Mitä paahtaminen tekee leivälle?

ymmällään

Tekeekö se siitä tuoreempaa vai vanhempaa? Syön ruislepää 4 - 6 viipaletta päivässä. Paahdettuna tähän asti. Iltapalana menee 2 viipaletta ja aamuisin kello 6 on kova kiire vessaan.

Huomasin, että kun söin illalla näkkäriä, niin aamulla ei ollut niin kovaa painetta päästä vessaan. Ajattelin, että hitsi johtuuko aamuhätä siitä, että käytän ruisleivän paahtimessa, ja vatsani ei kestä paahdettua/tuoretta leipää. Nyt sitten syön leivän joka on vanhentunut pöydällä muutaman päivän (ilman paahtamista) ja ihmettelen, että näinkö vatsavaivat voisi helpottaa. Koe jatkuu.

Mitä asiasta googletin, niin juuri paahdettu leipä pitäisi sopia paremmin vatsavaivaisille. Olenko poikkeus vai onko joku muu huomannut, että paahtamaton vähän vanhentunut olisi parempi. Itse käytin leivän paahtimessa juuri siksi, että siitä tulisi tuoreempaa. Mitä se siis tekee leivälle?

5

3500

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+17

      Paahtaminen tappaa kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet, joten lopputulos on sama kuin söisit vaikkapa selluloosaa.

      • ymmällään

        En tiedä mitä uskoa. Kyllähän paahdettaessa leipä myös kuivuu ja rapeutuu, jos sen jättää pöydälle tekeytymään. Siitä tulee kovaa kuin korppu. Mutta ensin se kyllä ikään kuin tuoreutuu paahtimen lämmössä ja jotkut "entsyymit" saattaisi herätä henkiin. Jatkan nyt kuitenkin paahtamattomalla linjalla.


        "Voiko paahtamisessa hävitä ravintoaineita?- Paahtamisessa leipähän kuivuu ja rapeutuu, mutta ei siitä varsinaisesti mitään häviä. Tietysti jos leivän polttaa tai paahtaa kovin tummaksi, voi syntyä syöpääkin aiheuttavia akryyliamideja. Ne ovat niitä karsinogeeneja, sanoo laatujärjestelmäpäällikkö Arja Martikainen Primulan Leipomoista.Maltti on siis valttia myös paahtamisinnossa: liian tummaksi leipää ei saa käristää.- Vatsavaivoista kärsiville paahtaminen voi olla hyväksi. Kannattaa kokeilla ruisleivän paahtamista; vatsavaivat voivat vähetä, Martikainen vinkkaa."


        http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/01/17/haviaako-leivasta-ravintoaineita-paahdettaessa


    • siili__

      Vitamiineja ja kivennäisaineita ei voi tappaa, koska ne eivät ole elossa alun perinkään.

      Kuumentaminen hajottaa joitakin vitamiineja, mutta niidenkin hävikkiä on vuosikymmenien ajan suuresti liioiteltu. Tässä hyvä linkki vitamiinien hävikistä:

      http://www.katiska.info/ravitsemus/vitamiinit/vitamiinien-havikki-kuumennuksessa/

      Paahtaminen on niin nopea toimenpide, että hävikki on minimaalista.

      Hiven- ja kivennäisaineille on varmaankin hyvin vaikea saada tapahtumaan mitään leivänpaahtimella. Ei se kuitenkin mikään metallinsulattamo ole. Ja vaikka olisikin, niin ne jäisivät siltikin elimistön hyödynnettäviksi jäähdyttyään.

      En osaa sanoa mitään alkuperäiseen ongelmaan, mutta sen voin kertoa vinkkinä, että ruisleipä kannattaa käyttää pakastimen kautta. Se helpottaa monien vatsavaivoja.

    • 1+1

      "Tekeekö se siitä tuoreempaa vai vanhempaa? " Ei kumpaakaan.,,

    • 3+3

      Viljat (tutkitun tiedon mukaan täysjyvä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäkin), sokerit ja peruna (peruna sisältää runsaasti tärkkelystä, joka on käytännössä pelkkää pakattua glukoosia, siis sokeria, joka hajoaa nopeasti suolistossa nostaen huomattavasti veren sokeritasoa) nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Lisäksi liiallinen insuliini poistaa lähes kaiken sokerin verenkierrosta ja näin aivot jäävät ilman energiaa, jolloin ihminen väsyy. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa ja aivot saavat energiaa. Perunan ja viljat voi korvata muilla kasvikunnan tuotteilla, joissa on vähemmän hiilihydraattia, jolloin insuliinitaso pysyy vakaana ja ihminen virkeänä. Viljat ovat myös huono kuitujen lähde. Energiatiheyden suhteen vihanneksissa, juureksissa, marjoissa, pavuissa, linsseissä, hedelmissä ja kasviksissa on kahdeksan kertaa enemmän kuituja kuin viljassa. Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40% viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10%.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      73
      2785
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      63
      2684
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1792
    4. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1637
    5. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1560
    6. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      10
      1515
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      15
      1402
    8. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      48
      1257
    9. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1243
    10. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      9
      1219
    Aihe