaineita?- Paahtamisessa leipähän kuivuu ja rapeutuu, mutta ei siitä varsinaisesti mitään häviä. Tietysti jos leivän polttaa tai paahtaa kovin tummaksi, voi syntyä syöpääkin aiheuttavia akryyliamideja. Ne ovat niitä karsinogeeneja, sanoo laatujärjestelmäpäällikkö Arja Martikainen Primulan Leipomoista.Maltti on siis valttia myös paahtamisinnossa: liian tummaksi leipää ei saa käristää.- Vatsavaivoista kärsiville paahtaminen voi olla hyväksi. Kannattaa kokeilla ruisleivän paahtamista; vatsavaivat voivat vähetä, Martikainen vinkkaa."


        http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/01/17/haviaako-leivasta-ravintoaineita-paahdettaessa


    • siili__

      Vitamiineja ja kivennäisaineita ei voi tappaa, koska ne eivät ole elossa alun perinkään.

      Kuumentaminen hajottaa joitakin vitamiineja, mutta niidenkin hävikkiä on vuosikymmenien ajan suuresti liioiteltu. Tässä hyvä linkki vitamiinien hävikistä:

      http://www.katiska.info/ravitsemus/vitamiinit/vitamiinien-havikki-kuumennuksessa/

      Paahtaminen on niin nopea toimenpide, että hävikki on minimaalista.

      Hiven- ja kivennäisaineille on varmaankin hyvin vaikea saada tapahtumaan mitään leivänpaahtimella. Ei se kuitenkin mikään metallinsulattamo ole. Ja vaikka olisikin, niin ne jäisivät siltikin elimistön hyödynnettäviksi jäähdyttyään.

      En osaa sanoa mitään alkuperäiseen ongelmaan, mutta sen voin kertoa vinkkinä, että ruisleipä kannattaa käyttää pakastimen kautta. Se helpottaa monien vatsavaivoja.

    • 1+1

      "Tekeekö se siitä tuoreempaa vai vanhempaa? " Ei kumpaakaan.,,

    • 3+3

      Viljat (tutkitun tiedon mukaan täysjyvä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäkin), sokerit ja peruna (peruna sisältää runsaasti tärkkelystä, joka on käytännössä pelkkää pakattua glukoosia, siis sokeria, joka hajoaa nopeasti suolistossa nostaen huomattavasti veren sokeritasoa) nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Lisäksi liiallinen insuliini poistaa lähes kaiken sokerin verenkierrosta ja näin aivot jäävät ilman energiaa, jolloin ihminen väsyy. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa ja aivot saavat energiaa. Perunan ja viljat voi korvata muilla kasvikunnan tuotteilla, joissa on vähemmän hiilihydraattia, jolloin insuliinitaso pysyy vakaana ja ihminen virkeänä. Viljat ovat myös huono kuitujen lähde. Energiatiheyden suhteen vihanneksissa, juureksissa, marjoissa, pavuissa, linsseissä, hedelmissä ja kasviksissa on kahdeksan kertaa enemmän kuituja kuin viljassa. Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40% viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10%.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      101
      3098
    2. GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?

      GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys
      Voice of Finland
      43
      1157
    3. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      83
      1142
    4. Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut

      Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja
      Ikävä
      52
      1045
    5. Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!

      Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!
      Pudasjärvi
      32
      997
    6. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      67
      868
    7. Tunnustan

      Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle
      Ikävä
      39
      852
    8. Luuletko, että löydämme vielä

      Yhteyden takaisin? Miehelle ....
      Ikävä
      53
      847
    9. Mikä teki vaikutuksen

      että ihastuit kaivattuusi? 🔥
      Ikävä
      44
      822
    10. Autolla puuhun

      Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn
      Oulainen
      24
      791
    Aihe