Tekeekö se siitä tuoreempaa vai vanhempaa? Syön ruislepää 4 - 6 viipaletta päivässä. Paahdettuna tähän asti. Iltapalana menee 2 viipaletta ja aamuisin kello 6 on kova kiire vessaan.
Huomasin, että kun söin illalla näkkäriä, niin aamulla ei ollut niin kovaa painetta päästä vessaan. Ajattelin, että hitsi johtuuko aamuhätä siitä, että käytän ruisleivän paahtimessa, ja vatsani ei kestä paahdettua/tuoretta leipää. Nyt sitten syön leivän joka on vanhentunut pöydällä muutaman päivän (ilman paahtamista) ja ihmettelen, että näinkö vatsavaivat voisi helpottaa. Koe jatkuu.
Mitä asiasta googletin, niin juuri paahdettu leipä pitäisi sopia paremmin vatsavaivaisille. Olenko poikkeus vai onko joku muu huomannut, että paahtamaton vähän vanhentunut olisi parempi. Itse käytin leivän paahtimessa juuri siksi, että siitä tulisi tuoreempaa. Mitä se siis tekee leivälle?
Mitä paahtaminen tekee leivälle?
5
2973
Vastaukset
- 1+17
Paahtaminen tappaa kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet, joten lopputulos on sama kuin söisit vaikkapa selluloosaa.
- ymmällään
En tiedä mitä uskoa. Kyllähän paahdettaessa leipä myös kuivuu ja rapeutuu, jos sen jättää pöydälle tekeytymään. Siitä tulee kovaa kuin korppu. Mutta ensin se kyllä ikään kuin tuoreutuu paahtimen lämmössä ja jotkut "entsyymit" saattaisi herätä henkiin. Jatkan nyt kuitenkin paahtamattomalla linjalla.
"Voiko paahtamisessa hävitä ravintoaineita?- Paahtamisessa leipähän kuivuu ja rapeutuu, mutta ei siitä varsinaisesti mitään häviä. Tietysti jos leivän polttaa tai paahtaa kovin tummaksi, voi syntyä syöpääkin aiheuttavia akryyliamideja. Ne ovat niitä karsinogeeneja, sanoo laatujärjestelmäpäällikkö Arja Martikainen Primulan Leipomoista.Maltti on siis valttia myös paahtamisinnossa: liian tummaksi leipää ei saa käristää.- Vatsavaivoista kärsiville paahtaminen voi olla hyväksi. Kannattaa kokeilla ruisleivän paahtamista; vatsavaivat voivat vähetä, Martikainen vinkkaa."
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/01/17/haviaako-leivasta-ravintoaineita-paahdettaessa
- siili__
Vitamiineja ja kivennäisaineita ei voi tappaa, koska ne eivät ole elossa alun perinkään.
Kuumentaminen hajottaa joitakin vitamiineja, mutta niidenkin hävikkiä on vuosikymmenien ajan suuresti liioiteltu. Tässä hyvä linkki vitamiinien hävikistä:
http://www.katiska.info/ravitsemus/vitamiinit/vitamiinien-havikki-kuumennuksessa/
Paahtaminen on niin nopea toimenpide, että hävikki on minimaalista.
Hiven- ja kivennäisaineille on varmaankin hyvin vaikea saada tapahtumaan mitään leivänpaahtimella. Ei se kuitenkin mikään metallinsulattamo ole. Ja vaikka olisikin, niin ne jäisivät siltikin elimistön hyödynnettäviksi jäähdyttyään.
En osaa sanoa mitään alkuperäiseen ongelmaan, mutta sen voin kertoa vinkkinä, että ruisleipä kannattaa käyttää pakastimen kautta. Se helpottaa monien vatsavaivoja. - 1+1
"Tekeekö se siitä tuoreempaa vai vanhempaa? " Ei kumpaakaan.,,
- 3+3
Viljat (tutkitun tiedon mukaan täysjyvä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäkin), sokerit ja peruna (peruna sisältää runsaasti tärkkelystä, joka on käytännössä pelkkää pakattua glukoosia, siis sokeria, joka hajoaa nopeasti suolistossa nostaen huomattavasti veren sokeritasoa) nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Lisäksi liiallinen insuliini poistaa lähes kaiken sokerin verenkierrosta ja näin aivot jäävät ilman energiaa, jolloin ihminen väsyy. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa ja aivot saavat energiaa. Perunan ja viljat voi korvata muilla kasvikunnan tuotteilla, joissa on vähemmän hiilihydraattia, jolloin insuliinitaso pysyy vakaana ja ihminen virkeänä. Viljat ovat myös huono kuitujen lähde. Energiatiheyden suhteen vihanneksissa, juureksissa, marjoissa, pavuissa, linsseissä, hedelmissä ja kasviksissa on kahdeksan kertaa enemmän kuituja kuin viljassa. Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40% viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10%.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Valkeakosken murhaaja
Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia18411493Valkeakosken sekopää murhaaja.
Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän1472280Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran
Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in2481461Sille yhelle vaa
Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt611050- 53930
- 60868
Nainen, se kun olit joskus niin vakavana
ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh42767- 52719
Olen ylpeä sinusta
nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa26706- 42689